2023-01-07 32 views
616燒肉酒場📍大圍積福街60-62號好時洋樓地下4-5號舖餐廳晚市安排set A同B,小編揀左set A👍🏻自家製冰話梅小蕃茄十粒左右既開胃小菜,食落真係話梅味醃出黎既味道,好特別!👍🏻野菌蟹肉茶碗蒸冬菇、蝦、竹輪、雞蛋、蘑菇,熱辣辣既經典茶碗蒸👍🏻A5三角肉刺身睇落好似生牛片,店員唔講都以為係要放落爐度燒🤣薄片食落感受到牛既脂肪、上面仲有少量蔥、醬油點綴👍🏻澳洲和牛牛肋條配菜有青椒、紅椒、黃椒原條牛肋條來燒燒完展開一嚿嚿來食,有得玩又有得食,一流🤪👍🏻黑毛和牛特選牛小排澳洲和牛牛腹肉黑毛和牛友三角肉幾款牛類都極高質,配上醬汁,唔洗燒太耐,入口即溶,高質飛機貨😍沾滿秘製醬汁的正方形牛肉,煮熟咗可以點蛋醬來吃 👍🏻燒鳥盛盒類似雞腎既爽口感既東西😍一見難忘👍🏻獅子王飯卷食完甘多燒肉,最後有返個大件壽司🍙黎飽飽肚,芝士配少量肉粒、上面仲有木魚點綴🥰👍🏻食完仲有雪芭黎做甜品😍店員都會不時加熱茶,非常細心🤍座位空間感超足夠,場內氣氛十足,有日本櫻花擺設,同好多日式清酒🍶。另外仲有四個卡位,大家黎前都記得book位,燒肉店有分時段俾大家入場
616燒肉酒場
📍大圍積福街60-62號好時洋樓地下4-5號舖

餐廳晚市安排set A同B,小編揀左set A

👍🏻自家製冰話梅小蕃茄
十粒左右既開胃小菜,食落真係話梅味醃出黎既味道,好特別!

👍🏻野菌蟹肉茶碗蒸
冬菇、蝦、竹輪、雞蛋、蘑菇,熱辣辣既經典茶碗蒸

👍🏻A5三角肉刺身

👍🏻澳洲和牛牛肋條
配菜有青椒、紅椒、黃椒
原條牛肋條來燒燒完展開一嚿嚿來食,有得玩又有得食,一流🤪

👍🏻黑毛和牛特選牛小排
澳洲和牛牛腹肉
黑毛和牛友三角肉

沾滿秘製醬汁的正方形牛肉,煮熟咗可以點蛋醬來吃

👍🏻燒鳥盛盒
類似雞腎既爽口感既東西😍一見難忘

👍🏻獅子王飯卷

👍🏻食完仲有雪芭黎做甜品😍店員都會不時加熱茶,非常細心

2023-01-06 34 views
🥢 2023年踏入新一年,第一餐要食一餐豪啲嘅,今次去到大圍火車站附近嘅616燒肉酒場,佢地主打靚靚黑毛和牛套餐,淨係睇相已經流曬口水! 👍🏻 不得不讚職員嘅服務態度食在好出色,大大增添成餐飯嘅滿足感,佢地會主動介紹餐點點樣燒會最好味,仲會幫客人燒比較高級嘅肉,等佢地可以食到最好 ⏳上菜速度: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 剌身五點盛 - 三文魚/拖羅/帶子/赤蝦/油甘魚塊塊都新鮮厚切,帶子好鮮甜,拖羅油脂感豐富!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 烤牛肉凱撒沙律牛肉燒得幾香,蔬菜爽脆配上脆麵包黑醋,沙律醬同埋芝士碎錦上添花,全個沙律可以話十分出色!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 黑毛和牛西冷薄燒西冷紋路好靚,燒到大概三四成熟,跟住包埋壽司飯,撈埋佢哋嘅壽喜燒蛋汁,口感豐富,齒頰留香揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 黑毛和牛肉眼上蓋肉眼厚度切得適中,肉質嫩滑同埋好腍容易咬開!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 極上封門柳呢個部位牛味比較重,但都唔會覺得好漏或者油膩揾食指數: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 澳洲和牛橫隔膜橫隔膜相對有咬口,牛味濃郁,越咬得耐牛味越出揾食指數: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 櫻花蝦和牛炒飯材料好多飯粒粒粒分明,但同時能夠保持適

⏳上菜速度: 🐄🐄🐄🐄🐄

✨ 剌身五點盛 - 三文魚/拖羅/帶子/赤蝦/油甘魚
塊塊都新鮮厚切,帶子好鮮甜,拖羅油脂感豐富!

✨ 烤牛肉凱撒沙律

✨ 黑毛和牛西冷薄燒

✨ 黑毛和牛肉眼上蓋
肉眼厚度切得適中,肉質嫩滑同埋好腍容易咬開!

✨ 極上封門柳
呢個部位牛味比較重,但都唔會覺得好漏或者油膩

✨ 澳洲和牛橫隔膜
橫隔膜相對有咬口,牛味濃郁,越咬得耐牛味越出

✨ 櫻花蝦和牛炒飯
材料好多飯粒粒粒分明,但同時能夠保持適當濕潤
2023-01-06 30 views
🔖 大圍616燒肉就場主打黑毛和牛,佢地嘅和牛封存45天就可以提供到最高級享受比顧客,我超級推介! 💬 首先餐廳職員會簡單介紹醬汁同埋佢地餐廳牛肉嘅特色,基本上佢地嘅套餐可以話極為豐富,第一係刺身5款,全部厚切超新鮮,特別拖羅品質超高,跟住就有沙律,成個沙律足料,加左黑醋好開胃,裏面自己仲有烤牛肉! 💬 今次試左佢地主打嘅西冷薄燒,果然名不虛傳,油花靚到爆燈,職員仲好好幫我地燒埋,叫我地要包壽司飯同埋點蛋汁食,其他肉類都係好高質,肉眼上蓋好嫩,橫隔膜超濃味同埋要慢慢咀嚼,封門柳醃製都好入味但唔會功高蓋主! 💬 另外仲有一個炒飯,炒飯好大碗而且材料落好多絕對唔孤寒,總括而言真係好豐富嘅一頓晚餐,超級滿足,好推介慶祝生日或者紀念日!

2023-01-01 38 views
想食燒肉,朋友介紹佐616燒肉酒場,聽到616以為得打邊爐,原來新開佐燒肉場,而且就係地鐵站隔離😍 地鐵站行過去都唔使3分鐘😍室內環境好似去佐日本居酒屋咁😍 刺身五點盛⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 刺身好新鮮,而且好足料,食得出係好野😍 黑毛和牛西冷薄燒 切到好薄,睇得出手工好好,燒完加蛋黃同飯,好夾👍🏻而且好香😍 黑毛和牛肉眼上蓋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 之前無食過眼上蓋,朋友介紹要試下,入口即化既感覺,推薦👍🏻而且食落好香 極上封門柳⭐️⭐️⭐️⭐️ 牛味會比較重,不過可以接受,點醬一齊食,味道剛剛好 蒜香牛油雜菌⭐️⭐️⭐️⭐️ 好香牛油味,聞到都開胃 櫻花蝦和牛炒飯⭐️⭐️⭐️⭐️ 炒飯粒粒分明,櫻花蝦🦐大大隻👍🏻
2022-12-31 29 views
616燒肉酒場大圍積福街60-62號好時洋樓地下4-5號舖/616打邊爐試得多,燒肉真係第一次試,估唔到牛嘅質素更加好,散叫叫到成枱都係,人均都只係五百幾蚊,但係已經超滿足,而且都真係好好食!而家舖頭仲會送甜品比客人/💙自家製冰話梅小蕃茄酸酸甜甜,好似食緊一粒好多汁嘅話梅咁,超級開胃,我覺得係必叫/💙野菌蟹肉茶碗蒸蟹肉鋪到成碗都係,鹹香好正,啲蛋好滑,有蛋香/💙A5三角肉刺身夠晒新鮮,入口即溶,油而不膩/💙澳洲和牛牛肋條手掌加前手臂咁長,燒嘅時候都幾壯觀,燒到外面焦香,攞鉸剪剪成一舊舊,用生菜包住嚟食,減輕油膩感/💙黑毛和牛友三角肉和牛友三角係牛腿肉之中一個三角形嘅部位,肉與油脂比例均衡,又以肉味濃郁稱著,可以同時食到香濃牛肉味以及入口即化嘅油脂香味,沾埋蛋漿食,又滑又滋味/💙 澳洲和牛牛腹肉、黑毛和牛特選牛小排質素都係非常高,有醬汁醃過,唔使再點醬汁都非常惹味/💙燒鳥盛盒雞腎大大嚿,好爽口,雞髀肉好嫩滑/💙黑豚腩西京燒超級有驚喜,本身以為好肥膩,點知係油香,而唔係肥膩,而且豬肉味仲好香,仲一啲都唔韌///#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodpor
616燒肉酒場
大圍積福街60-62號好時洋樓地下4-5號舖

💙自家製冰話梅小蕃茄

💙野菌蟹肉茶碗蒸
蟹肉鋪到成碗都係,鹹香好正,啲蛋好滑,有蛋香

💙A5三角肉刺身
夠晒新鮮,入口即溶,油而不膩

💙澳洲和牛牛肋條

💙黑毛和牛友三角肉

💙 澳洲和牛牛腹肉、黑毛和牛特選牛小排
質素都係非常高,有醬汁醃過,唔使再點醬汁都非常惹味
💙燒鳥盛盒
雞腎大大嚿,好爽口,雞髀肉好嫩滑

💙黑豚腩西京燒

///
#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig
2022-12-30 37 views
平時係大圍都係食掃街多,估唔到發現616燒肉,更係要試下,鋪頭裝修風格拎到人好似去佐日本居酒屋咁,好chill😍裝修得好靚、鋪頭係用iPad落單,非常方便刺身五點盛:刺身有厚切三文魚、帶子、赤蝦、油甘魚、拖羅、刺身食落感覺好新鮮,大大片厚切食落口感非常好烤牛肉凱撒沙律:烤牛肉好香,牛肉燒到剛剛好,估唔到同沙律好夾黑毛和牛西冷薄燒:和牛紋理超正,一睇就知係靚和牛,燒到5成熟,配埋生蛋黃包飯。口感非常新鮮,而且食完牛既香味仲停留係度👍🏻黑毛和牛肉眼上蓋:燒既時候好香,而且入口比較軟霖,入口即化既感覺,極上封門柳:牛既味道相對較重,點埋醬,反正剛剛好👍🏻蒜香牛油雜菌:好香牛油蒜蓉味,未食都聞到好香😍櫻花蝦和牛炒飯:炒飯埋相非常好,而且炒飯粒粒分明,食落好正,而且和牛味好正👍🏻

刺身五點盛:

烤牛肉凱撒沙律:
烤牛肉好香,牛肉燒到剛剛好,估唔到同沙律好夾

黑毛和牛西冷薄燒:

黑毛和牛肉眼上蓋:
燒既時候好香,而且入口比較軟霖,入口即化既感覺,

極上封門柳:
牛既味道相對較重,點埋醬,反正剛剛好👍🏻

蒜香牛油雜菌:
好香牛油蒜蓉味,未食都聞到好香😍

櫻花蝦和牛炒飯:

2022-12-26 48 views
成日經過呢間616燒肉酒場,趁住同太座簽紙十三周年紀念,一於兩公婆去撐枱腳試吓!好彩我地早到,六點半已經坐咗八成座位,而職員們非常有禮貌,又會耐心解答問題,超讚!餐牌上有幾款套餐選擇,我地就決定自己點多幾樣食物試吓!“自家製冰話梅小蕃茄”酸酸甜甜開胃小吃又健康!“烤牛肉凱撒沙律”原來凱撒沙律配烤牛肉係咁好食,份量啱啱好!“刺身五點盛”真係估唔到燒肉店嘅刺身咁有水準,拖羅、三文魚、帶子..簡直係美味,比起壽司舖更有水準!到主角燒肉出場,“黑毛和牛西冷薄燒”店員教燒好就拌勻雞蛋包住飯團一齊食,除咗講好食都唔識點形容!其他仲有“澳洲和牛橫隔膜”“黑毛和牛肉眼上蓋”“極上封門柳”,真係唔係一般行貨水準,食落啖啖都有甘香油脂,肉汁豐富!“蒜香牛油什菌”食咗咁多肉就要食吓什菌平衡吓,一碗嚟到放落爐煮滾,食落有新鮮感覺,唔係雪藏貨!“櫻花蝦和牛炒飯”食咗咁多嘢但到最後仲可以食哂,唔使介紹啦,哈哈!總結係我今年食得最滿意嘅一餐,一定會返轉頭指數係爆燈!
餐牌上有幾款套餐選擇,我地就決定自己點多幾樣食物試吓!
“自家製冰話梅小蕃茄”酸酸甜甜開胃小吃又健康!
總結係我今年食得最滿意嘅一餐,一定會返轉頭指數係爆燈!
黑毛和牛西冷薄燒
燒牛肉凱撒沙律
刺身五點盛
  • 蒜香牛油什菌
2022-12-24 44 views
結婚周年紀念日🥂梗係要食好啲啦,最近又凍凍地一於搵間日式燒肉食下,朋友話大圍有間都幾出名嘅好食又坐得幾舒服,於是乎我哋就早一個星期訂定位,果然門面感覺都幾吸引👍裏面裝修真係好似去咗日本咁🥰🥰一坐低店員先介紹醬汁🍎蘋果醬🔥燒汁🌊海鹽而家度度都係㗎喇用QR code落單,我哋好快就已經揀到心頭好🦐刺身五點盛每一樣刺身都係厚切😋材料新鮮尤其是拖羅肉身厚實,啖啖都係魚油香👍👍🥩烤牛肉凱撒沙律新鮮蔬菜爽脆🥬烤牛肉味道濃🐮黑毛和牛西冷薄燒大大塊西冷薄燒,再加上生雞蛋🥚燒汁夾住壽司飯嚟食,真係好好味😋🐮黑毛和牛肉眼上蓋燒嘅期間已經聞到好香嘅牛肉味,入口嫩滑🐮澳洲和牛橫隔膜⭐️極上封門柳呢個食落口好淋身,牛肉味重😋點埋蘋果醬好夾🍄蒜香牛油雜菌原兜放入爐裏燒🔥,一陣就食得,勁香牛油味🦐🐮櫻花蝦和牛炒飯炒飯粒粒分明合格味道都唔錯再加埋杯生啤🍺兩公婆👩‍❤️‍👨都食得好滿足🥰🥰下次一定會返嚟幫襯
一坐低店員先介紹醬汁
🍎蘋果醬🔥燒汁🌊海鹽

🦐刺身五點盛

🥩烤牛肉凱撒沙律
新鮮蔬菜爽脆🥬烤牛肉味道濃

🐮黑毛和牛西冷薄燒

🐮黑毛和牛肉眼上蓋
燒嘅期間已經聞到好香嘅牛肉味,入口嫩滑

🐮澳洲和牛橫隔膜

⭐️極上封門柳
呢個食落口好淋身,
牛肉味重😋點埋蘋果醬好夾

🍄蒜香牛油雜菌
原兜放入爐裏燒🔥,一陣就食得,勁香牛油味

🦐🐮櫻花蝦和牛炒飯
炒飯粒粒分明合格味道都唔錯

2022-12-24 44 views
#大圍美食 #小蓮星吞食大圍🔻 616燒肉酒場大圍積福街60-62號好時洋樓地下4-5號舖/🧃自家製冰話梅小蕃茄勁好食,完全就係一粒蕃茄仔樣嘅話梅,酸酸甜甜,非常開胃,無論係做前菜定甜品都一流/🧃野菌蟹肉茶碗蒸野菌充滿成個茶碗蒸,食到一絲絲嘅蟹肉,好香嘅菇菌味同埋蟹嘅鮮味,個蛋都好滑/🧃A5三角肉刺身啲雪花勁靚,口感好綿滑煙韌,食到好香嘅牛味/🧃澳洲和牛牛肋條成條過燒,燒到兩面燒香,就將佢剪成細細粒,包起生菜度食,加少少鹽,質感非常爽口彈牙,由於脆口同比較油脂感重,包住生食就啱啱好平衡返/🧃黑毛和牛友三角肉燒完之後要點蛋液去食,入口超級滑身,勁有驚喜/🧃澳洲和牛牛腹肉、黑毛和牛特選牛小排牛腹肉有燒汁同埋芝麻去醃過,燒完入口之後,質感好軟滑,非常惹味。牛小排油花比較多,燒完之後有入口即溶嘅感覺,但係油而不膩/🧃燒鳥盛盒雞腎大粒爽口,雞肉都好腍滑/🧃黑豚腩西京燒燒到啲肥膏脆脆地身,入口外脆內軟,勁有豬味,非常好食/🧃獅子王飯卷外面係鹹鹹香香嘅木魚絲,入面包住青瓜、沙律醬等等,一種卷物有幾種口感同味道嘅層次///💙餐廳而家仲會送甜品俾食客!/#food #foodie #hkfood #hk
#大圍美食 #小蓮星吞食大圍
🔻 616燒肉酒場
大圍積福街60-62號好時洋樓地下4-5號舖
🧃自家製冰話梅小蕃茄

🧃野菌蟹肉茶碗蒸

🧃A5三角肉刺身
啲雪花勁靚,口感好綿滑煙韌,食到好香嘅牛味

🧃澳洲和牛牛肋條

🧃黑毛和牛友三角肉
燒完之後要點蛋液去食,入口超級滑身,勁有驚喜

🧃澳洲和牛牛腹肉、黑毛和牛特選牛小排

🧃燒鳥盛盒
雞腎大粒爽口,雞肉都好腍滑

🧃黑豚腩西京燒
燒到啲肥膏脆脆地身,入口外脆內軟,勁有豬味,非常好食

🧃獅子王飯卷

///
💙餐廳而家仲會送甜品俾食客!
2022-12-16 51 views
近排個天氣越來越凍🧊就同朋友決定去比較舒適嘅餐廳食👩‍🍳見網上好多人都推薦呢間燒肉吾錯,於是就決定同朋友一齊去試下😋D牛真係好吾錯,又新鮮,d肉嘅紋理又靚,員工仲會教你點燒肉先會令個肉嘅口感更好,又勁nice😊個燒肉真係好好食,好juicy😋真係好值得推薦比大家。個環境係以日式裝修🎏天花板更佈置了大量嘅櫻花🌸店内嘅裝修更以日文爲主,感覺好似去左日本甘🎎餐廳依家仲免費贈送甜品比顧客添🍧令我地可以黎個飯后甜品,正到爆😆自家製冰話梅小番茄 $48呢個小番茄係凍凍地🍅食落去係酸酸甜甜,加咪小番茄的爽口,索曬酸梅嘅味道,個菜係勁清爽又開胃😋😋野菌蟹肉茶碗蒸 $28呢碗茶碗嘅料真係好足,有瑤柱,野菌🍄蟹肉🦀上面係鋪滿曬材料,食落去係啖啖餡,勁鮮甜。再加上個蛋係整得好滑🥚蟹肉味勁濃厚,入口即化😋A5三角肉刺身 $128三角肉刺身係我第一次嘗試,我覺得好新奇😁於是Order黎試下先,估吾到個味道係好似壽司甘🍣個牛肉味係濃厚嘅🥩加咪上面嘅柚子碎,令個刺身變得好清香,完全吾會油膩😁呢個菜式係好特別,好令人驚訝,真係值得嘗試👍🏻澳洲和牛牛肋條(汁燒)$108呢份牛肋條係好大條🥩加咪用左他們獨制的醬汁腌過後,

自家製冰話梅小番茄 $48

野菌蟹肉茶碗蒸 $28

A5三角肉刺身 $128

澳洲和牛牛肋條(汁燒)$108
呢份牛肋條係好大條🥩加咪用左他們獨制的醬汁腌過後,只要燒一燒就已經好正喇😋佢嘅口感比較有嚼勁,加咪嗦曬d醬汁令到個牛肋條變得好香口😋職員仲教我地用生菜包咪一齊食,無甘油膩。不過個牛肋條真係好彈牙,係越食越香吖😝

黑毛和牛友三角肉 $168
呢個肉係比較瘦的部位,油花比較少🥩食落去係啖啖肉。他就算係油花比較少,但都吾會影響佢嘅口感,燒完個口感係完全吾會“鞋”👍🏻反而會呈現更多嘅牛肉味,再點咪個蛋汁,令到個口感變得更滑,真係食多多都吾怕有罪惡感😆

黑毛和牛特選牛小排(鹽燒)188
呢個牛小排真係要嘗試,他的紋路係勁靚,又好新鮮同咪勁厚身🥩一燒完已聞到牛肉嘅香味,一咬下去係成口的油脂,勁滑又好嫩😋加咪佢原先用左鹽黎腌左🧂所以係燒出來時係帶點鮮甜,再點咪個蘋果汁真係又鮮又滑,真係食一兩舊係完全吾足夠架😂

澳洲和牛牛腹肉 (汁燒) $108
個牛腹肉的紋理係比較平均,吾會太肥,係介乎係肥瘦之間🥩食落去有油脂嘅香味同滑,但同時又吾會失去本身嘅牛肉味。再加咪醬汁係令到個牛肉變得更入味,更香口😋

燒鳥盛盒 $98
燒盒入面有三種吾同的鷄肉部位,有雞腿肉🍗雞腎同咪雞頸肉。個雞腿肉燒完係好嫩滑,一d都吾鞋😋雞腎係好有嚼勁又彈牙,燒完係變得勁香口。雞頸肉係比較爽口d,加咪燒完嘅鮮甜。整體來講,雞肉係好嫩,點咪少少海鹽真係變得好鮮甜😄

黑豚腩西京燒 $88
黑豚腩肉個紋理係好分明🐖燒完會變得好爽口,個腩肉邊邊會變得脆卜卜😋加咪燒完后的油脂,令到個腩肉變得更香口,而且食落去係完全吾會油膩😄

獅子王飯卷 $88
壽司係鰻魚係入面🐠中間有牛肉夾住🥩再加咪木魚糠點綴。鰻魚係好入味又滑,加咪牛肉的香味,令個飯卷變得更有嚼口🍣再加咪木魚糠嘅香味,增加左額外嘅口感,更香口
呢幾日天氣都好凍❄️🌦️最岩就係圍爐取暖🥳所以我地幾個朋友仔就揾左呢間大圍616燒肉酒場,去食餐好既取取暖🔥🔥提一提揸車去既朋友仔要早少少去,你都知大圍幾難泊車架啦,早啲去等返個靚錶位👍如果唔係就要泊停車場架啦。而我地今日好Lucky咁等5分鐘就有個靚靚錶位🫶仲要過8點免費泊車👏👏正正子。呢間燒肉酒場既裝修頗日系🎎🏮🎐🎏天花有好多櫻花🌸都可以作爲一個打卡點;座位有分卡位同普通枱,我地事先預約所以安排左卡位🥳宜家去食仲有餐廳贈送甜品添😍😍我地今次叫左10👐樣野1.野菌蟹肉茶碗蒸 $28一望到碗茶碗蒸既第一感覺就係好多瑤柱😍好香既瑤柱味😋溝埋D蟹肉同蟹籽,口感好好👍蛋好足料,好滑。個個都中意食👏2.A5三角肉刺身 $128係香港第一次食A5和牛刺身🤩🤩一碟共有6塊。食落去既感覺同食魚生差唔多😂肉質柔軟,牛味幾重😋同埋有好香既牛油味。食左3塊刺身,就將另外3塊輕輕燒下再食,睇下咩感覺😂😂經過燒完之後,成舊牛好似再升華左甘😍口感好爽好香好食🤤整體感覺係$128有6塊真係好抵👍3.澳洲和牛牛肋條(汁燒) $108呢款牛肋條好厚肉🤩肉味濃郁。Size好似成條油炸鬼咁長😂店員預先切左D紋理,等我地容易D

我地今次叫左10👐樣野
1.野菌蟹肉茶碗蒸 $28

2.A5三角肉刺身 $128

3.澳洲和牛牛肋條(汁燒) $108
呢款牛肋條好厚肉🤩肉味濃郁。Size好似成條油炸鬼咁長😂店員預先切左D紋理,等我地容易D燒👏當然燒到差唔多都係要自己再剪細粒D。然後再配上生菜、燒好既燈籠椒,簡直絕配🤤🤤

4.黑毛和牛特選牛小排 (鹽燒) $188
呢D咁靚既雪花紋,日本人稱之為「霜降」😋肉中的油花分布均匀,口感柔嫩,入口即化,油而不腻🤤🤤呢款可以完全唔洗點味,就係要食佢既原汁原味😎你一定會愛上☝️果然係日本國寶級既和牛!真係越食越想去日本。

5.黑毛和牛友三角肉 $168
友三角係屬於牛腿既三角位🔺係比較多油花既稀有部位😍而且牛味十分濃郁,口感鮮嫩😋配返少少岩鹽,再食埋啖飯,簡直就perfect🤤

6.澳洲和牛牛腹肉(汁燒) $108
呢個部位大家都叫佢做「牛五花」😂因爲呢個部位既纖維跟筋膜都比較多,牛肉既紋理相對比較粗,但又因為有肉與肉之間夾住D油脂🤩所以有好濃厚既牛味,但又唔會好嚡😋係好食嘅。

7.燒鳥盛合 $98
呢款燒鳥盛合有3️⃣款,分別有雞頸肉、鷄腎、雞髀肉。呢個盛合完全出乎我既意料之外🤩🤩🤩仲要只係$98,真係好抵食👍雞頸肉真係好爽口🤤好好食,好中意食!下次黎一定要再叫返呢款盛合🫶

8.黑豚腩西京燒 $88
呢款豬肥瘦分明,比例剛剛好😍唔會太多油脂而令我地覺得油膩🥳不過如果想更加Fresh,都可以包生菜一齊食👍

9.獅子王飯卷 $88
本身我見到個名既時候,我覺得好得意同埋唔明點解叫獅子王🤣但係一上菜,我當堂明白曬👍因爲鰻魚上面有勁多木魚糠係度跳舞😂真係好似獅子王D頭髮咁,好有創意呀🫶鰻魚好香,係薄切鰻魚。而鰻魚面上既醬汁、沙律醬、木魚糠係超級夾🥳

10.自家製冰話梅小番茄 $48
我食第一粒既時候,雙眼發光🤩好想走去問厨師呢味野點整🤣因爲真係好中我口味👍我本身就好中意食咸咸濕濕、酸酸甜甜既食物🙈有睇開我寫既野都知,而呢款正正就係兩樣野Mix埋一齊,真係好好好好好正呀🤤🤤我餐前食左一粒,專登留一粒食曬D肉肉先食😂係勁勁勁Fresh,真係出奇好味!

呢餐真係好滿足😋肚仔脹卜卜咁走🥰4個人連加一服務費$1185🥳抵!

2022-12-04 59 views
今日同女朋友去完火炭,由於女朋友突然好想好想食燒肉即刻喺OpenRice 緊急搜搜火車返九龍沿線有咩燒肉店(差d要出動到問現場觀眾,打電話問朋友技能)比我搵到「616燒肉酒場」616火鍋店食過幾次,牛係幾好食嘅所以就試試佢嘅燒肉店位置:近火車站距離火車5分鐘店舖唔大 但座位闊落職員問我地有無黎過,同佢講左第一次黎次後佢就好好咁我地講解今日有嘅套餐 同埋每個餐嘅分別多謝佢耐心嘅介紹最後我地揀咗個 好滿足’s 特盛二人餐前菜:醋汁蕃茄沙律(Um…番茄新鮮)蒸物&刺身:蟹肉茶碗蒸刺身三點 (一般)黎啦黎啦 ~牛拼盤好食 新鮮 我幾中意咁嘅擺盤-有曬介紹 起碼知道自己食緊咩better than 其他餐廳一落枱講講講係咩產品,因為我唔會記得😂大大碗溫泉玉子丼 呢個二人餐真係好滿足
今日同女朋友去完火炭,由於女朋友突然好想好想食燒肉

616火鍋店食過幾次,牛係幾好食嘅

所以就試試佢嘅燒肉店

位置:近火車站
距離火車5分鐘
店舖唔大 但座位闊落

職員問我地有無黎過,同佢講左第一次黎次後
佢就好好咁我地講解今日有嘅套餐 同埋每個餐嘅分別
多謝佢耐心嘅介紹

最後我地揀咗個 好滿足’s 特盛二人餐

前菜:醋汁蕃茄沙律(Um…番茄新鮮)

蒸物&刺身
蟹肉茶碗蒸

刺身三點 (一般)

黎啦黎啦 ~牛拼盤
好食 新鮮

我幾中意咁嘅擺盤-有曬介紹 起碼知道自己食緊咩

大大碗溫泉玉子丼

呢個二人餐真係好滿足

2022-11-06
$500 (Dinner)
2022-12-04 61 views
今日又來到大圍搵老朋友,行過見到有間門面好似幾靚嘅日本餐廳,決定入去試吓,原來食燒肉嘅。既然主打燒肉,當然要叫個最好嘅餐,今次就揀咗櫻和牛饗宴,當中包括黑毛和牛同澳洲和牛。前者肉質比較肥美,後者肉味較重,店員建議澳洲和牛之後先燒,不過各人口味唔同,我同朋友都覺得瘦嘅要先食。每款肉都各有特色,全餐最有驚喜莫過於牛肋條同西冷,兩種都有適當嘅脂肪,分佈平均,燒完之後外脆,咬開肉汁流晒出嚟,點少少醬汁再撈白飯真係一流。雖然平時怕肥膩,但私心都係鍾意食黑毛多啲,不過亦絕對唔代表澳洲牛肉遜色。不論係牛腹肉定橫膈膜,兩者肉質同樣緊致,牛味撲鼻而來,係別一番風味。呢間燒肉地理位置方便,坐得舒服,店員介紹用心,下次有機會都會再嚟食😋

2022-11-30 86 views
平時去616多數都係打邊爐,今次去咗佢哋嘅燒肉店!燒肉店細細間,位置唔算多,記得要訂位。餐牌選擇都算多,食拼盤更加抵,試到多啲唔同嘅部份😋今晚order咗 🥩 楓。和牛盛宴 🥩 ,$788一大盤高質嘅牛肉,非常好。店員會介紹食肉嘅次序,大概就係由淡味食到濃味,所以一開始食嘅牛肉油脂比較豐富、肉味比較淡少少,但係肉質入口即溶;最後食嘅熟成牛肉瘦啲,肉味重啲!黑毛和牛特選牛小排真係好正,輕輕燒熟,點少少鹽就已經好好食!牛舌芯亦都好正,口感爽脆有咬口最後食個青檸雪葩解肥膩,好飽好滿足☺️
平時去616多數都係打邊爐,今次去咗佢哋嘅燒肉店!

牛舌芯亦都好正,口感爽脆有咬口

最後食個青檸雪葩解肥膩,好飽好滿足☺️

2022-11-29
Type of Meal
Dinner
616已經久仰大名好一段時間,除打邊爐外其實燒肉都好出色。以往鍾意任食食量,依家決定對自己好啲,食質素。今次就叫咗個櫻和牛饗宴,肉類多元,仲配搭數款野菜。黑毛和牛肉眼上蓋店員推薦先食黑毛再食澳洲,肉味由淡至濃享受。第一款先整塊肉眼,燒完都幾厚身,肉汁不少,牛味相對淡啲,沾上玫瑰岩鹽幾夾,好原始嘅味道。黑毛和牛極上牛小排牛小排向來都係燒肉必食,油花十分豐富,入口即化,口感細膩,配搭點飯牛味更突出。黑毛和牛牛肋條整體好有驚喜,牛肋條上伴隨嘅筋同脂肪令整個味道昇華。食用時先原條燒,可以保留肉汁,兩邊金黃就可以再按個人喜好剪成條或粒裝。每口肥美交雜,配搭唔同醬料食,一絕。黑毛和牛西冷180g分量十足,估唔到脂肪分布咁多同埋平均,咬落肉質軟嫩細緻。一大片放上爐,油脂好快就令表面燒得焦香,剪成條狀或細塊裝享用,十分juicy。澳洲和橫膈膜口感係咁多款肉中比較韌,雖然偏瘦但會越嚼越香,燒完都唔會變硬,牛味出眾,沾燒汁好配搭。澳和牛腹肉入口即刻感受到一陣牛味,肉質相對無咁肥但味道十分濃郁。個人喜歡用店家獨特調配嘅蘋果汁加呢款肉,微甜下襯托風味更上一層。

黑毛和牛肉眼上蓋

黑毛和牛極上牛小排