2016-10-30
20058 views
聽過好多朋友都推薦The Market,說是質素上盛的自助餐,盡管是較昂貴的自助餐,但很想一試。終於都食到喇!!今次選DINNER,說是比weekend brunch 多左龍蝦同鵝肝等 ,價錢亦都貴$200 一個人。本身已知沒有生蠔及食物種類唔會比坊間的多,不過整體食物質素及服務都不錯,而且可以由18:30食到21:00,慢慢食。 冷盤馬刺個人認為要試的是馬刺,即馬肉刺身,賣相很不俗呀,有兩種食法,一邊是刺身,一邊是tartar,上碟很高貴的感覺。我本身十分愛生牛肉tar tar ,呢個馬肉TAR TAR調味恰好,唔會太咸,肉質嫩口感佳,伴隨著清新的蘋果絲,感覺很棒! 另外,負責的侍應很有禮,我再攞既時候只想要tartar,佢會另外俾一小碗我,仲問我要唔紅蘋果絲,十分細心! 個馬刺板都畫得好靚,好得意呀 ! 北海道帶子及三文魚刺身選擇不多,必吃北海道帶子及三文魚。帶子粒粒都好厚,SIZE大過個五蚊,十分肥味,我食左4大粒!! 三文魚肥厚切肥嘟嘟咁好似食緊三文魚腩咁,甜蝦亦十分新鮮!! 不過要提既係刺身的溫度可以控制得更好,朋友吃的有時候好似未完全溶雪,我吃的卻是較溫暖。海鮮有龍蝦、
冷盤
馬刺
Pama ham 有兩款都不錯,cheese有很多款,blue cheese 要一讚! 順帶一提是紅油抄手,我覺得幾味喎!!
仲有煙三文魚,卷成花狀,好厚好長又肥美!
先說煎鵝肝,有點失落,因為煎得時好時差,第一舊好juicy好肥味,外脆入口即溶,但第二第三次食都幾乾,而且唔夠厚。
椰子燉湯是濃郁而不漏,的確如眾多食評所說是必吃的,我直情乾左碗湯,而且材料十分豐富!
反而羊扒及肉眼扒有點失望,都是一般,不算驚喜。
甜品
原諒我會十分HARDSELL 呢度既甜品,因為榴槤甜品真係名不虛傳,食完真係好鐘意。我一向唔鐘意食榴槤制成品,要食就食鮮榴槤。但呢度既榴槤甜品真係食完好想再食! 不過最好食完一款榴槤甜品,記得抖下,"浪"下口先再食其他。千其唔好食完榴槤即刻食綠茶甜品,因為溝埋個口既感覺是十分難受的!!!
榴槤雪糕,廚師幫每個客人都"拔"左好大個SCOOP!!! 正呀 ! 濃郁榴槤味,食到一絲一絲的榴槤,有如聰嫂的榴槤水晶珠,但此雪糕卻更好味!!!!!大家都十分喜歡,encore完再encore!
非榴槤的甜品我推介綠茶Mousse ,Creme Brulee 及芒果奶凍! (呢三樣一定要吃!)