2014-08-26
週日同父母飲茶,但又唔想次次都去普通茶樓酒樓食,因為宜家d餐廳水準真係太參差,決定去酒店中餐館試一試。11點坐低餐廳人客唔算多,很安靜舒適的感覺,有別於平日飲茶習慣的喧鬧。服務員服務態度都好好,連講野都變得輕聲細語首先點左4籠點心諗住醫下肚先,點知份量真係偏細,於是又一口氣叫多好多個點心。份量係細,但味道真係非茶樓可比,以下幾種令人印象深刻:黑豚肉羊肚菌燒賣:豬肉味好濃,加上肉汁同埋菌粒的結合,熱辣辣時食落真係好好食!普通茶樓D燒賣皮我都會嫌乾得滯,但呢個燒賣乾濕適中,充斥住面香味,加上D豉油同豆瓣醬食好滋味。客家煎茶粿:呢度的點心名普遍大眾化,但食左先知咩叫高水準,茶粿甘好味都真係唔簡單。個茶果皮唔會太黏身,拿起湊近一聞都有很香的炸蝦米同花生碎味。茶果餡很香很有嚼頭,雞肉得到蝦米味的昇華,很好吃。禪香鵝肝金蛋:相對普通,感覺鵝肝與點心的配搭並不成功,而鵝肝和薯仔也都格格不入,只添加了口中的油膩感。黑豚肉小籠包:很出色的小籠包,本人酷愛的灌湯。唯獨味淡了些,個人認為都系普通豬肉好D,黑豚肉好像多左一D甜味。蒜香雲耳蒸排骨:有別於平時食geh芋頭,雲耳吸收左蒜汁同肉汁的香,個人認為雲耳同
黑豚肉羊肚菌燒賣:
客家煎茶粿:
禪香鵝肝金蛋:
黑豚肉小籠包:
蒜香雲耳蒸排骨:
有別於平時食geh芋頭,雲耳吸收左蒜汁同肉汁的香,個人認為雲耳同排骨的配搭更勝芋頭排骨。
黑椒和牛酥:
算是本人最愛,牛肉質素唔在講,千層酥鬆脆無比,好似牛角包甘散發住牛油味,食落有濃郁黑椒味,但又唔會太辣,將黑椒汁的濕度同酥皮的乾控制得好好,食完又叫多份!
價錢就相對貴架啦,但父母都食得開心,又嘗到酒樓提供唔到的味覺,何樂而不為呢?