2023-03-21 120 views
探朋友新居南昌站海達邨新公屋酒樓平靚正點心特價下午茶乳鴿買一送一大優惠燒賣皇(大大粒)蒸排骨(肉滑大件)蠔油鴨掌(入味夠淋)乳鴿 (香軟肉嫩)兩面王肉絲煎麵(煎面脆香無油)
探朋友新居
南昌站海達邨
新公屋酒樓
平靚正點心
特價下午茶
乳鴿買一送一大優惠
燒賣皇(大大粒)
蒸排骨(肉滑大件)
蠔油鴨掌(入味夠淋)
乳鴿 (香軟肉嫩)
兩面王肉絲煎麵(煎面脆香無油)

酒樓點心
2023-03-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
酒樓點心
以往bff生日, 我都會同佢去cafe慶祝, 今年佢特別要求, 話想食粵菜, 最後就揀咗佢屋企附近既中式酒樓“雲海滙”食慶生飯!雲海滙位置都幾方便, 由南昌站出, 經V Walk上天橋一直行, 5分鐘唔使就到~入座後待應極速送上熱茶($13@)及秘製酸菜($15)~除咗小菜選擇多, 仲有好多優惠套餐, 好似晚餐皇牌五選一, 或者自選海鮮百搭餐~原隻火瞳燉花膠盅待應同我哋力推“原隻火瞳燉花膠盅”, 聽講係用原隻火瞳加上等花膠及老雞餚製, 再用文火燉足 6 小時, 每一滴都係精華所在~湯頭好鮮甜, 有好濃郁既鹹香及雞香味, 花膠份量都好多, 入口有黏黏既膠原感, 大大盅足夠4-5人用!上湯龍蝦伊麵(半隻)待應話如果要酸菜, 就可以係晚餐皇牌五選一揀一款食物, 我就揀咗上湯龍蝦伊麵(半隻), 伊麵雖然細細碟, 但龍蝦就絕對唔欺場, 入口啖啖肉口感爽彈, 味道鮮甜!鮑魚滑雞煲鮑魚份量十足, 而且煮得好入味, 入口Q彈鮮甜, 雞肉嫩滑, 雞味濃郁, 味道甜甜地,超惹味,用嚟佐飯就最好不過!竹笙羅漢上素嫌雞煲太邪惡, 唯有點個竹笙羅漢上素減輕罪孽, 全個素菜口感都以爽脆, 因為入面有竹笙、雲耳、菜

入座後待應極速送上熱茶($13@)及秘製酸菜($15)~

原隻火瞳燉花膠盅

上湯龍蝦伊麵(半隻)

鮑魚滑雞煲

竹笙羅漢上素
雞煲太邪惡, 唯有點個竹笙羅漢上素減輕罪孽, 全個素菜口感都以爽脆, 因為入面有竹笙、雲耳、菜心、冬菇、豆芽及雪耳, 味道清清地, 幾好味!

最後待應主動送上紅豆沙做飯後甜品, 感覺好幸福!

2023-03-19 138 views
之前試過同成班親戚飲早茶覺得好抵食!今次黎食晚餐,唔算超多人,幾闊落,幾好坐。招牌燒鵝皇微暖既燒鵝率先上場,皮夠脆,咬落好juicy!!金沙鮮魷球超大碟😍,口感唔錯,夠咸香!食到停唔到口🙈。芝士焗澳洲龍蝦伊麵半隻龍蝦好多肉,而且肉質夠厚實,真才實料👍🏻。蜜糖脆麻花係炸錦滷雲吞皮上面灑哂芝麻同蜜糖,鬆脆可口,配住熱茶一流既飯後甜點!晚市同茶市價格都實惠,性價比高,係一個唔想同人逼質素又唔差既一個選擇!

招牌燒鵝皇
微暖既燒鵝率先上場,皮夠脆,咬落好juicy!!

金沙鮮魷球
超大碟😍,口感唔錯,夠咸香!食到停唔到口🙈。

芝士焗澳洲龍蝦伊麵
半隻龍蝦好多肉,而且肉質夠厚實,真才實料👍🏻。

蜜糖脆麻花

2023-03-17 83 views
今晚去左一間非常高質嘅街坊酒樓食飯🍽️雖然係街坊酒樓,但環境好寬敞舒適呢度嘅燉湯真係必叫今日飲左湯未‼️「火瞳燉花膠湯」一窩燉湯足以夠6個人或以上火瞳係金華火腿最靚嘅部位,其鹹香味香濃而不死咸整碗湯實在係精華所在❤️花膠軟滑有口感至於煲完湯嘅火瞳就唔建議食!「金沙鮮魷球」起哂沙嘅咸蛋黃,又香又好食入口好夠脆,炸衣唔會甩皮甩骨小炒好食之外,連燒味都唔差燒腩仔真係一層肥一層瘦,皮下脂肪唔會太多,可以放心成舊part塊皮仲非常鬆脆❤️
今晚去左一間非常高質嘅街坊酒樓食飯🍽️

雖然係街坊酒樓,但環境好寬敞舒適

呢度嘅燉湯真係必叫

今日飲左湯未‼️

「火瞳燉花膠湯」
一窩燉湯足以夠6個人或以上

火瞳係金華火腿最靚嘅部位,
其鹹香味香濃而不死咸

整碗湯實在係精華所在❤️

花膠軟滑有口感

至於煲完湯嘅火瞳就唔建議食!

「金沙鮮魷球」
起哂沙嘅咸蛋黃,又香又好食

入口好夠脆,炸衣唔會甩皮甩骨

小炒好食之外,連燒味都唔差

燒腩仔真係一層肥一層瘦,
皮下脂肪唔會太多,可以放心成舊part

塊皮仲非常鬆脆❤️
2023-03-16
Type of Meal
Dinner
2023-03-10 124 views
在公司附近的一間酒樓,之前都有跟同事一大班人來吃過,覺得挺不錯的,所以今天就人少少來回味一下!上湯澳洲龍蝦伊麵龍蝦挺大的,肉質飽滿,而且有經過走油,很好地保留到龍蝦的肉汁和鮮味,吃起來爽滑彈牙!上湯味道鮮美,拌上滑滑的伊麵,份量剛好!招牌燒鵝皇(例牌)運氣不錯拿到下庄,燒鵝挺大隻的,所以就算下庄也是挺多肉的,燒得皮脆肉嫩,鵝香十足,完全沒有鵝騷味,鵝油香甜。秘製酸菜魚想不到那麼的一大鍋,這裡的是比較粵式的做法,跟平常得不同,吃起來是帶酸,但不會辣的。魚用應該是用上鱸魚,吃起來肉質結實中帶點滑。而且下面還配有大量的薯粉,叫這個就不用叫飯了!玫瑰豉油雞雞是挺大隻的,可以聞到豉油味非常香濃,吃起來肉質滑嫩,雞皮爽滑,濃濃的豉油香,但又不會覺得鹹。

上湯澳洲龍蝦伊麵

招牌燒鵝皇(例牌)

秘製酸菜魚

玫瑰豉油雞

2023-03-08 107 views
週末去這家店吃飯,吃到一半感覺胃不舒服,明顯食物不新鮮,直接去廁所嘔吐🤮店長服務態度很差,以後再也不去。其他食物質地也很一般,服務態度也不行,性價比不高,體驗很差!

2023-03-05 108 views
今日由於工作得太晚關係,一於出街用膳好好享受一下人生.餐廳環境佈置十分之明亮,座位十分之舒適,離南昌站也大概只是3分鐘的路程,更加是全程有瓦遮頭,穿過商場便很容易找到.這個花膠湯是利用原隻的豬手去烹調的,因此味道十分香濃,火候十足,加上不同的配料,用料不計成本.燒鵝外皮香脆,肉質細滑,最適合就配上白飯.小炒王鑊氣十足,即叫即炒,加上原隻的蝦乾👍🏻👍🏻👍🏻晚上這間酒樓還可以叫點心,由於朋友最愛就是叉燒包,今晚都要嘗試一下,點心即叫即蒸十分新鮮,叉燒足料,外皮細滑.最後酒樓還附送精美的紅豆沙,為這一餐畫上一個完美的句號.
今日由於工作得太晚關係,一於出街用膳好好享受一下人生.

燒鵝外皮香脆,肉質細滑,最適合就配上白飯.

小炒王鑊氣十足,即叫即炒,加上原隻的蝦乾👍🏻👍🏻👍🏻

最後酒樓還附送精美的紅豆沙,為這一餐畫上一個完美的句號.
2023-02-22 175 views
今日去行過V Walk附近這間酒樓,被佢大大的廣告吸引,原隻火曈燉花膠(盅)正以優惠價$188發售,不禁慨嘆,果然屋村附近的酒樓的價格相當具競爭力。對味道好奇滿滿的我,當然拉埋朋友入去試一試。當天有晚飯皇牌五選一的優惠,可用優惠價品嚐平時有名的菜式,當中更以海鮮類為主,有龍蝦、龍躉、鮑魚作主料烹調的菜式。由於朋友對海鮮敏感,所以我點了脆皮燒腩仔,燒腩餘最重要的外皮燒得脆香,咬落有聲,而且肉質比例為7分瘦肉3分肥肉,肥肉瘦肉互相襯托,肉汁香濃,令人停不下手。然後是我最想試的原隻火曈燉花膠(盅),店家提供的盅相當巨大,大約是5-6人的份量。盅內的材料有火曈、花膠、瘦肉、雞腳等等相當足料。火曈較通俗的名子即是金華火腿,是一種天然製成的材料,雖然單食肉質較鹹,但放入湯裏,可把味道溶化於湯中,再配合花膠等滋潤的材料,湯味較濃,帶有淡淡的鮮味,而且用瘦肉煲成,沒有太多的油份,啱晒我呢啲鍾意健康嘅人飲。

2023-02-19 165 views
朋友購置港鐵南昌站附近的樓盤,探訪新居後,到附近的酒樓一同晚膳。雲海匯在海達邨商場,裝潢頗為新淨整潔,感覺不錯。環境闊落,座位間隔寛敞。推介的燒味價格實惠,朋友作為該區新街坊,看來將會成為常客。三餸一湯,二人晚飯尚算不錯吧。鹵水豬仔腳( $48),鹵水味道不太鹹,豬仔腳肉質爽脆,是度我倆都喜歡的小食。部長極力推介靚湯 - 原隻火瞳燉花膠 $188,價錢可謂極度吸引,所以兩人開餐,都忍不住點了這盅巨型燉湯。這度燉湯可謂真材實料,湯味濃郁。而且份量十足,有足八大碗以上。湯料可見原隻火瞳,還有花膠雞腳,骨膠原豐富,確實美顏保養佳品。火瞳已煮得十分軟稔,外皮嫰滑,鹹味亦消除得八八九九,直接食都不鹹,甚至可配點豉油吊味。芝士焗澳洲龍蝦伊麵 $168,港式酒樓經典菜式,半邊澳洲龍蝦新鮮彈牙,口感味道俱佳。芝士味濃淡適宜,不太膩,質感軟硬適中,加上濕潤易入口,又一秒清的菜式。每頓晚飯要有菜是常識,這道蒜茸豆苗 $108,豆苗鮮嫩,雖不是豆肧,亦嫩滑無渣,蒜蓉爆得香口,價錢也算合理。跟朋友言談甚歡間,不覺就把三餸一湯都吃個精光,感覺甚為滿足。

雲海匯在海達邨商場,裝潢頗為新淨整潔,感覺不錯。

環境闊落,座位間隔寛敞。

推介的燒味價格實惠,朋友作為該區新街坊,看來將會成為常客。

三餸一湯,二人晚飯尚算不錯吧。

2023-02-17 144 views
今日黎南昌站探朋友,佢帶左我去附近嘅酒樓飲茶~價錢相當抵食,選擇亦非常多~蟹粉小籠包 6件 $58好多人都有叫,我地都試下~新鮮熱辣辣,皮薄餡靚,淡淡嘅蟹粉味~六星報喜 $39.8點心拼盤好抵食~六款唔同嘅點心,我自己最鍾意食燒賣同蝦餃,水準唔錯~蟹籽燒賣皇 $26.8燒賣好正,大大粒啖啖肉,再encore~爽滑牛肉腸 大點腸粉皮滑,多牛肉,正~其他點心都好食~上湯焗龍蝦半隻 送伊麵 $88午市優惠!!勁抵食!!半隻龍蝦啖啖肉,絕不欺場~燒鵝飯 $50一個燒鵝飯,有成一例咁多燒鵝,真心抵食~
今日黎南昌站探朋友,佢帶左我去附近嘅酒樓飲茶~

價錢相當抵食,選擇亦非常多~

蟹粉小籠包 6件 $58

六星報喜 $39.8

蟹籽燒賣皇 $26.8
燒賣好正,大大粒啖啖肉,再encore~

爽滑牛肉腸 大點
腸粉皮滑,多牛肉,正~

其他點心都好食~

上湯焗龍蝦半隻 送伊麵 $88
午市優惠!!勁抵食!!半隻龍蝦啖啖肉,絕不欺場~

燒鵝飯 $50
一個燒鵝飯,有成一例咁多燒鵝,真心抵食~
2023-02-15
$130 (Lunch)
2023-02-17 92 views
今日係南昌約左屋企人食飯,屋企人擇左間酒樓話平時黎飲茶抵食😅坐低叫野食又幾驚喜地抵食同好食👍🏼👍🏼難怪平日夜晚都坐爆場啦。酸菜 $15/碟、茶芥 $13/位。。晚市有啲特價小菜五選一幾抵食,今晚我地擇左「脆皮燒腩仔 $58」,脆皮燒腩仔肥瘦相間、咸香滋味,鬆化香脆,幾唔錯。。之後order左個湯「原隻火曈燉花膠湯 $188」個湯真心好正👍🏼👍🏼用上原隻火瞳(即金華火腿)、花膠、老雞餚製、用文火燉足6 小時以上。超入味!超濃!仲要好大煲,其實8-10人都夠飲,極度推薦👍🏼。小菜方面就點左「鹵水豬仔腳 $48」相當入味、滷水味濃。「蒜蓉蒸大元貝 $38/隻」墊係扇貝下面粉絲吸收晒扇貝既鮮、蒜蓉的香,指天椒的辣,加上彈牙鮮甜的扇貝,真係啖啖鮮味。「白灼海生蝦 半斤 $68」鮮味爽甜,抵食。。剩係個湯飲完都飽到上心口,小菜質素都唔錯,重點係好抵食👍🏼下次屋企人都話要再黎食。

這間位於南昌站的酒樓《雲海𣿬》,晚市主打中式小菜,而且很多特價小菜,款式甚多,還有多款套餐供應。蟹粉小籠包小籠包湯汁豐富,有少許蟹粉鮮味,一籠六隻,十分抵食。原隻火瞳燉花膠湯每枱必叫的燉湯,一盅足4-6人用,燉湯用了原隻火瞳,花膠、魚唇、紅棗及及龍眼肉等,用料十足,味道鮮甜濃郁。燒腩仔雖然是特價小菜,但絕無欺場,燒腩仔皮脆肉嫩,而且用了腩位,半肥瘦肉。芝士焗海蝦伊麵超大碟的海蝦伊麵,表面舖滿了芝士汁,麵質爽口,海蝦新鮮彈牙。鮑魚滑雞煲雞煲煮得入味,雞件份量十不少,而且很嫩滑,鮑魚有五隻,新鮮彈牙,超值之選。

蟹粉小籠包
小籠包湯汁豐富,有少許蟹粉鮮味,一籠六隻,十分抵食。

原隻火瞳燉花膠湯

燒腩仔

芝士焗海蝦伊麵

鮑魚滑雞煲

深水埗的朋友介紹一間頗有特色的中菜館,所以今晚來到深水埗,就過來試下這間雲海滙。餐廳位於海達邨二期1樓,裝修新潮雅緻。Menu菜式頗多,門口大大的張貼著晚飯優惠五選一。原隻火瞳燉花膠湯$188,面原隻的火腿、花膠、雞腳、瘦肉、冬菇……等等,非常足料,湯底很清甜,是平時比較少飲到的老火湯味道!椒鹽鮮鮑魚 6隻 $68優惠五選一中要了椒鹽鮮鮑魚,鮮鮑魚經炸過,面上炸粉頗薄,面上有一些炸蒜粒,比起蒸鮑魚是另一番的香口味道!鮑魚雞煲 $98 鮑魚有五隻,份量都不小,雞肉切得 頗為大件,肉質嫩滑,雞肉的份量多一些會更好。雞煲上還配有腍中帶點爽的西蘭花。酥炸龍王釀花膠$21.8 因為都叫咗都比較多餸,但見到這個非常抵食,所以要了一隻,外層少少脆中帶軟,酥炸龍王釀花膠裏面有滿滿的肉餡,好香口,抵食!蒜蓉炒白菜苗 $88 我覺得每餐的蔬菜不可少,蒜蓉炒白菜苗廚師就炒得清新爽口。爆珠芒果布甸 $28爆珠芒果布甸,甜度剛剛好,不太甜,爆珠口感好特別,芒果的味道頗濃,布甸口感幼滑,為今餐特別的中菜畫上圓滿句號。

餐廳位於海達邨二期1樓,裝修新潮雅緻。

Menu菜式頗多,門口大大的張貼著晚飯優惠五選一。

椒鹽鮮鮑魚 6隻 $68

鮑魚雞煲 $98
雞煲上還配有腍中帶點爽的西蘭花。

酥炸龍王釀花膠$21.8

蒜蓉炒白菜苗 $88
我覺得每餐的蔬菜不可少,蒜蓉炒白菜苗廚師就炒得清新爽口。

爆珠芒果布甸 $28
2023-02-13 84 views
位於海達邨酒樓已開一段時間,都係保持一貫水準,比起部份名牌酒樓出色,招牌燒鵝肉質鮮嫩,鵝皮油香濃郁,而且份量十足,價格實惠。蝦餃皮薄餡靚,隻隻都非常大隻蝦,又爽又甜。炒飯亦一流,鮮蝦腸粉~粉皮夠薄夠滑,仲有牛肉球,熱辣辣又香又大粒食到飽飽,埋單只係二百幾,咁高質簡直係超值
,熱辣辣又香又大粒
食到飽飽,埋單只係二百幾,咁高質簡直係超值
2023-02-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
2023-02-07 101 views
過年飯最差體驗 垃圾服務態度 早已經預訂還要等了一小時都沒有要上菜 叫了員工和經理跟進6 7次都沒有理會 比我們晚到的枱反而還比較快上菜 仲要呢個無戈個無 其實唔想做可以關鋪執咗佢無謂浪費大家時間,唔知以為餐飯唔洗比錢,永久罷去。
2023-01-21
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$4000 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year