2010-03-24 85 views
亞媽話想食葡國餐,記得"舀舀" 介紹過坤記, 就行左去水坑尾搵啦~佢個門口勁似證券行 law~ 差 d 搵唔到呀!!!南瓜湯 - 唔係我地 expect 果 d 糊狀湯, 不過都幾好味薯仔菜湯 - 又係唔係我地 expect 果 d, 不過 ok 既脆豬(免費包) - 唔知點解我覺得澳門 d 包真係特別好味~ 馬介休球 – 足料好味, 夠哂熱辣辣燒豬柳 – ok 好味, 係鹹左少少 law~馬介休面 - um... 我食唔慣, 覺得古古怪怪又醜樣, 我屋企人就覺得好好食 law~煏牛尾 – 個汁好味呀! 好夠"林" wor~原來馬介休即係醃鹹左既銀鱈魚呀!!!! (老闆話我地知架!)
亞媽話想食葡國餐,
記得"舀舀" 介紹過坤記, 就行左去水坑尾搵啦~
佢個門口勁似證券行 law~
差 d 搵唔到呀!!!

馬介休球 – 足料好味, 夠哂熱辣辣
燒豬柳 – ok 好味, 係鹹左少少 law~
煏牛尾 – 個汁好味呀! 好夠"林" wor~

馬介休面
2010-03-08
$80 (Lunch)
馬介休面
  • 煏牛尾、馬介休面
2010-01-13 88 views
行過荷蘭園大馬路, 聽到有人喊"正宗萄國菜", 望o左一眼後, 第二日又經過, 求其幫襯完回港.... (原想去大三巴附近既”蕃茄屋”食葡菜,但無地址,撞又撞唔到。)5:30pm入座呢間未有人幫襯既萄國茶餐廳,唔係好肚餓,所以研究o左好耐叫咩食(其實都未夠10分鐘)。師拉女侍應走o黎問我地食咩,我話等我睇下先。如是者問我三次,我好大聲咁問佢想點。第三次了,我都未想到食咩,你又唔係走埋o黎介紹….. 落咩單?!好似趕客走咁既感覺!(若果不女朋友好想食葡國菜,根本唔會幫襯。)有個睇緊報紙既男人叫我唔好介意,呢o的係佢職責!哈…. 真好笑!我揮手,你招呼我先係職責,講說話唔駛經大腦而出。然後個師拉走去同其他人一齊食飯,成班伙記”啤”住我,門口個收錢四眼佬全程”啤”住我,呢個收錢佬係全餐廳最乞人憎既一個,大家要留意。出門口埋單時,頭望住街外講,用極之輕挑既態度講: “多…謝…. 108蚊…. “。我心裡面已經用粗口問候o左佢家人。以下講食品rder 了兩個菜: 加埋10% - 108蚊1)炆牛尾 $48 ?賣相好似人地食剩o既。但ok 既,炆得好腍,都算好食,大碟。2)炸馬介休球$5x ?呢個

(若果不女朋友好想食葡國菜,根本唔會幫襯。)

以下講食品:
Order 了兩個菜: 加埋10% - 108蚊
1)炆牛尾 $48 ?
2)炸馬介休球$5x ?
呢個好食喎!一碟8粒炸薯仔球,伴碟好多酸瓜好味。
3)白飯一客 – ok 啦!
4)硬豬仔包2個是送的!

呢間o野唔會再幫襯!食飯,係唔應該食得唔開心/ 受氣既。

好似別人食剩的"炆牛尾".
2010-01-10
$54 (Dinner)
  • 炸馬介休球.
2009-12-20 74 views
晚上七時來到議事亭前地,本想品嘗滔滔介紹的「梓記牛什」,可惜已收市。 當地藥房老板介紹我到「坤記餐室」吃葡菜,說格調雖沒有「九如坊」那麼高,但價錢卻大衆化得多。 我和太座便依指示步行十分鐘到達水坑尾街的坤記餐室。以下便是我order了的東西:1. 燒羊扒:雖然仍算入味,但應該只是炒的,配洋葱、蕃茄,似中式羊扒多點2. 燒西洋腸:較鹹,平平無奇3. 炸馬介休球:脆、香,薯蓉和炸馬介的比例恰到好處,可借間或有骨4. 燒沙甸魚:外面脆,內裏仍有水份,唔錯5. 豬仔包:脆,要趁熱吃6. 南瓜湯:並非「杰撻撻」那種,裏面還有菜及肉,都算OK但太座就唔錘意7. 無花果蜜:淡淡哋,幾清潤8. 熱情果、菠蘿葡國汽水:好味!尤其是熱情果汽水到澳門都是希望吃點地道菜,所以有點失望。 但若以經濟價值而言,$224便能吃到以上食物亦算物有所值。 炸馬介休球和葡國汽水是我推薦的食物。

以下便是我order了的東西:
2. 燒西洋腸:較鹹,平平無奇
4. 燒沙甸魚:外面脆,內裏仍有水份,唔錯
5. 豬仔包:脆,要趁熱吃
7. 無花果蜜:淡淡哋,幾清潤
8. 熱情果、菠蘿葡國汽水:好味!尤其是熱情果汽水
2009-11-19
$110 (Dinner)
  • 炸馬介休球 熱情果、菠蘿葡國汽水
(Non-member)
2009-08-11 77 views
坤記比我第一個印象就係「寸」!我哋一行12人訂咗8點鐘,約7點半我哋已經到咗,我見到佢樓下有2張6人吉枱,咪入去同櫃面個女人講我哋訂咗8點而家有冇位呀?點知櫃面果一男一女,你一句我一句咁話:「8點?你訂咗8點而家咁早黎,緊係冇位啦,8點鬆D你哋先好黎呀,唔好以為訂咗8點就8點比到枱你哋呀。」真係激氣!!至於食物方面綜合各人意見,有以下評價馬介休球 – 球中心比較多西芹, 不喜歡吃葡腸奄列 – 比較鹹燒豬柳 – 惹味, 但偏鹹燒沙甸魚 – 好味, 不太乾西洋臘腸炒飯 – 好味煏牛尾 – 不錯蒜蓉炒青瓜 – 好味吉列豬扒 – 好鹹另外叫咗六個包,其中有兩個個底烘燶咗,但係都照比客人食叫咗三.四次佢哋比清水都唔啋你, 後來叫汽水就好快回應其實我7月果時試過附近果間富仕葡式美食,相比之下我覺得富仕好味得多。但係今次人多,而富仕地方細,所以先至揀坤記。因為受到不禮貌對待,而食物又一般,所以下次唔會再去坤記。
坤記比我第一個印象就係「寸」!

至於食物方面綜合各人意見,有以下評價
馬介休球 – 球中心比較多西芹, 不喜歡吃
葡腸奄列 – 比較鹹

燒豬柳 – 惹味, 但偏鹹
燒沙甸魚 – 好味, 不太乾

西洋臘腸炒飯 – 好味

煏牛尾 – 不錯

蒜蓉炒青瓜 – 好味

吉列豬扒 – 好鹹

另外叫咗六個包,其中有兩個個底烘燶咗,但係都照比客人食

叫咗三.四次佢哋比清水都唔啋你, 後來叫汽水就好快回應

2009-08-09
$50 (Dinner)
  • 蒜蓉炒青瓜
2009-05-25 137 views
黎到澳門當然要食葡菜啦~~~是日晚餐去了這間華人開的餐廳前餐包,同豬手八包個包一樣,超硬~~幾特別血鴨(只在星期六出現),個人喜歡配菜→薯仔多d,因為吸哂d味,餸飯一流馬介休球,必食,因為香港無~~薯仔蓉加不知明配料,點茄汁食正~炆牛尾,最常見的葡菜,都係餸飯一流葡腸奄列 ,d腸太salt,一般般
黎到澳門當然要食葡菜啦~~~

是日晚餐去了這間華人開的餐廳
前餐包,同豬手八包個包一樣,超硬~~幾特別

炆牛尾,最常見的葡菜,都係餸飯一流

葡腸奄列 ,d腸太salt,一般般
前餐包
血鴨(只在星期六出現)
馬介休球
2009-05-23
前餐包
血鴨(只在星期六出現)
馬介休球
2009-01-03 63 views
一行6人去左呢間食下午茶叫左5樣野1)咖哩牛腩2)馬介休球3)燒雞(半隻)4)唔知咩豬柳5)豬仔飽諗住周圍去食野.每度地方試DD待應係咁迫你嗌野叫完野之後周圍AND用係人都聽既聲線話我地嗌得小野最好食野係唔知咩豬柳其他野不外如是馬介休球更有骨埋單既時候卻發現佢D價錢與MENU上的完全不一樣每樣野都俾Menu上貴$10-20問佢係米加左價佢話唔係到最後也是不了了之但再也不會再去食物不是好味,態度仲要其差價錢一d都唔平不會再食第2次了,,

一行6人去左呢間食下午茶
叫左5樣野
1)咖哩牛腩
2)馬介休球
3)燒雞(半隻)
4)唔知咩豬柳
5)豬仔飽

諗住周圍去食野.
每度地方試D

不會再食第2次了,,
Type of Meal
Tea
2008-12-31 28 views
食左咖哩牛腩飯同馬介休球,我寧願當自己冇黎過。因為旅遊書介紹,所以叫左呢2樣野。咖哩牛腩d 牛腩夠淋,都幾好食,但係個咖喱一d 都唔香,亦冇葡感。馬介球比較特別,食到有淡淡o既馬介休味,但係有骨。d 黃薯連埋d 蔥包埋都幾香,好有外國薯仔o既煮法,感覺到有d 特色。不過食呢8粒野就用左45蚊,有d 想問自己做乜食45蚊薯仔,真係唔多抵。然後有2個烘到脆o既面包,一邊食一邊碎,同埋唔知係跟乜野食的,有d 呆。總結,未去過可能覺得呢間有特色,去左之後就覺得都係香港d 茶餐廳仲好。咁樣埋單80蚊,唔多飽。
食左咖哩牛腩飯同馬介休球,我寧願當自己冇黎過。

因為旅遊書介紹,所以叫左呢2樣野。

馬介球比較特別,食到有淡淡o既馬介休味,但係有骨。

咁樣埋單80蚊,唔多飽。
唔知佢叫正定係差,中等啦﹗
$40 (Lunch)
2008-11-02 30 views
我今日去了試坤記, 叫了6道菜, 分別是:1.燒雞: 我覺得隻雞有點 “tough”, 一點也稱不上是招牌菜…2.燒豬柳: 侍應推薦的菜式, 雖說是燒豬柳, 但結果完全不是燒的, 像白烚一樣, 賣相差…3.白烚椰菜: 因母親吃素的關係, 叫了一個菜, 原想叫炒的, 但侍應推薦我們白烚, 結果白烚菜有很腥的味, d菜又無菜味, 是全餐最難吃的…4.焗牛尾: 本人無食過, 但家人說ok5.馬介休球: ok, 無食到骨6.素菜炒飯: 又是侍應推薦的, 幸好這次是出乎意料地有味的 (因原本想像可能是無味的…)可以試下, 但不要抱太高期望..7.西洋菜薯容湯: 我覺得個湯完全無味, d potato 係底, 寧願飲例湯…另外, 血鴨只於星期六供應, 其他日子是無的.總結來說, 不會再去第二次!
我今日去了試坤記, 叫了6道菜, 分別是:
4.焗牛尾: 本人無食過, 但家人說ok
5.馬介休球: ok, 無食到骨

另外, 血鴨只於星期六供應, 其他日子是無的.

總結來說, 不會再去第二次!
$60 (Lunch)
2008-10-29 80 views
第四站--坤記~因為上一次黎澳門(都兩年前啦~)食過覺得幾好食所以先再黎jei~~一入門口嘩! 勁多人!而且有好多外籍人士tim wor~~樓下無位, 唯有座樓上啦...因為朝早食左太太太太多野啦所以真係唔係咁肚餓三個人都係叫左三樣野only~炸馬介休球, 黑黝黝gei !? 好似炸定哂, 然後有人叫先再返炸gei 感覺... 一咬落去, 吓!! 有骨gei !?馬介休球唔係無骨ga mei !!???? oh no! 而且一d 馬介休gei 味都無lor, 淡而無味! 如果唔係佢醒目俾支茄汁我, 我真係唔食lor(最後我都係食左一粒only)... 羊扒, 用蕃茄洋蔥黎煮, d羊... 好似無煎過咁, 一d 都唔香口, 又無羊味... 但已經算係今餐最好gei 野食啦...烚椰菜 + olive oil, 侍應亞姐推介, 話好多人都叫wor, 信佢真是笨!! d olive oil 好大陣油"益" 味, 好難食. 食食下, 仲要俾我地發現【食椰菜‧送報紙】tim 呀! 嘩, 真係多謝哂! 即刻乜胃口都無哂!super disappointed!!!!野食難食都算服務態度更是惡劣!d亞
第四站--坤記~

因為上一次黎澳門(都兩年前啦~)食過
覺得幾好食
所以先再黎jei~~

一入門口
嘩! 勁多人!
而且有好多外籍人士tim wor~~
樓下無位, 唯有座樓上啦...

因為朝早食左太太太太多野啦
所以真係唔係咁肚餓
三個人都係叫左三樣野only~

super disappointed!!!!

野食難食都算
服務態度更是惡劣!
d亞姐完全唔休做
十問九唔應
就算應左, 你都唔知佢"up" 乜呀!

呢餐完全係食到一肚火lor!

p.s. 我見樓下gei 外籍人士好似食得好開心咁wor, d 亞姐笑哂口咁wor, 唔知呢, 可能佢地唔休做我地呢d 【港燦】gei 生意gwar~
炸馬介休球
烚椰菜
送報紙!?
2008-10-28 49 views
澳門就每年都黎2-3次,但時間有限,永遠都食唔完~今次澳遊, 第一站去左 大眾化嘅坤記,地點都好易揾,我地兩個人早餐都未食,1:30先到澳門好肚餓呀 ~叫左1) 豬仔飽 ~ 過濃 ,麻麻地2) 炆牛尾 ~ 好淋~ 而且D牛尾好有紅蘿蔔味,D紅蘿蔔又好有牛味..只是買相普通左D,同舖頭嘅裝潢好配合呀 ~3)葡腸奄列 ~ 好好味, 食到最後個件都仲熱辣辣 ,伴碟個D酸青瓜又好好味 4)葡式薯仔肉碎飯 , 涷左D, 人地個碟熱辣辣 ,有煙出的5)無花果蜜 ~幾好飲埋單 $135 好抵服務好好
澳門就每年都黎2-3次,但時間有限,永遠都食唔完~
今次澳遊, 第一站去左 大眾化嘅坤記,
叫左
1) 豬仔飽 ~ 過濃 ,麻麻地

5)無花果蜜 ~幾好飲

埋單 $135 好抵
服務好好
葡式薯仔肉碎飯 & 無花果蜜
$70 (Lunch)
葡式薯仔肉碎飯 & 無花果蜜
  • 葡腸奄列;炆牛尾
2008-08-16 25 views
看旅遊書推介,從大三巴步行到這裏午饍。門面頗狹小,入內是荼餐廳格局,有點失望。炸馬介休球(薯蓉加馬介休),味道和口感算不錯,外脆內輭,做得頗有水準;焗魚、燒雞、炒菜等菜式,味道可以,但又不算十分出色。反而葡式汽水和無花果茶倒有點特色,汽水味道有點像石榴汁,無花果茶頗清甜解渴,值得一試。服務亦算殷勤,待應叔叔(可能是老細)十分熱情的介紹,有賓至如歸的感覺。總括來說是一試無妨的。
看旅遊書推介,從大三巴步行到這裏午饍。

門面頗狹小,入內是荼餐廳格局,有點失望。

總括來說是一試無妨的。
$40 (Lunch)
  • 無花果茶、炸馬介休球
(Non-member)
2008-08-11 33 views
有段時間冇過來,今次乜都冇準備,幾間去開0既餐廳都冇位,於是就等同行打骰來呢度。是日要咗馬介休球、西洋炒飯、血鴨、燒魷魚,另加熱無花果茶及白酒一杯。馬介休球味道唔錯,但係真係有骨,要改善。炒飯加咗葡國臘腸丁,可惜火喉不夠,味道出唔到,甚淡。血鴨係是日推介,味唔濃但係同飯幾襯,鴨唔羶幾好食。燒魷魚係一絕,皆因係用新鮮貨,不過唔係燒,係烚。個汁好熟,但係一時講唔出係乜來,味道介乎鹹酸同少少辣之間,連埋洋蔥碎芫荽碎,啱啱好將魷魚個味吊出來,very good。飲品冇乜特別。可以一試。

馬介休球味道唔錯,但係真係有骨,要改善。
炒飯加咗葡國臘腸丁,可惜火喉不夠,味道出唔到,甚淡。
血鴨係是日推介,味唔濃但係同飯幾襯,鴨唔羶幾好食。
飲品冇乜特別。
可以一試。

$100 (Dinner)
2008-04-28 55 views
去澳門唔食葡菜即係冇去過澳門! 各大賭場既高級餐廳我就食唔起喇,反而覺得食本地化既葡菜更有特色。餐廳氣氛好似普通茶餐廳,但係就有香港冇得食澳葡菜! 兩人叫左煏牛尾、牛肝,同必食既馬介休球,最後俾老說服之後再叫左兩枝葡國汽水。牛尾炆得非常腍,味道又適中,必食! 至於牛肝,個人認為就做得乾左少少,如果有d汁就會好食d! 馬介休球就冇想像中咁鹹,澳門做既當然係正宗d。至於葡國汽水,同一般果汁汽水冇咩分別,都幾解渴既。以咁既價錢食到咁有質素既葡菜,抵!P.S.本人見到店內有歐洲見到既espresso小杯,難道澳門都興飲espresso ?

以咁既價錢食到咁有質素既葡菜,抵!

好味牛尾!
2008-03-19 32 views
諗住旅遊書上講哩間D野食都5錯,就試下,結果食到成肚火!我地叫了3樣野-馬介休,秘制豬扒,唔知咩東東炒飯,得個炒飯可以食得落肚!嗰個炸馬介休有骨!!!!!!!!!!!!!!!!我差d要call白車(因條魚骨差d插到我個喉嚨),有冇攪錯呀!炸馬介休點可以有骨?!至於個秘制豬扒,不如講白烚豬扒!一d味都冇,點秘制?(可能佢地嗰d秘制就係白烚)too bad!仲要人地食完野都唔執枱,搞到d蚊出曬黎!bad!
諗住旅遊書上講哩間D野食都5錯,就試下,結果食到成肚火!
嗰個炸馬介休有骨!!!!!!!!!!!!!!!!
仲要人地食完野都唔執枱,搞到d蚊出曬黎!bad!
2008-03-17 46 views
想食葡國菜好耐啦!但正宗0個間太遠啦仲要食呢餐係係macao今次最後一餐近近地~所以我地跟住本書來到呢間華人葡國菜--坤記!係MGM上到的士同個司機話要去水hang尾街,佢已經問係唔係坤記~好啦,6:40一到步要馬上叫野食, 因為唔夠時間(8點船,仲要買手信)所以叫左旅遊書人介紹既3樣~馬介休: OK!本以為馬介休好鬼咸,又唔係喎,點d kepchap仲好食~雜菜湯: 好似我地飲既西洋菜湯,有d碎左既potato粒豬柳: 咸左d, 但係如果夾埋去d包包到食都ok既上菜都幾快, 食完都係7:15~即刻埋單行去大三巴(5-8mins)買完手信7:30岩岩好坐的士走人
想食葡國菜好耐啦!但正宗0個間太遠啦
仲要食呢餐係係macao今次最後一餐
近近地~所以我地跟住本書來到呢間華人葡國菜--坤記!

雜菜湯: 好似我地飲既西洋菜湯,有d碎左既potato粒
豬柳: 咸左d, 但係如果夾埋去d包包到食都ok既

買完手信7:30岩岩好坐的士走人
馬介休同雜菜湯