Restaurant: YUGU NOODLE
Info:

叫左個阿姐10分鐘「唔該」望到佢勁多次都唔落單,連啲同事都叫佢落單都唔落,淨係掛住係取餐道hea, 我都明白繁忙時間係要等,但個阿姐唔係忙緊,係hea ,嘥咗我lunch時間,最後咩都無叫,無時間食就走左
2020-11-24 206 views
午飯時間又到了~ 譚x吃掛了想來個新嚐試 ,在西洋菜街裡已有兩間分店的《雲桂香》,今日就到金德行旁邊的分店! 環境四四方方又開揚,燈火通明~ 設有梳化座,剛剛好足夠小編。 餐牌上有多種湯底,如最愛的魚湯底😁、重慶、蟲草花雞等等。 其中炸魚類有海爐、倉魚及黃花魚。🥰🥰 而小編選擇爐魚HKD 65 了! 上菜快捷,魚及粉麵另上👍🏼👍🏼👍🏼 濃濃的奶白色魚湯底用鮮魚㶭制,火喉十足! 炸魚乾身,脆卜卜 😁 碗內有津白、豆卜等等配料~ 粉麵中有紅薯粉、米線、水晶粉選擇 nice! 另配腐乳通菜 HKD 18蔬菜翠綠又爽口👍🏼 一搬通菜易於暗淡~~ 距離旺角站B3出口再步行兩分鐘 很易找 職員醒目,落單、上菜快而準

另配腐乳通菜 HKD 18
蔬菜翠綠又爽口👍🏼 一搬通菜易於暗淡~~

距離旺角站B3出口再步行兩分鐘 很易找

職員醒目,落單、上菜快而準
2020-11-17 146 views
好耐冇食過依間餐廳,以前返學成日都去食,係一間又好味又抵食嘅米線餐廳。由第一次食依間就返唔到轉頭,好開心可以去食,平時食飯時候都好多人,就知道佢好受歡迎。講真個句,依過咁多間米線店,雲桂香嘅紅薯粉係最好味,食落唔會好淋,仲好入味,吸曬湯汁,非常好食。今次叫左豬軟骨小鍋紅薯粉少辣,湯式又酸又辣,非常開胃,湯底仲有肉碎。佢嘅肉碎好好食,都有辣味。而豬軟骨係鹵水,同個湯底都好夾。今次都叫左麻辣海帶絲,平時好少見到依個組合,佢係用紅油淋上海帶絲,同個海帶絲好配,海帶都好爽口。

雲貴香未食過都一定聽過啦米線界嘅龍頭佢都算係數一數二!其實就食好多次㗎喇因為真係又平又大碗!小窩米線 加腐皮魚腐重慶酸辣薯粉 加豬軟骨無論湯底、辣度、麵底都有得根據自己嘅喜好去選擇而且計落一碗都係30至$40 至少一個餸加大量嘅配料呢度絕對係豐儉由人嘅叫法 賣飛佛:蒜泥白肉特別鍾意佢呢度嘅白肉係捲着青瓜條係入面唔會全碟都係肥豬肉加辣油~有口感之餘都有啲清爽嘅感覺其實每次嚟到都會試佢唔同嘅小食種類甚多!呢條街勁多嘢食 米線都有幾間 唔好去錯啊~
雲貴香未食過都一定聽過啦
米線界嘅龍頭佢都算係數一數二!

其實就食好多次㗎喇
因為真係又平又大碗!

小窩米線 加腐皮魚腐
重慶酸辣薯粉 加豬軟骨
無論湯底、辣度、麵底都有得根據自己嘅喜好去選擇
而且計落一碗都係30至$40 至少一個餸加大量嘅配料
呢度絕對係豐儉由人嘅叫法

賣飛佛:蒜泥白肉

特別鍾意佢呢度嘅白肉係捲着青瓜條係入面
唔會全碟都係肥豬肉加辣油~
有口感之餘都有啲清爽嘅感覺

其實每次嚟到都會試佢唔同嘅小食
種類甚多!

呢條街勁多嘢食 米線都有幾間 唔好去錯啊~
2020-11-11 111 views
秋日的節奏,天氣乍暖還寒,午後陽光普照,微風輕輕吹。看到喜愛的米線店,不用排隊,輕鬆直入。吃碗米線,最愛涼拌米線,從上桌、入口時、放一會後,碗中物的溫度變化不會很大,確是,最適合的溫度。熱湯米線種類也豐富,經典港式、重慶麻辣、小鍋米線蟲草雞湯、倉魚、黃花魚湯,辣味、鮮味各有特色。照舊點了涼拌米線,中小辣。自選了兩餸,墨魚丸、雞絲。辣醬靠邊放,方便拌勻。雪菜、酸菜、花生,鹹香口感更提味,增加整碗拌米線的口感。米線的質感一致彈牙,軟熟度剛剛好,份量很足夠。單點了一份小食炸雞翼,四隻雞翼炸得金黃,配上甜酸醬更惹味。
秋日的節奏,天氣乍暖還寒,
午後陽光普照,微風輕輕吹。
看到喜愛的米線店,
不用排隊,輕鬆直入。

吃碗米線,最愛涼拌米線,
從上桌、入口時、放一會後,
碗中物的溫度變化不會很大,
確是,最適合的溫度。

熱湯米線種類也豐富,
經典港式、重慶麻辣、小鍋米線
蟲草雞湯、倉魚、黃花魚湯,
辣味、鮮味各有特色。

照舊點了涼拌米線,中小辣。
自選了兩餸,墨魚丸、雞絲。
辣醬靠邊放,方便拌勻。
雪菜、酸菜、花生,
鹹香口感更提味,
增加整碗拌米線的口感。

米線的質感一致彈牙,
軟熟度剛剛好,
份量很足夠。

單點了一份小食炸雞翼,
四隻雞翼炸得金黃,
配上甜酸醬更惹味。
2020-11-07 91 views
雲桂香同家姐去左附近辨事, 見到餐廳重新裝潢過當然又係入去午餐多款米線可以選擇, 今次就推薦試蟲草花雞肉米線。蟲草雞米線湯底唔會太濃,好好飲都幾特別。啲雞都唔會話太肥質地香滑,係會有一種雞油味。米線份量好多, 好值得試下小鍋米線米線份量超多, 點左腩肉同魚腐湯底夠晒味,正座位方面都算坐得舒適, 係唔錯嘅選擇又唔使等太耐
雲桂香
同家姐去左附近辨事, 見到餐廳重新裝潢過當然又係入去午餐
多款米線可以選擇, 今次就推薦試蟲草花雞肉米線。

蟲草雞米線
湯底唔會太濃,好好飲
都幾特別。啲雞都唔會話太肥質地香滑,係會有一種雞油味。
米線份量好多, 好值得試下

小鍋米線
米線份量超多, 點左腩肉同魚腐
湯底夠晒味,正

座位方面都算坐得舒適, 係唔錯嘅選擇又唔使等太耐

2020-05-21 1023 views
雲桂香不嬲是我最喜愛米線舖之一,今日見佢新裝修新張優惠 88折一於捧吓場。既然有折頭今次就點了倉魚米線和蟲草花雞湯米線。朋友很喜歡食倉魚,因為肉質細緻又少刺,不過近年來倉魚的價格愈來愈貴。乾煎的魚身厚度適中,肉厚白肥美,且不帶腥氣,魚湯味濃。$65唔使劏唔使買唔使自己去煮仲要有折都的很好。蟲草花雞很有營養,蒸出來的雞肉原汁原味,湯不但吸收了雞的鮮味,還夾雜了蟲草花的香味,新鮮的蟲草花顏色非常漂亮,入口很甘甜,擁有很好的養生保健功效,爽脆滑嫩很好吃。新優惠不會永遠的,喜歡吃米線的你還不快來?

新優惠不會永遠的,喜歡吃米線的你還不快來?
2020-05-12 217 views
旺角既雲貴香米線上次去無開,今次行過見到有開,原來之前一直裝修緊!今次係有d驚喜,整個餐廳環境格局光猛同整齊左!仲有抗逆優惠&新開張全單88折,平左1x蚊!食前仲擔心間店改頭換臉左會唔會野食都無咁好味,定係轉左師傅?好彩味道同以前一樣!雖然佢地好多分店,但呢間分店既米線係特別入味,湯底濃郁,小酸辣適中, 芽菜同芫茜可以自選要多或者少,落單叫(多米線)更加唔洗加錢,加底另計。如果服務員可以自動每人給一杯熱水/暖水作洗筷子/餐具,會給客人感覺更貼心!
  • 蒜泥白肉
2020-04-19 401 views
非常5開心 近期竟然裝修 想食米線的我都要忍忍口 雖然5知佢幾時開始裝修 不過早排有叫佐最後一次外賣 唯有望梅止渴 。對上次叫的外賣係:小鍋米線 中辣 外加一份小食 蒜泥白肉最最最鍾意就係蒜泥白肉 青瓜的爽脆 加上白肉的彈牙 還有非常入味的醬料 重點:非常多蒜我都好鍾意食雞翅 不過通常我只會加一份小食 因為我一條友食…機智的我搭地鐵果時前15分鐘就會打定電話叫外賣到站後行過去攞 時間岩岩好太子呢間D阿姐態度都還好 去得多 都算半個熟客仔 都認得我 btw 快D裝修完啦 等落單 thx
對上次叫的外賣係:小鍋米線 中辣 外加一份小食 蒜泥白肉

機智的我搭地鐵果時前15分鐘就會打定電話叫外賣
到站後行過去攞 時間岩岩好
太子呢間D阿姐態度都還好 去得多 都算半個熟客仔 都認得我
btw 快D裝修完啦 等落單 thx
之前住附近,雲桂香幾乎係我每個禮拜都會食碗😁最愛小鍋紅薯粉,一般會叫小辣多酸,因為,我喜愛酸酸微辣~麻辣海帶絲必叫,仲有炸雞中翅~~鹹檸七必飲😋每次必食的紅薯粉🤤推介所以,依家出街會經過雲桂香,都一定會食,冇辦法依家住的附近冇雲桂香~懷念之前每個禮拜都會食的。屋企人一般會食米線加肥牛 生菜 豬大腸又係小辣,味道夠,在配杯凍檸茶小冰😁
2020-03-12 245 views
今日去金魚街買金魚 經過呢間米線店 之前荃灣見過呢間雲桂香 今日就試下佢啦我個好鐘意食酸辣野 米線都經常食 但呢間野有酸辣粉 我就選擇叫呢個 事關5係間間米線店都有我點左個 雞翼 豆卜 海帶 豬大腸 中辣酸辣粉 同小食蒜泥白肉首先蒜泥白肉 面頭好多蒜肉 好入味 個汁夠晒酸 夠晒辣 令白肉非常野味酸辣粉軟硬度適中 但我認為可以再稍微淋少少中辣對我鐘意食辣既人黎講岩岩好 所以唔係食開辣既朋友不建議叫中辣以上滷水雞翼同大腸食得出真係放足材料同腌得夠時間又嫩又入味湯底夠晒酸 d酸醋味好香 又辣又酸配海帶同豆卜簡直絕配食物很有水準 下次會再來幫襯

酸辣粉軟硬度適中 但我認為可以再稍微淋少少
滷水雞翼同大腸食得出真係放足材料同腌得夠時間
又嫩又入味
湯底夠晒酸 d酸醋味好香 又辣又酸配海帶同豆卜簡直絕配

食物很有水準 下次會再來幫襯
2019-09-13 546 views
嗌左豬軟骨酸辣小辣小鍋米線,米線量ok, 豬軟骨有三舊,雖然細細舊但係食到有軟骨,淋淋的,咬得到的軟骨,酸辣湯底 但冇乜酸凍檸茶 少甜少冰旺區埋單$43,不過不失啦。

凍檸茶 少甜少冰

旺區埋單$43,不過不失啦。
2019-08-10 301 views
我勁鍾意食米線,所以經常去試唔同嘅米線店,今日經過旺角,見入面都勁多人食,於是入去試吓,我叫咗豬腸同腩肉中辣,黎到個湯係紅色,試飲一啖,真係勁辣,下次要叫返小辣,豬腸都滷得好入味,而腩肉唔太肥,都幾好食。

在太子區工作勝在很容易找到餐廳食lunch~~什麼款式都有~~🤗🤗🤗天氣咁熱☀️好想食一些辣辣地的食物~~🔥🔥🔥行下行下見到雲桂香無人排隊一於就食佢啦~~🤭可能係lunch時間佢都坐滿客人~~雖然咁多客人但都唔會坐得太迫~~舒服的~~😎😎😎佢有好多麵款可以選~~👀👀👀有不同湯底、又可以熱/涼拌~~麵都有好多款: 米粉、米線、紅薯粉、水晶粉等~總有一款合心水~~🍲🍲🍲跟住可以選辣度~~🌶🌶🌶再選餸菜,有成40幾款~選擇困難症又出現了~~🤔<小辣>小鍋米粉($28)+貢丸($8)+蘿蔔($6)小鍋湯底本身的配菜已經不少有肉碎、芽菜、酸菜、韮菜、蔥、芫荽~一隻辣椒的小辣湯底已經都幾夠香辣🌶到底4隻辣椒的勁辣會有幾辣~🌶🌶🌶🌶哈哈哈哈哈~🤣🤣🤣貢丸有兩粒,不是太大粒~~香菇粒粒~~味道幾香~~🍄但肉質較實淨~~如果再彈牙少少會更好~~😗蘿蔔每舊都大大塊🥕無渣,但不清甜~~好一般~~😔米粉麵底分量好夠多~~係男生食都一定夠飽~~~女生食就真係有點太多~~~😝😝😝<微辣>熱拌米線($30)+魚肉春卷($8)+蘿蔔($6) 朋友點了這個~~米線配菜有肉醬、花生、咸菜、榨菜~醬汁少少微辣微辣都有一定辣味
在太子區工作
勝在很容易找到餐廳食lunch~~
什麼款式都有~~🤗🤗🤗

天氣咁熱☀️
好想食一些辣辣地的食物~~🔥🔥🔥
行下行下
見到雲桂香無人排隊
一於就食佢啦~~🤭

可能係lunch時間
佢都坐滿客人~~
雖然咁多客人
但都唔會坐得太迫~~舒服的~~😎😎😎

佢有好多麵款可以選~~👀👀👀
有不同湯底、又可以熱/涼拌~~
麵都有好多款: 米粉、米線、紅薯粉、水晶粉等~
總有一款合心水~~🍲🍲🍲

跟住可以選辣度~~🌶🌶🌶
再選餸菜,有成40幾款~
選擇困難症又出現了~~🤔

<小辣>小鍋米粉($28)+貢丸($8)+蘿蔔($6)

小鍋湯底本身的配菜已經不少
有肉碎、芽菜、酸菜、韮菜、蔥、芫荽~
一隻辣椒的小辣湯底已經都幾夠香辣🌶
到底4隻辣椒的勁辣會有幾辣~🌶🌶🌶🌶
哈哈哈哈哈~🤣🤣🤣

貢丸有兩粒,不是太大粒~~
香菇粒粒~~味道幾香~~🍄
但肉質較實淨~~如果再彈牙少少會更好~~😗

蘿蔔每舊都大大塊🥕
無渣,但不清甜~~好一般~~😔

米粉麵底分量好夠多~~
係男生食都一定夠飽~~~
女生食就真係有點太多~~~😝😝😝

<微辣>熱拌米線($30)+魚肉春卷($8)+蘿蔔($6)

朋友點了這個~~
米線配菜有肉醬、花生、咸菜、榨菜~
醬汁少少微辣
微辣都有一定辣味~~🌶

魚肉春卷有三小截~~細細舊~~分量較少~😔
就是腐皮包著魚肉
魚肉都夠彈牙~~~🐟🐟🐟

米線麵底好夠多~~
是男生的份量來的~~😗

這家麵店🍲
麵的份量好足,大大碗~😗
湯底味道都夠濃~~

餸的味道和份量都令我們有少少失望~~😔

P.S.
題外話
餐廳門口有個招聘站~~
就知餐飲業請人都真係好難~~🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
所以見到間店既侍應都好忙~~
可能是人手剛剛好吧~🤧🤧🤧
2019-06-22 267 views
放工唔知食咩好,決定就食下好耐冇食過的米線,今次就決定去呢間雲桂香先黎睇睇餐牌呢間最特別係佢除咗湯米線外,仲有涼拌同熱拌米線,今日天氣比較熱,唔想飲熱湯,決定都係叫涼拌米線。腩肉墨丸涼拌米線 $50腩肉方面,肥瘦適中,但略鞋,唔係太多肉汁墨丸方面就好彈好q,但冇咩墨肉味相反個米線就出線好多,好爽好滑辣味方面就好香好辣,特別個底有花生,令佢更加香,值得一讚。成個米線方面就不過不失,如果鍾意食米線有時間可以試試

先黎睇睇餐牌

腩肉墨丸涼拌米線 $50

腩肉方面,肥瘦適中,但略鞋,唔係太多肉汁

墨丸方面就好彈好q,但冇咩墨肉味

相反個米線就出線好多,好爽好滑

辣味方面就好香好辣,特別個底有花生,令佢更加香,值得一讚。

成個米線方面就不過不失,如果鍾意食米線有時間可以試試
2019-06-21
$50 (Dinner)