2019-05-31 46 views
今日過黎APM 睇戲 順便行下街街食飯啦 !! 睇戲前先醫下肚先 ,突然想食清淡健康啲 上網就搵到呢間 菜式吸引到我地黎食 嘻嘻 😜 主要食蒸既類型 !! 養生八寶茶 🍵🍵 坐低就上菜囉 入面有勁多材料架 ,菊花 杞子 紅棗 .... 焗一焗就飲得 清清地 好飲又健脾益胃 。冰鎮鮮鮑魚 🍽🍽 罐頭鮑魚食得多啦 冰鎮嘅真系好少食喎 ,鮑魚都幾厚肉大隻下架 食得到岀原汁原味 夾埋青瓜 好爽口 !!芥末牛柳粒 🥩🥩 試新嘢 呢個味道幾搞笑 沙律醬中+ Wasabi 黎整牛肉 味道一啲都五奇怪喎 帶少少 Wasabi 令到牛肉更好食添 !!
今日過黎APM 睇戲 順便行下街街食飯啦
!! 睇戲前先醫下肚先 ,突然想食清淡健康啲
上網就搵到呢間 菜式吸引到我地黎食 嘻嘻 😜

主要食蒸既類型 !!

養生八寶茶 🍵🍵

坐低就上菜囉

冰鎮鮮鮑魚 🍽🍽

食得到岀原汁原味 夾埋青瓜 好爽口
!!

芥末牛柳粒 🥩🥩

試新嘢

2019-05-27 54 views
今日一田大減價!同媽媽去完apm 掃完一輪貨之後! 當然要食餐好架啦上網見而間好似係新開既~~就一於試下佢先不得不提入到去員工態度都幾好架健康八寶茶👅👉🏻養身既我真係極喜歡而個茶🍴👉🏻紅棗既甜再加d菊花杞子清清地👉🏻極力推薦 而且飲完仲可以自己加翻水再沖過栗子燉三菇湯 🍴👉🏻 餐廳極力推介 $42蚊盅~👉🏻 十分十分足料 濃濃既菌香味!👉🏻 仲有圓肉 蓮子 栗子🌰👉🏻 補身首選 暖胃一流 🎉🎉冰鎮鮑魚🍴👉🏻 平時食既都係熱食比較多!👉🏻 原來冰鎮既都好好味架💕👉🏻唔使加太多調味料 👉🏻可以食到鮑魚既原汁原味👅👉🏻而且十分彈牙 加埋青瓜一齊食更有口感蝦多士 🍴👉🏻超級脆啵啵 熱啦啦上枱👉🏻 入面有好大隻原隻蝦💕👉🏻 加埋芝麻一齊焗 更加香口 有啖啖芝麻香👉🏻 配埋蛋黃醬 yummy!!籠仔蒸龍躉藍加炒飯底🍴🍴👉🏻 龍躉好大塊 而且十分滑身蒸到岩岩好👉🏻 而且廚師好細心 魚肉係無骨架 👉🏻 用荷葉一齊蒸 會有啖啖荷味既香味!👉🏻 唔夠飽既我地仲加左飯底啊👉🏻完完全全地吸左d魚汁 吸哂所有精華💕

上網見而間好似係新開既~~
就一於試下佢先

不得不提入到去員工態度都幾好架

健康八寶茶👅

👉🏻養身既我真係極喜歡而個茶🍴
👉🏻紅棗既甜再加d菊花杞子清清地
👉🏻極力推薦 而且飲完仲可以自己加翻水再沖過

栗子燉三菇湯 🍴

👉🏻 餐廳極力推介 $42蚊盅~
👉🏻 十分十分足料 濃濃既菌香味!
👉🏻 仲有圓肉 蓮子 栗子🌰
👉🏻 補身首選 暖胃一流 🎉🎉

冰鎮鮑魚🍴

👉🏻 平時食既都係熱食比較多!
👉🏻 原來冰鎮既都好好味架💕
👉🏻唔使加太多調味料
👉🏻可以食到鮑魚既原汁原味👅
👉🏻而且十分彈牙 加埋青瓜一齊食更有口感

蝦多士 🍴

👉🏻超級脆啵啵 熱啦啦上枱
👉🏻 入面有好大隻原隻蝦💕
👉🏻 加埋芝麻一齊焗 更加香口 有啖啖芝麻香
👉🏻 配埋蛋黃醬 yummy!!

籠仔蒸龍躉藍加炒飯底🍴🍴

👉🏻 龍躉好大塊 而且十分滑身蒸到岩岩好
👉🏻 而且廚師好細心 魚肉係無骨架
👉🏻 用荷葉一齊蒸 會有啖啖荷味既香味!
👉🏻 唔夠飽既我地仲加左飯底啊
👉🏻完完全全地吸左d魚汁 吸哂所有精華💕

2019-05-27 40 views
觀塘四周也有很優惠的零售,附近亦座落了不同食肆,一式一樣的商場,內也有形形式式之新鮮選擇~心情自然好很多*今天就到一家庭式感覺之餐廳吃晚餐呢。美饌來前,品嚐一盅很養生八寶茶。所謂八寶,指菊花、雛菊、杞子、圓肉、甘草、紅棗、山渣及烏龍。從材料一看便知茶品清潤帶甜,明目又可清肝火,而且菊花具有清肝明目,清熱解毒的功效,除了以菊花泡茶外,還可配搭其他食材,因此實在很特別~現代人生活忙碌,休息時間也不多,加上經常在視線寸步不離手機或電腦,長久以後,眼睛好容易出現毛病,多飲這個也實在不錯~微微回甘中又透出點酸,出品見誠意!不是朋友帶我來我也不知道這楝工廈會有這樣別出心裁的食肆,由餐茶、餐牌設計及食物質素也能感受店主蠻用心去做喔。燉湯茶樹菇蟲草花燉豬展蟲草花有滋肺補腎護肝、抗氧化、防衰老、抗菌抗炎、鎮靜、降血壓、提高機體免疫能力等作用。看上來很是吸引喔~加上茶樹菇營養豐富,蛋白質含量高。因此朋友飲光,用茶樹菇來燉湯,香濃滋味,不錯選擇香脆墨魚條大份又美味,黃金香脆墨魚條,令整個感覺更美味~大廚將墨魚造成一條條放進炸爐翻炸,因此上菜時油條仍然香脆喔彩色辣椒炒龍躉球 彩色辣椒同龍躉肉也是一個很好搭配,
今天就到一家庭式感覺之餐廳吃晚餐呢。

燉湯

香脆墨魚條

彩色辣椒炒龍躉球
彩色辣椒同龍躉肉也是一個很好搭配,鮮甜清爽!龍躉也很香口帶微焦,但入口也非常嫩滑;帶點脆皮感覺,很棒*份量比例亦合理。

就地取材,有甚麼便煮甚麼,很有家庭之感;試手藝,要來。

整個感覺好GREAT*
2019-05-24 47 views
食得煎炸肥野多,間中都想試返d清清地嘅、健康d嘅野食。蒸同烚就一定係最健康嘅煮法啦,而呢間新蒸武門嘅大部分菜色都係用蒸嘅方法去煮,之前我食過佢嘅午餐,有蒸籠仔飯、蒸肉餅、蒸魚等等,全部都係家常小菜,而且味道都唔錯。今次就試試佢哋嘅晚餐。一黎到野食都未叫就有一人一杯八寶茶,入面真係有八種材料架!有菊花、紅棗、桂圓、杞子等等,呢杯茶聞落好清香,飲落甘甘甜甜,叫佢養生茶又得,開胃茶又得,其他地方真係飲唔到,幾特別!椰子雪耳燉雞($42)睇圖都可見個湯係幾咁足料!係無落味精嘅老火燉湯呀!燒汁豬柳($98)呢道菜係細份咗d,但味道真係唔錯,豬柳夠林又夠入味,仲有菇同三色椒,有肉有菜感覺好健康,又好送飯呢!金銀蛋肉碎浸時蔬($85)其實就同平時食開嘅金銀蛋莧菜差唔多,但呢到就用娃娃菜(仲好我本身唔中意莧菜)。娃娃菜好甜,金銀蛋就好香,肉碎方面就用半肥瘦肉,都唔會好肥膩。同埋呢到真係全部野食都唔落味精,油鹽糖都少,所以味道會啖少少但就會好食到食材嘅原汁原味。籠仔蒸龍躉腩加炒飯($168)午餐食過籠仔飯好味就當然要再試啦!晚餐嘅籠仔飯size大好多,仲要有龍躉食荷葉香真係無得頂!d飯都充斥住呢陣香味,

椰子雪耳燉雞($42)
睇圖都可見個湯係幾咁足料!係無落味精嘅老火燉湯呀!

燒汁豬柳($98)

金銀蛋肉碎浸時蔬($85)

籠仔蒸龍躉腩加炒飯($168)
荷葉香真係無得頂!d飯都充斥住呢陣香味,配上啖啖肉龍躉,每一口都好滿足~
2019-05-23 1173 views
呢排日日都出街食,食得多味精嘢有時都想返屋企食啲家常便飯,但係香港人實在太忙喇,呢啲機會都真係唔多🥺。難得今日搵到一間無添加,似足家庭菜嘅餐廳,一定要介紹畀大家 👍🏼。🌸新蒸武門🌸喺觀塘駱駝漆大廈入面,裝修好光猛,比人輕鬆舒適既感覺。一坐低侍應就幫我哋每人焗咗一杯八寶茶🍵,入面有菊花杞子山楂等等,味道回甘,感覺好養生。今次嘅晚市燉湯係姬松茸燉豬展。平時都冇乜湯水飲嘅我一定要叫返一盅試下🤤。 個湯熱辣辣用燉盅上 ,十分足料,飲落去有濃濃嘅姬松茸味道 ,仲有好多蟲草花瘦肉等等十分足料。味道同屋企燉嘅一樣唔會落味精。平時多肉少菜今晚就想食多啲蔬菜🥦。我哋嗌咗翠玉瓜雲耳炒百合同埋時菜炒龍躉球 。雖然兩碟都係炒嘢,但係唔會話好多油。果然同個湯一樣佢唔會落好重嘅調味料,所以食到嘅都係食材嘅原味道為主🙂。真正食到蔬菜嘅甜味同埋魚嘅鮮味 。因為同行嘅朋友比較重口味,所以我哋要多咗個鎮江豬軟骨去調劑一下。豬軟骨炆得好林,甜甜酸酸好惹味, 配合另外兩度清淡啲嘅餸就啱啱好😍。估唔到喺工廈都有住家飯食,真係夠曬方便😋。

2019-05-22
2019-05-22 56 views
觀塘駱駝漆大廈有間叫做「新蒸武門」嘅小菜店,主打家庭式健康小菜。一坐低飲杯八寶茶($10/位),內有紅棗、杞子、圓肉、菊花、雛菊及山楂等等,味道清香。是日燉湯係姬松茸燉豬𦟌($42/位),超濃菇味。小食拼盤($108)有炸鯪魚球、米網卷、墨魚條,兩個人食都幾多。蟹肉扒西蘭花($88)清淡口味的家庭小菜。薑蔥霸王雞($108/半隻),份量頗足,雞肉加埋薑蔥一齊食好香,同樣係口味比較清淡的一味小菜。

是日燉湯係姬松茸燉豬𦟌($42/位),超濃菇味。

蟹肉扒西蘭花($88)清淡口味的家庭小菜。

My families and I went to a red called “Zingmomoon” (新蒸武門) located in Shop Q, 1/F, Camel Paint Building Block 3, 60 Hoi Yuen Road, Kwun Tong觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座1樓Q室.This is the second time that we revisit the restaurant!! We had a good impression last timeHealthy, light, detox herbal tea with arrays of flowers and herbs is served once we sat down.Stir fried Prawn乾燒明蝦HKD$178/ 6 pcs 隻All the heads of the prawns are cleaned properly and throughly!!!..The shell is crispy and crunchy...The prawns are coat
觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座1樓Q室.

impression last time

Stir fried Prawn
乾燒明蝦
HKD$178/ 6 pcs 隻

The prawns are coated with sweet and sour sauce.

Most satisfied dish of the night! Highly recommended!!

雪梨無花果龍利葉燉猪𦟌老火湯
HKD$42

Loadsssssss of ingredient in it!!!

The Dragon's Tongue Leave has a very distinctive bright fragrance which permeates into the soup!!

Very nice!!

Large grouper with fried rice served in bamboo basket
蘢仔蒸龍躉腩炒飯底
HKD$168

Collagenic skin with succulent fillet.

The fried rice with an elegant, aromatic hint of the lotus leave.

Steamed scallops with vermicelli & garlic
蒜蓉粉絲蒸扇貝
HKD$158/ 4 pcs 隻

Large size,not over cooked.

Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
  • Stir fried Prawn -乾燒明蝦
  • Fig pear Dragon's Tongue Leaves pork shank Double boiled soup 雪梨無花果龍利葉燉猪𦟌老火湯
2019-05-14 159 views
屋企人很喜歡到新蒸武門中菜館, 我亦會間唔中來這裏吃晚飯的。在駱駝漆大廈三座地點非常方便, 店內的裝修光猛整潔, 我最欣賞這裏的食物冇味精,少鹽少糖少油, 烹調的方法比較健康。 兩個人我們點了三餸一湯再加兩碗白飯, 茶樹菇蟲草花燉豬展$84, 籠仔蒸龍躉腩$148, 海棠豆腐$98, 薑蔥霸王雞半隻$108, 白飯兩碗$24。茶樹菇蟲草花燉豬展~ 真材實料的燉湯, 有猴頭菇,豬展,桂圓, 蟲草花,紅棗和螺片, 材料豐富味道清甜。薑蔥霸王雞半隻~ 雞肉嫩滑, 薑蔥味好香用來拌飯都唔錯。海棠豆腐~ 這一款菜老少咸宜, 營養價值豐富,有蝦肉,翠肉瓜,紅蘿蔔和冬菇粒, 豆腐香滑, 有益又夠清。籠仔蒸龍躉腩~ 荷葉包著龍躉腩一起蒸, 陣陣的荷葉香, 龍躉腩的口感啖啖肉又肥美, 伴菜還有豆腐卜 ,非常入味。八寶茶以紅棗,杞子,山楂,甘草菊和圓肉 沖製而成, 味道帶點回甘,養生之選。都市人經常外出應酬吃飯都逃不過味精, 但新蒸武門的賣點就是清淡,健康和沒有味精, 令到客人食得健康又放心。

茶樹菇蟲草花燉豬展

薑蔥霸王雞半隻~ 雞肉嫩滑, 薑蔥味好香用來拌飯都唔錯。

薑蔥霸王雞半隻

海棠豆腐

籠仔蒸龍躉腩

2019-05-13
$265 (Dinner)
薑蔥霸王雞半隻
海棠豆腐
籠仔蒸龍躉腩
2019-05-13 48 views
今日又來官塘駱駝膝大廈吃晚飯,這座工廈幾好行的,好多有特色店鋪,新蒸武門开在一樓,餐廳簡潔闊落,餐廳以養生又營健康蒸煮菜式為主,今曰原盅潡湯茶樹菇蟲草花燉豬展十分足料,茶樹菇和蟲草花,菇味十足好夹又清甜👍欖菜肉碎炒四季豆,欖菜的惹味加上炒至爽翠四季豆是最好的配搭好好味,我地兩好快就吃曬一碟,不得不贊的香菇杞子北芪銀山焗雞盛上就香氣鮮味,雞焗之十分之滑溜,肉質爽甜嫩滑,索左冬菇香氣、杞子紅枣芪皮的清甜好好味,下層是粉絲和金針菇吸收上面的精華好味到吃到停不了口!👍😍😍
👍😍😍
2019-05-11 80 views
今日唔記得拎飯,所以跟同事一齊出左去食lunch, 佢想食得健康d, 所以黎左《新蒸武門》食住家菜,像無味精既湯!去到都好多人,等左一陣先有位,睇完menu叫左2個午市精選套餐:$47 蔥油雞脾另加$28 轉燉湯 (猴頭菇蟲草花豬骨湯);薑蔥好多舖滿係雞脾上面,雞脾肉蒸到熟透都依然好嫩滑,仲配埋娃娃菜很鮮甜,再飲一啖燉湯好滋潤,有2大隻猴頭菇,飲完養陰潤肺,健脾益腎補虛,男女老幼都岩飲!$47 泰式豬頸肉湯米配霸王花甘荀豬骨湯:豬頸肉肉質夠腍,柔軟嫩滑配湯米一齊食味道唔錯,個老火湯飲完清甜潤脾胃,在稍涼的天氣飲用,感到暖身又暖心。真係冇味精,飲完唔會覺得口喝!+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

+++++++++++++++
2019-05-10 43 views
觀塘真係一個又愛又恨嘅地方,餐廳多,人又係多,為咗食好嘢多人嘅地方都要去試下。今日就揀咗呢度試下中式午餐,餐廳設計簡單,座位尚算寬闊,唔太迫。睇睇餐牌,就算係午餐都幾多選擇,價錢亦唔貴。因呢排食得太多肉類,所以清清地叫咗個精選午餐~什菌肉碎浸時蔬菜吸收了上湯,味道清甜帶鮮味 ,菌類亦新鮮,加上豬肉碎,送飯一流。午餐可加錢轉為燉湯,今日係猴頭菇栗子燉雞,無味精,猴頭菇大大粒,湯好足料,呢個湯有益、營養價值高,飲落非常鮮美。另外朋友叫咗個泰式豬頸肉湯米配老火湯,豬頸肉咬下去肉質嫩滑香口又惹味,而今日嘅老火湯係霸王花甘筍豬骨湯,味道清甜,簡單又美味,好有住家味道。

睇睇餐牌,就算係午餐都幾多選擇,價錢亦唔貴。

什菌肉碎浸時蔬

午餐可加錢轉為燉湯,今日係猴頭菇栗子燉雞,
猴頭菇栗子燉雞
另外朋友叫咗個泰式豬頸肉湯米配老火湯,
泰式豬頸肉湯米配老火湯

什菌肉碎浸時蔬
猴頭菇栗子燉雞
泰式豬頸肉湯米配老火湯
2019-05-08 860 views
聽同事話呢一間小菜餐館質素很不錯於是有人放工之後同朋友嚟試吓 ~坐低之後侍應幫我地倒八寶茶 裏面有紅棗 杞子 菊花山楂 等等 飲落去酸酸甜甜 非常養身我哋兩個人叫咗松茸燉豬展湯 $42/位燉湯係一盅盅 用匙羹批落去 非常之真材實料 有好多松茸 飲落去非常之舒服 熱辣辣 為呢幾日寒冷嘅冬天帶來一絲暖意朋友想食蝦 叫咗個椒鹽蝦六隻 $178佢每一隻蝦都勁大隻 配上炸蒜蓉 炸得非常之乾身 其實連殼都可以直接食埋 用嚟送飯非常之不錯!!!跟住仲要咗個薑蔥雞半隻 $108上菜嗰時勁大盤 啲雞係俾啲薑蔥掩蓋着 勁適合鍾意食薑蔥既我 雞下邊則有鼓油 又係呢一下飯之選!!呢個價錢超級值得食!點可以唔食個菜呢? 我哋叫咗蟹肉扒西蘭花 $88西蘭花俾啲蟹肉同蛋白包住 整得十分之好味 蟹肉落得夠多 正 ~最後買單差唔多二百幾蚊一個人 如果唔想單叫嘅話其實佢啲套餐都幾抵食 下次可以叫多幾個朋友一齊食個四人餐
聽同事話呢一間小菜餐館質素很不錯
於是有人放工之後同朋友嚟試吓 ~

我哋兩個人叫咗

松茸燉豬展湯 $42/位

燉湯係一盅盅 用匙羹批落去 非常之真材實料

朋友想食蝦 叫咗個椒鹽蝦六隻 $178

佢每一隻蝦都勁大隻

跟住仲要咗個薑蔥雞半隻 $108

呢個價錢超級值得食!

點可以唔食個菜呢? 我哋叫咗蟹肉扒西蘭花 $88

最後買單差唔多二百幾蚊一個人

2019-05-07
Dinner
人來人往的鬧市,公式化的連鎖集團食肆成行成市,要品嘗住家飯的簡單味道,似乎是件難事。今晚約了家人聚餐,為了增加新鮮感,特別挑選了一間主打健康菜式的餐廳【新蒸武門】,位於繁忙的觀塘工業區工廈內,同層有其他食肆商店。駱駝漆大廈3座1樓上到去行到中間就會見到【新蒸武門】的牌子轉到入去就會見到個門口架啦。内裏環境跟想像中的都是一樣,簡簡單單,闊落坐得舒服為主,都是以純白色作主要顏色,地方較為闊落,枱與枱之間有足夠距離。餐牌上款款無添加中菜,主打是中式健康蒸飯菜。亦以 “住家菜” 為主題,讓大眾可以品嘗”媽媽味道”的煮家飯。當中最大的原則,就是堅持不用味精,出品並以『少鹽、少糖、少油、』配合最健康的料理方法,烹調出精美的菜式。🔹晚市茶芥更包有一杯八寶茶「以紅棗、杞子、圓肉、甘草菊及山楂等」健康藥材沖成,不加冰糖,從材料一看已知茶品清潤帶甜又清香,微微回甘,十分養生,出品見誠意!🔹是日燉湯在各式美饌到來前先品嚐一盅是日燩湯, 夏日佛跳牆, 燉湯熱度十足、配料包括「螺頭、蟲草花、冬瓜、冬菇、瘦肉、桂園肉等等」嘅配料,味道夠晒濃郁,材料豐富、螺頭有可以滋陰清熱,老闆希望各位「有啖靚湯」飲、所以每日也有
,位於繁忙的觀塘工業區工廈內,同層有其他食肆商店。

🔹晚市茶芥更包有一杯八寶茶

🔹是日燉湯
在各式美饌到來前先品嚐一盅是日燩湯, 夏日佛跳牆, 燉湯熱度十足、配料包括「螺頭、蟲草花、冬瓜、冬菇、瘦肉、桂園肉等等」嘅配料,味道夠晒濃郁,材料豐富、螺頭有可以滋陰清熱,老闆希望各位「有啖靚湯」飲、所以每日也有不同燉湯,以湯水滋潤一下枯燥的工作生活呢。

夏日佛跳牆

🔹蟹肉扒西蘭花 $88
蟹肉鮮甜味道跟西蘭花蠻配,整道菜不會煮得過咸,口味屬清淡,西蘭花保留清爽口感軟硬適中, 味道是不錯的, 只是略嫌蟹肉不算多。住為家常菜也算不錯選擇!

🔹金菇扒豆腐 $78
豆腐切薄片,用蠔油煮下冬菇金菇淋上豆腐面就完成,簡單美味又好拌飯,自己比較鐘意用豆腐煮餸,一來平二來營養價值高,小朋友老人家都啱食!呢個菜式呢度都住得好夠味又好食,正呀!兩個人真係都覺得好多呢。

🔹紅棗杞子荷葉蒸雞 $98
又一樣又好味但係無添加既健康菜式,以蒸煮方法製成的紅棗杞子荷葉蒸雞,也是熱門菜式。一打開荷葉就聞到好香蒸雞味。
紅棗杞子荷葉蒸雞

雞塊用上荷葉包裹蒸煮,可吸收荷葉吸偏裡食材味道感覺上像吃藥膳般,雞件夠滑及夠入味,啖啖肉的。配菜都不少,包括冬菇、金菇及杞子等等,紅棗杞子味道甜甜的又養身補血氣,最後粉絲鋪底,吸哂雞油香超好味呀!其實心忖此菜只不過是冬菇雲耳蒸雞的變奏,只是用蒸籠上桌,再添點荷葉香味。

🔹小食拼盤 $108
「米網春卷、鯪魚球、脆皮墨魚條」
小食拼盤

脆皮墨魚條純天然墨魚汁製,煎香左之後,熱辣辣,一口咬下去脆卜卜,外皮好香口唔油膩,面有墨魚粒,好有嚼口,點埋甜酸醬,特別開胃又好食。

小食拼盤

鯪魚球一般都是放湯或酥炸來吃, 兩者各有捧場客, 不過好像以酥炸較受歡迎。 鯪 魚球炸過後入口甘香惹味, 但表皮會較韌, 結果是香口有餘但口感就一般般!
米網春卷即越南春卷??呢度既好鬆脆呀。選用越南米紙,讓餅皮更酥脆更薄,口感升級。3樣野沾左甜酸醬食好好食,即刻更香口呢。

小食拼盤

食到好飽嚕,想晚飯吃得健康一點,或清淡一點,這裡就適合你了。這餐飯只是貴價茶餐廳價錢, 但就有酒樓的質素, 加上環境乾淨舒服,不錯。由觀塘地鐵站不用十分鐘便到,地點方便就腳,下次一班人飯聚也可以在考慮之列。
夏日佛跳牆
2019-05-05 514 views
A姐自從玩咗瑜珈之後,就少咗煮飯喇。我好想飲湯!我好想食住家飯呀!A姐知道咗我心聲之後,佢終於...帶我去食住家飯喇!呢間位於觀塘駱駝漆大廈嘅新蒸武門,主打家常小菜,仲標榜無味精,清淡又夠健康,真係好有家嘅味道,咁A姐以後就可以安心玩瑜珈啦!脆皮墨魚條夏天就特別鍾意食香口嘢喇,呢個墨魚條外皮好香脆,唔算太油膩,入面有超多墨魚粒,好有口感。冰鎮鮑魚鮑魚無用太多嘅調味,令你可以食到鮑魚嘅原汁原味,爽口又有口感。猴頭菇海底椰燉湯原盎上嘅燉湯,夠晒足料,猴頭菇索晒湯嘅精華,好滋潤!豉油皇虎蝦隻隻蝦都好大隻,仲好新鮮彈牙!而豉油味香濃,仲帶出蝦嘅鮮味,而蝦嘅表面鋪滿炸蒜,好香口。時菜炒龍蠆球龍蠆球份量唔少,夠厚肉又無骨,配上西蘭花同三色椒,色香味俱全。蟲草花荷葉蒸雞用上蒸籠同荷葉蒸雞,令雞嘅味道多咗一份荷香,雞肉嫩滑多汁,好好味。金菇蒸豆腐淡口嘅豆腐就一定要配上濃厚嘅茨汁,除咗金菇之外,仲有冬菇同索晒味嘅粉絲,口感軟滑,撈飯一流。欖菜肉碎炒飯欖菜味道咸香,用嚟炒飯就一流。而呢個欖菜肉碎炒飯好有鑊氣,好惹味。By A姐M佬

冰鎮鮑魚鮑魚
無用太多嘅調味,令你可以食到鮑魚嘅原汁原味,爽口又有口感。

猴頭菇海底椰燉湯
原盎上嘅燉湯,夠晒足料,猴頭菇索晒湯嘅精華,好滋潤!

By A姐M佬
2019-05-02
$300 (Dinner)
2019-05-01 459 views
友人單身一人在港工作。 今日, 他帶我到一食肆, 說是他的「飯堂」。 想起喝湯和家常菜時, 便會到這食肆。食肆在官塘一工廈內, 内裏環境簡潔。我們坐下後, 店員即時奉上充滿中國色彩的茶盅, 內裏有菊花丶紅棗丶山楂丶杞子丶桂圓丶鐵觀音茶葉等的八寳茶, 並加上熱水。 據我所知, 八寶茶是養生茶, 這裏提供的茶也很講究呢 既然是友人的「飯堂」, 就讓他點菜吧。 猴頭菇螺片燉豬展 : 燉湯原盅奉上, 湯料豐富, 有螺片丶猴頭菇丶豬展丶紅棗和桂圓 , 燉湯非常清甜 時菜炒龍躉球 : 龍躉的魚肉一般較結實, 炒得不過火, 亦沒多餘調味, 嚐到龍躉魚肉的鮮味, 兼且滑。 配上鮮嫩菜心和三色椒,健康又好味。 香菇杞子北芪銀山焗雞 : 店員送上時, 還是以錫紙包著。 跟着在我們面前打開, 頓時香氣四溢。 嚐到微微酒香, 雞肉滑, 香菇惹味。 原來還有金菇和粉絲, 全吸收了雞的精華, 美味。 北菇扒西蘭花 : 厚身北菇腍滑, 西蘭花鮮嫩。 感覺這裏的食物沒過多調味, 好讓客人嚐到食物本身鮮味。 好友的介紹真不錯。

食肆在官塘一工廈內, 内裏環境簡潔。

既然是友人的「飯堂」, 就讓他點菜吧。

猴頭菇螺片燉豬展

時菜炒龍躉球

香菇杞子北芪銀山焗雞

北菇扒西蘭花 : 厚身北菇腍滑, 西蘭花鮮嫩。

北菇扒西蘭花

2019-04-23
$241 (Dinner)
猴頭菇螺片燉豬展
時菜炒龍躉球