Restaurant: Wing Nin Noodle (Carnarvon Road)
Info:

2021-11-23 584 views
好耐冇食永年,今日冇胃口但要食d野,$39車仔麵可選菜底+三餸,岩晒不過原來只包三款$9既自選餸,其餘要補錢,韮菜餃同埋雞肉係星級餸要各加$2,收銀員冷冷一句:你揀果d要加錢所以看似平左,其實係貴左,少少誤導⋯⋯菜份量幾多,like, 豬紅入晒味,份量正常星級餸雞肉似炒過幾香口,份量正常, 韮菜餃就煮過龍,皮好淋,半爛狀態,$11/2隻幾貴,餡係幾好味既抗疫期間食完要自己交還托盤好合理,不過收盤位個員工好似搶個盤甘,好冇禮貌

所以看似平左,其實係貴左,少少誤導⋯⋯

菜份量幾多,like, 豬紅入晒味,份量正常

2021-10-31 634 views
(長文慎入)香港情懷—車仔麵車仔麵係香港本地日常菜式。起源於物質匱乏嘅年代。當時路邊小檔嘅檔主收集一啲餐廳嘅下欄菜,為佢哋重新注入生命,烹調後成為基層市民嘅美食恩物。時至今日嘅香港成為國際都市,而車仔麵嘅配菜亦隨着時代變得越嚟越多樣化。呢一碗平凡嘅車仔麵,見證住香港嘅時代發展,更象徵住一代香港人堅毅嘅精神、靈活變通嘅特性、無限嘅創意、物盡其用嘅良好習慣,更加反映到每個人嗰種對自主嘅追求!「Bespoke」、「tailor-made」呢種個人化服務一般被視為高層次嘅服務,突顯顧客嘅尊貴,當然價錢亦都高層次啲。而車仔麵就打破咗呢一個定律!碗麵要咩麵底、咩湯底、咩配菜,都係由顧客按自己嘅喜好挑選。冇錯,車仔麵以親民嘅價錢,提供tailor made服務!冇錯!度身訂造其實都係可以好貼地!而呢種tailor-made嘅自選模式亦被近年興起嘅米線行業所採用。大家有冇諗過究竟係鍾意食米線,定係俾呢一種自選模式所吸引呢?我要為車仔麵平反!個人認為車仔麵可以媲美日本拉麵!因為佢承傳住一股香港精神!喺度更加要多謝一班默默耕耘嘅車仔麵經營者。佢哋將車仔麵逐步由街邊小檔發展到一間間有特色嘅車仔麵店。商業化後
(長文慎入)
香港情懷—車仔麵

喺度更加要多謝一班默默耕耘嘅車仔麵經營者。佢哋將車仔麵逐步由街邊小檔發展到一間間有特色嘅車仔麵店。商業化後嘅車仔麵行業,大大提升咗店舖嘅設計、配菜嘅選擇、食物質素、環境衞生、效率同服務等,切合返現代市民嘅需求,更吸引咗一班新嘅車仔麵愛好者。而永年士多就係其中一位表表者!

🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜

起源於新界一間街坊車仔麵檔,永年依家已經發展為市區連鎖店。現代化嘅管理將呢一樣傳統嘅本地菜式帶入現代化世界!

LadyB今次呢碗自選車仔麵:
油麵:麵條滑溜,零鹼水味,正!(因為本人唔鍾意鹼水味🤗)

湯底:麻辣湯底。唔怪之得咁多人係永年嘅擁躉,佢嘅麻辣湯底味道濃郁,「麻」同「辣」嘅比例做到恰到好處!令人食完之後,得到麻辣嘅滿足感之餘,又唔會食到好辛苦!呢種功力唔簡單!今次點中辣,啱啱好!不過下次會挑戰下佢嘅大辣🌶🌶🌶🌶🤗

配菜:豬紅雖然份量少,但係非常之滑溜,冇楂,俾like👍🏻
鳳爪煮得好淋,好入味。唔怪之得係鎮店之寶!推!👍🏻
魷魚就有啲失望,顏色唔靚,味道平凡。😪

食物外觀:呢個最有驚喜!佢係啲醫料上加上一隻乾椒做點綴。邊個會諗到食車仔麵,廚師會喺碗麵上面加裝飾😃呢種對出品有要求嘅專業精神, 已經超出左一般大眾對車仔麵檔嘅期望。精益求精嘅態度,值得贏得大家嘅掌聲👏🏻

望住呢碗平凡得黎又唔簡單嘅車仔麵,默默許下心願,希望佢有朝一日可以作為香港代表,走入世界美食殿堂,宣揚香港精神!

是次消費:$43 (三餸)

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
豬紅
鳳爪
  • 車仔麵
  • 三餸一麵
今日放工諗起永年嘅辣醬,想食豐富啲買咗4餸雞翼蘿蔔牛肚酸齋蝦子撈麵搭咗成個鐘車噃屋企滿心期待打開碗麵,只見雞翼蘿蔔酸齋….無咗車仔麵靈魂之一… 牛肚😭牛肚要另加$4, 加多個餸有 coupon 要加$3,共$7, 佔成個麵嘅11.6%錢就俾咗,無得食,唔開心..辛苦得來志在食,但今日有啲失望囉😔希望 d staff 以後可以小心啲,唔好再俾漏餸喇!!
今日放工諗起永年嘅辣醬,想食豐富啲買咗4餸
雞翼蘿蔔牛肚酸齋蝦子撈麵
搭咗成個鐘車噃屋企
滿心期待打開碗麵,只見雞翼蘿蔔酸齋….
無咗車仔麵靈魂之一… 牛肚😭
錢就俾咗,無得食,唔開心..
辛苦得來志在食,但今日有啲失望囉😔
希望 d staff 以後可以小心啲,唔好再俾漏餸喇!!

2021-10-11
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$60 (Dinner)
今日去了尖沙咀辦婚事。男禮final fit了 已取回家了,離婚禮越來越近了!6-7pm時已經很累,想盡快吃個快飯便回家休息!這間是我們經常光顧的!以前比較多去元朗分店!現在比較多事要在尖沙咀處理,吃得更密!咖喱微辣 - my most favourite soup!試過吃小辣,辣到要喝2杯飲品來解辣微辣剛剛好,已經有啲料到極度推介這裏的蘿蔔,是非常入味,軟林林的口感!未婚夫忘了點,我與他一起分享!他有很多腸仔,我拿了兩小條我們都有點豬腸,可是今天太肥了,我們都嫌棄早知點雞翼尖,這裏馳名的!豬紅也是很滑,必點必點!伴郎陪同試男禮,我們帶他一起吃!他吃麻辣,我還未試過這間的麻辣呢!找次要試試,今天有猶豫,但還是擔心不夠咖喱入味!大家都跟我點菠蘿冰,港式特飲,非常解渴!當然未婚夫有請伴郎!
今日去了尖沙咀辦婚事。
男禮final fit了
已取回家了,離婚禮越來越近了!

6-7pm時已經很累,想盡快吃個快飯便回家休息!

這間是我們經常光顧的!
以前比較多去元朗分店!
現在比較多事要在尖沙咀處理,吃得更密!

試過吃小辣,辣到要喝2杯飲品來解辣

微辣剛剛好,已經有啲料到

他有很多腸仔,我拿了兩小條

我們都有點豬腸,可是今天太肥了,我們都嫌棄

早知點雞翼尖,這裏馳名的!

豬紅也是很滑,必點必點!

伴郎陪同試男禮,我們帶他一起吃!

大家都跟我點菠蘿冰,港式特飲,非常解渴!

當然未婚夫有請伴郎!
2021-09-26
$70 (Dinner)
  • 車仔麵
  • 菠蘿冰
  • 蘿蔔
  • 韭菜豬紅
  • 豬紅
  • 雞翼尖
  • 咖喱微辣
今朝行過尖沙咀見到永年竟然推出咗港式經典早餐吖😍😍話明經典就梗係食爺爺腸粉啦🥰老字號永年士多!其實20年前已經有早餐🥣而家我哋嘅經典回憶返嚟啦😍梗係要即刻去食啦!!叉足電先有精力去做嘢㗎嘛😁佢哋嘅早餐套餐仲可以追加芝士腸、烚蛋、蘿蔔、豬皮、腸仔等等!我就梗係揀最滋味嘅咖喱蘿蔔啦!爽口、多汁鮮甜💗魚肉燒賣大大粒!陳皮魚蛋爽口彈牙!當然唔少得咩醬汁都要嘅腸粉啦!腸粉爽滑!撈埋所有醬汁一齊食!我嘅童年回憶啊😍😍最後加埋個凍奶茶!簡直就係絕配吖😍佢哋嘅早餐除咗最經典嘅爺爺腸粉之外!其實仲有沙嗲肥牛麵、五香肉丁麵同埋糯米雞㗎😍真係樣樣都係經典回憶!食完即刻想去公園玩下氹氹轉!可惜我已經好耐冇見過氹氹轉👉🏻👈🏻究竟邊度仲有得玩呢?

2021-07-28
$40 (Breakfast)
  • 蘿蔔
2021-07-12 771 views
趁👦🏻上學兩姊妹👩🏻👩🏻‍🦰食個靚早餐🍽選了老字號的永年士多尖沙咀店永年士多源自元朗幾十年前賣車仔麵起家🍜據說廿年前都已有早餐現在應該是復刻版😛港式早餐👩🏻常常都吃沙爹牛肉、五香肉丁吃膩了今天選了腸粉早餐可以在魚蛋燒賣蘿蔔腸仔芝士腸等配料中自由選配😉當然不用錯過💯腸粉香滑👍燒賣彈牙👍蘿蔔清甜沒筋👍👍套餐價$36配上港式凍檸茶+$3姊妹相聚完各自展開繁忙一天💪🦾
趁👦🏻上學
兩姊妹👩🏻👩🏻‍🦰食個靚早餐🍽
選了老字號的永年士多尖沙咀店

永年士多源自元朗
幾十年前賣車仔麵起家🍜
據說廿年前都已有早餐
現在應該是復刻版😛

港式早餐👩🏻常常都吃
沙爹牛肉、五香肉丁吃膩了
今天選了腸粉早餐

姊妹相聚完
各自展開繁忙一天💪🦾
2021-07-02
2021-07-11 568 views
御用例牌午餐四餸車仔麵魚蛋 紅腸 蘿蔔 墨魚丸佢嘅湯底超級正而且仲好啱我心水夠熱辣辣佢杯凍檸茶係完全係最愛個茶底完全合格👏🏻🤎不枉成為御用午餐🍜♥️♥️♥️♥️♥️
御用例牌午餐
個茶底完全合格👏🏻🤎
不枉成為御用午餐🍜

♥️♥️♥️♥️♥️

2021-06-21 746 views
作為元朗人呢間車仔麵真係由細食到大 知道佢都開左幾間分店 又係呢頭翻工就試下佢啦🙈🙈🙈我就點左我覺得佢地做得最好嘅 雞翼 豬腸同尤魚👍🏻個人覺得佢地質素其實都算keep到 咁當然無想當年咁好食啦😂😂但係佢真係比係街嘅其他車仔麵好好多 佢地啲餸係永遠都唔會另你失望 啲尤魚好爽口雞翼比起以前啲玫瑰露味小左 但都好食我個人最愛就係佢地啲豬腸😂😂一啲腥味都無 佢地個鹵水鹵得個豬腸好好味 豬腸入面嘅肥膏亦都唔會好多 👍🏻👍🏻

我就點左我覺得佢地做得最好嘅 雞翼 豬腸同尤魚👍🏻

雞翼比起以前啲玫瑰露味小左 但都好食
我個人最愛就係佢地啲豬腸😂😂
2021-06-20 592 views
知道呢間車仔好出名元朗店的名氣超勁今次黎TST店睇下質素係咪真係咁高點左~雞腎豬紅尤魚米粉(微辣)見雞腎比較少見食落口感幾淋明明食串燒雞腎時質感唔係咁可能係處理上既唔同本人就麻麻地咁淋身尤魚係正常既豬紅有驚喜幾入味下紅腸手工九菜餃咖哩魚旦米粉(少辣)個九菜餃係皮薄既食落味道都OK咖哩魚旦都幾好應該係陳皮魚旦反而個紅腸就麻麻咬落去個口感好軟身腐乳生菜呢個要讚下個腐乳汁較得幾好少少辣得黎好惹味又唔會過咸生菜幾青綠
知道呢間車仔好出名
元朗店的名氣超勁
今次黎TST店
睇下質素係咪真係咁高

點左~
雞腎豬紅尤魚米粉(微辣)
見雞腎比較少見
食落口感幾淋
明明食串燒雞腎時質感唔係咁
可能係處理上既唔同
本人就麻麻地咁淋身
尤魚係正常既
豬紅有驚喜
幾入味下

紅腸手工九菜餃咖哩魚旦米粉(少辣)
個九菜餃係皮薄既

又唔會過咸
生菜幾青綠
2021-06-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2021-06-17 453 views
吃永年不用再轉車換線到元朗了,尖沙咀都有分店。座位不多,同元朗店一樣先點餐比錢再搵位,前門入後門離開。好好彩點完餐就有位。叫咗3餸車仔麵,唔知幾時開始酸齋成為了車仔麵都算出色嘅一味餸, 酸酸甜甜的確醒胃。讚一讚先。雞翼2隻,唔好彩地一隻雞翼超細隻,營養不良咁樣,感覺唔抵,雞翼味道偏咸,除了咸亦沒有味道了。呢樣餸就麻麻地勒。牛腩係淋口,唔洗好用力咬,份量車仔麵嚟講算多嘅,味道尚可,牛腩可以合格。湯底最需要改善,只有甜味,沒有元朗店濃郁及香嘅味道,怪怪地,感覺就似食緊一碗甜粉咁。我揀米線底,大食嘅朋友仔真係要有啲心理準備唔夠食,或者叫多啲其他嘢食喇。最欣賞就係凍檸茶,得呢樣算正常啲。而環境方面,枱凳排得都算密麻麻,好容易同其他食客撞背脊。總括而言,想食永年還是轉車換線到元朗吃吧。呢個價錢味道,喺呢區嚟講,我會揀第間食。
吃永年不用再轉車換線到元朗了,尖沙咀都有分店。

最欣賞就係凍檸茶,得呢樣算正常啲。

而環境方面,枱凳排得都算密麻麻,好容易同其他食客撞背脊。

2021-06-08 584 views
很多朋友話這是頂級車仔麵店,想試很久,剛巧經過,不防試一試,在收銀處,點了一碗四餸(魚蛋、豬紅、豬皮、蘿蔔)車仔麵,加凍檸茶,總共$64,魚蛋可以唔要,太細粒,有怪味,蘿蔔好好味,必食~!豬紅,豬皮亦可以。收銀處只收現金,不收八達通,現在大部分車仔麵和麵包舖,都已經收八達通,那麼出名的車仔麵還只收現金,不太方便。此外,座位亦很窄、很迫,一點也不舒服。在收銀處點了車仔麵之後,先要自己找位坐,跟着等櫃檯叫號數,再要去另外一邊櫃檯攞,食完之後,又要自己攞去另外一邊收碗處,如果一個人,有自己個人物品,那就不太方便。總括然而,”名大於實”,可以不試~!大失所望~!😞😞😞
2021-06-08
2021-05-27 633 views
相信好多人都會有食過車仔麵🍜愛吃車仔麵人士必定要食永年士多呢間車仔麵很出名,聞名已久今日終於去食左果然沒有讓我很失望🥰🥰🥰呢度吃了$165 價錢還算可以💰腐乳通菜$25💰麻辣豬耳$25 💰三餸車仔麵 $45💰四餸車仔麵轉烏冬底$60💰可樂🥤$10如果妳是一個愛吃辣的🌶️ 一定要點它的秘製麻辣汁 🉐我叫的是中辣,對於我來說辣度還可以加大小妹平時食譚仔雲南米線是中辣☜︎供參考還有它的豬腸一定要叫啊,我平時很怕外面豬腸很肥,但它是肥瘦均勻,而且洗得很乾淨。總結而言係日後會在想食嘅車仔麵,特別佢嘅辣汁係正嘅😍😍😍
相信好多人都會有食過車仔麵🍜
愛吃車仔麵人士必定要食永年士多
呢間車仔麵很出名,聞名已久今日終於去食左
果然沒有讓我很失望🥰🥰🥰
呢度吃了$165 價錢還算可以
💰腐乳通菜$25
💰麻辣豬耳$25
💰三餸車仔麵 $45
💰四餸車仔麵轉烏冬底$60
💰可樂🥤$10

如果妳是一個愛吃辣的🌶️ 一定要點它的秘製麻辣汁 🉐
我叫的是中辣,對於我來說辣度還可以加大
小妹平時食譚仔雲南米線是中辣☜︎供參考
還有它的豬腸一定要叫啊,我平時很怕外面豬腸很肥,
但它是肥瘦均勻,而且洗得很乾淨。
總結而言係日後會在想食嘅車仔麵,特別佢嘅辣汁係正嘅😍😍😍

2021-05-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 雞翼
  • 豬腸
2021-05-24 359 views
晏就既永年好多人,要早d黎排隊搵位!依家有位姐姐幫手搵位同叫你寫紙仔,幾好!咖喱四寶 咖哩魚蛋,白蘿蔔,豬皮,咖哩魷魚拼菜底以我所知咁樣食就最平,如果普通菜底自選3餸,呢個咖哩四寶係4餸+菜底,不過就無得自選餸了~咖哩味道好足夠!食到我吱哂啲汗出黎😂白蘿蔔夠哂入味,魚蛋魷魚彈牙,份量夠正常人食咖映多士 必叫!2塊唔係好夠喉....多士即叫即烘,所以要等耐少少,中間咖映醬好出色!味道帶點點甜味,外脆內軟,但有少少乾身,配合飲品會好好多喔

咖喱四寶
咖哩魚蛋,白蘿蔔,豬皮,咖哩魷魚
拼菜底

咖映多士 必叫!2塊唔係好夠喉....
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2021-05-05 545 views
係尖沙咀來來回回行了幾轉都唔知食咩好,最後就簡簡單單食碗車仔麵。由於減醣餐單進行中,所以今次選擇「菜底」減少罪惡感,份量是剛剛好,但若當日較開胃,可能要考慮加底了。個人認為大腸同豬紅係車仔麵必食Items,呢間永年無令我失望!!大腸無壓味,豬紅夠入味!湯底有誠意,唔係淡淡的清水,而係真係有味湯!搶了老公一舊酸齋,酸甜味適中,唔會有太酸會嗆口的感覺!飲品方面,檸茶略嫌太多冰,但勝在茶膽夠濃無苦澀味。樽仔奶茶一貫水準,無太大驚喜。

2021-01-29
  • 豬紅
2021-04-30 510 views
去年聽說這裡的豬腸很好吃今日又忙完 頻頻撲撲差不多5:00才回到尖沙咀好想吃飯 但這種時間加上在下的選擇困難症和進食速度必定會上班遲到所以今天只能吃碗快麵幼麵 加上 魚腐 酸齋 蘿蔔 豬腸 豬紅湯底是大麻辣 $63配上一杯柚子蜜 $15等不到幾分鐘已經有得吃心裡話一碗車仔麵來說賣相真的不錯還送上一條爽口菜心每樣餸都擺放到清晰可見麻辣醬上還放了條辣椒仔味道非常濃郁 香口 配菜更是意想不到的多豬腸入味柔軟 不過可能是在下正進行牙齒矯形中怎麼會咬不斷 🤣而柚子蜜..嗯..是柚子碎蜜 也是很濃郁的吃完麵後才開始飲還是很熱很醇厚香甜 不過在下只能飲上2口已經要趕回上班了整體而言是不錯的不過“很好吃”的代價就是接著全晚在下最少飲了2L的清水還是很渴🤦‍♂️
去年聽說這裡的豬腸很好吃

麻辣醬上還放了條辣椒仔
味道非常濃郁 香口 配菜更是意想不到的多
豬腸入味柔軟 不過可能是在下正進行牙齒矯形中
怎麼會咬不斷 🤣

而柚子蜜..嗯..
是柚子碎蜜 也是很濃郁的
吃完麵後才開始飲還是很熱