2011-05-04 86 views
叫咗個蟹黃撈面($23),都算OK再加咗個清湯腩($15),麻麻哋但係後尾埋單要$65掌櫃話:「如果叫蟹黃撈面加清湯腩,就係$23 + $15 = 38,但係我就叫咗一個蟹黃撈面,一個清湯腩,所以就收$23 + $42 = $65!」即場呆咗‧‧‧同埋MENU好似無清湯腩$42‧‧‧只係有「清湯腩$15」不過點都好,小弟只係講下自己經歷,免得大家犯同樣錯誤!!!
叫咗個蟹黃撈面($23),都算OK
再加咗個清湯腩($15),麻麻哋

但係後尾埋單要$65

不過點都好,小弟只係講下自己經歷,免得大家犯同樣錯誤!!!
2011-05-03
$32.5 (Tea)
2011-04-18 52 views
呢間野我都係睇左openrice先去試ge...一行入去到當然要食蟹黃撈麵...都ok ge...d蟹黃唔係太濃, 但係都算幾香, 如果當造個陣一定會好好味!個日我地仲叫左雞翼菜...有好多隻雞翼好似有8隻...佢係鹵水雞翼黎ge...好幾入味架...
呢間野我都係睇左openrice先去試ge...

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 蟹黃撈麵
2011-02-20 129 views
又跟旅遊書行到這裡,不過書上的位置有點出入,結果搵左好耐行到好累先找到。我同男友都唔係好肚餓,那是正值晚飯時間,應是街坊生意。旅遊書話蟹皇撈麵係招牌菜,當然要試下啦。本來諗住叫一樣算,不過夥計係咁推介蠔仔,我地就叫多碗麵同油菜。蟹皇撈麵($23)真係好好味!!好香的蟹粉味,有點蟹黃油,好香。加少少湯,濕濕地。麵也不差,好滑,好爽口。又一樣要食到乾乾淨淨既美食。只係$23 蚊就有咁正既美食,真係好過食美之連。蒜香蠔仔湯麵($14)好多既蠔仔,蠔仔煮到好淋,不新鮮的蠔仔令碗麵失色了。油菜($13)揀左通菜,由於這天都係食肉多,所以就食番d菜平衡下。

蟹皇撈麵($23)

蒜香蠔仔湯麵($14)
好多既蠔仔,蠔仔煮到好淋,不新鮮的蠔仔令碗麵失色了。

油菜($13)
揀左通菜,由於這天都係食肉多,所以就食番d菜平衡下。
蟹皇撈麵
蠔仔湯麵
2011-01-08
$25 (Dinner)
蟹皇撈麵
2010-09-02 45 views
發現有些定理是不變的.正如一間餐館把一個SIGN DISH 做得好就不會有太大的問題了. 這間新龍記,今次食過她的牛尾粗,焗意粉...最後還是這個又香又濃的蟹粉撈才是合意.黃澄澄的好不吸引,加在麵上也合拍. 不用多費文字好就是好.

黃澄澄的好不吸引,加在麵上也合拍.

不用多費文字好就是好.
鴦走
結合前~到喉唔到肺
合骿後,滿足
鴦走
結合前~到喉唔到肺
合骿後,滿足
2010-04-25 55 views
apr 23, 10,5人嚟到澳門即刻食個午餐,叫咗 :1) 蟹皇撈麵+蟹皇 x 2 (@mop23+12)-咁叫即喺1份麵配2份蟹皇-呢個咁雕鑽嘅叫法,當然喺食友教我啦,hahaha-蟹皇幾有蟹鮮味,以咁嘅價$$$$,已交足功課了-底下其實浸有蟹黃油,所以個麵都可以帶有蟹鮮味-麵質唔算好彈,但都ok的,反正呢碟嘅主角喺蟹皇-碗湯飲到有魚味,亦混有輕微嘅胡椒味,也是可以喎-好好味,所以最後都encore叫多1個2) 香煎墨魚餅 (mop34)-不是結實爽彈版,喺腍嘅version,間中食到有細細的墨魚粒-調味不錯,但有點懷疑是否全出自墨魚膠,定喺有其他材料3) 蝦干魚蓉粥 (mop19)-試咗2啖,喺無米花嘅做法-但味道因為有蝦干,所以都會有點鮮味-亦見到細絲細絲的魚蓉-也食得過4) 蠔仔濕炒麵 (mop28)-呢個個麵炸得帶脆,又唔油膩,個麵就讚-不過蠔仔不夠肥美同鮮味,而且淡口咗d,大大拖低其整體質素5) 大枝可樂x 3 (@mop7)-友人就覺得味道同香港的不同,呢枝差好多,帶點藥水味咁6) 罐裝汽水 (mop6)* 全餐評價最高當然喺個蟹皇撈麵啦,其次就喺個魚蓉粥
apr 23, 10,5人嚟到澳門即刻食個午餐,叫咗 :

1) 蟹皇撈麵+蟹皇 x 2 (@mop23+12)
-咁叫即喺1份麵配2份蟹皇
-呢個咁雕鑽嘅叫法,當然喺食友教我啦,hahaha
-蟹皇幾有蟹鮮味,以咁嘅價$$$$,已交足功課了
-底下其實浸有蟹黃油,所以個麵都可以帶有蟹鮮味
-麵質唔算好彈,但都ok的,反正呢碟嘅主角喺蟹皇
-碗湯飲到有魚味,亦混有輕微嘅胡椒味,也是可以喎
-好好味,所以最後都encore叫多1個

2) 香煎墨魚餅 (mop34)
-調味不錯,但有點懷疑是否全出自墨魚膠,定喺有其他材料

3) 蝦干魚蓉粥 (mop19)
-試咗2啖,喺無米花嘅做法
-但味道因為有蝦干,所以都會有點鮮味
-亦見到細絲細絲的魚蓉
-也食得過

4) 蠔仔濕炒麵 (mop28)
-呢個個麵炸得帶脆,又唔油膩,個麵就讚
-不過蠔仔不夠肥美同鮮味,而且淡口咗d,大大拖低其整體質素

5) 大枝可樂x 3 (@mop7)
-友人就覺得味道同香港的不同,呢枝差好多,帶點藥水味咁

6) 罐裝汽水 (mop6)

* 全餐評價最高當然喺個蟹皇撈麵啦,其次就喺個魚蓉粥
2010-04-23
$36 (Lunch)
是次澳門之旅最後一站,不是去吃葡國菜,而是吃麵食.聽聞有個地方可用廿幾銀,吃到一個蟹粉撈麵.這就是"新龍記".地點在紅街市附近,格局是典型街坊店,電視播著香港的晚間新聞,天涯若比鄰.突然間又想起無聊問題,為何澳門看到香港電視,而我們又看不到澳門電視?為何在澳門可用港幣,反過來葡幣在香港又不能流通?哈哈,還是吃東西,先來個蟹粉撈麵,再加蠔仔.既然只值廿幾銀的蟹粉,不會寄望是"國色天香"之級別,蟹黃的份量不多,吃落也有甘香的感覺,味道不腥不臭.麵條煙齦也彈牙,亦索到蟹黃的香味.另外的蠔仔有點瘦,不夠飽滿,但也有點鮮味.以這個價錢,算有水準.不可以再說三道四了.戰到最後,仍有餘力,再來一碟蠔仔濕炒麵,個人喜愛香脆的麵底,但亦怕吃著又硬又難咬的麵底,龍記的脆麵底,乾身又香脆,面頭的蛋白,莧茜茨汁略嫌過稀,味道亦較淡.不過蠔仔份量頗多,與之前蟹粉撈麵內的蠔仔一樣瘦,幸好份量多而搭救.一記炒麵之後,終於到頂了,以龍記的蠔仔麵,來結束是次澳門行.這兩日一夜,肚皮得到絕對地豐盛,馬交美食可其多,在上船回程之前,腦海已開始盤算著,下一次澳門行的飲食路線圖.總之,所有地點,不再重複.寫到最尾,不如四月再來

總之,所有地點,不再重複.寫到最尾,不如四月再來?
2K
2009-10-26 18 views
24-10-2009睇了 Openrice 的「澳門隱秘消夜店」article, 對呢度的蟹粉撈麵好有興趣, 今次就搵路嚟試試.由於有「下場」, 只飲了杯熱菜蜜, 再食一碟蟹黃撈麵 ($22)... 面頭的蟹黃份量唔多, 碟底就出晒「黃油」, 賣相都幾吸引, 但食落夠油唔夠香; 麵條爽口彈牙, 不過將蟹黃拌勻, 仍然帶點鹼水味. 個湯就超級鹹, 可以不試. $22 一碟幾抵食, 質素亦算係咁, 雖然整體其實係有點失望的.朋友本身唔太好蟹, 只食果占多 + 飲凍檸蜜, 山長水遠要佢陪我行到嚟, 真有點不好意思...每人放低約 $30, 叫做試過, 不過試過就夠了.
24-10-2009

每人放低約 $30, 叫做試過, 不過試過就夠了.
紅街市附近
一分錢一分貨, 所以 $22 的質素...
2009-10-24
$30 (Dinner)
紅街市附近
一分錢一分貨, 所以 $22 的質素...
啱啱個禮拜五過咗澳門, 去之前見到今期『新假期』推介「新龍記美食」, 講到好鬼正咁, 於是特登貢入去筷子基、沙梨頭嗰邊, 試試佢推介之三大『名菜』, 結果.......又比『新假期』老點咗!!!! 由於太難食, 完全無興趣影相......蟹黃撈麵($22)一上桌, D蟹黃連『新假期』張相嘅一半都無, 算! 只要好食就得------但-------蟹黃一D都唔香, 好彩唔腥, 而D麵又太「淋」......一句講晒-----唔好食!! 煎墨魚餅($32)一碟八小件, 真的是「小」件, 因每件只有個泥碼咁上吓大 , 很彈牙, 但一D墨魚味都無! 但這已是三大『名菜』中最好食嗰樣.......清湯腩生菜底($60)最惡頂呢樣, 得十一、二件左右, 都算, 但無牛味, 十分十分之靭! D湯=味精水, 重係難飲嗰隻! 真的超超超難食! 我食咗一半決定放棄.......『新假期』夠膽死話佢係「蟹黃撈麵之老大哥」!? 『新假期』又一經典老點之作~~!!

由於太難食, 完全無興趣影相......

蟹黃撈麵($22)

煎墨魚餅($32)

清湯腩生菜底($60)

2009-09-25
$58 (Lunch)
  • 無(因非常難食)
2009-09-16 31 views
五月初一‧下大雨 是地膽食友的強力推介,見下塌的地方離這裡不近。其實搭經紅街市的公車也會經過這裡,幾方便的。來的時候是周日的下午,飯市已過,人客卻不少。坐進了卡位,但也毫不舒適,一來因為空調疲弱,二來更是吸煙者眾,但在澳門剩吃東西就是如此,只好專心吃東西。 要了蟹粉撈麵,及蠔仔濕炒麵。 先來蠔仔濕炒麵,蠔仔大粒鮮美,滑及有蛋白香,加上脆脆的炒麵,美味;蟹粉撈其貌不揚,但蟹黃味道撲鼻而至,人間美味。只收22蚊一碟,便宜得令人發笑。 下次來,要兩碟蟹粉撈麵,將兩份蟹粉加落一份麵內,必更盡興。 埋單69蚊,經濟抵食,單是這個蟹粉撈麵,就已經要再來一次。 想看足本食評及食物相片,請參考下列網誌:http://gourmetkc.blogspot.com/2009/08/blog-post_25.html
五月初一‧下大雨

要了蟹粉撈麵,及蠔仔濕炒麵。

下次來,要兩碟蟹粉撈麵,將兩份蟹粉加落一份麵內,必更盡興。

埋單69蚊,經濟抵食,單是這個蟹粉撈麵,就已經要再來一次。

想看足本食評及食物相片,請參考下列網誌:

環境很一般
$34.5 (Lunch)
環境很一般
  • 蟹粉撈麵,蠔仔濕炒麵
2009-08-06 19 views
山長水遠的來到新橋, 當然係為了KC兄推介的蟹粉撈麵, 新龍記就係紅街市過小小, 也容易找到. 店子的環境就幾差, 也係四面都係食煙的人, 衛生也係非常一般. 當然, 要吃就不用管甚麼, 就要個蟹粉撈麵. 見花雕雞撈麵也係另一招牌, 又要一個試試.蟹粉撈麵: 8分, 蟹粉的份量比想像中小, 當然, 只係收$22一客, 也係相當經濟抵食的蟹粉撈麵. 蟹粉香濃, 也係真材實料, 係色澤麻麻地. 但麵條就係麻麻地, 比較乾身, 不太彈牙, 只係大配角. 加上三日來已經係第四餐麵了, 比較下自然覺得這裡係有所不及. 當然沒有了麵條來撈蟹粉, 事情又怎會完美呢?花雕雞撈麵: 6分, 已經講過這裡的麵係一般(又或者係這幾日吃了太多好吃的麵), 吃這個花雕雞撈麵, 目光自然係放係花雕雞上. 花雕味不太強烈, 反而覺得有種怪怪的味道. 雞肉還算嫩滑的, 但最大問題係花雕雞跟撈麵好像搭臺的, 不能溶合在一起. 加上實在都好飽, 吃不完了.這裡的蟹粉撈麵係好抵食的, 但就不要碰花雕雞撈麵了. 如果行程係鬆動的話, 來新橋走一趟也未嘗不可.蟹粉撈麵 $22 + 花雕雞撈麵 $22 + 汽水 $17 = $6

蟹粉撈麵 $22 + 花雕雞撈麵 $22 + 汽水 $17 = $61
蟹粉撈麵
$31 (Tea)
蟹粉撈麵
2009-07-26 39 views
喺澳門一般的麵食店的大路配料多數是:牛腩,牛筋,冬菇,魷魚,墨魚丸,水餃雲吞皮,乜乜乜etc...再特別點是:蝦籽,疆,墨魚翼,羊肉,花雕乜乜,手打乜乜etc...所以我很少思考良久才下單,實行想食乜就去邊間~...除非到我唔知想食乜...有一日發生咗類似的情況,駕車四周都毫無頭緒...最後經過新龍記;就試試吧!坐上來後,基本上都不用睇餐牌,大大隻字的介紹牌在牆上:蟹皇撈麵,花雕雞麵,清湯牛腩...蟹皇撈麵?好少有得食的配搭,當然選它啦!不久,蟹黃撈麵來喇~蟹黃的份量倘可接受,麵的熱力令蟹黃慢慢溶開與醬油和麵條拌勻,蟹黃油豐腴,只是香味略遜,麵質不夠彈牙而且不要放涼,此道麵越熱才越好食!花雕雞撈米粉:雞肉選用烏雞,烹煮適宜肉質不老,可惜味道調得過火蓋了花雕大部份的香味!扣分.牛腩菜:點錯的菜,本來原意想要清湯牛腩菜的,是自己點錯了不怪別人,但......味道好濃好咸,肉質好瘦,食二三口便想投降的感覺,還是盡快把菜食光吧!~

喺澳門一般的麵食店的大路配料多數是:

花雕雞撈米粉:

牛腩菜:

好濃好咸好瘦
2009-07-24
$50 (Dinner)
2009-07-14 55 views
無意間,o係報紙發呢間店,估唔到成為左,朋友們認為係此trip最滿意之食店!濕炒蠔仔麵:兩面黃煎得o岩o岩好,又爽身。蠔仔也不細少,而且有鮮味,連其中一唔食蠔既朋友,都會食番幾咀!蛋汁滑嘟嘟!正!雲吞蟹皇撈麵:雲吞無乜特別,至於蟹皇,蟹膏雖多,但蟹油貧乏,撈好麵,也不夠蟹皇味。花彫雞撈麵:用烏雞無咁肥膩,肉質更滑。少許藥材+酒香的花彫汁,真係令整個平平無奇既麵,生色不少~~手打墨魚餅:彈牙!十足墨魚香!蝦乾魚茸粥:仍食到少許米粒的綿綿粥底,以鯇魚拆肉,鮮魚味平均佈滿粥中,唔確喉,一點味精也沒有。我諗蝦乾是後下,因為與粥沒有混為一體之感。清湯牛腩:都幾肥吓,試左少少,無乜味,無什特別。見店員咁好相與,老公問佢可唔可以俾少少,黑板上寫的「勁辣咖哩汁」試試,佢又俾喎!點左丁丁,好辣,食唔到。不過朋友說,好好食,勁欣賞。

手打墨魚餅:彈牙!十足墨魚香!
清湯牛腩:都幾肥吓,試左少少,無乜味,無什特別。
!點左丁丁,好辣,食唔到。不過朋友說,好好食,勁欣賞。
濕炒蠔仔麵
清湯牛腩
咖哩汁
2009-07-11
$42 (Lunch)
濕炒蠔仔麵
2009-07-04 31 views
到 Robuchon 吃得十個飽, 蕩來蕩去又到賭場玩一下老虎機, 趁時間尚早胃納又滕出了空間, 要吃一下蟹皇撈麵才滿足.新龍記, 位於紅街市附近, 要快捷近便的當然乘的士是最佳選擇, 不過大多的巴士也經過附近的, 所以來到是十分之方便.今次只能淺嘗蟹皇撈麵, 蠔仔炒麵要留待下次再吃了.新龍記是一般茶記, 所以地方也如茶記, 簡簡單單, 餐牌跟廣告卻是有點祖國的味道.由於澳門仍處於室內自由吸煙的條例, 所以要吃好東西還是要忍耐一下.蟹皇撈麵跟食友說的價錢已上調 $3, 不過點都要食左先; $22 ,蟹皇足料, 碟底出油, 滿口蟹油香, 麵也尚算爽滑, 始終香港應該沒有這樣的蟹皇撈麵, 所以也吃得過哩! 繼續到氹仔吃吃吃~~!
今次只能淺嘗蟹皇撈麵, 蠔仔炒麵要留待下次再吃了.

繼續到氹仔吃吃吃~~!
2009-06-13
$11 (Tea)
2008-11-25 37 views
我啱啱搬咗嚟紅街市附近,諗住去come buy買d嘢飲,經過發現e間嘢,內咗去,我問d士應有咩好食,佢話:「,花雕雞,蟹黃撈面,乾免冶牛肉飯.......」果個蟹黃撈面d蟹黃好新鮮,d面都幾彈,連快子都cut唔到。之後,我叫咗濕炒蠔仔面,冇咩特別。
$30 (Lunch)
  • 濕炒蠔仔面,花雕雞,蟹黃撈面