2020-09-21 644 views
麻醬拌麵 $36$36黎講份量算幾多,芝麻醬非常濃郁而且好足,整個麵都能夠沾滿醬汁🤤🤤上海麵亦彈牙。呢個簡單配搭冇得輸👍🏻黑醋話梅骨 $78肉同骨嘅比例適中,每粒都沾滿醬汁夠曬入味😋而黑醋同話梅嘅味都平衡得好好👍🏻唔會話一方特別搶。份量​亦好足,炎炎夏日開胃之選!生煎包 $36外皮略嫌唔夠脆口。豬肉餡料肉味唔重,不過叫做保留到肉汁唔會太乾。豆沙鍋餅 $36餅皮唔夠鬆脆之餘更過厚過硬🤢豆沙餡料唔會太甜但質感偏滑身冇乜𡁻口,而且份量實在太少,可以唔洗叫喇🥴
麻醬拌麵 $36
上海麵亦彈牙。呢個簡單配搭冇得輸👍🏻

黑醋話梅骨 $78
肉同骨嘅比例適中,每粒都沾滿醬汁夠曬入味😋

生煎包 $36
外皮略嫌唔夠脆口。
豬肉餡料肉味唔重,不過叫做保留到肉汁唔會太乾。

豆沙鍋餅 $36
餅皮唔夠鬆脆之餘更過厚過硬🤢
Dinner
2020-06-16 752 views
今日突然好想食上海野,醒起太子有間夏麵館都幾抵食,所以今日就黎食下先😋😋😋金牌菜肉炒飯,好大碟,有白菜🥬,鹹肉,炒飯粒粒分明,又夠乾身,唔錯唔錯👍🏻👍🏻煎鍋貼,鍋貼大大隻,餡料甚多,肉質Juicy 菜肉雲吞淮山麵,送黎嗰陣心諗一定食唔哂,因為好大碗,好在有媽咪一齊share 食,菜肉雲吞好味,麵又夠爽口高力豆沙,炸得唔會太油膩,豆沙甜度適中,充滿蛋香,抵讚👍🏻👍🏻

煎鍋貼,鍋貼大大隻,餡料甚多,肉質Juicy

2020-06-15 458 views
2/5普通擔擔面,不好吃的排骨,紅油抄手也還好。朋友的瑤柱蛋白炒飯反而炒得不錯,就是鹹了一點。Ordinary dandan noodles, bad pork ribs, and red oil dumplings are fine. My friend's fried rice with scallop protein was fried well, but it was a bit salty.#queenbeoly_comdine #foodblogger #foodporn #food #foodie #foodphotography #instafood #foodstagram #foodlover #foodgasm #yummy #delicious #QueenBeoly
2/5

2020-05-31 551 views
花雕醉雞 $66酒味夠濃,亦好香花雕味。雞件浸的時間夠耐,都幾醉架。而且用上瘦雞,冇乜肥膏,食得更健康。唯一係雞肉全熟了,個人比較偏好生生地,口感會更滑。蔥爆牛肉 $78有大葱、竹筍一齊爆炒牛肉,香氣十足。牛肉大片有口感又量多,送飯一流的。百頁小唐菜苗 $52上湯浸小唐菜,尚算合時,都幾鮮甜好味。百頁夠多,香豆味,亦好索湯,愈食愈滋味。雪菜肉絲麵 $42我最喜愛的傳統上海菜之一,雪菜肉絲做得幾好,味濃而不咸。濃湯好好味,而上海麵又軟硬適中。呢個價錢仲要一大碗,夠曬兩人食,好抵。鮮肉小籠包$38算得上是皮薄饀靚的小籠包,入面仲有好多熱湯/肉汁,熱辣辣要小心食呀!上海春卷 $28新鮮熱辣辣的炸春捲,夠脆口,唔油膩,而且內饀豐富。二十八蚊有三條,真心抵。唯一不足是二人枱細左D,而餸菜份量又偏大,同時叫幾款餸感覺會迫迫
花雕醉雞 $66
酒味夠濃,亦好香花雕味。雞件浸的時間夠耐,都幾醉架。
而且用上瘦雞,冇乜肥膏,食得更健康。
唯一係雞肉全熟了,個人比較偏好生生地,口感會更滑。

蔥爆牛肉 $78
有大葱、竹筍一齊爆炒牛肉,香氣十足。
牛肉大片有口感又量多,送飯一流的。

百頁小唐菜苗 $52
上湯浸小唐菜,尚算合時,都幾鮮甜好味。

百頁夠多,香豆味,亦好索湯,愈食愈滋味。

雪菜肉絲麵 $42
呢個價錢仲要一大碗,夠曬兩人食,好抵。

鮮肉小籠包$38

上海春卷 $28

2020-05-27 360 views
前2日好趕咁喺呢度識咗一個晚餐,由於舖頭就快關門,9:30就關,於是啲侍應姐姐都好快幫我哋落咗單。我哋叫咗五樣嘢,好快就嚟齊。不過因為要好快咁食,費事阻人收工,所以只係影咗兩張相。呢個排骨擔擔麵係幾好食嘅,個豬扒好大份,個面湯底好濃郁啊!呢個素鵝就比較乾左少少,如果啲皮少啲,裏面啲餡多啲就會好少少啦。另外,我哋仲食咗小龍包,不過包皮比較厚,所以我覺得麻麻地好食。而令我覺得最好味嘅,係雷沙湯丸!!!!上到枱嘅時候係熱辣辣嘅!而裏面嘅芝麻餡料好夠!埋單二百幾蚊咋
我哋叫咗五樣嘢,好快就嚟齊。
不過因為要好快咁食,費事阻人收工,所以只係影咗兩張相。
排骨擔擔麵

呢個排骨擔擔麵係幾好食嘅,個豬扒好大份,個面湯底好濃郁啊!

素鵝

而令我覺得最好味嘅,係雷沙湯丸!!!!
上到枱嘅時候係熱辣辣嘅!
而裏面嘅芝麻餡料好夠!

埋單二百幾蚊咋
排骨擔擔麵
平日下午三點半截單,今日星期六,過左下午三點三都有得食。按門口屏幕取籌,等位等了幾分鐘,留意到:有裝修,西餐設計,(兩個人)除非被安排坐在一邊的卡位,坐位會有點擠,但算乾淨企理。跟 “灣仔369”一樣,不會願意山長水遠走來這裏吃飯。- 兩位茶- 下午茶餐:排骨擔擔麵 + 熱豆漿 + 紅油抄手- 韭黃炒鱔糊- 加一服務費,$189正常排骨跟菜飯的配搭會比擔擔麵好一點,但如果想要飯的話,兩個人可以選蛋白炒飯。
平日下午三點半截單,今日星期六,過左下午三點三都有得食。

- 兩位茶
- 下午茶餐:排骨擔擔麵 + 熱豆漿 + 紅油抄手
- 韭黃炒鱔糊
- 加一服務費,$189

2020-05-23
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
Tea
2020-05-16 1810 views
麵館窗旁是四人卡位,其落地窗可看到餐廳外。而餐廳中間有一張高長枱,可容納約十二人。午餐時間頗多人,我們等了約十分鐘才入座。甫坐下即點了四個午市自選套餐,午市套餐包括一款點心/涼菜、 一款主食和一杯飲品。當中以下幾款是我比較喜歡的食物。菜肉餛飩麵($56),餛飩頗大隻,餛飩皮非常滑,餡料足,所以吃下去很有肉質的口感。湯、麵和餛飩味道都很清淡,麵煙靭彈牙是加分之處。嫩雞煨麵($62),雞粒非常軟滑。湯底相對餛飩麵濃稠,味道濃郁,麵比較軟稔,能微微掛上湯汁。喜歡吃軟稔麵的人或長者,點這個比較適合。紅油抄手(3隻),其它餐廳的紅油抄手都很辣,但這裏的紅油抄手只有微辣。皮滑而不會沾上太多油份,相對清淡。蒜香四季豆,最普通的前菜卻是我最喜歡的食物。四季豆非常新鮮爽脆。雖然四季豆拌着稔蒜粒和極少量辣椒粒,仍不會覺得濃味和辣,值到吃下辣椒粒,才會帶出微辣。涼拌粉皮,夏日涼拌小食首選,粉皮滑中帶點煙靭,拌上醬汁,清涼開胃。如果一個人吃完一碟粉皮,便會吃不下主食。四喜烤夫是正宗的上海菜,也與上述其它食物有着不一樣的味道,味道較濃,帶點甜味。蜂窩狀的烤夫軟中帶爽。整體來說份量頗多,五至六個人吃四個餐也可以。
菜肉餛飩麵

嫩雞煨麵

紅油抄手(3隻)

蒜香四季豆

涼拌粉皮

四喜烤夫

整體來說份量頗多,五至六個人吃四個餐也可以。味道比較清淡,適合喜歡吃淡味的人。 夏麵館官網有齊餐單,不同分店有不同價錢。
Other Info. : 加一服務費,午市茶芥每位$4
2020-05-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
菜肉餛飩麵
嫩雞煨麵
紅油抄手(3隻)
蒜香四季豆
涼拌粉皮
四喜烤夫
2020-05-10 319 views
又引證好評唔知點黎太熱懶得去咁遠諗住近近地坐間舒服少少嘅上海野假日2點鐘都有下午茶餐諗住都ok喎賣相都過得去啦 但食落就知伏雪菜肉絲炒年糕,咸到👎🏻👎🏻👎🏻回鍋肉粗炒,普通豆板醬炒👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻排骨擔擔麵,個湯稀到無味👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻已經無心機食落去,生煎包屋企人話都好一般,乾唔juicy。難食到要邊食邊打劣評嘅地步睇住客人一堆接一推咁入經理對客人嘅態度真心一絕,聽到佢以下內容「你係出面等下」(要量體溫都可以客氣少少)「假期得呢啲同呢個 呢個無 你自己諗下啦」即係服務行業嘅態度口吻真係唔應該太掘埋單都有番啲禮貌 但唔足以令我唔滿意呢一餐😤😤😤
又引證好評唔知點黎

太熱懶得去咁遠
諗住近近地坐間舒服少少嘅上海野
假日2點鐘都有下午茶餐諗住都ok喎
賣相都過得去啦 但食落就知伏

雪菜肉絲炒年糕,咸到👎🏻👎🏻👎🏻
回鍋肉粗炒,普通豆板醬炒👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
排骨擔擔麵,個湯稀到無味👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
已經無心機食落去,生煎包屋企人話都好一般,乾唔juicy。

難食到要邊食邊打劣評嘅地步
睇住客人一堆接一推咁入
經理對客人嘅態度真心一絕,
聽到佢以下內容
「你係出面等下」(要量體溫都可以客氣少少)
「假期得呢啲同呢個 呢個無 你自己諗下啦」
即係服務行業嘅態度口吻真係唔應該太掘
埋單都有番啲禮貌 但唔足以令我唔滿意呢一餐😤😤😤
2020-05-06 321 views
夏麵館的出品,勉強可以,只是勝在位置方便,在太子始創中心內,鄰近地鐵站。因為有一位朋友晚來,所以先點了一份生煎飽和小籠包,邊吃邊等。我們是以Eatigo訂座,享有10%折扣,但服務員說只限正價餐牌,套餐沒有優惠。在我們結帳的時候,卻說因為點了套餐,所以全單不能打折,這樣有欠公允。他們的套餐,確實便宜,我們三人點了四人套餐,可能因為晚上8:00多才用餐,大家肚子餓,所以全部光盤行動。整體菜式只是一般,不會太差,但也不是突出,只能說飽肚而矣。題外話,始創中心有做推廣,晚市惠顧$500或以上,送贈$100優惠券,只可到指定餐廳消費時使用。

整體菜式只是一般,不會太差,但也不是突出,只能說飽肚而矣。

小籠包
上海沙麵
回鍋肉
宋嫂魚羹
水煮魚
桂花拉糕
本身都幾鐘意食上海菜,呢日下午茶時段嚟點左個套餐--小籠包同上海擔擔麵配豆漿,茶錢另計。平時食小籠包一籠最少都4件,少人食既話其他菜就唔可以點咁多。呢度下午茶叫套餐人少少食都得,一次過食鐘意既菜,分量剛剛好。可能太耐冇食上海菜,食完呢餐都幾滿足。

可能太耐冇食上海菜,食完呢餐都幾滿足。

2020-03-20 390 views
這家餐廳不只是食麵,而是吃上海菜菜館。這已不是我們第一次來了,這次我和另外一個朋友過來吃。叫了一碗五小碟。朋友很喜歡食吃酸菜魚,於是也叫了一盤。🍲五小碟海蜇頭、雞絲粉皮、糖醋排骨、腐皮卷、烤麩。分量比我們想的要多,而且很便宜,才$115。如果兩個人來吃,能吃五款小吃,真的滿足了我們這種貪心的小饞嘴。每一款小吃的水準都不錯,挺好吃的。🍲酸菜魚酸菜魚將四川的做法,有很多紅辣椒乾和紅油,桂花魚的魚肉嫩滑,配上了芽菜和唐芹菜,很好吃。
🍲五小碟
🍲酸菜魚
2020-03-20 358 views
下午茶時間以為無乜人,點知要取籌等位。等咗一陣便有位,入內有很多人在吃,找到個角位坐。下午茶與午飯餐的區別是少了小食,需另加$配上的。選了青菜煨麵,大大碗煨麵加有切碎的小棠菜,湯是奶白色,是湯底加有奶而成的,令煨麵吃時軟滑溜。加$20,鮮肉小籠包4隻,即叫即蒸,都幾大隻,皮唔算太薄,夾起沒有破,一咬內裏很多湯汁,唔太鹹,肉餡鬆軟,不錯。夏伯伯酸梅湯,飲到用酸梅煑出來的味道,但唔太酸,甜度適中。其實以下午茶來計,是否算抵就因人而已。

下午茶與午飯餐的區別是少了小食,需另加$配上的。

夏伯伯酸梅湯,飲到用酸梅煑出來的味道,但唔太酸,甜度適中。

其實以下午茶來計,是否算抵就因人而已。
Tea
  • 鮮肉小籠包
2020-02-29 1410 views
捱過一星期後終於放假了,今晚又帶左媽咪黎到旺角始創中心「夏麵館」食佢最愛嘅上海菜~晚上七點幾已經座無虛席,好受歡迎呢菜單上嘅選擇好豐富,價錢經濟實惠涼拌小木耳木耳口感爽脆,加咗辣椒仔同酸醋吊味,酸酸微辣頗開胃呢鮮肉鍋貼有三大隻,鍋貼表面不太油膩,底部則金黃香脆,外皮略厚,充滿麵粉香。裏面係新鮮豬肉,肉餡頗肥美香軟,充滿肉汁鮮肉小籠包小籠包外皮厚薄適中,滿載湯汁同juicy豬肉餡,味鮮且鹹香,好出色賽螃蟹蛋白好滑溜,蝦仁新鮮爽彈,兩者比例剛好,味道好夾,仲有少量毛豆同紅椒,送白飯食就啱晒啦高力貓山王榴槤最後又點少得甜品呢,高力豆沙或者香蕉就食得多,呢度竟然有貓山王榴槤!金黃色的外表非常吸引,大小適中,裡面係濃郁香甜的貓山王榴槤蓉,真材實料擂沙湯丸芝麻湯圓好軟糯,口感QQ,有糯米香,內裏係粒粒起沙的黑芝麻餡,甜度適中,好好味啊

菜單上嘅選擇好豐富,價錢經濟實惠

涼拌小木耳
木耳口感爽脆,加咗辣椒仔同酸醋吊味,酸酸微辣頗開胃呢

鮮肉鍋貼

鮮肉小籠包

賽螃蟹

高力貓山王榴槤

擂沙湯丸
$150 (Dinner)
2020-01-09 931 views
今晚同少爺響太子食飯,去左始創中心既夏麵館食野,我地已經接近十年無食過夏麵館。仲記得十幾二十年前? 在element食第一間的夏麵館,果陣真係覺得好好食,果間的夏麵館感覺好elegant, 裝修幾清雅。。之後夏麵館忽然開左好幾間分店,水準亦差左好多,同element店完全吾同! 我地亦沒再幫襯了。始創呢間夏麵館都幾迫,d 枱非常貼勁嘈吓! 叫左鮮肉小籠包($38), 個小籠包係多汁的,但係個皮同我面皮一樣太厚!!鎮江水晶肉 ($55) 呢個水間肉真係好吾掂!!!我本身好鐘意食水晶肉,每次去奧海城金滿庭都會叫,呢度的水晶肉太硬,完全做不到水晶肉應有的林和軟,食完呢度我忍吾住同少爺講:金滿庭做的真係好好食!火腿津白 ($70), 呢個津白做得好林,只係個汁少少咸。排骨擔擔麵($65), 個擔擔麵醬汁做得香濃的,只係麵有d過林,我自己喜歡食有咬口的麵。豬排ok good , 吾鞋如果肥多少少更好!XO醬炒年糕($68)個XO醬幾香口,但年糕片切太厚而且煮得太硬埋單326蚊,餐廳服務係好的,非常多人而且有d迫,但侍應嬸嬸非常殷勤。但係,今日既夏麵館味道真係差左好多,我好懷念element的夏麵
今晚同少爺響
,果間的夏麵館感覺好elegant, 裝修幾清雅
! 我地亦沒再幫襯了。

始創呢間夏麵館都幾迫,d 枱非常貼
勁嘈吓!

太厚!!

鎮江水晶肉 ($55) 呢個水間肉真係好吾掂!!!
我本身好鐘意食水晶肉,每次去奧海城金滿庭都會叫
,呢度的水晶肉太硬
,完全做不到水晶肉應有的林和軟
,食完呢度我忍吾住同少爺講:金滿庭做的真係好好食!

火腿津白 ($70), 呢個津白做得好林
,只係個汁少少咸。

排骨擔擔麵($65), 個擔擔麵醬汁
做得香濃的
,只係麵有d過林,我自己喜歡食有咬口的麵。

豬排ok good , 吾鞋
如果肥多少少更好!

XO醬炒年糕($68)個XO醬幾香口
,但年糕片切太厚而且煮得太硬

埋單326蚊,餐廳服務係好的
,非常多人而且有d迫,但侍應嬸嬸非常殷勤
。但係,今日既夏麵館味道真係差左好多
,我好懷念element的夏麵館老店呀!埋單不經意一望,原來第一間夏麵館真係1999
! 原來我地幫襯老店真係20年前。。
果然歲月不留人!

2020-01-09
$165 (Dinner)
  • 排骨擔擔麵
2020-01-06 694 views
去始創中心取東西,一行出來見到 夏麵館,原來1:45 已開始下午茶時段,看下menu 有好多選擇。叫了一個唐芹水餃麵,加$5 轉了淮山麵,送飲品一杯 選了夏伯伯酸梅湯,另外加了半份豆沙鍋餅。唐芹水餃麵 比較清淡,小小的水餃好袖珍,餡料較淡味,淮山麵幼身,質感唔錯,爽口。豆沙鍋餅就唔得,餅皮硬硬的脆身,不是有蛋香較軟身的皮,失望。