2022-05-09 607 views
這晚的私房菜其實唔係好私房因為 個個嚟食都係呢個template只不過加多少變化就隨你所以食物質素我唔需要多講,其他食評都有。想講嘅係服務貼心,每一味菜上嚟之後都有專人簡介點整,雖然我估佢都係背稿今次色咗個corner房畀我哋 除咗我既哋坐 圓臺外,仲有兩張長枱+梳化 畀我哋傾計坐下:空間感好夠食物方面同佢中午飲茶嘅 出名edge一樣 精緻+得意= 打卡-able.尤其係嗰個'大魚包小魚' 而頭盤嘅冰鎮鮑魚甜得來有酒味 like最後甜品嘅"初嘗禁果" 係用類似 鹹水角皮包住啲蘋果批肉,幾爽口 甜甜地 個生果"定"仲係百力滋朱古力 當然咁嘅食物質素環境代價係$$$不過如果畀你 ''包房"一個角落,幾個朋友傾下計,grand下elegant下都值得嘅😀
這晚的私房菜其實唔係好私房
所以食物質素我唔需要多講,其他食評都有。

尤其係嗰個'大魚包小魚'
而頭盤嘅冰鎮鮑魚甜得來有酒味 like

當然咁嘅食物質素環境代價係$$$

私房彩
私房彩
2022-05-07 534 views
本身打算預早慶祝母親節,我地一行5人, 早一日訂左位, 準時到達,餐廳安排座位後就開始點餐,坐位很舒適、職員也有禮貎。點左炸蝦多士,賣相都不錯,點知我食了一口,竟是凍既?真不好彩…原來只有我這件蝦多士才是凍的、其他人食的郤是熱的。我在想唔係應該全部四件應是熱的咩?而且我抽中的這件食落郤帶有一份奇怪的酸味,不知是否變壞,同職員反映左佢也立刻更換一碟全新熱的給我們,今次終於係熱的,但仍然有很輕微的酸味,很失望.. 之後再食流沙奶王包,本來滿心歡喜的,郤竟然發現其中一個包底有一條細長黑色的異物,我好奇地用手機放大一睇…好似是曱甴腳的東西,我們也不太肯定是什麼東西, 但也同經理反映了,經理佢即刻收走並取消左個item 。如此收費竟然係咁既食物質素,餐廳應該要再睇番成個廚房既衛生情況!

2022-03-23 726 views
#_bigfoodbaby中環Post 返啲倉底貨🤣呢間點心店相信大家未食過都見過🤣因為佢哋啲包包好ig-able🤣識嘔奶🤢而其他嘅菜式都唔會得個樣算唔錯以下係重點推介:🌝睇住流奶 $49必叫!睇得又食得又玩得🤣奶皇餡夠香濃之餘又多又流心,而且熱辣辣,要小心"辣"親口🤣🌝蟹籽燒賣 $59綠色皮嘅燒賣夠哂特別,雖然食落同一般黃色皮一樣,而入面嘅豬肉餡幾彈牙,啖啖肉,配埋上面啲粒粒蟹籽,口感有層次,唔錯!🌖雞絲拉皮 $49粉皮本身夠軟韌,麻醬雖然唔係超濃但都惹味,加埋上面啲青瓜絲食幾有口感✨📍飲茶 (南豐大廈) (中環)中環德輔道中173號南豐大廈2樓1-2號舖
#_bigfoodbaby中環

以下係重點推介:
🌝睇住流奶 $49
必叫!
睇得又食得又玩得🤣
奶皇餡夠香濃之餘又多又流心,
而且熱辣辣,
要小心"辣"親口🤣

🌝蟹籽燒賣 $59
綠色皮嘅燒賣夠哂特別,
雖然食落同一般黃色皮一樣,
而入面嘅豬肉餡幾彈牙,啖啖肉,
配埋上面啲粒粒蟹籽,口感有層次,
唔錯!

🌖雞絲拉皮 $49
粉皮本身夠軟韌,
麻醬雖然唔係超濃但都惹味,
加埋上面啲青瓜絲食幾有口感✨

📍飲茶 (南豐大廈) (中環)
中環德輔道中173號南豐大廈2樓1-2號舖
2022-01-22 736 views
話說前排有位港島區既朋友想約我飲茶,又唔想去傳統既茶樓,朋友就推介左一間位於上環南豐大廈既新式點心專門店“飲茶”。冇錯,我地去左飲茶到飲茶。其實有IFC行過黎都好近,唔一定要係上環出閘😛飲茶既點心賣相都係比較特別,例如流沙包會貼左兩隻眼睛係到,用黎打卡都既適合哈哈😂呢個鳳梨酥都係,雀仔外型既鳳梨酥就擺左係鳥籠入面,都幾得意~不過味道就麻麻地,冇乜鳳梨味之如,外殻都比較乾😫其他菜式都正常,感覺隨便叫樣都唔係伏嘅。整體而言都係一間會再幫襯嘅餐廳👍🏻

1️⃣睇住流奶(流心奶黃包) $49🌟(8.5/10)🔅真。流心🤤搣開熱辣辣♨️香濃蛋黃味🍳香甜不膩😋賣相加分🤩打卡一流📸2️⃣菠蘿叉燒酥餡 $49🌟(9/10)🔅喜出望外🤩係我食過最正嘅酥皮🫔入口即溶🤤叉燒餡好惹味😋但食落唔覺有菠蘿味🤣🍍3️⃣紅粉蝦餃 $59🌟(8/10)🔅質素中上 冇咩驚喜🤣$59@3隻 CP值一般4️⃣雞絲粉皮 $49🌟(7.5/10)🔅正常發揮🥳如果雞絲同麻醬份量多啲就好啦🤣5️⃣白桃烏龍 $15/位🌟(9/10)🔅真。飲茶🫖烏龍清香 冇苦澀味🍃聞落有淡淡白桃香🍑值得一試🎐總結: 高質飲茶🫖值得一試😋不過點心選擇唔多

1️⃣睇住流奶(流心奶黃包) $49🌟(8.5/10)

2️⃣菠蘿叉燒酥餡 $49🌟(9/10)

3️⃣紅粉蝦餃 $59🌟(8/10)
🔅質素中上 冇咩驚喜🤣$59@3隻 CP值一般

4️⃣雞絲粉皮 $49🌟(7.5/10)
🔅正常發揮🥳如果雞絲同麻醬份量多啲就好啦🤣

5️⃣白桃烏龍 $15/位🌟(9/10)
🔅真。飲茶🫖烏龍清香 冇苦澀味🍃聞落有淡淡白桃香🍑值得一試

🎐總結: 高質飲茶🫖值得一試😋不過點心選擇唔多
2021-12-09 780 views
We had 8 people and booked the cooking class at 3pm to make 2 types of dim sum, and we picked to make the Siu mai and custard bun. The process was very simple and there was a lot of food made. After the cooking class it also included a meal including the food that we made, and so there was a lot of food. The staff were very helpful and nice and the food was great.
2021-11-21
$550 (Tea)
Celebration
Birthday
2021-11-25 527 views
天寒地凍最正就係去打邊爐,之但係晏晝流流就好似唔係幾啱咁,不如就去飲茶一樣可以暖粒粒。就去中環飲茶嘆茶啦!我第一次去喱間飲茶原來入面啲裝修咁盞鬼。老婆大人叫咗喱壺荔枝玫瑰非常香濃,仲要沖咗好多泡水都仲好夠品茶錢抵比。叫咗幾樣點心最靚仔一定係喱籠鴿吞鳳梨即係鳳梨酥,雀仔造型好省鏡食落仲好鬼鬆脆添。飲茶一定食蝦餃喱個仲要係粉紅蝦餃姣到呢!皮爽餡足味道正宗仲好大粒ok喎。喱一籠八戒個囧樣真係好好笑,個味道就係叉燒包咁味。老婆大人最暖心知我鍾意食五柳炸鮮雲吞點咗一份醒我,喂香脆又唔油仲要有好大隻蝦肉喺入面掂啊。食完點心我哋叫咗啲新出嘅秋冬菜食,香口嘢有喱個蟹粉蝦多士,大大隻蝦瞓喺熱辣辣嘅炸多士上,倒啲蟹粉落去一齊食冇話唔好食。之後喱個蟹粉蝦仁豆腐都好鬼正斗,蟹粉唔會腥豆腐滑嘟嘟,如果有白飯真係爬兩碗都得。講到送飯喱個荔芋臘味煲都係好拍擋,冬天嘅芋頭又粉又淋加咗油香十足嘅臘味,食完成身都暖晒。最後仲有香噴噴嘅啫啫蝦干芥蘭煲,蝦干好大隻又夠咸香芥蘭好脆口,喱煲菜勁好食正呀,可惜食飽冇得思床褥要返工啦。飲茶Yum Cha電話號碼:37088081地址:中環德輔道中173號南豐大廈2樓1-2號舖

喱一籠八戒個囧樣真係好好笑,個味道就係叉燒包咁味。

飲茶Yum Cha

電話號碼:37088081

地址:中環德輔道中173號南豐大廈2樓1-2號舖
Type of Meal
Lunch
2021-11-19 609 views
講開點心店才發現我原來未正式試過飲茶Yum Cha這品牌!趁著點心癮起約上好友跟車爸爸一起去Happy Lunch。記得數年前到過飲茶參加個Event品嚐過數款點心印象不錯,門面好時尚絕對不像一間中式食肆。店內座位長型並列好整齊加上採光十足環境足吸引的。那品嚐賣相精緻的點心先吧!色澤嬌媚的粉紅蝦餃$59粒粒飽滿,內裡藏著爽口的蝦肉和荀尖口感好豐腴。豬頭造型的一籠八戒$49正是叉燒包也,這賣相大人小孩也會很受落,包身口感鬆軟內裡有不少醬汁恰好的叉燒餡味道不俗。最欣賞這容五柳炸鮮雲吞$59,炸得香脆不油膩的雲吞內有大大隻的蝦肉,沾上酸甜恰好的五柳汁共嚐非常可口。說到最吸睛的必數這籠鴿吞鳳梨$49,置於鳥籠中的鴿子外貌唯妙唯肖像真程度超高。由羅十二少的肉手粉墨登場襯托這點心,是否有點涼風有信秋月無邊的夢裡共醉感覺。這小巧鴿子不只賣相精華吃下口感很鬆脆,味道其實是甜美的鳳梨酥來,令我邊吃邊掛念台灣的美食喔!吃過點心後我們更選來數款秋冬時令美饌,先上檯的是蟹粉蝦多士$168,一客有四件熱辣辣的蝦多士伴一大碗蟹粉隨意好幸福。多士上的蝦大隻兼爽口鮮味,伴甘香沒腥味的蟹粉一同品嚐最邪惡。然後有一煲蟹粉

店內座位長型並列好整齊加上採光十足環境足吸引的。

然後有一煲蟹粉蝦仁豆腐$148,嫩滑清新的豆腐混上口感十足的蝦仁配蟹粉的加持,加上熱燙的煲作盛器味道怎也不會差勁,想吃得層次多點可添上蟹醋又另有一番風味。

愛吃荔芋和臘味的我更私心要多客荔芋臘味煲$138,充滿椰香的汁醬令菜式更加滑溜,內裡有滿滿的油潤的臘腸和膶腸,加上索油的芋頭冬菇等瘦物邪惡到不得了。

最後還有味道超讚的啫啫蝦干芥蘭煲,芥蘭又脆又甜加上大大隻鹹香蝦干真係好惹味,這頓午餐真吃得我們非常飽足,期待下一趟再約出來午餐聚。

Type of Meal
Lunch
廣東人碰面短談時,經常會以「得閒飲茶」作結!趁很久沒見的友人剛結束上一份工作,中午可實現有空飲茶的目標了,於是我們三五知己便相約去 「Yum Cha」!不去不知,位於中環的 「Yum Cha」設計特別鬼馬,甫進大門即現一掛上 Yum Cha 車牌的車頭!車頭後是連著車身的開放式廚房,還有兩桶大汽油罐組合而成的接侍處,非常搞笑!一看牆上掛著兩支油槍,方明白設計意念是來自加油站!這裡午膳的上班一族特別多,「Yum Cha」的用餐區多是可靈活組合的二人檯,而中間則放置了長方形的四人檯,近窗邊有圓形的大檯,無論多人、小人 「Yum Cha」也能迎合要求。侍上班人士陸續離開後,方可輕鬆拍下這些相片!我們點了荔枝玫瑰茶,清香舒暢,女士尤其喜歡!友人們紅粉緋緋,有如紅粉蝦餃 HK$59 般的和顏悅色,便知必別來無恙。一咬餃皮煙韌、蝦餡嫩滑可口,內外均是令人舒暢的好味道!何解要飲茶?因為相熟的友人共聚,太多太多的笑話 (話題) 隨點心而來,不時哈哈哈的笑聲四起!一友說你近排「豬」了,另一友答道,我依然皮薄餡靚,大家又哈哈哈起來了!一籠八戒 HK$49 是傻傻呆呆的豬頭叉燒包,表情極為可愛!小豬頭不至於

廣東人碰面短談時,經常會以「得閒飲茶」作結!

一看牆上掛著兩支油槍,方明白設計意念是來自加油站!

侍上班人士陸續離開後,方可輕鬆拍下這些相片!

我們點了荔枝玫瑰茶,清香舒暢,女士尤其喜歡!

一籠八戒 HK$49 是傻傻呆呆的豬頭叉燒包,表情極為可愛!小豬頭不至於皮薄,但卻十分鬆軟、富彈性,而叉燒餡不過甜、不過膩,又不含肥豬肉,可知三隻八戒還是挺健康的!

你一言、我一語,飲茶間大家不停的噴口水,部份內容就如五柳炸鮮雲吞 HK$59 般非常有脆 (趣)、但同時也有酸度 (尖酸)。

但無論話題如何尖酸刻薄,我們彼此的內心仍是純潔美麗的,如五柳炸雲吞的蝦餡鮮嫩美味!

又或者如前菜的泰汁豬手 HK$69 ,尖酸中帶點辛辣和靭度,拉扯一輪後將骨頭吐出,然後吞下有益的骨膠原,嘻嘻,其實大家也是益友!

何解要飲茶? 因為飲茶容許無業的懶惰蟲可以盡情地 Hea,跟舊時的公子哥兒悠手好閒地撚雀一樣!

是雀不是雞?!

大錯特錯了,這是鴿才對!點心師傅手做的鴿吞鳳梨 HK$49,除手工精緻外,皮層酥鬆香脆、餡料的鳳梨香軟煙靭,而且鴿是和平的象徵,怪不得吃得我們那麼心平氣和 (不要再雞雞雀雀了)!

大笑一輪,嘴唇幾乎也爆烈了,有人提議不如進補,正當大家在思索秋冬的時令菜式時,豈料那人立即搶答是大閘蟹,原來他一向邪惡的蟹心沒變,那便放馬過來吧!

中午不拆蟹,也得嚐嚐蟹粉,蟹粉蝦多士 HK$168

蝦多士炸得非常焦脆,正好利用豐厚的蟹粉來軟化它。哈哈哈,究竟是什麼道理,想深一層朋友的關係也不過如焦脆的多士與稠密的蟹粉,互相協調、互相體諒和互補不足,道理正確!

一不離二,再來蟹粉蝦仁豆腐 HK$148,豆腐和蝦仁有著暖在心的順滑。

蟹粉不算濃厚,溫和的食味不至於令膽固醇颷升,大抵是展現朋友與蟹粉該有的中庸之道?!

朋友間千萬不要動氣,一起品嚐冒煙的荔芋臘味煲 HK$138,將小誤會好好說清 (如有的話)!

芋頭燜煮得溶化掉了,連汁也充滿了芋頭的綿密與滑溜,滿滿的椰汁香味,加上臘腸、膶腸、臘肉等,應該要來一碗白飯!

終於來點清菜,啫啫蝦乾芥蘭煲 HK$118 有著清脆的聲音 — 吱吱啫啫,有如我們歡樂的對話!

芥蘭煲夠惹味好吃,假如少放點油會更理想!

來,友情吃飯飽,主食是海膽炒飯 HK$109

炒飯炒得乾身,飯粒分明,慢慢咀嚼出海膽輕描淡寫的鮮味,不過海膽味未算突出!

多麼多麼的歡樂,朋友幾忙都好,記得得閒要去飲茶,為大家加加油呀!

Other Info. : 多謝支持!
2021-11-16
$270 (Lunch)
2021-11-14 351 views
依家食嘢, 個個都係手機先食📸📸📸咁嚟呢間飲茶就最啱la, 佢d點心夠哂呃like打卡,造型好特別! 😬😬😬推介下d點心先👇🐷豬頭叉燒包,整到成個豬頭🐷,好kawaii!🤭🤭🤭🐦雀仔鳳梨酥,造型真係一絕,將鳳梨酥整成雀仔放入籠,爱不釋手!😍😍😍流沙奶黃包... d奶黃按出嚟就好似係個口到嘔出來,又係呃like之作!🤪🤪🤪
依家食嘢, 個個都係手機先食📸📸📸

推介下d點心先👇
🐷豬頭叉燒包,整到成個豬頭🐷,好kawaii!🤭🤭🤭
2021-11-12 332 views
嚟呢間飲茶... 最主要係比佢好cutie嘅點心所吸引... 啲造型好特別... 見到好呃like!😍😍😍地方幾整潔... 感覺唔錯!👍👍👍我地叫咗唔少點心... 其中1) 鳳梨酥... 哩嗰造型真係一絕... 將鳳梨酥整成雀仔🐦... 再放响雀籠入面捧上枱... 大家見到即刻"wa wa"聲... 爭住影相!🤭🤭🤭2) 流沙奶黃包... 只要搣開少少個包... 用力按一按... 啲流沙奶黃就好似係個口到嘔出來... 超級搞笑!🤣🤣🤣3) 叉燒包... 整到成個豬頭🐷... 又係見到都覺得好可愛!😆😆😆整體上... 食物都唔錯... 比較新派、新式... 啱哂小朋友或者係鍾意新意嘅朋友! 值得一試!👍👍👍

地方幾整潔... 感覺唔錯!👍👍👍

我地叫咗唔少點心... 其中

• 睇住流奶
  • 一籠八戒
  • 鴿吞鳳梨
2021-11-08 404 views
呢間餐廳叫飲茶. 只有中午飲茶. 夜晚係做私房菜嘅.整體食物Ok. 以中上環來講算係咁. 部份食物改咗有趣嘅名. 例如初嚐禁果. 睇住流奶.燒賣. 正正常常.豬蹄. 比較多骨.山竹牛肉. 好味.鮮竹腐皮卷. 正常.豉油王炒腸粉. 腸粉有鑊氣. 有好大隻蝦.子母蟹肉炒粉絲. 今餐最好味係呢個. 蟹子令到食粉絲嘅時候有脆卜卜嘅口感.睇住流奶. 即係流沙包. 其實唔係太流.初嘗禁果. 外面係鹹水角皮. 裏面係蘋果批嘅蘋果蓉.干媽蘿蔔. 即係蘿蔔糕. 一般般.
呢間餐廳叫飲茶. 只有中午飲茶. 夜晚係做私房菜嘅.

燒賣. 正正常常.

豬蹄. 比較多骨.

山竹牛肉. 好味.

鮮竹腐皮卷. 正常.

豉油王炒腸粉. 腸粉有鑊氣. 有好大隻蝦.

睇住流奶. 即係流沙包. 其實唔係太流.

初嘗禁果. 外面係鹹水角皮. 裏面係蘋果批嘅蘋果蓉.

干媽蘿蔔. 即係蘿蔔糕. 一般般.

2021-10-17 3133 views
長輩喜愛飲茶又愛試新事物。上次吃完水炊鍋後被我發現隔離有一間造型點心的餐廳🥰放假當然帶她試試😽-餐廳門口有別於一般中式菜館, 這裏放了一架貨櫃車來做裝飾,非常港式的味道!大鐵筒來做接待處,好有粗曠的感覺。餐廳內利用金色鳥籠及吊燈,柔和的燈光,通透落地玻璃 加上樓底高帶出強烈的空間感及華麗的感覺!意想不到的是不羈配上高貴是天作之合!-這裏最出名是造型點心,剛剛十月尾是萬聖節,餐廳做了幾款應節造型的點心。長輩看見好有趣,忍不住點了幾款吃🤣-HK$59蝦靈入眼(蝦餃)~晶瑩剔透的眼球,外皮口感柔韌,內裡是非常彈牙又鮮味十足的蝦仁。一口咬下去鮮味可口;-HK$59木乃伊腸(臘腸卷)~天氣開始有點冷,當然要吃熱辣臘腸卷, 軟熟的麵包內裏捲著豐腴的油脂又濃濃的臘肉香味的臘腸, 臘腸份量足,滿足了食肉;-HK$59中指叉燒(叉燒酥)~長輩一咬下去,馬上大讚叉燒酥非常鬆化,叉燒肉質軟熟,蜜汁味濃而不膩,口味飽滿;-HK$59蝙蝠雲吞(炸雲吞)~上枱的時候,蝙蝠是有一縷縷煙🤣金黃色的外皮,入口香脆,肉汁飽滿,蝦肉彈牙,爽口,令人忍不住一口接一口。-HK$ 49睇住流奶(流沙奶黃包)~包皮平滑,吃起來鬆軟

餐廳內利用金色鳥籠及吊燈

HK$59蝦靈入眼(蝦餃)~
蝦靈入眼

臘腸卷

中指叉燒

蝙蝠雲吞

HK$ 49睇住流奶(流沙奶黃包)~

包皮平滑,吃起來鬆軟。雙手輕輕一搣,內裏的流沙奶皇傾巢而出,
睇住流奶

濃香蛋黃味甜而不膩,不怕擔心糖份太高!
萬聖節造型點心非常逼真,連長輩也手機食先😝
在上環地區一邊吃著新派點心一邊看著上世紀興建的大廈,

新舊交替,必有一番風味

2021-10-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
蝦靈入眼
臘腸卷
中指叉燒
蝙蝠雲吞
睇住流奶
2021-10-15 631 views
能在中環存在的食店總有些功架,「飲茶」算是從傳統飲茶加了些視覺效果,有創意是好,但最後也以味道定高低,可幸這店出品不差,讓我有興趣再試其它食物。今天約了日本姐姐來這午飯,飲茶」到飲茶。這裡的包真是造型取勝,不論大小女性總會一句「好可爱」,男女老幼也愛以此為必備打咭包(包括在下)但奶黃包和义燒包只可說味道還可以。燒賣雖不及陸羽般好吃,但真的是不錯,比起其它連鎖酒樓好很多,味道咬口也有很好平衡,唯獨不是手刴欠了些口感味道。蝦仁炒腸粉有驚喜,炒得有色有味爽口,下次再叫要走蝦仁,本人覺得有炒腸粉真的不錯,多了蝦仁卻有點畫蛇添足。黃金炸豆腐我愛吃,除非真的做得好差,否則我接受点好闊,但日本姐姐似不接受,又或者她知我爱吃香口野,所以差不多整碟讓我吃。這小食拼盤不差麻醬豆腐,麻醬香滑入口夠味缺少了麻香比起吃慣日式胡麻醬巳算是不錯,口水雞味濃不咸,花生香菜足夠,辣度適中宜不吃辣的日本姐姐也吃七彩茄子作為涼菜是醒胃之作,但作個人口味,我還想要冷盤温度再凍些。總體來說食物出品各有高低,但也令我有興趣再來試其它菜式。記得早幾年,我被強迫到佐敦Hello Kitty飲茶,真的是痛苦的經驗。

2021-10-03 638 views
同舊同事食lunch,揀了中上環飲茶。舖頭亦叫飲茶,二人揀了套餐。套餐有阿毛燉湯,雞絲粉皮,松露炆伊麵,紅粉蝦餃,皮蛋豆腐,及沙嗲粉絲安格斯牛肉煲。阿毛燉湯菇味濃郁,湯頭亦清甜,水準中上。雞絲粉皮平平無奇,份量亦好少,麻麻哋。皮蛋豆腐亦不見突出,豆腐片得好薄,手工算好好,但味道好一般。蝦餃好大粒,蝦餃皮染了粉紅色,味道同普通酒樓分別不大。松露炆伊麵亦普普通通,加了松露醬味道有點過龍,雖然伊麵炆得好入味。最後沙嗲粉絲安格斯牛肉煲亦唔見得有突出之處,味道很一般。埋單連加一及茶錢400多元,性價比唔見好突出。
同舊同事食lunch,揀了中上環飲茶。
舖頭亦叫飲茶,二人揀了套餐。
阿毛燉湯菇味濃郁,湯頭亦清甜,水準中上。
雞絲粉皮平平無奇,份量亦好少,麻麻哋。
蝦餃好大粒,蝦餃皮染了粉紅色,味道同普通酒樓分別不大。
最後沙嗲粉絲安格斯牛肉煲亦唔見得有突出之處,味道很一般。
埋單連加一及茶錢400多元,性價比唔見好突出。