2015-05-19 645 views
甘味是很出名的舖頭,今日尼好彩早過晚餐時間少少,唔洗等位。點左兩個蕃茄濃湯味既麵食,一上菜未開始食,就聞到好香蕃茄湯味,食指大動,食落蕃茄味真係非常濃郁,而且唔係味精味,食得出真係真材實料既,而牛肉亦都唔輸,幾嫰,雖然唔係話入口即溶咁誇張,但係都幾有牛味,食得過。但係美中不足就係實在太多人,店員做到手忙腳亂,搞到食得唔舒服。
蕃茄濃湯手打烏冬
2015-04-16
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
蕃茄濃湯手打烏冬
2015-05-17 430 views
今次同朋友一齊黎,叫左三碗麵,分別係鐵板牛柳粒蕃茄湯烏冬、滑蛋蟹籽蟹柳手打烏冬同埋炙燒豬頸肉湯烏冬。首先講下個鐵板牛柳粒蕃茄湯烏冬,呢個係3個之中最好食既,真心推介比大家。個蕃茄湯底好濃,加埋d鐵板牛柳粒夠嫩唔會太熟或者太紉。另外就係滑蛋蟹籽蟹柳手打烏冬。D溫蛋同蟹柳好夾,但係就同個湯底唔係幾match,如果轉左做個蕃茄湯底可能會好d。最後就係果個炙燒豬頸肉湯烏冬,d豬頸肉同個sauce好夾,個略為唔夠林,如果林d就好d。呢款同個滑蛋蟹籽蟹柳手打烏冬一樣,滑蛋蟹柳同豬頸肉都同個湯底唔係幾夾,如果轉個另一款會好好多。3碗烏冬既麵質都好好,明顯食得出係手打既,同普通既烏冬有分別。不過每碗既份量好似就少左d,食完都唔係好夠飽,價錢又偏貴,但係服務好好,坐左好耐都冇趕我地走。都值得推介比大家一試。
首先講下個鐵板牛柳粒蕃茄湯烏冬,呢個係3個之中最好食既
,真心推介比大家
。個蕃茄湯底好濃,加埋d鐵板牛柳粒夠嫩唔會太熟或者太紉

,如果轉左做個蕃茄湯底可能會好d。
3碗烏冬既麵質都好好,明顯食得出係手打既
,同普通既烏冬有分別。
2015-03-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Dinner)
2015-05-12 596 views
對上一次黎甘味應該已經係幾年前.. 唔係因為唔好味, 而係每次黎到新城市廣場都有太多美食選擇!每間餐廳都想試~~ 今晚我同朋友黎到新城市時已經係晚上9點, 但竟然間間餐廳都仲有好多人等位我地係一田呢邊拎左幾間餐廳既飛, 睇下邊間最快有位就入邊間~甘味既輪侯數目都好大, 但可能好多人都係拎完飛就走左(或者好多人係用新城市個apps拎電子飛) 所以叫號都叫得好快! 大約20分鐘後就可以入座~以前每次黎都會揀蕃茄湯底既烏冬~ 今次就試下普通清湯底~炙燒豬頸肉讚岐手打烏冬 $54望落去湯底都好有色, 試下飲淨湯, 有烏冬汁既味~可惜一夾埋烏冬一齊食, 就淨係食到烏冬既粉味.. 烏冬汁完全無滲到入烏冬所以食起上黎會覺得有D淡而無味豬頸肉有少少太硬, 不過配埋醬汁味道都可以接受~照燒雞扒讚岐手打烏冬 $54雞扒燒得好香, 不過有少少燒過左火, 令到雞扒變得太乾身同有好熱氣既感覺鹽燒雞翼 $34望落賣相都唔錯 可惜一食已經覺得唔值$34/4隻雞翼既鹽味食得出係燒好後先加上去, 食完塊皮後既雞肉可以話係無咩味..雞肉唔滑, 亦都燒得唔夠香..令到好鐘意食雞翼既我都覺得唔吸引..黑椒炸雞軟骨 $34算係
炙燒豬頸肉讚岐手打烏冬
以前每次黎都會揀蕃茄湯底既烏冬~ 今次就試下普通清湯底~
炙燒豬頸肉讚岐手打烏冬 $54
望落去湯底都好有色, 試下飲淨湯, 有烏冬汁既味~
所以食起上黎會覺得有D淡而無味
豬頸肉有少少太硬, 不過配埋醬汁味道都可以接受~
照燒雞扒讚岐手打烏冬
照燒雞扒讚岐手打烏冬 $54
鹽燒雞翼 $34
望落賣相都唔錯 可惜一食已經覺得唔值$34/4隻
雞肉唔滑, 亦都燒得唔夠香..
令到好鐘意食雞翼既我都覺得唔吸引..
黑椒炸雞軟骨
黑椒炸雞軟骨 $34
算係成餐入面最正常既一道~ 不過多數餐廳既雞軟骨都配埋檸檬片減淡油膩感, 點解呢度無?
另外雞軟骨炸得唔夠脆, 感覺似係炸完放左好耐...

Other Info. : 睇得出好多員工都係新人..但問題係在於資深既員工會係客人面前呼喝D新人, 令人對成間餐廳都無乜信心..
2015-05-08
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$95 (Dinner)
2015-05-03 306 views
今次叫左個蕃茄湯底烏冬,有意料之外既驚喜。蕃茄湯底有一種好新鮮好fresh既味道,唔會太酸,但係亦都唔會因為有太多糖而令到佢太甜,所以味道幾唔錯係一個好好味既湯底。烏冬亦都好味,彈牙爽口,滑溜溜值得再去
今次叫左個蕃茄湯底烏冬,有意料之外既驚喜。
係一個好好味既湯底。
烏冬亦都好味,彈牙爽口,滑溜溜

值得再去
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
是日跟青蛙媽媽到沙田逛街,事前先醫一醫肚~青蛙選址多年沒有光顧的''甘味讚岐手打烏冬''。下午二時, 食店門外仍聚集多名等候入座的食客。青蛙與媽媽亦等了約半小時才能入座。幸好門外放置了一個大牌餐牌,青蛙與媽媽可以邊等邊事先選擇食物。甫坐下, 青蛙舉手找服務員下單,誰不知是自行寫紙點食的呢~果然是事隔太久才再光顧而忘記了... ^^蟹籽煙肉三文魚炒飯這是青蛙媽媽的主食~ 跟飯還配上麵豉湯及粟米。青蛙本來抱著試一口的心態來吃,結果演變成跟媽媽齊齊分享 ^^想不到炒飯是如此香口有鑊氣、又不油膩;飯炒得粒粒分明、與三文魚及粟米很搭配;加上蟹籽來吃更多添了一重口感!!整體上份量挺多, 足夠兩名女士share吃~北海道洋別牛乳蟹肉餅特別加了一客來試, 可是味道強差人意~既沒有蟹味、質感又偏腍像吃忌廉...雖然是即炸熱辣辣, 但真的不推介。吉烈豬扒蕃茄湯讚岐手打烏冬青蛙今次再拜訪, 一心想試的就是它家有名的蕃茄湯烏冬。可是湯底偏酸並沒有帶甜味, 未有令青蛙覺得開胃而歡懷大吃,而是需要放慢來吃, 好讓味蕾歇息一會才能繼續。幸好炸豬扒尚算香脆, 炸粉亦不厚,總算挽回了一點點分數吧!!
是日跟青蛙媽媽到沙田逛街,

事前先醫一醫肚~

青蛙選址多年沒有光顧的''甘味讚岐手打烏冬''。
下午二時, 食店門外仍聚集多名等候入座的食客。

青蛙與媽媽亦等了約半小時才能入座。
幸好門外放置了一個大牌餐牌,

青蛙與媽媽可以邊等邊事先選擇食物。
甫坐下, 青蛙舉手找服務員下單,

誰不知是自行寫紙點食的呢~

果然是事隔太久才再光顧而忘記了... ^^
蟹籽煙肉三文魚炒飯

這是青蛙媽媽的主食~

跟飯還配上麵豉湯及粟米。

青蛙本來抱著試一口的心態來吃,

結果演變成跟媽媽齊齊分享 ^^

想不到炒飯是如此香口有鑊氣、又不油膩;

飯炒得粒粒分明、與三文魚及粟米很搭配;

加上蟹籽來吃更多添了一重口感!!

整體上份量挺多, 足夠兩名女士share吃~
北海道洋別牛乳蟹肉餅
特別加了一客來試,

可是味道強差人意~

既沒有蟹味、質感又偏腍像吃忌廉...

雖然是即炸熱辣辣, 但真的不推介。
吉烈豬扒蕃茄湯讚岐手打烏冬

青蛙今次再拜訪,

一心想試的就是它家有名的蕃茄湯烏冬。

可是湯底偏酸並沒有帶甜味, 未有令青蛙覺得開胃而歡懷大吃,

而是需要放慢來吃, 好讓味蕾歇息一會才能繼續。

幸好炸豬扒尚算香脆, 炸粉亦不厚,

總算挽回了一點點分數吧!!
2015-04-19
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2015-01-31 549 views
同朋友去沙田市中心食飯我同朋友都好餓見到呢間餐唔洗等位我地諗都唔諗就行入左間餐廳呢到既環境同普通日式餐廳差唔多坐既位都尚算舒適 唔會好逼等我介紹下D食物先豬頸肉鳥冬 58蚊手打烏冬好彈牙湯汁都好甜好清但豬頸肉稍嫌太乾爭爭好似煮得有點燶吉烈豬排烏冬 58蚊吉烈豬排炸得啱啱好幾好味外脆內軟 入面肉汁好juicy三文魚芝麻手卷 跟餐加14蚊就有三文魚嘅份量好適中而且都好新鮮紫菜又夠脆 唔會又濕又淋雖然整體食物都唔錯但係服務方面員工態度一般 又落漏單仲要好似我地做錯咁
同朋友去沙田市中心食飯

員工態度一般
又落漏單
仲要好似我地做錯咁

2015-01-26
$65 (Dinner)
吉烈豬排烏冬
三文魚芝麻手卷
2014-08-16 846 views
食過最好食既蕃茄烏東,好正好好味,吉列豬唔會好厚炸粉,好正。佢個湯既酸度真係岩岩好,真係會食上癮既,價錢方面合理啦,不過佢落單要自己寫真係唔係咁鐘意,可能因為一向習慣比人SERVE, 但點都好啦,間野好好食,我真係可以帶你食一餐先哈哈。
2014-07-26 922 views
Expect人地知道你menu起枱底,叫野食要自己寫,未自己寫唔理你。問menu,就話呢度囉,要order就話嗰度有紙自己寫。。講完立即掉頭走。。唉。。我都想即刻走出去。。算啦都坐底左睇下啲野食點。。上野食,唔使睇下邊個食邊碗,放底起枱邊就走。。不如講明係全自助都無咁mung...你地又唔洗serve.好啦,講野食,店名叫手打烏東。。唔係應該sell烏東好食?但食落仲唔好食過街市買嗰啲急凍烏東。。湯就算把啦。。都係無乜味又唔熱嗰啲。。去食石鍋嗰啲濃湯又煙un嘅烏東好過唔會再黎食。。。

算啦都坐底左睇下啲野食點。。

上野食,唔使睇下邊個食邊碗,放底起枱邊就走。。

不如講明係全自助都無咁mung...你地又唔洗serve.

去食石鍋嗰啲濃湯又煙un嘅烏東好過

唔會再黎食。。。
2014-04-27 1529 views
上次同fd食,我自己個碗烏冬係普通湯底,見到fd食番茄湯底既烏冬好似幾好咁,於是都留下「可再嘗試既印象」。今次第二次去食,帶埋女朋友3點幾入去啦,見到多人,不過好彩有位,好快就點餸,2碗烏冬加個軟骨餃子棒。烏冬唔夠熱,湯底好求其,配料少,個牛肉又燶又韌,仲切到件件唔同大細,好失望,吞都難吞。個豬扒硬到可以攞來打人,又唔鬆化,又冇味,又老。見到咁已經燥啦,個餃子棒仲可以咁無誠意,淨係等餃子棒都等左十幾分鐘,竟然係一舊煎過火既餃皮搭住DD唔知乜鬼餡。因為太燥啦,呢個餃子棒既相都唔想影。發誓唔會再來呢間店!
發誓唔會再來呢間店!
2014-04-26
$60 (Tea)
2014-02-03 1144 views
好耐無去哩度食晚餐喇~~~今次好好彩啊 等左一張 咋所以好快就有位luuu~~~角切魚生飯有好多魚生同埋好大碗飯配埋wasabii就超正!!牛乳蟹肉餅啖啖都係牛乳同蟹肉啊味道幾好 炸得好靚 值得一試鹽燒雞翼 好瘦的雞翼 無鹽味 得個燒字所以不太ok雖然只是配菜但我覺得粟米都幾新鮮撈左少少醬 所以味道都幾好~~~
好耐無去哩度食晚餐喇~~~
今次好好彩啊 等左一張 [木台] 咋
所以好快就有位luuu~~~

有好多魚生同埋好大碗飯
配埋wasabii就超正!!

啖啖都係牛乳同蟹肉啊
味道幾好 炸得好靚 值得一試
好瘦的雞翼 無鹽味 得個燒字
所以不太ok
粟米
雖然只是配菜
但我覺得粟米都幾新鮮
撈左少少醬 所以味道都幾好~~~

2014-01-29
$100 (Dinner)
粟米
2013-10-15 913 views
甘味連鎖店不求好好味但求正路 今次沒有失望 也沒有驚喜牛柳粒蕃茄湯烏東牛柳粒內裡紅的生熟控制不錯 有牛味不過有些少根湯底有蕃肉相伴但依覺不夠蕃味烏東有咬口萬聖節系列黑色海鮮飯黑色不肯定是否墨汁但好有煲仔飯燶的感覺海鮮好淡味我要加壽司豉油食小食叫左炸豆腐外脆內淋 口感好好 個汁欠少少香味雞軟骨餃子捧煎得好靚好脆 雞軟骨份量足夠但有少少太咸二件三文魚壽司飯軟而帶微酸 好食三文魚肥而長但不夠厚十四蚊兩件 抵!
甘味
二件三文魚壽司
飯軟而帶微酸 好食
三文魚肥而長
但不夠厚
十四蚊兩件 抵!
2013-08-22 691 views
好想食日本野, 所以見到呢間餐廳, 就入左去…番茄湯吉列豬扒烏東呢個之前已經食過, 覺得好食所以今次再試多次~湯: 酸酸甜甜ge番茄湯, 味道剛好, 好開胃. 仲有兩舊新鮮番茄~~烏東: 都算有咬口, 應該算係手打烏東.吉列豬扒: 好細塊… 炸粉晤算厚, 普普通通都ok ge~魚生飯 (跟麵豉湯+粟米沙律)入面有玉子, 蟹柳, 蝦, 吞拿魚, 三文魚, 蟹子, 三文魚子, 同d菜魚生: 晤新鮮…玉子: 好難食! 好甜之餘, 又硬又晤夠水分, 仲要一d蛋香都無!菜: 生ge菜點解都要講呢? 係因為佢d菜, 擺面頭果d都ok, 下面果d係啡色的… 好噁心!飯: 味道ok, 酸度剛好, 不過d醋撈晤均勻…麵豉湯+粟米沙律: 普通洋甘菊薑茶甜到癡左線… 同埋辣到癡左線…Overall: environment正常, service其實幾好, 服務態度幾ok… 又夠平~~ 不過d野食呢… 就真係晤得... T.T…
好想食日本野, 所以見到呢間餐廳, 就入左去…

番茄湯吉列豬扒烏東
呢個之前已經食過, 覺得好食所以今次再試多次~
烏東: 都算有咬口, 應該算係手打烏東.
吉列豬扒: 好細塊… 炸粉晤算厚, 普普通通都ok ge~
吉列豬扒
番茄湯烏東
魚生飯 (跟麵豉湯+粟米沙律)
魚生: 晤新鮮…
: 味道ok, 酸度剛好, 不過d醋撈晤均勻…
麵豉湯+粟米沙律: 普通
魚生飯
魚生飯
洋甘菊薑茶
甜到癡左線… 同埋辣到癡左線…
洋甘菊薑茶
2013-08-13
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
番茄湯烏東
2013-08-18 573 views
今日約左粉絲去沙田HIGH TEA.唔知係咪happy firday 關係,好多餐廳喺呢個下午茶時段都居然要排隊~!!行行下見到呢間唔洗排隊的舖頭唔知係咪佢’地勢’屈左入後街關係,所以冇咩人黎呢.,我地雙望左一眼就入左去服務員帶左我地去埋邊一個卡位,佢D枱櫈好似好大張,但我地兩個大大碼人坐落唔係咁舒服,於是見冇咩人就自己調左去一般D枱櫈位,服務員亦好快咁拎左兩杯水比我地,咁我地就開始叫野食!上菜速度算快,但係D食品唔知點解唔算熱,有少少涼意~一口三角芝士脆脆 – 一般急凍食品,幸好炸得外脆內軟,不至太硬,可惜拉唔出芝士絲~~同埋冇醬比我地點~番茄濃湯牛肋手打烏冬 - 烏冬好食好彈牙~唔硬又唔太淋,不愧係招牌菜~!牛肋好淋好入味,仲有牛肉的羶味~份量少左D,只有三小塊!番茄濃湯一飲就知係味精制品,唔係用鮮番茄做, 冇乜番茄味仲有少少咸,只有當中那隻番茄係鮮茄..番茄日式餃子 – 以為同一般餃子不同..點知最唔同的只係另外加多碗茄茸, 餃子唔似係煎,反而覺得係微波爐出品,D餃子皮又硬又唔香,又冇咩肉汁..失望~蟹子沙律 – 落單既時候已經問左服務員沙津的份量,服務員小姐話足夠兩個人食,很好
上菜速度算快,但係D食品唔知點解唔算熱,有少少涼意~
蟹子沙律 – 落單既時候已經問左服務員沙津的份量,服務員小姐話足夠兩個人食,很好的答案,但係黎到既時候少得食人失望,份量比預期中少,而且當中只有青瓜絲同少少蟹柳.. 青瓜絲仲出晒水,唔凍又味道差~~
終於都明白點解外面間間都排晒隊而呢到就冇咩人了.
蟹子沙律

一口三角芝士脆脆

番茄濃湯牛肋手打烏冬

番茄日式餃子

Other Info. : 其間因為烏冬唔夠味,所以想拿點七味粉調一調味,點知一倒真係驚異~原來個樽爛左~我地都冇留意佢一早已經倒轉擺..噢…會唔會太過離譜呢?萬一有玻璃棒點算呢~我地同服務員講,佢地二話不說就拿了原先的七味粉走,再冇回頭…
2013-08-16
$70 (Tea)
2013-02-11 389 views
當天1:35pm到達,唔駛等5min便有位,真係lucky~職員話有張桌埋緊單,之後就可以直入喇 另外門口有7-8個人在等位,應該他們等了很久的樣子... 我揀左1款set lunch 紅酒繪牛尾石鍋飯~ $42雖然係用石鍋盛著,不過唔算特別,又無乜茄汁可言...紅酒味又唔算好濃,....個賣相.好似焗豬扒飯咁...再多少少蛋碎~牛尾唔會好un咬唔開~味道唔算特別好味,整份石鍋飯很熱呢~配熱柚子蜜~好好伕 ,滿滿的柚子&honey味道~點知湖上面豉湯,之後提返個職員,咁就好快上菜~佢仲問返我果杯飲品上左未tim上菜速度快,有禮~good service 卡位幾闊大~也不錯~另加$8 番茄湯雜菜~有椰菜花,甜豆bad......完全係泡軟的口感+味道 好多香甜粟米,紅蘿蔔絲~幾件車里茄~正!個湯幾有鮮茄味!星期1-5 5pm前埋單有9折,.
當天1:35pm到達,
另外門口有7-8個人在等位,應該他們等了很久的樣子...
我揀左1款set lunch
紅酒繪牛尾石鍋飯~ $42
熱柚子蜜~

上菜速度快,有禮~good service
卡位幾闊大~也不錯~
另加$8
番茄湯雜菜~
有椰菜花,甜豆bad......完全係泡軟的口感+味道
好多香甜粟米,紅蘿蔔絲~幾件車里茄~正!個湯幾有鮮茄味!

星期1-5 5pm前埋單有9折,.
Waiting Time
4 Minutes (Dine In)
$46 (Lunch)
2013-01-23 294 views
今日同女朋友補慶祝拍拖紀念日,去左沙田既甘味食因為都係6點幾入去,所以唔係太多人唔洗等位就有得坐不過走個陣見到d人都要等位我地分別叫左$45既灸燒豬頸肉讚岐手打烏冬 同埋 $48既燒牛肉二十穀米釜飯 另外仲加多左個$20既吉列咖喱薯餅先講碗灸燒豬頸肉讚岐手打烏冬豬頸肉好好食,配埋醬汁好夠味雖然碗烏冬本身比較淡但2樣一齊食就岩岩好份量都足夠至於個燒牛肉二十穀米釜飯仲配埋麵豉湯同埋粟米沙律碗麵豉湯都係咸碗飯就都ok,同吉野家差不多,不過唔係好夠汁最好食都係個吉列咖喱薯餅非常好味,女朋友話已經因為怕熱氣專登攤凍黎食,但係都仲係好香脆,入面既咖喱味好香濃,一人一舊岩岩好唔會太膩,very ok!!!!!!!
今日同女朋友補慶祝拍拖紀念日,去左沙田既甘味食

因為都係6點幾入去,所以唔係太多人唔洗等位就有得坐
不過走個陣見到d人都要等位
另外仲加多左個$20既吉列咖喱薯餅

先講碗灸燒豬頸肉讚岐手打烏冬
豬頸肉好好食,配埋醬汁好夠味
雖然碗烏冬本身比較淡
但2樣一齊食就岩岩好
份量都足夠
至於個燒牛肉二十穀米釜飯

仲配埋麵豉湯同埋粟米沙律
碗麵豉湯都係咸

碗飯就都ok,同吉野家差不多,不過唔係好夠汁
最好食都係個吉列咖喱薯餅
非常好味,女朋友話已經因為怕熱氣專登攤凍黎食,

very ok!!!!!!!
2013-01-23
$65 (Dinner)
Celebration
Anniversary