上個星期我去了位於荃灣的WM Cafe & Bar,和朋友聚會。首先是「酸種麵包」,麵包外皮酥脆,帶有淡淡的酸香氣,咬下去內裡卻是柔軟鬆軟的口感, 酸味幾夠,中意酸種麵包應該會中意。接著嘗試了他們的「番茄意大利薄餅」,薄餅餅底香脆可口,麵餅上放有新鮮的番茄、芝士等食材,芝士味道濃烈,整體口感鮮甜可口。另一道菜式是他們的「蒜香海蜆扁意粉」,當中的蒜香味濃郁十足,與海蜆和番茄醬的酸甜滋味融合,口感滑順而不膩。我還特別點了一份「盒餐升級」,裡面有口感豐富的「龍蝦湯」,湯頭鮮甜濃郁,飲晒成碗。還有清新爽口的「沙律」。此外,「吉列炸蠔」外層炸得酥脆可口,內裡有蠔味。「炸薯條」配上他們的「酸忌廉牛油果醬」,更增添層次感。至於飲品方面,他們的「芒果百香果青檸特飲」清新爽口,帶有微妙的酸甜平衡,是炎熱夏日的絕佳解渴良品,最後飲完成杯。

「炸薯條」配上他們的「酸忌廉牛油果醬」,更增添層次感。

餐廳在海之戀的四樓的角落,位置不算很明顯,不過晚上的人流量挺高的,晚上八時多了,還是滿座的狀態,人氣挺不錯!烤穀飼安格斯皇后牛排套餐(250G)(268元)這套餐性價比不錯,包括了沙律,餐湯,飲品和甜品。皇后牛排是西冷附近,接近臀肉的地方,帶有一層脂肪,感覺會有點像肉眼,但其實不是,不過性價比會挺高的,肉質也是挺嫩的,而且肉味較濃,當然沒肉眼那麼好,不過有價格優勢!配的是燒汁,跟牛扒挺搭的,就是醬汁量有點少,要問店員拿多一點!底下還有薯蓉。沙律也想不到給了巴馬火腿,雖然不多,但比很多的都好了!湯選了龍蝦湯,味道挺香濃,帶點甜。甜品就挺有驚喜,口感非常軟滑,又有芝士香!WM焗安格斯牛肉醬芝士千層麵配薯蓉(88元)這是個非常飽肚的組合,不過一次過就能吃到芝士肉醬薯蓉加千層麵也挺不錯的!芝士肉醬味道香濃,味道酸酸甜甜的,很開胃解膩!

烤穀飼安格斯皇后牛排套餐(250G)(268元)

這套餐性價比不錯,包括了沙律,餐湯,飲品和甜品

WM焗安格斯牛肉醬芝士千層麵配薯蓉(88元)

2024-06-14
2024-06-16 52 views
黎海之戀通常都係去樓下嗰層,今日行咗上去三樓,見到原來都有間西餐廳,地方都幾大,就坐低咗啦。我哋嗌咗兩個套餐。前菜有餐湯,我哋一人叫咗一個忌廉龍蝦蟹肉湯同埋是日餐湯係蕃茄湯。前者都幾香甜,食到有龍蝦汁嘅味道,而且都有幾嚿蟹肉。後者嘅配菜就會多啲,真係見到有好多嘅蕃茄,幾開胃。漢普夏有骨豬扒配柚子蘋果肉汁($198): 豬扒,其實幾有驚喜喎,煮得好琳,而且冇乜根,豬扒本身窖口,但係食落去啖啖肉, PUMA佢嘅青蘋果肉汁,好食。香煎帶子海鮮龍蝦汁扁意粉($178) : 本身第一啖食落去其實有少少覺得較淡味嘅,食到去中間先見到其實碟底下面有好多汁之後再撈一撈番就好好多啦!不過鋪面嘅海鮮可以再稍為煎多少少,如果煎到表面脆身嘅話會更加香口。餐茶方面,我哋兩個都叫咗百香果冰紅茶,正正常常唔太甜。最後兩個套餐都配有甜品,可以揀朱古力心太軟同埋佢哋嘅自家製蛋糕,我哋每人叫咗一個。朱古力心太軟香濃,唔會太過死甜,而且配上士多啤梨醬,酸酸甜甜咁。是日甜品有Tiramisu,但係自己覺得上面白色嘅部份比較似木糠布甸,不過夾埋有幾好食,而且好滑好香奶油味唔錯。總結:其實真係估唔到海之戀會有呢一種西餐廳,而且呢

餐茶方面,我哋兩個都叫咗百香果冰紅茶,正正常常唔太甜。

總結:其實真係估唔到海之戀會有呢一種西餐廳,而且呢一個價錢包餐湯嘢飲再加埋甜品其實真係超值,而且唔算差,餐廳坐得好舒服枱同枱之間唔會距離好近,而且上菜速度同埋員工態度都好好,絕對會再嚟!
2024-06-09 86 views
今日好多荃灣西嘅一間餐廳,地方環境非常之大同埋好舒服,一齊睇吓個餐牌先。首先就係烤穀飼安格斯皇后牛排配烤時令蔬菜加紅酒汁。牛排烤到外脆內嫩,肉質鮮嫩多汁,配上烤得恰當嘅蔬菜同濃郁醇厚嘅紅酒汁,真係絕妙嘅搭配。肉質即溶入口,蔬菜清脆可口,紅酒汁提供咗絕佳嘅酸甜平衡,令人回味無窮。呢絕對係一道精心打造嘅佳餚。接下來就係意式巴馬火腿薄餅,亦係一絕。餅皮薄脆,邊角略帶焦香,火腿香氣四溢,鹹甜適中,再加上幾分柚子香氣,整個口感層次豐富,令人欲罷不能。呢樣薄餅絕對係開胃前菜嘅最佳選擇。黑糖麵包就係另一件殺手鐧。外酥內軟,黑糖香氣撲鼻而來,入口即化,糖分適中,配上熱檸水,簡直係人間美味。作為餐後甜點或茶點,呢絕對係一絕選擇。另外龍蝦湯同沙律都好好食。最後,柚子檸檬芝士餅則為呢次美食盛宴劃下咗完美嘅句號。香滑濃郁嘅芝士餅配上清新微酸嘅柚子檸檬,酸甜並濟,回味悠長。呢樣餅點既能清新口腔,又能為整頓大餐做一個完美嘅點綴。食完野,嘆翻杯清新爽口,解渴消暑既檸水,棒!
食完野,嘆翻杯清新爽口,解渴消暑既檸水,棒!
難得約朋友見面,見荃灣海之戀呢間WM cafe咁高人氣,一於嚟試下!餐廳格調好以身處喺歐式嘅紅磚屋餐廳,環境好寛敞,仲有戶外位,非常舒適🍸 我哋嗌咗兩個set dinner,餐湯都係嗌咗忌廉龍蝦蟹肉湯,呢個龍蝦湯真係不得了,超靚嘅忌廉拉花、超濃味嘅龍蝦湯,仲撈到啖啖蟹肉架,超好飲🦞🦀 主菜方面,我就叫咗個法式焗龍蝦配紅酒醬汁烘牛柳。法式焗龍蝦真係好正呀,超大隻龍蝦舖滿哂芝士,龍蝦肉超大舊超鮮味!牛柳好嫩滑同juicy,配埋紅酒醬汁同薯菜一流呀🦞🥩 我朋友就叫咗個烤羊架伴季節菜配薄荷醬。有三塊羊架超多呀,食落啖啖肉,配埋清新嘅薄荷醬真係絕配呀🍖🍖🍖 甜品我哋叫咗自家精選蛋糕,分別係士多啤梨同藍莓芝士蛋糕。芝士好軟綿綿,唔係硬身好實嗰種,一啲都唔膩,配埋果醬同餅底幾好食呀🍰🍰 飲品我跟餐叫咗杯凍百果冰紅茶,飲完非常消暑!我朋友就叫咗杯熱忌廉朱古力,估唔到忌廉咁creamy,朋友話幾好飲呢🍹🍫 食物真係非常之高質,下次想再約朋友嚟食😋

食物真係非常之高質,下次想再約朋友嚟食😋
2024-06-05
$300 (Dinner)
  • 忌廉龍蝦湯
2024-06-06 48 views
荃灣西朋友聚腳嘅好選擇,食物質素高,價錢又相當合理,今晚同朋友再次幫襯,支持一下本土小店~套餐我地揀左是日餐湯(蕃茄湯),蕃茄湯好香濃,用好多粒粒蕃茄煮成~餐飲就揀左凍百香果茶,清新唔甜,解膩一流~主菜就揀左香煎帶子海鮮龍蝦汁扁意粉,海鮮新鮮,扁意粉彈牙,掛埋濃郁嘅龍蝦汁,惹味呢~呢個餐好抵食,送埋熱辣辣嘅黑糖餐包同藍梅芝士蛋糕,都係$178,超值又好食~烤大啡菇野菌芝士意大利飯 $128呢到嘅意大利飯係必食!!意大利飯煮到好軟身,配埋野菌汁,絕配!份量十分多!單點加$38可以送埋湯同小食,龍蝦湯係必飲!絕對唔係罐頭煮出黎,真係好用心,要讚!

烤大啡菇野菌芝士意大利飯 $128

2024-06-03
$200 (Dinner)
2024-05-30 658 views
荃灣WM CAFE無疑係一間佢哋餐飲水準同服務都做到尖端嘅餐廳。每次去,都有新驚喜,令人回味無窮。今次去食,選擇咗幾款招牌菜式,每一款都令人印象深刻。首先,WM焗安格斯牛肉醬芝士千層麵配薯蓉($88),絕對係餐桌上嘅明星。牛肉醬濃郁而唔膩,配上層層疊疊嘅麵片同融化嘅芝士,令人一啖又一啖。薯蓉嘅加入更加增添咗呢道菜嘅豐富口感,每一口都享受到牛肉嘅鮮美同芝士嘅香濃。再講講WM炸雞翼6件($58),柚子醬味嘅調味令人耳目一新。雞翼外脆內嫩,柚子醬帶嚟嘅微酸微甜,令雞翼嘅味道更加突出,真係炸雞翼中嘅極品。吉列墨魚餅6件($58)同樣值得一試。外皮酥脆,墨魚肉質彈牙,每一啖都充滿咗墨魚嘅鮮味,令人回味無窮。免費餐包最後,D餐 香煎帶子海鮮龍蝦汁扁意粉+忌廉龍蝦蟹肉湯+朱古力心太軟+百香果冰紅茶 ($178)就係一個豐盛嘅饗宴。由香煎帶子開始,每一樣食材都處理得恰到好處,海鮮龍蝦汁扁意粉嘅味道濃郁,忌廉龍蝦蟹肉湯滋味豐富。朱古力心太軟外層酥脆,內裏朱古力流心,配上清新嘅百香果冰紅茶,完美結束這頓美餐。2人埋單$420總體而言,荃灣WM CAFE嘅美食質素一流,每一道菜都有佢哋獨特之處,值得一試。係

免費餐包

2人埋單$420
總體而言,荃灣WM CAFE嘅美食質素一流,每一道菜都有佢哋獨特之處,值得一試。係荃灣咁嘅好去處,無論同朋友聚舊還是一個人享受,都非常合適。期待下次再去,繼續探索佢哋嘅菜單。
2024-05-30
2024-05-29 165 views
我今日在荃灣辦事,順道約同好友去位於荃灣大河道100號海之戀商場3樓3094號舖的WM Cafe and Bar 食午餐,環境舒適,坐得舒服。我點左個 紐西蘭穀飼牛肉眼扒(6oz)伴薯條,配忌廉龍蝦湯$128;老友點左個WM精選下午茶(2位用)$198,上層有甜品(馬卡龍、朱古力慕絲蛋糕、英式檸檬果醬撻、是日精選芝士餅),中層有鹹點(煙三文魚蟹肉牛油果多士、吉列墨魚餅、雞尾酒大蝦多士、柚子醬炸雞翼),下層是7吋黑松露雜菌薄餅。餐飲係熱咖啡(跟餐),凍百香果綠茶(跟餐)。牛肉眼扒的牛味香濃,7成熟的扒煎得皮脆肉嫩,好味又好食;精選下午茶食品豐富好味,尤其是煙三文魚蟹肉牛油果多士,黑松露雜菌薄餅好食。

• 紐西蘭穀飼牛肉眼扒(6oz)伴薯條
  • WM精選下午茶(2人餐)
  • 忌廉龍蝦湯
2024-05-17 112 views
Cafe & Bar荃灣🦞龍蝦湯+沙律🥗荃灣美食多,但係好多餐廳嘅位都唔多選擇。海之戀商場呢間 Cafe & Bar既室內室外氣氛非常好! 而且抵食嘅選擇好多,唔會out budget! 正!晚餐套餐😋相對比較優惠👍🏻龍蝦湯+沙律跟餐。 仲要有吉列炸蠔! 雖然龍蝦湯只係套餐跟餐,但係一啲都唔馬虎,,其鮮味既膏黃和蝦油,熬出黎既湯,顏色紅亮,香味濃郁! 已經好足料!主菜有:主打WM手撕豬肉薄餅👍🏻轉厚批🍕🍕🍕 以肉質鮮嫩嘅手撕豬肉作主打配料,配上微辣開胃嘅Sasa醬,同墨西哥風情既酸忌廉,好有特色!Pizza餅底部bake得好脆口 😋😋其他心水推介:青醬烤蘆筍野菌扁意粉🌿🍝🍝百香果冰紅茶☕️黃昏時份好有feel🕯️🕯️🌆建議優先訂座,咁就唔怕冇位要排隊等啦!WM Cafe & Bar(荃灣) 地址:荃灣大河道100號海之戀商場3樓3094號舖Openrice:https://bit.ly/3DxjCEY
Cafe & Bar荃灣🦞龍蝦湯+沙律🥗

晚餐套餐😋相對比較優惠👍🏻

其他心水推介:青醬烤蘆筍野菌扁意粉🌿🍝🍝
百香果冰紅茶☕️

黃昏時份好有feel🕯️🕯️🌆
建議優先訂座,咁就唔怕冇位要排隊等啦!

WM Cafe & Bar(荃灣)
地址:荃灣大河道100號海之戀商場3樓3094號舖

2024-05-16 85 views
WM Cafe &Bar有不同的分店,今天我們來到海之商場的分店。環境🌿:一入店內,有一幅綠意安然的人造草牆壁,上面掛著餐廳名,左手面有bar枱,餐廳有室內和室外,室內有卡座,空間寬敞舒適,室外的地方還可以看到海景。點餐🌿:蒜香海蜆欖油扁意粉🍝$128煙煙勒勒,freshSet dinner烤美國安格斯🐮肉眼配紅酒汁 $288先送上龍蝦🦞忌廉蟹肉🦀湯,餐湯味道醎香,質地creamy,再拌上暖黑糖餐包,餐包暖烘軟熟微甜,配襯鹹鮮味的龍蝦湯, good match😍主菜:肉眼扒🐮五成熟,薄薄一塊,肉質黏腍,餐廳跟一份小岩鹽,把岩鹽灑在牛扒上,能帶出牛肉的濃香味。最後點了一個WM自家製的cheese cake🍰味道清甜。有百多元Dinner set,有餐湯,甜品,0 K.重要是環境好舒適,歎食物,歎環境☺️

點餐🌿:
蒜香海蜆欖油扁意粉🍝$128
煙煙勒勒,fresh
Set dinner
烤美國安格斯🐮肉眼配紅酒汁 $288
主菜:
最後點了一個WM自家製的cheese cake🍰味道清甜。

又在公司附近找吃的,今晚想吃漢堡~不是快餐店的那種😂找來了這家在海之戀裡的西餐廳,看門口餐牌有漢堡就決定吃看看囉🤭漢堡料很足👍🏻一隻手拿有點勉強🙈生菜新鮮爽口,蕃茄鮮甜👍🏻安格斯牛漢堡的牛肉味很濃郁♥️而且肉汁滿滿🌟漢堡包也夠鬆軟,麵粉味香👍🏻炸薯條是粗身款,分量剛好,加蕃茄醬更好吃👍🏻有幾款口味的自家製蛋糕,士多啤梨、檸檬、藍莓都是常見口味~阿婆選了阿華田芝士蛋糕🌟我很愛阿華田產品~怎能不試試🌟蛋糕上層是芝士蛋糕,芝士味很濃,口感軟滑🌟中層是阿華田慕絲,能吃到阿華田味道,沒有被芝士味蓋過,是不錯的♥️
WM 雙層安格斯牛肉芝士漢堡
WM 雙層安格斯牛肉芝士漢堡
WM 自家製蛋糕
  • WM雙層安格斯牛肉芝士漢堡
2024-05-13 61 views
行完donki食个扒,dinner set A-安格斯肉眼扒配紅酒汁,set餐都幾抵食,有埋主食、餐湯、甜品、野飲,是日番茄湯,肉眼大塊,但係薄左d,熟成度可以自己要求,要趁熱食,凍左會有dd騷味,伴碟薯蓉蔬菜,甜品揀左心太軟,甜品仲可以,甜度剛剛好,留心朱古力味都好濃。
2024-05-11 137 views
海之戀都幾多餐廳,今次上到三樓發現一間幾抵食嘅西餐廳。餐廳都幾大幾多位,仲可以坐露天睇海景。嘢食都有好多選擇,有set dinner包湯、甜品同飲品,另外餐牌上任何主菜都可以加錢升級做套餐。今次二人行揀左一份set dinner,一份散叫嘅Burger加薯條。餐湯係蟹肉龍蝦湯,有好鮮香嘅龍蝦味,仲有少少蟹肉,都幾好飲。隨餐湯仲送一大條黑糖包,質感鬆軟又甜甜地,開左個靚頭。主菜就係烤羊架伴季節菜,羊架有三件,可以揀五成或七成熟,今次揀左五成,保留嫩滑質感,亦唔會好重騷味。底下有好滑嘅薯蓉同雜菜。另一道主菜就係安格斯牛肉辣味芝士漢堡,入面有安格斯牛肉、生菜、蕃茄、菠蘿同墨西哥辣椒,牛肉好Juicy,加埋唔同嘅配料,味道好清新,尤其是塊菠蘿有燒過,更加解到牛肉油膩感,再帶點墨西哥辣椒嘅刺激。另外加$18叫左薯條,新鮮熱辣炸起好脆身。而甜品就有自家製甜品或者心太軟揀,揀左自家製甜品 – 柚子芝士蛋糕。芝士蛋糕有好濃cream cheese味,加上柚子蜜又估唔到幾夾,好清新。Set Dinner仲包飲品,百香果茶唔算好甜,帶有濃郁果香,幾好飲。埋單$411都幾抵食,性價比幾高,幾值得食!
海之戀都幾多餐廳,今次上到三樓發現一間幾抵食嘅西餐廳。

埋單$411都幾抵食,性價比幾高,幾值得食!
2024-05-09 69 views
忌廉龍蝦蟹肉湯:這道湯以忌廉龍蝦和蟹肉為基礎,口感濃郁唔會太鹹,亦都冇好假嘅味道!黑糖餐包熱辣辣仲有牛油,真係超級邪惡!香煎帶子海鮮龍蝦汁意粉:這道菜以香煎的帶子和青口等等做餸,龍蝦汁本身幾濃!意粉軟硬度啱啱好!芝士蟹肉釀大啡菇配牛肝菌意大利飯:釀滿了蟹肉和芝士的大啡菇係手工菜冇咩地方有得食而且滿滿嘅高級感,搭配著香氣四溢的牛肝菌意大利飯,簡直係齒頰留香,同埋值得讚,就係意大利飯入味之餘,亦都唔會太腍。WM美式豬仔(半份)配田園沙律和薯條:份量超級大,特價菜式份量冇減少到,值得一讚!WM自家製蛋糕士多啤梨芝士蛋糕,唔算好甜,而且士多啤梨味都幾真!朱古力心太軟:口感細膩免費甜品嚟講算有心機熱檸檬紅茶
忌廉龍蝦蟹肉湯:

黑糖餐包

熱辣辣仲有牛油,真係超級邪惡!

香煎帶子海鮮龍蝦汁意粉:
這道菜以香煎的帶子和青口等等做餸,龍蝦汁本身幾濃!
意粉軟硬度啱啱好!

芝士蟹肉釀大啡菇配牛肝菌意大利飯:

WM美式豬仔(半份)配田園沙律和薯條:
份量超級大,特價菜式份量冇減少到,
值得一讚!

WM自家製蛋糕

士多啤梨芝士蛋糕,唔算好甜,而且士多啤梨味都幾真!

朱古力心太軟:
口感細膩免費甜品嚟講算有心機

熱檸檬紅茶
荃灣海之戀有間精緻西式料理,呢度環境好寬敞呢!我地兩個人點左第一道就係手撕豬肉薄餅。薄餅底薄脆,豬肉肉質嫩滑,配上新鮮蔬菜同特製醬汁,味道鮮美。每一口都有薄餅嘅香脆口感同豬肉嘅鮮味,非常適合作為二人點選。跟住有柚子醬炸雞翼特色小食。雞翼炸得金黃酥脆,外層醬汁帶有柚子嘅清新香氣,味道酸甜適中。每一口都帶有柚子嘅獨特風味,令人驚喜。然後重頭戲係雙層安格斯牛肉芝士漢堡。漢堡包夾著兩片多汁嫩滑嘅安格斯牛肉,肉質鮮美,加上芝士同其他配料,味道更加豐富。漢堡包本身軟綿,配合牛肉同芝士,每一口都令人感到幸福滿足。除左食物之外,仲有非常推薦芝士奶蓋焦糖爆谷拿鐵!呢個飲品絕對係打卡able, 又飲得又睇得!內有香濃嘅拿鐵咖啡,上面再加上濃郁的芝士奶蓋同焦糖爆谷。飲品醇厚香甜,芝士奶蓋同焦糖爆谷帶出嘅層次感令人驚喜。整體而言,呢間西餐廳嘅食物質素非常高,每一樣都有獨特嘅風味,除左好味之外亦可以好好打卡同傾計享受呢!
荃灣海之戀有間精緻西式料理,呢度環境好寬敞呢!

• WM安格斯牛肉芝士漢堡配薯條