2018-09-01 97 views
這天與住在大埔的朋友約會,她是一個很愛吃泰國菜而且很久沒見面的朋友,因此我決定要請她吃一頓豐盛的泰國午餐。然後我們在網絡上發現了木船這間餐廳,便決定去試試!以下是我們ordered食物:泰式鳳爪沙律 $68 這個沙律分量多,酸酸辣辣,十分開胃,鳳爪也十分Q彈,好吃!而且可以選擇辣度,我選的是正常辣,原來都算辣。雖然我一路辣得流鼻水一路吃,但我覺得辣得很滋味!Combo小食拼盆(小) $52這個熱騰騰的炸物非常滋味,而且每樣都很好吃!唔係炒既街頭泰北生菜包 $72 這個是我人生中吃過最好吃的生菜包,不會太咸,辣辣的,十分開胃,我一口氣吃了好幾片必點之選!鮮蝦炒金邊粉 $88這個金邊粉用料用心,分量十足,有4隻蝦,而且賣相一流吃到口渴,便決定一人叫一杯特飲帕差拉吉帝雅帕 (泰膝D) $45這杯是三種水果製成的沙冰,有草莓、蘋果及青檸,酸酸甜甜,十分清新青檸梳打 $28這個賣相也不錯,讓客人自己倒自己想要的分量,不會太酸,很不錯!下次要來試試午市套餐,看起來十分抵食!海南雞飯也只是$60!!!

然後我們在網絡上發現了木船這間餐廳,便決定去試試!

以下是我們ordered食物:
泰式鳳爪沙律 $68

這個沙律分量多,酸酸辣辣,十分開胃,鳳爪也十分Q彈,好吃!

Combo小食拼盆(小) $52
這個熱騰騰的炸物非常滋味,而且每樣都很好吃!

唔係炒既街頭泰北生菜包 $72

必點之選!

鮮蝦炒金邊粉 $88
這個金邊粉用料用心,分量十足,有4隻蝦,而且賣相一流

吃到口渴,便決定一人叫一杯特飲

帕差拉吉帝雅帕 (泰膝D) $45

青檸梳打 $28

下次要來試試午市套餐,看起來十分抵食!

海南雞飯也只是$60!!!
  • 唔係炒嘅街頭泰北生菜包
2018-08-31 1324 views
今晚又係放工時間先來落大雨,但聽個朋友話介紹間吃泰國菜都唔使特登去九龍城食的餐廳,就係太和站附近,地點算方便!一入去全是木製的船隻似,感覺似入左海盜船連餐具也是木製的,朋友話間野好特別,小食拼盤熱辣辣登場,而且每款炸到好香口,特別係個炸蝦球,蝦肉爽口彈牙而且加上粟米粒,有囗感泰式鳳爪沙律$68起左骨的鳳爪配上新鮮蔬菜,有番茄仔芹菜紅蘿白絲,個醬汁酸辣得來又惹味泰式雜菜野菇炒金邊粉$78餸多過粉,十分足料,個粉帶點甜,可以延伸旁邊沾取d炸蒜同辣椒粉!唔係炒既街頭泰北生菜包(少辣)$72呢個好好食,個肉碎一點都唔乾帶d辣,而且個生菜有十幾塊,抵食!香茅特飲有淡淡蜂蜜味健康又美味多D乳酪/多D/多D莓呢個名特別,味道不太甜,好重乳酪,好正,平時我不飲開凍野都破戒!總結:服務不錯,性價比高,每人埋單百幾蚊,而且食完介紹俾親友,佢地第日就去食!

泰式鳳爪沙律$68

Type of Meal
Dinner
  • 唔係炒嘅街頭泰北生菜包
2018-08-28 109 views
今天繼續與愛人覓食中午時間落雨濕濕,來到太和站,由於附近沒什麼有興趣的餐廳,便走遠一點來到翠怡花園,那麼簡直是美食綠洲剛好想吃泰國菜,便選擇了木船餐廳餐廳價錢定位偏低,約5-60蚊,選擇也豐富,因為有點少期待個人實在太喜歡豬手,不論德、泰、中式豬手都要嚐遍果斷選了這個。這裡的豬手肉質鬆軟夠入味,皮也爽口,相比同類餐廳的豬手算是中規中矩的水準,但配菜比較輸蝕,只有青瓜和硬硬的甘荀,連蛋也只是烚蛋,醬料也欠奉實在有點失分炒金邊粉是另一味泰菜必吃,愛人與我也喜歡當然要一個,但放到面前,除了份量只屬女生一人份,材料也欠了蛋,肉鬆等等,期待盡失也嚐一嚐吧,發覺不是泰式味道,而有總甜甜的味道,完全不是平常的炒金邊粉不在意這是金邊粉還是炒麵倒是能吃,麵質也是中規中矩熱飲給大杯算是挽回點分數吧,好立克味道夠濃,合格但奶茶的茶味過重,不合格總結這餐廳算是想速吃速走的一個平價選擇,沒什麼值得期待,也不會差到要罵人
今天繼續與愛人覓食

剛好想吃泰國菜,便選擇了木船餐廳

餐廳價錢定位偏低,約5-60蚊,選擇也豐富,因為有點少期待

個人實在太喜歡豬手,不論德、泰、中式豬手都要嚐遍
果斷選了這個。

炒金邊粉是另一味泰菜必吃,愛人與我也喜歡

不在意這是金邊粉還是炒麵倒是能吃,麵質也是中規中矩

熱飲給大杯算是挽回點分數吧,好立克味道夠濃,合格
但奶茶的茶味過重,不合格

2018-08-28
$60 (Lunch)
木船這間餐廳真是令我覺得好喜出望外,估唔到在太和都可以有咁高質的泰菜!!真是卧虎藏龍!!之前聽老公講過呢間餐廳D DRINK得別正,而且樣樣食品都係靚到不得了,所以我想帶媽媽食一次,慰勞她一直以來對我的照顧~就咁睇地址有點難搵,我打電話去問餐廳先知原來就在SEVEN隔離,門面睇落好高級外國餐廳咁呀!!我地勁好彩, BOOK左7點食, 入去果時咁啱有張枱唔洗等位,我地一坐低,就見到出面開始有人等位了,呢間餐廳應該是呢區的實力店!份MENU靚到我要影得佢呀! 呢杯爆脆芒果園真係每枱必點,雖然大杯到好似RUBY TUESDAY的TALL CAKE咁,但其實佢一D都唔溜唔濟,一個人絕對飲得哂 (可能因為太好味)真係大愛呀!! 有CREAM, 有PUDDING, 有鮮芒果奶昔,仲有爆谷同ICE CREAM MOCHI!!! 真係正到冇得再正~~!!一試難忘就係咁喇~~其實一開始我冇預佢咁好飲, 我以為佢都係得個樣,同埋睇落好似好濟咁, 真係估唔到最後我好輕易咁飲哂成杯~~~可能因為佢有點芒果的酸甜香氣夠哂開胃啦~~~我仲好懷念呢杯DRINK呀!!!!!我媽媽就叫左另一個SIGNATURE DRI

脆爆芒果園
我媽媽就叫左另一個SIGNATURE DRINK, 夏日巴東海灘~~即係菠蘿椰奶呀~我試左一啖, 覺得椰香十足, 口感香滑, 但我都係鍾意自己果杯~~~不過椰子控一定大愛呀!
夏日巴東海灘(菠蘿椰奶)
然後又俾個MENU幅相吸引左,叫左個焗飯,本身想叫菠蘿飯,因為真係超靚,但最後揀左熔岩海鮮椰青焗飯,因為呢個比較少食~所以就想試下~~
一上枱比我想像中大碟, 旁邊有杯野,一問之下,原來是新鮮椰青水~~~超解甜解渴!
溶岩椰青海鮮焗飯
個飯有濃厚的椰漿味,就咁睇好似好濟咁,但其實得面果浸係咁,入面有原隻帶子、青口、蝦,好足料,最正係個飯入面有好多賽膀蟹,飯味又好有椰青的解甜~~因為仲落左椰肉落去炒~~超級好食!!!必叫!
我仲嗌咗個馬拉盞炒椰菜苗~~因為平時椰菜苗比較難,通菜又成日食到~~就想試下啦~~個效果幾好喎~~口感好爽口~~~馬拉盞又非常之香口開胃又唔會好辣~~
馬拉盞炒椰菜苗

仲有一樣推介!! 呢個超級無敵大蝦冬陰功湯粉係一定要叫!!!!

超強特濃冬蔭蝦功湯粉

無論當湯飲定係當粉食都係超級正嘅!!!佢呢有兩種蝦, 有虎蝦, 即係好大隻好鮮味, 一見就想食嗰隻

另外仲有四隻櫻花蝦吉埋一串咁, 兩種蝦都好味嘅,爽甜的櫻花蝦同冬陰功湯出奇地夾~~
肉質爽口彈牙, 令到成個整體感覺去到極致

仲叫左一個細的小食拼盤, 有泰式蝦餅, 仲有啲魚卷, 芋蝦咁~~~都幾好味
COMBO小食拼盤

仲有炸得非常之香脆的蝦餅!!!係勁多蝦肉做成嘅~~~成餐飯樣樣野都咁正~~食到勁飽呀~~下次再ENCORE
2018-08-21
$300 (Dinner)
脆爆芒果園
夏日巴東海灘(菠蘿椰奶)
溶岩椰青海鮮焗飯
馬拉盞炒椰菜苗
超強特濃冬蔭蝦功湯粉
COMBO小食拼盤
2018-08-25 131 views
發現一間高質嘅泰國菜! 👏👏又近太和站,都幾方便呀有幾個人一齊去食,可以叫多啲嘢 😁 試咗幾樣都幾好食喎,連個泰式奶茶都唔會話太甜,值得一讚 記住叫埋個咖哩&薄餅呀
發現一間高質嘅泰國菜! 👏👏又近太和站,都幾方便呀

記住叫埋個咖哩&薄餅呀
燒豬頸肉
黃咖哩&薄餅
  • 黃咖哩加薄餅
2018-08-24 415 views
成日去大埔搵食~ 成日都路過一間裝修幾靚既泰國菜, 但成日都見佢好似好多人食咁~ 一直都無機會試~ 今日路過試下問下佢2位有冇位啦,居然有~ 真係太好了~~~坐底睇下餐牌, 主流既泰國小食, 炒粉面飯都有齊~ 咁就叫佢MENU入面大大張圖主力推介個D就一定無食錯人啦~叫咗個溶岩椰青海鮮焗飯$158, 珍寶招牌木船湯粉$88, 軟殼蟹米紙卷$78, KING SIZE 芒果乳酪沙冰.. (好似全部都好飽肚野咁)待服好好~ 佢提我地 溶岩椰青海鮮焗飯 個椰青D椰青水係會俾返我地, 可以叫少一個飲品, GOOD GOOD GOOD~ 珍寶招牌木船湯粉---最先來~ 好鬼大碗~ 好多餸, 有牛丸,羊肉,魚蛋,扎肉, 芽菜等等~ 湯底非常鮮味~ 份量夠4個人SHARE,軟殼蟹米紙卷--- 軟殼蟹炸得好酥脆, 入面D生菜好新鮮, 點埋個泰式汁真係越食越開胃~ 正溶岩椰青海鮮焗飯-- 今晚主角, 上枱咩咗一聲~ D餸多到滿瀉哂~ 未食落口, 用臭覺都聞到佢椰香十足~ 入面D海鮮材料真材實料得很, 不是凍肉鋪個D 雪到乾哂, 有雪味雓海鮮粒~ 正明佢有用心去做好一道菜~ 哩個要極讚
居然有~ 真係太好了~~~

不是凍肉鋪個D 雪到乾哂, 有雪味雓海鮮粒~ 正明佢有用心去做好一道菜~ 哩個要極讚下~
芒果乳酪沙冰---哩杯野真係將我全晚既飽足感推到高峰~ 但真係好好飲~ D芒果係泰國芒果~ 好厚肉, 乳酪不是太甜~ 啱啱好~
整體食物質素同服務都好好~ 哩間會一去再去的泰國菜好餐廳
2018-08-23
$200 (Dinner)
2018-08-23 89 views
今日突然好想食泰國嘢,又唔想去九龍城咁遠!記得朋友提過大埔此店,就去試試啦。揸車去,餐廳對面已有街表停車場,非常方便。7:00去到餐廳,無人等位,可立即有枱,但7:30後差不多全店坐滿,好彩早左出門囗。餐廳裝修以木為主,有點像㗎船,枱亦不算太密,坐得幾舒服。打開Menu,頭兩三頁係教人用廣東話講泰文,真有趣又有❤️,。食物亦算多選擇,兩個人食得不太多,只叫了:軟殼蟹米紙卷,珍寶招牌木船湯粉和溶岩椰青海鮮焗飯,再加一人一杯飲品!珍寶招牌木船湯粉先到,份量十足,有牛肉,鴨肉,牛丸,豬肉、魚旦,足夠分6小碗,先試一試湯底,啖啖鴨肉香味,香濃,正,侍應細心服務好,主動詢問要不要2個碗仔,方便客人share食品,掋讚~!湯粉夠味,但店亦提供了泰國粉麵店一般亦會有的調味品:酸辣椒,魚露等,加後更㖭風味!軟殻蟹米紙卷整得好靚,看得出卷內的蔬菜好新鮮,先沾一沾碟上的黃色醬,一囗咬下去,淡淡清新的芒果香,原來是芒果醬,米紙卷卷得好實因為好足料,帶點微酸的芒果醬中和了炸軟殻蟹的油膩感。好好味。溶岩椰青海鮮焗飯一上枱已非常吸睛,賣相靚,海鮮足料,有青口,帶子,大蝦,蛋,炒飯香面加上甜甜嘅椰醬和芝士焗香,好食到
溶岩椰青海鮮焗飯一上枱已非常吸睛,賣相靚,海鮮足料,有青口,帶子,大蝦,蛋,炒飯香面加上甜甜嘅椰醬和芝士焗香,好食到食唔停得口,焗飯更跟了一小杯椰青水。好特別。
我叫的飲品:夏日芭東海灘,係椰青加菠蘿打成沙冰,有啖啖椰青水嘅清甜和微微嘅菠蘿酸味。開胃又清涼。正~!
另一杯芒果乳酪沙冰,亦非常好飲!

珍寶招牌木船湯粉
軟殼蟹米紙卷
2018-08-23
$220 (Dinner)
珍寶招牌木船湯粉
軟殼蟹米紙卷
  • 溶岩椰青海鮮焗飯
📍大埔📍航海主題⚓️特色泰國菜🌶今次想介紹一間係大埔好有特式嘅泰國菜💚成間舖頭都以啡色、船艦做主題⛵️用木桶造型嘅凳,仲有圓形嘅船窗做裝飾,一入去就好有航海feel⚓️Menu又多選擇😍之前係大埔食過一間泰國菜選擇少之又少☹️今次叫咗青咖哩帶子意粉☺️好濃嘅青咖哩,又入味💚個泰式炒蜆又好惹味,送飯最啱🤤仲叫咗個蒜香蜆肉意粉,微辣都好過癮😽最驚喜係串燒拼盤🍖份量又足,爭啲食唔哂,啲肉又燒得好嫩,唔鞋口😍個汁又好味,係辣辣地再加沙茶醬,送啤酒一流😎最後叫咗杯公主👸🏻沙冰💕係草莓🍓蘋果🍎菠蘿🍍大大杯又清甜🤤果然叫得公主就有翻咁上下😆估唔到大埔都有間咁好食嘅泰國嘢🤤值得再去❤️❤️❤️
📍大埔📍航海主題⚓️特色泰國菜🌶
Menu又多選擇😍之前係大埔食過一間泰國菜選擇少之又少☹️
今次叫咗青咖哩帶子意粉☺️好濃嘅青咖哩,又入味💚
青咖哩帶子意粉

個泰式炒蜆又好惹味,送飯最啱🤤
泰式炒蜆

仲叫咗個蒜香蜆肉意粉,微辣都好過癮😽

白雪公主
估唔到大埔都有間咁好食嘅泰國嘢🤤值得再去❤️❤️❤️
青咖哩帶子意粉
泰式炒蜆
白雪公主
2018-08-17 73 views
朋友話好想食泰國嘢,一於就搵下有冇啲環境又靚食物質素又高嘅泰國餐廳,今日黎到木船🚢Wooden Boat🚣‍♀️ 我覺得係物超所值琴日落住雨,但餐廳好細心有簷蓬同埋有凳係出邊比客人耐心等待。六點幾就去到,餐廳未算好多人更加份外感受到嗰份寧靜。❤️一入到去餐廳唔太昏暗亦都唔太光嘅環境情調啱啱好加上一啲泰式擺設有趣嘅設計,覺得浪漫之餘,帶點玩味有趣餐廳,環境配搭合宜,感覺良好。之後叫咗泰式慢燒牛肉沙律作頭盤。一食落去非常之驚喜,係因為牛肉有6片,非常多而且好厚,味道係令我最驚喜,因為一食落去帶點酸而刺激既辣即刻震撼味蕾,配埋下便青瓜西芹蘿蔔絲小車厘茄的酸辣配搭,作為一個頭盤沙律非常之開胃,令我即刻食慾大增,本身味道適中好適合作為第一個菜開胃,令我即刻食慾大增想食好多野。🥗之後就帶咗個Comb小食拼盤(小),即使係小型但係都好夠兩人份量,有兩個蝦餅,兩個類似炸蝦球,兩條春卷同埋兩粒小扎肉。特別推介係炸蝦球因為好香脆而且好大粒好滿足!🍤之後一定要食呢個招牌嘅熔岩椰青海鮮焗飯。一嚟到已經俾佢外表深深吸引着因為上面仲有我最鍾意嘅水牛芝士🧀🧀有兩個青口兩隻蝦🦐🦐同埋一粒帶子。海鮮好新鮮而且份量啱啱好,入

泰式熳燒牛肉沙律

Combo小食拼盤(小$

之後一定要食呢個招牌嘅熔岩椰青海鮮焗飯。一嚟到已經俾佢外表深深吸引着因為上面仲有我最鍾意嘅水牛芝士🧀🧀有兩個青口兩隻蝦🦐🦐同埋一粒帶子。海鮮好新鮮而且份量啱啱好,入邊放着適量雞蛋炒飯最鍾意係餐廳將入邊嘅椰青肉切成小粒放入雞蛋炒飯入邊,好有咬口又特別。令我最鍾意就係佢個椰漿因為椰漿帶少少甜同埋口感好厚身,會令你不知不覺愛上佢,而餐廳非常之細心就係佢將椰青入邊嘅椰青水都俾埋客人飲。更加可以解心頭癮,又唔嘥野,成個椰青客人都可以食晒。食完炒飯就食埋內面椰青肉,好容易刮出嚟因為已經預熱左,鍾意椰青嘅朋友一定唔可以錯過!
熔岩椰青海鮮焗飯

另外就食咗呢個雞絲扎肉金邊粉,佢一想碟嘅時候我同朋友都為之一振,因為真係好大碗最。重要最重要嘅係佢入邊嘅雞絲係非常非常之豐富,淡淡雞絲,你都食唔晒
扎肉亦都有四大片。
泰式雞絲扎肉湯粉
我覺得道味道係非常之泰式好正宗因為去過泰國嘅朋友食過街邊小舖頭的金邊粉都知道係嗰種味道,清清地帶好少好少甜,亦都配搭餐廳畀嘅另外三種嘅醬料可以自由配搭,有魚露、蒜蓉等等加埋係非常之貼近泰國嘅餐廳。金邊粉本身口感好特別又唔會話好快會變淋或者脹大,好容易入口而且份量好多好好味。
嘢飲方面就叫咗泰茶。喺泰國飲過奶茶就知道嗰啲奶茶會好甜同埋茶味嘅茶嘅顏色會深啲。但係我諗餐廳呢到就顧及在香港客人嘅口味,佢唔係太甜,反而好欣賞好少餐廳可以做到奶茶嘅茶味係濃郁!呢個先係重點!而餐廳就做到。

同埋泰公主,有士多啤梨🍓青檸蘋果🍎打成嘅沙冰非常之美麗。各式生果配搭亦都啱啱好,主要飲到士多啤梨嘅清新,食泰式野,飲呢一個開胃清新嘅沙冰係最佳嘅配搭

係間餐廳入邊環境情調好而且餐廳職員亦都好友善,非常之有禮貌而食物質素真係好高,好耐冇食過咁好味嘅菜式,所以我絕對好推介大家去木船體驗一個悠閒夜晚,就好似恍似置身于泰國小河一邊欣賞螢火蟲般美好。
泰式熳燒牛肉沙律
Combo小食拼盤(小$
泰式雞絲扎肉湯粉
2018-08-17 51 views
有朋自遠方來,大k用船P嘅方式去接待呢個啱啱喺機場返嚟嘅朋友。講緊嘅唔係賊船而係大埔嘅呢隻木船。離火車站唔遠, 見到一間好多人排隊嘅食肆。 餐廳有各種木 材料嘅裝飾 同濃厚嘅出海味道!這間餐廳絕對可以用「精品泰國菜!」嚟形容! 每一道菜 都係精心雕琢 又睇得又食得!可能你會話我話,你講到間餐廳咁好食又咁靚一定好貴㗎啦! 但係大K話畀你聽, 街口茶餐廳食咗碟頭飯都收緊六七十蚊嘅話 , 一碟 好似藝術品咁嘅菠蘿炒飯只係收百幾蚊 ! 簡直係值回票價抵到爛!~呢個菠蘿炒飯將成個波羅灣空 放入炒飯仲有豬肉鬆 上便做返個串燒放上去! 好難唔畀佢滿 評級第二樣嘢係邊個嘅 紙包軟殼蟹蔬菜, 呢樣就真係大K嘅賣飛佛! 新鮮嘅蔬菜食落去一啲都唔油 清清淡淡咁樣,但係又有濃厚嘅軟腳蟹香味,食這個有豐富嘅層次同埋味道再加上清新嘅感覺。這杯芒果特飲放上枱嘅一刻大家都有同一個反應 [ 嘩!」 一杯華麗又豐富嘅特飲, 好容易受吸引全場嘅眼睛。跟住仲有串燒 拼盤, 多種唔同嘅燒肉拼埋一齊, 火候控制恰到好處 鎖住肉汁又唔太過火。
講緊嘅唔係賊船而係大埔嘅呢隻木船。

2018-08-11 93 views
要咩無咩!咖哩無咖哩味!服務態度差差差!餐牌寫左好多野,但到叫嘅時候就咩都無!話就泰國菜,其實同茶記無分別!掛羊頭、賣狗肉!離晒大譜。哎個黃咖哩牛腩飯,啲牛腩硬到石頭咁!啲咖哩又稀又無咖哩味,一味得椰奶,仲要成灘水咁,結果食左兩舊就唔食,好肚餓嘅情況下都只係食左啲飯就算。個肥妹女伙記離晒譜,枱頭無晒刀叉又唔知,叫都聽唔倒。坐响走廊隔離張枱,個個伙記行過都摸住枱邊度矮牆過,一路食就一路不停有人隻手响你枱邊摸摸下!痴線架!以後無幫趁,通知埋大埔區朋友一定唔好去!
要咩無咩!咖哩無咖哩味!服務態度差差差!

以後無幫趁,通知埋大埔區朋友一定唔好去!

2018-08-11
$80 (Tea)
2018-07-30 1155 views
平時只會去九龍城食泰國菜,估唔到有一間高質素,而且食物美味嘅泰國菜位於太和附近,我哋就去試吓晚餐。餐廳位置開陽,位於十字路口附近,而且招牌七彩繽紛,一過馬路已經見到,容易搵到。泊車非常方便,可以泊門口出面嘅咪錶位。餐牌多款選擇,圖文並茂,每一款實物圖片都好吸引,而且飲品多款式,實在好難選擇。首先來了兩款前菜,包括泰菠蘿沙律及Combo小食拼盆。泰國菠蘿沙律非常特別,賣相好吸引,當中包括士多啤梨、芒果同埋菠蘿三種水果。菠蘿入面裝有一條條嘅雞肉,食落去肉質鮮嫩,而且有少少辣嘅味道,菠蘿味道亦都好入味,一次過有唔同味道喺口中。另外唔係炒嘅街頭泰北生菜包呢個菜式名稱非常特別,生菜非常新鮮爽口,包住少少辣嘅肉碎一齊食,更加滋味。主菜方面包括青咖喱帶子意粉、鮮蝦炒金邊粉同埋泰式辣蝦膏炒飯。當中嘅鮮蝦炒金邊粉面頭有好似網狀嘅蛋鋪喺面,非常有特色。食落去金邊粉滑溜,而且當中配料非常多,特別係鮮蝦,非常爽口。飲品方面夠晒特色,當中包括迷紅小象、新鮮柚子沙冰、香茅特飲同埋帕差拉吉帝雅帕 (泰膝D),呢一款用泰國語音命名飲品名稱,非常特別。迷紅小象係士多啤梨沙冰,味道鮮甜美味。由於朋友生日,仲可以喺度切埋蛋

泊車非常方便,可以泊門口出面嘅咪錶位。

首先來了兩款前菜,包括泰菠蘿沙律及Combo小食拼盆。

當中嘅鮮蝦炒金邊粉面頭有好似網狀嘅蛋鋪喺面,非常有特色。

迷紅小象係士多啤梨沙冰,味道鮮甜美味。

由於朋友生日,仲可以喺度切埋蛋糕🎂,佢都大讚餐廳食物美味,今餐生日飯非常滿足。

2018-07-30 94 views
不嬲喺香港我都唔係幾食泰國菜嘅, 因為我怕佢唔鹹唔淡, 唔上唔落咁!!但係最近見到呢一間餐廳, 佢嘅裝修或者佢既食評都令我有少少大開眼界嘅感覺!!今日就同同事一齊過嚟試下!! 佢嘅lunch set都有好多種.  又有豬頸肉炒河啦, 又有海南雞飯啦, 又有豬手飯, 咁我哋兩個就叫咗海南雞飯同埋豬頸肉炒河粉前菜係要畀錢加嘅, 一個就 10蚊兩個就18蚊!海南雞飯呢雖然係好滑, 呢啲肉好嫩, 好有雞油香!!個薑黃飯亦都好好味, 不過好似太大碟啦!!個豬頸肉炒河粉呢, 食得出佢好有鑊氣, 唔錯!!! 我覺得個魚可以再煎燶少少或者lunch時間比較多人, 所以ok啦! 另外個春捲好新鮮好好味, 你問我係唔係真真正泰國口味, 呢我就覺得唔係不過我覺得大埔有呢一間餐廳, 為個老闆又好好人 唔錯呀 支持呀 阿來乜乜

今日就同同事一齊過嚟試下!!

前菜係要畀錢加嘅, 一個就 10蚊兩個就18蚊!
海南雞飯呢雖然係好滑, 呢啲肉好嫩, 好有雞油香!!
個薑黃飯亦都好好味, 不過好似太大碟啦!!

個豬頸肉炒河粉呢, 食得出佢好有鑊氣, 唔錯!!!
我覺得個魚可以再煎燶少少
不過我覺得大埔有呢一間餐廳, 為個老闆又好好人
唔錯呀 支持呀 阿來乜乜
2018-07-18
2018-07-29 89 views
早前去太和探個朋友,喺太和火車站附近見到有間泰國野——「木船」,俾佢個名吸引左,決定入去試吓!雖然當日時間尚早,餐廳已經有唔少客人。再過多15分鐘,果然已經滿座。如果下次再嚟食嘅話,真係要預早少少時間嚟攞位,以免等位要等太耐啦!餐廳環境設計雖然沒有太多泰國feel,但裝修簡潔,用木質材料裝修成木船內部的模樣,牆壁上也有大型噴漆畫,環境都幾舒適!餐牌顏色豐富,圖片精美,望住啲圖片,真係會有少少選擇恐懼症😂因為樣樣都想食呀嘛!裏面還有「泰文小知識」,用廣東話說出來,可以輕鬆一下!帕差拉吉帝雅帕(泰公主)($45)草莓🍓蘋果🍎青檸🍋混合的沙冰,清甜解渴,新鮮士多啤梨味道較出眾,而且非藥水味,加上蘋果青檸,感覺很fresh👍🏻迷紅小象($45)外表好靚,有菠蘿🍍蘋果🍎香蕉🍌既特飲,味道唔會好甜,感覺清新,香蕉味比較突出。Combo小食拼盤(小)($52)有炸蝦丸、蔬菜魚丸,八瓜魚餅,芋頭春卷配泰式甜辣。小食拼盤上菜熱辣辣,外面薄薄的一層粉,新鮮油炸出來,肉質彈牙,絕不欺場,值得推介!👍🏻唔係炒嘅街頭泰北生菜包($72)生菜包唔用炒煮成的豬肉碎,肉汁更豐富,而且加咗泰式香料一起煮,夠曬開胃!生菜

裏面還有「泰文小知識」,用廣東話說出來,可以輕鬆一下!

帕差拉吉帝雅帕(泰公主)($45)

迷紅小象($45)

Combo小食拼盤(小)($52)

唔係炒嘅街頭泰北生菜包($72)
生菜夠新鮮,包住肉碎,有彈性又爽口。超正!

鮮蝦炒金邊粉($88)
賣相非常美觀,金邊粉上面有一個薄薄的雞蛋絲網,光看外表,咁有心思,未食已經值得加分!
炒到乾身酸酸甜甜的金邊粉,拌上大大粒鮮蝦🦐、爽口芽菜、豆乾,唔食辣嘅人都啱食。
喜歡吃辣嘅朋友,可加上旁邊的辣椒粉,味道更加可口!

泰式辣椒膏炒飯($78)
辣椒膏炒飯炒得夠乾身,配上蝦仁、煎蛋、青豆、蔥頭,有辣椒膏的香但又不會太辣。蝦仁爽口彈牙😋

兩人享受豐富晚餐,加一後合共消費了$418。
2018-07-28 60 views
友人生日,他喜歡食泰國菜,選了他家中附近的一間泰國菜餐廳,所以來了這裏。裝修唔錯,最緊要燈光夠光猛,環境整潔。叫了一個套餐,先來了幾杯特色飲品,有一杯顏色非常鮮艷,飲一啖味道有好濃郁嘅士多啤梨。我叫了香茅特飲,清清淡淡的香茅味道,都幾特別,幾清新的。帶子意粉幾好食,辣辣地嘅味道,帶子又大粒,而且非常入味,帶子又唔會煎得太乾身。炒泰式河粉,有塊蛋花鋪喺河粉上面,又幾靚,食落去唔會太油。終於嚟到最鍾意食嘅脆口食物,拼盤有齊晒炸春卷同埋雞翼等嘅食物。雞翼炸得好香脆,點一點汁,襯托晒。炒飯有驚喜,出面街邊食開啲炒飯又大碟又唔好食,但呢度嘅味道啱啱好,唔會太咸,份量適中。生菜包嘅肉碎有點辣,但係好滋味。呢個菜式係我最深刻印象嘅食物之一,本身都好怕用菠蘿裝住啲熟食食物,覺得個味道會好怪,點知試咗味道酸酸甜甜,又幾開胃,最後食到停唔到口添。
裝修唔錯,最緊要燈光夠光猛,環境整潔。

我叫了香茅特飲,清清淡淡的香茅味道,都幾特別,幾清新的。

炒泰式河粉,有塊蛋花鋪喺河粉上面,又幾靚,食落去唔會太油。

雞翼炸得好香脆,點一點汁,襯托晒。

生菜包嘅肉碎有點辣,但係好滋味。