Restaurant: YAKINIKU LIKE (New Town Plaza Phase I)
Info:

2022-10-09 2605 views
次次經過燒肉like 都係好多人,上次攞完飛要等200張枱,好誇張…..今日決定早啲去攞,雖然都要等成個鐘,不過最後都食到…..等既時候已經諗定要食咩….入到去都一人會有一個燒烤爐我地叫左一人一個餐,見到牛五花100g $48 覺得點都要試下,跟餐既飯就加錢轉紫菜溫泉蛋飯,再加多碟雞髀肉,配泡菜第二個餐就叫左牛小排配牛板鍵,跟沙律同埋轉溫泉蛋飯係度燒烤,相信冇煮野食經驗既人都會handle 度,燒完配自己鐘意既醬汁食,成件事好開心同滿足個雞肉幾好味,牛五花就一定係肥啲,但薄薄地送飯食都唔錯,食完其喺都會聞到有陣燒烤味,但整體性價比幾高,可以過下口癮同手癮,所以下次會再黎食過!
今日決定早啲去攞,雖然都要等成個鐘,不過最後都食到…..

等既時候已經諗定要食咩….

入到去都一人會有一個燒烤爐

我地叫左一人一個餐,見到牛五花100g $48

牛五花

第二個餐就叫左牛小排配牛板鍵,跟沙律同埋轉溫泉蛋飯
牛小排&牛板鍵

2022-10-04
Waiting Time
80 Minutes (Dine In)
牛五花
牛小排&牛板鍵
2022-09-14 2436 views
成日嚟食呢間嘢不下10次,之前都一塊塊好完整,但近來呢三次啲肉越嚟越差,一燒即爛。有啲啱啱一放低,都已經唔新鮮平時唔寫食評,都要建議一下,唔好一見多客,就做衰過朵。
源自日本東京的「燒肉LIKE」主打「美味、快捷、超值」的一人燒肉體驗!更設置無煙烤爐,採用先進除煙技術,讓顧客無懼油煙,時刻享受正宗的日式「一人前」燒肉體驗!見到越來越多分店嘅燒肉Like,相信佢有一定嘅市場價值及吸引力,即係生意😂😂 當我去幫襯嘅時候,門口都有唔少人喺度排隊食燒肉Like 架👍🏻 而我今次等都等咗成個鐘至兩個鐘先入到去食🥱早啲就去睇戲啦燒肉like 主要係用電子落單及付錢,基本上都唔會收現金,所以要去食嘅你記得帶定卡啊或者八達通😬每一個套餐都會配一碗飯,沙律或者湯,如果要嘢飲嘅話就要另外加錢😋😋而今次我就叫咗 牛小排+牛板腱套餐 200g,再extra加錢要 橫膈膜肉 100g(同朋友share),🤭其實200g已經好夠食,而且啲肉都高質,同埋佢每一期都會出唔同嘅期間限定,今次係魷魚🤭⭐️牛小排+牛板腱套餐 200g 💰$145⭐️橫膈膜肉 100g 💰$68

⭐️牛小排+牛板腱套餐 200g 💰$145

⭐️橫膈膜肉 100g 💰$68
  • 牛小排+牛板腱套餐 200g
2022-08-11 2649 views
燒肉Like (新城市廣場1期)每次經過哩間燒肉店都排曬長龍,今次都唔例外,雖然人流去得算快,但都等咗起碼大半個鐘。一入到去,被安排到高椅位,每個位都有一個燒烤爐,旁邊有好多唔同醬料同調味料,可以任意調製自己鍾意嘅味道。而餐具就擺咗喺枱下面嘅拉櫃。哩度係手機落單嘅,成個過程都好個人化,好啱一個人嚟。今次同朋友各自叫咗個餐,仲加多咗客鰻魚。每個套餐都包咗白飯,和風湯,泡菜或沙律。-------------------------美國西冷牛排 180g $ 185原塊嘅牛排上碟時已經被切好,方便燒烤。肉質偏韌,牛味都冇想像中咁濃。味道偏淡,點吓醬料會好啲。以哩個價錢嚟講有啲貴壽喜牛小排&牛五花 200g $135牛小排本身已經有壽喜燒醃料,厚度適中,好易烤熟,而且油脂分佈幾好,肉質柔軟,哩款幾有牛味👍哩個套餐仲可以揀生蛋或溫泉玉子而牛五花略嫌太薄,食落唔太滿足。味道都唔太出,要點醬料提吓味和風湯好香麻油味,個人嚟講幾鍾意,但同行朋友嫌油咗啲沙律沙律菜新鮮,上面有好香嘅麻油味,同和風湯嘅味道差唔多鰻魚 +$48有2塊size唔細嘅鰻魚。根據店員所講,每面燒3分鐘就啱啱好。燒完嘅鰻魚更加香,肉
燒肉Like (新城市廣場1期)

-------------------------
美國西冷牛排 180g $ 185

壽喜牛小排&牛五花 200g $135

和風湯
好香麻油味,個人嚟講幾鍾意,但同行朋友嫌油咗啲

沙律
沙律菜新鮮,上面有好香嘅麻油味,同和風湯嘅味道差唔多

鰻魚 +$48
有2塊size唔細嘅鰻魚。根據店員所講,每面燒3分鐘就啱啱好。燒完嘅鰻魚更加香,肉質幾厚實。本身已經醃得幾入味,若嫌唔夠味,可以點埋附上嘅鰻魚汁

-------------------------
可能期望太高,加上等位都等咗段時間,食物好似冇想像中咁好食,中規中矩。但哩度嘅賣點就係一人一個燒肉爐,就算係自己一個燒肉都唔尷尬,仲可以自己控制火候,係一個人嘅浪漫。如果突然燒肉癮起,又得自己一個嘅話,都可以嚟止下癮。

燒肉Like (新城市廣場1期)
地址
🎈沙田沙田正街18號新城市廣場1期4樓408號舖
2022-08-04 2540 views
今日去完IKEA經過新城市就諗起呢到有間平價燒肉入座前等左15分鐘 LUNCHTIME過左都唔算好多人大概等左4-5組就到我地啦入面都幾多位 一個人食都唔會尷尬 因為佢好多都係單邊位坐低之後用手機掃QRCODE落單再即時比埋錢 真係好方便再加上我長期唔帶CASH既人黎講真係岩晒🎈美國頂級西冷牛扒Prime肉質真係好穩陣超重肉味 油花都好多好多肉汁我叫左120G好似少左啲有啲唔夠喉🎈牛五花&豬五花腩套餐 300G朋友比較肚餓叫左個300G既套餐牛五花好薄既一塊燒兩燒基本上已經食得豬五花都係好薄一燒就爆油不過燒嗰個時間真係要掌握得好好如果唔係好容易就會過熟硬晒由於啲肉都好薄 好快就燒熟晒所以成個用餐過程都好快食左唔洗30分鐘已經食完走得飯果方面仲有得加錢加木魚絲紫菜溫泉蛋雖然我哋冇加到下次可以試吓🤭🤭
今日去完IKEA經過新城市就諗起呢到有間平價燒肉

飯果方面仲有得加錢加木魚絲紫菜溫泉蛋
雖然我哋冇加到下次可以試吓🤭🤭
2022-07-11
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$120 (Tea)
2022-07-22 2573 views
今日晚上7時到達沙田新城市的燒肉店,係門口排左40分鐘就1行5人入到店內。我地就坐係吧枱位置每人1爐,點了5個餐,包括有,牛五花同豬腩200g,牛小排同牛板腱200g,三部合奏300g,like 150g,牛五花200g,每份套餐都包泡菜或沙律,湯,白飯或加錢紫菜飯與生蛋等。上餐時間都好快,雖然人好多但基本上用手機落完單5分鐘左右已經到齊。牛小排,牛舌都非常之好味,入口即溶也冇咩渣,當中雞肉都係一個不錯既選擇,燒到個皮少少濃脆脆地,個爐都好大火會燒到肉片有網狀。埋單600蚊左右,每人百蚊多少少,算係一個幾好的燒肉店,單拖去都得。
  • 牛舌
2022-07-17 1790 views
今日行完街,諗住早啲食晚飯,行過呢間燒肉Like見都幾多好評,就決定去攞飛。其實當時都有啲人等緊位,但唔算好多。之後再行咗一陣再返去等,一等就等咗大約一個鐘頭多啲,無諗過要等咁耐,之後到食飯時間仲誇張,等位嘅人簡直多到係人山人海,可能價錢比較便宜,不過每枱限食一個鐘,結帳方法係用電子付款,不設現金付款。點完餐後其實好期待會有驚喜,但結果係燒肉一般,但最令人意外滿意嘅居然係碗大白飯,因為食完個碗飯一定會飽。
2022-07-06 1840 views
屋企人都好鐘意食牛肉,沙田開左間燒肉,一睇價錢好抵,再睇勁多人排隊,咁啱果日星期五下午同屋企人過去行街就諗住去試,點知勁快有位👍👍一入去未食已經覺得好香流口水,五個人叫左五個餐再加左幾碟牛都係600幾,最便宜既餐係48蚊,有碟燒肉,沙律或者泡菜,一碗飯(可以選擇少,正常,多既份量)因為我哋勁肚餓所以個個都選左多飯,好彩佢用珍珠米,好好味😋加12蚊可以有幾條生菜🥬用黎包住燒肉食基本上係自己QRcode落單比埋錢,自助燒,好方便去親日本都好鐘意食燒肉,今次係燒肉like都覺得係日本食緊燒肉,個環境好有feel😊中學生話下次要約同學仔過嚟食,因為佢都覺得好抵👍而另一個小學生話要食曬所有牛,下次仲要再食,食到唔停口。家長們見到小朋友食得開心,我哋都燒得好開心🥳期待下一次再食,都會選擇平日下午去,唔使得又少人🤭🤭
基本上係自己QRcode落單比埋錢,自助燒,好方便
2022-07-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$120 (Tea)
2022-07-05 1338 views
今日同朋友突然想食燒肉,攞飛後大約等半小時有位,入坐後用餐時間1小時還枱,一人一爐,QR code 落單即時Alipay 八達通,credit card付款,每張枱餐具醬料全部齊全,差唔多全自助!一個和牛set 200g肉 $158,飲品,紫菜飯等可另加$配搭!也有單點食物,order 左牛舌$68!味道ok,以百零蚊算幾好!

極黑和牛set  200g
牛舌
極黑和牛set  200g
牛舌
2022-07-05 842 views
今日來到沙田做野,經過見到有燒肉like,即刻排隊攞飛,因為咁啱係Lunch time,等咗大概45分鐘終於到我首先燒肉價錢合理,我叫左其中一個最平既牛五花100g 定食,跟餐有湯,個湯就偏咸左少少,泡菜同沙律二揀一,咁我就揀左沙律,啲菜都算新鮮配合咸既麻油汁,可以解油膩,而牛五花本身就有調味,係甜口既豉油味在場有不同醬汁選擇,我就最中意蒜味醬油,好惹味而飯亦可選擇大中細,不用另外加錢咁多野加埋都只係48蚊,十分超值如果大家有時間或者撞正唔洗排隊,一定要試PS: 只收電子支款

在場有不同醬汁選擇,我就最中意蒜味醬油,好惹味

而飯亦可選擇大中細,不用另外加錢

咁多野加埋都只係48蚊,十分超值

如果大家有時間或者撞正唔洗排隊,一定要試

PS: 只收電子支款
牛五花100g套餐
2022-07-04
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$48 (Lunch)
牛五花100g套餐
2022-06-18 1016 views
性價比極高的一人燒肉店😆諗住平日下午唔洗點等位點知都係要等半小時先入座不過唔緊要 因為我食完覺得值得👌😋叫左一個牛小排&牛板腱加飯湯沙律套餐額外再追加一份豬五花🧡一人前燒肉果然有趣又過癮我覺得感覺比牛角更好雖然似速食,有限時90分鐘但一人前,時間一定足夠兩個人都還好 都係邊傾計傾燒但價錢一定比其他燒肉店更加經濟實惠一百蚊左右可以滿足左燒肉條癮而且肉既質素亦唔差!牛味濃!而且有調味料供應,鍾意配咩醬汁都得十分user friendly😆😆回頭率勁高!果然燒肉like👍
性價比極高的一人燒肉店😆
額外再追加一份豬五花🧡
一人前燒肉果然有趣又過癮
我覺得感覺比牛角更好
雖然似速食,有限時90分鐘
但一人前,時間一定足夠
兩個人都還好 都係邊傾計傾燒
但價錢一定比其他燒肉店更加經濟實惠
一百蚊左右可以滿足左燒肉條癮
而且肉既質素亦唔差!牛味濃!
而且有調味料供應,鍾意配咩醬汁都得
十分user friendly😆😆
回頭率勁高!果然燒肉like👍
2022-06-12 1284 views
放假同肥貓睇完戲,突然想食燒肉🥩,有間燒肉like之前成日排長龍,唔知今日多唔多人,都係滿足下想食燒肉🥩既慾望,去睇下啦,去到攞完飛,唔知要等幾耐,行個圈返黎差不多入得✌🏻牛小排&牛板腱套餐(跟🍚、泡菜、湯)- 牛小排🥩肥瘦適中,肉質嫩滑,食完唔夠單點叫多碟。 而牛板腱🥩相對黎講瘦d,無咁多雪花,肉味濃🤤厚切牛舌🥩 - 因為厚切,燒得比較耐,但完全唔韌且有口感👍牛五花 🥩 - 睇落去似肥牛,好肥美呀😉,但燒完食落口一d都唔油膩👏🏻隨餐加左隻溫泉蛋🥚, My favorite😍仲有各式各樣既醬料,可以揀自己鐘意既🫙

厚切牛舌🥩 - 因為厚切,燒得比較耐,但完全唔韌且有口感👍

隨餐加左隻溫泉蛋🥚, My favorite😍

仲有各式各樣既醬料,可以揀自己鐘意既🫙

2022-06-08
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2022-06-12 914 views
與朋友相約喺新城市廣場等之際,突然諗起嗰度有我一直好想食嘅燒肉Like,所以到步後就急急腳去拎飛。果然,有好多人等候入座進食,當時已經叫到170幾號,但我手上係290號。好在店員叫得快,成個等候過程只需時30分鐘就能夠入座。入座後自己用手機掃QR code落單,落單成功後直接付款,無需接觸員工付款。Like套餐-超值套餐(性價比高👍🏻)雙重滋味(牛五花&豬五花腩200g) $78-套餐包括飯、湯、泡菜/沙律,另外加$15飯升級為紫菜飯150g+溫泉蛋🥚,再追加$12生菜🥬-將燒好嘅肉(可加泡菜)沾上韓國辣椒醬&蒜香醬油放上生菜,包住放入口,肉汁喺口內散發,味道簡直一流👍🏻。-牛五花同豬五花腩切得薄身,油脂分布平均,放落爐大概燒3-4分鐘就熟,口感鮮嫩柔軟。-名副其實有得食又有得玩嘅一人燒肉。👍🏻⚠️無加一收費⚠️手機支援付款程式有:支付寶、信用卡、Apple Pay、Google pay、payme、八達通app

Like套餐-超值套餐(性價比高👍🏻)
雙重滋味(牛五花&豬五花腩200g) $78

-名副其實有得食又有得玩嘅一人燒肉。👍🏻

⚠️無加一收費
⚠️手機支援付款程式有:
2022-06-11
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2022-06-08 843 views
❇️牛小排·牛板腱套餐(200g)$145牛小排🥩呢個價錢嘅質素係有驚喜✌🏻肥瘦適中 肉質滑嫩 多油花 燒完都唔會覺得韌 送飯一流👏🏻而牛板腱🥩就大大塊 較薄身 脂肪比例小 肉味較濃😉❇️牛五花套餐(300g)$108睇落去好似肥牛🙊脂肪組織比較多 油花味最重 燒完食落口又唔會覺得成口油 性價比相當高👅每個套餐都有配菜🥗同白飯跟🍚有150g 200g 300g 三個選擇 而個湯就有小小油🍴加$10有罐可樂🥤同$12 有樽茶☕️醬油方面🧂有好多選擇 分別有原味BBQ醬 蒜香醬油 鹽味醬 辣味噌醬 韓式辣醬 胡麻醬 海鹽同黑胡椒☺️個人覺得海鹽加黑胡椒係最好食 蒜香醬油都唔錯 🔍用膳一個鐘 全程自己掃code下單 再用電子貨幣直接付款 非常方便 整體CP值高 係不錯嘅燒肉體驗✅質素冇令人失望🎉🎉🎉
❇️牛小排·牛板腱套餐(200g)$145

❇️牛五花套餐(300g)$108

2022-06-06 679 views
我生日 同屋企人一齊去食呢間 燒肉店後啲嘢食好快上啲嘢食都好好味 而且啲米飯好 軟淋淋 好似棉花咁 軟淋淋個湯都好 熱辣辣 燒肉都好好食推介大家生日可以嚟呢間度慶祝 你哋可以自己去食下 然後去寫食評