2018-02-03
出生於香港, 都是喜愛廣東菜今次來到米芝蓮推介的佐敦分店兩層高的酒家, 帶點舊香港的味道, 門口處就是一個大魚缸, 而另一邊就是燒乳豬的廚房早上中午都有茶市, 晚市主打是小菜形式是晚與一位長輩來吃飯, 緊係揀番D啱佢口味嘅餐廳啦~好彩有訂定位, 7點多已客滿我倆被安排在舒適的4人卡位, 坐得很舒服雖然是老字號, 但內裡的裝潢比我預期的新淨, 地方都好乾淨衛生餐具都是很老香港, 用上公雞圖案的茶壺, 碗碟, 杯, 很有香港風味坐低就送上花生一碟, 起寒冬寧捨早D餓, 可以頂頂肚今餐由長輩發板order啦先來1/4隻招牌燒乳豬件排得很整齊, 就當晚目測, 坐我們附近的幾圍都有order呢款招牌菜呀~唔使去飲或拜神時先食到既燒乳豬皮切得很薄, 而且是皮肉分開, 很細心, 就番有d怕肥既人士, 唔敢食皮, 就可以淨食肉雖然唔係熱辣辣, 但皮仍是很香脆肉片都切得得薄, 唔會食咗一兩件就覺得漏隨乳豬奉上沙糖及甜醬, 使足哂椒鹽豆腐粒是小吃喔每粒金黃的小粒, 皮脆內軟, 熱辣辣, 底仲有迎蒜粒辣椒粒, 蘸點酸醋, 中和熱氣呢份小吃我一個人可以吃得哂本身想吃蛇羹暖身, 可惜已沒做了~所以只點了一份龍皇
今次來到米芝蓮推介的佐敦分店
兩層高的酒家, 帶點舊香港的味道, 門口處就是一個大魚缸, 而另一邊就是燒乳豬的廚房 早上中午都有茶市, 晚市主打是小菜形式
是晚與一位長輩來吃飯, 緊係揀番D啱佢口味嘅餐廳啦~
好彩有訂定位, 7點多已客滿
我倆被安排在舒適的4人卡位, 坐得很舒服 雖然是老字號, 但內裡的裝潢比我預期的新淨, 地方都好乾淨衛生
坐低就送上花生一碟, 起寒冬寧捨早D餓, 可以頂頂肚
今餐由長輩發板order啦
先來1/4隻招牌燒乳豬件
唔使去飲或拜神時先食到既燒乳豬
就番有d怕肥既人士, 唔敢食皮, 就可以淨食肉
雖然唔係熱辣辣, 但皮仍是很香脆
隨乳豬奉上沙糖及甜醬, 使足哂
呢份小吃我一個人可以吃得哂
所以只點了一份龍皇太子羹給長輩, 單看已很足料, 每一匙都有咬口
味道適中, 沒有味精, 喝完不口乾, 清清地, 啱哂長輩口味!
看似同平日的沒大分別, 但外皮是脆香, 很喜歡這個質感
肉排是肥瘦均衡, 又唔會吃到成舊粉, 又或者一大舊肥膏
酸甜度也適中, 同樣也是多人點的菜式, 難怪是招牌菜
以為一份已熟的茶直接上檯, 原來送來的時候, 唐生菜是生的
侍應在熱煲上兜了兜, 沙沙的聲音, 幾下手勢, 生菜慢慢變成熟菜
真係新鮮熱辣, 食的時候很爽口, 不會變得軟淋霉, 入面仲有些辣椒絲, 但不會搶味
仲有意外地唔會有好多油
有飯落肚, 冬天才抵得冷
自己一向喜歡食有味的飯, 侍應端上檯時已聞到很清香的蟹及荷葉味道
蟹肉蒸得剛好, 有膏有肉, 諗起都流口水
雖然很飽很飽, 但呢個我竟然吃了2碗多
比出面食開的是不同, 你會仍看到紅豆是粒狀, 不是起沙的
加了陳皮的甘香味道, 又有百合的清香, 很豐富
糖水的甜度也是剛好, 很配合現時愛吃又愛健康的人士口味
亦將這頓晚餐畫上完美句號
大家有興趣就預早訂位啦
老字號的出名酒家, 不單是老人家來用餐的專利
Other Info. :
侍應服務很用, 見到碟上有蟹殼骨頭等垃圾, 都會立即幫你換過乾淨的碟, 讓你食得更舒適