2016-12-10 1050 views
1個人搵野食,見到夏麵館有下午茶餐,又唔使等位就入左去,叫左排骨擔擔麵,加12蚊有2隻鍋貼,送豆漿。擔擔麵湯底麻香辛辣,如果怕辣既記得叫小辣,麵條熟得剛好有咬口,惜排骨雖香脆但味道一般,豆漿香甜,鍋貼多肉多汁,埋單76蚊,價錢可以接受啦…
2016-11-13 827 views
今日出左黎做野+lunch, 睇水牌都係呢間最啱口味.  夏麵館好耐無食過, 睇餐牌好似唔同以前, 而家比較大眾化.要個菜肉雲吞麵, 麵唔夠彈牙, 帶腍身, 因為個湯都幾清, 而D麵又清, 所以食完個口好淡. 菜肉雲吞幾大粒既, 但個皮較厚, 而且有少少硬, D餡料就幾足, 而且味道夠, 肉幾嫩.可能揀左清淡既麵, 唔夠濃味所以麻麻地.

可能揀左清淡既麵, 唔夠濃味所以麻麻地.
Type of Meal
Lunch
2016-11-08 821 views
好耐冇食夏麵館,今次經過見唔駛等位,就入黎食。$98 蟹粉炒年糕,個人好鍾意食蟹,本來叫呢個冇乜期望,只係滿足個人口福。出奇地好多蟹粉,真係好好食,夠晒足料,大讚$34 鮮肉小籠包(4隻),心急食左一隻先,HEHE,皮薄又多汁$70 椒鹽豬排骨,呢個又係出奇地好食,好惹味,排骨好多肉,又夠淋~$72三鮮兩面黃(雞肉、河蝦及火腿),一上枱已經好香,又香又脆,好好食呀~仲有叫左個牛肉麵同豆漿,茶錢連加一,埋單四百幾蚊,都合理既。但見隔黎枱用團購劵,原來有七二折,即係我地俾多左百幾蚊,心理上覺得好唔抵了!! 下次要買團購劵先黎!!!食物比以前進步左好多,下次會再黎。
好耐冇食夏麵館,今次經過見唔駛等位,就入黎食。

食物比以前進步左好多,下次會再黎。
2016-10-23
Type of Meal
Lunch
2016-10-25 841 views
荷里活廣場d餐廳食過晒咁濟,今日返晏,返工前落去搵食,見夏麵館有set lunch,50蚊起有交易,有前菜、麵、飲品,即管試下。朋友揀左涼拌粉皮、雪菜肉絲麵。粉皮蔴醬味道好好,值得一讚!我揀左涼拌茄子排骨擔擔麵。涼拌茄子不過不失,但醬汁太甜。兩碗麵都好大碗,麵可以揀煙un,又真係幾煙un。午餐來講,60幾蚊有前菜、主食、飲品,幾抵食。
朋友揀左涼拌粉皮、雪菜肉絲麵。
粉皮蔴醬味道好好,值得一讚!

我揀左涼拌茄子排骨擔擔麵。
涼拌茄子不過不失,但醬汁太甜。
兩碗麵都好大碗,麵可以揀煙un,又真係幾煙un。
午餐來講,60幾蚊有前菜、主食、飲品,幾抵食。
2016-09-25 905 views
曾聽說過這間夏麵館食物不錯蠻美味的,今天剛巧在廣場裏見到,和友人進內試試吧!店内裝橫不過不失沒太特式的設計,燈光柔和,整體環境讓人舒服!•夏麵館 屬上海菜•很有趣,盛麵的碗很巨型,湯底偏淡,麵線爽彈!•雞球麵跟麵是分開的,不錯,這樣就不會打散了雞球的原汁原味,味道獨特,帶點甜味,雞肉嫩滑!炒飯,能考廚師功力,這碟炒飯炒得到一粒粒,乾身,混了咸魚,蛋絲,蔥粒,雞粒伴炒,口感豐富,咸魚香味撲味!總結,認同坊間的話,的確蠻好食,但略感價錢貴了點!
•夏麵館 屬上海菜
•很有趣,盛麵的碗很巨型,湯底偏淡,麵線爽彈!

總結,認同坊間的話,的確蠻好食,但略感價錢貴了點!
2016-08-30 2884 views
我同太太都很喜歡鑽石山的荷李活廣場。因為,這商場很容易就會有長達三小時的泊車優惠,所以,每一次想出街,又想不到去邊時,荷李活廣場是一個很不錯的選擇。在商場食買玩三個小時,我們一家人總會編排一個飲食的項目,可是,此商場內,有提供素食的食肆不多,而當我們發現《夏麵館》有不少的素食選擇時,這地方自自然然地成為我同太太每次來都食的食店。而這是我們最近兩次來的簡單評語。 《夏麵館》,是一間上海麵店,所以他們用上了古江南式的風格來裝修。不過,始終是一間食麵為主的食店,而且是一間客似雲來的連鎖店,所以,不會期望這店會幾舒適,會坐得幾舒服。畢竟,這兒的格局,基本上就是吃飽就最好早點走,出返去行街好過的樣子。 我要了一碗酸辣湯麵,因為可以滿足我兩個需要,有湯又有麵。麵,是陽春麵,放在麵湯中,又爽又滑的,而且份量好大,我本打算連麵連湯食晒的,但單是麵的份量,已經食到我全飽。再者,湯底是一個正宗足料的酸辣湯,酸度同辣勁都合我口胃,感覺非常美滿,而且非常之飽。 素食的麵,有這一個麻醬拌麵。因為是拌麵,沒有湯,可以讓我清清楚楚地看出《夏麵館》的大大碗麵,其份量有幾足,一目了然。當然,這麻醬拌麵有麻醬同花生醬的配

素食的麵,有這一個麻醬拌麵。因為是拌麵,沒有湯,可以讓我清清楚楚地看出《夏麵館》的大大碗麵,其份量有幾足,一目了然。當然,這麻醬拌麵有麻醬同花生醬的配合,十分之香口,當然,因為麵的份量,而令到食用此物的太太,好飽。

第二次來,太太選的是上海陽春麵,也就是上海人所稱的素麵。湯底味道不錯,麵條同樣地又爽又滑,非常之好。

這一次,我不吃湯麵,我來了一個香港人至愛的上海粗炒。這一個粗炒,很開心地見到碟底沒有一大 "pat" 油,而且肉絲同麵都醬味濃郁,麵更加是爽口彈牙。這一個上海粗炒,我會俾高分。

上次來,吃的是下午茶,這一次來,吃的是午餐,所以我們的食力都有少少升呢。我為太太點了一份烤麩。這烤麩的內心,是完全的爆汁,入口很濃,帶甜味,不錯。

這兒有一籠四件的小籠包,咁,我就唔客氣了。這一個是爆湯汁版的小籠包,肉味鮮甜,湯汁鮮甜。皮的韌度夠,肉的味道鮮香,我吃的第一口,已經有滿足的情緒出現了。

午市同下午茶的套餐都包飲品,而我們就取比較健康的豆漿。這兒的豆漿,夠豆味,也夠滑。雖然不比那些豆腐專門店的出品來得濃香,但可算是不錯。只是對我們來說,甜了少少。

食物有水準,出餐也算是夠快。《夏麵館》,雖是連鎖店,但的確是一間很不錯的上海麵店。
$50 (Lunch)
2016-08-27 1001 views
前幾晚回家途中,在開飯網站找到荷李活廣場一間名為夏麵館上海餐廳,看似不錯便往買外賣,誰知衹得到一個失望:1)侍應工作態度不良:在門口被指點要走到餐廳篤篤落單外買,一張單被落單侍應點來點去。2)4樣飯餸計數成為185元正,但給我之收據衹有總額而沒有每款分別之銀碼,之後就叫我出門口等,本能叫自己再查一查銀碼有否出錯,我在門口放置之餐牌計了幾次始終計到收多了兩元,兩元是小事,但覺得被騙,便要求較高級之部長又似經理自己計一計,他便找藉口説飯落錯為另一個麵,但我找來找去都在餐牌找不到這價錢之麵食,他到最後說不好意思地退回兩元給我,我質疑那落單之侍應怎會按多兩元出來,在想如果客不翻查的話,無疑給了餐廳賺多一點之機會。3)回家打開膠盒更失望,那個炒飯炒麵已不似正宗上海炒法,而且可以説是炒淨飯炒淨麵,又咸,尤其個韮黃肉絲炒麵,差不多找不到肉絲,而似淨豉油皇炒麵,而炒飯似淨欖角炒飯,完全不值賣價。我和家人食了一半已不能再入口了。所以不能不投訴一下這餐廳,好讓食客知道和分享問題,而這餐廳已決定不再光顧。
1)侍應工作態度不良:

我和家人食了一半已不能再入口了。

2016-08-25
Waiting Time
25 Minutes (TakeAway)
$183 (Dinner)
  • 沒有
2016-07-01 1279 views
公眾假期嚟食lunch都預咗上菜會比較慢. 但等了30分鐘想問吓反而俾阿姐話"今日假期咁多人梗係耐, D麵又唔係我煮". 其實我只係想知有冇漏單... Anyway, 等多10mins 終於來了一碗魚湯麵. 超級咸, 勁重胡椒味, 食唔落口同佢講. 拎走碗麵一分鐘返嚟. 加了大量水入去. 係另一種難食. 一間冇要求, 難得地差的餐廳
2016-06-24 1135 views
荷里活廣場是我和男人常去的地方,但因為同場金滿庭,夏麵館真的比較少去。那天因為不想等位,便轉去夏麵館。樣樣都想吃,自選涼菜五小碟就最適合。我們選了雞絲粉皮、鎮江水晶肉、虎皮素鵝、美味海蜇和糖醋小排。當中我最喜歡的是虎皮素鵝,其實是炸到香脆的迷你腐皮卷,口感味道都好,而且剛好一口一個。雞絲粉皮夠麻醬香,粉皮夠滑,美中不足是沒青瓜。鎮江水晶肉的皮夠彈,啫喱入口即溶,肉夠稔,但如果啫喱和肉的分佈平均一點會更好。美味海蜇也算美味,味道得夠,海蜇爽口有彈性。糖醋小排很入味,骨肉很易分離,但口感略嫌粗糙。又一冷盤夏味燻蛋,賣相沒有很好,燻得算入味,蛋黃也呈糖心,不過蛋白不夠嫩。小籠包不過不失,皮的厚薄可接受,但內裡肉湯算清,肉餡的味道也可以,肉質也夠軟。蔥油開洋(蝦米)伴麵,蔥用醬油炒過很香,味道夠但不會太鹹。麵質也不會太軟,夠爽口。紅油抄手賣相已經有點驚嚇,好像很乾,皮又散開。不過紅油味道調得還不錯,微甜微辣,有少量蒜味,肉餡也很不錯,可惜皮真的很乾。不過價錢相宜,間中食也可以的。

那天因為不想等位,便轉去夏麵館。
雞絲粉皮夠麻醬香,粉皮夠滑,美中不足是沒青瓜。
美味海蜇也算美味,味道得夠,海蜇爽口有彈性。
糖醋小排很入味,骨肉很易分離,但口感略嫌粗糙。

不過價錢相宜,間中食也可以的。

$130 (Dinner)
  • 虎皮素鵝
  • 夏味燻蛋
放工後有點肚餓,經過夏麵館,門口餐牌嘅蟹粉小籠包幾吸引,故入內坐下即點了兩隻加1杯熱豆漿。滿懷希望地等了很久,終於送到面前。先喝了一口豆漿,只有甜而沒有豆香味。再嚐一口小籠包,首先是感覺皮有點厚,不够薄,雖內有肉汁,但有點腥味,肉質鬆散,沒有咬口,只有四字形容【大失所望】!
放工後有點肚餓,經過夏麵館,
門口餐牌嘅蟹粉小籠包幾吸引,
故入內坐下即點了兩隻加1杯熱豆漿。
滿懷希望地等了很久,終於送到面前。
先喝了一口豆漿,只有甜而沒有豆香味。
再嚐一口小籠包,首先是感覺皮有點厚,
不够薄,雖內有肉汁,但有點腥味,
肉質鬆散,沒有咬口,
只有四字形容【大失所望】!
2016-05-03 1812 views
Honey 同囡囡都愛吃夏麵館, 今天比平常早了半個小時, 在一向難揾食的荷里活廣場, 大派用場識饗樂的人一定知道那家上海菜館出名做吔菜! 邊吃邊饗受, 人生一大樂事! 話雖如此, 價格也是點菜的一種元數, 我們三人看過餐牌, 先來過二人餐花雕醉雞, 花雕酒味濃, 雞很滑溜, 入味 , 咸淡適宜, 吃雞之餘, 我也偷偷喝了2 啖花雕酒汁, 不錯之選四喜烤夫, 軟綿、豆味十足, 夠甜 , 配以金針雲耳, 味道濃, 很好餐湯有酸辣湯及三鮮豆腐羹可選, Honey 及囡囡不吃辣, 我們選了三鮮豆腐羹。 湯底濃郁, 有蝦肉、豬肉及小許荀絲青瓜配以煑融了的滑豆腐, 清甜入味這味囡囡最愛的菜螃蟹, 蛋白滑溜, 少許蟹肉、 青豆、 紅椒絲、 七味粉, 蝦球爽脆, 調味適宜, 我同囡囡都喜愛加浙醋, 開胃去膩, 非常滋味懂吃的來夏麵館一定會食炒年糕, 炮製得這麼好吃的師傳不多, 火喉夠才能把肉絲、津白、香菇及配菜的味道下放在厚度切得剛剛好的年糕, 吃過必食的菜, 感覺大滿足好味的食肆,不到一會已滿座了!三個人吃二人餐, 平均價只是101 巧底吃
好味的食肆,不到一會已滿座了!
三個人吃二人餐, 平均價只是101 巧底吃
2016-04-23
  • 雪菜肉絲炒年糕
2015-11-18 1400 views
放低了狗仔去沖涼 同朋友去搵午餐食。上海野好內冇食 所以揀了呢間。點了四喜烤夫 燻蛋 小籠包 牛腩面 老上海炒飯。全部食物都是不過不失。最好食係燻蛋 溏心的。其他都偏咸。唔會特別想再去食下一次。
點了四喜烤夫 燻蛋 小籠包 牛腩面 老上海炒飯。
全部食物都是不過不失。最好食係燻蛋 溏心的。
其他都偏咸。
唔會特別想再去食下一次。
$80 (Lunch)
2015-11-03 1237 views
今日假期,一早同朋友行完山,見有些肚餓就要搵地方醫肚了。恰巧附新就是荷里活廣場,兩點半正好就是下午茶時間。就點了一個下午茶套餐,價錢亦十分大眾化,大概$28-$50就有交易。麻醬拌麵($28):份量不算太多,作為下午茶剛剛好,是傳統上海款式的麻醬麵,味道不錯。豆漿(凍):跟餐免費送凍或熱豆漿一杯,大大杯的,雖然是免費的,但不會是淡而無味,還喝得出豆漿的黃豆味。鮮肉小籠包:$20有四隻,尚算不錯,皮不算太厚,但可以再薄一點會更好。
2015-10-03
$48 (Tea)
2015-10-15 1311 views
一段時間冇黎過呢間餐廳,今日就專登黎幫襯一下。一去到門口,等位既人唔少,但竟然唔見登記既員工。等咗一陣,終於有人出黎,於是咪排隊攞籌囉,但原來入面大把位,唔知佢地留黎做咩。入座後就劃嘢食,直到入單,都冇人斟茶,叫咗侍應好耐先有人理。首先係小籠包,包皮都薄,有肉汁。之後係黃魚煨面,雖然魚湯好甜,但好係係落超市有售既濃縮魚湯。魚肉都算滑,整體唔錯。跟住係椒鹽黃魚,外層脆,魚肉仍滑,熱辣辣,好味道。最後就係鍋帖,冇心情影相,追咗好多次,冇人理,都最後我地埋單要取消鍋帖,突然又黎咗。餐廳話75分鐘要交枱,但佢地咁慢既速度同咁既服務,想有人返轉頭幫襯都難。
首先係小籠包,包皮都薄,有肉汁。
跟住係椒鹽黃魚,外層脆,魚肉仍滑,熱辣辣,好味道。
2015-10-11
$100 (Lunch)
  • 黃魚煨麵
2015-10-08 1211 views
一早在荷里活廣場訂了飛睇戲,還有小小時間,就選了商場入面的夏麵館食個下午茶。下午茶套餐都有不少選擇,價錢亦十分相宜,真是花多眼亂!最後選了<<津白肉絲炒年糕>>及<<凍豆漿>> ($44)即使是下午茶,津白肉絲炒年糕的份量亦都相當大碟。年糕炒得恰好,配上津白、肉絲及冬菇絲,味道又不會太咸。凍豆漿亦十分大杯,一點也不稀,豆味十足。另外再加$10配了<<豆沙鍋餅>>豆沙鍋餅炸得蠻好,外皮很脆,入面有豆沙作餡料,和正宗的豆沙鍋餅一樣。$10就有四小件,很抵食!
下午茶套餐都有不少選擇,價錢亦十分相宜,真是花多眼亂!
最後選了<<津白肉絲炒年糕>>及<<凍豆漿>> ($44)
津白肉絲炒年糕
即使是下午茶,津白肉絲炒年糕
另外再加$10配了<<豆沙鍋餅>>
2015-10-01