2018-06-11 3806 views
唔會再去嘅餐廳~大部分食物都好難食,海鮮完全唔入得口,唯一覺得個湯同麵包係好食*海鮮* 蠔~又瘦又唔鮮甜,仲要等個師傅慢慢開(冇人排隊下)凍蝦~呢款都好少失手,但竟然冇味麵包蟹~啲膏係冇味嘅長腳蟹~霉嘅,但內地人食到成座山咁高*沙律*好似好多配菜,但冇乜特別*湯丶麵包*全晚唯一覺得最好味*熱葷*得牛扒還可以,其他唔吸引*甜品*好似好多選擇又吸引,但味道只係一般總括:只係香港3星級酒店嘅水準,好彩有優惠,如果比正價,真係浪費Quota! 就算免費都唔會再試!

*海鮮*

蠔~又瘦又唔鮮甜,仲要等個師傅慢慢開(冇人排隊下)

凍蝦~呢款都好少失手,但竟然冇味

麵包蟹~啲膏係冇味嘅

長腳蟹~霉嘅,但內地人食到成座山咁高

*沙律*

好似好多配菜,但冇乜特別

*湯丶麵包*
全晚唯一覺得最好味

*熱葷*
得牛扒還可以,其他唔吸引

*甜品*
好似好多選擇又吸引,但味道只係一般

就算免費都唔會再試!
2018-05-04
$370 (Dinner)
Group-buy
2018-01-04 11441 views
很久很久沒吃自助餐,只因怕群蟻爭吃的場面。相隔3年重遊濠江,得悉此處出名寬敞,加上旅行社預購晚餐只需$350一位便可任吃任喝4小時,很是化算似的,姑且試試。6點來到很快被安排入座,食物分不同區域擺放,走廊空間十足,不怕拿東西時人撞人。我們被安排坐在沙律吧的位置,沙律菜款式很多,最細心是安排了自助撈沙律的位置,另醬汁充分分佈在每片菜葉上。凍肉及芝士款式較少,試了一次便算。海鮮及刺身吧是以圓拱型式放置。即開的法國生蠔跟微辣的茄汁最是匹配。麵包蟹非常肥美,蟹黃多得像要撐破蟹殼!翡翠螺及凍蝦也不俗,反而青口及白蜆沒什麼味道,難怪時過9點仍各自剩下半盆!熱葷方面,最叫人吃不絕口的是香辣煎大蝦,大廚起鑊時已香氣四溢,難怪9時前每每大排長龍等候。香料帶出海鮮的鮮甜味,蝦肉亦十分彈牙!另外明爐燒味及印度咖喱亦不容錯過。可惜的是,我受吃的燒牛肉硬度十足,加上毫無肉汁,旁邊的火雞胸較牠好吃十倍!來到最後的甜品區,朱古力類別個人覺偏甜,但賣相確實精緻。雪糕雪芭有6款口味,還可選擇弄成炒雪糕,或是放在即叫即製的可麗餅上悠閒的吃吃喝喝談談,快樂的一晚就這樣渡過了。
悠閒的吃吃喝喝談談,快樂的一晚就這樣渡過了。

2017-12-28
$350 (Dinner)
Coupon
  • 香煎大蝦
  • 沙律
2017-08-28 10857 views
星匯餐廳就在開幕兩年的新濠影匯當初是以全球唯一8字摩天輪為號召殊不知因位處邊陲人潮一直疏疏落落沒有起色沒想到位在二樓的星匯餐廳據說好評不斷竟然在澳門這個把費競爭激烈的市場中漲價到比一線餐廳還貴晚餐甚至超過mop500蚊到底真實如何呢?壹. 環境星匯餐廳位在酒店二樓從三條扶梯這裡上去即是餐廳本身還算大座位可以分為三部分第一部分為中央區由中央大柱子往360度環繞擴散第二部分為偽好萊塢平台區可以眺望美麗的商店街第三部分則是餐廳最明亮的地區是少見全家闔宜的餐廳可以直望賭場的餐廳食物種類算是蠻多動線是一條長形曲線餐檯搭配環形海鮮區不同於一般的自助餐廳把冷食擺前面這裡動線的尾端是粥麵沙拉檔最後則是甜品區及邊陲的飲品區長形動線有裝飾品隔開每個料理區取餐尚算通順貳. 食物食物品質一定是一家餐廳最重要的元素在吃自助餐的時候除了種類的豐富外食材的變化及CP值也是評價的標準餐檯的一開始是燒烤區 包括牛排, 玉米, 豬頸肉以及青椒請各位看仔細了這個骰子牛排熟度軟硬恰到好處但是這是午餐中唯一的牛排也就是說現切肉區並沒有牛排!緊接著是印度料理區印度咖哩蔬菜烤雞烤餅是一個也沒少烤餅旁也可以搭配各式肉類沾醬一旁就可以
星匯餐廳就在開幕兩年的新濠影匯

據說好評不斷
竟然在澳門這個把費競爭激烈的市場中
漲價到比一線餐廳還貴
晚餐甚至超過mop500蚊
到底真實如何呢?

壹. 環境

食物品質一定是一家餐廳最重要的元素
在吃自助餐的時候除了種類的豐富外
食材的變化及CP值也是評價的標準

餐檯的一開始是燒烤區
包括牛排, 玉米, 豬頸肉以及青椒
請各位看仔細了
這個骰子牛排熟度軟硬恰到好處
但是
這是午餐中唯一的牛排
也就是說現切肉區並沒有牛排!

緊接著是印度料理區

這種小地方又突然冒出個龍蝦
只會顯得十分矯情而已

熱食旁邊是燒臘櫥窗
午餐只有提供白切雞和叉燒
我說親愛的燒鴨你在那兒(左手心拍右手背)
燒臘檔的種類也是有一點過少的嫌疑

飲料檔有兩種果汁咖啡機和汽水機
其中飲料台有現做棟檸茶
沒有餐牌可以說是公開的隱藏菜單
必點!
Other Info. : 整體來說全是亞洲風味 西餐極少 如同上面所說自助餐兩大指標肉檯以及海鮮山都明顯沒有拿出誠意 雖說種類十分繁多口味也屬中上 小地方也有小驚喜 但278+10%這種價錢感覺無法成正比 幸好在網路上可以買到特價的餐券 奉勸各位不要以正價去吃 吃到的人 會失望的吧 (但是如果有特價的話還是可以吃吃的)
2017-08-14
Coupon
Also posted on
2017-07-18 9822 views
落雨最佳行程就係留喺酒店食buffet,今次試下呢間星匯餐廳,lunch buffet $278位 再加10% service charge。除左例牌嘅海鮮之外(午餐無生蠔),第一張相嘅烤羊脾超好食!完全唔騷熱盤相對出色,推介西式同葡式熱食,冷盤嘅選擇唔多,有海蝦,翡翠螺。蔬菜好新鮮有成個沙律吧任揀,刺身有吞拿魚/三文魚質素OK,甜品就中規中矩坐得舒服,唔係太多人午餐黎食,坐得鬆動唔會枱貼枱,服務OK,呢度野飲係要自己去飲品吧自取,果汁汽水奶茶咖啡樣樣都有,如果提早訂位有8折,可以一試

烤羊脾

熱盤相對出色,推介西式同葡式熱食,

冷盤嘅選擇唔多,有海蝦,翡翠螺。

2017-07-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$250 (Lunch)
烤羊脾
2017-05-14 8908 views
呢間絕對係我食過最CHEAP最乞兒既自助餐,我竟然見佢有10個好評,覺得太誇張了,身為食過既客人,決定挺身而出首先,我係舊年9月18號食的,唔係最近,我真係好少出去食自助餐都懶得影多幾張相的去之前佢既賣點係有龍蝦、有鵝肝,598+10%,星期日買一送一,晚餐我見有買一送一咁既優惠,所以就帶老婆去但係,簡直係感覺自己返左大陸,間野超多座位,爆滿,但係貴的食物係長期冇的,半個鐘先加1次,加一次都唔夠30秒就被拿光,因為自加10隻,但係十幾個人排隊,鵝肝係咁,生蠔呢,就開得好慢,每人限取3隻,所以大排長龍總之呢個自助餐俾我感覺就是俾錢去受罪,俾錢,但係好似D阿婆排隊派米咁! 總要好多都係大陸人,好冇質素的,你根本爭唔贏佢地,爭贏左D阿姨都會鬧你當日就係兩個男人叫經理出來投訴,同佢嘈,然後經理後尾又加多左一次龍蝦我完場食唔到一隻龍蝦,排左一塊鵝肝同3隻生蠔,咁樣都叫自助餐任食?!好啦,講返食物本身,D熟食,偏濃味,都係好普通的汁煮菜色,肉類為主,冇乜特別好味的菜色飲品同生果算係唔錯,任飲,有幾款果汁,生果新鮮切得好海鮮得蝦同生蠔係鮮味的,其他都冇乜鮮味沙律間間自助餐都係果D,冇得特別可以講壽司
我見有買一送一咁既優惠,所以就帶老婆去

飲品同生果算係唔錯,任飲,有幾款果汁,生果新鮮切得好
海鮮得蝦同生蠔係鮮味的,其他都冇乜鮮味
沙律間間自助餐都係果D,冇得特別可以講
壽司好散,唔好味,刺身得3款,亦沒有出色的點

總之我就食過感覺好差,所以絕對唔會返食
Other Info. : 中意排隊同人逼的不妨一試
2016-09-18
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$330 (Dinner)
  • 鵝肝
2017-04-17 8270 views
話說復活節假期黎到澳門,住新濠影匯,朋友叫申請會員咭免費又有抽獎,結果抽到星匯餐廳自助餐買一送一,勁開心上去即刻訂枱,點知今晚又滿,聽晚又滿,但張劵係聽日到期,再多口問午餐早餐....都滿!心諗即係冇送過一樣!講下講下店員遲遲先肯講原來有waiting list,但要6點先可以黎登記,心諗早午晚都滿晒,waiting list又點會有呀?結果6點醒來....就走去博一博!先登記,後響梳化坐陣,已經有大約4組人響梳化等緊,我地等左陣見勢色都可觀,見店員keep住都叫梳化既人入餐廳,我地只係等左10分鐘左右就有位,簡直額外驚喜完全冇諗過食得到坐低左隨即侍應就問我地有冇優惠劵或會員咭,原來會員咭都有買一送一,即係張劵係多餘的。入座時6點半.....望見周圍都冇乜人,可能早掛。不過事實佢應該係有部分預訂座有部分預walk in所以佢話滿晒,所以如果想食千祈唔好信佢冇晒位,6點左右黎登記我相信絕對好大機會食到。開始獵食......個人覺得款式都幾好,海鮮類(生蠔、蟹腳、螺、蝦、蜆、麵包蟹)辣野咖哩、泰國野意大利餐中式(臘味、點心),粉麵,日本餐(壽司、冷麵、刺身,八爪魚小食),個人覺得吞拿魚刺身
完全冇諗過食得到
辣野咖哩、泰國野
意大利餐
中式(臘味、點心),粉麵,日本餐(壽司、冷麵、刺身,八爪魚小食),個人覺得吞拿魚刺身好有驚喜,平時食果d又有根又唔林,衣度冇根又林,誇張d講句都d似食緊日本果d
西餐有牛扒豬扒,牛都幾好豬就麻麻了
凱薩沙律材料都好多,最中意佢個煙三文魚,仲有分香草同黑椒,食落唔似外間一口已經好咸,味道剛剛好
飲品如要叫酒類有買一送一,唔要的話都有果汁類或奶茶咖啡,朋友就叫西瓜汁讚好了!甜品除左放晒出黎果d幾層架,仲有個凍櫃....真係好多選擇!
迷你芒果糕米飯就麻麻,食落飯已經唔係果回事!平時雞仔肚既我都不停食到好幾轉,可能食得唔急,可以慢慢嘆!中途侍應就要埋左單先,原價$498,衣家買一送一加埋一都係$547.8/2位,真係抵到爛爛爛!再黎的話會encore!
2017-04-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$280 (Dinner)
2017-03-31 7005 views
我都幾鍾意食酒店嘅BUFFET,來之前都打算今次澳門之行,試下新濠影匯的BUFFET,由於今次係起呢間酒店住,所以早餐可以以MOP$300兩位(包加一)價錢食,午餐就如果有新濠影匯會員卡可以買一送一,認真抵呀,都係食LUNCH BUFFET好D,所以BOOK左4位,12點開始,可食到3點。。。去到2樓,在餐廳門口望入去,都好大,環境幾幽靜,感覺都好舒服。入到去,坐嘅位置吾錯,侍應生都好有禮貌,環境整潔,食物都不錯,款式很多,有中西式湯,我覺得個中式-豬肉湯好飲,食左一轉刺身的三文魚、吞拿魚,凍盤-蝦、蟹腳、螺、青口,葡撻仔、2件蛋糕仔,一些熱葷,我都沒有樣樣食,因為好快飽了。不過這裡要飲檸檬茶、COFFEE都可以叫服務員沖,吾駛自己嚟,但要飲奶茶的話,這裡真是差一點了,這裡沒有紅茶包、奶讓你自己沖的,不然,我會自己來,因為服務員沖的,茶味很淡很淡,沒有味道,不知是什麼來。以買一送一的價錢,$153一位真是可以試下啊。。。好愉快、開心的一餐!下次有機會再來啊!

熱葷
蒸點心
龍蝦仔、翡翠螺
燒火腿、燒雞
2017-03-13
$153 (Lunch)
沙律BAR
魚生、蝦、翡翠螺、青口
自選沙律---菜、粟米、紅腰豆及煙三文魚
葡撻、馬卡龍
好多款蛋糕,甜點
龍蝦仔、翡翠螺
2017-03-27 4805 views
在Hopetrip上預訂的自助晚餐是HK$388,比起現場買600+划算多了,不過記得一定要提前訂,因為要提前預訂。餐廳的用餐區主要劃分為三個區域,兩個大廳,旁邊玻璃窗可看到賭場及酒店購物街,以及一個較細偏廳。座位都相當寬鬆闊落,餐桌亦夠大,一次過取多點食物都不怕。飲品方面,自助的有多款汽水、果汁、咖啡、水或茶,另外亦可叫水吧師傅沖製凍檸茶,全部不限次數任飲。甜品區則分為自助區和凍櫃區,想要凍櫃內的蛋糕及杯裝甜品由店員代勞拿取,款式亦算多,蘋果提拉米蘇、朱古力慕斯、葡式米飯布丁、木槺布丁、香蕉芝士餅、紫羅蘭歌劇蛋糕、香橙蛋卷等等。另有軟雪糕,之前曾經推出豆腐味,這天就供應朱古力和雲呢拿味,旁邊亦有現煎Pancake及糖果櫃。
2017-03-27
Group-buy
  • 刺身,
2017-02-20 4489 views
無嘢食, 熱食得幾近無得補充, 只有龍蝦, 三文魚, 種類小, 收費貴!成晚無嘢食!價$也貴MOP468
2017-02-16
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$468 (Dinner)
Celebration
Anniversary
Dining Offer
Credit Card Offers, Coupon
  • food punch
2017-01-23 4319 views
今日黎食lunch buffet, 食物okay,有蝦同龍蝦,隻手當然污糟,張枱一人有一張濕紙巾,食第二round問侍應拎一張,佢比,第三round既時候我又再問佢拎,佢竟然比乾紙巾我,話濕紙巾有限,食咁多次buffet都未試過有咁既經歷!
  • 蔬菜大阪燒
2016-12-16 5553 views
貫徹酒店名稱用影藝工具作為餐廳佈置,比起一般高級裝潢裝修別樹風格,今日覓食到澳門新豪影匯自助午餐。在這幅牆你可以尋找昔日相熟電影,可以找到幾多張就要看你對電影有幾認識喇餐廳內設有電影道具特區、新豪影匯模型及澳門大三巴模型。刺身方面有三文魚同鯛魚,有魚味非常鮮甜,但種類比較小!冷盤區算是代表之作,凍蝦味鮮爽甜,青口同蜆大細適中都算新鮮魚柳雪得太耐了沒有味道,白切雞尚可但不足令我回味!洋蔥忌廉湯不過不失!日式燒餅廚師剛煎起熱騰騰,裡面醬汁微酸,可口的日式大阪燒秒殺在冷盤沙律區隨意找來點蔬菜類飲品類有冷熱檸檬茶咖啡及三款果汁飲料任君選擇星洲拉沙湯麵有幾款肉丸可以配搭,湯底都濃郁夠味石榴雪糕班戟不知是否中午問題,這裡甜品選擇不多,看了很久都只能找了這碟,味道一般!
餐廳內設有電影道具特區、新豪影匯模型及澳門大三巴模型。
日式刺身
刺身方面有三文魚同鯛魚,有魚味非常鮮甜,但種類比較小!
冷盤區算是代表之作,凍蝦味鮮爽甜,青口同蜆大細適中都算新鮮
魚柳雪得太耐了沒有味道,白切雞尚可但不足令我回味!
洋蔥忌廉湯
不過不失!
日式燒餅
廚師剛煎起熱騰騰,裡面醬汁微酸,可口的日式大阪燒秒殺
在冷盤沙律區隨意找來點蔬菜類

飲品類有冷熱檸檬茶咖啡及三款果汁飲料任君選擇
星洲拉沙湯麵
有幾款肉丸可以配搭,湯底都濃郁夠味
石榴雪糕班戟
日式刺身
  • 星洲拉沙湯麵
2016-11-15 5815 views
星期日的lunch buffet也沒有加價呢,會員更享有折扣優惠,不過即使沒有折扣,星匯仍是相當抵食!環境很寬敞,加上樓底很高,相當舒適!梳化位有軟軟的cushion,不過因為經常出入嘛,所以沒多久就把它放在一二角了!一般酒店總愛把環境弄得很暗或是很金碧輝煌,相反這裡有別一般酒店整個環境很具設計感,相當有格調,低調中透著奢華。出去拿食物怕麻煩所以沒有拍照!食物種類很多,沙律、麵包、前菜、湯、點心、中式粉麵、意粉、印度菜、海鮮、日式、燒味、甜品⋯⋯重點說就是!!~刺身厚切而新鮮!~壽司選擇不多, 但味道配合很好,芝士也是軟身的!~中式湯濃郁,味精不多!~千層麵厚厚的芝士配上肉醬很美味!~燒味一般般~很多不同煮法的牛肉~中式滑雞入味而且很軟滑!~魚魚配上醬料很美味!~小龍蝦真的真的不建議吃Ps!真的很多食物,很多東西還未試過呢,連甜品也未吃就飽了!下次可以再戰!
星期日的lunch buffet也沒有加價呢,
會員更享有折扣優惠

不過即使沒有折扣,星匯仍是相當抵食!
環境很寬敞,加上樓底很高,相當舒適!
梳化位有軟軟的cushion,
不過因為經常出入嘛,
所以沒多久就把它放在一二角了
一般酒店總愛把環境弄得很暗或是很金碧輝煌,
相反這裡有別一般酒店
整個環境很具設計感,相當有格調,
低調中透著奢華。

出去拿食物怕麻煩所以沒有拍照

食物種類很多,
沙律、麵包、前菜、湯、點心、中式粉麵、
意粉、印度菜、海鮮、日式、燒味、甜品⋯⋯

重點說就是!!

~刺身厚切而新鮮

~壽司選擇不多,
但味道配合很好,芝士也是軟身的

~中式湯濃郁,味精不多

~千層麵厚厚的芝士配上肉醬很美味

~燒味一般般

~很多不同煮法的牛肉

~中式滑雞入味而且很軟滑

~魚魚配上醬料很美味

~小龍蝦真的真的不建議吃

Ps!
真的很多食物,
很多東西還未試過呢,
連甜品也未吃就飽了

下次可以再戰!

2016-11-13
Type of Meal
Lunch
2016-09-14 7032 views
一家人好耐無去過澳門,就揀住影滙這間酒店住,已經諗定到這裡試下佢地既野啦,早已經響網上訂位,點知都係同門口reception confirm多次,揀了平日去,原來都有一定的食客,唔會太多人,但慢慢睇想揀心水既野黎食坐既位置算中間的! 真多選擇🤔🤔👍👍一個個水果同沙津可揀多到數不清的食物可選擇,我果度只是少部分,我欣賞它的甜品細細件,可以試多幾款都得多款麪包+水果類重有最後的甜品,的six 下次想試埋dinner
坐既位置算中間的!
真多選擇🤔🤔👍👍
一個個水果同沙津可揀
多款麪包+水果類
重有最後的甜品,的six

下次想試埋dinner
2016-09-06
Type of Meal
Lunch
2016-07-31 7074 views
Best buffet I had in a long time also the best part was all you can eat oysters, lobster and snow crab. Also at this time every sunday you can eat for 628hk plus 10% and you can bring a date at no extra charge. Only one bad thing is the beef and lamb very tough to chew. other than that very good... will come again
2016-07-31
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
2016-06-26 13870 views
新濠影滙的早餐體驗,用餐地點在酒店的「Spotlight 星滙餐廳」,是自助的形式。食物種類也甚多,西式部分有各類麵包,是即焗的!麵包迷不要錯過。各式火腿、芝士、不同的沙律:早餐少不了有即煎奄列、炒蛋配 all day breakfast 的材料。想吃 Sunny Side Up 定 Omelette?悉隨尊便。我當日選了吃 Omelette,下了很多芝士,味道軟嫩鹹香:中式部份的選擇可以與午餐媲美,有點心、粥、不同的小炒:雖然朝頭早吃小菜好像很誇張,不過一定要推介它們的「排骨炒陳村粉」及「炆豬手」,前者惹味,後者炆得很重南乳香。即淥粉麵,我的魚蛋粉加老干媽辣椒醬,味道夠辣勁:飲品方面除了咖啡、茶,還有一系列的鮮榨果汁及 shooter。若你喜歡健康的話,吃水果做早餐也有不同的選擇。如果會在中午之後回香港的朋友,這頓早餐可以吃多一點作為 brunch,省下中午飯,除笨有精。

自助餐
中式部份的選擇可以與午餐媲美,有點心、粥、不同的小炒:

即淥粉麵,我的魚蛋粉加老干媽辣椒醬,味道夠辣勁:

2016-05-22
  • 排骨炒陳村粉