2017-02-12 6302 views
朋友揀咗係荃灣食生日飯,唔想成日食東海堂同美心啲生日蛋糕,我就上網搵吓有咩特別嘅蛋糕可以訂。就搵到呢間cake shop,食飯早兩日WhatsApp定咗個二合一蛋糕,可以揀兩種唔同口味合併一齊,我就揀咗士多啤梨脆脆同Bailey 芝士,味道可以唔太甜可選擇地鐵交收或上門自取,自取有九折,見地點都幾方便,又近食飯嘅餐廳,就自取好了,都好易搵上到去一出lift 就見到間舖頭,外內裝修都好整齊,可以見到廚房,好乾淨。亦可以現成買cookies,小蛋糕同macaron.

二合一
二合一
2016-10-05 4896 views
已經不下十幾次光顧怡和園,今次終於的起心肝寫番個食評。兩位師傅lee幾年尼一直有新款式新嘗試俾客人,而且蛋糕款式較外面的餅店特別,味道整體不太甜,好啱我口味。所以一有朋友同事生日第一時間就諗起怡和園。除左有蛋糕外仲有拿破崙、馬卡龍、曲奇、月餅。。以前仲有切餅,不過而家無lu....Lee個雙重朱古力曲奇,朱古力勁濃郁,但不太甜,一食就知好足料!舖頭產品種類不算多,部分產品有得試食買了一個兩種口味的蛋糕(熱情果脆脆+士多啤梨脆脆)味道很清新,賣相好靚,影相一流雖然兩種口味價錢貴少少但可以一次過食哂兩種味價錢較大型餅店略貴,但以小店人手小量製作倘算合理。唯獨店舖位置較偏遠,但聽說最近可於地鐵站取貨。。。。

舖頭產品種類不算多,部分產品有得試食
雖然兩種口味價錢貴少少但可以一次過食哂兩種味

2016-09-07
2015-08-30 4928 views
8月26日是太太生日,她很喜歡芒果味道蛋糕,向同事得知,推介怡和園新出芒果千層,倆口子加囝囝三人食,便買了4寸份量晚上慶祝.蛋糕盒和蛋糕外型優雅,另外有支芒果汁,幾得意.最初以為會很難切,但有膠手套附送,都切到ok.味道不算很甜,cream和芒果肉夾得好好,班戟有蛋味,最欣賞有拿破倫脆皮,好特別,層次整體做到脆滑香甜,有21層材料,真是個特別千層蛋糕,太太喜歡極了.此店位置(在荃灣區)工業大廈中,如果沒有同事介紹,亦未必會知道.

芒果千層
Other Info. : 訂蛋糕不用預繳,好方便客人,有9折
2015-08-26
芒果千層
2015-01-24 5257 views
上星期朋友生日,本來諗住去聖安娜買蛋糕,放工行過楊屋道途中,有個幾靚女的姐姐仔派張傳單俾我,睇下原來係上樓蛋糕店,就係我公司附近(我係橫龍街附近返工),於是第二日就走上去睇下,估唔到工廠大廈上樓舖都可以裝修得咁靚,裝修到完全唔似工廠大廈的單位,一入門口就有個蛋糕櫃(不過係切餅來既),有好多特別的口味,街舖好少見,例如有荔枝味,青檸味等等,因為上樓舖唔似得街舖咁多人,店員好熱心介紹,但係始終第一未幫襯過,就買住切餅(拿破崙)返屋企同屋企人試下咩質素先,個拿破崙切餅的酥皮好鬆脆,d吉士cream好香雲尼拿味,屋企人同我都食得好滋味,於是第二日我又走上去,老板娘o岩o岩係度,佢建議我地試下佢地舖頭的招牌蛋糕「曲奇焦糖mousse蛋糕」,齋睇樣好似好甜好滯咁,但係老板娘話個份量有調較過,減少左糖的份量,唔會好甜,飯後一個人閒閒地切兩件來食都唔會覺得滯,見尋晚個拿破崙都咁得,就信老板娘一次,買左呢個招牌蛋糕,去到同朋友慶祝,切來食過大家都好驚奇(包括我自己),真係甜而不膩,焦糖的香味加上曲奇碎的口感,真係無得頂,怪唔得之係鎮店之寶的招牌蛋糕。

拿破崙酥皮鬆脆
鎮店招牌蛋糕「曲奇焦糖mousse蛋糕」
2014-12-20
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$220 (Tea)
1K
2014-03-17 4391 views
實在很少寫關於生日蛋糕的食評,不過這家餅店實在不錯,值得一寫位處廠廈, 真的很難找,花了一番工夫才爬到上去面口的小型櫃面加上後面一個偌大乾淨的廚房,感覺還不錯,不過最驚喜的是蛋糕的設計很華麗沒有讓我在未來外母的面前丟臉味道也是很好,適度的巧克力的苦澀令它更上一層樓,另外, 餅底加上了一些爆炸糖,令口感很奇炒有趣如果說以218要在”西海堂”買個差不多的,一定又是來來去去那幾款,不如走遠一點,就可以買到創意,支持用心小店經營!

實在很少寫關於生日蛋糕的食評,
不過這家餅店實在不錯,
值得一寫
位處廠廈, 真的很難找,
花了一番工夫才爬到上去
面口的小型櫃面加上後面一個偌大乾淨的廚房,
感覺還不錯,
不過最驚喜的是蛋糕的設計很華麗
沒有讓我在未來外母的面前丟臉
味道也是很好,
適度的巧克力的苦澀令它更上一層樓,
另外, 餅底加上了一些爆炸糖,
令口感很奇炒有趣
如果說以218要在”西海堂”買個差不多的,
一定又是來來去去那幾款,
不如走遠一點,
就可以買到創意,
支持用心小店經營!
2014-03-15
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
  • 爆脆榛子朱古力蛋糕
2013-11-01 3492 views
本來, 係想訂另一家更出名的網上蛋糕店的蛋糕的. 但最快要11月中先有貨. 都明嘅, 識公關手段識搵人氣食家試食, 唔熱賣就奇忽然想起荃灣有間工廈蛋糕私店. 一日前訂, 第二日就可以攞. 即刻打去訂.馬卡龍蛋糕, 一眼就睇中, 寶貝實鍾意. 又蝴蝶又馬卡龍, 中曬唔少女人心. 好靚, 好feminine, 好浪漫怕自己路痴搵唔到路, 就做足功課search下點行. 哈, 小店的網頁好清晰咁圖文並茂講解點去, 仲有個幾貼近現實嘅地圖添.預早半個鐘去, 竟然係好順利無迷路嘅情況之下, 準時十二點到達!我太準時嘅關係, 未攞得. 一個後生斯文女攞杯水出來請我飲, 話麻煩我等等, 因為佢同事仲寫緊個生日字, 佢地係會即日寫好新鮮咁話 XDDD我問起佢特別設計嘅朱古力生日牌(5日前預訂)嘅野來打發下時間. 佢都好好笑容同禮貌同我傾.佢話3D蛋糕又貴又甜, 做個靚靚生日牌, 你想點都得. 我好認同, 我都整過3D蛋糕, 根本係色素+忌廉+雜果清蛋糕, 好睇唔好食居多, 亦好膩. 店裡有display一本蛋糕書, 曾經我係書店見過, 亦有衝動想買. 咦, 睇落阿姐姐仔個樣有幾分似書上的糕餅師. XD
馬卡龍蛋糕

都明嘅, 識公關手段識搵人氣食家試食, 唔熱賣就奇

店裡有display一本蛋糕書, 曾經我係書店見過, 亦有衝動想買. 咦, 睇落阿姐姐仔個樣有幾分似書上的糕餅師. XDDD

所有生日牌的設計和製作都係由另一位後生女設計師負責.

assume佢地網頁/publication都係出自佢手筆. 真係好用心好體貼

蛋糕係雜果清蛋糕, 唔係好甜, 我雪咗十二小時都唔會好死實.

忌廉都唔甜, 雪咗咁耐都唔硬, 深夜先食減少罪惡感 XDDDD

收禮者好開心呀, 佢真心覺得個蛋糕好靚好華麗, D馬卡龍都OK喇

我好肯定, 我將來會再幫襯的, 亦會推薦比朋友

Other Info. : 自取有9折. 工廈是門市和蛋糕工場, 佔舖面3分2. 望落好乾淨好開揚 XDDD
2013-10-30
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$216 (Other)
馬卡龍蛋糕
2013-10-22 2709 views
最近男朋友工作很忙,每天放工後都顯得很疲累。看見他這樣,就想買些甜點給他吃。因為我的工作最近也蠻忙碌,所以沒時間到太遠的地方逛逛,就在我們最熟悉的荃灣找找吧,上網找,竟然讓我找到一間在工廠大廈內的甜點店,於是,那天放工,就走到那裡去找找。其實,路程也蠻遠的,而且由於我是個迷路人,所以也迷了好久才找到呢!最後,在一座工廠大廈內的18樓找到它呢!幸好及時趕到,差5分鐘就關門了。這間叫做怡和園的蛋糕店,裝修用了讓人很舒服的白色,雖然很簡單,但還是放著蠻有心思的擺設。內裡的蛋糕和甜點都放得很整齊,超級吸引啊!有我最愛的馬卡龍呀!還有不同款式的曲奇餅,全部都可供試食才購買,購買的時候,店員還溫馨提示我,這裡的曲奇餅都是用少糖製造的,特別健康又美味。我看見還有cup cake和蛋糕可訂製,下一次慶祝生日可以嘗試一下這裡啊!最後買了杏仁朱古力曲奇,不算太甜,也不會吃完之後覺得很有罪惡感,不錯!還有這個蝴蝶酥,男朋友對這個蝴蝶酥很讚賞呢,他說小塊小塊的,又不太甜,放了幾天還是很脆口,值得推介!而我就買了這個七色馬卡龍給自己作鼓勵,真的超愛馬卡龍的!雖然我知道很多男生都不明白為什麼女生這麼迷這個小東西,
最近男朋友工作很忙,每天放工後都顯得很疲累。
看見他這樣,就想買些甜點給他吃。
因為我的工作最近也蠻忙碌,所以沒時間到太遠的地方逛逛,
就在我們最熟悉的荃灣找找吧,
上網找,竟然讓我找到一間在工廠大廈內的甜點店,
於是,那天放工,就走到那裡去找找。
其實,路程也蠻遠的,而且由於我是個迷路人,
所以也迷了好久才找到呢!
最後,在一座工廠大廈內的18樓找到它呢!
幸好及時趕到,差5分鐘就關門了。
這間叫做怡和園的蛋糕店,裝修用了讓人很舒服的白色,
雖然很簡單,但還是放著蠻有心思的擺設。
內裡的蛋糕和甜點都放得很整齊,超級吸引啊!
有我最愛的馬卡龍呀!
還有不同款式的曲奇餅,全部都可供試食才購買,
特別健康又美味。
還有這個蝴蝶酥,男朋友對這個蝴蝶酥很讚賞呢,
他說小塊小塊的,又不太甜,放了幾天還是很脆口,值得推介!
而我就買了這個七色馬卡龍給自己作鼓勵,
真的超愛馬卡龍的!
雖然我知道很多男生都不明白為什麼女生這麼迷這個小東西,
就好像男朋友常常都問,為什麼這個小小的餅會值十多元甚至二十多元一塊,
可是,馬卡龍吃下去的感覺,真的是很幸福呢!
我自己本身比較喜愛軟口感的馬卡龍,我喜歡吃下去那份濃郁的感覺,
不過怡和園的馬卡龍是比較脆的,口感也很清新。
在他的網頁看見除了蛋糕﹑曲奇餅和馬卡龍外,
還有訂造給寵物吃的蛋糕啊,結婚蛋糕和派對甜品也可以訂造啊!
現在這個給大集團壟斷市場的環境,這些小店舖實在很需要大家的支持,
我想,大家也不希望,每次吃蛋糕都是那些款式吧!

發掘一下身邊的好地方,介紹給朋友,讓更多的人,可以支持這些努力在對抗壟斷的小店吧!
2012-05-31 2008 views
...本身.住荃灣..但無知道有此CAKE SHOP.....是次..係從某報紙報導而得知..從網址..面書找到它們的page..一直都有留意...蛋糕款式都不俗....就母親節..訂給我至愛的母親大人..Lime mousse....\賣相幾潮.....青檸味清新.特出.......飯後食都好開胃,,,可能佢地係用咩新鮮果泥..唔係用香精..((店員話既)).......所以微微酸..味唔假..無拿口喉嚨...外間多數都係青檸cheese cake..難得搵到..就咁..lime mousse,,,..媽媽.老人家..都食得開心......同場都有唔少親戚所以..另外都買佐其他甜品試下....杯裝 TIRAMISU.....要25元.一杯....但堅好食...有少少咖啡酒..唔太濃..芝士味夠..但唔溜..口感輕軟....比起..其他店鋪滑身..唔知同杯裝有無關係....買得4杯..真係唔夠分.....每杯都跟一支.朱古力匙斤..成支都係DARK CHOCOLATE..好特別...味道仲好好Brownies.唔溜..同無咁甜.....凍食就實d...擺多一陣..就鬆軟d.....焗既

Lime mousse....\

同場都有唔少親戚所以..另外都買佐其他甜品試下....
Brownies.
唔溜..同無咁甜.....凍食就實d...擺多一陣..就鬆軟d.....焗既蛋糕..但食落又唔會好乾...好新鮮..唔似放佐好耐.....e款蛋糕好似街邊少有d...
2012-05-12
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
Mother's Day
  • 青檸mousse Tiramisu Brownies
(Non-member)
2012-03-22 1669 views
由於小女子。剛剛成年。一心搵D未做過既嘢DO下。。最簡單的就是寫食評。。而且我家人真係為我預備佐一個。好好味。生日蛋糕這是熱情果MOUSSE。蛋糕。。.係出面既蛋糕店少有D既味道..媽媽話佢見到單張上E個CAKE好女仔好得意..特登打去預定佐先....我打開個時.好開心呢..賣相好得..上面應該係熱情果味.綿花糖.同 啫喱..蛋糕入面都有.啫喱..除佐海綿蛋糕..仲有個餅底.雖然唔係脆脆個種..但配落蛋糕到..好正...一個夾字.....媽咪同.E.媽一齊上去攞蛋糕..E.媽話個到裝修好靚.好乾淨..身痕又要買多幾件cut cake..上圖係Raspberry cho mousse..有脆脆底...mousse.好滑..好濃...朱古力迷.必試..仲食到有酸酸地..Raspberry jelly...撞埋一齊食..一d都唔溜..焗朱古力果仁蛋糕..其實我唔係咁喜歡果仁...所以只試佐少少....但家人話好味..唔咁重牛油...唔太甜..好新鮮.焗既但個面唔乾...攤一陣先食...仲鬆軟..焦糖.oreo.蛋糕..店員.提議.雪冰格,,當雪榚.咁食..我地照做..果然.係.冰格攞出嚟食
。而且我家人真係為我預備佐一個。好好味。生日蛋糕
焦糖.oreo.蛋糕..店員.提議.雪冰格,,當雪榚.咁食..我地照做..果然.係.冰格攞出嚟食.好凍.但又即刻咬得落.個餅底夠硬.焦糖味好香..唔溜..甜度又偏底..係要讚...

好開心..係成年之日.家人準備佐咁好既蛋糕比我,,..味道仲一流..雖然上樓鋪..又唔近我屋企.不過..食過佢地既.產品..應該都係有心人開既..會再次支持.....最多謝..媽咪同e.媽...
2012-03-21
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
2012-03-05 1325 views
早幾日買個蛋糕想幫個朋友慶祝生日~~上OPENRICE見到呢間餅店D食評都好好就買左呢個藍莓芝士蛋糕試下~~(地方雖然偏遠左D),上到去見到有個好靚好後生既女師傅走出黎介紹D蛋糕~~我就揀左個藍莓芝士餅前兩日拎左返去同D朋友慶祝生日~~食落去果D濃烈既芝士味~~D 藍莓又夠多~~同我係出面食開果D酒店級既芝士餅真係一模一樣~~當我再食佢最底果塊餅~~果塊餅係脆卜卜GA~~我估應該係早上先整呢個餅先會有咁脆~~三百蚊既兩磅蛋糕貴就貴左少少~~但係用料真係一流~酒店級水準~真係值得再試~~
呢間鋪頭既藍莓芝士蛋糕好好食

2012-03-03
呢間鋪頭既藍莓芝士蛋糕好好食
(Non-member)
2012-02-24 1167 views
早前朋友推介怡和園蛋糕好正,趁上星期六返半日工,同事都係鍾意食芝士蛋糕嘅女士,我上網睇到有款baileys 酒芝士蛋糕,$220一磅,之後就打電話去蛋糕店,職員話要先付款落單,上去取貨有9折優惠,折後即$198.上大廈見蛋糕店裝潢好白,幾舒服.收到蛋糕,蛋糕盒都幾大,幾靚.打開見蛋糕外型同網上張相差不多,咖啡色幾高貴.我地切開6件食,入口Mousse芝士味輕身,有少少似tiramisu, 好smooth,食到有baileys酒味,仲有餅底,係脆餅乾,成個蛋糕係少甜,味道好夾,好鍾意呀!不過蛋糕店星期日休息,想取蛋糕就要星期六攞.蛋糕店位置唔近市中心,要花時間搵.

不過蛋糕店星期日休息,想取蛋糕就要星期六攞.
蛋糕店位置唔近市中心,要花時間搵.
2012-02-18
  • baileys 酒芝士蛋糕
2012-02-21 1151 views
新年去契妹屋企,契妹攞咗盒禮品俾大家食,係一盒Macarons,有幾款味道,食咗幾件,都幾好味,最鍾意係少甜,中間唔係jam,少甜cream,好味喎.最出奇係間蛋糕店名叫"怡和園",唔係"頤和園",原來喺我住嘅隔一條馬路嘅大廈,可能係上樓,開咗我都唔知喎.打電話問蛋糕店職員邊款蛋糕啱老人家食(慶祝奶奶生日用),職員推介咗個Lime mousse cake(2 lbs),9折外賣拎走$315,要銀行過數.上去攞蛋糕時,見到有Valentine's day gift 賣,包裝好靚,不過要預訂.餅柜有macarons 賣,買一袋有5件($40),$8一件都算平.見到好大個廚房,唔知仲以為開班教整蛋糕,有啲失望.10個大人加1位小朋友食個cake,mousse 好fresh, 特別,同lemon唔同,酸甜入口又滑,老爺奶奶讚好,大家都好like.之後再食macarons,自己食晒5件,好滿足,值得推介係少甜macarons.正呀!

見到好大個廚房,唔知仲以為開班教整蛋糕,有啲失望.

見到有好大個廚房嘅蛋糕店
Yummy Macarons
Macarons
Orange macaron
Green tea macaron
Raspberry macaron
Other Info. : 有狗蛋糕,Brownies,cookies....
2012-02-13
見到有好大個廚房嘅蛋糕店
  • Lime mousse cake
  • macarons
2012-02-16 761 views
到荃灣接老公放工,然後去紅館 Concert YY.當然少不了要找點好吃的甜點。一早做定功課,見這裡的Brownie不錯,決定到那裡買些再上路。地址實在很難找,幸好致電店員查詢,她非常有礼地教我們怎样去,其實當時巳經差不多七時,是收舖時間,實在感謝她們遲些收工也等我們到來。$20 一件蛋糕 $55 三件 Brownie首選,表皮不乾,咬下去很鬆軟,比起Mrs. field's的多了一種軟滑,細緻,好像感覺到美女餅師的絲絲温柔。我要了一件青檸蛋糕,慕士香滑,甜度適中,美中不足是沒有餅底,少了層次感,口味清新,仍算不錯。老公要多一件紅桑子朱古力蛋糕,朱古力濃香帶苦,蛋糕中夾着粒粒紅桑子啫哩,而且還有脆卜卜的朱古力餅底,這個有9.5分啊!個人認為丁丁做得比阿Paul那個老佛爺還要用心呢!至於SUPRISE就是Y2 CAKES 的COOKIES 啦,丁丁請我們試食,一吃之下不得了!!紫菜曲奇怎會這麼鬆脆,而沒有一點兒牛油的油膩,朱古力杏仁亦非常可口,原來是用了低脂低糖低鹽的健康食譜去做,正合我們為食又怕肥的人呢!$40 /2包 價錢合理。今次真幸運及時嚐得美點,以後一定會多多支持!努力呀!
今次真幸運及時嚐得美點,以後一定會多多支持!努力呀!
Other Info. : 3個月消費滿$800 可成為vip.可訂寵物蛋糕
2012-02-14
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$50 (Other)
Valentine's Day
  • Browine
  • cookies
  • 紅桑子朱古力蛋糕
2012-02-12 676 views
之前同男友講過想再試試e到d.蛋糕..估唔到佢真係會静靜的去買比我食...真係誠意都100分... 先講cookies.男友話之前睇過佢地既專頁...知道cookies係新產品..又知道我喜歡食紫菜.買埋比我試..咬一口.出奇地.睇唔出咁鬆化.唔係太甜..紫菜味好特別..出面街應該無咩..包裝上寫佐無防腐劑.如果係真既.唔怪得無個陣怪怪味.... 男友話.佢上到去個時.都有d人買緊..到佢個時得返少量選擇.(好心佢打去留起先啦 )....買佐2件tiramisu.同一件raspberry cho mousse..tiramisu.睇落係半個圓形波波.好得意...口感軟滑.好輕口.唔溜,感覺到有少少酒味..食得多大集團既蛋糕...比e舊tiramisu.喚醒佐...真係好味既tiramisu味道應該係咁.個舊cho mousse.男友喜歡佢入面有.raspberry jelly.酸酸地..襯係好濃既cho mousse.好夾.........好有水準...買相簡單.但又金箔..會再試下其他蛋糕,,支持小店舖....個胃既要求唔想再受制於大集團....
....

2012-02-10
  • cakes
2012-01-30 401 views
是日.有朋生日..約佐一班人去bbq....友人話之前已經order.佐個 Baileys 芝士蛋糕..不過點我去攞..我都搵佐一陣..因為唔係地鋪..不過近住宅唔算難搵....上到去.見晒廚房..真係估唔到會咁乾淨企理........見到個蛋糕櫃..都有十幾個蛋糕等人攞...上樓蛋糕店.都應該既旺場...食完飽飽開一餐...都要ko埋個蛋糕佢..首先講買相..幾靚唔( 娘)..... 講到入面...比想像中好//..中間一層.黑海綿蛋糕.....但個底係一塊.味似cookies.既餅底....整體食落.好豐富....又唔太甜..我平時唔飲開酒..但個蛋糕既酒味就剛剛好....唔知佢地用咩芝士...感覺好輕身...唔會好( 痴)口個種感覺.....友人話..下次再訂其他蛋糕試下....但又係我拎...因為佢係 (vip) 自取.有8 折..

2012-01-30
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)