Restaurant: Wing Nin Noodle (Carnarvon Road)
Info:

2021-04-21 528 views
本身好鍾意食車仔麵, 之前開張時要排長龍, 今次星期日去見到唔洗排隊,所以就試下!自選三餸車仔麵$43墨魚丸: 爽口彈牙, 有墨魚味韮菜餃: 唔算好大隻, 不過又幾好味蘿蔔: 必食, 煮到好腍, 好清甜, 勁勁勁好食叫左幼麵, 麵質煮到剛好, 份量都唔少, 湯底算幾濃, 啱晒我呢啲重口味人士另一碗叫左陳皮魚旦: 估唔到有咁多粒, 成6粒, 最鍾意陳皮魚旦比較硬身,好好趙墨魚蝦卷: 好有墨魚味, 有蝦粒, 用料一流酸齋: 好入味, 好腍粗麵, 叫左小辣, 男朋友話隻辣唔算好辣, 下次可以食再辣d咖央多士 $13有烘底, 脫卜卜, 咖央醬都好多, 好味整體來講CP值唔錯, 係尖沙咀嚟講用呢個價錢食到咁嘅質素已經好好!

自選三餸車仔麵$43
墨魚丸: 爽口彈牙, 有墨魚味
韮菜餃: 唔算好大隻, 不過又幾好味
蘿蔔: 必食, 煮到好腍, 好清甜, 勁勁勁好食

另一碗叫左
墨魚蝦卷: 好有墨魚味, 有蝦粒, 用料一流
酸齋: 好入味, 好腍

咖央多士 $13
有烘底, 脫卜卜, 咖央醬都好多, 好味

2021-03-07
$50 (Lunch)
2021-03-07 672 views
一直印象中的車仔麵都比較「拿渣」,而永年的車仔麵絕對沒有這問題,難怪咁受歡迎餐具和地方都整潔,吃得舒服,當然最大吸引點是她的辣醬,刺激得來令食材更加惹味。這碗有牛肚,牛腩和墨魚卷,全部都好食,滷得入味。韭菜豬紅絕對可以一試,韭菜用上韭菜芯部份,灼得剛剛好,因此很鮮嫩無渣,有驚喜,本身不太喜歡食韭菜,通常只吃豬紅,但今次真係搶住食亦想讚讚這裡的幼麵,雖然沒有鹼水麵爽彈,但都有咬口和吸湯,麵質來說非常不錯了

這碗有牛肚,牛腩和墨魚卷,全部都好食,滷得入味。

• 韭菜豬紅
2021-02-25 645 views
去過呢間永年好多次,講真車仔麵質素嚟講又算不上有咩驚喜,只係普通叫入得口,但員工,特別係收銀那位短髮後生女,態度係出奇地差。當所有客都係犯一樣,叫人唔用安心出行要填紙就係排隊到收銀時從屁股拎個表叫人填,唔怪得條人龍咁長買個車仔麵都咁耐。填咗佢的Google form又死唔信人,話人做錯又乜又物,仲等我從水吧拎住一盤麵加飲品要坐時,中途攔截話要教我填Goggle form。一直跟著我就要證明我係錯。其實咁驚咁怕啲客,就叫所有客人都登記安心出行囉,又驚趕客又要諸多阻撓。睇佢都似藍扮黃。

2021-02-23 481 views
超鍾意食車仔麵,尋日喺銅鑼灣食完今日又去尖沙咀食,特登上網睇尖沙咀車仔麵邊間好食,心儀左兩間最後揀咗永年,初頭都好驚因為睇過啲食評話態度差,我好怕啲態度差嘅,但係睇到啲相,見到有鳳爪又想試吓喎。最後都去咗。一開頭喺出面排咗大約5分鐘等入去,跟住之後嗌嘢食,都係有個收銀機仲有個職員坐喺度咁樣叫嘅,最後坐低自己搵位同埋去攞嘢食大部份都係自助服務,所以都冇咩接觸餐廳員工。感覺沒有什麼特別好或者特別差。不過食物就很開心很有驚喜,因為個面好入味,個湯底好好飲,叫咗豬腸,豬腸好食,叫咗鳳爪,鳳爪好食。墨魚卷就冇乜驚喜。11蚊嘅肥牛得3小塊。仲有叫咗個手工嘅韭菜餃,我覺得有個餃啲硬。不過個面我叫咗油面配埋個湯,豬腸同鳳爪都好好味。會再去試其他唔同嘅餸款。
2021-01-29 669 views
今次要介紹呢間車仔麵相信好多人都食過,但𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗就第1次食(因為真係麻麻地中意食 #車仔麵)但係肥仔好中意食,所以久唔久都會陪下❤️由於最近食嘢唔方便,食嘢胃口都細咗,同埋短期內都唔食得太辣,所以要落晒成碟加辣,就好返之後再試🙋🏽‍♀️叫咗🍢 #魚蛋 、 #鳳爪 、#豬大腸、#豬紅 、雞翼 河粉底 $𝟳𝟴➰個魚蛋係陳皮魚蛋,唔係平時果d,好有驚喜,加分!➰鳳爪夠腍又入味、雞翼一般,豬大腸都okay, 豬紅就細粒咗d,但又可能考慮到咁會容易入口!➰整體嚟講幾款餸都𝗼𝐤𝐚𝐲,表現平均!中意味濃嘅呢間就啱晒!如果下次經過諗唔到食咩都會再食因為𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗今次唔可以食辣,所以肥仔另外要個碟加辣先至需要➕$𝟵(平時要加辣就咁加入碗)下次𝐟𝐞𝐞𝐝𝐛𝐚𝐜𝐤★反而個 #樽仔奶茶🥤就相當有驚喜,比起平時新界好出名果間還要好❤️而堂食個 #凍檸茶🍹茶底都做得唔錯 (+$𝟭𝟮)不得不收錶店員服務好好,外賣樽仔奶茶果陣,店員話要奶醬多個餐都係$𝟯𝟭,最後肥仔食咗
但係肥仔好中意食,所以久唔久都會陪下❤️

➰個魚蛋係陳皮魚蛋,唔係平時果d,好有驚喜,加分!

而堂食個 #凍檸茶🍹茶底都做得唔錯 (+$𝟭𝟮)

• 樽仔奶茶
2020-12-31 510 views
記得幾年前剛在尖沙咀開業,我同啲朋友一路唔敢黎食,因為排隊實在排到見唔到隊尾,所以我地一路等,等到三個月後見到隊尾先黎排隊食昨日17:10 同朋友一齊黎尖沙咀想早啲食晚餐,見永年冇咩人排隊就黎左,一如既往冇令我失望,$43 三餸實在好抵食,雖然比其他地方既車仔麵貴,但真係好好食,我每次必叫既餸係雞翼同蘿蔔,煮得超級入味,昨日叫左牛肚,都係好好食,只係有啲「臨」唔夠爽口,但總括來說都好好食。不過依度唯一缺點係唔會提供紙巾,昨日因為包紙巾黎之前用曬,問店員可否借紙巾時,佢地話只可以買,一包7蚊……所以我同朋友決定食完先行去7-11買返包5蚊既紙巾,所以奉勸各位黎食野記得要帶紙巾

永年雞翼
2020-12-30
永年雞翼
  • 蘿蔔
  • 雞翼
2020-12-30 355 views
門口女收銀(中短髮,後生女,有給執頭髮有染色)態度奇差,吾知係唔係老闆個女?炒咗佢啦⋯⋯ 真係倒米員工食物方面就一般啦 No further comment i can made......
門口女收銀(中短髮,後生女,有給執頭髮有染色)
態度奇差,吾知係唔係老闆個女?

炒咗佢啦⋯⋯ 真係倒米員工

食物方面就一般啦

2020-12-28 350 views
今日喺尖沙咀附近突然之間好想食車仔麵搜尋之下發現附近有間永年於是行過去食去到唔使排長龍入店後我前面有一個客人點緊餐我哋四個人在後等待中女後生收銀員一邊收銀一邊不禮貌兼黑口黑面🌚說:量體溫先啦,落咗單,付款後會安排位你哋坐㗎喇我感覺驚訝🙄 咁無禮貌嘅😓到我哋四個輪流點餐時,女收銀員作出不友善,不耐煩的眼神😒😏點完四個麵餐後,我問佢係咪有多士,佢無開口答我,只係指一指上面個顯示屏,叫我自己睇😡家陣咩服務態度呀什麼老字號,什麼出名,什麼好味都無用啦有咁嘅員工,真心唔想 亦 唔會返轉頭嚟食囉****四個人食後感全部餸都可以,粗麵有點硬,辣味不夠,湯底咸
今日喺尖沙咀附近

入店後
我前面有一個客人點緊餐
我哋四個人在後等待中
女後生收銀員一邊收銀一邊不禮貌兼黑口黑面🌚說:
量體溫先啦,落咗單,付款後會安排位你哋坐㗎喇
我感覺驚訝🙄 咁無禮貌嘅😓

到我哋四個輪流點餐時,女收銀員作出不友善,不耐煩的眼神😒😏

家陣咩服務態度呀
什麼老字號,什麼出名,什麼好味都無用啦
有咁嘅員工,真心唔想 亦 唔會返轉頭嚟食囉

****四個人食後感

全部餸都可以,粗麵有點硬,辣味不夠,湯底咸

2020-12-27
$65 (Lunch)
2020-11-13 503 views
經過尖沙咀見到開左分店周圍有冇乜嘢好食 咁就再食呢間啦豬腸一如既往好好食但係辣汁好似冇元朗嗰間咁辣?唔知係錯覺定咩幼面好食😋不過成日都覺得永年啲定價好似比較貴份量又比較少
經過尖沙咀見到開左分店
周圍有冇乜嘢好食
咁就再食呢間啦
豬腸一如既往好好食
但係辣汁好似冇元朗嗰間咁辣?
唔知係錯覺定咩
幼面好食😋
不過成日都覺得永年啲定價好似比較貴
份量又比較少
2020-11-08 506 views
住係元朗既一定知道永年士多,而家都開咗好多唔同嘅分店,突然心血來潮想食,所以就去咗尖沙咀呢度試吓。環境🧸🧸🧸由於呢一個鋪位面積唔算大,所以周不時都見到有人排隊,入面其實都坐得幾迫下,不過我諗佢都預咗大家食完就走都唔會坐得好耐。食物🧸🧸🧸🧸食開嘅就知道呢一個必要嘅餸一定係蘿蔔,因為佢嘅蘿蔔真係非常非常甜!而且唔會好硬,大家一定要試吓!值得一提嘅係,如果唔食得辣嘅朋友但係又想有少少辣過吓癮,記住一定要叫微辣,千祈千祈唔好嘗試叫小辣,因為佢嘅小辣其實都幾辣!飲品方面,當然叫咗最出名嘅奶茶紅豆沙,紅豆非常足料奶茶亦都有好香嘅茶味!值得一試
環境🧸🧸🧸
食物🧸🧸🧸🧸
2020-10-22 2303 views
五六年前曾經在元朗區工作,多次有人問我有沒有吃過永年🤔但當時,距離公司很近,沒有特別心思想過要來永年,這天,本身在尖沙咀工程完畢,就想去佐敦吃那間麵皇,但又因天雨關係,😣只好在尖沙咀附近吃個方便麵。結果就來到這個地方,之前上一手是甜品店😯都曾經光顧,這次再走上這堂樓梯,已經成為了永年車仔麵。先落單然之後自己入去搵位,但店員亦都會只是你建議你坐哪個位置,如果找到沙發位就是你好運然之後中間有些隔板可以和其他食客分隔起來,衛生情況也算不錯,但是中間的位置都是沒有靠背的座位,因此都是快快吃快快走的模式。聽說落單如果看餐牌太久,或是要店員下單的時候等你,他會非常不耐煩,因此看餐牌也有點緊張。 🤭比較好的事,它本身已經寫了$43有三餸,然之後任你在眾多選項裏面選擇。因為很多時候,現在的車仔麵都相當奔周,什麼麵底$8 -$10,蘿蔔、腸仔、魚蛋$5 ,然之後豬大腸、魷魚$10 ,牛腩$12 ,炸豬扒$15 ,分分鐘你沒有留意,加下加下吃碗車仔麵都50多元。你喜歡吃內臟的就點內臟,吃菜的也可以用成素菜車仔麵,總好過樣樣價錢都不同那麼少家的那些車仔麵店。點了個油麵配豬大腸、韭菜餃以及酸齎。油麵的份量也不

永年車仔麵。

點了個油麵
豬大腸、韭菜餃以及酸齎。油麵的份量也不算太少,也有點彈牙,份量亦都不少,是比較帶點彎曲的豬腸,肥得來不會太過油膩,爽口非常,但又不會有臭味;
酸齋都有四大件,放在湯都沒有把它的味道除去,又吸了點湯;韭菜餃兩小隻,外皮不厚
因此原來內裏的韭菜餡料夠多夠香。
尖沙咀永年

湯底之外還有點辣汁,設大中細小辣,點了個細辣,它的辣汁除了辣之外還有輕微甜味,因此增添了一層色彩。

友人話
凍檸茶不錯,茶味都算不錯,可能因為它的茶味不算極濃,不是港式舊式茶餐廳那種濃香的立頓茶底,但有輕微甘香的茶味,加上檸檬只是三片,因此檸茶是偏甜又帶點檸香。

尖沙咀吃個方便麵車仔麵,百多元兩個人都不算太貴,但是以車仔麵的價格,50多元吃碗麵好像有點貴,除非在附近工作,那麼40多元一個三餸車仔麵也不算極為昂貴,不過以它的名氣來說,其實還算是可以接受。
Type of Meal
Tea
2020-10-19 476 views
服務態度超級差,員工當左自己系老闆。。問佢一句野好似要攞佢命甘樣,明白好多時都比較忙,但都唔需要甘樣鬧客人,好似爭你錢甘樣,野食都系好食既,分享一下個人感受。一句講哂態度好有問題!
2020-10-19
$50 (Lunch)
2020-10-13 480 views
慶祝中秋🥮盤菜~🌕團團圓圓既日子又冇得出去食團年飯~所以係屋企叫返個盆菜👨‍👩‍👧‍👧一家人齊齊整整食餐團年飯「永年士多」及「香港永年」聯手推出-<<🦞龍蝦鮑魚花膠大龍鳳盆菜>>採用👑高級食材但親民既價錢!🤩🤩由龍蝦、鮑魚、花膠到魷魚芋頭都冇揸流攤~全部都好入味,配上南乳汁,香氣撲鼻呀!😋嗜辣🌶既朋友一定要試埋「🔥永年咖喱辣醬」,勁辣但辣得黎好香呀!用黎點魚蛋、豬皮、蘿蔔超夾! 👍🏻👍🏻
慶祝中秋🥮盤菜~
🌕團團圓圓既日子又冇得出去食團年飯~
所以係屋企叫返個盆菜👨‍👩‍👧‍👧一家人齊齊整整食餐團年飯
採用👑高級食材但親民既價錢!🤩🤩
由龍蝦、鮑魚、花膠到魷魚芋頭都冇揸流攤~
全部都好入味,配上南乳汁,香氣撲鼻呀!😋
用黎點魚蛋、豬皮、蘿蔔超夾! 👍🏻👍🏻
龍蝦鮑魚花膠大龍鳳盆菜
Delivery
Celebration
Chinese New Year
龍蝦鮑魚花膠大龍鳳盆菜
2020-10-02 445 views
每次去尖沙咀諗唔到食咩,就會去食永年。因為佢個辣汁真係好好味,但略嫌有小小咸。必食嘅三餸: 豬紅,豬大腸,同埋牛肚,大辣。今次揀左幼麵,都係河粉夾啲,哈哈。豬紅好入味,小小甜甜辣辣,吾會一夾就散。豬大腸好夠淋,吾會咬吾斷,處理得好乾淨無異味。牛肚一樣夠曬淋滑,又帶返少少咬口。
每次去尖沙咀諗唔到食咩,就會去食永年。
因為佢個辣汁真係好好味,但略嫌有小小咸。
必食嘅三餸: 豬紅,豬大腸,同埋牛肚,大辣。
今次揀左幼麵,都係河粉夾啲,哈哈。
豬紅好入味,小小甜甜辣辣,吾會一夾就散。
豬大腸好夠淋,吾會咬吾斷,處理得好乾淨無異味。
牛肚一樣夠曬淋滑,又帶返少少咬口。
  • 三餸一麵
  • 豬紅
2020-09-22 436 views
好耐冇食過永年,以前喺銅鑼灣返工會成日食佢會有coupon可以減錢其實都幾優惠今日一個人,唔知食乜好咁岩經過永年就入去,尖沙咀嘅永年我未食過今次睇吓同銅鑼灣有冇分別今次叫咗四個餸,用coupon加$3就可以有多一個餸,米粉:份量夠多雞翼:有兩隻雞翼,夠入味蘿蔔:成碗車仔麵蘿蔔最好食,有冇渣又夠淋豬紅:豬紅有五六粒,比平時外面嘅豬紅細粒韭菜餃:有兩隻韭菜餃比較細整體來講同銅鑼灣區嘅永年味道差唔多,最好食都係佢嘅蘿蔔
好耐冇食過永年,以前喺銅鑼灣返工會成日食
佢會有coupon可以減錢其實都幾優惠

今次叫咗四個餸,用coupon加$3就可以有多一個餸,

米粉:份量夠多
雞翼:有兩隻雞翼,夠入味
蘿蔔:成碗車仔麵蘿蔔最好食,有冇渣又夠淋
豬紅:豬紅有五六粒,比平時外面嘅豬紅細粒
韭菜餃:有兩隻韭菜餃比較細

整體來講同銅鑼灣區嘅永年味道差唔多,最好食都係佢嘅蘿蔔
2020-09-21
$45 (Tea)
  • 蘿蔔
  • 雞翼