// 𝙀𝙭𝙦𝙪𝙞𝙨𝙞𝙩𝙚𝙡𝙮 𝙍𝙚𝙫𝙖𝙢𝙥𝙚𝙙 𝘾𝙖𝙣𝙩𝙤𝙣𝙚𝙨𝙚 𝘾𝙪𝙞𝙨𝙞𝙣𝙚 𝙈𝙚𝙣𝙪 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙏𝙚𝙖-𝙞𝙣𝙛𝙪𝙨𝙚𝙙 𝘾𝙤𝙘𝙠𝙩𝙖𝙞𝙡𝙨 - 𝙒𝙤𝙤 𝘾𝙝𝙚𝙤𝙣𝙜 𝙏𝙚𝙖 𝙃𝙤𝙪𝙨𝙚 🥢 //-Renovated from a classic heritage named Woo Cheong Pawn Shop, 𝐖𝐨𝐨 𝐂𝐡𝐞𝐨𝐧𝐠 𝐓𝐞𝐚 𝐇𝐨𝐮𝐬𝐞 is now a modern Cantonese-Chinese restaurant with an exquisite and contemporary in-house bar, serving delicate yet fusion Cantonese cuisine with signature tea-infused cocktails to impress all diners.-Featuring their Steamed Silver Pomfret with Xinhui 25-Year Aged Mandarin Peel and Black Bean Sauce, the fish itself
Featuring their Steamed Silver Pomfret with Xinhui 25-Year Aged Mandarin Peel and Black Bean Sauce, the fish itself had a mild tinge of sweetness that was complemented by its fine texture, extruding a luscious smooth fragrance and subtle sweetness from the aged mandarin peel and black bean sauce.
Other must-order on the menu would be the Drunken Abalone with Woo Cheong Premium Barbecued Pork and Deep-fried Scallops with Mashed Taro, which were perfectly grouped in a dish for a savory satisfaction; goes impeccably well to pair with their signature MSG Negroni cocktail though.
// 𝟏𝟎% 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞 🔝 //
ʙs-ᴛᴀᴅ-ǫᴘᴡɪ-ғʀ-sᴄɴ
2022-11-28 1117 views
嚟到冇咩頭緒 問店員有咩推介啦梗係🤩  雖然冇預訂 但好彩仲有一隻招牌片皮鴨 YEAH! 開心🦆 個皮幾鬆脆😋 不過略嫌醃得未夠味 hahahahaa叉燒都係佢哋招牌推介ah 燶邊肉質軟腍🥰 個人好鍾意話梅蕃茄 酸酸地好開胃 每舊咬入口仲爆汁!!!!😚 📸  和昌片皮鴨 ($798) 和昌炭燒叉燒 ($398) 蔥油海蜤 ($158) 話梅蕃茄 ($108)  西瓜糕 🍉 ($58)
嚟到冇咩頭緒 問店員有咩推介啦梗係🤩
雖然冇預訂 但好彩仲有一隻招牌片皮鴨 YEAH! 開心🦆
個皮幾鬆脆😋 不過略嫌醃得未夠味 hahahahaa
叉燒都係佢哋招牌推介ah 燶邊肉質軟腍🥰

📸
和昌片皮鴨 ($798)

和昌炭燒叉燒 ($398)

蔥油海蜤 ($158)

話梅蕃茄 ($108)

西瓜糕 🍉 ($58)

餐廳環境極具特色,有非常懷舊悠雅的感受;坐位也很舒服寬敞👍食物方面叉燒嫩滑鬆軟,非常有肉汁;鮑肉雞煲亦都非常入味,但炒飯可以再濃味一些!甜品方面,有千層糕同豆腐花!味道適中!整體所有食物都幾好,值得推介
餐廳環境極具特色,有非常懷舊悠雅的感受;坐位也很舒服寬敞👍
甜品方面,有千層糕同豆腐花!味道適中!
整體所有食物都幾好,值得推介
2022-11-09
$400 (Dinner)
古典懷舊「和昌大押」係灣仔逾百年歷史😃經過翻身後🤗變成高質中菜廳⚜️和昌飯店⚜️環境優雅舒適😌設有廂房、平台、Bar🥂放工黎chill都唔錯今晚揀左8道菜套餐🍽️🥢花雕醉鮑魚、和昌炭燒叉燒、荔茸帶子鮑魚入味Q彈,炭燒叉燒外焦內嫩,荔茸帶子外層酥脆,荔茸綿密夾心,加上帶子口感豐富😙🥢日本鮮響螺燉花膠 燉湯濃郁清澈,花膠、響螺軟腍,夠哂火喉😄🥢25年新會陳皮蒸豉汁鷹䱽古法蒸,陳皮味道完全滲透魚肉之中,魚質亦相當嫰滑☺️🥢不知年陳皮意大利黑醋骨入口酸酸甜甜,令人開胃,外層炸至香脆,肉質軟腍多汁😚🥢鮮菌炒畤蔬嫰綠菜心配爽脆松茸菇,一絕😜🥢鳥語茶香店員開蓋,一陣木燻味迎面撲來,陣陣煙霧仙境呈現眼前,打卡一流📸🥢紅寶玉石用上大大的日本蕃茄釀入充滿蟹肉嘅炒飯,心思滿分😘🥢廚師精選甜品不一樣的西瓜,其實係西瓜糕,口感清爽,蘸梅子粉增添清香感😋@WooCheongTeaHouseHK
古典懷舊「和昌大押」係灣仔逾百年歷史😃
經過翻身後🤗變成高質中菜廳⚜️和昌飯店⚜️

今晚揀左8道菜套餐🍽️

🥢花雕醉鮑魚、和昌炭燒叉燒、荔茸帶子

🥢日本鮮響螺燉花膠
燉湯濃郁清澈,花膠、響螺軟腍,夠哂火喉😄

🥢25年新會陳皮蒸豉汁鷹䱽
古法蒸,陳皮味道完全滲透魚肉之中,魚質亦相當嫰滑☺️

🥢不知年陳皮意大利黑醋骨
入口酸酸甜甜,令人開胃,外層炸至香脆,肉質軟腍多汁😚

🥢鮮菌炒畤蔬
嫰綠菜心配爽脆松茸菇,一絕😜

🥢鳥語茶香

🥢紅寶玉石
用上大大的日本蕃茄釀入充滿蟹肉嘅炒飯,心思滿分😘

🥢廚師精選甜品
不一樣的西瓜,其實係西瓜糕,口感清爽,蘸梅子粉增添清香感😋

@WooCheongTeaHouseHK
2022-10-21 608 views
呢間餐廳非常特別特別在於佢喺和昌大押上面入面裝修行中式古風路線好靚 好多打卡位包房仲有唔同色嘅主題聽講pink room係最受女士歡迎食物方面特別推薦佢個叉燒、冬陰功生煎包、乳鴿、爆炸糖咕嚕肉、甜品拼盤及榴槤泡芙係食落有驚艷嘅感覺🥰叉燒肥瘦均勻冬陰功生煎包第一次食好特別乳鴿炸得啱啱好 好多肉汁爆炸糖咕嚕肉個口感都好特別食緊嘅時候有啲爆炸糖係你個嘴度爆出黎甜品拼盤主要有西瓜糕、百香果橙味啫喱、牛油果抹茶奶凍及扮冰嘅啫喱最後榴槤泡芙係全晚餐飯嘅冠軍!泡芙個皮係脆到爆 識落有少少似曲奇皮 然後入邊嘅貓山王榴槤蓉都真係非常好食同滿瀉!總結呢個餐廳唔錯比到我幸福滿瀉嘅感覺🫰🏻
呢間餐廳非常特別
冬陰功生煎包第一次食好特別
乳鴿炸得啱啱好 好多肉汁
爆炸糖咕嚕肉個口感都好特別
食緊嘅時候有啲爆炸糖係你個嘴度爆出黎
最後榴槤泡芙係全晚餐飯嘅冠軍!
泡芙個皮係脆到爆 識落有少少似曲奇皮
然後入邊嘅貓山王榴槤蓉都真係非常好食同滿瀉!
總結呢個餐廳唔錯
  • 叉燒
  • 爆炸糖咕嚕肉
1K
2022-10-02 675 views
讚1 環境係唔錯 感覺上佈局比以前上手英國菜合理 同埋無咁暗2 茶幾好 夠香彈1 食物水準有好大既進步空間 最好已經係蘿蔔酥 但啲餡係好乾身 豉油雞聞落好香 但入口好淡 菇菌係有種草腥味

1 環境係唔錯 感覺上佈局比以前上手英國菜合理 同埋無咁暗
2 茶幾好 夠香

2022-09-28 704 views
[🇭🇰香港- 灣仔].初訪 - 隱藏於過百年歷史的建築內嘅高質中菜廳有傳統菜式, 好似 "和昌炭燒叉燒", "雙喜富貴鴿"亦有fusion嘅菜式 - "火石咕嚕肉" 配左爆炸糖, 估唔到又幾夾, 口感又幾好喎!整體都唔錯, 值得一試👍🏻.🔻🍽 和昌飯店📌 地址: 灣仔莊士敦道62號和昌大押1-2樓.#tummysreadyatwanchai #tummysreadyforchinese
[🇭🇰香港- 灣仔]
初訪 - 隱藏於過百年歷史的建築內嘅高質中菜廳
有傳統菜式, 好似 "和昌炭燒叉燒", "雙喜富貴鴿"
整體都唔錯, 值得一試👍🏻
🔻
🍽 和昌飯店
📌 地址: 灣仔莊士敦道62號和昌大押1-2樓
你有去過灣仔有百年歷史的和昌大押嗎💕?! 每次經開灣仔,都會覺得這棟建築物好有懷舊特色~這四棟廣州式騎樓唐樓,見證著灣仔的歷史變遷。如今經過保育和活化後,演變為有特色和品味的食肆哦~ 今晚去的• 🇭🇰和昌飯店 • 在大押的一樓,店內裝潢復古又有韻味,中西文化合壁的設計,雀鳥牆的佈置,給人時尚又高貴的感覺唷~ 媽媽愛吃中菜,今天一齊試試餐廳的 「ᴛᴀsᴛɪɴɢ ᴍᴇɴᴜ🍽$1888/位 」🥰!! 總共包含8道菜式,每一道都好有驚喜呢~ _花雕醉鮑魚•和昌炭燒叉燒•荔茸帶子 前菜有3款,每款都令人有驚喜😳!花雕味道超濃,入口香純。炭燒叉燒是我的最愛,半肥半瘦,又香又甜,軟腍到不得了💓~荔茸帶子同樣深得我心,外酥內軟,綿密好吃😋~ _日本鮮響螺燉花膠 超清甜的花膠湯,滋陰潤肺。鮮響螺好爽彈,口感特別。_25年新會陳皮蒸鼓汁鷹䱽 鷹䱽魚鮮味之餘,配上陳加、京蔥、豆鼓等等,惹味十足😚,媽媽和我都好喜歡~ _不知年陳皮意大利黑醋骨 我超愛吃這道意大利黑醋骨😍!!! 濃香甘甜的黑醋骨,炸皮香脆,香甜而不膩。 _鮮菌炒時蔬 _鳥語茶香 一打開蓋,濃濃的茶香撲鼻而來☺️,濃到不得了呀~雞肉相當嫩滑,而且非

_花雕醉鮑魚•和昌炭燒叉燒•荔茸帶子

_日本鮮響螺燉花膠

超清甜的花膠湯,滋陰潤肺。鮮響螺好爽彈,口感特別。

_25年新會陳皮蒸鼓汁鷹䱽

_不知年陳皮意大利黑醋骨

_鮮菌炒時蔬

_鳥語茶香

一打開蓋,濃濃的茶香撲鼻而來☺️,濃到不得了呀~雞肉相當嫩滑,而且非常入味😙~

_紅寶玉石

這道手工菜同樣深得我歡心😎! 香甜多汁的大蕃茄🍅,釀入金黄甘香的蟹肉炒飯。飯粒分明又乾身,拌醬汁吃更美味。

_廚師精選甜品

甜品是卡哇依的西瓜啫喱🍉,撒點梅味更特別~

整體來說,食物質素高,服務欣勤,環境一流,值得再來🫶🏻~
2022-09-19
灣仔和昌大押大家都知哪裡吧?作為百年歷史古蹟,保育及翻新之後成為了餐廳,現在的一樓及二樓是和昌飯店,提供精緻粵菜,內設極受gwai lo歡迎的高雅酒吧。餐廳地下的門口不顯眼,進入門口沿著古舊微彎的石屎樓梯上去,迎入眼簾的是既輕奢時尚又有點中式懷舊的裝潢,綠色花牆配高貴紫色絨布沙發,加上微黃燈光,處處散發出獨特的中西、新舊並融韻味,以及優雅精緻的格調。我覺得在此吃飯有一半是吃這個精緻環境和美麗擺盤的,當然雞尾酒、食物質素與服務也很出色對得起價格。一樓除了有輕鬆的用餐區,還有非常漂亮雅緻的酒吧和露台位置!酒吧由出身於高級大酒店酒吧的調酒師主理,我在餐前點了杯以茶入饌的雞尾酒,一喝驚人,是我本年度喝過最出色的mocktail…好好喝🥲很有層次又很有深度,的確與別不同,用心之作,絕對值得一試!拿著酒杯到半開放的露台,秋夜乘著涼風,邊喝邊欣賞電車叮叮而過,人生就該這樣好好過🫶🏻————-中菜方面,今次嚐了不少好東西😄🤤花雕醉鮑魚·和昌炭燒叉燒·荔茸帶子· 鮑魚嘅酒味超香!!質感軟淋,好吃!· 炭燒叉燒係招牌,肥瘦適中~·帶子被芋泥包裹著油炸,乾身唔油膩,帶子大粒!🥣日本鮮響螺燉花膠湯頭清澈鮮美,
灣仔和昌大押大家都知哪裡吧?
作為百年歷史古蹟,保育及翻新之後成為了餐廳,
現在的一樓及二樓是和昌飯店,
提供精緻粵菜,內設極受gwai lo歡迎的高雅酒吧。

餐廳地下的門口不顯眼,
進入門口沿著古舊微彎的石屎樓梯上去,
迎入眼簾的是既輕奢時尚又有點中式懷舊的裝潢,
綠色花牆配高貴紫色絨布沙發,加上微黃燈光,
處處散發出獨特的中西、新舊並融韻味,
以及優雅精緻的格調。
我覺得在此吃飯有一半是吃這個精緻環境和美麗擺盤的,
當然雞尾酒、食物質素與服務也很出色對得起價格。
一樓除了有輕鬆的用餐區,
還有非常漂亮雅緻的酒吧和露台位置!

酒吧由出身於高級大酒店酒吧的調酒師主理,
我在餐前點了杯以茶入饌的雞尾酒,一喝驚人,
是我本年度喝過最出色的mocktail…好好喝🥲
很有層次又很有深度,的確與別不同,
用心之作,絕對值得一試!

拿著酒杯到半開放的露台,
秋夜乘著涼風,邊喝邊欣賞電車叮叮而過,
人生就該這樣好好過🫶🏻

————-
中菜方面,今次嚐了不少好東西😄
🤤花雕醉鮑魚·和昌炭燒叉燒·荔茸帶子
· 鮑魚嘅酒味超香!!質感軟淋,好吃!

· 炭燒叉燒係招牌,肥瘦適中~
·帶子被芋泥包裹著油炸,乾身唔油膩,帶子大粒!

🥣日本鮮響螺燉花膠
湯頭清澈鮮美,感覺滋潤,花膠響螺都好吃。

🐟25 年新會陳皮蒸豉汁鷹䱽
作為一個不甚愛魚之人,我也被它吸引到了!
賣相非常吸引,25年的陳皮配豉汁香氣撲鼻,
魚肉嫩滑少骨,最後吃得一口不淨。

🤤不知年陳皮意大利黑醋骨
黑壓壓的排骨炸得外脆內軟,
脆度是入口卜卜脆那種!
裹著糖醋汁有拉絲效果,配埋陳皮好好吃。

🥬鮮菌炒時蔬
當晚那個菇菌比較少見,菇味濃,口感爽💕
墊底的菜明顯已把外層老的都摘掉,
只取一棵菜最嫩綠的一部分,高級。

🐤鳥語茶香
以茶葉煙燻過的滑雞,在打蓋的一刻,
香氣令人垂涎欲滴!調味恰到好處,
雞是一如所料的滑,看圖就知道!

💎紅寶玉石
好美麗嘅名字!
原來是蕃茄包著炒飯的一道心機菜,
上面還有金箔點綴,很奢華精緻,
要盛讚炒飯沒有濕掉,還是乾身的蟹肉炒飯,
粒粒分明,
蕃茄軟硬度剛剛好,沒有糊掉又不會太酸硬,
多汁鮮甜,看來是用了有品質的大蕃茄。

廚師精選甜品很可愛,是西瓜造型的西瓜糕。

—-
二樓是數個大小不一的廂房,
比一樓更漂亮,
圓枱為主,私隱度高,
公司/家族聚會/宴客也很合適,
尤其是如果有外國人客人,
來這充滿香港風味的古蹟吃飯應該會覺得很有趣及能留下深刻印象!
Dining Offer
Tasting Event
慶祝過百年歷史重新翻身,你間餐廳裝修得非常靚,留低我空間感十足,每一台之間有足夠嘅距離好好傾偈聊天私隱度高。更加有酒吧和調酒師冰有飯店名,好有型花雕醉鮑魚丨和昌炭燒叉燒丨荔茸帶子Drunken AbaloneWoo Cheong Premium Barbecued PorkDeep-fried Scallops with Mashed Taro花雕酒好香,鮑魚爽口彈牙叉燒炭燒味很香,口感爽口大麥芽甜香芋蓉帶子,芋泥不會太多,份量剛好跟太子帶子配搭起來很創新而出奇地配合日本鮮響螺燉花膠Double-boiled Sea Conch Soup with Fish Maw一打開蓋香氣撲鼻,沒有味精,燉湯清澈而香甜25 年新會陳皮蒸豉汁鷹䱽Steamed Silver Pomfretwith Xinhui 25-Year Aged Mandarin Peel and Black Bean Sauce看到菜式以為是茶餐廳的菜式,上菜後外表驚喜地精緻,食材鷹䱽魚挑選很好,新鮮帶魚鮮甜味,豉椒汁不會太死咸,和陳皮一起帶起魚的單甜味非常可口不知年陳皮意大利黑醋骨Stir-fried Pork Spar

冰有飯店名,好有型

花雕醉鮑魚丨和昌炭燒叉燒丨荔茸帶子
Drunken Abalone

花雕酒好香,鮑魚爽口彈牙
叉燒炭燒味很香,口感爽口大麥芽甜香

日本鮮響螺燉花膠
一打開蓋香氣撲鼻,沒有味精,燉湯清澈而香甜

25 年新會陳皮蒸豉汁鷹䱽

Steamed Silver Pomfret

不知年陳皮意大利黑醋骨
Stir-fried Pork Spareribs
with Aged Mandarin Peel and Modena Balsamic Vinegar

有黑醋汁包住,但咬落去是脆身可口的口感,黑醋的甘甜非常美味,會令人哋一口一口地追吃下去

鮮菌炒時蔬

Stir-fried Seasonal Vegetables and Mushrooms
明顯地蔬菜有經過選擇, 每一條都嫩口美味

紅寶玉石
Fried Rice with crabmeat stuffed in a Japanese Tomato
番茄包住個炒飯

廚師精選甜品

Dessert
Chef's Recommendation
公利蔗汁卷 傳統老店越來越多同餐廳合作帶嚟新菜式👍🏻👍🏻

環境當然好,地點方便,價錢少貴。但絕對認真製作。 同朋友吃好西的一個不錯選擇
2022-08-29
和昌飯店的店名來源是建築物本身就叫和昌大押和昌大押由4幢相連、設有長廊式陽臺的唐樓組成建於1888-1900年,已有逾百年歷史今年新開業後一直也很想來試試因為建築物本身和店內的裝潢也太美啦❤️❤️後面有電梯上去的啊花雕醉鮑魚, 我忘了是25年還是40年花雕啦酒是清香的, 不過有點淡以$200 的價錢來說這鮑魚也太薄了邊邊以下就沒了😅湯.... 不過不失炒花支, 這個很好是我吃過最好吃的 ! 又爽又嫩咕嚕肉加了以前小時候的爆炸糖但那個口感 我不太喜歡肉也有点太軟鮑魚汁依面份量比想像中大啊味道也不錯甜品就太大失所望了他們家現做的豆腐花, 真的像水一樣我叫了店員來問, 水狀的形態是你家特色嗎?店員回我說, 他們家是現做的...正常我真得以為我見識少後來店長應該知道是廚房的問題, 所以幫我取消和道歉了另外一款, 知名食評家大推的公利庶汁卷我真的不會欣賞, 只有一點點的庶汁味道就是 甜,然後就沒有了整晚最失望就是這一道菜了2個人快2千的價錢...就來體驗一下環境吧

和昌飯店的店名來源是建築物本身就叫和昌大押

和昌大押由4幢相連、設有長廊式陽臺的唐樓組成
建於1888-1900年,已有逾百年歷史

今年新開業後一直也很想來試試
因為建築物本身和店內的裝潢也太美啦❤️❤️

後面有電梯上去的啊

花雕醉鮑魚, 我忘了是25年還是40年花雕啦
酒是清香的, 不過有點淡
以$200 的價錢來說這鮑魚也太薄了

肉也有点太軟

鮑魚汁依面份量比想像中大啊
味道也不錯

甜品就太大失所望了

他們家現做的豆腐花, 真的像水一樣
我叫了店員來問, 水狀的形態是你家特色嗎?

店員回我說, 他們家是現做的...正常
我真得以為我見識少
後來店長應該知道是廚房的問題, 所以幫我取消和道歉了

另外一款, 知名食評家大推的公利庶汁卷
我真的不會欣賞, 只有一點點的庶汁味道
就是 甜,然後就沒有了
整晚最失望就是這一道菜了

2個人快2千的價錢...
就來體驗一下環境吧

古典優雅。復古風格。中式佳餚食物質素有要求,餐廳都經過精挑細選希望食得又睇得,餐廳仲可以打卡影靚相一舉兩得🥰今晚再同蝦子餅撐枱腳鍾意食中菜嘅蝦子餅大讚今晚呢餐飯食到舔舔脷餐廳環境充滿古典味,復古風格盡顯氣派隨便一個位置都充滿古典味在這裡拍婚紗照一定超級美😍好想在這裡拍一輯😏花雕醉鮑魚、和昌炭燒叉燒、荔茸帶子第一道菜已經好吸引,充滿酒香的醉鮑魚,爽彈有口感。和昌炭燒叉燒有啲肥,比較喜歡瘦一點的。酥炸荔茸帶子絕對值得一讚鬆脆外層包著軟滑芋蓉,配埋鮮味帶子多重口感,令人回味無窮😍一件邊夠喉啊😍😍日本鮮響螺燉花膠,湯頭鮮甜無比25 年新會陳皮蒸豉汁鷹䱽魚肉嫩滑嘅鷹䱽加上25 年新會陳皮再配合蔥花豉汁,將鮮味帶出,更顯特色不知年陳皮意大利黑醋骨加上日本黑糖嘅脆口黑醋骨好醒胃雞縱菌炒時蔬,我就幾鍾意雞縱菌嘅味蝦子餅就麻麻地鳥語茶香喺一道好有茶香仙氣嘅菜式一打開蓋就聞到陣陣茶香充斥著玫瑰、香片、桂花茶香薰雞又香又滑,不過雞件就細咗少少賣相有驚喜的紅寶玉石其實是日本蕃茄飯😂都幾好味公利庶汁卷,好清好Q彈嘅甜品為今餐畫上完美嘅句號環境幾靚,服務都唔錯價錢算是中上偏貴,見客絕不失禮和昌飯店 (灣仔)灣仔莊
古典優雅。復古風格。中式佳餚

食物質素有要求,餐廳都經過精挑細選
希望食得又睇得,餐廳仲可以打卡影靚相
一舉兩得🥰

今晚再同蝦子餅撐枱腳
鍾意食中菜嘅蝦子餅大讚今晚呢餐飯
食到舔舔脷

餐廳環境充滿古典味,復古風格盡顯氣派
隨便一個位置都充滿古典味
在這裡拍婚紗照一定超級美😍
好想在這裡拍一輯😏

花雕醉鮑魚、和昌炭燒叉燒、荔茸帶子
第一道菜已經好吸引,充滿酒香的醉鮑魚,
爽彈有口感。和昌炭燒叉燒有啲肥,
比較喜歡瘦一點的。

酥炸荔茸帶子絕對值得一讚
鬆脆外層包著軟滑芋蓉,配埋鮮味帶子
多重口感,令人回味無窮😍
一件邊夠喉啊😍😍

日本鮮響螺燉花膠,湯頭鮮甜無比

25 年新會陳皮蒸豉汁鷹䱽
魚肉嫩滑嘅鷹䱽加上25 年新會陳皮
再配合蔥花豉汁,將鮮味帶出,更顯特色

不知年陳皮意大利黑醋骨
加上日本黑糖嘅脆口黑醋骨好醒胃

雞縱菌炒時蔬,我就幾鍾意雞縱菌嘅味
蝦子餅就麻麻地

鳥語茶香喺一道好有茶香仙氣嘅菜式
一打開蓋就聞到陣陣茶香
充斥著玫瑰、香片、桂花茶香薰雞
又香又滑,不過雞件就細咗少少

賣相有驚喜的紅寶玉石
其實是日本蕃茄飯😂都幾好味

公利庶汁卷,好清好Q彈嘅甜品
為今餐畫上完美嘅句號

環境幾靚,服務都唔錯
價錢算是中上偏貴,見客絕不失禮

和昌飯店 (灣仔)
灣仔莊士敦道62號和昌大押1-2樓

• 荔茸帶子
2022-09-07 405 views
和昌炭火叉燒,用真炭火燒,每件都有燶邊,比一般爐燒真係多了一份濃濃的炭香。叉燒用了梅頭肉,肉質非常軟腍半肥瘦口感很正。荔茸帶子炸得非常鬆脆,裡面綿綿的芋頭包住原粒帶子。花雕醉鮑魚酒味平衡得好好唔會過嗆,依然食到鮑魚的鮮味。鷹䱽肉質嫩滑,配上陳皮豉汁很惹味。黑醋骨用上意大利黑醋,排骨先炸過外脆內鬆軟,而且肉汁沒有流失,口感非常正。茶燻雞煙燻味在雞皮雞肉都食到,不光光是上枱打開的一剎那。雞肉非常嫩滑好味。如何令鮮茄蟹肉炒飯更上一層樓?師傅用心地將炒飯放入番茄裡面,炒飯依然很香又能混入濃郁番茄汁一齊食,酸酸甜甜輕易食哂。絕對係兒時在酒樓食的鮮茄牛肉飯炒底的味道,加入點創意,成為煥然一新的菜式。甜品有特色西瓜糕,用西瓜整成特意製作到有沙粉感令口感更似西瓜,底部用了抹茶牛奶奶凍扮西瓜皮很像真,味道好清新帶天然西瓜味,唔甜好啱夏天食。
和昌炭燒叉燒

荔茸帶子
25年新會陳皮蒸豉汁鷹䱽

鷹䱽肉質嫩滑,配上陳皮豉汁很惹味。
陳皮意大利黑醋骨

陳皮意大利黑醋骨
茶燻雞
西瓜糕
日本鮮響螺燉花膠
海外分公司派了老外同事到港開會, 公司特意安排到灣仔百年歷史建築物地標食中菜dinner, 有幸陪食。從地面一個小小樓梯口行上長樓梯, 全層以雀鳥牆紙做佈置, 環境氣氛高尚, 復古又帶點西化, 有別於一般中式酒家。餐廳最裡頭仲有個酒吧區, 供應多款調酒飲品。唔飲酒嘅都有Mock tail選擇。中菜OMAKASA 每位HK$1,888+10%另外點了兩款港式點心比老外同事試試。雨前龍井蝦餃 HK$98: 餃皮同埋餡料都混入咗龍井茶葉碎, 餃皮薄, 蝦肉餡料爽口多汁, 偏鹹些少。炸魷魚鬚: 皮炸得酥脆, 雖然魷魚鬚爽, 不過味道過鹹, 配酒邊飲邊食, 可能味道會balance d。食過兩款點心, 就開始OMAKASE喇!第一碟集合三款小食: 花雕醉鮑魚: 花雕提升咗鮑魚本身幾鮮甜, 口感彈滑。荔茸帶子: 外層脆皮鬆化, 一咬綿密芋泥中包住原粒帶子。炭燒叉燒: 半肥瘦叉燒好林, 表面有好甜嘅蜜汁, 細味有微炭燒香。日本鮮響螺燉花膠: 清甜滋陰潤肺, 響螺仲好爽滑。25年新會陳皮蒸豉汁鷹倉: 倉魚切片帶厚度, 面層加咗新會陳皮、青蔥、豆豉醬, 看似係重調味, 但食落反而調味偏淡, 嫩滑魚肉夾集

餐廳最裡頭仲有個酒吧區, 供應多款調酒飲品。

唔飲酒嘅都有Mock tail選擇。

中菜OMAKASA 每位HK$1,888+10%
另外點了兩款港式點心比老外同事試試。
雨前龍井蝦餃 HK$98:
雨前龍井蝦餃

炸魷魚鬚

食過兩款點心, 就開始OMAKASE喇!
第一碟集合三款小食:

花雕醉鮑魚: 花雕提升咗鮑魚本身幾鮮甜, 口感彈滑。

荔茸帶子: 外層脆皮鬆化, 一咬綿密芋泥中包住原粒帶子。

日本鮮響螺燉花膠: 清甜滋陰潤肺, 響螺仲好爽滑。

25年新會陳皮蒸豉汁鷹倉: 倉魚切片帶厚度, 面層加咗新會陳皮、青蔥、豆豉醬, 看似係重調味, 但食落反而調味偏淡, 嫩滑魚肉夾集調味配料食, 提鮮又有層次。

陳皮意大利黑醋骨: 每粒骨炸皮還是keep到脆身, 表面平均有黑醋汁包住, 味道超甜, 但陳皮味唔太突出…

鮮菌炒時蔬: 爽脆甘甜, 菇菌都係甘甘地。

鳥語茶香: 以煙薰濃罩住, 上檯開蓋, 濃郁煙薰味四散; 將豉油淋上雞件, 雞件鮮嫩鹹香, 帶有很重煙薰味。

紅寶玉石: 原個去皮蕃茄中釀入炒飯, 輕輕切開蕃茄, 質感超林又多汁, 再淋上黏滑微酸甜茄汁, 跟入面炒得粒粒分明飯底撈埋一齊食, 好似食緊茄汁炒飯, 甜酸開胃。

廚師精選甜品: 有如西瓜般賣相, jelly口感彈滑微甜, 配有酸梅粉自己沾黎食。
2022-08-31
$2100 (Dinner)
2022-08-29 309 views
高級傳統粵菜,師傅用精湛工藝,💞重新演繹獨特菜式。時令食材,創新手法,中餐,酒吧,中西互融,👏🏻每道菜都令人讚歎。.花雕醉鮑魚,💫冷盤豪氣十足,黃金比例,帶有花雕香又唔會搶咗鮑魚嘅鮮味。🔥和昌炭燒叉燒,炭火燒至外焦內嫩,甘香惹味。荔茸帶子,🍠芋頭蓉鑲入帶子,幼滑細膩。.日本鮮響螺燉花膠,滋陰潤肺,清甜可口。25年新會陳皮蒸豉汁鷹䱽,🐟腩位好滑溜!精心搭配嘅陳皮豉汁,🌟令人耳目一新。.不知年陳皮意大利黑醋骨,💥中西Fusion菜,排骨吸收黑醋嘅醬汁,非常入味。🍄鮮菌炒時蔬,採用最鮮嫩嘅部分,清甜可口。.紅寶玉石,🦀炒飯底更加咗蟹肉,食起身口感好豐富。粒粒乾身,番茄微酸開胃。最後以特色蔗汁卷作結,🥢散發淡淡清甜。#香港美食 #咖啡廳 #美食 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #灣仔美食

日本鮮響螺燉花膠,滋陰潤肺,清甜可口。

🍄鮮菌炒時蔬,採用最鮮嫩嘅部分,清甜可口。

最後以特色蔗汁卷作結,🥢散發淡淡清甜。