2016-02-20 234 浏览
剪髮後跟朋友在附近吃點東西,油麻地餐廳眾多,想吃串燒的我走到這間 一品燒,應該是新開關係,客人不多,吸引我進來是餐廳內有電視可睇劇集! 牆身及桌椅都以黑色為主,再掛滿不同大小的畫像,走型格簡約風。 雞泡魚乾 $42新鮮即燒上檯,外脆內有嚼勁,相當香口,配沙律醬簡直是無得輸! 餃子雞翼 $18比想像中細,不過燒得香脆,很喜歡醬汁味道,咬開內裡啖啖肉又有肉汁滲出,很不錯。 燒八爪魚鬚 $34燒得剛好不會太老,爽口中帶少許嚼勁感覺,而且調味中有辣粉,幾惹味。 燒露荀 $18燒後仍保持到蔬菜的翠綠、鮮嫩,質地脆口,意想不到還加了辣粉,都有少許辣。 燒物當然不少得海鮮,點了幾款質素都覺得幾滿意。蒜蓉燒生蠔 $68燒後的生蠔仍然頗大隻,加上蒜蓉、辣椒也惹味,而新鮮度也可以,感受不到腥味。 蒜蓉燒花甲 $68剛剛燒好端上檯,蒜蓉味好香之餘但不會太鹹,鮮甜味道仍保留著,令人吃個不停。 蒜蓉燒茄子 $36原條大茄子開邊燒,吃下去不會覺得油,因為出外大部份燒得很油,這個恰到好處,火候掌握得好,還加了辣椒,香香辣辣夠惹味。 最後芝士年糕 $28,每次去燒物店必食 咬開

燒八爪魚鬚 $34

燒八爪魚鬚 $34

燒露荀 $18

燒物當然不少得海鮮,點了幾款質素都覺得幾滿意。

蒜蓉燒生蠔 $68

蒜蓉燒生蠔 $68

最後芝士年糕 $28,每次去燒物店必食
芝士年糕 $28

咬開煙韌,內裡芝士湧出來,相當之滿足。

這間一品燒,當時人客不多,擔心是什麼質素,不過嚐過後覺得比預期中有驚喜。
2016-02-13 217 浏览
星期五放工約了另一半吃這一品燒,主要也是吃日式燒物,食物選擇不多,但尚算蠻好吃的。餐廳應是新開業吧,人不多,也正在申請酒牌,今天吃燒物沒有啤酒,真有點美中不足。點了一客蒜蓉燒扇貝($40)共四隻,扇貝不是太肥美,但非常新鮮,肉汁滿在扇貝殼上也差點溢出來。蒜蓉味道非常香,很惹味。由於另一半不太愛芝士,所以連燒蠔($68)也點了蒜蓉燒。蠔也是很新鮮,Juicy得來並不腥,還很鮮甜,跟蒜香非常搭配。胡麻烏冬($38)是餐廳唯一較飽肚的食物,餐廳沒有粉麵飯等等的選擇,胡麻烏冬是唯一麵食。胡麻也者即是芝麻醬拌烏冬吧,醬料雖香但略淡,微甜但有非常輕微的酸。烏冬滑而有咬勁,可是有點太濕。招牌蒜蓉燒茄子($38)是必吃菜式,原條茄子加上大量蒜蓉燒製而成。蒜蓉份量非常多,完全蓋著整條茄子,非常香口惹味。燒鯖魚($38)當然要配檸檬汁,可勾出鯖魚的鮮甜味道,魚燒得皮脆肉嫩,蠻好吃。餃子雞翼($36/2隻)今天半價($18/2隻),我也不禁點了4隻。雞翼以燒烤醬汁燒香,非常香甜,雞肉富肉汁。可是餡料味道平平無奇,未能帶給驚喜。
2016-02-12
2016-02-13 213 浏览
Here is another choice for you if you do not want to have the smell of BBQ on your clothings, you can simply go to a restaurant that done all the BBQ for you. So you can simply sit, order what you want and enjoy!Simply have a look on the menu and order sheet and mark down what you want.the restaurant is not selling alocohol at the moment, but after they get the license, i bet is the best for having alcohol and bbq food at the same time!there is quite a range of choices for you!the chicken wings
the chicken wings are quite smooth and i love the pickle flavour!
some seafood are offered too! they are quite fresh and sweet!
This one is the cheesy scallop, you can simply have one in a bite with the cheesy cheese! the amount of cheese can fully wrap around the scallop and let you enjoy!
i like this beef but actually the best-pick of the day is the ox tongue. The sauce is slight spicy and salty while you can still enjoy the original taste of it. The texture of the tongue is optimum, wont be overcook til dry up or harden, they are just tender an yummy.
Another choice of scallop, this is with garlic. Different from the one with cheese, this one allow you to enjoy more of the sweetness and natural flavour of scallop. With some garlic, it brings up some seawater salty and as well as the sweetness of seafood.
2016-02-12 203 浏览
位於旺角既「一品燒」,專打串燒美食,價錢都幾合理。蒜蓉燒扇貝: 非常惹味,蒜蓉味適中,扇貝好新鮮彈牙,值得一試!涼泮青瓜: 味道一般,鹹鹹地辣辣地,好特別。燒雞腿肉串 : 雞腿肉串用上醬汁去燒,食落去啖啖肉,食落好咬口,好滿足。燒娃娃菜: 烤過既娃娃菜質感有D奇怪, 但係味道卻清甜爽口,,加埋個燒烤汁都幾好味。燒一口甜薯: 甜薯細細粒,好可愛,有名你叫,真係好甜好好味。燒粟米: 味道鮮甜多汁,可適價錢偏貴。餃子雞翼: 雞翼完全去骨,裡面有D餃子既餡料,有少少蜜糖味,好香甜,令人吃得津津有味,值得一讚。玉子燒: 呢個玉子燒味道好特別,有別於平時食到既,質感比較乾,亦都有點甜,賣相有D似燒菠蘿。蒜蓉燒青口: 蒜蓉分量適中,青口夠新鮮,如果青口大隻D就更加好啦。蒜蓉燒生蠔: 生蠔可以揀蒜蓉燒又或者係芝士焗,唔食芝士既我地梗係揀用蒜蓉燒啦。蠔肥美多汁,燒得唔錯,幾好。花之丸: 芝之丸爽口彈牙,唔太鹹,值得一讚。
位於旺角既「一品燒」,專打串燒美食,價錢都幾合理。
蒜蓉燒扇貝
涼泮青瓜
涼泮青瓜: 味道一般,鹹鹹地辣辣地,好特別。
燒娃娃菜($12) + 燒雞腿肉串 ($26)

燒一口甜薯
燒粟米
燒粟米: 味道鮮甜多汁,可適價錢偏貴。
餃子雞翼
玉子燒
蒜蓉燒青口
蒜蓉燒生蠔
花之丸
花之丸: 芝之丸爽口彈牙,唔太鹹,值得一讚。
2016-02-10 146 浏览
朗豪坊睇完戲餓餓地, 諗住響附近搵宵夜食, 唔想食甜野, 所以見呢間一品燒食串燒啱晒, 惹味又唔飽濟.一般既海鮮類, 蔬菜類, 燒肉類都有, 選擇都幾多, 而且價錢唔算太貴.<雞脾菇>$12, 菇類加左醬汁一齊燒, 燒完無乾晒仲保留住菇汁, 食落非常juicy. <牛柳粒串>$32, 油脂豐富, 肉質嫩滑. <雞軟骨>2串$26, 食落脆卜卜唔會太硬, 肉質夠嫩, 口感豐富.<玉子燒>$22, 外表燒到燶燶地, 夠香, 而入面夠鬆軟, 食落仲甜甜地.<一品軟牛舌>$28, 呢個牛舌肉質夠厚, 食落口感豐富, 牛味濃郁, 軟腍入味.<一品燒牛扒>$42, 脂肪平均入口夠香, 簡單調味已經帶出牛既原汁原味, 而且食落無渣.<醬燒雞中翼>$36, 外表燒到燶燶地, 好香口, 醬汁燒完好惹味, 肉質夠嫩, 而且燒完無乾晒, 肉汁豐富.
$120 (宵夜)
2016-02-08 279 浏览
食串燒除左佐敦文英街之外 旺角都係好介紹位於長沙街嘅一品燒 外表冷酷嘅黑色裝修但店員服務態度卻十分熱誠👍🏼Happy Friday食好啲啲 前菜叫左驚喜麻辣海蜇果然有驚喜 海蜇爽口彈牙 醬汁酸酸辣辣 重有濃濃嘅麻香味👍🏼生猛八爪魚鬚 的的色色 好鮮八爪魚味 勁彈牙燒元貝 蒜蓉 香蔥 辣椒粒 放係元貝面燒食起黎好香蒜蓉味😍燒羊架 香羶嘅羊味 加上醃製過 咸味適中入口非常彈牙 好好食 推介👍🏼重有燒牛排 中間逞現粉紅色 入口彈牙加上醃製過 同羊架一樣入口非常juicy👍🏼小店用心制作藉得一試再試唯獨上菜速度有待改善 加油💪🏼
食串燒除左佐敦文英街之外 旺角都係好介紹

一品燒羊架
一品燒牛扒
雞泡魚干
2016-02-08 263 浏览
今日同友人去MK行街街睇波鞋,行到攰就去左好耐無食的串燒。芝士丸,一咬芝士爆出,外面有少少焦香,煙韌質感。燒蠔,配辣椒蒜,蒜香加上本身蠔的鮮味,質感爽實,燒後外皮脆脆地,入面有蠔汁燒露荀,外脆,內唔乾,新鮮帶甜,入口頗嫩,唔會好鞋,同唔會好多纖維。燒茄子,店鋪推介的,燒得軟淋淋,有蒜鋪滿面,辣辣地,又香又較,很惹味。燒栗米,脆脆地,juicy唔乾。鋪頭食物質素不錯,可再encore。
今日同友人去MK行街街睇波鞋,行到攰就去左好耐無食的串燒。
芝士丸,一咬芝士爆出
,外面有少少焦香,煙韌質感。
燒茄子,店鋪推介的,燒得軟淋淋,
有蒜鋪滿面,辣辣地,又香又較,很惹味。
燒栗米,脆脆地,juicy唔乾。

鋪頭食物質素不錯,可再encore。

2016-02-08 151 浏览
今日提早放工, 係旺角買完波鞋過年, 就去食串燒先這店格調有情調, 幾浪漫, 如果食西餐仲正先黎燒雞翼, 去了骨, 內里釀入肉餡, 外面搽上燒汁, 吃時又香又脆、口感分外豐富之後係廚師腸, 花枝丸同芝心丸, 香腸外表少少焦, 皮燒得好香脆, 內里肉實結實, 加左味粉, 好惹味!!芝心丸內裝著大量的芝士漿,令口感變得非常煙韌, 而花枝燒厚實的口感,再加上炸得酥薄的外皮,咬起來很有嚼勁且非常鮮甜!!菠蘿預先切厚片,燒好的菠蘿因為熱食,啖啖有菠蘿香氣, 感覺更香甜多汁, 好JUICY燒煙肉車厘茄車厘茄燒到皮輕微裂開,蕃肉更加入口即融,口感一流,煙肉味道偏鹹,但配以水分豐富的車厘茄,可中和味濃的感覺,吃時內裏充滿肉汁,令人回味!!
今日提早放工, 係旺角買完波鞋過年, 就去食串燒先

這店格調有情調, 幾浪漫, 如果食西餐仲正

燒煙肉車厘茄
2016-02-05
2016-02-06 242 浏览
平時去串燒店,感覺都係價格頗貴,而且未必飽肚,但今晚黎到一品燒,各方面都令人滿足!蒜香蒸扇貝,非常之惹味,用香蔥,蒜容帶出扇貝嘅鮮味,而扇貝入口彈牙,值得一試!釀雞翼非常好食。雞翼內完全去骨,而且有充滿肉汁嘅餡料,令人吃得津津有味!值得一讚仲有雞翼外皮,有蜜糖嘅點綴下,份外吸引!鱔肉燒得到位,鱔皮香脆,鱔肉飽滿而新鮮,令人想多吃兩串!豬頸肉肉質爽口,配上沙嗲醬更加滋味!燒牛扒也不錯,牛香味濃,而且夠嫩口同埋juicy, 值得推介!

2016-02-02
2016-02-01 114 浏览
好耐冇食過川式燒物, 友人介紹旺角砵蘭街附近有間做得唔錯. 星期五晚就相約友人共聚.舖頭位置唔算好差, 由信和對面彌敦道轉入長沙街唔使三分鐘.入內座位唔多, 大約二十個左右, 不過當晚有一枱客有十多人, 已經差唔多包埸. 聚會比較嘈雜, 又比較暗, 睇同聽嘢都唔清楚.既然已經入咗去又有位, 就坐低叫嘢食, 燒物都幾平, 可以叫多幾樣.負責廚房係一位染金髪既年輕人, 佢都負責埋樓面, 見到佢整晚都低頭不語默默苦幹, 專心燒烤一道又一道食物, 心中暗自替佢加分.呢位年輕人燒烤嘅食物火喉剛好, 十分冶味, 不過唔多似川式燒物, 似港式多啲.燒茄子, 蟶子王同蠔都係加入燒蒜蓉同辣椒碎, 燒茄子皮脆肉滑, 蟶子同蠔味鮮彈牙.燒雞翼外表飽滿, 食落皮脆肉滑. 燒牛排冇分幾多成熟, 不過都牛味香濃有啃頭.燒粟米同菠蘿叫咗雙份. 兩樣都鮮甜多汁.年輕人加油吧! 相信努力一定會打出名堂.

舖頭位置唔算好差, 由信和對面彌敦道轉入長沙街唔使三分鐘.

燒蟶子王
黃金蒜蓉燒蠔
醬燒雞中翼
燒牛排
燒粟米同菠蘿叫咗雙份. 兩樣都鮮甜多汁.
香甜粟米
連皮燒菠蘿
年輕人加油吧! 相信努力一定會打出名堂.
2016-01-29
燒蟶子王
黃金蒜蓉燒蠔
醬燒雞中翼
香甜粟米
2016-01-30 135 浏览
在早幾日最凍的時候,和友人去了旺角一間串燒店吃些暖暖的取暖~餐廳位置不算偏僻,但因爲不是大街,所以比較安靜少人,因此當天7點到達的時候,店鋪内也空無一人~ 大概也是因爲天氣超級冷,大家都不願意外出了吧XDD天氣冷的時候,不知怎得肚子也會特別餓~!所以一口氣也點了蠻多的串燒~先來的是餃子雞翼($36)這個真的一般般呢~ 可能是天氣冷的關係,不消一會兒已經冷了~所以感覺上皮燒得不脆~ 而且雞翼的肉質也偏向過軟呢!但是雞翼内釀的餡料味道是不錯的~ 但整體來説也沒什麽大驚喜!接著便是燒牛舌($28)這個還不錯~ 牛舌尚有肉汁而且也很爽脆~ 不會過韌!燒白鱔($38)雖然價錢上來説衹有這麽小串是有點兒小貴,但是真的好吃!而且來到的時候真的是超級熱辣辣!加上燒得真是皮脆肉嫩多肉汁~味道真的要比賣相來得好呢~~接下來到的是原條火箭燒魷魚($78)~聽説這個算是店鋪的招牌~當然要點來試試看啦~ 味道是真的不錯啦!魷魚很爽脆,一點也不韌~而且有得自行加孜然粉or辣粉,我們加了很多,味道就更加惹味了這個也是另一個我很喜歡的~ 蒜蓉燒茄子($36)本來就喜歡吃茄子,所以真的很喜歡這個!因爲蒜蓉的香氣真的超重
餐廳位置不算偏僻,但因爲不是大街,所以比較安靜少人,
因此當天7點到達的時候,店鋪内也空無一人~
大概也是因爲天氣超級冷,大家都不願意外出了吧XDD

天氣冷的時候,不知怎得肚子也會特別餓~!
所以一口氣也點了蠻多的串燒~

先來的是餃子雞翼($36)
餃子鷄翼
所以感覺上皮燒得不脆~ 而且雞翼的肉質也偏向過軟呢!

接著便是燒牛舌($28)
燒牛舌
這個還不錯~ 牛舌尚有肉汁而且也很爽脆~ 不會過韌!

燒白鱔($38)
燒白鱔
雖然價錢上來説衹有這麽小串是有點兒小貴,但是真的好吃!
味道真的要比賣相來得好呢~~

當然要點來試試看啦~ 味道是真的不錯啦!
原條火箭魷魚
魷魚很爽脆,一點也不韌~

這個也是另一個我很喜歡的~ 蒜蓉燒茄子($36)
蒜蓉燒茄子
本來就喜歡吃茄子,所以真的很喜歡這個!
因爲蒜蓉的香氣真的超重!而且茄子燒得外脆内軟,很juicy!
平時的燒茄子不能吃皮,因爲都已經燒焦了,但這裏的燒茄子竟然可以連皮一起吃!很滋味呢

另一款是原條燒鰻魚($58)
原條燒鰻魚
味道算不上特別~ 衹是很普通的那種蒲燒鰻魚~
而且我還因爲沒有心理準備所以居然被鰻魚内的魚刺嗆到了....
不過真的是原條鰻魚,所以也算對得住價錢吧~

再來的又號稱是店内的招牌- 芝士燒生蠔($72)
芝士燒生蠔
但可惜的是我們失望了~ 生蠔好像不是很新鮮,因爲嘗到腥味
而且面頭的芝士也偏硬,好像橡皮膠一樣的質感....

最後來的是玉子燒($22)
玉子燒
本來很喜歡吃玉子燒的我們,毫不猶豫地選了要以飽口欲,
而且我們也一直認爲玉子燒不會難吃
可是我們大錯特錯了....
這個玉子燒真的稱得上很難吃.... 爲什麽玉子燒可以乾涸到那個程度?
而且也甜得非常過分了... 無論我和友人怎麽吃也認爲自己在吃非常dry的鷄蛋糕一樣...

整體來説,一品燒的食物質素稱不上很高呢,是有一點點失望的...
而且即使每人吃了將近$200, 也未覺很飽..
可能是我們本來胃口就比較大吧XDDDD

• 燒白鱔
  • 蒜蓉燒茄子
今日天氣認真麻麻,等到朋友放學吾知食咩好,行完朗豪坊一路行見到間一品燒的小店,見到差不多全滿晒客人,猜應該吾差就入左去!~好彩待應話仲有張2人桌,超好彩。店舖播的是泰國MV又泰國相,諗住係泰國野,問返待應剛裝修不久,所以泰式野要遲點才有,現在都係以四川港式為主,講真食左2個半鐘,2個女仔黎食絕對夠而價錢都係$200位都抵食,但如果要飲酒就要出去買,因為這裡未有酒牌住。最好就要訂位,因為坐位不多,大約二十多個位。餐紙多海鮮,又有小食同甜品好喜出望外,肉類都有,今次見到海鮮多因而最後選擇海鮮多點點,成張單都係十多元至鯖魚都係$38,全張單最貴係羊架$68,價錢合理而好味道。飲品不叫好多,都係以汽水,加多寶…..最後我地2個人飲左3罐。菜類價錢都係以十多元為主,尖椒沒想到吾太辣,燒菠蘿就一般偏濕吾夠甜,但大部份都欣賞佢燒得吾會太乾身仲有少少辣味,不錯。海鮮類扇貝,鯖魚,白鱔堅好味道,吾會太乾身而仲有魚味,皮有少少脆口又吾會全燶。鯖魚只要$38就食到超值,仲要記得同待應講要沾醬汁,少少辣之餘又香。肉類牛舌燒得好嫩又有肉味難得吾會燒到咁難咬。而花枝丸,羊架就一般,味道吾夠肉味而花枝丸吾太似燒過,
肉類牛舌燒得好嫩又有肉味難得吾會燒到咁難咬。而花枝丸,羊架就一般,味道吾夠肉味而花枝丸吾太似燒過,但起碼吾會乾乾。
泰式豬頸肉份量大同好嫩有豬味,加上醬汁有少少花生味都好味道。邊位有少少燶而入面嫩滑,好味道。
今日特價餃子雞翼$18仲有2隻,吾叫好大隻但料足同好香口,雞肉仲有少少都嫩。
2016-01-28
2016-01-27 197 浏览
食評今日食左粒粒雞軟骨,燒雞肉軟骨棒,惹味螺肉,一品軟牛舌,蒜蓉燒青口,芝士燒蠔,招牌一品原條火箭魷魚, 醬燒豬頸肉,一品招牌蒜蓉燒茄子,一品特選蒜蓉蟶子皇總共是10樣美味味既美食.先講一品軟牛舌.唔似平常出邊食既咁乾.反而係多汁加上佢用pepper去調味.係勁勁勁十分惹味.再來個,蒜蓉燒青口. 蒜蓉味超重,cook得好入味,雖然咁重蒜蓉味係好.但都覆蓋左本身應有既sin味.就係E度有美中不足.一品招牌蒜蓉燒茄子啦!!!. 蒜蓉汁味覆蓋左全條茄子滿佈蒜香的一絲絲茄子肉.雖然我知個樣真係唔靚但係濃味得黎又香口特別鐘意食spicy野既人.一定唔可以錯過啦!!!!!!!!!!!!到燒雞肉軟骨棒,食落去啖啖肉! D雞軟骨令到全條更有咬口.真係超級大滿!問題太細條T_T 幾啖就食曬.咁好食應該大條d GA ma T_T.惹味螺肉, 小小辣辣地之就又有咬口wo!.勁好味.雖然樣唔靚但係就係勁勁勁勁好味.必叫!!!!芝士燒蠔.食海鮮點可以唔叫蠔先!!!!啦啦啦!芝士唔會太濃味覆蓋左d鮮味,芝士又唔會話好lao.最重要係個芝士燒蠔放耐左之後都唔會覺得
食評

總共是10樣美味味既美食.

芝士燒蠔.食海鮮點可以唔叫蠔先!!!!啦啦啦!芝士唔會太濃味覆蓋左d鮮味,芝士又唔會話好lao.最重要係個芝士燒蠔放耐左之後都唔會覺得rubbery可以做拉芝又唔會有腥味,反而係鮮味同芝士既香濃味

一品特選蒜蓉蟶子皇! 蒜蓉味好香但就無覆蓋到蟶子既鮮味啦 唔會cook到好un添,加上燒到岩岩好所以既好爽口彈牙又能突顯出蟶子的清甜味!

招牌一品原條火箭魷魚!招牌阿!!必叫是常式吧!平時食個unun地.但今次完全唔un唔會好似食橡筋咁!燒得又正!!真係燒到岩岩好.十分彈牙鐘意食重口味同串燒可以去試下.

醬燒豬頸肉! 用秘製醬燒既帶豬頸肉甜亦有帶鮮,豬頸肉係燒好左之後立即拎出去給予客人.因立刻拎出來的原故.所以可以拎人可以立即食到熱辣辣既豬頸肉配上佢地既秘制醬,令豬頸肉既鮮甜更為突出,但可惜是有些豬頸肉燒至乾身之後等待時間太長令到失去光澤變得賣相不好是美中不足的一點.

粒粒雞軟骨.雞軟骨用上醬汁去燒脆得黎又唔會太咸再加上黑胡椒令到雞軟骨更加惹味!加上只係微辣,所以唔食得辣既人都可以一試.
2K
2016-01-25 93 浏览
☃寒冷天氣警告下,人人都寧願躲在被窩,不願外出。但面對美食的誘惑之下,誰可抵擋?這夜唯有放縱自己,吃一些「熱烘烘」的。 點好食物後,店員會送上沙嗲醬和泰式海鮮醬。孜然粉和辣粉放了在調味桌上,是自助取的。先來一份芝士爆菇($20)。芝士佈滿菇上,菇味濃郁,芝士還可拉成絲,不錯!香甜粟米($16)不會燒得太乾,味道鮮甜,稍稍加點孜然粉味道很不錯呢! 而且粟米頗大條的,店只還細心幫我們一開三,方便食用。 燒韮菜($18)是友人大愛,翠綠新鮮的韮菜細心地串在籤上,香味濃郁,配上孜然粉和辣粉味道瞬間提升,爽脆可口。這個一品招牌蒜蓉燒茄子($36)是我的大愛。茄子燒得腍滑,面頭鋪滿惹味可口的蒜蓉醬和其他調味料,香味撲鼻,惹味非常。這個招牌一品原條火箭魷魚($78)是我們一致覺得最好的。魷魚份量頗大,肉質鮮嫩彈牙,爽而不韌。魷魚本身已有醬油調味,但配上海鮮辣醬味道更好。 一品脆皮燒白鱔($38)一份有三小件酥脆可口,魚質香滑。一品蒜蓉燒扇貝($40)一份有4隻,肉質新鮮,配上蒜蓉辣椒調味,很好!原條燒鰻魚($58)肉質肥美,魚香味濃,鰻魚汁夠多,還幫忙一開三件,滿足!燒聖子皇($38)份量頗大,肉質

而且粟米頗大條的,店只還細心幫我們一開三,方便食用。
 一品脆皮燒白鱔($38)一份有三小件酥脆可口,魚質香滑。
燒聖子皇($38)份量頗大,肉質新鮮,還帶蒜蓉辣椒調味。
一品軟牛舌($28)一串有三件,煙韌嫩滑。

彈牙雞腎($24)一份有兩串,雞腎煙韌可口,加點孜然粉味道更好。
餃子雞翼($18)一份有兩隻,醬汁香濃美味,肉質嫩滑可口!
店內坐位不多,店員有善,食材新鮮,即叫即製,下次想吃燒烤又不想自己動手,可以考慮下。

2016-01-24
2016-01-24 92 浏览
天氣凍最岩打邊爐同BBQ,呢兩樣一星期內已經做曬,今晚決定食一串串,貪佢每樣食材都細細份可以試多幾樣!不經意地搵到呢間開業冇耐嘅串燒店!餐廳位於旺角長沙街,其實近油麻地地鐵站多啲,A1出口行約5分鐘即可到達。我地6:30已經到左餐廳,但入到去見到好似未正式營業咁,而且未有客人,2位店員見到我地招呼我地坐低,解釋返原來今晚7點先開鋪🙈,於是招呼我地坐低同叫左野飲先,再慢慢睇下menu諗定食咩,服務好周到👍🏻 呢度舖頭細細,坐到20人左右,黑色牆身桌椅,夠簡潔,氣氛唔錯。傾下計,飲下野,睇下menu, 好快到7點可以落單啦!Menu上面選擇都幾多,由海鮮、豬牛羊雞、丸、菇、菜、瓜一應俱全。因為真係好肚餓,我地一口氣order左好多野!呢度即叫即燒,預左可能要等耐少少,不過上菜時間又比我地想像中快。10分鐘左右,野食逐一上枱啦👏🏻👏🏻燒翠肉瓜 $12翠肉瓜厚切,表面輕輕烤焦,灑上應該係五香/七味粉,入面保持多汁,感覺健康冇咁熱氣。芝心爆菇 $20個名好有趣,呢個item menu冇架,係今日餐廳嘅特別推介。其實係冬菇上面加上大量芝士去燒,燒到半熔流心,果然爆心!芝士燒生蠔 $72 4隻$72

不經意地搵到呢間開業冇耐嘅串燒店!

燒翠肉瓜 $12

芝心爆菇 $20

芝士燒生蠔 $72 4隻
$72有4隻原隻生蠔絕對抵!size唔大但夠鮮夠creamy, 芝士好多好濃郁,岩岩燒好,上枱時芝士仲係滾架!

餃子雞翼兩隻$36
餃子雞翼脹卜卜好飽滿,雞翼皮燒得香脆,入面釀滿肉碎餃子餡,餡味調得不重,靠出面層燒汁吊味,甜甜地好味!

原條燒鯖魚 $38
我地鍾意食燒鯖魚就係貪佢啖啖肉無咩骨,雖然肉質唔係嫩滑嗰啲魚🙊
呢份鯖魚燒得好靚,魚皮燒得微焦甘香,用筷子輕輕撩開魚皮,見到白雪雪嘅魚肉仲冒著煙,加少少檸檬汁,襯熱食,如果唔係佢會變腥。

原條燒鰻魚 $58
真係原條上架!$58原條,超市買都應該買唔到😳!不過呢條翻熱得不夠,中間只係暖暖地,可以拎去再燒燒,好彩佢唔算薄身同膠質夠,加返分!

連皮燒菠蘿 $18
連皮燒加上碟令個賣相靚好多!雖然菠蘿本身唔算甜而且有啲過算,但勝在夠juicy, 夠fresh!

等下食下傾下計好快就過左2個幾鐘,埋單每人$200鬆d, 好飽好滿足!