2020-08-03 236 views
呢間係銅鑼灣區算好平,耐唔時都會嚟呢度醫肚。鍾意佢嘅魚肉釀豆腐。薄薄的一層魚肉,帶起豆腐清淡的味道,而豆腐本身都煎得香脆,好鍾意食。另外叫咗個艇仔粥,比我想像之中足料,但略嫌杰身。但有點失望的是,食咗個炒麵,凍冰冰,香味缺乏。另外,外賣咗個腐乳,$24細瓶裝,但係都好大樽,睇落去顏色偏白,期待中。
呢間係銅鑼灣區算好平,耐唔時都會嚟呢度醫肚。

另外叫咗個艇仔粥,比我想像之中足料,但略嫌杰身。

但有點失望的是,食咗個炒麵,凍冰冰,香味缺乏。

呢間小店我去咗不下十次😍宵夜最愛❤野食唔貴、輕量又好味💕次次嗌幾樣野食,全部都係豆製品,食到覺得自己變埋粒豆🤣🤣不過呢排就可能多啲人排隊啦🙉💥滷水豆卜 $16之前嚟嘅時候無哂豆卜,嗌咗滷水豆腐但食完覺得無乜味🤔今次終於嗌到滷水豆卜啦😍豆卜完完全全索哂滷水汁,超入味❤加上佢係原粒豆卜無切開,鎖住哂啲汁水,咬落去嗰陣香濃嘅滷水汁噴哂出嚟😍😍滷水汁唔會話死咸,亦都唔會搶哂原有嘅豆味,兩者互相襯托🥰唔怪得點解上次會賣哂😢評分: 8.5/10 😍💥魚肉煎豆腐 $16我唔多鐘意食煎釀三寶塊魚肉,覺得有浸特有嘅鯪魚腥🤢但呢度係完全無架🤩可能係因為佢加咗大量嘅胡椒粉蓋過咗浸腥味🥰豆腐一直都煎住熱辣辣,仲充滿油香🤩強烈建議大家要加甜醬食🥰加咗之後簡直係昇華咗成個味道😍正呀❤評分: 8.5/10 😍💥花奶豆腐花 $16 ⭐我每次嚟都一定嗌呢個!!😍花奶芒果布甸就食得多,但其實花奶豆腐花都一樣咁夾😋😋熱豆花就點都滑啲架啦,但呢排熱到咁就點都嗌凍嘅嚟食啦🥵無減佢嘅美味😍花奶一啲都唔少💕食到底都仲有😋每一啖都係幸福嘅滋味🥰評分: 9/10 🙂(感謝睇到呢度嘅你❤)美味度👅: 8.5/10 性價比💕: 9/10環

💥滷水豆卜 $16
評分: 8.5/10 😍

💥魚肉煎豆腐 $16
評分: 8.5/10 😍
滷水豆卜、魚肉煎豆腐

💥花奶豆腐花 $16 ⭐
評分: 9/10 🙂
花奶豆腐花

(感謝睇到呢度嘅你❤)

美味度👅: 8.5/10
性價比💕: 9/10
環境🏠: 7/10
服務🤵🏻: 8/10 (啲野嚟得勁快🤣)
人均消費: 約$16-$40
滷水豆卜、魚肉煎豆腐
花奶豆腐花
2020-07-03 246 views
今日有D口痕,想食煎豆腐,咁就去左人和荳品廠整番碟。雖然依到舖仔細細,但夠哂光猛,師傅煎豆腐個位係正門口,大家可以睇住佢點煎,成間舖都有好香既煎豆腐味。我叫左一碟魚肉煎豆腐同埋一杯凍豆漿。碟魚肉煎豆腐未食都已經覺得好香,放入口個陣好熱,個邊煎到金黃又脆,岩岩煎起係唔同D,唔係煎完放係到好耐先比你。個豆腐既底係有塊魚肉係到,的確係幾香,豆腐同魚肉加埋一齊真係唔錯。唯一唔好既野就係舊豆腐好油,但其實無油又真係唔可以煎到咁香既。係咁油既時候飲一杯凍豆漿就岩岩好,可以中和番,加上外面又咁熱,依杯凍野真係岩岩好!
今日有D口痕,想食煎豆腐,咁就去左人和荳品廠整番碟。

2020-06-24
$20 (Other)
2020-06-26 191 views
【支持黃店】細細個已經食過這間人和荳品廠啦,當時都只是吃豆腐花,今次來吃個下午茶!有幾樣食物是必點的!首先是薑汁豆漿,記得要點熱的,薑味是微微的,不會太甜,好好飲!暖口暖胃!之後是魚肉煎豆腐,師傅是即叫即煎的,煎得好香口,豆腐是滑滑的,加秘製辣椒醬吃好惹味!(好食到點了兩碟,哈哈!)今次無點到豆腐花,大家下次自己去試試吧,都是每日新鮮製造的~

2020-06-05 341 views
.🔺人和荳品廠呢排天氣好唔穩定一時就好猛太陽🌝一時又落大雨⛈有日為咗避雨就入咗呢間小店度食野😹.魚肉煎豆腐🐟一碟有四件 阿姐係咁煎到無停手😂所以上碟嗰陣都幾熱辣辣豆味唔算好濃 辣椒醬略嫌鹹咗少少🤔.薑味豆漿🥛無糖豆漿加薑汁 岩晒怕太甜嘅小編豆漿飲落好有養生感覺😌
🔺人和荳品廠
薑味豆漿🥛
無糖豆漿加薑汁 岩晒怕太甜嘅小編
豆漿飲落好有養生感覺😌
2020-05-27 399 views
前排在銅鑼灣返工,但有時唔知lunch食咩好,最後揀咗這間常常經過的豆品店,可以好快食完就走☺️對上一次堂食這類豆品食物,好像已經有兩年時間,朋友們好少食這些,始終怕食唔飽和冇乜肉😂今次自己諗唔到食咩就啱晒~——————————🔹滷水豆腐豆卜$16這個豆腐豆卜,一看就知滷了一段時間,是深啡色☺️我最喜歡豆卜,一咬裏面甜甜的滷汁爆晒出黎,而且好香豆味👍🏼 豆腐更有豆香味,但滷汁唔夠入味,相比之下豆卜更勝一籌😍😍-🔸豉油王炒麵 $16豉油王炒麵可算是童年回憶,讀書時期番學放學都會買黎食,十蚊左右就有一大碟,飽肚又好食😋 依家已經好少食~ 這裏一樣大大碟,加入芽菜和切條豆卜炒,再自行加少少甜醬,好似番咗中學咁☺️有時諗唔到食咩,食碟炒麵已經好飽肚,又滿足👍🏼
——————————
🔹滷水豆腐豆卜$16
滷水豆腐豆卜

🔸豉油王炒麵 $16
Type of Meal
Lunch
滷水豆腐豆卜
2020-05-20 247 views
行行下街肚仔餓,想搵D野食下,但又唔想食太飽頂住個胃,費時一陣食唔落正餐搵左陣去左渣甸街人和豆品廠整客魚肉豆腐先,惹味得黎,豆腐又唔會太難消化,一陣食飯無問題喇<魚肉豆腐$16>一客四件,見到呀姐一路唔停手咁系咁煎,俾完錢即刻有得拎拎上手熱辣辣真系無得頂,四件唔算話好大件,當小食食份量岩岩好食落口魚肉味欠奉,豆腐都無咩豆味,雖然話平,但素質真系麻麻地,唔講唔知食緊魚肉豆腐同埋,辣醬真系太咸,底知兩舊真系唔多掂

<魚肉豆腐$16>
一客四件,見到呀姐一路唔停手咁系咁煎,俾完錢即刻有得拎

同埋,辣醬真系太咸,底知兩舊真系唔多掂

2020-05-15 174 views
同太太周圍搵好嘢食, 搵到哩間有啲歷史嘅試吓。 環境簡單應該多年無裝修, 勝在傳統但乾淨。 服務態度基本合格啦, 人客多咩都要快, 會有少少想你快啲走嘅感覺。我係平日夜晚去, 條街人流都多, 但唔係間間都滿客。 疫情下生意都唔錯, 座無虛席。 迫迫地坐低叫碗原味豆腐花, 食物差不多即叫即到, 唔使點等。 我食豆腐花 , 無放糖食, 但豆味夠, 又夠滑。 豆腐花一片片完整上台, 無碎到。 我認為佢地成功將最簡單嘅食物做到最好! 樣樣食物價錢公道。 下次經過值得再食!

原味豆腐花
2020-05-07
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$18 (Dinner)
原味豆腐花
  • 熱豆腐花
2020-04-27 329 views
一個人黎到銅鑼灣午餐唔知食乜嘢好。就喺附近搵咗間黃店食。佢哋提供嘅選擇唔多,主要都係買豆品,有好多唔同款式嘅豆漿。今次因為係午餐嘅關係我就食咗佢哋兩款食品,豉油王炒麵同埋煎釀豆腐。雖然唔係話頂級美味,但係以佢嘅價錢同埋質素黎講,真係算係非常抵食!有機會嘅話一定會再試其他嘢!
2020-04-10 256 views
人和荳品廠已經是老店了,我們來過這裏不只一次,坐下來就熟練地點了想吃的魚肉豆腐,也各自要了碗豆花。先上的是魚肉豆腐,剛剛煎好的,所以特別燙,放在嘴邊呼呼一兩下才可以吃。豆腐外層沒有烤焦,呈現出漂亮的金黃色,裏面則依然嫩滑,吃下去非常的香。這裏的豆花並非我的最愛,它雖然也不賴,但外面有不少小店的豆花更滑更好吃。這裏之所以特別,是口味選擇比較多吧?一如既往,我喝的是原味豆漿。我覺得:豆漿,還是原味的好,加了其他味道,總覺有點不倫不類。不過,男友卻總是要朱古力豆漿。

2020-03-24 289 views
係銅鑼灣食野想平同有得坐住食既,非人和莫屬!人和麻雀雖小,食物種類唔算多元化,豆腐、豆漿、豆腐花,但勝在價錢合理,今次食左滷水豆腐、豉油王炒麵同魚肉豆腐,三樣加埋只係$48!個人認為豉油王炒麵同魚肉豆腐係好食既, 下次去都會再叫,而滷水豆腐味道一般,可惜豆卜賣曬,否則我會想試滷水豆卜!之前試過佢灣仔分店既豆腐花同豆漿,係好味既,但因為今日太飽,所以無叫!平時人和好多人去,所以食完都要快走讓枱比其他人,但由於夜晚及疫情關係,今日位比較多,但我都唔敢坐太耐,因為老闆無戴口罩😅😅,我都快快手食完即刻走!***口味既野好個人化,不喜勿插***
係銅鑼灣食野想平同有得坐住食既,非人和莫屬!

***口味既野好個人化,不喜勿插***

魚肉豆腐
滷水豆腐
Type of Meal
Dinner
魚肉豆腐
  • 魚肉煎豆腐
2020-03-23 167 views
銅鑼灣地道小食,仲要係黃店💛💛💛.好鍾意港式小食,呢間我成日幫襯,加上好鍾意食豆腐😂😂豆腐花仍然好滑好香魚肉煎豆腐亦煎得好脆,魚肉唔會同豆腐分離,豆腐都嫩滑仲有港式炒麵加甜醬,炒得香,入口唔太油膩佢地無入單機,只係大叫廚房,好難得廚房姐姐咁好記性👍🏻
銅鑼灣地道小食,仲要係黃店💛💛💛
好鍾意港式小食,呢間我成日幫襯,加上好鍾意食豆腐😂😂
豆腐花仍然好滑好香
魚肉煎豆腐亦煎得好脆,魚肉唔會同豆腐分離,豆腐都嫩滑
仲有港式炒麵加甜醬,炒得香,入口唔太油膩
佢地無入單機,只係大叫廚房,好難得廚房姐姐咁好記性👍🏻
剛剛行銅鑼灣,諗住食少少嘢頂下肚餓,見到入面人少少就諗住入去飲豆漿食炒面,拎炒面比我個婆婆好乖有帶口罩,咁我都覺得有衛生意識係啱嘅,點知出事就係杯豆漿度,杯豆漿就係一個唔知係唔係老闆嘅阿伯拎比我,拎比我都唔緊要,唔好一路倒杯豆漿一路講嘢呀嘛,仲要係無帶口罩,係無疫症期間你一路講嘢一路倒比我都覺得唔係咁好啦,而家疫症咁勁嘅時間你無帶口罩一路講一路倒比我,我就覺得好有問題啦,做食肆見咁多人,你無帶口罩瀨左嘢都唔知,唔知嘅情況下再污染埋其他嘢食嘢飲,咁我呢啲食客中左招都唔知嫁喎,真係而家都驚驚地
2020-03-19 186 views
在鬧市中找到老字號荳品實在是難得,店舖裝修平實,在老字號小店品嘗傳統荳品,感受一下那份傳統的味道吧!下午茶時間,我點了魚肉煎豆腐及芝麻糊豆腐花。平日的下午,店內不算熱鬧,讓我能夠靜靜地慢慢地享用我的下午茶,發覺豆腐花變的更好味,可能是心情環境影響了味覺吧!芝麻糊豆腐花,俗稱黑白,黑色的芝麻糊不太甜,不會搶了豆腐花的味道,而豆腐花真的是很滑‼️老字號果然就是信心保證。小食方面,魚肉煎豆腐,豆腐厚厚的,煎炸品就是會有點油吧。

下午茶時間,我點了魚肉煎豆腐及芝麻糊豆腐花。

芝麻湖豆腐花

小食方面,魚肉煎豆腐,豆腐厚厚的,煎炸品就是會有點油吧。
魚肉煎豆腐

芝麻湖豆腐花
2020-03-05 175 views
每次喺銅鑼灣行到攰想食啲嘢飲啲嘢,都會來人和豆品呢度。飲豆漿食魚肉豆腐點都健康過督魚蛋飲汽水👍🏻仲要有得坐下。雖然平時多人多,座位細細但都乾淨坐得舒服。抖下食啲嘢有力再行街shopping!價錢相宜,但食物有質素!今日唔係太肚餓叫咗一杯豆漿同一份魚肉煎豆腐。如果肚餓平時會加多碟炒麵或者粥,當午餐都得好夠飽。豆漿豆味香濃又新鮮, $7一杯抵到爛!如果鍾意飲唔甜嘅人仲有無糖嘅選擇。呢個就係招牌魚肉煎豆腐,每次見到佢喺門口度煎就想食。煎到好香口但係又唔太油膩。每次食都要加甜醬豆瓣醬同埋豉油,加左之後掛住食唔記得影相😂

冷豆漿

煎魚肉豆腐