2015-02-20 7702 views
很少到滬江食飯,原因平民版的我很少中午一枝公去食中餐今日倒是例外,原因我家府上一家姓士整整齊齊來一個中午團年飯局..何解選擇中午? 事因以怕上酒樓晚上習慣式限時交枱由點菜、上菜、以至倒下肚之佳餚,一個半小時之流程做畢完成更可妨要有時間跟家人聊聊? 所以大家齊齊通過改於午市開餐糟溜桂魚片$140.加大版,絕對是個人No.1推介..每口滑滑之桂魚片,入口嫩滑無骨、微香帶濃之酒香包封著魚片身上,酒香揮發、與魚片之結合簡直是在嘴腔中共舞啖啖魚片無骨,片出大廚刀功、抵讚 講到全餐最貴可算是這道野子生椒什菌帶(加大)$240.矜貴在於何方?我估還是那僅僅十顆的鮮帶子身上,筍絲混雜上短細生椒、入口帶上辣勁在毫無介心底下,滿以為一啖味美帶子小外生、顯得滿面怪相這道醬燒新鮮山藥$70.即我們俗稱之(淮山),淮山屬低熱量但含澱粉質之草本植物新鮮淮山本性沒有太大味道,全憑大廚添加上後製功力、入口帶粉,抵食指數乃屬一般片皮鴨$320.(預訂)侍應將原裝片皮鴨推到大家面前讓我們看過妝容後,就開始一片又一片做刀片出連皮帶肉來夾在薄餅卷內,用附上之京葱、青瓜絲及甜麵醬來吃鴨皮被卷上之薄餅吸過油脂,吃時不過感覺油
很少到滬江食飯,原因平民版的我很少中午一枝公去食中餐

何解選擇中午? 事因以怕上酒樓晚上習慣式限時交枱
由點菜、上菜、以至倒下肚之佳餚,一個半小時之流程做畢完成
更可妨要有時間跟家人聊聊? 所以大家齊齊通過改於午市開餐

糟溜桂魚片$140.加大版,絕對是個人No.1推介..
每口滑滑之桂魚片,入口嫩滑無骨、微香帶濃之酒香
包封著魚片身上,酒香揮發、與魚片之結合簡直是在嘴腔中共舞
啖啖魚片無骨,片出大廚刀功、抵讚
講到全餐最貴可算是這道野子生椒什菌帶(加大)$240.
矜貴在於何方?
在毫無介心底下,滿以為一啖味美帶子小外生、顯得滿面怪相
片皮鴨$320.(預訂)侍應將原裝片皮鴨推到大家面前
讓我們看過妝容後,就開始一片又一片做刀片出連皮帶肉來
夾在薄餅卷內,用附上之京葱、青瓜絲及甜麵醬來吃
鴨皮被卷上之薄餅吸過油脂,吃時不過感覺油膩
鴨肉之惹味配與青瓜及京葱、一文一武,是片皮鴨歴久不衰的最佳吃法
片皮兩食附加上$40.將其鴨殼外層肉再折絲
將芽菜、葱花及韮王等炒成另一小菜,此刻.我真的想求一個白飯
另一個板栗冬菇花膠煲$198.亦可算謂值得一推
除了漂亮吸引名稱外,內涵表現也相當不俗、花膠炆煮淋滑
扣得滿滿入味花膠,厚度當然不可以仟元媲美、但富豐的膠原蛋白卻令人膠質滿盈
叫人回味無窮,愛不惜口
雪菜燒菇$84.還是讚廚師片功、令每粒什菌也像花瓣般漂亮
只是個人認為(獻汁)頗厚,是一眾老師傅傳統手法、味道? 只僅屬一般般
平生喜愛蒸素餃$28.,所以一看到午市點菜紙上有它的芳踪
便會毫不猶疑揮上一筆,飽滿的嫩菜令整個餃子也撐起得脹卜卜
雖然無肉亦無炸,但那股清新菜香、夾在麵糰之內,實叫人吃不停口
窩貼(加大)$84.就更加因煎封後麵韌多大點兒嚼頭感
加上肉香,不消一會全報消失了
還差點忘記提提這個豆腐餃子(預訂兩份$152.)
精功下將嫩菜包成為餡,讓豆腐做外衣、再打做一個(玻璃獻)
漂亮之下又一道心機菜
豆腐餃子
剛巧遇上老人家將至壽晨,所以亦叫上兩籠壽包(預訂)$144.興祝預壽
看來功夫菜也不只在咸食菜式身上,一個精緻壽包就像盆桃一様
要尖有尖,要圓有圓、婀娜多姿的賣相身形,令席間眾人也為之稱讚
內餡是用上豆沙搓成,甜度恰好
其實我真是好珍惜一家人齊齊整整的團圓飯局,不止是年尾又或者是開年飯
加上自己年齡漸漸成長,與家人共視一枱可算謂買少見少、所以這頓團年飯絕對值得加分。
2015-02-15
Type of Meal
Other
Chinese New Year
2014-12-10 7257 views
姨媽同我慶生,因朝早去training,揀咗就近嘅滬江。個人蠻愛上海菜,但已好幾年冇去過呢度,是次用餐反映滬江質素仍然有保證!5個人叫咗4人午市套餐,加咗4款小食:醉豬手滿有酒香又腍又入味(太好味叫咗兩次);蘿白絲酥餅即炸起唔油,個底有芝麻粒增加香味;芝麻大餅又係熱辣辣勁多芝麻;雪菜毛豆百頁清清地好多毛豆;糖醋排骨基本上係肉冇骨的,炸皮唔厚,好腍唔嚡,個味酸甜的不錯;炒拉麵略油但真係好惹味;臭豆腐係我的最愛-外皮脆裡面軟夠燙口而且滿有鹹香;粟米羹普通芡唔太杰身;桂花酒釀丸子略甜;甘蔗水唔太甜幾好。

2014-12-10
$130 (Lunch)
  • 臭豆腐
  • 醉豬手
2014-11-07 7310 views
一個做完尖嘅晚上同太座到上址食少少野, 但價格則比一年前上升了不少呢!環境還是那麼嘈吵, 當日被安排到房間內的角落加出來的一張兩枱,剛巧後面座了一圍耆英, 年紀雖大但聲浪卻大得很, 幸好她們已經吃到尾聲, 捱咗半個鐘左右卒之靜晒! 食物如下:醉鴿 – 整隻上, 酒味不太濃, 但也算是有酒香嘅鴿, 浸鴿的汁則清浙無乜油, 鴿肉都算入味嘅,蒜泥白肉 – 現代版蒜泥白肉都是呢一款, 白肉基本上是豬肩肉而非腩肉, 瘦肉多白色嘅肥膏少, 這裡是內夾一片青瓜片, 肉面灑上雪菜碎, 口感清爽一點但就不覺得是” 蒜泥白肉”囉! 是什麼時候變成這個樣子唔太清楚? 但似乎我們無得揀!火腿玉樹 $80 – 玉樹即芥蘭莖被去清外皮後煮熟, 上面放上火腿再淋一個玻璃獻汁, 但個火腿實在太咸了, 其他的都很對辦!上海粗炒 – 色不夠深兼且多油, 蝦仁都算大隻的, 但鮮味當然了了,以每人俾二百以上食上面嘅食物, 有點不值, 或者下次再來時叫過其他菜式,但下次是幾時真的是”疑問”!
但下次是幾時真的是”疑問”!
2014-10-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$205 (Dinner)
2014-11-05 6597 views
(奴)朋友生日,主角話想食片皮鴨,上OPENRICE見滬江飯店食評不錯,所以一早打電話BOOK位。尖咀港鐵站一出行5分鐘就到,地理位置十分方便!茶全是高級茶,坐下立即叫我最愛的人參烏龍!香中有回甜⋯正!就算食得幾油,飲返兩杯立即舒服哂~6個老少女各有不同意見,最後作出一個民主的決定:叫套餐+片皮鴨出得黎食,預左大出血,食豪少少又何妨? 小吃,花生一般另一道應該是酸菜,味道不錯~先上個前菜一般般,沒有驚喜蝦是爽身,味道清淡但沾過旁邊的汁食,實在不錯,一口一隻吃過不停很特別的一道菜包包是盤,中間陷入,放入碎粒料食,不錯不錯即席在你面前處理的片皮鴨味道是不錯,不過片可以再脆一點好像是招牌菜?不過我麻麻⋯有點咸,似是火華火腿湯創意是有,而且十分健康,汁是南瓜汁來只是不夠熱很好,飯夠乾身,是一粒粒的飯有湯汁的小龍包一般吧全餐最好食的酒嚷丸子!!!有酒的香味,因為煮過所以酒精已蒸發濃濃的桂花味,每一口都像把花放入口般丸子一口數粒,口感十足清潤而不太甜,多食幾碗也不是問題!
尖咀港鐵站一出行5分鐘就到,地理位置十分方便!
茶全是高級茶,坐下立即叫我最愛的人參烏龍!香中有回甜⋯正!
就算食得幾油,飲返兩杯立即舒服哂~

出得黎食,預左大出血,食豪少少又何妨?
配菜
小吃,花生一般
另一道應該是酸菜,味道不錯~
先上個前菜
一般般,沒有驚喜
蝦是爽身,味道清淡
但沾過旁邊的汁食,實在不錯,一口一隻吃過不停
很特別的一道菜
包包是盤,中間陷入,放入碎粒料食,不錯不錯
即席在你面前處理的片皮鴨
味道是不錯,不過片可以再脆一點
好像是招牌菜?
不過我麻麻⋯有點咸,似是火華火腿湯
創意是有,而且十分健康,汁是南瓜汁來
只是不夠熱
很好,飯夠乾身,是一粒粒的飯
有湯汁的小龍包
一般吧
全餐最好食的酒嚷丸子!!!

有酒的香味,因為煮過所以酒精已蒸發
濃濃的桂花味,每一口都像把花放入口般
丸子一口數粒,口感十足
清潤而不太甜,多食幾碗也不是問題!
2014-07-16
2014-10-07 7368 views
因為我係路過搵朋友,朋友食緊飯,我就走去搵佢喇一去到,咁啱就是上呢碟,索性坐一坐,試食左呢個個樣幾得意WOR外面既係麵包, 而中間就係肉碎將包仔用匙更整開,加D肉碎入去包住來食幾好味WOR... 肉碎幾香,而包細細個, 又夠軟, 真係幾好味!, 不過食左一碟我就要走, 無份食其他下次有時間要食下其他野先
因為我係路過搵朋友,朋友食緊飯,我就走去搵佢喇
一去到,咁啱就是上呢碟,
索性坐一坐,試食左呢個
個樣幾得意WOR
外面既係麵包, 而中間就係肉碎
將包仔用匙更整開,加D肉碎入去
包住來食
幾好味WOR... 肉碎幾香,而包細細個,
下次有時間要食下其他野先
2014-10-02
2014-10-06 6743 views
很飽滿的大閘蟹套餐 $468 / 位, 6道菜, 可1位享用, 不限時段, 不用預訂 ,十分方便, 地方寬躺, 侍應服務好快速!清蒸大閘蟹1隻蟹粉魚翅清炒豆苗/ 蟹粉籠仔粢飯蟹粉小籠湯包薑茶湯圓散叫的芝麻煎餅$50. 外脆內軟. 十分香口

清蒸大閘蟹1隻
蟹粉魚翅
清炒豆苗/ 蟹粉籠仔粢飯
蟹粉小籠湯包
薑茶湯圓
散叫的芝麻煎餅$50. 外脆內軟. 十分香口
2014-10-02
$300 (Lunch)
2014-08-27 7523 views
一班朋友聚會, 原先滬菜首選是小南國, 但客滿, 唯有選滬江飯店。廢話少講, 先談味道。素鵝普通。賽螃蟹普通。淡如白開水。蛋白不夠嫩滑。小籠包普通。皮有點厚, 味道亦一般。火腿津白普通。津白有點老和黃。響鈴火腿夾包普通。響鈴不脆, 又有陣陣油膱味。這配搭都是小卓頭 (Gimmick)。糖醋骨普通。排骨肥肉過多。鮮肉鍋貼  還好。 外面香脆, 內裡滿滿肉湯 菜肉鍋貼 還好。 蔬菜碎大小剛好, 有口感。高力豆沙 普通。賣相差, 外皮收縮。味道差, 有陣陣油膱味。最奇葩是, 隨送士多啤梨味偽果醬一小碟。滬江飯店衛生一般。洗手間細和骯臟。蓋上台布, 有垃圾粘著台邊, 翻起台布... 總結... 在鬧市尖沙嘴, 花2百元只買到溫飽感覺, 只怪香港物價太高了。

素鵝
普通。

賽螃蟹
普通。淡如白開水。蛋白不夠嫩滑。

小籠包
普通。皮有點厚, 味道亦一般。

火腿津白
普通。津白有點老和黃。

響鈴火腿夾包

糖醋骨
普通。排骨肥肉過多。

鮮肉鍋貼
還好。 外面香脆, 內裡滿滿肉湯

菜肉鍋貼
還好。 蔬菜碎大小剛好, 有口感。

高力豆沙

滬江飯店衛生一般。洗手間細和骯臟。
蓋上台布, 有垃圾粘著台邊, 翻起台布...

總結...
2014-08-18
$200 (Dinner)
2014-08-13 7378 views
今日去左尖沙咀滬江飯店食飯店食晚飯,雖然門口唔起眼,但係餐廳裡面嘅野食非常好味,本身我個人好鍾意食上海菜,而個人認為最好食嘅上海菜就係呢一間,今次係第五次光臨。 而個人就好鍾意食甜,所以最令我深刻都係拔絲香蕉。黎道拔絲香蕉食落好香口,眼睇上去好似會好甜好膩咁,但食落一d都唔覺。反而係好柔軟,好好味!
拔絲香蕉
2014-07-13
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
拔絲香蕉
  • 小籠包
2014-08-13 6092 views
2014-07-16
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 拔絲香蕉
2014-08-10 5305 views
親戚從外地回港,家人相約飯聚,選了滬江,因我想她回來多吃廣東菜,不如吃吃上海菜,而且此店開了那裡久,自是信心保證。我先到,先小心閲讀餐牌,選了幾款較特別的菜。單點鴨舌($88),露香瓜($88),三絲兩面黃($70)和芋泥鍋餅($48)。另也點了超值的午市套餐$248,可選冷盤/小菜三款,麵一款或兩款點心,還有酸辣湯。我點了燻魚(6/10)、雞絲粉皮(6/10)、糖醋魚塊(7/10)、小籠包(6/10)和蘿蔔絲酥餅(7/10)。燻魚骨比較多。雞絲粉皮的皮不夠靚,合格但可改良。糖醋魚塊炸得香口、啖啖魚肉,芡汁亦剛好。小籠包皮有點太薄,四隻穿了兩隻!蘿蔔絲酥餅做得不錯,不會一口油,酥脆美味。今次尤其喜歡露香瓜(8/10),像超迷你版的青瓜,樣子可愛,咬落很爽,未在其他地方見過。食材很特別啊!三絲兩面黃是夾雜黃色和綠色的麵,炸得香脆,配一大碗韮黃肉絲,$70非常抵吃。(7/10)上海店一般都有豆沙鍋餅,但此處有芋泥鍋餅$48,芋泥軟滑,皮煎得金黃香脆。一大碟五個人吃,還吃剩打包。比起一件精緻、收費不菲的法式蛋糕,真的相對超值。(8/10)平均水準很高,看見各人吃得開心,閒話家常,渡過一個愉快
燻魚骨比較多。
雞絲粉皮的皮不夠靚,合格但可改良。
糖醋魚塊炸得香口、啖啖魚肉,芡汁亦剛好。
小籠包皮有點太薄,四隻穿了兩隻!
蘿蔔絲酥餅做得不錯,不會一口油,酥脆美味。
平均水準很高,看見各人吃得開心,閒話家常,渡過一個愉快的下午。
  • 露香瓜
  • 芋泥鍋餅
第一次到這間菜館食上海菜,過往我都有到過其他的上海菜館食。食完發覺其實味道一般,醃篤鮮的味道偏咸。。。首先,一來到這菜館,已經有staff招呼,整體來說都有禮貌。我在Open Rice內見到有些推介菜式,於是就按照推介點了以下菜式:醉豬手,豆腐餃子,響鈴火腿夾,小籠包,醃篤鮮。第一款菜是醉豬手,味道一般第二款菜:豆腐餃子,味道較淡第三款菜:響鈴火腿夾,味道不錯,要趁熱食第四款菜:醃篤鮮,味道比較咸。。。第五款菜:小籠包,都係果句啦。。一般。。總括而言,這五款菜總價為大約500鬆D,夠兩個人食但是味道一般,或者未試過佢其他菜式,就這五款菜式而言,我感覺就是很一般。。。

醉豬手,豆腐餃子,響鈴火腿夾,小籠包,醃篤鮮。

第一款菜是醉豬手,味道一般
醉豬手
第二款菜:豆腐餃子,味道較淡
豆腐餃子
第三款菜:響鈴火腿夾,味道不錯,要趁熱食
響鈴火腿夾
第四款菜:醃篤鮮,味道比較咸。。。
醃篤鮮
第五款菜:小籠包,都係果句啦。。一般。。
總括而言,這五款菜總價為大約500鬆D,夠兩個人食

2014-06-26
$300 (Dinner)
2014-04-23 8316 views
朋友生日10個人想食上海菜,上網搵到呢間滬江飯店,雖然未食過,但好似好耐歷史咁.去到WAITER哥哥都算服務好,問我地要唔要北京填鴨,因為要等45分鐘,當我地十個朋友到齊時就差不多可上菜.本身佢地有套餐食,我地叫左個5,6人套餐再加左幾個小菜,樣樣都好大碟好抵食.埋單每人約$280.推介豬手,皮脆肉嫩雖然為於尖沙咀,感覺有D似做遊客生意.價錢算中價,但算合理.一人埋單約$280但真的食到好飽!

北京填鴨$320,當面片給你.
推介豬手,皮脆肉嫩
豬手
小籠包.
松子魚
檸汁大蝦
套餐凍盤,算好大碟.

2014-03-12
Birthday
北京填鴨$320,當面片給你.
豬手
小籠包.
套餐凍盤,算好大碟.
  • 北京填鴨$320當面片給你.
  • 套餐凍盤算好大碟.
2013-11-02 9460 views
因為很喜歡大閘蟹,所以友人帶我來這裡慶生:)因為大閘蟹餐有點貴又唔係樣樣岩食,所以決定散叫,抵d!叫左每人一隻大閘蟹、蟹粉小籠包、咸肉津白同雪菜肉絲炒年糕,味味都好吃,好滿足!蟹粉小籠包:好足料,勁多蟹粉,正!大閘蟹:雖然聲稱五兩,但應該得四兩,不足稱!蟹羔不夠多,不過味道新鮮既~炒年糕:火喉岩岩好,煙un又入味!咸肉津白:清清地,咸肉畫龍點精!
因為很喜歡大閘蟹,所以友人帶我來這裡慶生:)

因為大閘蟹餐有點貴又唔係樣樣岩食,所以決定散叫,抵d!

蟹粉小籠包:好足料,勁多蟹粉,正!

炒年糕:火喉岩岩好,煙un又入味!

咸肉津白:清清地,咸肉畫龍點精!
很早以前已聽聞「滬江飯店」的上海菜味道很好, 很有名氣, 當然價錢也很嚇人   今晚托我男朋友的福終於有幸來光顧 哈哈哈 一枱11人點了很多菜... 但是每碟菜份量偏少, 聽侍應說每碟份量大概夠4-6人。 以我記憶,我們點了  北京填鴨鴨皮脆得來沒有很油膩的感覺,每塊切得偏厚,鴨的肉質很有口感,鴨味濃。 份量偏少,一份適合6-8人,我們11人,一人就只分得1~2件。 餅皮偏厚,多粉沾滿手指 (小妹比較喜歡薄皮) 吃下去有點像印度薄餅XDD   生菜包北京填鴨兩食。 鴨肉粒切得很細,刀功很好啊! 配上新鮮生菜, 每口都有肉汁滴下來  雪菜肉絲炒年糕味道偏咸。 但是這裡的年糕跟平常上海菜館的口感味道有點差別。 年糕有口感得來不黏牙,味道質感有點似銀針粉。   香蔥芝麻大餅香蔥味很濃, 不油膩但餅皮不夠香脆。  小籠包皮薄餡靚!超 juicy   特別要讚他們家的黑醋 ❤ 味道有點似大閘蟹醋, 還帶一點紹興酒的味道。  咸肉津白味道還好, 咸肉很好吃。  煎倉魚魚骨香脆可口,雖則表面被炸過,但魚肉還是很嫩,並沒有因經油炸而抽乾了水份。 配上蔥粒和大頭菜粒, 味道更好。
 今晚托我男朋友的福終於有幸來光顧 哈哈哈 [男朋友家庭聚餐, 不方便拍照
 ]

以我記憶,我們點了

北京填鴨

生菜包

雪菜肉絲炒年糕

香蔥芝麻大餅
香蔥味很濃, 不油膩但餅皮不夠香脆。

皮薄餡靚!超 juicy

咸肉津白
味道還好, 咸肉很好吃。

煎倉魚

炒小黃瓜
小黃瓜很清甜,但配料肉絲很咸,整體有點油膩。

砂窩雲吞雞
份量少,所以分了11份之後,分配有雲吞的沒有雞肉, 有雞肉就沒有雲吞 (小妹選了雲吞
)  雞湯很清甜,菜肉雲吞也是皮薄餡靚。但小棠菜過熟菜色開始變黃。

銀絲卷
相信是即叫即蒸,包很軟熟,撕開還看到麵包的紋理一條條捲起。

酒釀丸子
小妹第一次吃,味道很酸,也有點清酒的苦澀味,吃了一口就想吐了
 個人並不喜歡。

高力豆沙
這裡的高力豆沙是用糖霜的,還有士多啤梨醬。但因為是分開上的,甜味可以按個人喜好調較。 粉團不算厚,豆沙餡也不算甜,加上糖霜後甜度適中。 喜歡甜一點,加上再配上士多啤梨醬,挺特別的。

埋單價錢$16XX, 沒有我想像中的很昂貴  哈哈 但是這裡有大閘蟹套餐,要$469/位。 如果是單點一隻約5兩多的大閘蟹要$238/隻
 都唔平啊~

菜單裡還有很多我喜歡的菜式, 所以下次會再來吃其他不同的上海菜。而小妹最期待是他們的拔絲
  侍應會即時在你面前把香蕉放進冰水裡,然後會聽到糖漿凝結的咔咔聲…很趣緻。
2013-10-06
$150 (Dinner)
2013-06-24 6944 views
每次細佬返嚟, 都總會出街食一次飯...因為爸爸偏好中菜, 廣東菜略嫌沉悶, 所以機乎每次都會食上海菜的...今次特地試一下想試好耐食評唔錯o既滬江飯店!!!我一早已經上網睇定食評有咩心水推介...先預訂咗片皮鴨同豆腐餃子...七點到即時被安排入座, 話個半鐘交枱, 我諗應該都OK, 畢竟爸爸都要早休息, 另外我有兩個小朋友, 安排晌房間內靠邊的枱, 位置不錯.細佬一到, 即刻叫佢同爸爸夾吓再叫啲咩食? 諗唔到先再由我發板(晨早晌openrice睇定有咩好嘢!).最終叫咗:1) 海蜇 - 好爽口, 但咸咗啲2) 熏魚 - 肉不會太孩口, 味道適中不過甜, 好香口(曾經食過好硬好甜的所以覺得哩度特別唔錯)3) 鍋貼 - 可能因為我食果時已經凍咗...所以感覺無咩特別4) 蘿蔔絲酥餅 - 其實睇咗食評話一般, 但細佬想試所以無阻止佢, 真係一般, 食唔到白蘿蔔o既鮮甜味, 酥皮做得唔錯, 又夠熱5) 豆腐餃子(預訂) - 真係唔錯, 雖然係素菜, 但味道清雅得嚟唔會覺得好寡, 好味6) 南瓜汁竹笙露笋 - 哩個又係好好, 露笋好新鮮, 南瓜汁好清甜, 老少咸宜, 連一向喜歡食濃味嘢同熱氣o
每次細佬返嚟, 都總會出街食一次飯...
今次特地試一下想試好耐食評唔錯o既滬江飯店!!!

我一早已經上網睇定食評有咩心水推介...
先預訂咗片皮鴨同豆腐餃子...

最終叫咗:
1) 海蜇 - 好爽口, 但咸咗啲
6) 南瓜汁竹笙露笋 - 哩個又係好好, 露笋好新鮮, 南瓜汁好清甜, 老少咸宜, 連一向喜歡食濃味嘢同熱氣o既老公都話好
7) 薺菜桂魚羮 - 個人感覺ok, 不過不失, 下次應該要試下大家都讚好o既醃篤鮮
8) 蔥爆牛肉 - 我唔食牛的, 不過啲蔥好香, 味道唔會過濃...我細佬好鐘意食哩個餸(每次必點), 今次佢特別讚好食
9) 片皮鴨(預訂) - 好失望! 第一>一坐低已經同我哋講要等30-45分鐘, 中途待應問過上咗鴨未幫我哋追過兩次, 到八點半所有嘢上哂仲未見隻鴨上場, 我哋再多點一個炒年糕(怕爸爸無飯之類到肚唔飽), 經理走嚟同我哋講再等多10-20分鐘因為今日比較多人一次燒幾隻所以需時比較耐(心諗漏單就漏單啦~諗住人哋講得咁好食唔試埋好笨咁)...點知炒年糕到咗我哋一人食咗啖個鴨都未到...到最後到啦~但啲皮唔脆的, 有部份鴨皮夾住好厚o既肉, 又唔夠香, 包片皮鴨塊皮又厚, 完全食唔出果種風味!!! 超失望!!! 唔好食到我哋食淨半碟片皮鴨, 仲要唔拎走添~
10) 炒年糕 - 味道ok的, 但啲年糕太厚, 如果簿返少少會好啲囉...

原本好想食拔絲香蕉的, 但真係好飽...同埋食完個片皮鴨都唔想再食拔絲香蕉啦~

其實哩度整體啲嘢係好食啲, 爸爸都鐘意食, 覺得比上次去megabox小南國好, 我都有同感, 不過講環境就始終係megabox小南國好, 人無咁多又靜比較舒適.  一定會再嚟, 不過誓屎唔會再叫片皮鴨!!!
2013-06-22
$250 (Dinner)
  • 豆腐餃子
  • 南瓜竹笙露笋