2021-07-09 40 views
放工後,和朋友到土瓜灣一間隱世日本料理食店吃晚飯 ,舖頭位於土瓜灣譚公道,坐地鐵就可以到達, 好方便。我打開餐單,見到有好多款不同嘅丼選擇, 每一款都好吸引 ,價錢算是合理。餐牌上仲有不同嘅炸物,同料理小食可供選擇。我哋落完單,店員好細心地送上酸蘿蔔和麵豉湯等等。麵豉湯好好飲,材料都好新鮮,飲完佢嘅湯, 好有刺置身於日本餐廳嘅感覺。我哋order咗鰻魚壽司,壽司非常新鮮,入口即溶, 肥瘦脂肪比例適中。海膽豆腐,呢個配搭非常之好,味道鮮甜。刺身,都好新鮮,好爽口。我哋叫咗呢個夢之丼, 材料非常豐富,有蟹子, 溫泉蛋 和明太子等等配料, 食落去好有層次感。所有食材都好新鮮。鮑魚,好有口感。呢條視訊裝飾好靚,好吸引。

餐牌上仲有不同嘅炸物,同料理小食可供選擇。

我哋落完單,店員好細心地送上酸蘿蔔和麵豉湯等等。

我哋order咗鰻魚壽司壽司非常新鮮,入口即溶, 肥瘦脂肪比例適中。

海膽豆腐,呢個配搭非常之好,味道鮮甜。

刺身,都好新鮮,好爽口。

所有食材都好新鮮。

鮑魚,好有口感。

呢條視訊裝飾好靚,好吸引。

2021-07-08 336 views
地鐵站開通咗,連餐廳都多咗呀!今次黎到土瓜灣呢間高質嘅日本餐廳,魚生丼嘅選擇好多,仲做緊promotion 呀 😍 最難得嘅係呢區竟然有廚師發板呀 👏🏻夢之丼 📍$298真係有太多魚生飯選擇,我哋最終都係揀咗夢之丼🤣 有三文魚,拖羅蓉,海膽,三文魚子,牡丹蝦同帆立貝,用料新鮮豐富,而且日本米本身都有豉油醃過,所以唔需要點太多豉油都好夠味,個帆立貝仲可以點啲橙醋,好開胃柔煮鮑魚 📍$68鮑魚切咗一片片,口方便進食,而且上面加咗鮑魚膏,令到味道更加鮮甜磯燒帆立貝 📍$78煮得啱啱好,而且好大件,連埋塊紫菜一啖咬落去真係好滿足左口魚邊壽司 📍$96燒過嘅左口魚邊啲魚油滲哂出黎,好肥美呀 深海池魚刺身 📍$68魚味濃郁,而且餐廳好慷慨,每件刺身都好厚架 鳥貝 📍$58個樣有少少似八爪魚,不過更爽口,更彈牙,仲要係當日嘅飛機貨,所以特別新鮮架花錦魚生丼📍$94而家呢個魚生丼做緊半價呀!好抵呀!有好多款式架:三文魚、白身魚、赤蝦、右口魚邊、金蟹子、三文魚子、櫻花蝦、蟹膏豆腐、青瓜、甜蛋、玉子漬、松葉蟹、蜆肉 😱😱 超豐富呀 😍 咁嘅價錢,咁嘅質數,去邊到搵呀

夢之丼 📍$298

柔煮鮑魚 📍$68

磯燒帆立貝 📍$78
煮得啱啱好,而且好大件,連埋塊紫菜一啖咬落去真係好滿足

左口魚邊壽司 📍$96
燒過嘅左口魚邊啲魚油滲哂出黎,好肥美呀

深海池魚刺身 📍$68
魚味濃郁,而且餐廳好慷慨,每件刺身都好厚架

鳥貝 📍$58

花錦魚生丼📍$94
柔煮鮑魚
鳥貝
柔煮鮑魚
鳥貝
左口魚邊壽司
平時係好少去土瓜環區,印象中土瓜環係舊樓林立,但據知嗰區亦都好多嘢食,今晚個f d就話同我去食好西喎!呢度地方雖然唔大,但小店先感覺舒服我哋兩個人order 咗7個菜: 首先要講吓個湯:飲落唔止麵豉湯咁簡單、有好重嘅海鮮味,侍應話:湯底裏有蝦油唔怪得知咁香!蟹膏豆腐:蟹膏份量非常足夠👍食落感覺成口充斥住蟹膏味,正!👍夢之丼(小飯):帆立貝、海膽、三文魚子、三文魚蓉、右口魚邊、松葉蟹、牡丹蝦…每一樣餸都十分新鮮👍最特別係上菜時跟咗一小杯橙醋,侍應提示我哋食前飲一少啖先食,好特別啊!甜甜酸酸帶出海鮮嘅鮮味!證明廚師係好有心做菜花錦魚生丼(小飯):白身魚、三文魚、赤蝦、玉子漬、甜蛋、蟹子、三文魚子、櫻花蟹、蟹膏豆腐、松葉蟹、蜆肉…唔止份量十足、而且同樣咁新鮮👍柔煮鮑魚:彈牙有咬口、唔會韌👍左口魚邊壽司:魚同飯已經有味道,所以唔需要點醬油都好食😋白蠔:來自北海道,成隻手板咁大、上面鋪咗三文魚子海膽同少許魚子醬、非常肥美、蠔味濃厚、鮮味十足👍👍右口魚薄切(旁邊伴有魚子醬):每食一片夾有魚子醬嘅右口魚、感覺提升咗魚嘅鮮味👍👍👍加上佢特製嘅汁,好開胃!原來土瓜環區有咁高質嘅日本料理👍

我哋兩個人order 咗7個菜:

唔怪得知咁香!

柔煮鮑魚:彈牙有咬口、唔會韌👍

左口魚邊壽司:魚同飯已經有味道,所以唔需要點醬油都好食😋

原來土瓜環區有咁高質嘅日本料理👍
  • 白蠔
2021-07-06 25 views
一間環境舒服😌食物高質既日本居酒屋🏮每樣食物都好值得推介🤪🤪而且依家仲有優惠😛🐽 夢之丼💭 ($298)超豐富既魚生丼🤤🤤有三文魚蓉 三文魚子 帆立貝 海膽牡丹蝦🦐 松葉蟹🦀 右口魚邊🐟每樣材料都好上盛🤩非常新鮮✨帆立貝勁肥美鮮甜🤤最愛牡丹蝦🦐🥰🐽 花錦魚生丼🌸 ($94)原價$188既花錦魚生丼依家做緊半價優惠‼️真係超抵食啊🥳🥳入面有 三文魚🍣 白身魚 赤蝦 右口魚邊 金蟹子 三文魚子 櫻花蝦🌸 松葉蟹 蜆肉 蟹膏豆腐 青瓜🥒甜蛋 玉子漬🍳CP值極高既丼飯🤪🤪🐽 法國生蠔🦪 ($28/1)好新鮮既生蠔😛😛海水味偏濃🌊🤤🐽 柔煮鮑魚🔥 ($68)大大隻鮑魚😻口感結實得黎鮮味十足🤩🐽 左口魚邊壽司🐟 ($48/1)燒過既左口魚邊入口即溶🤤🤤🐽 真鯛簿切🔪 ($68)非常爽口😼😼 🐽 吉列蝦配熱情果汁🍤 ($48)抵食小食之選😛香脆吉列蝦配熱情果汁 refreshing😝

一間環境舒服😌
食物高質既日本居酒屋🏮
每樣食物都好值得推介🤪🤪
而且依家仲有優惠😛

🐽 夢之丼💭 ($298)
超豐富既魚生丼🤤🤤
有三文魚蓉 三文魚子 帆立貝 海膽
牡丹蝦🦐 松葉蟹🦀 右口魚邊🐟
每樣材料都好上盛🤩非常新鮮✨
帆立貝勁肥美鮮甜🤤
最愛牡丹蝦🦐🥰

🐽 花錦魚生丼🌸 ($94)
原價$188既花錦魚生丼依家做緊半價優惠‼️
真係超抵食啊🥳🥳
入面有 三文魚🍣 白身魚 赤蝦 右口魚邊 金蟹子
三文魚子 櫻花蝦🌸 松葉蟹 蜆肉
蟹膏豆腐 青瓜🥒甜蛋 玉子漬🍳
CP值極高既丼飯🤪🤪

🐽 法國生蠔🦪 ($28/1)
好新鮮既生蠔😛😛
海水味偏濃🌊🤤

🐽 柔煮鮑魚🔥 ($68)
大大隻鮑魚😻
口感結實得黎鮮味十足🤩

🐽 左口魚邊壽司🐟 ($48/1)
燒過既左口魚邊入口即溶🤤🤤

🐽 真鯛簿切🔪 ($68)
非常爽口😼😼

🐽 吉列蝦配熱情果汁🍤 ($48)
抵食小食之選😛
香脆吉列蝦配熱情果汁 refreshing😝
第一次食,除圖片外,仲有嗌枝豆、燒魚乾、啤酒,兩人埋單一千左右,樣樣都好食👍真心推介,會再去。餐廳位置好方便,餐廳內環境亦唔錯👍當日6點左右食晚餐,唔使等位。
$500 (Dinner)
生蠔
帆立貝
海膽
黑松露玉子、蟹肉薯餅
自家cheese  cake
2021-07-01 63 views
趁住土瓜灣站開通左,就同朋友搭鐵黎附近覓食😋行到馬頭圍道附近見到有間環境唔錯嘅日本餐廳,就決定入去試下!呢間餐廳主要賣刺身丼飯,刺身同壽司為主,仲有唔同嘅小食,最吸引係佢個花錦魚生丼做緊半價,即刻叫左個黎食!花錦魚生丼呢個丼有三文魚,白身魚,赤蝦,又口魚邊仲有好多三文魚子,上面放左玉子漬,撈埋啲刺身食一流!啲飯係用七星米撈埋赤醋製作,食落比平時嘅壽司飯更有醋香🤩每樣刺身都好新鮮,仲要每啖都食到櫻花蝦,以半價左唔洗一百蚊嘅價錢係物超所值夢の丼呢個夢の丼有哂我鐘意食嘅野😋有海膽,帆立貝,炙燒三文魚蓉,牡丹蝦同松葉蟹🤩帆立貝口感嫩滑,三文魚燒過味道更加香,牡丹蝦外面有塗上海膽蓉,又滑又清甜。最正係海膽,食落去口感奶滑又濃郁,而且入口即溶,味道鮮甜🤤佢仲配埋橙醋,夾埋好開胃蟹膏豆腐嫩滑嘅豆腐配上濃郁嘅蟹膏,送飯一流法國生蠔生蠔上面放左三文魚子同魚子醬,食落有海水味油甘魚刺身油甘魚上面放左䄂子胡椒,滿滿嘅䄂子味,油甘魚充滿魚油嘅香味,食落好綿,不過個人覺得唔加䄂子胡椒落去已經好味磯燒帆立貝大大粒嘅帆立貝好有口感,配紫菜可以比你包住一齊食海膽赤蝦蓉壽司見佢啲海膽咁正最後都叫返個海膽赤蝦蓉壽司試下,

呢間餐廳主要賣刺身丼飯,刺身壽司為主,仲有唔同嘅小食,最吸引係佢個花錦魚生丼做緊半價,即刻叫左個黎食!

夢の丼

蟹膏豆腐

嫩滑嘅豆腐配上濃郁嘅蟹膏,送飯一流

法國生蠔

生蠔上面放左三文魚子同魚子醬,食落有海水味

油甘魚刺身

磯燒帆立貝

大大粒嘅帆立貝好有口感,配紫菜可以比你包住一齊食

海膽赤蝦蓉壽司

見佢啲海膽咁正最後都叫返個海膽赤蝦蓉壽司試下,赤蝦蓉本身已經好鮮甜,再配香濃嘅海膽真係大滿足

食左咁多野埋單都唔洗八百蚊,絕對會再幫襯🤤
2021-06-30 286 views
路過見到佢哋嘅門口就已經吸引住我嘅目光,即刻叫男朋友陪我入去試吓,入到去嘅裝潢充滿日式風味,而且座位間距離寬敞、環境十分舒適。店員非常熱情有禮介紹餐廳推行中嘅優惠同埋季節性限定。最後我哋分別叫咗兩個丼、兩款招牌菜、兩款季節性限定刺身,同埋壽司。餐廳好貼心會送麵豉湯同漬物比每位食客,而且仲真材實料,味道非常濃郁,仲有蜆肉海帶。夢之丼: 裏面分別有火炙三文魚蓉、三文魚子、帆立貝、海膽、牡丹蝦、松葉蟹、右口魚邊。海膽極之香醇,味道濃郁,一啲苦、腥味都冇。牡丹蝦好大隻,啖啖肉、味道鮮甜。就連我本身好抗拒嘅三文魚子都一啲腥味都冇!花錦魚生丼:裏面分別有三文魚、白身魚、赤蝦、右口魚邊、金蟹子、三文魚子、櫻花蝦、蟹膏豆腐、青瓜、甜蛋、玉子清、松葉蟹、蜆肉。 個蛋黃極吸晴,我哋將蛋黃撈埋一齊食,啖啖充滿鮮味嘅魚生、少少甜嘅蟹肉、蛋黃漿香味同埋爆珠口感嘅三文魚子,無論係味道定係口感都非常豐富!最最最重要嘅係依家做緊半價優惠!!好抵食!!性價比值爆燈!!佢哋嘅丼都有酸薑、蘿蔔絲等漬物,撈埋一齊食更加有口感,又開胃。重點係每一粒嘅米飯都已經調好味,唔需要自己倒豉油,唔需要擔心倒多咗太鹹。蟹皇醬燒蟹膏豆腐:非

蟹皇醬燒蟹膏豆腐:非常濃郁蟹膏味,清淡的豆腐更加能夠突出蟹膏嘅味道,豆腐嘅口感同蟹膏都非常夾。

慢煮鮑魚配肝醬:鮑魚煮得好軟身,配合非常罕見嘅鮑魚肝醬,將鮑魚嘅鮮味帶出來。

右口魚邊壽司:鋪上木魚碎,有口魚邊有入口即溶既感覺,仲有淡淡火炙焦香味。

季節性限定-深海池魚:好有口感,仲有淡淡的魚油香,配合柚子豉油,好清新。

季節性限定-法國生蠔:表面鋪上金箔、黑色魚子,生蠔肥美,入口滑溜,配合埋蠔汁,鮮甜味爆燈!

完全感受到餐廳對食物好有要求,食材新鮮,擺盤用心。另外,like佢哋嘅社文平台 page仲即刻送三文魚刺身二切!
2021-06-27 85 views
一班好耐冇見既朋友聚會,難得選址係土瓜灣,一齊過嚟試吓呢間日本餐廳。一黎就見到like 社交平台 有得送三文魚,大家都一齊like左,上圖就係5個人既份量。其實份量就唔算多,但有野送下就係特登開心,另外帆立貝係加咗$18先有既。三色丼 $118 3/5分其實幾鍾意佢個飯已經有味,不過對我黎講重口味左少少,唔知點解食到一半已經覺得好飽😂但對男仔黎講係份量十足。本人反而幾鐘意食個北海道忌廉薯餅,加$10就食到。花錦魚生丼 $94 4/5分咁啱六月份有優惠個飯半價,真係超值!睇相都知份量好足夠,女仔食真係飽到傻😂各樣刺身都好新鮮,加埋隻蛋呢個餐真係CP值好高。其他朋友既餐無影到,大家太肚餓都好快開餐食住等😂逢星期一至四有85折都幾抵,下次會揀平日再黎食👍🏼

三色井

北海道忌廉薯餅

三色丼 $118 3/5分

花錦魚生丼 $94 4/5分

三色井
北海道忌廉薯餅
花錦魚生丼
土瓜灣地鐵站開通啦!急不及待去參觀下,順道去探望住在譚公道嘅朋友,到咗晚上,朋友同我去附近嘅夢之丼食日本菜,店內裝潢好有日式風格,主打海鮮丼飯,刺身均由日本魚市場直送。每款丼飯都附送沙律和味噌湯。味噌湯味道濃厚鮮甜。夢之丼係招牌丼,當然要試吓,店員提示先飲兩啖醋,然後隨喜好將檸檬揸汁滴落丼飯中。丼飯材料好豐富又新鮮有三文魚蓉、三文魚子,帆立貝、海膽、牡丹蝦、松葉蟹、右口魚邊,而且丼飯和食材都已經調配咗合適嘅味道,啖啖都鮮味十足,齒頰留香!見到花錦魚生丼有半價優惠,咁抵食,冇理由唔食!賣相七彩繽紛好吸引,材料也是十分豐富,有三文魚、白身魚、赤蝦、右口魚邊、金蟹子、三文魚子、櫻花蝦、蟹膏豆腐、青瓜、甜蛋、玉子漬、松葉蟹、蜆肉。食材多到鋪滿飯面,每口都充滿鮮味,赤醋飯更香醇, 酸度適中,美味可口!慢煮鮑魚配肝醬:鮑魚經過慢煮,特別鮮嫩,用返鮑魚嘅肝做返個醬汁,鮮甜彈牙。磯燒北海道珍寶帆立貝:與其他店嘅食法有分別,唔係原隻連殼上,而係除去邊位,原隻切開放在紫菜上,店員提示,一上枱要即食,否則紫菜會林,元貝厚身大隻,有磯燒嘅香味,配脆口紫菜,又係另一種美味的配搭厚切深海池魚刺身,肉質細緻爽口帶油
每款丼飯都附送沙律和味噌湯。味噌湯味道濃厚鮮甜。

厚切深海池魚刺身,肉質細緻爽口帶油份, 味道甜美。

右口魚邊壽司,右口魚肉質非常滑,入口即溶,鮮味甘香。
2021-06-23 60 views
土瓜灣呢個小區入面有唔少隱世餐廳,呢日放工之後就同屋企人搵左間日本餐廳食dinner。呢間餐廳既環境唔錯。呢到主打係魚生丼飯,打開餐牌,見到有好多勁吸引既丼飯。落左單之後,侍應就送上左麵豉湯。我地點左好多野食啊,首先點左兩款刺身,分別係深海池魚同埋薄切真鯛,好新鮮。小食方面,點左慢煮鮑魚配肝醬,鮑魚口感結實,唔錯。仲有呢個磯燒北海道珍寶帆立貝,大大隻,燒得好香,勁惹味。另外仲點左左口魚邊壽司,左口魚邊入口即溶,好好味。點少得重頭戲丼飯呢,我地點左兩個丼飯。首先係呢個signature 既夢之丼,入面有勁多料,包括係三文魚蓉、三文魚子、帆立貝、海膽、牡丹蝦、松葉蟹同埋左口魚邊,勁豐富。另一個丼飯就係呢個花錦魚生丼,有勁多我至愛既三文魚。
呢間餐廳既環境唔錯。
呢到主打係魚生丼飯,打開餐牌,見到有好多勁吸引既丼飯。
落左單之後,侍應就送上左麵豉湯。
小食方面,點左慢煮鮑魚配肝醬,鮑魚口感結實,唔錯。
仲有呢個磯燒北海道珍寶帆立貝,大大隻,燒得好香,勁惹味。
另外仲點左左口魚邊壽司,左口魚邊入口即溶,好好味。
另一個丼飯就係呢個花錦魚生丼,有勁多我至愛既三文魚。
2021-06-22 48 views
聽聞開左土瓜灣站雖然本身好少搭地鐵都諗住黎打個卡,點知原來仲有啲站未開,一場嚟到黎搵下食,見到呢間門面好日式feel,一於試試。一入到去嘅就係omakase 嘅台,對住廚師,另外仲有數十張四人枱。店員非常細心,知道我唔記得戴口罩套送咗個全新既比我,仲要係香港人製造👍🏻夢之丼 $298招牌丼飯,三文魚蓉,牡丹蝦,松葉蟹,帆立貝,海膽,三文魚子,樣樣都好新鮮!仲要佢哋係用赤醋飯,好有誠意!cp值高👍🏻🈹 花錦魚生丼 $94而家做緊半價非常之抵,雜錦魚生角切,但係非常足料,魚生份量比飯多,好正😋芬達奇 法國蠔4隻 (當日廚師推介)$28/隻分別係四種唔同嘅醬汁,有黑松露酸汁,蠔汁,海膽三文魚子,海帶。四款都各有特色,重點係隻好超級新鮮,抵食💚平政魚 $78/ 2切我第一次食呢隻魚,上面鋪咗少少柚子皮, 好清新!蟹膏豆腐 $68呢個一定要趁熱食,最鍾意就係食蟹膏,加埋軟棉嘅豆腐,好match.左口魚燒壽司 $96入口即浴😋😋😋估唔到咁好食磯燒帆立貝 $78帆立貝係燒過嘅,用塊紫菜坐包住食,我以為自己食緊omakase ☺️
聽聞開左土瓜灣站

夢之丼 $298

🈹 花錦魚生丼 $94

芬達奇 法國蠔4隻 (當日廚師推介)$28/隻

平政魚 $78/ 2切
我第一次食呢隻魚,上面鋪咗少少柚子皮, 好清新!

蟹膏豆腐 $68

左口魚燒壽司 $96
入口即浴😋😋😋估唔到咁好食

磯燒帆立貝 $78
2021-06-15
2021-06-17 84 views
真係好耐無食過咁好味咁高質嘅日本菜估唔到喺土瓜灣一間小店竟然畀我誤打誤撞試到好野 真係要食返個食評支持下佢!花錦魚生丼最近做半價優惠呀 必食 當然唔會錯過啦 叫丼飯都會配小食同湯雖然半價咋 但食材絕對唔hea你呢度啲刺身本身已經調好味 所以基本上都唔使再額外加豉油已經好夠味成個飯有好多唔同嘅魚生 三文魚白身魚松葉蟹三文魚子左口魚邊金蟹子蟹膏豆腐甜蛋青瓜 係超級豐富 令人好滿足最深刻係蟹膏豆腐 真係好香 正式齒頰留香 好正 😍😍三文魚子粒粒都脹卜卜 半價係絕對性價比高夢之丼呢個應該係全場最高質嘅丼(睇價錢去估)佢比起花錦魚生丼更多材料 每一啖都係有足夠魚生 所以絕對唔會有一啖淨係食飯食得出啲食材真係好新鮮呀 絕對唔會失望!佢俾咗杯橙醋我哋 叫我哋食之前飲咗醋先再用git d橙汁去帆立貝調味 醋甜甜酸酸咁 好有特色!有啲特別嘅前菜或小食會列在黑板度 所以可以問店員拎黎睇我哋就有四款 塔斯曼尼亞生蠔 生蠔超級鮮甜 我鍾意唔重海水味 佢就好啱我食喇 深海池魚刺身兩片好新鮮 肉質彈牙 好有口感 配埋佢嘅特色醬汁 色香味俱全汁燒鮑魚個鮑魚煮得好淋一啲都唔靭 亦都已經吸收晒醬汁嘅精華 擺盤亦都好靚
真係好耐無食過咁好味咁高質嘅日本菜

雖然半價咋 但食材絕對唔hea你

最深刻係蟹膏豆腐 真係好香 正式齒頰留香 好正 😍😍
三文魚子粒粒都脹卜卜 半價係絕對性價比高
夢之丼
呢個應該係全場最高質嘅丼(睇價錢去估)

食得出啲食材真係好新鮮呀 絕對唔會失望!
有啲特別嘅前菜或小食會列在黑板度 所以可以問店員拎黎睇

我哋就有四款

深海池魚刺身兩片

好新鮮 肉質彈牙 好有口感 配埋佢嘅特色醬汁 色香味俱全
汁燒鮑魚

燒帆立貝刺身

帆立貝超大隻 脹卜卜好有口感 一隻帆立貝配一塊紫菜 食到帆立貝嘅鮮甜同埋有燒烤嘅香
係超級肥美 一入口油脂爆曬出嚟 好正
雖然有咁多食物但係我哋都極速清哂
實在太好味😋
好開心搵到呢間隱世小店 下次必定會再來
2021-06-16 377 views
今日嚟到土瓜灣發現咗呢間裝修高級嘅日本料理餐廳出邊做緊唔同嘅promote而最吸引到我嘅係呢個花錦魚生丼做緊全日半價真係非常之抵食而外賣嘅雜錦魚生當亦都係做緊$48餐廳除咗固定Menu之外仲會有當日精選擺盤所有嘢都好精緻同整齊塔斯曼尼亞生蠔肉質鮮甜,質地都幾creamy就咁睇個檸檬切法都表現得好有心思深海池魚刺身肉質清甜,配埋木魚嘅口感好新鮮柔煮鮑魚口感非常之唔錯食得出鮑魚嘅新鮮同埋調味配搭得啱啱好蟹膏豆腐口感好得意入口後蟹膏同豆腐瞬間融合鍾意食蟹膏嘅朋友唔可以錯過花錦魚生丼賣相好靚又唔同嘅角切刺身加上日本蛋黃組成而佢嘅飯係用咗日本七星米同用咗赤醋烹調成件事嘅調味非常之夾魚生非常之新鮮夢之丼入邊包含勁多唔同嘅刺身另外佢仲會有個橙醋,職員介紹話食呢一個飯之前要飲一啖橙醋清清個口腔嘅味道之後係食帶子之前將個橙滴落去個帶子上面提升個鮮味非常高質嘅一餐以咁嘅質素來講呢個價錢絕對值得

今日嚟到土瓜灣發現咗呢間裝修高級嘅日本料理餐廳
出邊做緊唔同嘅promote
而最吸引到我嘅係呢個花錦魚生丼
做緊全日半價真係非常之抵食
而外賣嘅雜錦魚生當亦都係做緊$48

餐廳除咗固定Menu之外仲會有當日精選

擺盤所有嘢都好精緻同整齊

塔斯曼尼亞生蠔肉質鮮甜,質地都幾creamy
就咁睇個檸檬切法都表現得好有心思

深海池魚刺身
肉質清甜,配埋木魚嘅口感好新鮮

柔煮鮑魚口感非常之唔錯

2021-06-10
  • 夢の丼
  • 花錦魚生丼
2021-06-15 70 views
最近天氣又濕又熱,好想食啲涼涼地嘅嘢!而食日本嘢就最岩啦!今晚就同男朋友去土瓜灣食日本嘢!😋🍣🍱今晚食嘅係「夢之丼」🍣夢之丼:咩都有嘅丼飯,飯底有調味過,酸度同鹹度適中,第一次咁調味過嘅飯底,幾特別😋 夢之丼入面有三文魚蓉、魚子、松葉蟹、牡丹蝦、海膽、帆立貝同右口魚邊😋😋😋😋好豐富!魚蓉同魚子一啲都腥,仲好鮮甜😋牡丹蝦肉爽甜彈牙😋帆立貝都好大隻😋食呢嗰飯好滿足!!蟹膏豆腐: 吃落去嘅時候係暖暖的,軟軟豆腐充滿濃濃的蟹膏味,掩蓋了豆腐原來的味道,令唔太鐘意食豆腐的我,都鐘意這道菜的味道😋豆腐上放咗啲蔥花,蔥花可以中和蟹粉的味道,如果害怕蟹膏嘅味道太強烈,拌些蔥花就可以更容易入口。海膽生蠔:生蠔非常肥美😋體積亦都好龐大(大概有一隻手掌咁長)。用咗海膽作配搭。建議先吃掉海膽,感受海膽嘅鮮甜。然後才把魚子和生蠔一起吃下,生蠔有淡淡的海水味,而魚子吧那海水味加強😋帶出生蠔的鮮味,非常好食😋😋
今晚食嘅係「夢之丼」🍣

2021-06-09
2021-06-09 137 views
因為疫情關係,已經好耐沒有去日本旅行。很想搵一間餐廳來個日本foodcation 之旅。所以搵到屋企附近食日本料理,以丼飯為主,見網上有好多好評,所以今日收工就去試一試,係唔係同上網評語一致。這裏環境格局很舒適,也有日式裝修,令人很放鬆,而且服務亦很貼心。我們先試左池魚刺身,食品擺盤很精緻,池魚有炙過非常可口。今日有日本既雪解蠔,蠔身有身掌咁大,超級肥美,值得一試。磯燒北海道帆立貝味道鮮甜,火喉拿捏得很好。另一款海鮮慢煮鮑魚配肝醬亦都好好味,鮑魚好易煮過火,但這裏處理得岩岩好,口感軟淋而且鮮甜味美,鮑魚底還有調味過既日式飯吸收左鮑魚汁,更加惹味。最後係招牌菜夢之丼。入面材料豐富,有炙燒過既三文魚蓉,鮮甜既海膽,嫩滑既帆立貝,可口既松葉蟹,牡丹蝦同惹味既右口魚邊,喜歡海鮮丼飯既非常推薦。個人很滿意今次日本foodcation 之旅。

個人很滿意今次日本foodcation 之旅。

慢煮鮑魚
珍寶帆立貝