Restaurant: Yat Tung Heen
Info:

Restaurant: Yat Tung Heen
Info:

逸東軒嘢食仲要非常高質,上次試過佢哋嘅夜晚,今次就試佢哋嘅點心💛💛沙嗲金錢肚金錢肚非常之爽同大舊,份量多個蘿蔔🤣🤣每一舊肚都好入味好香沙嗲味🤤🤤春風得意脆皮腸粉本身見到個名好似幾特別,所以就叫嚟試吓😆簡單啲講就係腸粉包住春卷,腸粉好滑春卷皮好脆裏面仲有大大隻嘅🦐🦐又爽口,口感食落去外軟內脆再內軟非常有層次👍🏼👍🏼帶子蒸燒賣燒賣好足料👍🏼有豬肉餡同好多粒蝦肉🦐蝦味都幾香突岀🥰帶子就好似一般般,唔係爽同鮮味唔出😮‍💨逸東小籠包小籠包係👧🏻最愛之一👍🏼匙羹上好細心,唔洗夾穿走晒啲汁走👍🏼小籠包外皮厚薄都適中,唔會話太厚😌😌湯汁好多又鮮甜,餡料份量多,味道唔會太鹹亦食到鮮甜味😚😚原個馬拉糕質地鬆軟又香🥰食落味道唔甜,仲有唔會太乾身😚脆皮流沙包金黃色嘅外皮,外面好脆身但個包做得好軟熟😳😳咬開餡料就會湧出黎,流沙餡好香咸蛋黃味👦🏽好鐘意食😍😍點心價錢分為$38、$48&$55,當然價錢比出邊茶樓一定係貴,但嘢食質素絕對高質👍🏼👍🏼

沙嗲金錢肚

春風得意脆皮腸粉

帶子蒸燒賣

逸東小籠包
湯汁好多又鮮甜,餡料份量多,味道唔會太鹹亦食到鮮甜味😚😚

原個馬拉糕
質地鬆軟又香🥰食落味道唔甜,仲有唔會太乾身😚

脆皮流沙包

2022-07-17 837 views
晚市要早幾個禮拜訂心諗咁巴閉,導致期望太大🥹🤣1/ 琵琶豆腐配乳豬豆腐炸得好出色,成餐最滿意!乳豬就普通貨色,不太特別但都合格 2/ 咕嚕肉都好食,份量都算不錯3/ 馬拉糕 未有驚喜,平平無奇賣單兩單七百餘元 (已8折)唯餐廳在酒店地庫,樓底很低又冇窗略嫌侷促燈光比較昏暗,年輕人OK但老人家不太享受但服務很好,為我地服務的是一位姨姨咕嚕肉上桌稍遲,有問是否需要換過一換熱的白飯雖然我哋冇換,但細心值得加分。晚市不會太想encore ,CP值不算高飲茶我又喜於光亮明媚嘅地方享受
晚市要早幾個禮拜訂
心諗咁巴閉,導致期望太大🥹🤣

1/ 琵琶豆腐配乳豬
豆腐炸得好出色,成餐最滿意!
乳豬就普通貨色,不太特別但都合格

2/ 咕嚕肉都好食,份量都算不錯

3/ 馬拉糕 未有驚喜,平平無奇

賣單兩單七百餘元 (已8折)

唯餐廳在酒店地庫,樓底很低又冇窗
略嫌侷促
燈光比較昏暗,年輕人OK但老人家不太享受

但服務很好,為我地服務的是一位姨姨
咕嚕肉上桌稍遲,有問是否需要換過一換熱的白飯
雖然我哋冇換,但細心值得加分。

晚市不會太想encore ,CP值不算高
飲茶我又喜於光亮明媚嘅地方享受
$360 (Dinner)
  • 琵琶豆腐
2022-07-16 764 views
朋友生日飯揀了逸東軒,聞說是米芝蓮一星。有獨立門口及電梯出口,與其他酒店內食肆分開,顯得有貴格。長形大廳分開三行擺枱,枱同枱之間保留足夠空間,傾計唔驚隔離枱聽到。侍應服務態度良好,加茶水夠密。菜色方面,烤鴨就食得多,今次嚐鮮試了烤雞二吃,雞皮夠脆唔油膩。當日例牌老火湯係粉葛鯪魚赤小豆煲西施骨,湯足料夠味,湯料唔柴。另外又試左個薑蔥桶蠔煲,蠔夠大隻,但略嫌味道太淡唔夠惹味。總括而言,菜色、服務配得上價錢。
朋友生日飯揀了逸東軒,聞說是米芝蓮一星。
總括而言,菜色、服務配得上價錢。
2022-07-13 533 views
逸東軒長期做既38蚊點心優惠真係間唔時都幫襯下早排佢重開?!送每人一份叉燒流曬口水咁去訂位雖然係地庫但環境都幾舒服招呼唔算好多但夠嫁喇真係唔使太欣勤叫左幾個點心無耐就上叉燒一見到就😍😍😍😍😍樣靚都不特止好食到呢🥹點心維持水準👍🏻碟腸粉晶瑩通透到一個點😍好好好食就算都係叉燒都一定會叫咁多款點心中敗筆在此希望可以改良下因為本人非常之咁鐘此食流沙包但呢個一d都唔流沙無論係茶又好小食都好都一樣咁好會定期飲茶🥳
逸東軒長期做既38蚊點心優惠真係間唔時都幫襯下

• 筍尖鮮蝦餃
  • 蝦餃
  • 招牌叉燒腸粉
2022-07-11 887 views
經常看到有關於這間餐廳的介紹,例如是米芝蓮,高性價比,或者是香港叉燒關注組...etc心想百聞不如一試,就到預約一下,順便慶祝週年紀念。位於逸東酒店地下B2, 有獨立入口及電梯,沒有開陽的景觀,但有排列得恰到好處座位間隔,座起來舒適,沒有壓迫感。裝修雅致,乾淨整潔,偏黑色調配有適當的燈光,並未顯得過於昏暗。服務到位,得體有禮,但仍有少許進步空間。貴為米芝蓮星級餐廳,其性價比方面符合大眾的評論。至於餐點方面令人滿意,味道也符合我及同枱的親友口味。餐牌能於官網上閱覽,故不上載了。由於每個人口味各有不同,故不作詳述。(請參看附件)
心想百聞不如一試,就到預約一下,順便慶祝週年紀念。
服務到位,得體有禮,但仍有少許進步空間。
餐牌能於官網上閱覽,故不上載了。
由於每個人口味各有不同,故不作詳述。(請參看附件)
豬橫脷生魚煲雞骨草
乾炒牛河
芒果糯米卷
2022-07-10
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$400 (Lunch)
Celebration
七味鹽燒生蠔
瑤柱崧子蛋白炒飯
芒果糯米卷
2022-07-10 543 views
高質米芝連一星點心🥧終於的起心肝兩星期前預約定早上第一輪點心店內沙化坐位好舒服 服務員細心友善 上菜時非常有禮 一開始叫咗醉鮑魚 招牌叉燒 鮑魚京蔥和牛酥 🐂脆皮腸粉 杏香蘿蔔絲卷值得一提係鮑魚和牛酥,鮑魚彈牙配和牛都唔膩 底層酥餅香口鬆脆 杏香蘿蔔絲內涵軟林 蘿蔔絲已煮到透白 配上外面杏仁脆片 有另一種口感蜜汁叉燒$288份 睇圖都知 唔係半肥瘦嘅叉燒 呢種瘦嘅程度 食落依然好林 燒得好香但絕對唔會係一般期待半肥瘦既質感 呢方面俾唔到驚喜我第二輪再叫左逸東小籠包荀尖鮮蝦餃🍤燕窩瑤柱菜苗餃三樣點心都不過不失 一直期待小籠包包皮好薄但食落無上湯鮮味其餘兩款餃無咩賣點 坐得噤舒服嘅環境,一流服務同不失水準嘅點心 相對價錢算叫合理但淨係食物的話 只係不過不失 止下食點心既口引
高質米芝連一星點心🥧

三樣點心都不過不失 一直期待小籠包
包皮好薄但食落無上湯鮮味

其餘兩款餃無咩賣點

但淨係食物的話 只係不過不失 止下食點心既口引
$400 (Breakfast)
2022-07-08 567 views
有期望所以有失望既米🐷蓮,真心真係好一般,木身去呢間餐廳係想試佢既片皮鴨🦆,但冇乜食評可以講,而且片皮鴨個皮已經出事,但後來睇返呢間餐廳點心先係米🐷蓮,所以之後有機會先會去試佢既點心,而晚餐唔會再食👎🏻
脆皮逸東烤鴨
蟶子皇
時日保健老火湯
2022-06-17
Type of Meal
Dinner
時日保健老火湯
2022-07-07 593 views
趁着平日有假放,逸東軒做緊平日飲茶$38起優惠價,立刻嚟一嘗米芝蓮餐廳!食物:⭐️馳名燒味雙輝(蜜汁叉燒+脆皮燒腩仔)叉燒邊有小小燒至脆脆地+蜜汁,有驚喜!燒腩仔半肥瘦+皮真係脆卜卜,掛住影相,放到凍左一樣好脆好正!⭐️筍尖鮮蝦餃皮薄爆餡,蝦鮮甜⭐️帶子蒸燒賣賣相唔係話好特別,但食落驚喜,帶子同樣大粒好鮮甜,好飽滿⭐️陳皮牛肉球牛肉球唯一有啲失望,雖然都好食,陳皮味不足,較為失色⭐️逸東小籠包必點!皮薄爆餡,肉汁爆棚!最後再叫左籠做結尾!不過留意返,真係好熱,攤咗陣食,爆汁你下都係會焫嘴🙈⭐️杏香蘿蔔絲卷廚師一啲都唔吝嗇,面頭爆多杏片,蘿蔔絲卷煎得啱啱好,好酥脆除咗食物之外,都好欣賞餐廳其他地方👍🏻安排: 飲茶時段分為三個時段,11點,12:45及2:30,大家記得預先訂位環境: 餐廳環境闊落,空間充足,不會有壓迫咁👍🏻服務: 餐廳員工服務良好,定期檢查客人水壺及幫忙加水 👍🏻總括!定必覆桌!🤙🏻🤤

食物:
⭐️馳名燒味雙輝(蜜汁叉燒+脆皮燒腩仔)
叉燒邊有小小燒至脆脆地+蜜汁,有驚喜!
馳名燒味雙輝

⭐️筍尖鮮蝦餃
皮薄爆餡,蝦鮮甜
⭐️帶子蒸燒賣
賣相唔係話好特別,但食落驚喜,帶子同樣大粒好鮮甜,好飽滿
荀尖蝦餃,帶子燒賣

⭐️陳皮牛肉球
牛肉球唯一有啲失望,雖然都好食,陳皮味不足,較為失色

⭐️逸東小籠包

⭐️杏香蘿蔔絲卷
廚師一啲都唔吝嗇,面頭爆多杏片,蘿蔔絲卷煎得啱啱好,好酥脆
杏香蘿蔔絲卷

除咗食物之外,都好欣賞餐廳其他地方👍🏻

環境: 餐廳環境闊落,空間充足,不會有壓迫咁👍🏻

服務: 餐廳員工服務良好,定期檢查客人水壺及幫忙加水 👍🏻

總括!定必覆桌!🤙🏻🤤
2022-07-07
$270 (Lunch)
Dining Offer
Voucher
馳名燒味雙輝
荀尖蝦餃,帶子燒賣
  • 脆皮燒腩仔
2022-06-24 695 views
預祝父親節,阿囡請飲茶😆。想去逸東軒飲茶,記得預早book定位,我們三位被安排坐在中間的一張圓枱,坐得舒適,地方闊落,服務很好,食物方便也不錯,特別喜歡梅子車厘茄,食完很開胃,味道清新,义燒OK,但唔係特別出眾,奶皇流心酥,熱辣辣,很香口,鮑魚和牛撻好味,但唔係好食到和牛,每件$88,其他普通的點心都係酒店正常價錢。總括來說,可以一試。O
預祝父親節,阿囡請飲茶😆。
總括來說,可以一試。
蜜汁叉燒
XO醬腸粉
鮑魚和牛撻
茗茶
2022-06-18
$350 (Lunch)
Celebration
Father's Day
2022-06-22 467 views
⭐️招牌叉燒腸粉腸粉 皮薄透光 但口感唔夠滑溜叉燒餡 份量唔少 有咬口 味道帶微甜⭐️蜂巢海鮮芋角感覺上佢地嘅芋角縮左水 芋蓉冇之前咁飽滿芋角外層薄脆鬆化 芋蓉綿密 海鮮略少 但算幾惹味 ⭐️酥皮叉燒焗餐包酥皮 太薄 存在感不足 冇嗰種酥香嘅感覺包偏厚 餡略少 味道正常 唔太推介⭐️筍尖鮮蝦餃皮薄煙韌 內餡蝦膠爽彈 筍尖冇乜存在感 調味適中⭐️沙爹金錢肚金錢肚 口感爽彈 好有咬口夠入味 醬汁味道適中 份量都幾多 另有幾嚿芋頭墊底⭐️XO醬蒸鮮魷鮮魷 口感爽口彈牙XO醬味道溫和 調味剛好味道唔錯 環境唔錯 服務可以 今次服務比上次好了點但以餐廳定位 有進步空間價錢合理 以有優惠黎講幾抵食

⭐️招牌叉燒腸粉

今次服務比上次好了點
但以餐廳定位 有進步空間
價錢合理 以有優惠黎講幾抵食
2022-06-19 489 views
米芝蓮點心佳餚預早兩星期預約2點半下午茶時段優惠點心由$38-$78 試咗今期特別優惠推介:原隻鮑魚京蔥和牛酥 好好味 鮑魚好淋 酥皮唔油膩感 100分!另外最有印象嘅係 燕窩瑤柱菜苗餃比起一般酒樓嘅皮薄 真正嘅皮薄餡靚
米芝蓮點心佳餚
預早兩星期預約2點半下午茶時段
優惠點心由$38-$78

試咗今期特別優惠推介:
原隻鮑魚京蔥和牛酥
好好味 鮑魚好淋 酥皮唔油膩感 100分!

另外最有印象嘅係 燕窩瑤柱菜苗餃
比起一般酒樓嘅皮薄 真正嘅皮薄餡靚
2022-05-17
$200 (Tea)
2022-06-18 709 views
弟婦請食飯,話想去逸東軒。仲要話訂左好耐先有位。$880一位,我想講飽到爭d行唔郁!首先片皮鴨! 好食!皮肉係分得好好!(爭d打錯骨肉分離)開胃小食!酸酸甜甜聖子! 好大隻而且蒸得岩岩好!片皮鴨2食,涼瓜炒,我好鍾意呀!芝士焗龍蝦唔記得咩黎炒菜弟婦話就算飽到嘔,都一定要食俾壺茶我先,好飽呀!我唔知呢個價錢算唔算貴。我只可以話值! 可以既話,我都想再去食,但前題唔好難book位先!不論食物,環境,服務全部都一流!
弟婦請食飯,話想去逸東軒。仲要話訂左好耐先有位。

$880一位,我想講飽到爭d行唔郁!

首先片皮鴨! 好食!皮肉係分得好好!(爭d打錯骨肉分離)

開胃小食!酸酸甜甜

聖子! 好大隻而且蒸得岩岩好!

片皮鴨2食,涼瓜炒,我好鍾意呀!

芝士焗龍蝦

唔記得咩黎

炒菜

弟婦話就算飽到嘔,都一定要食

俾壺茶我先,好飽呀!

不論食物,環境,服務全部都一流!
【7折超值!父親節飯首選💛】推薦程度:●●●◐○抵食程度:●●●●◐——— 同爸爸提早慶祝父親節,揀咗食中菜,所以嚟到逸東軒食。食物選擇多,水準高,用材上盛;店員好貼心亦照顧周到;環境寬敞舒適,適合家庭聚餐👍🏻 埋單先發現全單7折,有優惠做緊,超抵食(下列價錢為正價⚡️)🐔 脆皮片皮雞(2食)|$628成日片皮鴨,未食過雞,於是一戰。夠特別,少見,亦好考功夫👍🏻 雞缺少陣香羶味,但食落冇咁油膩飽濟,包埋大蔥同醬汁完全唔膩。不過個人都係鐘意嘅片皮鴨多啲✨2食跟咗雞崧炒飯,飯粒粒分明,夠晒鑊氣,唔算好油,但都冇咩特別。量多,雞肉粒都肉眼可見,但入口唔太食到雞肉/雞油香,不過不失~🌟 鮑汁花膠扣鵝掌|$360/位完全冇失望,食到lam lam脷!鵝掌超級腍身,入晒味,啖啖滋味🤍 花膠膠質重、厚身,但亦好腍好入味,大讚✨🐷 脆皮乳豬琵琶豆腐|398兩者放埋一齊有啲唔關係,兩樣都好好食✨ 乳豬皮夠香乳,帶油脂,唔缺肉感,半脂半肉剛剛好👍🏻 琵琶豆腐內有香茜同魚肉,食落多層次好豐富🤍 豆腐質感唔係爛蓉蓉,唔係老少平安嗰種,保持到豆腐嘅口感,廚藝真係好勁✨🐷 鳳梨咕嚕肉|$280食得出係新鮮菠蘿,唔係
【7折超值!父親節飯首選💛】

推薦程度:●●●◐○
抵食程度:●●●●◐

———

🐔 脆皮片皮雞(2食)|$628

🌟 鮑汁花膠扣鵝掌|$360/位

🐷 脆皮乳豬琵琶豆腐|398

🐷 鳳梨咕嚕肉|$280
食得出係新鮮菠蘿,唔係罐頭死甜,亦帶酸味,非常開胃✨ 咕嚕肉冇骨啖啖肉,肉質腍身冇咩肥膏;炸皮厚度適中,炸得香脆而唔太油膩👍🏻 甜酸醬比例好啱我個人口味,係酸多於甜,醒神開胃,送飯一流🤍

🥬 野菌魚湯浸時蔬|$218
魚湯好鮮甜,冇太多額外調味去蓋住,證明用料都唔差👍🏻 飲咗幾啖都唔口渴~ 野菌同時菜不夠不失~

🥭 香芒糯米卷|$58
芒果生熟程度剛好,唔會夠熟爛晒,香甜多汁唔酸👍🏻 糯米皮唔厚身,帶煙韌感,唔錯~ 係加咗椰絲略嫌有啲畫蛇添足,令整體太甜~

🥣 蛋白杏仁茶湯圓|$48
講真全晚最冇驚喜~ 杏仁茶味唔係特別香濃,偏水狀亦唔稠杰,做唔到齒頰留香;湯圓亦普通不過,唔係爆醬湯圓,唔係特別薄皮,一般~

🫔 家鄉甜薄罉|$58
呢得意嘅甜品,外表香脆,咬落煙韌軟熟,中間層次花生,口感豐富,亦多份咸香👍🏻 食落咸甜交融,非常過癮!
2022-06-10 694 views
📍逸東軒係成個月之前book 終於等到呢一日 好味程度係接近食每個餸都尖叫一下🤤💯以下係我既推介順位👏第一位: 叉燒+燒腩仔😎- 無得彈 明顯癲覆左我對叉燒既認知🤣- 叉燒 好腍 又種入口即化既感覺‼️🤤- 吞完後啲餘韻仲係口腔到停留🤤- 燒腩仔既外皮好脆 好似食緊薯片咁👏😋- 送碗白飯就最好不過了第二位: 蟹肉節瓜燶帶子🦀- 帶子好大粒❤️同埋好鮮甜 仲要好彈牙 物超所值- 蟹肉汁好夠 入哂味第三位: 香芒糯米卷- 令我諗起長洲啲芒果糯米糍🥭- 啲芒果肉好厚好甜多汁- 糯米部分做得好細軟 且唔會好厚 比例正好🥳其他野食eg 馬拉榚 瑤柱蛋白炒飯 蟹肉生菜等 都味道係有質素保證既 但冇以上啲食物咁大驚喜🤣宜家叫正價野食仲有7折 好抵食!
📍逸東軒

第三位: 香芒糯米卷
- 令我諗起長洲啲芒果糯米糍🥭
- 啲芒果肉好厚好甜多汁
- 糯米部分做得好細軟 且唔會好厚 比例正好🥳

宜家叫正價野食仲有7折 好抵食!

• 叉燒
2022-06-01 866 views
散叫主餐牌有七折,趕上五月最後一班車1)話梅車厘茄:酸酸甜甜,為三十一度的夏日晚宴揭開序幕2)七味魷魚鬚:外脆內Q彈,粉漿脆薄而惹味,有陣陣像孜然的香氣在口腔縈繞。即使是減肥期,也令人欲擺不能,總得一口接一口。3)醉鴿:皮爽,吃完怎麼就想用「脆」來形容那皮,肉嫩,一點都不鞋口,酒香完全入骨,但不會有苦味,好有平衡感。師傅刀工更是不在話下。4)芝士焗釀蟹蓋,太好吃了,熱騰騰,上桌芝士仍能拉絲,整個蟹蓋釀滿蟹肉,簡直貨真價實,連續六年摘米芝蓮星級,真是實至名歸。5)叉燒腩仔雙拼:半肥叉,肉軟糯,陣陣香氣,水準至上;腩仔就是皮脆肉汁豐富,加上特製芥末醬,真是一小口一小口就會吃完。整個晚上,舌尖上的享受,加上茶香滑口,小燭盞暖烘烘的藍調茶壺,與四周畫像相映襯,令人彷如走進時光升降機,穿越成古人雅士,品茗附庸風雅一番。
散叫主餐牌有七折,趕上五月最後一班車

1)話梅車厘茄:酸酸甜甜,為三十一度的夏日晚宴揭開序幕

2022-05-31
$500 (Dinner)
  • 話梅車厘茄
  • 明爐蜜汁叉燒