Restaurant: Yat Tung Heen
Info:

Restaurant: Yat Tung Heen
Info:

2022-04-25 665 views
最抵食米芝蓮一星❓前排去咗逸東軒飲茶🤤大部分想食嘅點心平日只係$38/$48 賣相味道精緻 有機會想帶長輩encore下!✨脆皮流沙包💰HKD48(Rating:8.3/10)自首先 放咗段時間先食所以表皮開始變韌冇好脆🫣但依然好味 之前食過其他脆皮流沙包 呢個比較下明顯冇炸過頭 體積唔大但炸面薄薄的 油膩感唔重👍餡料有沙沙口感🤩我係鹹蛋黃>奶黃嘅人 所以喜歡!✨杏香蘿蔔絲卷💰HKD48(Rating:7.6/10)未試過嘅口感 欣賞春卷皮上加杏仁片 令清新度上升不少 脆感得以保持 蘿蔔絲夠多亦香甜 不過食得多略膩 ✨筍尖鮮蝦餃💰HKD38(Rating:7.5/10)賣相飽滿 大大粒蝦 彈牙新鮮 皮唔會太厚唔硬 微微煙韌 恰如其分嘅味道 鍾意蝦餃就會鍾意!😂✨蜂巢海鮮芋角💰HKD38(Rating:8/10)幾鐘意呢個!蜂巢狀脆皮酥脆唔油膩 包住軟綿微鹹芋泥 正中有啲碎蝦雜錦餡 帶芋香亦有層次感 鹹甜得宜✨春風得意脆皮腸粉💰HKD55(Rating:7.4/10)呢個等得有啲耐 為等佢令到其他放涼咗🫠可以想像 就係滑腸粉同鮮蝦春卷結合嘅豐富口感 加埋豉油 點下甜醬芝麻醬 co

✨脆皮流沙包💰HKD48(Rating:8.3/10)
脆皮流沙包

✨杏香蘿蔔絲卷💰HKD48(Rating:7.6/10)
杏香蘿蔔絲卷

✨筍尖鮮蝦餃💰HKD38(Rating:7.5/10)
筍尖鮮蝦餃

✨蜂巢海鮮芋角💰HKD38(Rating:8/10)
蜂巢海鮮芋角

呢個等得有啲耐 為等佢令到其他放涼咗🫠可以想像 就係滑腸粉同鮮蝦春卷結合嘅豐富口感 加埋豉油 點下甜醬芝麻醬 comfort food之選😎唔錯但唔驚艷
春風得意脆皮腸粉

✨蜜汁叉燒💰🆓(Rating:6/10)
期望超高 可惜並非我地二人喜歡的口感 唔關肥瘦事 而係肉質太淋 一入口會融化咁🧐連肉質肥膏同表層都唔太分得清😶個人喜歡肉帶紮實 表皮略焦脆嘅juicy叉燒 好彩重開首週送叉燒 否則叫一大碟會好無奈😂
蜜汁叉燒

滿意度幾高嘅一餐 主要基於性價比很好 環境decent 青花瓷茶壺好優雅 連杯濃普洱都好飲啲😆再訪的話都有唔少其他點心可嘗試 記住上網book定位先去🏃‍♀️

杏香蘿蔔絲卷
蜂巢海鮮芋角
春風得意脆皮腸粉
限聚令前,平日時間,見佢部分點心及菜式有優惠,就嚟book枱試一試呢間米芝蓮一星既中菜廳。叫左以下熱門菜式、點心睇睇質素。1.馳名燒咮䉶輝-叉燒燒腩仔燒腩叉:燒腩仔好味,又熱又脆,一咬啲油爆曬出嚟。👍🏻👍🏻叉燒好‘林’,但無麥叉燒香味。2.筍尖鮮蝦餃:蝦餃皮好薄好煙韌,蝦好細隻,冇蝦味。3.帶子蒸燒賣:冇蝦味,冇豬肉味,只有帶子嘅咸海水味。4.海鮮咸水角:上菜食物溫度適中。味道偏淡,冇特別。寫海鮮鹹水角,但食唔到有海鮮嘅配料。正常水準。5.海鮮芋角:上菜食物溫度適中。芋頭味濃,正常水準。6.原隻鮑魚和牛酥(件):成餐最好食嘅點心。和牛、鮑魚同牛汁好夾。優惠價$38 1件,性價比高。👍🏻👍🏻7.花雕醉鮑魚(件):只是將拍青瓜木耳同醉鮑魚兩度唔同嘅菜式放埋一齊而已。兩樣嘢嘅味道唔係太夾。醉鮑魚嘅味道就係醉雞個汁一樣,但係唔夾鮑魚。相對原隻鮑魚和牛酥,呢個冇咁好食/抵食。8.脆皮流沙包:似炸饅頭入面加流心奶黃,冇乜特別。9.XO醬炒蘿蔔糕:XO醬唔夠,無味。炒蘿蔔糕顏色唔夠上色,蘿蔔糕亦唔脆口。好一般。整體來講,環境服務唔錯。食物嘅性價比,以有優惠黎計,都係合理嘅。但係以米芝蓮一星嘅名銜來講

叫左以下熱門菜式、點心睇睇質素。
叉燒好‘林’,但無麥叉燒香味。

2.筍尖鮮蝦餃:蝦餃皮好薄好煙韌,蝦好細隻,冇蝦味。

3.帶子蒸燒賣:冇蝦味,冇豬肉味,只有帶子嘅咸海水味。

5.海鮮芋角:上菜食物溫度適中。芋頭味濃,正常水準。

8.脆皮流沙包:似炸饅頭入面加流心奶黃,冇乜特別。

整體來講,環境服務唔錯。食物嘅性價比,以有優惠黎計,都係合理嘅。但係以米芝蓮一星嘅名銜來講,個人覺得食物嘅味道冇乜驚喜,係一般水準。試過一次就夠。
原隻鮑魚和牛酥(件)
$400 (Tea)
原隻鮑魚和牛酥(件)
  • 原隻鮑魚和牛酥
2022-04-20 288 views
得過米芝連係的確有水準👍🏻除左义燒無得頂之外,其他點心都好好味😋蝦餃皮薄餡靚💕原隻鮑魚和牛酥有驚喜😍春風得意腸粉超脆重有流沙奶黃包,帶子燒賣,灌湯餃都無得輸🤩期待再來下一次,下次我要試佢既小菜喔❤️
得過米芝連係的確有水準👍🏻除左义燒無得頂之外,
其他點心都好好味😋蝦餃皮薄餡靚💕
原隻鮑魚和牛酥有驚喜😍春風得意腸粉超脆
重有流沙奶黃包,帶子燒賣,灌湯餃都無得輸🤩
期待再來下一次,下次我要試佢既小菜喔❤️
2022-04-20
$330 (Lunch)
  • 叉燒
  • 春風得意脆皮腸粉
  • 筍尖鮮蝦餃
2022-04-19 350 views
假期飲茶, 再黎呢間米芝蓮餐廳, 今次系食點心, 由於上次小菜可能無揀啱野食, 覺得水準普通, 所以今次再次黎試點心糯米素肉珍珠雞 ($65) 有三件, 糯米好香荷葉味, 乾爽分明, 唔會太多醬汁 酥皮叉燒焗餐包($52)外層的雪山脆口, 麵 包夠香軟, 叉燒餡乾濕度適中帶子蒸燒賣($68)薄切帶子有淡淡鮮味, 但豬肉比蝦多筍尖鮮蝦餃 ($68)蝦餃唔細隻, 皮薄有彈性,  蝦爽鮮味, 口感豐富 XO醬蒸鮮魷($65)呢個系驚喜作, 唔太濃味醬汁, 魷魚好新鮮爽脆  海鮮咸水角($52)個皮炸得算薄, 唔算好油, 裡面就唔覺得有海鮮   地方闊落坐得好舒服, 覺得點心比小菜出色

糯米素肉珍珠雞 ($65)
有三件, 糯米好香荷葉味, 乾爽分明, 唔會太多醬汁

酥皮叉燒焗餐包($52)

外層的雪山脆口, 麵 包夠香軟, 叉燒餡乾濕度適中

帶子蒸燒賣($68)
薄切帶子有淡淡鮮味, 但豬肉比蝦多

筍尖鮮蝦餃 ($68)

蝦餃唔細隻, 皮薄有彈性,  蝦爽鮮味, 口感豐富

XO醬蒸鮮魷($65)

呢個系驚喜作, 唔太濃味醬汁, 魷魚好新鮮爽脆

海鮮咸水角($52)
個皮炸得算薄, 唔算好油, 裡面就唔覺得有海鮮

地方闊落坐得好舒服, 覺得點心比小菜出色

2022-04-17
  • 糯米素肉珍珠雞
  • XO醬蒸鮮魷
  • 海鮮咸水角
  • 帶子蒸燒賣
  • 筍尖鮮蝦餃
  • 酥皮叉燒焗餐包
疫情让人更加懂得珍惜当下,想吃的饭要及时吃,能约的人要频繁见·抱着这样的心态,跟喜欢饮早茶的姐妹约了一顿早午茶——连续6年摘下米其林一星🌟的逸东轩·菜品种类颇丰,整体质素不俗,点心盲选估计也不会出错,目前工作日午市有点心特价,不点大菜的话,性价比很高(最后还打了折)·【话梅车厘茄🍅】比点心还惊艳的是这道开胃小菜,车厘茄如同玛瑙般闪亮诱人,用了梅子汁去腌渍,盘中不见汤汁,在咀嚼瞬间却能口口爆汁·梅子的微酸和小番茄的清甜互补,果肉在腌渍后没有塌软,依旧绵实,裹挟着丰润的汁水在舌尖跳起了温柔的华尔兹·【笋尖鲜虾饺🍤】虾仁脆弹饱满,既浸满了油润润的香,也没有过多的汤汁而显得拖泥带水,手工虾饺才有的均匀褶皱,精致又迷人·【沙嗲金钱肚🐂】牛肚比普通点心店的出品更为大片和弹韧,沙嗲汁调味咸鲜,但并不会重口味·【燕窝瑶柱菜苗饺🥟】薄薄的澄面皮晶莹弹糯,包裹着脆爽的馅料,那绿油油的色泽仿佛一口一片春天·【春风得意脆皮肠粉🥢】给粤菜起名真的是一门艺术,爽滑的布拉肠被鲜虾春卷撑得鼓鼓的,现炸的春卷在淋上豉汁后更加酥松,趁热吃更香·【蛋白杏仁茶汤圆🥣】没有喝汤就点了碗糖水,热糖水款式不多,杏仁茶赶不上糖水店但
【话梅车厘茄🍅】
【笋尖鲜虾饺🍤】
【沙嗲金钱肚🐂】
【燕窝瑶柱菜苗饺🥟】
【春风得意脆皮肠粉🥢】
【蛋白杏仁茶汤圆🥣】
没有喝汤就点了碗糖水,热糖水款式不多,杏仁茶赶不上糖水店但也不差,元宵节没吃成汤圆,这两颗手工黑芝麻汤圆正好补上
2022-02-11
Lunch
  • 春风得意脆皮肠粉
  • 笋尖鲜虾饺
  • 话梅车厘茄
  • 瑶柱带子菜苗饺
  • 春风得意肠
2022-04-06 9645 views
逸東軒4月1號重開,馬上重推優惠,點心由$38起,主餐牌7折,首星期更送叉燒。叉燒 (4月1-7號期間增送)每人兩片,放在圓形白色瓷碟上賣相昇華。肥美的梅肉,看得出肥瘦肉交錯,少少燶邊,入口極柔軟,恰到好處的叉燒甜,好味道。原隻鮑魚和牛酥 $38優惠價$38/隻怎可以放過,鮑魚仔炆至完全軟熟,非常容易咬開,酥皮韃肉有滋味牛肉粒,組合富層次。筍尖鮮蝦餃 $38燕窩瑤柱菜苗餃 $48兩款蒸餃的餡料皆是脹卜卜,蝦餃的蝦球爽口,菜苗豐富調味不俗,唯獨餃子皮過黏失分。帶子蒸燒賣 $38白白的造型欠少少裝飾,個人認為加幾粒杞子打扮一下會好看些。雖然薄薄地,但是如假包換的帶子冇得投訴!海鮮芋角 $38炸至通透不膩。瑤柱海皇灌湯餃 $78/位湯浸餃是現代做法亦難怪,湯頭味道唔錯,蝦球算幾大粒,可惜已經煮至過軟,餃子一碰即散不完整。荷葉籠仔生煎雞焗飯 $308(有7折優惠)主餐牌上的招牌菜之一,原個蒸籠上菜,全部雞件煎至金黃焦香,肉嫩味香,只不過下層只配上白飯,雖然沾上少許雞油,份量少亦沒有汁,味道不足,但另一角度欣賞,青蔥及芫荽香溢提味,是清清地的吃法。可能因為有所比較,同伴更加喜歡我們在銅鑼灣「顏府
叉燒
叉燒 (4月1-7號期間增送)
每人兩片,放在圓形白色瓷碟上賣相昇華。
原隻鮑魚和牛酥 $38
筍尖鮮蝦餃 $38
燕窩瑤柱菜苗餃 $48
燕窩瑤柱菜苗餃
帶子蒸燒賣 $38
白白的造型欠少少裝飾,個人認為加幾粒杞子打扮一下會好看些。
帶子蒸燒賣
雖然薄薄地,但是如假包換的帶子冇得投訴!
帶子蒸燒賣
海鮮芋角 $38
海鮮芋角
炸至通透不膩。
海鮮芋角
瑤柱海皇灌湯餃 $78/位
瑤柱海皇灌湯餃

荷葉籠仔生煎雞焗飯 $308(有7折優惠)
荷葉籠仔生煎雞焗飯
荷葉籠仔生煎雞焗飯
可能因為有所比較,同伴更加喜歡我們在銅鑼灣「顏府御膳」炒飯底的做法。
因為反應熱烈,每日做四輪,11點、12點9、2點半及4點,運作順暢。
二人套餐亦值得考慮。
舊上海風情,環境舒適,空間充足,員工忙中有禮。
若然想以實惠價錢淺嚐米芝蓮飯店,逸東軒值得考慮,性價比合理。

不過若然更有要求,還是預先找師傅寫菜更能嚐到米芝蓮質素。
2022-04-04
$320 (Tea)
2022-04-01 418 views
數日前已在網上預訂了今次的飯局,沒有其他原因,只是今天開始放假。誰想到剛巧碰上重開的第一天呢,每位客人送了迷你蜜汁叉燒。受疫情所限,今次都是夫婦倆人用膳。不能夠點太多款點心:帶子燒賣、春風得意腸、小籠包子、素菜腐皮卷,各款皆能保持水準。下面2⃣️個點心較特別:杏片蘿蔔絲酥,相信是威化紙,包裹著甜甜的蘿蔔絲,威化紙面上鋪🈵️了香脆的杏仁片。不油膩。黑魚子粢飯、粢飯切成🧱似的,外層煎得非常香脆,鋪了黑魚子在🧱面,吃時帶有鹹香的味道。個人甚喜上面2⃣️款的點心俾喜歡逸東軒的朋友,快快訂位罷,今天入座率,最少有9⃣️成。可想「她」的吸引力多高。

受疫情所限,今次都是夫婦倆人用膳。不能夠點太多款點心:

下面2⃣️個點心較特別:

個人甚喜上面2⃣️款的點心俾

2022-04-01
$160 (Tea)
  • 黑魚籽粢飯
2022-03-26 448 views
預先係Chope訂位,平日嘅話都唔難訂,4-5日前都訂到。今次訂咗2:30pm時段,早咗少少到都可以安排入座。最值得推薦嘅係1️⃣鮑魚和牛酥 ($78一件),叫嘅時候心諗今次好豪,食嘅時候成個一啖咬落去,首先食到鮑魚有彈牙感覺,其次個入面嘅和牛餡好香牛肉味,加埋外邊鬆脆嘅酥皮,好味到令人想再咬多啖😍 有鮑魚有和牛,即刻成件事值回票價👍🏻上網排定文必叫2️⃣叉燒餐包同3️⃣帶子燒賣,2️⃣個皮好鬆脆,入面既叉燒餡好香,食到有洋蔥絲😍,而3️⃣對我呢個豬肉燒賣愛好者嚟講就正常發揮,帶子同豬肉一齊咬都無分離,豬肉口感彈牙爽口。4️⃣燕窩魚翅灌湯餃直程係失望,雪耳撈埋燕窩完全食唔到有燕窩係入面,只係覺得不斷食緊雪耳。5️⃣叉燒腸粉都有水準,先講叉燒係腸胃入面都食到蜜汁,其次個腸粉皮夠薄,雖然曾經食過更薄,但已經好唔錯,加上個豉油汁好濃厚,值得一試👍🏻最後,梗係要嗌甜品啦🤤 今次叫左6️⃣蛋散,咬落去好脆,加上有桂花香味嘅糖漿,口感同香味好配合,岩哂中式甜品嘅人呀😍

2021-09-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 鮑魚和牛酥
  • 酥皮叉燒焗餐包
2022-03-24 275 views
今日嚟咗呢間飲茶,我覺得呢間餐廳非常之有質素,呢度嘅嘢食真係非常之好食,再加上如果佢服務態度非常之好,我見到佢個地下都好乾淨,俾人一種好乾淨好整潔嘅感覺。下次不會再過嚟呢度
2022-03-24 378 views
無論咩時段嚟都好想叫叉燒次次水準都好平均肥瘦適中 唔乾又唔膩其他點心都好好味😋芋角賣相麻麻地 唔夠金黃色不過食落又好味喎金錢肚都好入味焗叉燒包就好酥脆 熱辣辣春風得意腸個名已經夠特別裡面係春卷 好味生炒糯米飯唔太油又唔太乾總括樣樣都好食😋
無論咩時段嚟都好想叫叉燒

糯米飯
  • 春風得意脆皮腸粉
  • 明爐蜜汁叉燒
2022-03-23 593 views
呢間中菜有米芝蓮一星⭐️期間限定嘅蟹宴真係不妨一試👏整體味道同服務都好滿意 主餐牌仲有做緊七折🤩餐廳裝修好雅緻💫座位闊落舒適 黎慶祝生日一定唔會失望🥳星級蟹宴套餐 ($880/位) *兩位起逸東叄錦碟 (蜜汁叉燒、話梅蕃茄、脆皮蟹肉竹笙卷)🐷叉燒肥瘦均勻好淋👅🍅話梅蕃茄 夠甜🍬同話梅好夾👍🍤竹笙蟹肉好鬆脆 但唔係好食得出蟹味😬🦀蟠龍鮮蟹鉗 蝦仁大隻又爽口彈牙😋蟹鉗非常鮮甜 調味適中 蛋白滑溜🍳🥣金湯花膠蟹肉燴燕窩清甜南瓜湯🥄薄身湯底好適合冬天又唔會搶咗蟹肉嘅味道🦀配上蟹肉燕窩同埋花膠鮮甜而且口感豐富😍🦀花雕雞油蒸膏蟹好大隻蟹 又有好多嘅膏 花雕味好香👃離遠都聞到香氣加上雞油🥄雖然油膩但食到停唔到口 乾身嘅蟹膏配滑溜嘅蛋白食一流👍🍴蟹黃十頭鮑魚 前所未有食過最淋嘅鮑魚🌟👍細細力就已經可以切開😂🍙蟹肉糯米脆皮乳豬菜式好新穎 口感層次都十足👅蟹肉部分就唔多覺有🥄冰花燉雪耳萬壽果雪耳好淋 甜度適中😋如果有多啲萬壽果就好喇🌼杏汁金球伴桂花糕金球入面嘅杏汁好驚喜😍超級好食 煎堆仔好煙韌😋🍲花膠鮮杏汁燉豬肺($180)杏汁好濃好香👃胡椒味重 豬肺花膠同鳳爪都好淋🌶海皇酸辣湯 ($160) 酸辣湯就唔係

星級蟹宴套餐 ($880/位) *兩位起

逸東叄錦碟 (蜜汁叉燒、話梅蕃茄、脆皮蟹肉竹笙卷)
🐷叉燒肥瘦均勻好淋👅

🥄冰花燉雪耳萬壽果
雪耳好淋 甜度適中😋如果有多啲萬壽果就好喇

🌼杏汁金球伴桂花糕
金球入面嘅杏汁好驚喜😍超級好食 煎堆仔好煙韌😋

🍲花膠鮮杏汁燉豬肺($180)
杏汁好濃好香👃胡椒味重 豬肺花膠同鳳爪都好淋

🌶海皇酸辣湯 ($160)
酸辣湯就唔係太推介😬材料都豐富 但都幾辣 酸度有啲似喼汁

🥢合桃鮮蘆筍玉帶子($388)
份量幾多🤩合桃甜度適中好脆口 蘆筍新鮮 吵得爽脆😋帶子鮮甜調味適中偏鹹

🥭香芒糯米卷 ($58)
嗰皮做得好薄 芒果都好大嚿好足料👍
杏汁金球
香芒糯米卷
花膠鮮杏汁燉豬肺
2022-03-16 274 views
📍 逸東軒 Yat Tung Heen______疫情肆虐,飲食業是首當其衝的其中一個行業,為了維持生意額,上至米芝蓮餐廳,下至街坊小店紛紛推出不同優惠。得知逸東軒推出星期一至五點心$38起,單點菜式七折優惠便和好友一試點心質素,且看和晚市相比如何。二人共點了五樣點心。帶子燒賣穩陣之選但沒有驚喜。玫瑰小啤梨造型別緻像真,曲奇酥皮包裹着紅豆餡,過於乾身令人失望。脆皮流沙包饅頭外皮炸得金黃均勻,味道不錯,內餡鹹蛋黃奶黃比較黏稠,不適合追求流心爆漿者。逸東小籠包不負逸東軒之名,皮薄汁多,$48絕對值回票價。杏香蘿蔔絲卷上桌時熱氣沸騰,外脆內軟,把蘿蔔的水份和汁液緊緊鎖在裏面和辣椒豆瓣醬同食更為惹味。如果以正價計算,這次的點心令人有點失望,但現在$38起就可試米芝蓮一星出品,在安靜寬敞的雅致環境「嘆茶」,誰能拒絕?______各式點心 $38 - $78 ______📍 逸東軒 (佐敦)佐敦彌敦道380號香港逸東酒店B2樓層
📍 逸東軒 Yat Tung Heen

各式點心 $38 - $78
______

📍 逸東軒 (佐敦)
佐敦彌敦道380號香港逸東酒店B2樓層
  • 帶子蒸燒賣
  • 脆皮流沙包
  • 逸東小籠包
因為疫情關係原本好難訂位, 如今就即book即有, 咁便利又得閒咪出去食下囉😝🥢筍尖鮮蝦餃$38餃皮厚而不煙韌, 仲有啲淋, 蝦鲜甜及有肉汁但調味太濃🥢帶子蒸燒賣$38帶子鮮甜, 蒸得啱啱好, 豬肉及蝦比例大概八比二, 餡料紮實, 但亦都是調味太濃🥢燕窩瑤柱菜苗餃$48餃皮ok但不算煙韌, 餡料有菠菜, 瑤柱及蝦鮮, 但燕窩就發現唔到, 可能溶哂落啲餡料入面🤔🤭, 餡料太濃味🥢蒜蓉鮮蝦春卷$38春卷皮太厚, 冇蒜蓉味, 餡料很少, 略油及太濃味🥢香煎黑魚子粢飯$48黑魚子好鹹香, 粢飯煎得很脆香好味, 略嫌油膩感重🥢生煎南瓜素肉鍋貼$55皮煙韌, 鍋貼個底煎得唔夠脆, 餡料有南瓜, 紅蘿蔔和椰菜, 調味太重😔失望位竟然冇叉燒, 因為個爐壞咗😂驚喜位茶錢竟然有七折, 可能因為茶位喺列入主餐牌, 而主餐牌係有7折優惠😉整體點心不過不失, 但調味太濃, 蓋過食物嘅鮮味🤪因為疫情關係原本好難訂位, 現在日子及時間就任君選擇, 不過都是限時坐一個半鐘, 如果想同朋友食飽傾下計就唔好選擇呢間酒樓喇🙂環境因為地庫無境, 加埋燈光比較昏暗, 絕不開揚; 檯與檯之間寬落, 坐得都算舒服😏米芝蓮一星食府

🥢筍尖鮮蝦餃$38
餃皮厚而不煙韌, 仲有啲淋, 蝦鲜甜及有肉汁但調味太濃

🥢帶子蒸燒賣$38

🥢燕窩瑤柱菜苗餃$48

🥢蒜蓉鮮蝦春卷$38
春卷皮太厚, 冇蒜蓉味, 餡料很少, 略油及太濃味

🥢香煎黑魚子粢飯$48
黑魚子好鹹香, 粢飯煎得很脆香好味, 略嫌油膩感重

🥢生煎南瓜素肉鍋貼$55

😔失望位竟然冇叉燒, 因為個爐壞咗
😉整體點心不過不失, 但調味太濃, 蓋過食物嘅鮮味
😏米芝蓮一星食府從網上睇到...話佢地嘅服務質素是一般般, 今次飲茶都確實體會到

魚堅總評
性價比 3👍
(以5👍為滿分)
$168 (Lunch)
2022-03-03 358 views
看見有網民食評話有期望所以好失望,但我去之前完全沒有任何期望,反而覺得好好食!選擇了最基本的點心:蝦餃、燒賣、腸粉和叉燒包。筍尖很爽,蝦肉亦很新鮮彈牙。唯一瑕疵是可能新鮮蒸起,筷子夾起時蝦餃皮黏着筷子,整穿了蝦餃皮。這個燒賣帶子亦很啱我食,尤其豬肉不太肥,其實食唔出啲肥膏,正👍🏻這個有春卷皮餡的腸粉,好新穎嘅配搭,我第一次食👍🏻。肥度適中的叉燒包💖聽另一半講,未裝修前環境是比較傳統中式酒樓,現在就modern 一些。我最喜歡是坐為夠寬闊。當日他們還安排了我們坐corner 沙發位,好舒服。枱又夠闊,慢慢嘆茶,超享受😊。賣單都有驚喜,本身有Langham card 每款點心有15%discount之外,見到茶芥再有30% special discount。提高了低食程度!😄

選擇了最基本的點心:蝦餃、燒賣、腸粉和叉燒包。

帶子燒賣

這個有春卷皮餡的腸粉,好新穎嘅配搭,我第一次食👍🏻。

肥度適中的叉燒包💖
叉燒包

2022-02-26
$140 (Lunch)
帶子燒賣
叉燒包
2022-02-28 195 views
點心水準👌,服務態度都可以啦!因為開🍵時無發現蠟燭座內躐燭未點著(暖茶壺🫖用)所以,不太細心,樓底有點矮(飲茶響B2),幸好燈光尚算充足。本人住香港島,要專登揸車過嚟佐敦飲茶,覺得不太值得,除咗過海隧道費用外,如需免費泊車,要食滿$800泊2小時,為咗泊🚗優惠,除了堂食外➕外賣,奇怪嘅係外賣要自己打包(未見過收咁嘅價錢要自己包食物)!!!人手充夠應該係可以做好啲,不會有下一次。😬香港島收這個價錢有好多選擇😅如果住九龍區又或者去開九龍可以試吓。
香港島收這個價錢有好多選擇😅
如果住九龍區又或者去開九龍可以試吓。