Restaurant: Yu Heung Grilled Fish
Info:

2009-04-11 43 views
男朋友跟友人們十一點幾踢完波後,其中一人提議出九龍城吃夜宵,說新開了一間吃烤魚的店子,很香蠻不錯,於是一行十多人便去試試。店很骨子,裝潢也不錯,很古式古鄉,坐下了之後先點了兩個烤魚,一是麻辣一是酸辣,之後點了數個小吃。烤魚: 由於比較近我的是酸辣烤魚,所以整晚基本上都是吃這一尾,魚很滑,跟酸酸的汁料非常配合,很好吃~而麻辣那一尾只是淺嚐幾口,一樣不錯,很香~之後highligh其中好吃的小食:雞軟骨串: 北京風味,面頭的香料好惹味~~烤得剛好,正~芥末豬肚: 上台時我不知道是什麼來的,吃了一口就知道了...好攻鼻,但是又好過癮~烤鱔: 好吃到不知怎形容!又滑又香又甜,正!燒茄子: 多汁,甜,整條一件不留,連皮也吃掉了~老闆很nice,跟我們打成一片,整頓飯都充滿笑聲,哈哈~多謝友人介紹了這間好店子給我們,會再去幫趁~~~
男朋友跟友人們十一點幾踢完波後,
其中一人提議出九龍城吃夜宵,
說新開了一間吃烤魚的店子,
很香蠻不錯,於是一行十多人便去試試。

店很骨子,裝潢也不錯,很古式古鄉,
坐下了之後先點了兩個烤魚,一是麻辣一是酸辣,
之後點了數個小吃。

一樣不錯,很香~

之後highligh其中好吃的小食:

雞軟骨串: 北京風味,面頭的香料好惹味~~烤得剛好,正~

烤鱔: 好吃到不知怎形容!又滑又香又甜,正!

燒茄子: 多汁,甜,整條一件不留,連皮也吃掉了~

老闆很nice,跟我們打成一片,整頓飯都充滿笑聲,哈哈~
多謝友人介紹了這間好店子給我們,
會再去幫趁~~~
正~~
$90 (Last Night Supper)
正~~
  • 烤鱔
  • 燒茄灸
  • 酸辣烤魚
  • 麻辣烤魚
2009-04-09 12 views
今日食晏又落牙前朗道食, 見新開無幾耐既渝薌烤魚坐無虛設, 就同同事兩個人入去食先叫一個魚卜泡飯, 同事叫左個魚咀米線, 湯底係蔥花清湯, 飲得出帶一點魚味, 味道ok, 其實我碗飯同個米線都係同一款味道, 分別只係一個係湯飯, 一個係米線, 魚卜都幾多, 燒過再煮味道更加香!串燒味道只係一般, 另外仲有多款小食, 不過今次無叫, 試唔哂, 見好多人食一盆燒魚, 唔知係唔係因為呢樣好味所以咁多人嚟, 下次同屋企人再試..

$35 (Lunch)
2009-03-22 11 views
這天星期六晚上7點半我們1行4人來到九龍城渝薌這裡已滿座.我們等了10分鐘才有位這是我第2次吃烤魚我們點了酸菜烤全魚.配菜有腐皮.金菇菜.大豆芽菜.秀珍菇這些配菜與烤魚十分夾愈食愈入味還有串燒.分別是京蔥肥牛串.雞軟骨串.鱔片串.仲有羊肉串不過羊肉比較瘦1點.最值得1試的是魚湯同春卷估唔到d春卷皮薄香脆而裡面係蔬菜來的.好味老闆話這裡的魚湯不含味精而且要襯熱飲價錢是免加1都算合理下次1定會再去記住訂位先
這天星期六晚上7點半
我們1行4人來到九龍城渝薌
這裡已滿座.我們等了10分鐘才有位
這是我第2次吃烤魚
我們點了酸菜烤全魚.配菜有腐皮.金菇菜.大豆芽菜.秀珍菇
這些配菜與烤魚十分夾
愈食愈入味

還有串燒.分別是京蔥肥牛串.雞軟骨串.鱔片串.仲有羊肉串
不過羊肉比較瘦1點.
最值得1試的是魚湯同春卷

價錢是免加1
都算合理
下次1定會再去
記住訂位先

$90 (Dinner)
  • 春卷 酸菜烤全魚 魚湯
2009-02-01 19 views
同一班舊同事食開年飯, 搵左呢間咁特別既烤魚.七個人, 叫左好多野食, 主菜當然係兩盤魚,一個係全條香麻辣, 一個係大半條酸菜仲有好多小食, 包括涼拌萵筍, 青瓜, 燒羊串, 燒雞軟骨串, 金銀蛋, 炸雞翼等等...萵筍加埋個汁好好味, 青瓜係拍出來, 沒有切的, 很新鮮,燒羊串剛剛好, 唔覺"酥", 係雞翼稍嫌炸得唔夠脆.最重要當然係條魚啦,我地一致認為個麻辣係無得頂, 唔係只係辣咁簡單, 麻味同香味都好濃.唔係話酸菜唔好, 但一比之下覺得麻辣係夠味好多.我地有D人唔太食辣啦, 所以開始時叫左小辣,黎到發現除非真係丁點辣都不沾, 否則小辣真係個個都食到,所以下次可能叫中辣.由於個汁太正, 我地加左幾次配菜如腐皮, 豆芽等, 食盡佢個汁,不過燒到尾個汁都幾辣下.至於魚肉本身都好滑, 最難得係就算非魚腩部位都唔會"鞋",就算燒到最尾都仲係好嫩口.因開年飯關係, 太開心叫左好多野, 埋單貴左少少, 但大家都好飽.其實正常食應該可以一百蚊樓下埋單.食完好幾個同事都拿老闆卡片,下次再拉隊刷魚.
同一班舊同事食開年飯, 搵左呢間咁特別既烤魚.
七個人, 叫左好多野食, 主菜當然係兩盤魚,
一個係全條香麻辣, 一個係大半條酸菜

萵筍加埋個汁好好味, 青瓜係拍出來, 沒有切的, 很新鮮,
燒羊串剛剛好, 唔覺"酥", 係雞翼稍嫌炸得唔夠脆.

最重要當然係條魚啦,
唔係話酸菜唔好, 但一比之下覺得麻辣係夠味好多.
我地有D人唔太食辣啦, 所以開始時叫左小辣,
黎到發現除非真係丁點辣都不沾, 否則小辣真係個個都食到,
所以下次可能叫中辣.
不過燒到尾個汁都幾辣下.
至於魚肉本身都好滑, 最難得係就算非魚腩部位都唔會"鞋",
就算燒到最尾都仲係好嫩口.

因開年飯關係, 太開心叫左好多野,
埋單貴左少少, 但大家都好飽.
其實正常食應該可以一百蚊樓下埋單.

食完好幾個同事都拿老闆卡片,
下次再拉隊刷魚.
涼拌萵筍, 個汁好正, 開胃一流
皮蛋賣相OK, 食落都唔太咸
主角一, 麻辣全魚, 小辣唔太辣, 但夠香夠麻
主角二, 酸菜半魚, 酸味要燒耐少少至出, 好有魚味
$110 (Dinner)
涼拌萵筍, 個汁好正, 開胃一流
皮蛋賣相OK, 食落都唔太咸
主角一, 麻辣全魚, 小辣唔太辣, 但夠香夠麻
  • 香麻辣烤全魚
2K
2009-01-20 40 views
20-1-20092:30pm 先落樓食 lunch, 餓得快扁... 本來想去食碗遊船河, 但行行0下俾呢間0野放0係街角的 banner 吸引了, 結果又0黎試試. 一個人食唔到麻辣烤魚, 只叫了一碗米線及一客小食.小食係麻辣豬耳 ($22): 豬耳切得頗粗, 沾上大量芝麻, 食落爽脆, 帶花椒味, 完全唔麻, 不過都叫做香辣, ok 啦. 不過食0左一半老闆 (?) 先行埋0黎問我夠唔夠味, 又話呢個係小辣,「如果鍾意食辣 d, 可以叫中辣或大辣」... 大佬, 早講0丫嘛!米線係「海鮮魚湯米線」($36): 湯底色水令人卻步, 仲見到兩條「麵粉」蟹柳浮0下浮0下, 心涼了一截... 湯底聞落帶魚(腥)味, 飲落就好淡, 而且好薄,「魚」湯? 米線淥得太腍, 可幸未到「發水」或一夾即散的地步;「海鮮」就係兩條甜甜的「麵粉」蟹柳, 1 隻雪藏但算幾鮮味的帆立貝, 及 3 隻味道帶少少腥的雪藏青口; 仲有幾條腍腍的椰菜絲, 可以不理.呢度應該開0左無耐, 環境新淨企理, 不過 1) 點解阿姐會選擇有客人食緊0野時, 拖一桶漂白水出來洗地板, 搞到成間鋪都係漂白水味; 2)
20-1-2009

呢度應該開0左無耐, 環境新淨企理, 不過 1) 點解阿姐會選擇有客人食緊0野時, 拖一桶漂白水出來洗地板, 搞到成間鋪都係漂白水味; 2) 點解老闆會0係自己鋪頭內食煙0架呢? 我0黎食 lunch, 唔係食二手煙喎.

放低 $58, 離開後仲覺得愈來愈口渴. 會否再幫襯真係唔知 (其實好想試試烤魚, 但屋企無人食得辣, 算吧啦...), 但再來的話, 一定唔會食米線了.
幾古色古香 feel
小食 ok, 米線唔掂
$58 (Lunch)
2009-01-13 17 views
細細個已經鐘意食魚,因為媽咪話食得魚多會靚d,哈哈。有次去九龍城金寶食野,見到對面開左間【渝薌烤魚】。望落去同紅磡果間有d似,不過紅磡果間質數太飄忽,食左兩三次都無意欲再去。有新野梗係要試下先啦,決定翌日即刻去試下,呵呵。一行五人,主打當然係燒魚,試左半條酸菜 + 半條麻辣(小辣)。而且仲有好多款配菜可以選擇,我地揀左蓮藕 + 腐皮,兩樣都好索味,正正正。麻辣味,不錯,同大陸食果d川菜味差唔多,d香料好香,又麻又辣。酸菜味,係為唔食辣既人而設,同紅磡果間明顯唔同,條魚吸晒酸菜味,推介。除左燒魚之外,佢地仲有好多款小食&串燒。我地差唔多試晒咁滯,最好味既係燒鱔,好肥美 !!!其次既燒雞脾菇、燒雞軟骨、燒京蔥 etc ....不得不提,我最愛既涼拌萵筍,每次都要食兩碟先夠,而且解辣一流。食左好多野,埋單五百蚊左右,幾抵食,會再黎食。
細細個已經鐘意食魚,因為媽咪話食得魚多會靚d,哈哈。
有次去九龍城金寶食野,見到對面開左間【渝薌烤魚】。
有新野梗係要試下先啦,決定翌日即刻去試下,呵呵。

除左燒魚之外,佢地仲有好多款小食&串燒。
我地差唔多試晒咁滯,最好味既係燒鱔,好肥美 !!!
其次既燒雞脾菇、燒雞軟骨、燒京蔥 etc ....

食左好多野,埋單五百蚊左右,幾抵食,會再黎食。
$100 (Dinner)
  • 烤魚
  • 燒鱔
  • 涼拌萵筍
2009-01-07 37 views
昨晚去o左九龍城無意中見到這間新店, 個style同紅磡巴蜀好似 (上次食巴蜀覺得好好味), 我問下間店d人, 佢o地話係分店, 不過睇睇張card片, 無寫分店, 總店wor......小妹都無理到佢有無講大話, 入到佢, d waiter 好nice, 話下次可以booko左先唔使等3, 4個宇, 我try o左牛丸魚湯米線 - d米線淡o左d,牛丸ok串燒羊 - 燒得耐o左d, ma ma地川辣烤魚 - 好好味, 不過無紅磡巴蜀咁鮮味無加一, d位比紅磡巴蜀坐得舒服好多(二人坐四人table), 下次都會再食

牛丸魚湯米線 - d米線淡o左d,牛丸ok
串燒羊 - 燒得耐o左d, ma ma地
川辣烤魚 - 好好味, 不過無紅磡巴蜀咁鮮味

$95 (Dinner)
  • 川辣烤魚