Restaurant: Wing Nin Noodle (Carnarvon Road)
Info:

2022-08-04 268 views
永年士多 真係由元朗未裝修之前已經有幫襯,當時一食真的覺得好正,會係就算住得遠都好,都想經常去食個隻。到而家越來越多分店,反而覺得好似普通左,而且價錢一啲都唔平,感覺可惜。☹️☹️
2022-07-21 1650 views
是日出尖沙咀, 特意前往永年吃車仔麵, 順道對比與沙田店的價格。根據最近光顧沙田店的同樣點餐, 尖沙咀店只需$71, 相對於沙田店的$87, 足足平了$16, 這個差距估計與其位置, 定位等因素有關。沙田食評: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E6%96%B0%E5%9F%8E%E5%B8%82%E6%80%A7%E5%83%B9%E6%AF%94%E8%BC%83%E9%AB%98%E7%9A%84%E8%BB%8A%E4%BB%94%E9%BA%B5-e44515931) 自選3餸車仔麵 (自選3款$9餸) $43- 湯底: 永年清湯- 醬汁: 咖喱辣醬 - 少辣- 粉麵: 油麵- 自選配料: 蜂巢豆腐, 酸齋, 豬紅 ($11餸補回差價) $22) 墨魚蝦卷 $13是次依舊選了油麵, 酸齋和豬紅, 另搭2款未吃過的蜂巢豆腐和墨魚蝦卷。蜂巢豆腐表面佈滿細孔, 十分索湯, 我覺得它更勝豆卜。至於墨魚蝦卷質感彈牙, 當中的粟米粒增添甜味和口感。

自選4餸車仔麵 - 咖喱辣醬 (少辣)

1) 自選3餸車仔麵 (自選3款$9餸) $43

酸齋

豬紅

墨魚蝦卷

2022-06-28
$58 (Dinner)
自選4餸車仔麵 - 咖喱辣醬 (少辣)
油麵
蜂巢豆腐
酸齋
豬紅
墨魚蝦卷
2022-06-22 566 views
永年唔可以錯過~食過之後覺得同其他車仔麵係唔同嘅,湯底好食!自選三餸車仔麵$43我通常係揀幼麵,餸的話係豆卜、蘿蔔、雞翼,湯底無論係咖喱辣醬定係麻辣醬都好味食得黎入味又唔口渴辣辣地好開胃

自選三餸車仔麵$43
我通常係揀幼麵,餸的話係豆卜、蘿蔔、雞翼,
湯底無論係咖喱辣醬定係麻辣醬都好味
食得黎入味又唔口渴
辣辣地好開胃
2022-06-20 427 views
這是第二次來這裏食車仔麵了,第一次來吃已經覺得不錯,這一次決定要向大家分享一下!和朋友一共叫了兩碗車仔麵:1: 墨魚丸貢丸蘿蔔麻辣米線(小辣)對於平時食開小辣嘅我嚟講,這裏的小辣會再辣少少,佢嗰種辣係會停留喺舌頭同埋嘴唇上,有一種痹痹地嘅感覺。墨魚丸相對普通。反而貢丸有驚喜,有一種烤過既味道,好味😋而蘿蔔十分甜,而且沒有渣,十分推薦👍🏻米線份量較少,女孩子可能剛剛好。米線質地偏淋,岩哂我口味🤤2: 魚蛋流心蛋豆卜幼麵 (中辣)中辣的後勁十分強勁,平時真係食開辣的人先好試🤣魚蛋是普通陳皮魚蛋,約6粒。教學不錯,吸收了湯底一流。反而流心蛋有點失望,煮得有點過熟,沒有流心。整體來說兩碗麵質素不錯,價錢不算是平,但在尖沙咀可以一試!

和朋友一共叫了兩碗車仔麵:

1: 墨魚丸貢丸蘿蔔麻辣米線(小辣)

米線份量較少,女孩子可能剛剛好。米線質地偏淋,岩哂我口味🤤

2: 魚蛋流心蛋豆卜幼麵 (中辣)

中辣的後勁十分強勁,平時真係食開辣的人先好試🤣

整體來說兩碗麵質素不錯,價錢不算是平,但在尖沙咀可以一試!

2022-06-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$45 (Tea)
2022-06-20 273 views
香港車仔麵好難搵到原汁原味既店,我開始要豆卜 流心蛋 魚蛋 幼麵 麻辣中辣。大約等待5分鐘後,就可以有得食。環境尚算闊落,不過要自己我搵位,類似典型快餐店。首先俾我驚喜係魚蛋,佢用陳皮魚蛋,充滿驚喜。不過流心蛋就令到等有少少失望。因為佢個身熟過頭,一啲都唔流心。麻辣汁都係典型醬汁 只係你需要醬多定少,而決定多少。不過不得不提佢嘅麻辣係偏強,幼麵我個人覺得比較硬身,希望下次可以淋返少少。佢地衛生情況唔錯,地板都比較乾淨,唔會黐立立。店員會見到你食完就收走餐具,但係又唔會趕你走,咁坐喺度都會舒服啲。
2022-04-23 530 views
以前成日食元朗間分店,佢開咗尖沙咀之後第一次嚟食覺得冇咁好味,但係可能因為太耐冇入元朗,今次食又覺得幾好食!今次有一碗叫咗麻辣,另外一碗先係叫咖喱辣。咁樣直接有得比較,就覺得咖喱辣好食好多!豬皮同半熟蛋一定係必點魷魚我就覺得麻麻地。而家做緊買任何面再加$15就可以加個小食,我叫咗豬紅抵食!

魷魚我就覺得麻麻地。
而家做緊買任何面再加$15就可以加個小食,我叫咗豬紅
抵食!
2022-03-25 530 views
初初「永年土多」係一間係元朗開嘅港式車仔麵店,有很久歷史。幾年前老闆大膽轉型到依家人人皆知🤫三餸🥳魷魚/魚蛋/ 蟹籽丸 小小辣咖喱麵魚蛋係陳皮魚蛋 魷魚同蟹籽丸都冇咩特別咖喱湯底吾似咖喱湯底 而係辣椒油嘅辣朋友叫咗係三餸菜底 再加蛋 / 生菜魚肉有小許失望😞 菜底得幾條菜所有配菜都相對地甜 尤其係豬紅🙊🙊生菜魚肉卻令人驚喜魚肉同樣鮮甜 魚味重🤙🏽——————永年士多 (尖沙咀)尖沙咀加拿分道46號地下7-8號舖
初初「永年土多」係一間係元朗開嘅港式車仔麵店,有很久歷史。

幾年前老闆大膽轉型到依家人人皆知🤫

尤其係豬紅🙊🙊

生菜魚肉卻令人驚喜
魚肉同樣鮮甜 魚味重🤙🏽

——————
永年士多 (尖沙咀)
尖沙咀加拿分道46號地下7-8號舖
2022-03-12 461 views
三餸加菜底搵笨落單前問:「菜底可以揀蘿蔔?」店員:「揀咩都得?」然後落單,叫左三餸加蘿蔔最後,原來蘿蔔另收錢,當第四餸嬲位1.菜底份量勁少!同三餸麵送既幾條菜仔份量相約!嬲位2.店員冇清晰講解整體餸 (牛筋豬皮較好)其餘冇咩特別綠茶紅豆冰ok , 茶可濃啲,豆夠淋唔甜湯底ok份量偏少性價比低服務偏低
三餸加菜底
搵笨
落單前問:「菜底可以揀蘿蔔?」
店員:「揀咩都得?」
然後落單,叫左三餸加蘿蔔
最後,原來蘿蔔另收錢,當第四餸
嬲位1.菜底份量勁少!同三餸麵送既幾條菜仔份量相約!
嬲位2.店員冇清晰講解

整體
餸 (牛筋豬皮較好)其餘冇咩特別
綠茶紅豆冰ok , 茶可濃啲,豆夠淋唔甜
湯底ok
份量偏少
性價比低
服務偏低
2022-03-12
Waiting Time
4 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
平時都有食開車仔麵 今次食呢一間就比較新色少少嘅 上次去食佢哋嘅下午茶都幾抵食 同埋試咗佢哋嘅樽仔奶茶 但係價錢就偏貴味道就幾好飲奶茶味道非常之濃郁如果有機會下次都會再飲另外餐廳都做緊宣傳優惠 只要幫佢哋喺大眾點評度打卡就可以免費換領一支樽仔奶茶 喺上面打少少comment咁就得㗎啦之後就帶埋張單去收銀處嗰個位換領餐廳嘅本店本身係喺元朗嘅而家都開咗唔同嘅分店遍佈港九新界📍永年士多 (尖沙咀)尖沙咀加拿分道46號地下7-8號舖
平時都有食開車仔麵

一支樽仔奶茶 喺上面打少少comment咁就得㗎啦
之後就帶埋張單去收銀處嗰個位換領

餐廳嘅本店本身係喺元朗嘅
而家都開咗唔同嘅分店遍佈港九新界

📍永年士多 (尖沙咀)
尖沙咀加拿分道46號地下7-8號舖
一起身就dog rush去尖沙咀整頭整到我個肚打晒鼓! 唯有叫 網上外賣平台 急救我個肚仔🤰🏻.我知堂食價$43就有<<自選三餸車仔麵>>包三款$9嘅餸!即係個麵都收你$16😅Anyway~佢嘅<<蘿蔔>>係必點!睇佢咁深色就知佢好腍好入味啦!咬落冇筋,仲有好多湯汁添呀🤤不過<<紫菜>>得好少,夾埋好似得兩三啖咁~唔抵食😐.<<魷魚>>就有五六七嚿😂爽嘅!!不過味道方面就冇乜大驚喜😌我加咗一個$11嘅星級餸💁🏻‍♀️<<豬腸>>冇乜多餘肥膏! 冇臭味! 咬落軟腍,重滷味! 水準之選🦾湯底有少少一督麻辣醬!輕輕一推就令成碗麵提升咗一大層次兼且香好多😋好彩跟餐加咗$17要支<<冷泡凍頂烏龍茶>>解解辣🥵因為佢嘅麻同辣嘅持久度好高!食晒成碗都仲係咀唇燙燙的👄銀包都燙燙😗連埋運費盛惠$96冇辦法啦🥲都係整頭坐到悶悶哋嘅一大享受嚟嘅🙃
一起身就dog rush去尖沙咀整頭
整到我個肚打晒鼓! 唯有叫 網上外賣平台 急救我個肚仔🤰🏻
我知堂食價$43就有<<自選三餸車仔麵>>包三款$9嘅餸!
即係個麵都收你$16😅
Anyway~
佢嘅<<蘿蔔>>係必點!

睇佢咁深色就知佢好腍好入味啦!
咬落冇筋,仲有好多湯汁添呀🤤
不過<<紫菜>>得好少,夾埋好似得兩三啖咁~
唔抵食😐
<<魷魚>>就有五六七嚿😂爽嘅!!
不過味道方面就冇乜大驚喜😌
我加咗一個$11嘅星級餸💁🏻‍♀️<<豬腸>>
冇乜多餘肥膏! 冇臭味! 咬落軟腍,重滷味! 水準之選🦾

湯底有少少一督麻辣醬!
輕輕一推就令成碗麵提升咗一大層次兼且香好多😋
好彩跟餐加咗$17要支<<冷泡凍頂烏龍茶>>解解辣🥵
因為佢嘅麻同辣嘅持久度好高!
食晒成碗都仲係咀唇燙燙的👄
銀包都燙燙😗
連埋運費盛惠$96

冇辦法啦🥲
都係整頭坐到悶悶哋嘅一大享受嚟嘅🙃
2022-01-09
Waiting Time
20 Minutes (Delivery)
$100 (Tea)
2022-01-17 351 views
常常談起車仔麵 友人總會推介永年的車仔麵 😹 碰巧今天經過 便決定一試!如堂食的話 要先掃安心出行 然後在櫃檯下單 再自行找位置☺️ 初來報到 點了店員推介的蘿蔔和魚蛋 然後我再自行選擇了豬手和雞翼 麵底本來想揀烏冬 但是售罄了 於是選擇了油麵👅 微辣 隨麵附送菜芯三條 從這些簡單的配菜便可得知 永年絕非敷衍的餐廳 🍴 連伴碟的菜心也是新鮮甜美的😽湯底微辣帶點 其辣非麻辣 就是一入口就能感覺到辣味竄出🤣 但是討喜的甜辣 魚蛋就是陳皮魚蛋 彈牙有陳皮香;蘿蔔清甜冇渣;豬手煮得軟淋;雞翼的皮Q彈 肉不會鞋! 豬手和雞翼的醃料也是甜甜的🥰 凍檸茶跟餐+12蚊 碎冰足夠 配辣麵喝起來很爽!-埋單77$ 很值得再來😙

埋單77$ 很值得再來😙
2022-01-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$77 (Tea)
  • 豬手
2021-12-22 615 views
由細食到大既車仔面,尖沙咀新店仍然保持到質素! 最愛食佢既蘿蔔,雞翼,豬腸,一定配油面食加辣汁蘿蔔真係好林身入味,無食到渣👍🏻👍🏻滷水雞翼好入味豬腸無臭味,洗得算乾淨佢既辣汁獨一無二,好正來到永年,必食之選仲有咖央多士⭐️
蘿蔔真係好林身入味,無食到渣👍🏻👍🏻滷水雞翼好入味
豬腸無臭味,洗得算乾淨
佢既辣汁獨一無二,好正
來到永年,必食之選仲有咖央多士⭐️
2021-12-13 515 views
尖沙咀哩間第一次食,味道同元朗個間差唔多。個湯底好好味,甜甜地。係上去要行條樓梯有啲麻煩姐。不過真心尖沙咀太多人了,真係唔好意思坐得耐。都係放工要食個快餐先去啦,平時朋友聚會都係坐第二間食得舒服啲好過!
尖沙咀哩間第一次食,味道同元朗個間差唔多。
2021-12-12 499 views
永年士多呢個名聽左好耐,但一直未有機會試,今日一支公就去試下啦,麵底叫左粗麵,餸就叫左:魷魚、牛筋、蘿蔔同豬皮。另外叫左支樽仔奶茶。 題外話,冬天整碗車仔麵真係幾正。 基本上,蘿蔔同豬皮真心必叫,豬皮無毛,軟滑爽口,入味又無異味!蘿蔔同樣大大舊,入味又無渣,清甜好味。 反而牛筋同魷魚有啲失色,水魷魚其實ok, 都爽口彈牙,因為都預左無咩味,但就唔係好啱個人口味。反而牛筋真心失望,佢都夠軟滑腍身,但問題都係唔夠入味,甚至係無味。如果可以有番啲腩汁味就更好。 而粗麵底可以,唔會煮得過淋,湯底都好飲。七十幾蚊可以接受,下次會返轉頭食。

題外話,冬天整碗車仔麵真係幾正。

而粗麵底可以,唔會煮得過淋,湯底都好飲。
七十幾蚊可以接受,下次會返轉頭食。

• 車仔麵
2021-11-29 445 views
因為近年搬咗,所以少食咗好多車仔麵。碗麵我由元朗嗰間開始食,一路都好鍾意,特別係佢嘅豬紅。今次同朋友嚟食車仔麵每人都分別叫咗唔同嘅餸,例如生腸,牛肚,魷魚等等每種食物我都覺得好好味😋

每種食物我都覺得好好味😋