婚後嘅第一日 老公就帶我去食我最愛嘅廚師發辦老公話既然冇得旅行honeymoon 就要食豪啲補返數呢餐水準好高 不愧為米之蓮推薦餐廳 非常滿足前菜 三文魚籽蟹羔豆腐 黑鯛魚 磯煮鮑魚賣相吸引 我最鍾意佢個磯煮鮑魚 煮得好淋日本生蠔 兵庫縣板越 呢款蠔較淡味爽口 蠔身好飽滿 配上酸汁蘿白蓉oishii 刺身 縞鰺魚 鮮劍魚腩 銀雪魚 吞拿魚鮫特別鍾意銀雪魚 滿滿嘅甘香魚油 揮之不去和食 金鯛立鱗燒用上半煎炸方式烹調 魚鱗香脆魚肉嫩滑 有驚喜壽司 石門鯛 帆立貝 赤身 牡丹蝦 赤海膽我最愛帆立貝 配上黑松露同火炙貝柱 味道好豐富魚湯用餐當日超級凍 飲返碗熱湯 成個人即刻暖笠笠師傅話魚湯係用上多款整刺身同壽司嘅魚熬製湯汁好濃郁 每一啖都飲倒滿滿嘅鮮甜味焦糖蛋糕甜度剛剛好 忌廉又香又滑 為呢餐畫上完美句號廚師發辦對我黎講最重要係個用餐體驗無論係餐廳嘅裝潢 店員嘅服務 師傅嘅功架 定係食材嘅質素各方面都好優秀 整體用餐體驗很好
婚後嘅第一日 老公就帶我去食我最愛嘅廚師發辦
師傅嘅功架 定係食材嘅質素
各方面都好優秀 整體用餐體驗很好
2022-02-21
2022-02-22 2292 views
Minimal and elegant platings, ingredients are customarily selected based on both quality and seasonality, every dish was delicious and unforgettable; kudos to my omakase chef 遠師傅 who performed seamlessly to guide me towards the best omakase dining adventure這裡的裝修設計用色淡雅秀麗,給人很舒服寧靜的感覺。當日的廚師發辦由一位經驗豐富又幽默的遠師傅主理,細聽他鏗鏘道來每款菜的食材和做法,同一時間有條不紊地處理烹煮食物和手法純熟地握壽司然後遞上,整個過程流暢俐落,大家亦不時互相交流,整體是一次既愉快亦難忘的omakase用餐體驗。這人氣店一位難求、原先booked咗食omakase dinner,因疫情關係轉在午間享用今次先講omakase下半部的壽司篇:石門鯛>打頭陣是這款岩手県出產的石門鯛,味道淡麗而油份重,見脂肪和魚肉相間

今次先講omakase下半部的壽司篇:

石門鯛

>打頭陣是這款岩手県出產的石門鯛,味道淡麗而油份重,見脂肪和魚肉相間便知入口即化;頂端點上醬油昆布漬,能帶出魚的鮮香。師傅會按照客人飯量、味覺相應調整去迎合客人口味

北寄貝

>北海道出產的北寄貝,看著師傅在我面前開殼,切片後往枱上狠狠一擲➰,還很新鮮的貝片即神經反射的向內縮起來!深紫紅色的北寄貝光滑晶瑩、結實鮮美的螺肉入口爽脆清甜,鮮味程度非坊間紅色已煮熟的版本可比擬

赤鯥

>這是日本最高級別的食材、油份重的白身魚。師傅先用火槍炙燒一下外皮釋出油脂接著輕抹醬油;入口魚油味甘腴鮮甜肥美,潤厚魚香在口腔內久久不散,真是omakase壽司中的一大高潮位

中拖羅

>乍看好像是尋常的食材為何在omakase出現?原來師傅花了心思把這款sushi轉化成創新口味,亮點就是用咗沖繩菠蘿胡椒提味!此魚本質因素味道是會帶酸性,而沖繩菠蘿出名清甜、混入辛口的胡椒做成醬,見師傅把醬輕輕在壽司上點一下、醬的清新甜美中和了魚的酸味,令緋紅色拖羅入口更油潤甘香!據師傅講這個特製醬汁更是這店首創

金目鯛

>另一款淡雅的白身魚,師傅亦用火灸燒魚皮的位置令油份溢出,把味道昇華至更高層次;配搭柚子胡椒做提味,魚肉食落爽甜香滑

牡丹蝦

>師傅先把蝦膏用醬油調味,用火輕炙不斷攪拌控制蝦膏狀態不會太熟變苦,保持嫩滑口感;晶瑩剔透的牡丹蝦輕塗醬油然後將蝦膏放面,再配上魚子醬。雪白的蝦肉入口軟柔富彈性也很creamy,輕炙過的蝦膏異常濃稠像忌廉般細滑,加上甘香的魚子醬提味、令這件壽司味道更上一層樓,不愧為這店的名物,據說很多客人都為著想品嚐這件壽司慕名而來

海膽手捲

>重頭戲嚟喇,最放肆嘅海膽手捲!這優質uni被風趣嘅遠師傅形容為海膽界的[Celine]、好貼切!師傅夾起成行密麻麻嘅「雲丹」捲比我食!這拍賣級數的海膽入口即化,甘甜得嚟又有海洋鮮味,質地細滑有如鹹的忌廉,回甘悠長一級捧!紫菜也非等閒之輩,切下去“咔嚓”一聲,咬落口感像薄片般脆口不會腍,這高質素的海苔與上等海膽非常匹配

魚湯

>濃郁杰身充滿魚油香的湯用上大量魚肉魚骨熬製了幾個鐘、湯面飄著一層魚油精華未飲已聞到香味;裡面有嫩滑的豆腐粒和清甜日本薑絲,這湯神還原媽媽煲嘅老火湯味道,很有“家”的感覺,喝下去很舒服、好甜好好飲

夕張蜜瓜

魚湯/夕張蜜瓜
Celebration
Valentine's Day
魚湯/夕張蜜瓜
2022-02-18 192 views
呢一間餐廳真係好正,本身自己好鍾意食Omakase!於是今日下晝嘅時間就走咗去試吓!午餐嘅時間真係比晚餐平咗好多,而且呢度嘅套餐有前菜,刺身,壽司,熟食,仲有烏冬同埋甜品,真係非常之豐富!而且我好鍾意呢度嘅刺身,非常新鮮,仲要係好靚嘅擺設,整體來講非常值得大家去試吓!
呢一間餐廳真係好正,本身自己好鍾意食Omakase!於是今日下晝嘅時間就走咗去試吓!午餐嘅時間真係比晚餐平咗好多,而且呢度嘅套餐有前菜,刺身壽司,熟食,仲有烏冬同埋甜品,真係非常之豐富!

2022-02-14 214 views
米芝蓮推介❤️極高質Omakase 💫💫💫🍣🍤🍢疫情又要停晚市堂食🥺omakase邊度有得外賣呀,餐廳推出咗午後時段omakase,$1580 /位,有齊前菜、刺身、壽司、和食、魚湯同埋甜品🥰🍮🧁 我哋個師傅係強師傅😃佢好細心認真幫我哋準備食物,慢慢等我地食完,一件一件咁樣上😎成餐食咗兩個幾鐘辛苦晒😌 佢哋嘅食材大部份都係日本飛機貨⭐️好新鮮❁前菜馬冀海膽配蟹肉豆腐、磯煮鮑魚、豚肉蕃茄串燒,海膽新鮮質感軟滑,蟹肉豆腐更加吸引,入口軟滑淡淡蟹香滲出來。鮑魚彈牙有口感,湯汁完全流入鮑魚入面🤤❁刺身令和之怪物生蠔🦪 Size巨形😎口感豐富色澤靚,下半部非常creamy。係日本生蠔所以味道較淡,淡淡的海水味,再配上蘿蔔蓉增添味道。北海道帆立貝配炙燒貝柱貝柱的焦香同帆立貝刺身嘅清甜味形成好大嘅對比,亦比較有噸口,加上檸檬岩鹽清新好食。縞鰺 即係深海池魚😌夏天最當做,入口爽口,咬落魚油脂厚而香,慢慢滲出來。劍魚腩第一次食劍魚腩,市面上嘅劍魚刺身大部份都係雪藏急凍。非急凍嘅劍魚,新鮮嘅劍魚唔會有雪水,肉質軟滑。第一次食冇諗過佢油分咁重😻勁香口火炙中拖羅大腹紋理細緻,脂肪分布平均,相對大拖羅來講油脂冇咁多
米芝蓮推介❤️極高質Omakase 💫💫💫🍣🍤🍢疫情又要停晚市堂食🥺omakase邊度有得外賣呀,餐廳推出咗午後時段omakase,$1580 /位,有齊前菜、刺身壽司、和食、魚湯同埋甜品🥰🍮🧁

❁前菜

北海道帆立貝配炙燒貝柱

縞鰺

劍魚腩

火炙中拖羅大腹
紋理細緻,脂肪分布平均,相對大拖羅來講油脂冇咁多,但多一份肉香。同平時中拖羅唔同嘅就係入口爆之餘,有筯鏌喺入面更加有咬口。經炙燒處理,油份迫晒出嚟,配上京蔥解膩。

❁ 和食
金目鯛立鱗燒😻😻😻🐟🐟🐟
勁鍾意食,通常都係高級日本餐廳先有。半煎炸嘅烹調手法令到所有魚鱗卷起,日式做法,魚鱗食落脆卜卜,魚肉嫩滑。配上紫蘇花好靚😌味道正,賣相用心,加爆分!

壽司

金目鯛
火炙方法烹調,輕輕燒出油分,油脂平均而且肉質細膩,師傅用咗新鮮柚子作調味。味道酸酸甜甜容易入口🤗

赤鯥魚
赤鯥屬於高級魚,其油脂含量非常豐富,因其獨特甜味而獲選用,作為刺身非常鮮美。呢餐好多高級魚🐟
真係好正☺️

中拖羅
入口充滿油分,但又唔會好似大拖羅咁膩,相對魚味濃☺️

牡丹蝦
蝦身晶瑩通透,質感爽滑,師傅認真、用心將啲蝦膏整出來,再將蝦膏加上香蔥火炙烹煮,然後放喺牡丹蝦上面,濃郁同清甜嘅對比好強烈🍤

海膽
師傅俾咗成個碗仔份量嘅海膽比我地,佢哋用嘅係全日本排名第18嘅海膽,一睇就知係貴野😌😌😌師傅係咁放係咁放,俾咗好多我地。

❁ 魚湯
佢哋最主要嘅材料就係頭先食嘅刺身嘅魚骨,熬製6-8小時,魚湯呈奶白色,新鮮清甜。勁高蛋白質、骨膠原🤤🤤🤤

甜品
芝麻豆腐布朗尼🍮
焦糖果仁千層蛋糕🍰
  • 赤鯥
  • 海膽壽司
  • 前菜
  • 縞鰺
  • 令和之怪物
𓇢 刺身ランチ Sushi Set Lunch 480𓇢 寿しランチ Sashimi Set Lunch 560𓈒𓏸𓐍玄鮨是我其中一家最喜歡的omakase餐廳從餐前的沙律 煮物 湯開始 味道清雅而開胃 讓味蕾為之後一個個奉上的壽司作好準備首先奉上的是櫻鯛 油脂較少因此魚味較淡 但肉質彈牙緊緻然後是爽脆的石垣貝 掃上微微的醬油後倍感鮮味笠仔魚上放了一點昆布漬 紫菜的甜味襯托出了魚肉的鮮味一陣火光炙燒過表皮後 金目鯛的油脂香被逼迫了出來加上一丁點的柚子胡椒 增添味道層次然後就是我最愛的中拖羅!粉嫩嫣紅的魚身 入口即化 令人意外的是在頂端的那一丁點 沖繩菠蘿胡椒菠蘿的甜味中和了吞拿魚肉質本來的酸味是第一次嘗試到這樣的處理方法 成果讓人驚艷甜蝦的頂端放上炙燒後濃縮過的蝦膏最後加上魚子醬 濃厚的鹹鮮味實在驚艷!接著是炙燒過後充滿油香的海鰻 平常燒鰻魚時會用麥芽糖 然而師傅用了冰糖取代 讓魚身少一分腥味最後灑上金芝麻碎 讓香氣份外濃厚最期待的海膽卷 用上了日本拍賣等級的海膽師傅毫不吝嗇地疊上滿滿的海膽 每一口都充滿海洋的味道最後加上一碗味道溫厚的烏冬 以及日本日東卷蛋作甜品完美又高CP值的oma

𓇢 刺身ランチ Sushi Set Lunch 480

然後是爽脆的石垣貝 掃上微微的醬油後倍感鮮味
笠仔魚上放了一點昆布漬 紫菜的甜味襯托出了魚肉的鮮味

一陣火光炙燒過表皮後 金目鯛的油脂香被逼迫了出來
加上一丁點的柚子胡椒 增添味道層次

然後就是我最愛的中拖羅!
粉嫩嫣紅的魚身 入口即化
令人意外的是在頂端的那一丁點 沖繩菠蘿胡椒
菠蘿的甜味中和了吞拿魚肉質本來的酸味
是第一次嘗試到這樣的處理方法 成果讓人驚艷

甜蝦的頂端放上炙燒後濃縮過的蝦膏
最後加上魚子醬 濃厚的鹹鮮味實在驚艷!

接著是炙燒過後充滿油香的海鰻
平常燒鰻魚時會用麥芽糖
然而師傅用了冰糖取代 讓魚身少一分腥味
最後灑上金芝麻碎 讓香氣份外濃厚

最期待的海膽卷 用上了日本拍賣等級的海膽
師傅毫不吝嗇地疊上滿滿的海膽
每一口都充滿海洋的味道
最後加上一碗味道溫厚的烏冬 以及日本日東卷蛋作甜品
完美又高CP值的omakase lunch完成!
Sashimi Set Lunch

2021-12-16
Type of Meal
Lunch
2022-02-08 320 views
第五波疫情搞到又要停晚市堂食,唔少餐廳都轉型做外賣,但對於omakase黎講,為咗保持質素,好難轉做外賣🙈🙈🙈 之前食過兩次玄鮨都超好食,今日人日就再去課金支持下🙌🏻餐廳推出咗午後時段嘅omakase,$1580/位,價錢比原本晚市嘅omakase平咗好多,但依然有前菜、刺身、壽司、熟食、魚湯/烏冬同埋甜品。今日為我地準備omakase嘅係麟師傅,先喺度再次多謝佢嘅細心,每次都等我地食完一件刺身/壽司先準備下一件,唔會有種催你快啲食完嘅感覺,可以細細品味。前菜有三碟:馬糞海膽配蟹肉豆腐、磯燒鮑魚及豚肉生姜燒,海膽新鮮質感軟滑,鮑魚比上兩次來訪煮得更腍更好食,豚肉生姜燒亦是水準之上。第一件刺身係令和之怪物生蠔,size巨形自然不在話下,麟師傅亦細心將蠔切開一半方便食用,上半部爽口清新,下半部非常creamy,同樣係令和怪物但呢道嘅日式醬汁就令佢嘅味道更有層次。第二件刺身係北海道帆立貝配炙燒貝柱,貝柱的焦香同帆立貝刺身嘅清甜味形成好大嘅對比,亦比較有𡁻口,加上檸檬岩鹽清新好食。第三件刺身係薄切金目鯛茗荷卷,茗荷係日本嘅薑,有爽口嘅感覺但唔會有平時煮餸啲薑嘅辛辣味,加上用金目鯛煮成嘅特製湯汁

餐廳推出咗午後時段嘅omakase,$1580/位,價錢比原本晚市嘅omakase平咗好多,但依然有前菜、刺身壽司、熟食、魚湯/烏冬同埋甜品

第三件刺身係薄切金目鯛茗荷卷,茗荷係日本嘅薑,有爽口嘅感覺但唔會有平時煮餸啲薑嘅辛辣味,加上用金目鯛煮成嘅特製湯汁,又香濃又有滿滿嘅骨膠原🤤🤤

第四件刺身係新鮮嘅劍魚腩配梅子鹽,而家市面上嘅劍魚刺身已經好少見,更何況係新鮮、非急凍嘅劍魚,新鮮嘅劍魚唔會有雪水,肉質軟滑,但冇拖羅嗰啲咁重油分,好啱我嘅口味。

最後一件刺身係藍鰭大拖羅,比起晚市呢件拖羅油脂冇咁多,比較似赤身,但近尾部分嘅油脂麟師傅細心切開好多刀再炙燒處理,配埋京蔥解膩啱啱好。

刺身壽司之間嘅間場熱食係我地最鍾意嘅金目鯛立鱗燒,半煎炸嘅烹調手法令到所有魚鱗卷起,咬落脆卜卜比起任何炸物都出色,配上略帶甜味嘅紫蘇花味道更有驚喜。

第一件壽司係新鮮嘅北寄貝配日本岩鹽,平時食開嘅都係熟嘅北寄貝,會好韌好難咬開,新鮮嘅就唔同,非常爽甜。食完之後麟師傅用剩返嘅裙邊整多咗個小食俾我地,配上欖醬非常開胃。

上第二件壽司時師傅有問我地需唔需要調整wasabi同壽司飯量,非常貼心。第二件係赤鯥配高山梅醬,兩者夾嘅程度係我覺得梅醬似係魚肉本身嘅肉汁,可以話係呢餐嘅三甲之一。

第三件係右口魚配鰻魚汁,食到呢度師傅見我地都唔太怕膩(其實我怕但佢嘅調味真係平衡到各種魚類嘅油脂👍🏻👍🏻),都大膽俾啲重油分嘅魚我地試,炙燒過嘅右口魚俾油脂包覆住,完全做到入口即融嘅感覺,食完覺得超幸福🥺🥺🥺

第四件係牡丹蝦壽司,蝦身晶瑩通透,質感爽滑,配上蝦膏加香蔥煮成嘅醬汁,濃郁同清甜嘅對比好強烈。

去到最後一件壽司我地都比較飽,所以師傅就冇加到飯,整咗一個純海膽嘅小碗俾我地,呢日用嘅係全日本排名第18嘅海膽,一板已經價值不菲,但麟師傅超慷慨俾咗好多我地🤫🤫真係超好食~~~~完全顛覆咗我地對海膽嘅印象😍😍

最後嘅魚湯係用多種魚頭魚骨淆製而成,非常濃郁,喺呢個天氣飲就更加舒服。

甜品方面有鹽味焦糖蛋糕同mocha蛋糕,味道比起出面嘅餐廳冇咁甜,係個比較輕鬆嘅結尾~
2022-02-08 189 views
♨️玄鮨銅鑼灣開平道1號Cubus 7樓@xuansushi ~Part II~❤️銅鑼灣米芝蓮推介日本高級料理「玄鮨」果然名不虛傳,今餐食omakase, 有幸由遠師傅主理,淺談幾句已知道他充滿經驗,今餐兩個幾小時慢慢品嚐廚師發板絕對係大大滿足,口感同視覺充滿歡樂。📌赤鯥魚壽司📌北寄貝壽司睇住師傅達生魚咁達佢,令佢神經線鬆弛,入口更爽口📌金目鯛壽司📌野生鯥線魚壽司📌牡丹蝦配自己隻蝦頭膏併魚子醬蝦,我最鍾意食蝦,呢隻蝦我比10分滿分🥰📌生雲丹赤海膽今日主角之一,師傅絕不手軟,一排過上比你,絕對係至高享受📌海膽手卷再嚟更高層次的海膽手卷,師傅講咗一輪係競投名次第10名,好食情形非筆墨能形容,只能夠自己口腔內深深感受📌A5和牛薄燒已經滿口海鮮味,再嚟A5和牛衝擊一下📌魚湯烏冬熬製6小時的魚湯,清甜程度爆燈📌雪白魚湯唔食烏冬可以直接叫碗湯📌靜岡縣蜜瓜今次呢個蜜瓜冇甜到那喉嚨,甜度適中📌朱古力蛋糕感覺好似食緊Tiramisu,香滑軟綿,飽到反艇都要食埋最後一口🤣食物:9.5/10抵食:8/10環境:8.5/10#銅鑼灣美食 #食在銅鑼灣#causewaybayfood #米芝蓮推介 #michel
♨️玄鮨
@xuansushi

~Part II~

📌赤鯥魚壽司

📌北寄貝壽司
睇住師傅達生魚咁達佢,令佢神經線鬆弛,入口更爽口

📌金目鯛壽司

📌野生鯥線魚壽司

📌牡丹蝦配自己隻蝦頭膏併魚子醬
蝦,我最鍾意食蝦,呢隻蝦我比10分滿分🥰

📌生雲丹赤海膽
今日主角之一,師傅絕不手軟,一排過上比你,絕對係至高享受

📌海膽手卷

📌A5和牛薄燒
已經滿口海鮮味,再嚟A5和牛衝擊一下

📌魚湯烏冬
熬製6小時的魚湯,清甜程度爆燈

📌雪白魚湯
唔食烏冬可以直接叫碗湯

📌靜岡縣蜜瓜
今次呢個蜜瓜冇甜到那喉嚨,甜度適中

📌朱古力蛋糕

食物:9.5/10
抵食:8/10
環境:8.5/10

#銅鑼灣美食 #食在銅鑼灣
#causewaybayfood #米芝蓮推介 #michelinguide #日本料理 #香港美食指南 #香港美食 #香港美食日記 #omakase #廚師發板 #刺身 #壽司 #michelin #michelinstar #hkig #hkfoodie #hkfood #foodiehk #foodhk #foodie #日本料理 #foodphotography #foodblogger #foodpics #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodpic #hkfoodieblogger #hkfoodielife #foodstagram
2022-02-08 609 views
♨️玄鮨銅鑼灣開平道1號Cubus 7樓@xuansushi ~Part I~❤️銅鑼灣米芝蓮推介日本高級料理「玄鮨」果然名不虛傳,今餐食omakase, 有幸由遠師傅主理,淺談幾句已知道他充滿經驗,今餐兩個幾小時慢慢品嚐廚師發板絕對係大大滿足,口感同視覺充滿歡樂。📌海膽豆腐拼豚肉海膽味濃配豆腐恰到好處,豚肉好香,好似食緊牛肉咁香📌日本蕃茄併粟米粟米爽口到不得了,日本蕃茄完全冇腥味📌即開日本生蠔脹卜卜好大隻,配上柚子醬清清甜甜好爽口📌富山白蝦配馬糞海膽白蝦上加少少Wasabi好出色,再用比較水潤嘅海膽撈去啲白蝦度食,100%完美📌柚子溶配北海道帆立貝刺身抽子溶完全能夠吊出帆立貝嘅鮮甜味道👍🏻📌深海池魚刺身📌劍魚腩刺身好高質素嘅劍魚腩📌銀雪魚刺身從來未試過銀雪魚生食,肥美到呢⋯⋯📌拖羅刺身x2前面果塊屬腹部位置,入口即溶,冇根,好食👍🏻後邊嗰塊位置上再肥啲,係有少少根,但真係肥美度90%,唔捨得咬但入口已溶咗,好好食👍🏻👍🏻📌炙燒拖羅剌身最近肚臍位置,全條魚最肥果既位,肥美到呢,好似食緊肥豬肉,所以須用塊菜包黎食平衡油膩感,呢塊肚臍位正到爆燈,好好好食👍🏻👍🏻👍🏻食完刺身後會比客人休息10分
♨️玄鮨
@xuansushi

~Part I~

📌海膽豆腐拼豚肉
海膽味濃配豆腐恰到好處,豚肉好香,好似食緊牛肉咁香

📌日本蕃茄併粟米
粟米爽口到不得了,日本蕃茄完全冇腥味

📌即開日本生蠔
脹卜卜好大隻,配上柚子醬清清甜甜好爽口

📌富山白蝦配馬糞海膽

📌柚子溶配北海道帆立貝刺身
抽子溶完全能夠吊出帆立貝嘅鮮甜味道👍🏻

📌深海池魚刺身

📌劍魚腩刺身
好高質素嘅劍魚腩

📌銀雪魚刺身
從來未試過銀雪魚生食,肥美到呢⋯⋯

📌拖羅刺身x2
前面果塊屬腹部位置,入口即溶,冇根,好食👍🏻

📌炙燒拖羅剌身

食完刺身後會比客人休息10分鐘,下一round才上壽司同熱食
(下篇繼續)🥰🥰

食物:9.5/10
抵食:8/10
環境:8.5/10

#銅鑼灣美食 #食在銅鑼灣
2022-02-05 130 views
1)服務👍👍👍👍有禮、收碟快2)食材,A5牛 某大連銷 A5 牛仲好食 食到一塊魚生有筋、好難咬整體 新鮮3)其實,岩X 好食好多 但價錢平1/2 😅不過冇米芝連推介丫
1)服務👍👍👍👍有禮、收碟快
2)食材,A5牛 某大連銷 A5 牛仲好食
食到一塊魚生有筋、好難咬
整體 新鮮
3)其實,岩X 好食好多
但價錢平1/2 😅不過冇米芝連推介丫
2022-01-07 239 views
有無人間中都會同閨蜜黎個奢華一日遊呢~ 好耐無帶我寶貝去食好野,去Lee Garden Shopping完就去左玄鮨嘆番個deluxe lunch set先!!🍽今次叫左2個午市套餐,每個餐都會跟前菜,有和風沙律, 關東煮, 青瓜小貝柱,茶碗蒸。前菜味道清新,非常開胃~ 貝柱口感彈牙, 茶碗蒸 蛋味香濃,非常嫩滑~🐣A5 Wagyu Beef Teriyaki $590係A5和牛照燒黎架~ 🐮和牛既口感肉質軟嫩,口感多汁且滋味細膩醇厚,肥而不膩既脂肪入口就會有化開既感覺!!雖然好有罪惡感,但係真係食到停唔到啊 佢會跟碗白飯🍚, 有無人同我一樣,硬係覺得日本米好食啲, 好似連米都有水準過人~哈哈 可能真係太掛住日本啦!! 鐘意日本既你, 相信呢到一定會滿足到你!💕Primo Toro Quartet on Vinegar Rice $560呢個係極上拖羅四重奏,極上??四重奏??真係見到呢啲字眼都覺得加晒分啊,本身已經期望超高,食落都無令人失望~ 玄鮨出名提供有質素既食材, 每日既食材都係新鮮送到,😍呢到既拖羅脂肪含量高,所以食落有融化既口感,化開既時候口腔充滿魚油香味,而令我有驚喜既係

今次叫左2個午市套餐,

A5 Wagyu Beef Teriyaki $590

玄鮨出名提供有質素既食材, 每日既食材都係新鮮送到,😍呢到既拖羅脂肪含量高,所以食落有融化既口感,化開既時候口腔充滿魚油香味,而令我有驚喜既係拖羅蓉~ 比平時的吞拿魚蓉油脂豐富,口感更好,味道更香。😝
黎緊好兄弟生日, 諗住請佢食餐OMAKASE, 有幾間心水餐廳, 其中一間就係玄鮨, 係未決定食邊間之前試一試佢個LUNCH SET質素先!餐廳環境恬靜舒適, 空間感大, 上到去見到師傅係BAR枱前忙於招呼食OMAKASE既客人, 而我地坐既係半開放式小廂房, 寬敞又有私隱度。Set Lunch跟左每人一份前菜, 茶碗蒸同埋櫻花蝦麵豉湯。前菜關東煮, 而茶碗蒸人入左貝柱, 又滑又鮮甜。麵豉湯加入左好多海帶同埋櫻花蝦, 令湯頭更鮮味又唔會過咸。Sashimi set lunch賣相吸引, 魚類刺身全部厚切, 特別中意火炙過金線鯛, 令魚香味更突出。肥美既拖羅入口即溶冇根, 魚油充滿口腔, 勁正。仲有最特別係師傅係海膽同三文魚籽內加入左少量SAKE, 好特別。豚肉生薑燒中意佢既薑味夠突出得黎係溫和, 唔會太哽, 豚肉軟熟唔肥, 好味。跟餐配上刺身一份,同刺身set lunch既質素一樣高, 好鮮味。食完set lunch覺得好有水準, 放心請兄弟黎食生日omakase

Sashimi set lunch

豚肉生薑燒

2021-12-29 144 views
大時大節出街食嘢最怕同人迫,通常我哋都提前慶祝,今次到我哋食omakase🥰,玄鮨曾經連續四年奪得米芝蓮推介,可以話係廚師發辦界嘅前輩,質素絕對有保證!! 🔘前菜佃煮秋刀魚,非常入味,可以連骨食,肉質偏結實!! 冬天係食鱈魚白子嘅最佳時機,唔好諗佢係咩嚟🙈,一啖放入口,口感軟綿綿,冇怪味,個人覺得同香蔥加漬物一齊食會好味啲,但我其實未識欣賞!! 😆😆🔘刺身有大拖羅、中拖羅、池魚、鱈魚、靖魚、炙燒帆立貝、生蠔,食材都係由日本直送,全部刺身都好新鮮!! 印象最深刻係鱈魚,魚肉帶豐腴油分卻不膩口,口感有點像拖羅,非常嫩滑!生蠔體積大而且飽滿,食材新鮮就係唔使太多調味都好食!! 帆立貝爽口鮮甜,但體積唔算太大!! 大拖羅佈滿精緻嘅魚油花紋,油香四溢,鮮味無比!! 🔘握壽司最正一定係北海道馬糞海膽,佢係有回甘味,入口即溶,仲有金箔喺面,要逐片海膽慢慢細味,唔捨得咁快食完!!😂牡丹蝦加上蝦膏係鮮上加鮮,味道鮮甜,令人印象好深刻!! 再來是赤目鯛,肉質細緻富有彈性,配上柚子漬物帶出魚鮮味!! 🔘魚料理第一次嘗試這道甘鯛立鱗燒,做法係煎魚時用熱油一勺勺淋在魚鱗上,令魚鱗片層層立起,除左視覺上讓人驚艷外

🔘前菜
佃煮秋刀魚,非常入味,可以連骨食,肉質偏結實!!

🔘刺身
生蠔體積大而且飽滿,食材新鮮就係唔使太多調味都好食!!
帆立貝爽口鮮甜,但體積唔算太大!!
大拖羅佈滿精緻嘅魚油花紋,油香四溢,鮮味無比!!

🔘握壽司
牡丹蝦加上蝦膏係鮮上加鮮,味道鮮甜,令人印象好深刻!!
再來是赤目鯛,肉質細緻富有彈性,配上柚子漬物帶出魚鮮味!!

🔘魚料理
第一次嘗試這道甘鯛立鱗燒,做法係煎魚時用熱油一勺勺淋在魚鱗上,令魚鱗片層層立起,除左視覺上讓人驚艷外,口感酥香清脆,魚肉柔嫩細滑,再配上海膽醬汁,非常有驚喜,聽講喺高級日本料理先食到呢道菜,一定好有技巧先可以將油溫火候拿捏得好!!

🔘汁物
白身魚湯烏冬,魚湯鮮甜濃厚呈奶白色,一啲都唔腥,烏冬滑身彈牙,冬天嚟食真係好想encore呢碗魚湯!!

🔘甜品
咖啡朱古力蛋糕,蛋糕口感鬆軟,忌廉軟綿,味道唔會過甜,有個好味嘅甜品作結都好重要!!

相信大多數人食omakase都會揀坐吧枱,呢度有吧枱亦有卡位,今次坐卡位嘅體驗都幾唔錯,可以暢所欲言咁談論啲嘢好唔好食😂,可以自在啲傾偈其實都幾好,非常滿意嘅一餐,食物出眾之餘擺盤都好精美,坐卡位一樣影到靚相!!

最後講返價錢係$1200一位另加一,都貴㗎但食有質素嘅omakase都要咁上下價錢!!
2021-12-29 135 views
🔻 玄鮨 銅鑼灣開平道1號Cubus 7樓/🧃北海丼 $480一上枱已經流晒口水,擺盤超靚,帶子好大隻好新鮮,海膽一啲化學味都冇,入口即溶得來好鮮甜,三文魚子爆漿,鹹香十足。set lunch 仲有關東煮同埋茶碗蒸等,大根非常腍同埋入味,茶碗蒸好滑好鮮味。/🧃A5和牛壽喜燒午餐 $550A5和牛份量充足,牛香滿溢,牛味濃郁,yam上日本蛋,滑得來又充滿蛋香,個飯都煮得好好,軟硬度同埋濕度都適中。最貼心係呢個set仲有刺身食,toro又香十足,五隻蝦又大隻又鮮甜。///#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig
🔻 玄鮨
🧃北海丼 $480

🧃A5和牛壽喜燒午餐 $550

///
臨近年末了,又渡過了無法去旅行的一年,這一年留港發掘了不少美色美食,但壓軸當然是我最愛的日本廚師發辦,從菜單的設計到師傅的手藝皆是匠心獨運,每位師傅都有自己獨特的美食表演藝術。 .剛好在冬至的前一天訂到了這家星級餐廳的席前位置,可能因為大家因冬至和聖誕將近湧去了中餐館和西餐廳。今餐席前的廚師發辦才是整頓飯的靈魂所在,因為可以與師傅保持交流,了解每道菜的配搭和構想的思維,不單以味道來進行交流。 為我們服務的遠師傅非常健談,而且餐飲業經驗豐富,由中菜到鐵板燒也曾涉足,這些經歷亦在今天的菜單中得到體現,盡顯大師傅的功架。廚師發辦的價錢隨食材而波動,今天晚上每位$2300,是夜的用餐不虛此行,果然是米芝蓮餐廳。 正式用餐前店員會細心問清楚我們喜惡,讓菜單微調至切合我們口味。首先來到的是前菜三小碟,師傅介紹先由淡到濃吃起蟹膏豆腐配上北海道海膽,蟹味濃郁,海膽的鮮甜口味稍被蓋過;接著是磯煮鮑魚,用昆布醬油慢火去煮,入口肉質仍保持鮮嫩彈牙;最後是一道酸汁白子,酸汁的開胃酸味讓外形細長表面光滑的白子更誘人,入口即溶鮮味爆發。 吃完前菜後見到師傅即開生蠔,原來是來自岩手縣的令和之怪物特大生蠔,有成年男子

前菜三小碟

蟹膏豆腐配上北海道海膽,蟹味濃郁,海膽的鮮甜口味稍被蓋過;

蟹膏豆腐

磯煮鮑魚

酸汁白子

吃完前菜後見到師傅即開生蠔,原來是來自岩手縣的令和之怪物特大生蠔,有成年男子的整隻手掌大小,放上新品種的黃金三文魚子和芽蔥,令色香味俱全,不過大海味略重。

令和之怪物

品嚐海膽的時節有「冬黃夏紫」的說法,即冬天適合食用黃海膽,夏季北紫海膽更佳,而秋季則是馬糞海膽的季節。現時天氣正值秋冬交錯之時,食材正是豐收之際,所以馬上奉上一道來自北海道根室的黃海膽配上新鮮吸水湯葉,橙黃色鮮甜海膽在米白色的固體豆漿之上併發出火花,湯葉豆味香濃,呈現出一種味道清淡但非常厚實的反差感,為下一道海鮮做好準備。

黃海膽配湯葉

師傅準備好刺身碟放在席前上餐位置,旁邊有柚子蘿蔔、自家鰹魚絲蒜頭漬和即磨山葵。其中蒜頭漬最有refresh嘴巴的作用,先蒸後漬,上面的魚絲口感像肉鬆般。
第一道刺身是口味清淡的北海道帆立貝刺身,灑了點點岩鹽鮮柚子,口感清淡,肉質較爽彈,與平時的軟綿感寧舍不同。

北海道帆立貝刺身

意想不到的再有一道海膽擔當主角的菜式,是以身具排名的馬糞海膽配上富山白蝦,這種鮮甜的的蝦又被稱為「富山灣的寶石」,兩者將鮮味和甜味推升至極致,是師傅經過細心安排後將海膽的層次感一步一步昇華。

馬糞海膽配富山白蝦

回歸刺身的懷抱,一道真鯛刺身看似簡單,但入口卻傳來陣陣果香,師傅開估說明這是新品種名為蜜柑鯛,產自愛媛縣,是蜜柑的最大產地之一,亦因此開發了不少水果魚以迎合年青人口味,以蜜柑皮去餵飼魚類,衍生出蜜柑鯛、蜜柑鰤和蜜柑鮭三大品種,全無腥味且有淡淡橘香,容易入口。

蜜柑鯛刺身

緊接來自北九州的縞鰺,又有深海池魚王的美譽,口感很特別,非常有嚼勁,不是走柔軟路線,亦有豐富油份,為身體帶來更多能量。

北九州縞鰺

再來是以昆布醬油漬點綴的白吞拿魚腩,肉質細膩口感嫩滑厚實,後面則是師傅的最新作品,用沖繩胡椒加上菠蘿蓉提吊出吞拿魚腩的鮮味和油份,是日本時下年輕人最潮的食法。我十分欣賞師傅這種不斷創新求變的精神,讓食客能切身體會到當地的最佳風味。

白吞拿魚腩

吞拿魚腩

刺身源源不絕,包括了這兩片鐵膽的拖羅,入口充滿油份,細嚼下更有鮮味,不愧是全條魚最有油份的部位,讓人浮起了飽足感。

拖羅

刺身環節完美收官的是火炙拖羅,外皮略帶焦香,熔點低的魚油釋放出陣陣香味,入口時油脂感已去,剩下魚香在嘴裏縈繞不息,令人回味。

火炙拖羅

遠師傅再和我們解釋今餐是以海膽和拖羅不同產地和製法去呈現出豐富的層次感,讓我們對廚師發辦有更廣闊的理解,並細心地讓我們休息一下才進入到熟食和壽司環節。
稍息十分鐘後從廚房端來油香四散的甘鯛立鱗燒,下面有一筆海膽汁,利用半煎炸的油炸法去烹制。立鱗燒外脆內軟,口應非常出眾,不過油脂感和胡椒味略重。

甘鯛立鱗燒

師傅又再展現即開貝類的功夫,三兩下手勢就打開北寄貝打開,對半切成兩片,再用手握法將壽司捏成一口大小

上到壽司碟時仍然保持活力,緩緩包緊整舊醋飯,入口有勁度咬口。

北寄貝壽司

壽司碟上還有店家自醃的生黃薑,挑選了無渣的薑,帶點微辣,適合間場時轉換口味,提升舌頭敏感度品嚐下一件壽司。
鷹鯛壽司的肉質彈牙,有清香爽甜之效。
鷹鯛壽司

再有金目鯛,用上柚子胡椒去提味,鹹中帶酸,醒神的口味。

金目鯛壽司

赤鯥壽司是經過火炙,帶出魚油香味,入口肥美且肉質嫩滑,是秋季的高級料理用魚之一。
最後一件壽司是由新鮮即開的牡丹蝦製成,整尾蝦都會完整利用,因為蝦頭蝦膏會挖開用火槍製再淋上白滑蝦肉上,口感爽滑多汁,冰火二重天下令層次更多元化。

牡丹蝦壽司

最後師傅端上兩個海膽盒顯示今天的收尾之作,分別來自南部產地和北部產地的雲丹,所謂雲丹即是日本對海膽的稱呼

最後北部產地的海膽真的特別有一種回甘的感覺。今天是人生第一次如此有層次的品味海膽,發現好味之上的確有更好味和超好味,感謝今天一切的安排。

南部雲丹

北部雲丹

湯品是白魚湯,採用了刺身魚骨熬制近6個小時,是純中式的煮法,在天氣驟然變寒之下實是神來之筆,為身心注入陣陣暖意。

白魚湯

甜品則是靜岡蜜瓜,非常多汁,仿似在喝一杯香甜的蜜瓜水一般。

靜岡蜜瓜
南部雲丹
白魚湯
靜岡蜜瓜
2021-12-17 122 views
玄鮨 📍銅鑼灣之前同男友慶祝紀念日就book咗呢間Omakase試試🥰前菜蟹膏豆腐係蟹肉撈上蟹膏放上凍豆腐上,淡淡蟹膏味加上蟹肉既鮮甜味,再食上凍豆腐,一陣涼感令口腔更感清新👍🏻 之後到呑拿魚蓉配鱈魚亁,魚蓉軟綿嘅口感同香脆嘅魚乾在口中形成對比,少許蔥花點綴更能帶出魚蓉同魚乾本身嘅味道🥰 最後再食炸和牛丸,師傳選用日本宮崎a5和牛打成牛丸,一咬和牛嘅油香就喺口中爆發,包圍咗整個口腔😋刺身食完前菜就到刺身環節,第一道係蟹肉刺身配土佐啫喱😛 蟹肉刺身好大條,配上啫喱狀嘅土佐醋,完全帶出蟹肉嘅鮮甜,唔錯👍🏻 🦪令和怪物 生蠔好creamy 好大隻🤤🤤之後就係島池魚刺身,師傅選用嘅係野生深海魚,差唔多係頂級,油分十足,口感爽口,一啲都唔膩口😆第四道就係我最鐘意食嘅海膽,師傅知道我哋慶祝紀念日,都特登準備咗拍賣級海膽🧡拍賣級海膽色澤均勻明亮,口感creamy 但不黐口,味道濃郁,無一般海膽嘅甘澀,配上富山白蝦,兩者都好鮮甜😋到第五道係劍魚腩刺身,日本人稱白吞拿魚,原來兩種魚都係近親,味道有啲啲似,不過劍魚口感較爽口😛最後一款刺身係我最愛嘅大拖羅😍 拖羅入口即溶,啖啖魚油香,一啲筋都冇,好滿足😋食
玄鮨 📍銅鑼灣
之前同男友慶祝紀念日就book咗呢間Omakase試試🥰

前菜

刺身

食完刺身,喺食壽司之前先食返一道熱食,係宮崎和牛薄燒配洋蔥😆 和牛薄燒燒得好香,牛味香濃,入面包住香甜嘅洋蔥好夾😋