2023-07-29
Hotel ICON下午茶一向好出名,今次見到佢哋做緊榴槤主題下午茶,153作為榴槤控當然想試!雖然下午茶定價唔低,一開始有啲卻步,不過食完覺得超值得!😚———🥣 湯❝ 泰式海鮮帶子冬陰功湯冬陰功湯頭酸辣鮮濃,帶子鮮香、蝦肉彈牙,大大啖飲落去超開胃!🔥評分:7.5/10———🥗 前菜(三選一)❝ 加勒比野生龍蝦 配泰式芒果沙律❝ 泰式咸魚碎伴西瓜兩款前菜一齊上,擺盤精緻有美感✨龍蝦肉已切粒方便食用,西瓜灑上咸魚碎,鹹鹹甜甜幾特別!評分:7/10———❝ 泰式牛湯河 配日本 A5 和牛好出色的泰式牛湯河!湯頭極為濃郁,牛肉份量都唔少,超級推介的😍牛肉更用上日本 A5 和牛,油花分佈均勻,放落湯河完全唔失色,入口細嫩多汁,大愛和牛油脂香!評分:7.5/10———❝ 泰式燒鱈魚 配冬陰忌廉醬本身抱唔大期望,但燒鱈魚好有驚喜‼️雖然份量唔算大,但肉質口感嫩滑,魚皮外層焦脆多汁,沾上忌廉醬更帶出魚肉甘香,絕對係出乎意料地好食!評分:8/10———❝ 泰式燒法國春雞春雞醃得超入味,剛剛出爐肉質夠晒嫩!點上泰式醬汁更惹味,鮮菠蘿亦好鮮甜☺️評分:7.5/10———🍰 甜品❝ 時令榴槤果肉❝ 紅毛丹蒟蒻❝
雖然下午茶定價唔低,一開始有啲卻步,不過食完覺得超值得!😚
🥣 湯
❝ 泰式海鮮帶子冬陰功湯
———
🥗 前菜(三選一)
❝ 加勒比野生龍蝦 配泰式芒果沙律
❝ 泰式咸魚碎伴西瓜
兩款前菜一齊上,擺盤精緻有美感✨
龍蝦肉已切粒方便食用,西瓜灑上咸魚碎,鹹鹹甜甜幾特別!
評分:7/10
❝ 泰式牛湯河 配日本 A5 和牛
❝ 泰式燒鱈魚 配冬陰忌廉醬
本身抱唔大期望,但燒鱈魚好有驚喜‼️
評分:8/10
❝ 檸檬椰子達
❝ 紅寶石芒果榴槤布甸
❝ 泰國菠蘿 配羅勒蜜糖沙律
❝ 火龍果芝士慕絲配朱古力蛋糕
當日嘅榴槤果肉係貓山王,口感綿柔、纖維幼細,味道香甜有回甘,榴槤愛好者實會好鍾意!🤩
🍨 雪糕
自家製招牌榴槤雪糕、椰子雪糕、Godiva 白朱古力雪糕、70% 黑朱古力雪糕,全部都係無限量供應,自助任添。
仲有D24蘇丹王及D197 貓山王混合而成嘅榴槤果蓉,入口香濃甘甜,齒頰留香,配雪糕食一流👍🏻
唯一美中不足,係雪糕較為軟身,而且好容易溶🥹 除咗呢點就PERFECT池喇!💯
加分位係服務超級好,侍應哥哥仲叫我哋「食多啲榴槤肉,食少啲雪糕,抵啲啊嘛🤪」
The Market @hoteliconhk
📍餐廳地址: