2019-04-01 165 views
#人和荳品廠 (銅鑼灣)銅鑼灣渣甸街55號-----熱豆腐花($12)- 豆腐花有凍有熱 凍ge冰涼 但不及熱ge咁滑溜 熱豆花豆味香濃 上檯時候已經有調味過 甜度適中 唔會太甜 中意甜d ge朋友仔可以自己加入黃糖 整體又高質又抵食 暫時港島搵唔到第二間可以媲美~😋-炒麵($16)- 其實B仔一向唔係特別愛炒麵 唯獨人和荳品ge炒麵 係我真係中意食ge 佢ge炒麵調味非常到位 唔會太鹹 食完唔會口渴 而且炒得好乾身 毫無油膩感 加上啖啖都有野菜 感覺都ok健康😄-魚肉煎豆腐($16)- 因為幾乎檯檯都叫 所以次次食親都係新鮮熱辣 豆香四溢 豆腐每邊都煎得金黃 外脆內軟 點埋檯面備有ge豆瓣醬食 一個字 正!🐠-----👶🏻B仔整體評價:9.5/10個👍🏻👶🏻B仔抵食程度:9.5/10個👍🏻👶🏻B仔環境評分:7/10個👍🏻👶🏻B仔味道評分:10/10個👍🏻👶🏻B仔回頭機會:10/10個👍🏻-----
#人和荳品廠 (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街55號

👶🏻B仔整體評價:9.5/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:9.5/10個👍🏻
👶🏻B仔環境評分:7/10個👍🏻
👶🏻B仔味道評分:10/10個👍🏻
👶🏻B仔回頭機會:10/10個👍🏻
2019-03-25 108 views
今日同屋企人去維園睇花卉展覽,去之前專登過黎食豆腐。雖然店鋪細細但座無虛席,餐牌只得一張,前後兩頁,分成豆腐花、豆漿、小食三類,價錢相當親民!🥢魚肉煎豆腐招牌菜必叫基本上枱枱都會有一碟,即叫即整,新鮮熱辣,師父煎到無停手,兩邊煎到金黃色, 豆腐唔係滑身個隻,口感札實,唔會一夾就散,加上豆瓣醬更加完美,$16 4件真係好抵食🥢豉油王炒麵炒得乾爽入味,完全無油膩感,無論炒米粉定炒麵我都會加埋甜醬一齊食,簡簡單單已經好滿足!香港的小店已經越來越少喇,何況仲要喺租金昂貴的銅鑼灣區,人和荳品絕對係價廉物美的小店

🥢魚肉煎豆腐
招牌菜必叫

🥢豉油王炒麵

2019-03-23
Type of Meal
Lunch
2019-03-17 109 views
其實之前都食過一次 但 係好耐之前, 因為有嘢要做 所以 做完都已經 夜晚十點, 見有啲肚餓想食宵夜 但又唔想太貴, 就去咗人和荳品。 我見隔離枱嗌咗鹵水豆腐,勁大舊。 於是我又嗌豆腐,但係係有魚肉嗰隻。 黎到先知個尺寸係唔同🤣食落 脆脆哋又滑, 但記得要落醬,因為啲醬真係好好味, 辣醬同甜醬 都好正 。見隔離枱食豉油王炒麵我又叫, 唔可以話好好食但係係勁抵食, 勁多餸 有豆卜 椰菜 勁大碟都係16蚊, 宵夜一定飽。我嚟到,點都會叫杯豆漿嘅,無糖嗰隻, 捧吓場😋, 我見佢啲豆腐花有幾隻味, 都幾特別,我見好多人 黎幫襯佢啲豆腐花 但係我冇叫到。其實 咁樣嘅價錢,同區好難搵得到 😂最緊要係食落冇壓力 ,呢個年代樣樣都貴 有時想輕輕鬆鬆食一餐 😭都要睇睇荷包先可以決定到。 響嗰個環境下,有時食嘅未必係味道, 食嘅可能係回憶同埋溫度。 我講嘅係嗰種生活嘅態度🤗。 兒時回憶。同不斷想留戀嘅人情味😘。呢種小店式經營可能過多幾年,我哋就未必會再搵到😭而家 響街邊 食個腸粉都要廿蚊一碟😅

其實 咁樣嘅價錢,同區好難搵得到 😂

呢種小店式經營可能過多幾年,我哋就未必會再搵到😭

而家 響街邊 食個腸粉都要廿蚊一碟😅
2019-03-09 120 views
晚飯過後朋友想食糖水,剛好經過這店,就決定食豆腐花。貪其價錢較平而又其實較有益。雖然有多種不同組合的豆腐花,但我們二人都點了原味,只售$12,一凍一熱,自己加黃糖,看到鄰座的客人點了香煎魚肉釀豆腐很吸引,也就點了一個。已經過了晚上10:30,但人客仍然川流不息,我們來吃豆腐花,比起去糖水舖食平很多,但有很多人來吃炒麵,想必是當晚飯或宵夜!本身是小店的豆品店現已成為連鎖集團,在旺區開舖,很高興其價錢還是在可接受的水平。
2019-03-07
Type of Meal
Last Night Supper
  • 魚肉煎豆腐
  • 豆腐花
2019-03-04 148 views
由於趕時間,所以今次就叫外賣。估唔到可以咁快手。大概30秒就拎得走。叫左個魚肉煎豆腐$16⋯⋯拎到返公司先食,估唔到隔左十五分鐘食都可以咁正。仲暖暖地,可以揀醬。我就揀左甜醬,不過其實唔要醬都好好味,仲可以食到豆腐既鮮味。我一啖咬落去,有D水飛左出來,好得意。件豆腐既水分鎖住左,所以下次食就要小心D, 睇下身邊有冇人先。或者可以細啖D咁食,D水/汁就唔會彈得咁遠。如果唔係就會好似我咁架喇。魚肉配豆腐,口感好好,有彈性。
2019-03-01
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$16 (Lunch)
2019-02-16 237 views
今日5舒服所以去左人和荳品本來諗著食碗豆腐花,不過去到又覺得好似食粥健康點。坐低後先發現只有一種粥選擇-柴魚花生🥜粥 ($20)。點知好難食嫁😭冇咩柴魚,個粥底都5綿同好淡。下次都係食返豆花啦
2019-01-11 382 views
依間豆腐花我細細個屋企人帶我去食,大個咗之後我自己就成日去食,但係當然唔係淨係食豆腐花啦,佢啲炒麵,滷水豆粕,魚肉煎豆腐都好好食!尤其是佢個炒麵同埋魚肉煎豆腐,真係食完之後好想再去食第二次!魚肉煎豆腐係有師傅即叫即煎的,已豆腐花真係好滑,同埋其實唔使落黃糖或者糖水已經好夠甜,所以我覺得好好食,餐廳方面有兩排卡位,中間有好多圓枱,坐嘅位唔係好寬敞,但員工好Nice,落單同出餐都好快,而且個個都好有禮貌,所以依間豆腐花值得推介!
2019-01-09 340 views
自從荃灣出現豆腐花減價戰之後,真係好耐無係荃灣以外地方食豆腐花(除左之前南丫島行山順手食左碗阿婆豆腐花之外),日前同女友行街,係準備睇戯之前,女友忽然口痕,就"dick"左我去渣甸街既<人和荳品廠>食豆腐花~~<人和荳品廠>係銅鑼灣扎根多年,好多人都係由細食到大~~店鋪地方細細,好多時都幾乎滿座~~~同其他甜品店鋪一樣,<人和荳品廠>除左原味豆腐花之外,亦提供其他口味,例如薑汁、朱古力、紅豆沙等~~當然啦,尼度唔係荃灣,兩溝是要加錢的~~但我始終都係中意食傳統豆腐花~~~原味豆腐花 $12- 豆腐花質感幾嫩滑,豆味不俗,但食落感覺比以前食既好似稀左d~~魚肉煎豆腐 $16 - 即叫即煎,上台時熱辣辣,豆腐及魚肉外層被煎得香脆而不會過分油膩,同時不失豆腐内裏既軟滑同魚肉既彈牙,算係保持水準~~~

原味豆腐花

2019-01-05
$20 (Tea)
2018-12-07 406 views
今天放工不太餓之輕食之前都係去開旺角店 印象比較暗同好逼相反 銅鑼灣店位置係橋底 光猛好多 卡位坐得又舒服今日叫左魚肉煎豆腐同熱豆腐花超快上菜😂魚肉煎豆腐 $16/4件人和必食,清清的味道但配上絕配的辣椒醬,好食呀熱豆腐花 $12超級滑 入口即溶 好耐無食過滑到咁的豆腐花我呢個糖怪當然少不免加多幾匙的紅糖仲有個怪習慣 要攪碎成碗豆腐花先食(懶理旁人奇異眼光)原來呢度有好多款豆腐花選擇下次想試芝麻糊豆腐花/紅豆沙豆腐花再試下鹵水豆腐先,(因為都聽到好多客人order)價錢合理 輕食之選
今天放工不太餓之輕食

之前都係去開旺角店 印象比較暗同好逼
相反 銅鑼灣店位置係橋底 光猛好多 卡位坐得又舒服

今日叫左魚肉煎豆腐同熱豆腐花
超快上菜😂

魚肉煎豆腐 $16/4件
人和必食,清清的味道但配上絕配的辣椒醬,好食呀

熱豆腐花 $12
超級滑 入口即溶 好耐無食過滑到咁的豆腐花
我呢個糖怪當然少不免加多幾匙的紅糖
仲有個怪習慣 要攪碎成碗豆腐花先食
(懶理旁人奇異眼光)

原來呢度有好多款豆腐花選擇
下次想試芝麻糊豆腐花/紅豆沙豆腐花
再試下鹵水豆腐先,(因為都聽到好多客人order)

價錢合理 輕食之選
2018-12-01 313 views
朱古力豆腐花($16)杏仁豆腐花($16)平時好日都唔去食糖水我比呢間鋪嘅餐牌吸引左。我見到朱古力豆腐花真係眼前一亮,從冇想像過呢個組合嘅味道。原來係落咗啲朱古力粉溝落豆腐花度,雖然夠特別,不過出到嚟嘅味未必個個都接受到。

朱古力豆腐花($16)

杏仁豆腐花($16)

2018-11-20 285 views
前陣子和朋友在銅鑼灣吃完晚餐想要吃甜品,可是走了幾家還是想吃傳統中式的。朋友就找了這家,之前就聽說過這家店,好像是有點名氣的,見人不是很多,就果斷坐下了。芝麻糊豆腐花($16)我點了一碗混的,但是芝麻糊的味道實在是太太太甜了,入口除了甜膩,芝麻糊也有點稀,芝麻香不是很足。相反豆腐花就沒有什麼味道,而且水比較多。雖說混在一起吃就好像剛剛好,但是吃完以後那種甜膩感在嘴裡散不去,所以這一小碗我也沒吃完。
芝麻糊豆腐花

芝麻糊豆腐花($16)
2018-11-08
$16 (Dinner)
2018-11-09 292 views
其實之前已幫襯過多次,但今次是第一次試淡豆漿,想不到換來的卻是濃濃的滋味。「淡豆漿」是少糖的意思,對於嗜甜的朋友,就比較少會選擇。但原來當糖的甜味少了,你便會發覺豆的香味更突出,這是平時飲普通原味品嚐不到的意外驚喜。相信下次再點這個的機會很高,也熱切推介大家嘗試一下,而且少糖也更健康不怕胖呢。另一驚喜來自魚肉煎豆腐,大家看相片有發現什麼嗎?平常都是一碟四件的魚肉煎豆腐,今天有五件!是熟客優惠還是什麼?原來只是最後一件與另一件連體分不開!感覺像中獎的超幸運🤣🤣🤣
暖淡豆漿

另一驚喜來自魚肉煎豆腐,大家看相片有發現什麼嗎?

2018-11-08
在 Times Square 看完電影,肚子有點餓但又感覺吃不下一整個午餐,就決定來這裡了~魚肉煎豆腐照牌菜,沒甚麼可說的,就是普通的魚肉釀豆腐,雖然沒驚喜但一定好吃的家常小菜凍豆腐花夏天吃凍的,冬天吃熱的,秋天嘛……最後還是選了凍的XD 比起煎豆腐,其實更喜歡他們的豆腐花。涼涼的豆腐花加入一匙紅糖,簡直是一口接一口停不下來啊!最後十分鐘都不用就全部完食了。下次如果再來也想試試他們的芝麻糊豆腐花。半餓不餓的時候最適合來這裡了~

凍豆腐花

半餓不餓的時候最適合來這裡了~
2018-10-17
$28 (Lunch)
2018-11-04 164 views
有時候中午沒有胃口,想吃輕量一點時,腳不由自主就會走到這兒。店堂雖然少少的,但由於客人普遍都非常體貼,用完餐便離開,因此就算要等也是很快就可以入座的。心水推介的熱門之選是魚肉煎豆腐,幾乎十居其九都會點這個,一碟四件份量剛好,加上蒸魚豉油和豆板醬或甜醬,是無得輸的小吃。有時候我甚至會外賣回家做晚餐加餸。比較冷門的推介是柴魚花生粥,現在提供的地方真的不多了,甚至專門賣粥的地方亦未必有。可能因為現在柴魚價格高昂,大家基於利潤問題都不做了。因此每次想吃這粥時便會來這兒。另外它的豆漿除了可以選擇口味外,還有低糖選擇,溫度亦可選冰凍,微溫和熱,真的非常貼心。

$30 (Tea)
2018-11-04 164 views
早幾年前朋友帶我去試試港島區嘅豆腐花, 多年後到今日我帶朋友去食, 估唔到老店仲係度, 我地當然趁機會試試啦😋是晚我地都無咩點食正餐, 先前已經掃街食左少少, 到人和荳品廠各叫了鹹食同甜食share, 當中包括: 涼粉豆腐花、鹵水豆腐、🐟魚肉煎豆腐&原味豆腐花 (由左上開始)我同朋友都鍾意豆腐花, 非常滑🥣食得出係新鮮磨豆製作出黎, 鹵水豆腐覺得唔太入味, 煎豆腐即叫即煎, 不過可能因為物價上漲所以魚肉較少, 口感方面外脆內嫩👍🏻餐牌嘅豆腐豆腐花豆漿種類同味道繁多, 除此之外仲有炒麵同粥, 係豆腐店唔太常見!! 平時食開豆腐花嘅店嘅煎釀三寶反而無😯座位方面我地坐卡位, 但眼見中間位置嘅位較為擠迫, 不過大部分人食完就走所以無咩大礙! 老店越夜越多人, 眼見除左有街坊幫襯之外, 都有唔少遊客專程拜訪, 哈哈我同朋友都算半個遊客😂食完大滿足!!

2018-11-02
$30 (Last Night Supper)
  • 豆腐花
  • 魚肉煎豆腐