2022-11-22 69 views
今日放工去左天后搵野食,天后地鐵站1出大概行1分鐘到就見到阿谷特蘭洲牛肉麵。餐廳環境方面地方唔算好大,大概住到40人,但算幾寛闊,唔會有好迫既感覺。地方幾乾淨。食物方面,主要係新彊菜,食麵為主,但都有飯食。前菜方面,都有13款選擇,我就叫左個時令蔬菜(菜心) ,同麻辣豬肚。菜心都幾大顆。麻辣豬肚係冷盤,份量都唔小,佢個麻辣唔算好辣,唔食得好辣既朋友仔都啱。豬肚好爽口唔會好韌。唔錯!主菜方面,叫左紅燒牛腩麵。牛腩係無骨同好淋唔會好韌,配菜有雞蛋,白蘿蔔同香蔥。白蘿蔔亦都好淋。值得一提既係湯底可選擇大,中,小辣 or 清湯。而我就擇左小辣,好野味小小辣。麵底方面,有6款唔同既面選擇。而我就擇左細面。我覺得有小小似拉麵好好食又幾彈牙。總括黎講,餐廳食物唔錯,環境幾好,贊!
食物方面,主要係新彊菜,食麵為主,但都有飯食。
主菜方面,叫左紅燒牛腩麵。
總括黎講,餐廳食物唔錯,環境幾好,贊!
天后不嬲好多好嘢食,呢間新開嘅蘭州傳統牛肉麵店,麵條非常地道,我鍾意食地道風味嘅朋友千祈唔好錯過!🥰🥰🥰.紅燒牛腩麵($68)呢碗牛腩麵麵條非常好食,佢哋有六種麵條可以選擇,比較特別嘅有韭葉同埋二細。碗麵有埋隻蛋份量啱啱好!一定推介大家自己係佢嘅辣椒醬,真係超級好食,非常惹味,但係又唔太辣👍🏻👍🏻.蘭州傳統牛肉麵 ($68)呢碗牛肉麵肉質非常爽口,配埋佢哋嘅麵條簡直一流😚😚😚.羊肉串 ($56)佢哋嘅羊肉串,真係超好食!😍😍羊肉一啲都唔蘇,佢哋嘅孜然粉味道超正!唔太辣,又有風味!我平時唔食開辣嘅朋友都忍唔住食!十分推介大家去食👍🏻👍🏻👍🏻.時令蔬菜 ($22)蔬菜新鮮,鍾意食蔬菜嘅朋友可以其他肉串或者麵一齊點!👍🏻
紅燒牛腩麵($68)

蘭州傳統牛肉麵 ($68)
呢碗牛肉麵肉質非常爽口,配埋佢哋嘅麵條簡直一流😚😚😚
羊肉串 ($56)

時令蔬菜 ($22)
蔬菜新鮮,鍾意食蔬菜嘅朋友可以其他肉串或者麵一齊點!👍🏻
  • 牛肉麵
今日去完維園打波,經過天后這間新開的食店,見到裏面頗多食客,便入內吃午餐,試試新口味,滿意👍,下次再encore。午餐時段有價錢實惠的午餐,有麵和飯,包括:蘭州傳统牛肉麵($68)紅燒牛腩麵($68)胡同兒炸醬麵($68)金城涼麵($66)重慶擔擔麵($58)大盤雞皮帶麵($62)大盤雞飯($52)西北肘花飯($56)凡惠顧午市套餐,可以優惠價追加素菜/葷菜。跟餐兩素加$26,一葷一素加$38,兩葷加$52。羊肉串一份三串$56。跟餐熱飲/凍飲加$8。我們叫了蘭州傳统牛肉麵和的红燒牛腩麵,麵有多款揀,還可揀不同辣度。不吃辣可揀清湯。我們揀了圓形麵二細,幼麵有咬口,扁形麵韭葉粗麵柔軟也不錯,湯底清而夠味。牛片和牛腩都可口。顧客大食可選多麵。麵內有滷蛋,簡單美味。葷菜秘製牛肉是薄而有咬口的牛片,好味。西北肘花是豬手,有特色,推介👍👍。涼拌木耳酸甜清爽有醋香,蓮藕片爽脆,正😋。羊肉串出色,肉質調味都好,推介😋😋。飲品凍鴛鴦夠香濃。店環境雅緻,店員待客有禮。

午餐時段有價錢實惠的午餐,有麵和飯,包括:
蘭州傳统牛肉麵($68)
紅燒牛腩麵($68)
胡同兒炸醬麵($68)
金城涼麵($66)
重慶擔擔麵($58)
大盤雞皮帶麵($62)
大盤雞飯($52)
西北肘花飯($56)

涼拌木耳酸甜清爽有醋香,蓮藕片爽脆,正😋。

羊肉串出色,肉質調味都好,推介😋😋。

飲品凍鴛鴦夠香濃。

店環境雅緻,店員待客有禮。

• 牛腩麵
  • 西北肘花
  • 牛肉麵
2022-11-17 93 views
新疆大盤雞拌麵(中)$186雞肉係用大髀肉 有少少骨但好多肉 我哋揀中size 已經好大份 適合兩個人食 每一條面都會有豐富嘅醬汁掛上😍另外附送牛肉湯 牛肉湯一上嚟 超級香 超清香蘭卅傳統牛肉拉麵(少辣)$68有唔同嘅面底提供 好新奇😍 重要免費加面底😍 麵如果唔加底都已經好夠食 牛展好食 湯底係清香既牛骨湯 拉麵好煙韌 仲有隻滷水蛋西北肘花(小)$52肘花即係豬手 好q 彈 骨膠原up up! 小食來講個份量都算係幾多店舖乾淨企理 座位充足 明亮 店員熱情好禮貌 回頭率高😍 仲有學生餐
新疆大盤雞拌麵(中)$186

蘭卅傳統牛肉拉麵(少辣)$68

西北肘花(小)$52

2022-11-17 119 views
行過見到開左間新野 林住去試下 入到去見到幾枱人 心林應該唔錯一見餐牌 好似無乜野揀 唔緊要 可能係蘭州菜本身係咁 咁就揀左牛肉面同個炸醬麵先講撈面 咸 硬 無特色 失望 完再講牛肉面 食完我覺得自己都煮得出 熱水加辣椒油 面 加牛肉四塊 重點係刀功 薄切! 所以係比失望更失望 乜原來蘭州菜係咁架另一重點係openrice 落單係一定要加野飲但去舖頭買就唔使 切記如果再係咁既質素 應該唔使半年又換架啦最後如果睇左呢段留言先而未去試既 我建議你食杯麵好過 或者 行過小小McDonald
先講撈面 咸 硬 無特色 失望 完
另一重點係openrice 落單係一定要加野飲
但去舖頭買就唔使 切記
如果再係咁既質素 應該唔使半年又換架啦
最後
2022-11-17
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$80 (Dinner)
1. 羊肉串真心冇得輸,我之前係上海食過一間出名嘅,好好味羊肉串,以為食唔翻咁肥瘦均勻,調味適中!可以一次10串🤩🤩每次一盤得3串所以一次落單3碟2. 蘭州拉麵,牛肉不韌,面湯而不膩,清淡又富含牛肉香哈哈哈哈!拉麵真的是人手啦,你可以吃出面的人勁道3. 拍黃瓜🥒,吃太快了忘了拍,很清爽,男友說配羊肉串吃好吃哈哈哈 說真的,希望他能保持下去,因為香港找一家好吃的在港島又便利的西北菜太難了 (目前去了兩次)
每次一盤得3串所以一次落單3碟

拉麵真的是人手啦,你可以吃出面的人勁道

(目前去了兩次)

蘭州牛肉麵、羊肉串
2022-11-06 156 views
牛肉小得可憐,食面多,汁好一般 仲要$68 唔包嘢飲,另要叫嘢飲,一杯$18以上,要一套餐差唔多要$100,我寧願食泡面,覺得錢多人傻可以去試下,不過應該冇下一次….反感

這大概是我在香港吃過的最好吃的蘭州拉麵~嗷對了,蘭州人一般會叫牛肉麵。本人是牛肉麵的狂熱愛好者,尤其是蘭州的這種牛肉麵。只要香港開了類似的餐廳都會去試一試。麵條選了二細,是一種比默認要粗一丟丟的寬度,更有嚼勁。大約有五六種寬度可以選。看到「一清(湯)、二白(蘿蔔)、三綠(香菜蒜苗)」已經熱淚盈眶了。牛肉是牛展,軟硬適中。雖然麵湯稍微有一點點料包的味道,但已經相當正宗。每一碗麵除了牛肉還配一個蛋。泡菜酸中帶微微微辣,和麵很搭。是一家會一去再去的店。

牛肉麵
牛肉麵
2022-10-26 192 views
看到有新店所以一試,地方整齊寛敞,坐得舒服。招呼態度還好。用QR code 落單,叫左佢哋招牌上面寫嘅蘭州牛肉麵,有牛𦟌、滷蛋、白蘿蔔、香菜等等。辣度自選。雖然佢菜單寫住lunch set,不過睇真啲咩都唔包,小食要加$,drinks 要加$8。字眼上唔夠老實個湯睇落好似水,因小辣所以加左啲辣油係面,飲落鹹鹹地。啲麵呀,牛展,蛋都正常。以為佢啲白蘿蔔會有兩三舊,點知只有三四片(1-2mm厚),唔係講笑,仲要唔係完整一片,切到得1/4。(見相)味道方面我唔評價,因不是內地人亦沒到過蘭州。不過打開門做生意就應該老實啲,俾啲真材實料。
看到有新店所以一試,地方整齊寛敞,坐得舒服。招呼態度還好。

2022-10-24 168 views
昨天看了早餐中國,很想吃蘭州牛肉麵,遠道而來,可是的確令人失望。湯底淡如水,辣味不香沒辣勁。牛肉勁少,蘿蔔無味,雞蛋無味,像蒸蛋一樣,麵質還可以。飲品選擇少。咖啡無味。不值這價錢。

2022-10-15 185 views
基本就是開水泡面湯沒有什麼味道 開水加辣椒差不多羊肉串應該是鴨肉鹵蛋是預製品拿出來的這樣開店真的能賺到錢麼老闆費勁招人裝修賺這一點不可持續的快錢 何必可能也是成本問題 只能這樣當普通餐飲徹底變成料理包水平以後會不會大眾放棄普通餐飲以後只會存在連鎖快餐,無需料理的火鍋類餐廳,及高端餐飲的三個細分市場整個行業都要想一想
基本就是開水泡面

當普通餐飲徹底變成料理包水平
以後會不會大眾放棄普通餐飲
整個行業都要想一想
2022-10-10 247 views
心心念念過來 就是開水泡面 再加一點辣 很失望麵條選了毛細 還蠻細軟牛展也有一些蘭州拉麵的味道完全是麵和湯的不融合蔥和香菜了了幾片完全沒有蔬菜還要六十八元三年沒回內地一吃就知道不是這個味
心心念念過來 就是開水泡面 再加一點辣 很失望
還要六十八元
三年沒回內地
一吃就知道不是這個味

2022-10-08 231 views
在抖音上看到香港第一家蘭州拉麵在天后開業,今日放假迫不及待的與朋友前往去嘗試,在天后地鐵A1出口左手邊步行約一分鐘可到達店,服務員熱情充滿著親切感,進入拿了位子後開始點餐,雖然菜品不多,但都有自己想要嘗試的菜品,食物上菜時間很快速,拉麵真的是意外的味道。如在內地吃的正宗,超級好吃,還有小吃更加美味,很滿足,店員服務態度超級好,有種賓至如歸的感覺,真的很開心而且大滿足的一次用餐體驗,還會介紹朋友去,自己也會再次去嘗試!

2022-10-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
  • 青瓜木耳
一看到菜單可以選面的種類,就知道這家店肯定好吃大盤雞拌面韭葉把湯汁都吸收了,雞肉炖的骨頭都酥了,湯底乾淨又很醇香,得到同行的新疆朋友強烈認可,第一次聽說韭葉,比寬麵要細一點,薄薄的入口非常順滑;拉麵的辣椒油應該是自己調配,適應香港口味並不辣,北方朋友們可以選中辣或者大辣,肉給了很多非常大塊蹄筋肉,份量很足,很實誠;羊肉串完全沒有羶味,要是配上饢就更完美啦老闆說食材都是從蘭州運來的,果然是食材是好味的第一要素👍
一看到菜單可以選面的種類,就知道這家店肯定好吃

老闆說食材都是從蘭州運來的,果然是食材是好味的第一要素👍
蘭州拉麵
大盤雞拌面
羊肉串

蘭州拉麵
大盤雞拌面
羊肉串
2022-10-01 259 views
咁多款手拉麵, 樣樣都想試下, 因為好中意有煙韌口感的麵食!所以分別去左兩次試左4款麵,睇下邊款先係自己中意的軟硬度。午餐餐牌同晚餐餐牌 款式同價錢差不多;只係午餐可以+錢配上小碟的葷素小菜。重慶擔擔麵 (麵型:毛細) $58.韌度最低, 湯底香濃。蘭州傳統牛肉麵 (麵型:蕎麥稜) $68.牛肉係牛𦟌, 夠淋入味, 麵質硬身少少, 坑紋係咪會可以掛多D湯?大辣 都唔會好辣。大盤雞皮帶麵 $62.麵質最韌, 老人家食就會覺得硬左少少。金城涼麵 (麵型:韭葉) $66.有驚喜,  軟硬度剛好, 微酸。午餐跟餐加錢的小菜份量就咁樣的。辣味真係唔係太夠, 各款麵型係幾有特色;會再encore金城涼麵 (麵型:韭葉)
所以分別去左兩次試左4款麵,睇下邊款先係自己中意的軟硬度。

午餐餐牌同晚餐餐牌 款式同價錢差不多;
只係午餐可以+錢配上小碟的葷素小菜。

重慶擔擔麵 (麵型:毛細) $58.

韌度最低, 湯底香濃。
重慶擔擔麵 (麵型:毛細)

蘭州傳統牛肉麵 (麵型:蕎麥稜) $68.

大辣 都唔會好辣。
蘭州傳統牛肉麵 (麵型:蕎麥稜)

大盤雞皮帶麵 $62.

麵質最韌, 老人家食就會覺得硬左少少。
大盤雞皮帶麵

金城涼麵 (麵型:韭葉) $66.
有驚喜,  軟硬度剛好, 微酸。
金城涼麵 (麵型:韭葉)

午餐跟餐加錢的小菜份量就咁樣的。
跟餐+$38 一葷一素

辣味真係唔係太夠, 各款麵型係幾有特色;
會再encore金城涼麵 (麵型:韭葉)
Other Info. : 麵係幾出色 但如果係為食辣而去就應該會失望 大中小辣度只係辣椒油的多少
2022-09-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Dinner)
重慶擔擔麵 (麵型:毛細)
大盤雞皮帶麵