2018-07-24 160 views
餐廳位置方便,喺太和站B出口行左冇耐就到。我同個朋友嚟到食晏,嗌左好多野,估唔到平日嘅午飯時段都幾多人,幾乎全場爆滿。其中飲品方面,我建議大家試吓個泰式奶茶,好香滑,我鍾意偏甜嘅奶茶,如果唔鍾意甜嘅人記住要嗌少甜啦,同埋會有一Pat好厚嘅忌廉,覺得幾抵!我仲好鍾意個軟殼蟹米紙卷,好大嚿架,包你飽,入面包左好多菜,覺得好Fresh,而我最鍾意係佢個芒果醬汁,酸酸甜甜,好惹味。個招牌河粉好巨型,啱晒大食嘅人,有好多唔同嘅餸,當中嘅牛丸同魚蛋係我至愛,河粉量超多,成碗湯河係食極都食唔完,而我好鍾意佢甜甜地嘅湯底,如果可以吱啲青檸汁落去就更加味道豐富啦!雖然我今次有一半都係散叫,但係見到set lunch嘅價錢係好合宜,都係大概50幾蚊,下次會試下嗌set lunch!

炸魚餅
串燒雞柳配泰炒飯
珍寶招牌木船湯粉
軟殼蟹米紙卷
泰茶(配鮮忌廉)
熱柚子蜜
2018-07-24
Lunch
炸魚餅
串燒雞柳配泰炒飯
珍寶招牌木船湯粉
軟殼蟹米紙卷
泰茶(配鮮忌廉)
熱柚子蜜
2018-07-21 71 views
大埔都有好多泰式餐廳、呢一間木船係價錢屬於中上嘅店舖,但佢環境係比較優雅舒適!青咖喱配蒜蓉包,佢個青咖喱都做得好吃香!配包一流軟殼蟹紙卷好好味椰子海鮮焗飯!相信大家都有聽聞過有啲鋪頭,會將椰子重用、以省成本!但係呢間鋪頭就非常之好,因為佢會另外將椰子內的椰子上比容人,所以可以確保到佢每次都係用一個新嘅椰子!冇重用嘅椰子殻!椰子水非常之甜,亦冇另外收費,所以感覺好抵!雖則未去到啖啖海鮮,但味道不錯,我很喜歡了!
青咖喱配蒜蓉包,佢個青咖喱都做得好吃香!配包一流
軟殼蟹紙卷好好味
2017-10-16
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Dinner
2018-07-19 99 views
難得尋晚去大埔文娛中心睇一套戲劇,先有機會去附近嘅餐廳試下,經過木船見到有人排隊,都估到有質素保證店內嘅裝修幾靚,吊燈同其他擺設襯托得幾有泰式感覺,而且餐牌有好多選擇,令人花多眼亂,我同朋友就揀左幾款推介菜式試下首先揀左款軟殻蟹米紙卷,薄薄嘅米紙包住好多蔬菜同軟殻蟹,作為頭盤好清新另外點左份芒果炸蝦🍤,原本以為只有三隻炸蝦,上菜時原來係一盆沙律🥗,賣相好色彩繽紛,令人食慾大增,非常適合夏天食最令人期待嘅仲有溶岩椰青海鮮焗飯,賣相好吸引,而且海鮮材料豐富,有蝦、青口、帶子,飯面鋪滿一層芝士,而椰青裡面係蛋炒飯,口味配搭好正食得滋味嘅同時,梗係要叫埋杯出名嘅沙冰啦!我朋友點左杯「迷你小象」,其實係菠蘿🍍、香蕉🍌同蘋果嘅配搭,粉紅色嘅飲品通常都令女仔著迷,今次都唔例外我自己就揀左杯「芭東海灘」,其實係椰子🥥菠蘿沙冰,飲落啖啖椰奶味,好清新消暑,而且係用椰殻盛載,淨係個觀感都贏晒餐廳員工嘅服務態度幾好,會主動幫我地加水,而且環境好舒服,因為我好鍾意餐廳以木為主要裝修材料,下次再嚟大埔要試埋其他菜式呀

芒果炸蝦

Dinner
芒果炸蝦
溶岩椰青海鮮焗飯
芭東海灘
難得返大埔留宿,就同大埔老友食個便飯順便慶祝生日,今次有驚喜呀!出發前睇下食評見價都好高,都有期望去食架~但無失望喎。我地六點就到左做第一枱客,初初安排左我地坐近廚房的位置,野食一到就好多蚊仔....跟住店員都好有心地幫我地調位,太有heart喇!早到就唔駛等位(閒日)大概七點未夠已經坐滿晒,七點半到的話已經要等6-8張枱喇,價錢唔算好貴、食物質素高、店員友善、上菜快,無限時、唔會趕人走。由於招牌菠蘿炒飯配虎蝦太強勁的關係,我見到每枱兩位以上都係must order,味道係有驚喜,勁多提子乾,菠蘿又夠清甜~食完成餐飯都唔會好口乾,個青咖喱都好味~我杯椰子十勝紅豆冰條都好正,真係成支紅豆雪條插落去架,食得好開心!係絕對會encore的店子,住附近的都值得早啲去食喎。

泰式柚子沙律
椰子十勝紅豆冰條
招牌菠蘿炒飯配虎蝦
青咖喱 雞
2018-03-27
$212 (Dinner)
Celebration
青咖喱 雞
  • 青咖喱雞配蒜蓉飽
  • 荔枝沙冰
2018-07-15 133 views
這天剛好要開車去EdU辦點事,辦完便在大埔區内找了一家泰國菜吃飯。甚少來大埔的我們也是搜了一段時間才決定來這家。泰皇單邊鷄翼 $10(追加小食)$10追加小食算是合理價錢。鷄翼味道合符預期,單邊吃起來特別方便,很快就一人一邊地吃完了。香葉辣椒肉碎拌飯 $52 (Lunch set with drink)這個絕對有驚喜,味道惹味,連我不吃豬肉也嘗了幾口。生蝦刺身 $48(追加小食)這個是相對較爲失望的。雖然擺盤漂亮且價錢相宜,蝦卻沒味道,完全沒有像吃蝦的感覺。醬料的盛器有點不方便,蝦不能蘸醬要用勺子,可是蝦表面也不平均上面也有辣椒生蒜,有點麻煩。泰式炒通菜 $38(追加小食)這個不過不失,不過覺得可以更惹味一點。木船湯河配鷄絲扎肉 $48 (Lunch set with drink)配料及河粉分量足夠,湯底算是不錯,符合預期所望。同區相似的店鋪我是真的少有吃過,但感覺這家應該算挺為出色。作爲區外人的我若然再去大埔還是會想試一下別的餐廳。

泰皇單邊鷄翼 $10(追加小食)

泰皇單骨雞翼

這個絕對有驚喜,味道惹味,連我不吃豬肉也嘗了幾口。
香葉辣椒肉碎拌飯

生蝦刺身 $48(追加小食)

生蝦刺身

泰式炒通菜 $38(追加小食)

這個不過不失,不過覺得可以更惹味一點。

泰式炒通菜

配料及河粉分量足夠,湯底算是不錯,符合預期所望。

木船湯河配鷄絲扎肉

香葉辣椒肉碎拌飯
木船湯河配鷄絲扎肉
  • 木船湯河配扎肉
大埔食泰國菜的餐廳不是很多,這家木船是當中水準很高的一間。餐廳內以木為主,牆色色彩繽紛,其中一角還真的做成木船的模樣。COMBO小食盤(細)($52)餐廳有不同小食選擇,每樣都想試一下,點了一個小食拼盤。有泰式春卷﹑雞卷﹑炸魚餅和蝦棗,全部都即炸起,香脆可口。而且加入了香料,更是惹味。泰式春卷的外層很酥香鬆化,加上肉粒和香料,泰式香風濃。而蝦棗加入了粟米,更加爽彈口感。唔係炒既街頭泰北生菜包($72)很有趣的名,豬肉粒煮得很口,又保留了肉汁,十分好味。用新鮮生菜包住,清新惹味。泰式辣椒膏炒飯($78)寶寶很喜歡的炒飯,因為調味做得很好,不會太濃,很香泰式香料味,而且帶點微辣,十分開胃。炒飯粒粒分明,加入菜粒口感更佳。蝦好大隻,十分彈牙。泰式什菜野菇炒金邊粉($78)炒金邊粉可以加入花生粒,乾辣椒粉和爽口芽菜,口感和香味都同時加強。金邊粉炒得乾身,幼身而香軟,再擠幾滴青檸汁,更加惹味。迷紅小象($45)整杯粉紅色的飲品,但味道最濃的是香蕉味,很有SURPRISE的飲品。帕差拉吉帝雅帕($45)同是粉紅色,則是清新開胃的STRAWBERRY味,加入蘋果和檸檬。
大埔食泰國菜的餐廳不是很多,這家木船是當中水準很高的一間。

COMBO小食盤(細)($52)

泰式春卷的外層很酥香鬆化,加上肉粒和香料,泰式香風濃。

而蝦棗加入了粟米,更加爽彈口感。

唔係炒既街頭泰北生菜包($72)

泰式辣椒膏炒飯($78)

炒飯粒粒分明,加入菜粒口感更佳。蝦好大隻,十分彈牙。

泰式什菜野菇炒金邊粉($78)

金邊粉炒得乾身,幼身而香軟,再擠幾滴青檸汁,更加惹味。

迷紅小象($45)

帕差拉吉帝雅帕($45)

今日係大埔睇下食咩dinner,行行下見到個名幾得意,係出面裝入去,又俾依間鋪頭嘅裝修吸引咗,見到入面都靚靚仔仔,又有幾隻船仔咁,咁就入左去lu!(其實我入到去睇menu先知係食泰國野😂又有少少fusion咁,好似冬蔭功意粉咁)我自己都好食泰菜,特別係生菜包同生蝦🙊所以覺得更好,啱哂我食!btw我地雖然2個人,但都叫咗好多野食😂😂😂1.生蝦一隻隻咁吊喺杯邊擺得幾靚😂佢配備一個辣醬,味道類似食老麥脆香雞翼果隻辣醬,但就晞啲,味道同生蝦加生蒜都好夾👍🏻重點隻蝦都好有誠意,夠大隻😂咬落唔係一陣風嘅感覺,有口感,同平時出面薄jit jit唔同。2.生菜包好似之前講,我鍾意食生菜包😂所以一定必點!咁我朋友唔可以食太辣,所以專登點左小辣。但我又冇諗過小辣變左完全冇辣味🤨仲要偏甜咗...仲要啲肉碎我覺得偏硬咗!唯一好就係生菜夠多,平時肉碎未食完啲生菜就已經冇哂...3.冬蔭功湯+虎蝦個湯其實幾足料,蝦都夠大隻!不過個味都係唔太辣,因為椰奶味重啲!?開頭飲都ok,不過飲到底,我地覺得偏咸咗....😯😯😯😯4.鮮蝦炒金邊粉因為前2樣餸嘅關係,我有以為一般,但發現依個比我想像中好😂😂加入青檸汁,個味道酸得

btw我地雖然2個人,但都叫咗好多野食😂😂😂

1.生蝦
生蝦

2.生菜包
生菜包

3.冬蔭功湯+虎蝦
冬蔭功湯+虎蝦

4.鮮蝦炒金邊粉
因為前2樣餸嘅關係,我有以為一般,但發現依個比我想像中好😂😂加入青檸汁,個味道酸得嚟幾開胃,買相都唔錯,蝦都唔係得果1隻,都有4隻,份量ok!
鮮蝦炒金邊粉

5. 我地仲叫咗一杯菠椰冰特飲(我忘記咗個名😂😅pina coloda d fd😂😂😂),但味道唔錯!
2018-07-08
$210 (Dinner)
生蝦
2018-07-03 98 views
去過木船DINNER,感到滿意,但未試過LUNCH,通常LUNCH SET比人嘅感覺都係求其啲,即管試吓佢LUNCH SET嘅質素先~估唔到LUNCH都FULL HOUSE喎!我好好彩攞埋最後一張枱!睇返個MENU都算幾多選擇,而加唔加小食都可以自己視乎當日胃口決定﹗7個主食當中有飯有意粉又有湯粉,有辣亦都有唔辣,SET MENU都SET得唔錯!9款吸引嘅小食比人選擇,有生有熟有凍食同熱食,配咩都得!(留意返加配價錢不一呀!)        叫咗個L7.泰式海鮮什錦炒螺絲粉+A.泰式春卷,螺絲粉嘅配料好足而味道好特別,唔知係咪特色醬汁嚟呢~另外,個螺絲粉唔會過淋,口感很好,春卷炸得好脆內裡夠哂熱,可惜有點油膩,扣少少分~L1.香葉辣椒肉碎伴飯~佢個蛋煎得好靚呀!絕對吸引到我,賣相一流!雖然佢個名叫伴飯,但其實都係炒飯底嚟嘅~為咗唔好影響個辣度,我就無將個蛋黃伴落去喇!一樣咁好味,喜歡食辣就一邊流汗一邊去繼續食,咁先係爽呀!LUNCH唔洗加一,2個人$121賣單,一個LUNCH嚟講,價錢算中等吧!不過有呢個質素,我覺得OK的!

2018-06-10
$60 (Lunch)
2018-06-19 94 views
終於試到木船啦,由太和地鐵站行過去大概5到7分鐘,又因為早咗啲到,一去到就有位啦。但係,無論你幾早到,都有其他人更早到,仲要已經叫到成枱餸。雖然店內唔算大,洗手間都要到店外,不過位置唔會太逼,張枱叫多幾味餸都夠位。侍應都好好服務,會好主動斟水,又會上下一道菜之前問清楚上得未,而木船泰菜嘅外表有別於一般嘅菜式,上菜前都會講返聲菜式嘅名,menu內含有泰文同中文翻譯,幾有趣,同時加長咗我揀菜嘅時間😛。前菜有生菜包同木瓜沙律,個生菜包係必點之選,啲肉一啲都唔乾,唯一要注意係個份量好大。主菜有金邊粉同軟殻蟹墨汁意粉,自己唔識分係咪算fusion 菜,不過兩道菜嘅外貌都有驚喜,唔係好傳統嘅泰菜look,但係食落去好有泰菜風味。而飲品要讚,特飲性價比唔係最高,泰菜一般都會咸少少,特飲唔太甜真係好適中。

2018-06-09 134 views
因為長期要排隊,一直都無機會試木船,最後專登揀平日仲要早啲去食,不過幾早到都已經坐滿咗半間。個人好喜歡生蝦,咖哩,椰青,不過今次希望試到特色嘅泰菜,所以都無點叫開嘅菜色。青木瓜沙律($62),以前菜嚟講真係好大份好大份,有蕃茄仔又有提子,酸酸哋好開胃。另一道前菜,生菜包(註明唔係炒嘅街頭泰北生菜包😂),我哋叫咗少辣,哩一味係非一般嘅生菜包,好juicy,辣得好香,食得辣可以叫再辣啲。特飲有叫泰公主同粉紅小象(@$45),好fresh,加上唔係一味好甜嘅飲品,要讚嘅係泰菜特飲的確有crossover,未有機會試椰汁十勝紅豆冰條。金邊粉($88)個樣好型,要留意辣粉偏辣,唔好一次過mix晒,最緊要唔會太喊!而今次嚟木船一坐底就睇下軟殻蟹泰式辣墨魚汁意粉($98),軟殻蟹好有泰菜嘅風味,少少辣,香口,又大隻,雖然係意粉,不過唔會俾西餐嘅感覺淹蓋咗,係必試嘅特色菜。

2018-06-06 87 views
一向都十分喜歡食泰國菜,又到與閨蜜聚會的時候,當然泰菜又成為我的首選呢!今次又相約在大埔的木船🤤裝修十分有特色,看得出花過心機呢!同餐廳名好配合!放工太肚餓,一坐低就睇餐牌搵食啦!除左一般食物的選擇外,餐牌還會教埋你泰文呢!泰公主👸🏻(草莓🍓味)沙冰由新鮮水果打成,甜甜酸酸,十分精神,夏日最佳選擇呢!青檸梳打🍹用上原樽泰國梳打水,同樣酸酸地,不會過甜,夏日可消暑解渴!青木瓜沙律🥗份量十足!青木瓜十分爽口而且又微辣,十分開胃!伴上提子一起吃,甜甜地,好特別呢!combo小食拼盤即叫即炸,十分香脆,一咬下去卜卜聲!炸得剛剛好,不會有油膩感!泰式辣椒🌶️膏炒飯一上枱又可以聞到陣陣咸香味,十分惹味!大蝦十分彈牙,可見絕不馬虎!飯粒炒得乾身,加上辣椒碎增強了炒飯的層次感!鮮蝦炒金邊粉賣相十分吸睛,廚師真係落足心機,但同樣十分有實際!外層被金黃色的蛋漿煮成一個網狀!蛋漿網底便是主角了!用料十足,有大蝦、豆腐乾及芽菜等,同樣炒得乾身,沒有一點油在碟底,與辣粉及花生粒伴在一齊吃,更有香辣及口感!想不到在大埔也搵到高質泰菜,價錢十分實惠,廚師落足心機起菜式賣相,而且內涵同樣十足!絕對有誠意的泰菜!🙌🏼🙌🏼

今次又相約在大埔的木船🤤

裝修十分有特色,看得出花過心機呢!同餐廳名好配合!

放工太肚餓,一坐低就睇餐牌搵食啦!

除左一般食物的選擇外,餐牌還會教埋你泰文呢!

泰公主👸🏻(草莓🍓味)
沙冰由新鮮水果打成,甜甜酸酸,十分精神,夏日最佳選擇呢!

青檸梳打🍹
用上原樽泰國梳打水,同樣酸酸地,不會過甜,夏日可消暑解渴!

青木瓜沙律🥗

combo小食拼盤

泰式辣椒🌶️膏炒飯

鮮蝦炒金邊粉

想不到在大埔也搵到高質泰菜,價錢十分實惠,廚師落足心機起菜式賣相,而且內涵同樣十足!絕對有誠意的泰菜!🙌🏼🙌🏼🙌🏼

• 鮮蝦炒金邊粉
  • 泰公主
2018-06-02 109 views
呢間木船泰國菜真係可以稱得上是平靚正之選。餐廳比想像中大,但係都座無虛席,一踏入食飯時間,就已經全場爆滿。餐牌顯示的菜色有好多款,而且同一般泰式餐廳有唔同之處,無論飲品,以致簡單及普遍的菠蘿炒飯,都有其特色及別具風格之處。泰式木瓜沙律,清新、爽口,醬汁略帶酸甜,作為開胃菜,實至名歸!泰北生菜包,肉碎炒得乾濕合宜,香料配搭得恰到好處,辣味夠晒刺激,生菜經過修剪處理,又靚又新鮮,數量亦足夠包D肉碎,真係好好味!雜錯野菇炒金邊粉,用竹碟盛着啲金邊粉,夠晒特色,賣相好大碟,配料有好多,有菇菌、豆乾、芽菜、雞蛋、仲有雞肉,金邊粉炒得夠鬆散,唔會槳住一嚿嚿,配上泰式香料、花生碎,食落好香口,金邊粉亦都好有質感。鹹肉炒椰菜苗,平時比較少食,所以叫咗呢碟,椰菜苗好翠綠,食落略為偏硬,但係啲菜好新鮮,令人食得放心。兩杯飲品,一杯是粉紅色的迷人小象,同另一杯士多啤梨飲品,都調校得相當出色,飲品清新,不會太甜、太漏,而且在炎熱的天氣下,飲落令人覺得非常消暑。
呢間木船泰國菜真係可以稱得上是平靚正之選。

2018-05-30
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$209 (Dinner)
  • 飲品
  • 泰式木瓜沙律
  • 生菜包
2018-06-01 103 views
今日入咗去大埔探姑媽,姑媽帶我到住所附近一間叫「木船」的泰國餐廳食午飯,這餐廳是她平日時常光顧的飯堂。食物好夠味道,價格相宜,食後先知姑媽點解會將「木船」成為她的飯堂,原來大埔都有很多驚喜的美食。餐廳環境裝修舒服又新穎。木船的招牌菜,肯定係呢碟海南雞飯。大大碟的海南雞飯,點埋啲秘製酸辣汁十分開胃。泰式海南雞飯$58,雞脾夠嫩滑再配用雞油煮成的薑黃飯,好有驚喜。豬脾飯$58,廚師用了秘製的醬汁醃製後再煮,非常夠味道。加$5有杯餐飲咸檸七,非常醒胃。

餐廳環境裝修舒服又新穎。

木船的招牌菜,肯定係呢碟海南雞飯。

大大碟的海南雞飯,點埋啲秘製酸辣汁十分開胃。

豬脾飯$58,廚師用了秘製的醬汁醃製後再煮,非常夠味道。

加$5有杯餐飲咸檸七,非常醒胃。
2018-05-25
2018-05-30 112 views
入咗去大埔探朋友,傍晚他帶我去到一間「木船」Wooden Boat食泰國菜。雖然地方不是太大,裝修設計好舒服,每枱都已經坐滿了的客人,泰國餐廳到處都是,點解可以吸引到這麼多的人光顧。 Why was it?餐廳地方雖然不大,但上菜夠快夠熱,所以等位都是值得。 泰式小食選擇多午市套餐都相當便宜又多選擇,係一眾街坊的首選。辣椒膏雞肉炒金邊粉$54,用辣椒膏混入雞肉再炒金邊粉,有少少辣都好惹味。餐廳未到午市時都已坐滿人。

餐廳地方雖然不大,但上菜夠快夠熱,所以等位都是值得。

泰式小食選擇多

午市套餐都相當便宜又多選擇,係一眾街坊的首選。

餐廳未到午市時都已坐滿人。
2018-05-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2018-05-28 122 views
本來就覺得唔算好食又份量少,不過都冇諗住要俾食評,點知翻到屋企全家開始肚柯,柯左兩日都未好,點到要上黎講俾其他人知😡當日叫左生蝦,泰式金邊粉,小食拼盤(大),泰國河粉,軟殼蟹米紙卷,豬頸肉沙律生蝦唔算新鮮,懷疑就係食到肚柯嘅沿頭,全家人平時都成日食刺生,生蝦,生蠔等生冷野,一直都冇事,今次食完居然柯到七彩,當日食完d蝦我發現個杯底有一大堆唔知咩水,十分唔衛生。泰式金邊粉,味道唔夠。大拼盤,呢個大拼盤真係夠曬大,一家四口都唔夠食,每樣野得2,3舊,咁都叫大拼盤咁細嘅係咪每樣得一啖?米紙卷,不過不失。豬頸肉沙律,d豬頸肉好硬,唔熱,好似煮好左一段時間咁。呢個價錢加上呢個味道,一d都唔值得,區內大把好食過佢又經濟嘅泰國菜,最重要係唔會食到肚柯

泰式金邊粉,味道唔夠。

米紙卷,不過不失。

豬頸肉沙律,d豬頸肉好硬,唔熱,好似煮好左一段時間咁。