2019-03-28 1052 views
去澳門一定一定一定要嚟朝聖,一試會立即愛上,就算返到香港都一定會掛住第1日大概下晝3點去到,豬扒同雞扒類嘅包已經售罄,失望而回第2日朝早11點左右再去已經見到有人龍,排隊排咗10分鐘落order,因為即叫即整嘅關係,大約等咗10分鐘就有得食喇! !厚蛋豬扒包: 熱辣辣好吸引,睇見都流晒口水帶骨嘅豬扒好有份量,醃得好入味而且充滿肉汁,一d都唔會乾硬;半熟厚蛋超滑,加埋個鬆脆厚包簡直絕配!!! 由於個厚蛋真係太滑嘅關係,食嘅時候有少少論盡,好容易食到一面蛋汁或者跌晒落地傳說中嘅瓦煲咖啡: 香濃,幼滑,凍飲支裝夠方便,可以慢慢嘆

第1日大概下晝3點去到,豬扒同雞扒類嘅包已經售罄,失望而回

厚蛋豬扒包: 熱辣辣好吸引,睇見都流晒口水

傳說中嘅瓦煲咖啡: 香濃,幼滑,凍飲支裝夠方便,可以慢慢嘆
支裝瓦煲咖啡(凍飲)
厚蛋豬扒包
支裝瓦煲咖啡(凍飲)
2019-03-26 630 views
嚟澳門前已經做定功課,搵定有咩好嘢食,呢間世記咖啡簡直人人推薦。上星期終於有機會去澳門試試,聽人講呢度成日大排長龍,今次嚟到見到唔算太多人, 十分幸運呢!餐牌簡單而詳細,清楚易明。一早起身又唔想食太多野所以就叫咗一個麵包 : 秘製洋蔥鹹牛肉厚蛋多士。世紀咖啡出名嘅嘢飲有炭燒瓦煲咖啡同埋秘製香滑奶茶。喺門口已經見到呢一個所謂嘅炭燒瓦煲,師傅真係喺正你面前沖,好真實又純樸嘅感覺。由於起身嘅時候已經飲咗一杯咖啡,所以就試吓佢哋嘅奶茶啦!鋪頭入面充斥住懷舊嘅氣息。等攞嘢食嘅時候,周圍睇下影吓,時間都過得快啲。當日天氣有啲熱,所以選擇咗凍嘅奶茶。影完相急不及待即刻試一啖。一飲落去真係覺得好香滑,茶底夠濃唔會澀,奶就夠晒滑,亦有奶香味,同茶完美融合。怪唔得知咁多人推薦啦!主角到啦!第一個反應係嘩一聲,因為個蛋真係超厚啊!佢嘅厚度簡直可以媲美塊厚多士。即刻試吓先。咬開就會見到蛋嘅入面,唔係全熟,大約七成,厚而不實。蛋同多士中間仲隔咗一層鹹牛肉,裏面有洋蔥碎,喺香港會比較少見。個人就覺得牛肉嘅鹹味,濃郁嘅蛋,加埋兩塊麵包,味道中和得啱啱好。整體而言,食物質素高,完全對得起價錢。重要嘅係,舊鋪嘅情懷係一

主角到啦!第一個反應係嘩

咬開就會見到蛋嘅入面,唔係全熟,大約七成,厚而不實。

整體而言,食物質素高,完全對得起價錢。重要嘅係,舊鋪嘅情懷係一般連鎖餐廳裏面感受唔到嘅,下次去澳門一定返嚟再試!
2019-03-19
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Breakfast
2019-03-24 399 views
去澳門就梗係要食豬扒包㗎啦,上網搵咗好多資料,都推薦左好多間唔同嘅豬扒包店。最後揀咗食世記咖啡。聞名不如見面,人龍真係好長😝不過我覺得值得等嘅,$32一個豬扒包,抵食呀!下次一定要試埋佢嘅瓦煲咖啡。題外話:我係去澳門兩日一夜,第一日去嘅時候就已經想食啦,咁嗰陣時去咗大三巴新馬路嗰邊,我見到佢有分店,於是就去新馬路嗰間,但行左山長水遠先發現佢星期六係冇開架,激死人!😭點解星期六都唔開架?本身諗住放棄㗎啦,第日我去官也街居然發現咗原來佢有一間外賣店,好似有一種失而復得嘅感覺哈哈😄
下次一定要試埋佢嘅瓦煲咖啡。

2019-03-21 495 views
💯💯💯花生奶油方塊 $25超推薦依個,越邪惡越必叫‼️外脆內軟既厚多士,沾上滿滿既花生醬同花生碎威化碎🥜真會一舊接一舊搶住食,包括唔係超鐘意食花生醬既我🤤-☕️秘製香滑奶茶 $17比左個漏斗你要等三分鐘先好再動手用茶隔沖佢出黎,唔知係啅頭定需要,但沖完出嚟嘅都真係幾特別幾好飲👍🏻-之後其餘兩樣都唔差,特別個厚蛋🥚但都唔及上面兩樣咁有驚喜🤩鹹牛肉厚蛋多 $26雞扒通粉 $forgot lol
💯💯💯花生奶油方塊 $25

☕️秘製香滑奶茶 $17

之後其餘兩樣都唔差,特別個厚蛋🥚但都唔及上面兩樣咁有驚喜🤩
鹹牛肉厚蛋多 $26
雞扒通粉 $forgot lol

• 花生奶油方塊
2019-03-04 962 views
兩日一夜澳門之遊,昨晚看完演唱會,check-out便過來吃早餐,11時多便有一條小小人龍,排了差不多20分鐘便可購買。購買完,他們會先叫我們等拎飲品,30分鐘後再過來取食物。一行4人,叫了熱瓦保咖啡 $20,始終試味,還是要嚐原味的,但今次則認為味道一般,沒有到很驚艷,香味也不算突出,只試一次便可。朋友飲凍奶茶 $19,她說很有茶味,不錯。我們每人叫了一個包 (洋蔥鹹牛肉多士、厚蛋洋蔥鹹牛肉多士、咖喱辣魚芝士包),朋友說我的麵包比多士好,麵包烘得脆脆,辣魚味道很夠,辣辣的很上癮。整體來說,麵包跟咖啡味道未算出色,如果不用排隊,也可一試無妨。

2019-02-24
Waiting Time
45 Minutes (TakeAway)
2019-02-23 3442 views
去澳門當然要吃豬扒包;吃過世紀咖啡的厚蛋豬扒包都會念念不忘!每次到來定必聚集了人群,證明它魅力沒法擋!承接了傳統使用炭火瓦煲來煮咖啡所有食物皆即點即製,店員各施其職,忙個不停厚蛋秘製洋蔥鹹牛肉多士 ($26)厚多士經過烘烤外層香脆,中間仍保持鬆軟。厚蛋煎得剛剛好,呈半熟狀態,超嫩滑,咬下去還有半流心效果。鹹牛肉跟秘製洋蔥一起炒過非常入味。雖然只有薄薄一層秘製洋蔥鹹牛肉,但整體鹹香味道突出,再搭配軟綿 Q 彈的厚蛋更加滋味!厚蛋豬扒包($38)豬仔包口感外脆內軟,豬扒大塊且醃得入味,肉質鬆軟不會很乾及老身。再配搭招牌嫩滑厚蛋,一口咬下可以享受到三個不同層次的口感,既香口但又絕不油膩,令人回味無窮!
每次到來定必聚集了人群,證明它魅力沒法擋!

承接了傳統使用炭火瓦煲來煮咖啡

所有食物皆即點即製,店員各施其職,忙個不停

厚蛋秘製洋蔥鹹牛肉多士 ($26)
厚蛋秘製洋蔥鹹牛肉多士

厚蛋豬扒包($38)
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$32 (Lunch)
2019-02-16 1000 views
兩日一夜澳門之旅第一站。星期日,黎到時,未到下午一點。當時未有長龍,得四、五個人排隊。兩個人,叫左兩支嘢飲,兩份包。一買完,佢話要等15分鐘。行去岀面就發現有好多人第緊。俾完錢,會拎左飲品先。食物就人人都係咁望住廚房咁等,由於地方細,入面只可以「等」同「拎」食物,唔可以喺入面食。為左食最新鮮嘅一啖,好多人都就咁企或坐喺岀面食。香滑奶茶 $19瓦保咖啡 $20本來想飲熱,個嗰日真係太熱,都係叫凍嘅。我唔係好識飲,係想食包而黎。朋友話奶茶香過咖啡,但唔係佢飲過最香嘅。(奶茶黎講,佢堅持香港,元朗,華嫂好飲啲。)豬扒包 $32可以加$8追加厚蛋,視覺效果會好啲。但另一個包已經有蛋,所以無加,得兩個肚,要量力而吃。豬扒無骨,厚實,有咬感,好食。(試過有啲豬扒,太「林」好假,都係鍾意有得咬的!)厚蛋包加咸牛 $27+$6 = $33如果要二揀一,我會食豬扒嗰個,因為口感好啲。 哩個無論係蛋定牛都係「林」,質地係差啲,但係又咸又香,係唔錯嘅!
兩日一夜澳門之旅第一站。星期日,黎到時,未到下午一點。

為左食最新鮮嘅一啖,好多人都就咁企或坐喺岀面食。

香滑奶茶 $19
瓦保咖啡 $20

豬扒包 $32

厚蛋包加咸牛 $27+$6 = $33

2019-01-20
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
2019-01-23 1237 views
每次嚟澳門都必定要去食世記😍😍 每次嚟都勁多人😅最愛佢個花生奶醬方塊😍多士外脆內鬆軟,香濃奶醬加埋好多花生威化碎,真係好食到停唔到~🤤🤤(雖然真係勁邪惡🙈)配埋佢地嘅招牌炭燒咖啡真係一個絕配👍🏻😋另外必食仲有佢地嘅蛋牛治🤤,不過今日反而試左佢個厚切魚片包,呢個就比較一般la~😕都係花生奶醬方塊最討我歡心~😆😍🤤

都係花生奶醬方塊最討我歡心~😆😍🤤
2019-01-20 1514 views
平時去澳門只是賭錢和在酒店飲飲食食,今次決心和太太在賭場以外地方尋找美食(其實講來講去都係食)久仰世記咖啡大名,所以早點出發過大海,到這家位於銀河酒店附近的名店朝拜。雖說是早上11點開門,但是未夠鐘已經開了門,故我們可以立即下單,點了豬扒包、厚蛋多士、花生奶油方塊和奶茶。豬扒包非常好味,我個人覺得比大利來記等名店的更好,豬扒外脆內嫩,因為是即叫即炸新鮮炸起。麵包也是夠熱夠脆,整體而言非常好。話雖如此,我覺得豬扒包的光芒完全被厚蛋多士和花生奶油方塊所掩蓋,後兩者更值得我大力推介。厚蛋多士的蛋非常嫩滑帶點流心,輕輕搖晃多士,厚蛋馬上蕩漾起來,個人覺得它的蛋絕不比澳牛遜色。花生奶油方塊更是邪惡非常,作為花生控的我,完全被它征服。多士方塊外面舖滿花生碎(個人認為除了花生碎,應該有磨碎的花生糖或者花生酥,因為單單花生醉,沒有那種香甜的效果),一口咬下去,滿腔花生香和煉奶甜味馬上爆發出來,感受到滿滿的幸福。另外不得不提他的奶茶,也是名物,非常有水準。即叫即沖茶味香濃之餘,甜度適中,奶味和茶味相輔相成,沒有一方太搶,非常平衡,好飲來過這裏一次後,我怕以後每次來澳門,也必定要來世記朝拜了

來過這裏一次後,我怕以後每次來澳門,也必定要來世記朝拜了
厚蛋多士
花生奶油方塊
豬扒包
厚蛋多士
花生奶油方塊
豬扒包
2019-01-13 854 views
去到澳門一定要食馳名嘅豬扒包是常識吧🍴今次就去左網上排名數一數二嘅豬扒包一試👀門口離遠已經聞到勁大陣好香嘅豬扒包味,即刻狗衝入嚟買🤣•🥯厚蛋豬扒包($38)拎咗飛之後大約等左20分鐘左右整好🕓,個人覺得個包都幾乾身,🍳個蛋都還好幾厚身,不過個主角豬扒係炸到非常油膩同肉質鞋身,食咗少少已經唔想食啦🙍🏻‍♀️排名咁高同等左咁耐真係有少少失望•🥤凍奶茶($19/樽)呢個真係幾好飲,唔會好人造味嗰隻,真係有奶香亦好夠茶味,同唔會太甜,幾解渴。不過就略為細樽左d,勁快就飲哂🙈————————————(5⭐️滿分,💫為半分)整體環境:⭐️⭐️⭐️💫食物外觀:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️💫性價比:⭐️⭐️⭐️💫回頭指數:⭐️————————————

🥯厚蛋豬扒包($38)

🥤凍奶茶($19/樽)
————————————
(5⭐️滿分,💫為半分)
整體環境:⭐️⭐️⭐️💫
食物外觀:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️💫
性價比:⭐️⭐️⭐️💫
回頭指數:⭐️
————————————

排左陣隊去到收銀就賣哂 老闆話餐蛋包都好好食好出多人叫叫左一d蛋味都無勁失望真心除左豬扒包咩都唔好叫 賣哂既話就淨叫咖啡或者明天請早其他野一定係伏 由奇係佢地推介既炒麵
排左陣隊去到收銀就賣哂
老闆話餐蛋包都好好食好出多人叫
叫左一d蛋味都無勁失望
真心除左豬扒包咩都唔好叫 賣哂既話就淨叫咖啡或者明天請早
其他野一定係伏 由奇係佢地推介既炒麵
2018-12-31 700 views
勁多人介紹呢一間餐廳就梗係要嚟朝聖一下啦我哋帶咗一個鹹牛肉厚蛋三文治同埋香濃熱奶茶。奶茶飲落去係好香佢個茶同奶嘅比例我覺得啱啱好咁叫咗少甜都覺得佢嘅啱口味嘅,連我呢啲平時唔飲奶茶嘅人都好鍾意佢嘅味道講下個主角就係世記最出名嘅厚蛋鹹牛肉三文治個蛋超香超滑軟綿綿嘅感覺,配上個鹹牛肉嘅味簡直係極級配,個牛肉唔會太鹹因為佢陪埋個三文治同個蛋係啱啱好做一個新鮮整嘅係超級熱辣辣嘅時候食好正簡直係令人難忘。

2018-12-30
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2018-12-17 1037 views
極多報導介紹過呢間餐廳,今次黎澳門特登嚟朝聖下!!《厚蛋豬扒包》$38厚蛋非常嫩滑軟綿,豬扒鬆軟入味,外脆內軟唔會乾爭爭~個人應為加咗厚蛋之後冇得輸!《凍奶茶》$19奶茶口感順滑,都唔錯~ 不過得偷飲左朋友嘅凍咖啡,之後就後悔自己點解唔買咖啡🙊《花生奶油方塊》$25呢個冇影到相,因為一拎咗朋友旋風式清晒🤣粒粒方塊煎得香脆,花生同奶油一啲都唔慳料,粒粒都可以比醬覆蓋着,仲有花生粗粒!!食過返尋味,真係抵佢咁多人排有咁好生意!
極多報導介紹過呢間餐廳,今次黎澳門特登嚟朝聖下!!

《厚蛋豬扒包》$38

《凍奶茶》$19

凍奶茶

《花生奶油方塊》$25

食過返尋味,真係抵佢咁多人排有咁好生意!
  • 豬扒包
  • 花生奶油方塊
2018-12-16 762 views
Random 去澳門,唔知食咩好,就open rice 一下排名榜,見到世記咁蛋好評,一於試試佢。搭賭場巴士喺 galaxy 落車,行去官也街方向,好快就到!見到一條小人龍,就知係世記。排左陣隊,發現豬扒已售罄,唯有試咸牛加厚蛋治,個厚蛋果然名不虛傳,厚得黎唔會太熟,仲有啲蛋汁,個麵包烤得好好好!好鬆軟,個咸牛蛋雖然熱,但無令個包變淋! 切記要熱食!咖啡就正常貨仔啦,佢話用炭爐煲,係聞到好香既咖啡味,但飲落無咩特別,可以個人唔係好識飲
切記要熱食!
咸牛厚蛋治
咖啡
2018-12-16
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$35.5 (Tea)
咸牛厚蛋治
2018-12-05 925 views
啱啱去完大利來食豬扒包,食完都未夠喉 😝😝😝繼續行多十分鐘到就嚟到依間世記食豬扒包。嗌左一個厚蛋三文治,一個豬扒包,一個咖喱魷魚,奶茶同咖啡。豬扒包塊豬排同樣好大塊,麵包都係烘過既,外脆內軟。全部食物新鮮整。奶茶的茶同奶個比例岩岩好,因為我本身都好鐘意軟茶餐廳奶茶既,所以其實都好啱我嘅口味。咖喱魷魚夠爽口,個汁另上好濃好🖒但係世紀呢個厚蛋三文治先至係重點,超香超滑😍😍😍軟綿綿嘅口感,一啖咬落去啲蛋汁爆出嚟😲😲😲 正呀!!!!

咖喱魷魚夠爽口,個汁另上好濃好🖒