2020-11-22 140 views
今日黎到一家開業不久既餐廳, 開初以為此餐廳只提供素食.及後才知道 是葷既餐廳入內裝修時尚優雅, 適合年青人打卡既餐廳而且餐牌內既菜名別有心思.想去既朋友可以一試.由於我地一班朋友都比較偏向食素,所以今日全晚點既都係素食既選擇呢個黑松露薯條唔錯.好香呢個餐前小食非常好食.紅椒黃椒同蒜蓉炒香拼上香脆既麵包十分好吃這個炸薯球亦不錯這個菇湯十分濃香  配上有菇既麵包都好好食.再黎係一個磨菇意大利飯. 好入味,每粒意大利飯都有味道.而且軟硬適中這個素漢堡用大磨菇代替了牛肉既位置另外加了一件炸豆腐. 開初會覺得可能不太搭配後來試過後覺得出奇地搭配. 比起用未來牛肉做漢堡包黎得更有創意這個南瓜飯值我一讚. 裡面既飯吸收了湯汁所以很好吃.最後點了幾杯特飲.. 今晚呢餐素食實在是不錯, 會再黎.

今日黎到一家開業不久既餐廳, 開初以為此餐廳只提供素食.
及後才知道 是葷既餐廳

入內裝修時尚優雅, 適合年青人打卡既餐廳
而且餐牌內既菜名別有心思.想去既朋友可以一試.

呢個黑松露薯條唔錯.好香

這個炸薯球亦不錯

這個菇湯十分濃香  配上有菇既麵包都好好食.

再黎係一個磨菇意大利飯. 好入味,每粒意大利飯都有味道.
而且軟硬適中

這個南瓜飯值我一讚. 裡面既飯吸收了湯汁所以很好吃.
最後點了幾杯特飲.. 今晚呢餐素食實在是不錯, 會再黎.

2020-11-15 179 views
餐廳走中西fusion路線,大門口有一對大花樽和9隻寫住竹青亭的彩繪碟,十分中國風,走入餐廳充滿特色,以竹做主題,牆上靚靚壁畫係出自插畫家carol mui,裝修很用心,十分細緻最特別jo覺得係菜式名,每碟都好別出心裁好得意,同餐具真係好靚二人set $498🥗前菜:真天真,玻璃心,芝士凱撒怎麼區分其實即係凱撒沙律上面舖一層薄脆芝士,不過跟期望有點不同,薄脆唔係一敲即碎有d淋左唔夠卜卜脆,不過整體味道ok ge好食指數:😋😋😋🫕牛肝菌濃湯 +$28跟雜菌薄脆長法包幾香同脆口,湯不錯幾香濃和creamy,伴住一齊食好味👍🏻好食指數:😋😋😋😋🐟主菜:鱈魚粟粟你好嗎 鱈魚上舖著爆谷,伴碟有粟米、車厘茄、荀,鱈魚好嫩滑,配上醬汁好好食!醬汁jo覺得滿清新類似香草羅勒的味道,整體好fresh,很對jo口味好食指數:😋😋😋😋😋🍚主菜:野菌黑松露芝士燴意大利飯味道幾好,菇好大粒好有咬口,但飯有點太硬,如果煮淋d就好好多好食指數:😋😋😋🍹遺失的龍珠好濃金橘和熱情果香味,再搭上薄荷葉,好清新好好飲呢好食指數:😋😋😋😋😋☕️熱朱古力拉花好靚呢,幾香奶味,不錯好食指數:😋😋😋😋🍟芝士松露脆薯條 $65呢個真係

二人set $498

🥗前菜:真天真,玻璃心,芝士凱撒怎麼區分
好食指數:😋😋😋

🫕牛肝菌濃湯 +$28
好食指數:😋😋😋😋

🐟主菜:鱈魚粟粟你好嗎

🍚主菜:野菌黑松露芝士燴意大利飯
好食指數:😋😋😋

🍹遺失的龍珠
好濃金橘和熱情果香味,再搭上薄荷葉,好清新好好飲呢

☕️熱朱古力
拉花好靚呢,幾香奶味,不錯
好食指數:😋😋😋😋

🍟芝士松露脆薯條 $65
呢個真係超級好食,炸到脆卜卜,黑松露醬超香濃,正

🍗避風塘香脆雞翼
呢款又係勁好食有驚喜,咬落好脆口同爆汁夠哂juicy,又惹味,正
好食指數:😋😋😋😋😋
整體食物質素不錯,用餐環境和餐具設計用心,jo覺得可以一試😉
整體評價:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
  • 鱈魚粟粟你好嗎
  • 牛肝菌濃湯
  • 避風塘香脆雞翼
2020-11-12 137 views
太嬲第一打食評!!!!野食是還好,但太細份,性價比不高。但最差最嬲係一位男同事服務太差,高瘦帶眼鏡的男生完全不想service 客,黑口黑面,如果真的不想做可以辭職,客人不用受你面色。但其他服務員是完全沒有問題,仲好好服務。
太嬲第一打食評!!!!
野食是還好,但太細份,性價比不高。
但最差最嬲係一位男同事服務太差,高瘦帶眼鏡的男生

但其他服務員是完全沒有問題,仲好好服務。
2020-11-12
2020-11-09 215 views
尖沙咀金馬倫道食肆林立 最近就開咗一間新餐廳🍴原來係另一間黃店青花亭既姊妹店🧐咁就緊係即刻去懲罰下佢啦💛搭𨋢上一樓 一開門就見到好特別既裝修 餐廳以綠色為主 配合返「竹」既主題🎋花紋圖案地磚襯埋綠金色既餐檯餐椅帶點復古得黎又好有格調 好適合大家去打卡📸😍-講返食物方面先~香煎加拿大豬柳,24小時熬製夏威夷燒汁🐖豬柳食落好嫩滑juicy 肉味濃郁😋 唔會一大陣雪藏豬味亦無騷味👍🏻配埋特製既夏威夷燒汁仲有d類似提子乾加埋一齊食 甜甜酸酸感覺開胃🤗🤤除左豬柳外仲有個薯條🍟薯條炸到好香脆好味😋😍食到停唔到香煎帶子芝士黑松露燴意大利飯🍚帶子煎得好香口亦算大粒 黑松露燴意大利飯既配搭係穩陣之選👍🏻黑松露味亦香濃 整體不錯🤗但略嫌份量較少餐湯方面係粟米湯🌽但有點偏鹹-飲品☕️菊花青檸茶配搭清新亦好足料🌱唔係普通茶包沖 食完野飲返啖可以解下膩👍🏻美式咖啡配左一枝棒棒糖 好得意🤣-原來竹青亭名字係有特別意思:「竹性直,直以立身。」取其喻意,我們依舊會為正義發聲,不趨炎附勢,正如竹枝彎而不折。取名竹青亭,亦是祝福年青人平安快樂🎂🍮🍭🍬🍫🍿🍩🍪🍣🍱🌮🍔🍎人均消費💰: HKD $ 100Lamlam脷指數🤤

講返食物方面先~
香煎加拿大豬柳,24小時熬製夏威夷燒汁🐖
除左豬柳外仲有個薯條🍟薯條炸到好香脆好味😋😍食到停唔到

香煎帶子芝士黑松露燴意大利飯🍚

餐湯方面係粟米湯🌽但有點偏鹹

飲品☕️
美式咖啡配左一枝棒棒糖 好得意🤣

原來竹青亭名字係有特別意思:
「竹性直,直以立身。」
取名竹青亭,亦是祝福年青人平安快樂

🎂🍮🍭🍬🍫🍿🍩🍪🍣🍱🌮🍔🍎
人均消費💰: HKD $ 100
Lamlam脷指數🤤: 7.5/10
性價比⚖️: 7.5/10
2020-11-07 421 views
呢間係太子青花亭嘅新分店🎋前者係食泰國野,環境食物質素都幾高質👍🏻後者以竹同熊貓為主題,中國風fusion野🥰環境: 7/10真係幾有竹林feel🎋,裝修幾靚有打卡位🤣麻雀雖小,但坐得幾寬闊🥰落地大玻璃睇街景👍🏻食物: 7/10Wishao 祝青安好Tasting Menu $498 for 21️⃣蝦蝦粑粑 泰脆泰惹味鍋粑配一個泰式風情嘅醬,入面有海蝦粒🦐不過不失,鍋粑都脆口👍🏻2️⃣牛肝菌濃湯 +$28Creamy唔會好稀,仲有細細粒嘅菌碎有咬口😛牛肝菌真係10間有九間都好飲🤣3️⃣粉紅西冷牛 可遇紅菜頭牛扒5成肉質都幾好🥩配紅菜頭薯蓉🥔幾特別4️⃣野菌黑松露芝士燴意大利飯呢個又係我最鍾意食嘅嘢之一,個意大利飯都算淋,因為我好怕食啲好硬嘅米🤣5️⃣豆腐薑沙冰幾得意嘅🤣佢上面仲沈左啲黃糖🤪真係好似有豆腐花嗰種味道🤣玩味十足6️⃣芝士奶蓋庶汁烏龍冇乜特別,同手搖鋪嗰啲差唔多😂💰性價比 :7/10 ($200-300/人),可以一試,呢個價錢食fusion野算係咁,視覺味覺效果唔錯👀👅

環境: 7/10

牛扒5成肉質都幾好🥩配紅菜頭薯蓉🥔幾特別
4️⃣野菌黑松露芝士燴意大利飯
5️⃣豆腐薑沙冰
6️⃣芝士奶蓋庶汁烏龍
冇乜特別,同手搖鋪嗰啲差唔多😂

野菌黑松露芝士燴意大利飯
2020-11-03
$250 (Dinner)
野菌黑松露芝士燴意大利飯
2020-11-04 601 views
單係睇餐牌已經充滿驚喜,大部份名都好好笑,又表達到個食物。除左食物名特別之外,賣相都好吸引,而且餐廳環境都好特別。辣根薯蓉湯啲湯喺個清酒樽倒出黎, 一開始仲以為係冷盤, 但原來係熱湯。牛肝菌濃湯個人更喜歡呢個湯, 菌味好濃。蝦蝦粑粑 泰脆泰惹味, 粑粑好脆, 個汁都真係泰惹味。薑撞豆腐好特別ge凍飲, 有豆香味又夠薑。茉莉很清楚收兵好過嫁人一開始真係唔清楚會係點, 味道幾清新的。京蔥芝士焗扇貝 紅花忌廉燴意大利飯飯汁同味道好豐富,扇貝大大粒。鱈魚粟粟你好嗎原來真係有爆谷,仲配粟米汁,配魚肉亦幾清新。
單係睇餐牌已經充滿驚喜,大部份名都好好笑,又表達到個食物

除左食物名特別之外,賣相都好吸引,而且餐廳環境都好特別。

辣根薯蓉湯
牛肝菌濃湯個人更喜歡呢個湯, 菌味好濃。
牛肝菌濃湯
蝦蝦粑粑 泰脆泰惹味, 粑粑好脆, 個汁都真係泰惹味。
蝦蝦粑粑 泰脆泰惹味
薑撞豆腐好特別ge凍飲, 有豆香味又夠薑。
薑撞豆腐

京蔥芝士焗扇貝 紅花忌廉燴意大利飯

鱈魚粟粟你好嗎原來真係有爆谷,仲配粟米汁,配魚肉亦幾清新。
辣根薯蓉湯
薑撞豆腐
2020-11-01 125 views
見到有新開嘅舖頭又有素食餐牌就碌左去試~我食蛋奶素叫左個有大啡菇南瓜意大利飯,另一半就食蒜片海蝦意粉(非素食),驚唔夠飽嗌多左個薯條~相比區內其他素食餐點價錢相對可以接受,味道都好對得住個價錢~而且環境幾闊落幾好坐大啡菇南瓜意大利飯:一般意大利飯好多時得堆醬好容易食膩,但呢個有啲蔬菜碎平衡返~細食如我可以繼續食落去~不過食到最後先知另外有素食餐牌點,下次再試下其他~蒜片海蝦意粉:偏辣,另一半食得好滋味我係平日lunch時間去食,可能新開未好多人知~之後應該會變做飯堂

蒜片海蝦意粉:偏辣,另一半食得好滋味

2020-10-28 277 views
🎋竹青亭🎍《尖沙咀》青花亭嘅新分店 menu 同裝修完全唔同 主打創意fusion 菜 裝修用竹同熊貓做主題 🐟鱈魚親親你好嗎($258) 擺盤好靚🌝塊魚好滑滑 配埋香辣粟米汁好好味 加爆谷出奇地夾 不過份量超細 兩啖食完🐑食羊柳養番狗($268)烤焗孜然羊柳 同樣好嫩滑 薯蓉都好好食 好creamy 但同樣問題 得三小粒 少得可憐🥺 性價比低左少少掂過碌蔗你話呢?($45)杯野好有淡淡嘅竹蔗味 幾fresh 幾好飲上面有層芝士奶蓋 不過味道唔算出總結來講野食味道很不錯 賣相都好好 不過出餐超級慢 果日已經係得兩枱客 😅希望可以改善下速度 🤔 另外佢呢兩個main dish份量真係太細 完全食唔飽🤪
🎋竹青亭🎍《尖沙咀》

🐟鱈魚親親你好嗎($258)
🐟鱈魚親親你好嗎

🐑食羊柳養番狗($268)
烤焗孜然羊柳 同樣好嫩滑 薯蓉都好好食 好creamy
但同樣問題 得三小粒 少得可憐🥺 性價比低左少少
🐑食羊柳養番狗

掂過碌蔗你話呢?($45)
杯野好有淡淡嘅竹蔗味 幾fresh 幾好飲
上面有層芝士奶蓋 不過味道唔算出

總結來講野食味道很不錯 賣相都好好
份量真係太細 完全食唔飽🤪
2020-09-06
$300 (Dinner)
🐟鱈魚親親你好嗎
🐑食羊柳養番狗
1️⃣ 竹青亭的環境王維的<山居秋暝>中,「竹暄歸浣女」一句,描述了竹林中靜中有動,動靜兼顧的特點。當走進竹青亭時,用心💛感受一下,也同樣可感受到這動靜兼備的特點在竹青亭內,有不少竹子壁畫🎋,原來這些竹子大有來頭,是由本地著名畫家👩‍🎨的作品(可看看竹青亭專頁的介紹)。如果在店內剛開始營業,或客人不多時,欣賞下店內的壁畫、吊燈,感覺挺寧謐的。而在顧客較多時,由於店內的座位不算擠迫,空間感頗足,所以也四圍的談話聲💬和雜聲🗯也不會給人紛擾的感覺,反倒是為店內添上了絲絲的生氣2️⃣創意十足的飲品名稱餐單不少食物和飲品都名字都是十分有創意的,例如我們嘗試的2款飲品-----「茉莉很清楚收兵好過嫁人」,名稱的靈感應該是來自Eason的「流水很清楚惜花這個責任」這歌詞吧🎤🤣。至於「堅過石堅蘋果批🍎」,乍看名稱,還以為是挑戰牙齒🦷堅硬程度的食物,其實原來是一杯沙冰。大家不要投訴店方的飲品名稱違反「商品說明條例」,誤導大家以為這是蘋果批喔😏,因為這款飲品是清晰地放在Smoothie沙冰這項目下的🤭,大家細心看看就會見到。相比之下,蘋果沙冰的味道會比茉莉沙冰濃少許,兩者都是不錯的解渴飲品。不過,版主都是覺得它們

1️⃣ 竹青亭的環境

2️⃣創意十足的飲品名稱

相比之下,蘋果沙冰的味道會比茉莉沙冰濃少許,兩者都是不錯的解渴飲品。不過,版主都是覺得它們的名稱比沙冰本身更為有趣吸引。

3️⃣店方的素食餐單

注意📢:如需要素食餐單,請向店員查詢

A 素菜他他配多士

素菜食材包括鮮菇、紅椒、黃椒、青瓜,配上香焗多士,口感一流

吸引😋的事說3次:多士真的是很脆!很脆!很脆!

吃每塊多士時,不要放上太多的配料,否則可能在還有多士時,素菜配料已吃光了🙈。如果真的有這情況,大家可考慮把沙律菜放在多士上,或淨吃多士吧

B 脆豆腐大啡菇漢堡

印像中,脆皮豆腐加上大啡菇的組合,不太常見 (定好似係未見過?🤔),有一種新鮮感🆕️。漢堡內的豆腐脆滑,大啡菇不會過乾,一口咬下,能夠感受到菇汁的存在,再加上羽衣甘藍,便成為一個挺有營養的漢堡

C 原個南瓜雜菜糙米飯

選用原個南瓜🎃烤焗,再盛以紅米、糙米及各種蔬菜製作而成。南瓜飯灑上了松子仁,增加了口感。

南瓜飯溫度十足♨️,這道飯來到時,我們正吃着其他食品,所以先用南瓜蓋把飯蓋着。過了十多分鐘後⏳,掀起飯蓋時,仍是有着微溫的。吃這道飯,壓軸動作當然是把南瓜刮得乾乾淨淨來食,絕對會是很滿足的。如果想惹味一些,可向侍應索取黑胡椒。

D 吉列素菜薯仔波配香草沙律醬

素食餐單中最香口的食物。師傅把薯仔煮打至泥狀,配以炒香蔬菜,炸至香口。而以羅勒香草製成的香草沙律醬,則為炸物添加了一些清新的感覺

E 烤露筍紅菜頭燴意大利飯

和南瓜飯相比,這個算是輕食之選。以露筍配紅菜頭煮成意大利飯,相信會是頗適合女仕們的選擇

2020-10-14 341 views
一打開個Menu好多古怪新奇嘢,如果你唔知係乜睇下邊有註解真係唔知點揀唯有叫兩個set 編排好晒唔使諗鍋巴好香,唯一遺憾嘅就係蝦冇殼嘅,不過佢嘅美味已經彌補左飲湯記得揀牛肝菌湯,唔係嘅話就好似我咁後悔睇住人哋有麵包食我冇,嗰啲姑姑好香㗎或者我成日食牛嘅關係啦,感覺上羊係好食過牛,唔錯唔錯全程最特別係嗰個甜品「你真係厚多士」入邊啲花生醬流心加埋個雪糕真係超美味有驚喜仲有,呢度唔單止老闆靚,佢嘅夥計個個都型男靚女,心地好果然真係唔同啲竹青亭,九龍尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈一樓

一打開個Menu好多古怪新奇嘢,如果你唔知係乜睇下邊有註解
真係唔知點揀唯有叫兩個set 編排好晒唔使諗

鍋巴好香,唯一遺憾嘅就係蝦冇殼嘅,不過佢嘅美味已經彌補左

或者我成日食牛嘅關係啦,感覺上羊係好食過牛,唔錯唔錯

竹青亭,九龍尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈一樓

2020-10-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
2020-10-11 3675 views
香港打卡食店「竹青亭」新開張了💜作為一間打卡餐廳,打卡位置一定唔少得,未入座前已感感到濃濃嘅熊貓﹑竹葉&綠色系風格,門口兩個大青花瓷呼應返姊妹店「青花亭」👍🏻牆壁壁晝仲係本地畫家Carol Mui親手手繪,相當花心思!★★★茉莉很清楚收兵好過嫁人 $56茉莉茶加上檸檬同無花果調製而成嘅冰沙,酸酸甜甜夏天飲非常消暑★★★★遺失的龍珠 $59飲落似mojito帶點Passion fruit微甜得嚟又夠fresh★★★★★牛肝菌濃湯 $48牛肝菌濃湯配雜菌薄脆長法包,牛肝菌愛好者絕對要試!湯濃得嚟仲要食到菇菌蓉嘅質感,再用外脆內軟嘅法包沾上濃湯一齊飲,香氣十足😋★★★粉紅西冷牛 可遇紅菜頭 $298馬上入戲肉試試呢塊極級美國黑毛西冷牛扒,切開果然透出半熟粉紅,肉質相當好,食落夠juicy無筋,配上紅菜頭薯蓉及芥末牛肉濃汁,非常惹味★★★★★鱈魚粟粟你好嗎 $258打卡味十足嘅菜式😻嫩滑嘅黑鱈魚柳以芝士牛油焗成,肉質鮮美嫩滑,再伴以香辣粟米汁,清清甜甜又帶少許辣,最有趣係配菜有香脆爆谷?!估唔到又幾夾wo!★★★★★京蔥芝士焗扇貝 紅花忌廉燴意大利飯 $168鍾意食Risotto嘅我都好滿意呢
香港打卡食店「竹青亭」新開張了💜
門口兩個大青花瓷呼應返姊妹店「青花亭」👍🏻

★★★茉莉很清楚收兵好過嫁人 $56

★★★★遺失的龍珠 $59
遺失的龍珠

★★★★★牛肝菌濃湯 $48
牛肝菌濃湯配雜菌薄脆長法包,牛肝菌愛好者絕對要試!

★★★粉紅西冷牛 可遇紅菜頭 $298
配上紅菜頭薯蓉及芥末牛肉濃汁,非常惹味

★★★★★鱈魚粟粟你好嗎 $258

★★★★★京蔥芝士焗扇貝 紅花忌廉燴意大利飯 $168
鍾意食Risotto嘅我都好滿意呢款,淨係扇貝都3大件啖啖肉,
飯係軟硬同濕度方面都控制得好好,而且夠晒忌廉creamy

★★★蕃薯糖水遇上Tiramisu $68
★★★★山楂撞爆Cheese $72
★★★★你真係西多士! $82
★★★★恭祝你福壽扑穿個...包?! $88
是次足足試晒4款甜品...幸福感爆棚🙈
比較特別嘅係花生醬西多士,一切開大量吉士流心🤤
而壽包形狀嘅白朱古力都係打卡必點,輕輕敲開裡面有自家製茉莉花pavlova同食得出梨肉嘅pear sauce,仲有烏龍茶蛋糕啫喱可以平衡返白朱古力嘅甜膩👅
山楂撞爆Cheese
蕃薯糖水遇上Tiramisu
恭祝你福壽扑穿個...包?!

竹青亭Wish-ao by Aobana
整體評分★★★★

地理環境★★★★★
尖沙咀出口行五分鐘就到很方便
環境打卡不錯,位置舒適

服務★★★★
有禮友善招呼快

食物★★★★
菜式名非常有創意諗頭,內容味道亦有水準,仲有素食選擇👍🏻
(事實上佢地連店名都相當有含意架💛)

價位$$$
2020-09-15
山楂撞爆Cheese
蕃薯糖水遇上Tiramisu
恭祝你福壽扑穿個...包?!
2020-10-09 178 views
竹青亭係太子《青花亭》嘅姊妹店。呢間餐廳最特別嘅就係佢啲主菜、湯、飲品嘅名稱非常之有創意,例如係三文魚他他咁,個菜名就叫做「雲吞~他他要進來了」真係好潮啊!我隔離枱有個小妹妹,佢落單嘅時候杯飲品叫做茉莉很清楚收兵好過嫁人,佢咁細個講出嚟真係好好笑!前菜我叫咗個牛肝菌濃湯,都打得幾均勻。主菜就叫咗個「牛油慢煮原隻龍蝦尾,龍蝦原汁三角意大利麵」。龍蝦燒得非常之好食,肉質鮮甜,表層香脆,個麵係三角形扁平狀嘅,都幾得意,吸哂龍蝦味。
竹青亭係太子《青花亭》嘅姊妹店。

2020-10-09 403 views
知道"青花亭"在疫市下開了分店一直很想來支持😃分店"竹青亭"位於尖沙咀 整間餐廳主色都用上綠色 真的有置身竹園的感覺🎋我們點了"竹青安好"的2人餐 $498前菜:蝦蝦粑粑 泰脆泰惹味米餅很香脆 泰式汁夠味又不會太辣裡面的大蝦很新鮮爽口為前菜非常開胃牛肝菌濃湯(+$28)湯是另加的 可以只單點一個 也是這二人餐較彈性的地方看相也看得出湯非常濃郁 我最欣賞是烤得香脆的多士上還有炒得香香的牛肝菌粒簡直雙重享受 喜歡菇菌類的人士一定非常喜 正菜:鱈魚粟粟你好嗎小驚喜的一道魚皮煎得香脆之餘質仍然很嫩滑!竹青意:意大利煙腩肉菠菜汁鮮蛋意大利面上面2粒小蕃茄很JUICY意粉汁就稍微稀了一點竹青甜:蕃薯糖水遇上TIRIMISU(+$48)這是我最最最期待的一道!因為實在想像不到會是什麼味道原來是蕃薯糖水的味道 tirimisu的口感旁邊還配有黑糖蜜 跟香甜的蕃薯cream實在太配了!表面的蕃薯脆脆也令成個甜品提升了一個層次超級推介!飲品:人生總會遇上幾粒山楂 + 莉啤乜梨野人生總會遇上幾粒山楂~其實就是荔枝山楂特飲 酸酸甜甜正好消滯莉啤乜梨野~ 味道很清新很欣賞他們用的是紙飲管!不過由於是啤梨汁的關係
整間餐廳主色都用上綠色 真的有置身竹園的感覺🎋
我們點了"竹青安好"的2人餐 $498

前菜:蝦蝦粑粑 泰脆泰惹味

米餅很香脆 泰式汁夠味又不會太辣
裡面的大蝦很新鮮爽口
為前菜非常開胃
蝦蝦粑粑 泰脆泰惹味

牛肝菌濃湯(+$28)

湯是另加的 可以只單點一個

意粉汁就稍微稀了一點
意大利煙腩肉菠菜汁鮮蛋意大利面

竹青甜:蕃薯糖水遇上TIRIMISU
(+$48)
這是我最最最期待的一道!
因為實在想像不到會是什麼味道
原來是蕃薯糖水的味道 tirimisu的口感
超級推介!
蕃薯糖水遇上TIRIMISU

飲品:人生總會遇上幾粒山楂 + 莉啤乜梨野
人生總會遇上幾粒山楂~
其實就是荔枝山楂特飲 酸酸甜甜正好消滯
莉啤乜梨野~ 味道很清新
很欣賞他們用的是紙飲管!
不過由於是啤梨汁的關係
吸的時候啤梨蓉容易卡在飲管裡
人生總會遇上幾粒山楂

總結:這一餐吃得很滿足
很多菜式都有小驚喜
雖然是試業階段
但已經可以看到店家在裝修 菜名 擺盆 味道 搭配上 都花了很多小心思❤️
希望可以一直保持水準🤗
2020-09-21
蕃薯糖水遇上TIRIMISU
  • 蝦蝦粑粑泰脆泰惹味
//< 竹青亭 >小編好耐之前已經介紹過青花亭!除咗佢哋係良心小店外,食物質素亦幾高幾好食😍今次見佢哋開咗新分店,用竹黎做主題,就即刻飛奔過去食😝小編平日午市去,仲有set lunch添啊😆————————————————- 是日餐湯🥣 -當日嘅餐湯係南瓜湯!幾濃郁幾香甜~特別鍾意佢上邊有蔥花,完全昇華咗成個湯啊😋————————————————- 香煎帶子芝士黑松露意大利飯 $78 -呢個飯完全係誠意之作🥰🥰嗰兩粒帶子非常厚肉,煎得啱啱好,外脆內嫩!意大利飯軟硬適中,配埋芝士同埋菇菇🍄,仲有黑松露醬真係好好味🤩值得一試😎————————————————- 叼草忌廉汁焗深海青衣魚柳 $88 -呢個稍為遜色少少!青衣魚柳都好滑,可能由於係用忌廉汁芝士去焗,相對上比較似茶餐廳焗飯嗰塊魚柳😂其實味道唔差,驚喜不大而已😛薯條都好香脆可口,鹹度適中😊————————————————- 是日茶飲 (凍飲+$5)-小編唔係好記得個名,大概係士多啤梨荔枝茶😂😂其實係純果茶嚟嘅,應該係茶包嗰種~唔甜嘅😝會飲到淡淡果香,唔算太濃郁!小編下次應該會叫其他特別既飲品🥰—————————————
< 竹青亭 >

- 是日茶飲 (凍飲+$5)-
是日茶飲

- 恭祝你福壽扑穿個...包 $88 -
恭祝你福壽扑穿個...包

小編覺得個賣相好得意,所以點左嚟食😙壽桃嘅外層係白朱古力,用力扑就會見到裡面~裏面其實係有一層巴伐利亞同梨🍐醬,蛋糕呈慕斯狀~ 外面仲配上茶果凍同埋融左既棉花糖~用力敲先敲得開都幾好玩😜
————————————————

**餐牌不能盡錄,詳情可參考店家ig或向小編查詢🔍
評分:8/10
地址:尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈1樓A&B室
營業時間:11:30-22:30
#青花亭 #竹青亭 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #尖沙咀必食 #尖沙咀黃店 #黃店 #黃色經濟圈 #黃店地圖 #黃色小店 #良心小店 #香港美食 #香港必食 #美食博客 #香港美食指南 #hkfood #hkfoodie #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodporn #hkfoodgram #hkfoodpic #hkfoodstagram #🐷🐤西餐 #🐷🐤尖沙咀
Type of Meal
Lunch
是日餐湯
是日茶飲
恭祝你福壽扑穿個...包
繼青花亭之後又有一新餐廳竹青亭登場!用上竹圖案作主題寓意香港人生生不息和強大,很好很好~食物方面也很有創意!走fusion風之餘,名字亦很有趣!例如我最愛吃的「如果太多豬豬味,加啲菠蘿正到痺」😆名字超長又有玩味哈哈!是美國保濕豬鞍加百里香菠蘿牛油汁~豬鞍烤得夠火候,帶焦香及肉質嫩滑和菠蘿汁超搭配!酸酸的口感剛好中和肉膩感,好吃好吃!另外「牛油慢煮原條龍蝦尾,龍蝦原汁三角意大利麵」也不錯龍蝦尾新鮮爽滑,肉質彈牙配龍蝦汁很滋味👍🏻 三角意大利麵略嫌厚身吃了兩三塊已太飽肚~甜品方面必吃花生西多!極香甜好吃!山楂味芝士蛋糕味道創新又好吃~食物有創意地方又美 集美食和打卡於一身~~~
繼青花亭之後
又有一新餐廳竹青亭登場!
用上竹圖案作主題
寓意香港人生生不息和強大,很好很好~

食物方面也很有創意!
走fusion風之餘,名字亦很有趣!
例如我最愛吃的「如果太多豬豬味,加啲菠蘿正到痺」😆
名字超長又有玩味哈哈!
是美國保濕豬鞍加百里香菠蘿牛油汁~
豬鞍烤得夠火候,帶焦香及肉質嫩滑
和菠蘿汁超搭配!酸酸的口感剛好中和肉膩感,好吃好吃!

另外「牛油慢煮原條龍蝦尾,龍蝦原汁三角意大利麵」也不錯
龍蝦尾新鮮爽滑,肉質彈牙
配龍蝦汁很滋味👍🏻 三角意大利麵略嫌厚身
吃了兩三塊已太飽肚~

甜品方面必吃花生西多!極香甜好吃!

山楂味芝士蛋糕味道創新又好吃~

食物有創意地方又美
集美食和打卡於一身~~~