2023-04-15 212 浏览
幾個月無去串里,原來已經變左做一本。串里😳除左有保留到串燒之外,仲加左好多日式料理同刺身,價錢都好親民。裝修亦都好日式,依然係保持環境舒服👍🏻.生蠔 HKD15/隻淡淡海水味,肉質結實,都算肥美.珍寶赤蝦刺身 HKD12/隻超新鮮又鮮甜,啖啖肉🤩蝦頭仲有蝦膏.特長鰻魚壽司 HKD30/件😂😂呢個真係好長,食極都未完,好滿足.原板木板海膽 HKD88CP高而且新鮮甘甜,一定要加埋紫菜同飯呀,完美配搭~紫蘇黑豚腩 HKD25~雞腿肉串 HKD22~燒煙肉荔枝卷 HKD26~汁燒帆立貝 HKD29最愛係煙肉荔枝卷,鹹加甜係你估唔到嘅夾,荔枝爆曬汁,一個人食一串真係唔過份。黑豚腩包住紫蘇葉再燒,加添香氣。~左口裙邊壽司 HKD15~鮮帶子壽司 HKD19~油甘魚壽司 HKD24~墨魚壽司 HKD13刺身都係新鮮的,Menu 有得揀升級相樸壽司😂即係飯量比平時加多20g,我地又真係挑戰左,真係好大粒。

生蠔 HKD15/隻
淡淡海水味,肉質結實,都算肥美

珍寶赤蝦刺身 HKD12/隻
超新鮮又鮮甜,啖啖肉🤩蝦頭仲有蝦膏

特長鰻魚壽司 HKD30/件
😂😂呢個真係好長,食極都未完,好滿足

原板木板海膽 HKD88
CP高而且新鮮甘甜,一定要加埋紫菜同飯呀,完美配搭

~紫蘇黑豚腩 HKD25

~墨魚壽司 HKD13

2023-04-13
  • 煙肉荔枝卷
2023-04-14 34 浏览
之前串里有食過,已經覺得串燒好正,而家轉左日式,以前啲串燒仲有得食,我最鍾意食個豬腩肉紫蘇卷仲有👍🏻👍🏻佢啲刺身唔錯,好新鮮,生蠔同蝦都好大隻,只係$12同$15一隻,超抵我哋食咗好多😋😋個鰻魚壽司勁誇張,正常好食,唔會好硬嗰啲。另外一個廚師發辦刺身,都好新鮮,呢個價錢真係性價比幾高。另外仲有一個海膽蛋白炒飯,賣相普通,但係食落有驚喜😂侍應都好好服務,會同屋企人再嚟食,荃灣日本嘢來講,呢間真心算高質,因為真係新鮮同抵食!

2023-04-14 51 浏览
我同朋友兩個去開荃灣一齊午餐,見到呢間日本嘢好似幾好就去試下。午餐時間有各種嘅定食,我哋一人嗌咗一set另外仲單點咗其他嘢食。🥢首先講下啲單點嘢食先,🦐珍寶赤蝦刺身就啱曬啲鍾意食蝦嘅人士,可以見到佢嘅蝦肉真係好大舊,新鮮就更加唔話得。另外鍾意食🦪生蠔嘅人,都可以喺呢度食到佢哋嘅新鮮生蠔架。🍱講返我哋嘅主食,🐟雜錦魚生丼🍥可以話係滿足我想食唔同魚生嘅慾望,塊塊都新鮮厚切。好鍾意佢個帶子,食落去感覺真係純淨甘甜。鍾意食熟嘅話呢就可以試下🔥鹽燒鯖魚定食🐟,條魚都好大條㗎,而且又唔會特別鹹,撈飯食都幾唔錯。
2023-04-14 19 浏览
想食日本嘢,我同家人就會嚟依間小店🔺一本·串里🔻食物價錢合理,全部即叫即整,食過幾次都唔錯😽👉🏻重量級三文魚刺身切得非常厚身,唔會有筋位,三文魚油脂豐富入口即化😻肉質鮮美,叫三文魚刺身永遠無錯🤟🏼👉🏻特長燒鰻魚壽司巨大版鰻魚壽司,足足有成隻手臂咁長🙀 燒鰻魚散發住淡淡燒香味,配上微酸微甜嘅壽司飯,味道配合得宜👍🏼👉🏻活鰻串無塗上鰻魚汁,簡單用鹽同胡椒調味,食得到鰻魚串嘅原味道😻👉🏻汁燒原隻日本魷魚筒魷魚筒賣相好吸引,肉質仍然鮮嫩多汁😸配以濃郁嘅醬汁,還原日本食到嘅味道👍🏼
👉🏻重量級三文魚刺身
👉🏻特長燒鰻魚壽司
👉🏻活鰻串
無塗上鰻魚汁,簡單用鹽同胡椒調味,食得到鰻魚串嘅原味道😻
👉🏻汁燒原隻日本魷魚筒
之前認識嘅果間串里係食紙包雞,點知今次過嚟已經搖身一變變咗一間居酒屋,入面嘅裝修亦都好日系,有少少日式和室風格咁,牆上仲有唔同嘅裝飾同圖案可以比大家打卡。———————————————🌟時令生蠔 $15我本人食生蠔其實唔係好鍾意食好大隻果種,太大隻有時會覺得腥味太重難以入口,但串里嘅呢個生蠔大細對我嚟講真係啱啱好,基本上係成啖放入口就超滿足,食落一啲都唔腥而且仲非常鮮甜,最重要嘅係只需要$15就已經可以有一隻,平時自己買返嚟親手開嘅都唔只,真係抵食到爆👍🏻.🌟木板海膽 $88呢度一板海膽淨係需要$88,老實講本身$88板我都唔會期望話要好多或者要好大隻,所以份量上我覺得都同價錢相符,用紫菜包我哋大約包咗8小卷左右。但味道方面我認為係完全比期望值高,之前試過出面自己買幾百蚊都係苦嘅,但今次呢板基本上成板都係好鮮甜,全部都入口即溶。.🌟特長燒饅魚壽司 $30呢個特長燒饅魚壽司第一眼睇我係覺得有少少失望,純粹係覺得佢個樣冇我想像中大份🤣不過其實食落都大份,我自己本身都影得唔好令到佢好似好幼咁,但其實真係食就會發現佢係有少少內卷咗,真係可以食到啖啖肉,鍾意食饅魚真係必叫!.🌟雜錦魚生丼 $97

———————————————
🌟時令生蠔 $15
🌟木板海膽 $88
🌟特長燒饅魚壽司 $30
🌟雜錦魚生丼 $97
成個魚生丼一共有8個餸,而且仲配送一碗麵豉湯。大部份魚生食落都唔錯,刺身唔算話係好厚切但同價錢比都係屬於性價比高。特別我想講嘅係佢果個飯底,有少少紫蘇葉香味,食落好特別有少少似平時出面特製嘅壽司咁,我個人係幾鍾意呢種味道的。
🌟雞軟骨串 $32
我見佢本身其實有好多串燒,不過因為已經叫得太多野食所以串燒淨係叫咗一種,$32/2串價錢都唔貴,而且睇返份量其實其實比出面嘅串燒多少少,而且燒得好唔錯食落非常香脆👍🏻
🔸整體評價🔸
基本上成個餐牌都唔貴,居酒屋嚟講物超所值。下次再去我會試下叫燒蟹殼,睇落好似唔錯仲有少少日本磯丸水產嘅感覺,令我都已經開始期望二訪時又可以試更多性價比高美食🫶🏻

• 時令生蠔
2023-04-12 42 浏览
珍寶赤蝦刺身👏🏻珍寶赤蝦真係好大隻好鮮甜,啲蝦肉好爽,亦都有啲稔稔地,係好新鮮嘅蝦味,蝦頭仲有蝦膏添!時令生蠔🫶🏻生蠔非常大隻,有手掌咁大,好肥好creamy,有啲海水味,但係都好鮮甜,超好食!木板海膽🫰🏻海膽好綿密好滑,橙紅色,好鮮味,唔會腥唔會臭,有啲海水味,一粒粒好似滑入喉嚨咁,可以自製海膽壽司添,用紫菜同壽司飯夾住海膽食就無咁溜,好食到爆!雜錦魚生丼👍🏻入面全部都係時令嘅海鮮,仲要數量唔少,款式都幾多,我好鍾意佢哋嘅帶子,好軟冧,好鮮甜,魷魚都好爽口,仲有啲特別啲嘅魚刺身,全部都好正!日式叉燒拉麵🤟🏻拉麵大大碗,熱辣辣,啲叉燒都幾腍,有幾塊,另外仲有好多粟米海藻,拉麵麵質硬硬地,反而幾好食,豬骨湯底都好香!
珍寶赤蝦刺身👏🏻
時令生蠔🫶🏻
木板海膽🫰🏻
雜錦魚生丼👍🏻
日式叉燒拉麵🤟🏻
2023-04-12 55 浏览
日本磯煮鮑魚磯煮係日本一種煮海鮮的方法,唔洗太長時間,令肉質保持鮮嫩彈牙,略帶甜味,非常開胃,作為餐前小食宴客一流。所以鮑魚非常鮮甜,同其他鮑魚味道有唔同,更加好食!蒜蓉燒蠔哥蒜蓉燒蠔肉質飽滿,鮮味多汁,蒜蓉味好入味,燒完更加惹味。配埋啤酒飲就一流,簡直係perfect match!送酒小食就啱曬啦~香蒜牛油炒雜菇牛油炒完之後溶落啲菇裡面真係夠晒juicy!係加蒜蓉和牛油前先炒香雜菌,將水分收乾後再加調味炒香,雜菌效果更爽脆,鮮上加鮮。活鰻串口感爽口,味道偏向日式和風多d。鰻魚肉好厚身好香,好有水準。雜錦刺身(26片)(三文魚6片、北寄貝4片、八爪魚4片、大甜蝦4隻、鮮帶子4片、油甘魚4片)款式多樣,三文魚紋路清晰,北寄貝爽口彈牙,八爪魚好脆口,大甜蝦大大隻又鮮甜,帶子都好大粒,油甘魚都血色分明,日本直送,勁新鮮!啖啖鮮味刺身入口真係爽到無得彈!😋😋🤤雜錦壽司(12件)三文魚2件、立魚2件、北寄貝2件、加州卷6件,份量好多,可以食到飽,非常抵食,有良心商店。
日本磯煮鮑魚
蒜蓉燒蠔哥

香蒜牛油炒雜菇
活鰻串

雜錦刺身(26片)
雜錦壽司(12件)
2023-04-12 24 浏览
為食姊妺話好耐冇食日本嘢,相約放工去荃灣食我哋至愛的日本菜,精選壽司🍣 質量非常好👍🏽👍🏽👍🏽非常新鮮😋😋😋什錦壽司配烏冬💥壽司介紹:三文魚,吞拿魚,無頭甜蝦,北寄貝,立魚,鮮帶子,加洲卷,壽司🍣好新鮮,好有驚喜😄三文魚親子丼💥好食到暈既親子丼😍😍🥰就魚生飯黎講我都食過好多間,但呢間既魚生飯我要俾💯魚生勁新鮮👍🏽👍🏽👍🏽賣相靚到爆🥰D飯熱辣辣好新鮮,我最buy佢啲魚生全部好似大大嚿,令我好想encore,總括黎講,呢間魚生飯係我既最愛同覺得最好食😋😋😋總體而言,呢間日本餐廳以其精致及新鮮嘅食材,成為一個適合享受高質素日式料理的去處🤩
身為荃灣人窮煮婦有幾間愛店😇多次介紹既串里🍡最近轉營✨一本。串里✨提供更多元化日式美食🇯🇵雖然食物內容有變但內在設計大同小異🏘️座位鬆動舒適✅檯與檯之間有相當距離隱私度高✅日式居酒屋風格適合三五之己飯聚吹水👭🏻⋯✨一本。串里✨一齊睇下窮煮婦食左咩💁🏻‍♀️🔸時令生蠔➕珍寶赤蝦刺身👉🏼生蠔大大隻新鮮即開,爽口帶海水味🌊👉🏼赤蝦刺身甜味肉厚,原隻直上保證新鮮💦🔸特長鰻魚壽司🍣👉🏼手咁長大份超抵食之選💪🏼蒲燒香甜入味✨🔸辣烏冬壽司定食/雜錦魚生丼🍱👉🏼烏冬口味偏舊式家庭和風料理小店😋懷舊之選👉🏼雜錦魚生丼給料豐富🈵魚生比飯多只係HK$65🥳
身為荃灣人窮煮婦有幾間愛店😇多次介紹既串里🍡
最近轉營✨一本。串里✨提供更多元化日式美食🇯🇵
雖然食物內容有變但內在設計大同小異🏘️
座位鬆動舒適✅檯與檯之間有相當距離隱私度高✅
日式居酒屋風格適合三五之己飯聚吹水👭🏻

✨一本。串里✨一齊睇下窮煮婦食左咩💁🏻‍♀️

🔸時令生蠔➕珍寶赤蝦刺身
👉🏼生蠔大大隻新鮮即開,爽口帶海水味🌊
👉🏼赤蝦刺身甜味肉厚,原隻直上保證新鮮💦

🔸特長鰻魚壽司🍣

2023-03-25
用餐优惠
試食活動
  • 特長鰻魚壽司
Ippon Tsuen Lane is an izakaya that serves a wide variety of sushi, sashimi 🍣 ramen, donburi🍜 skewers, grilled items 🍢 and many more 🍻一本。串里 居酒屋選擇好多 壽司刺身 🍣 拉麵丼飯 🍜 串燒燒物 🍢 等等 🍻🎏 木板海膽 (原板) sea urchin HKD$88原版空運直送 🛳 鮮甜甘香 冇苦澀味🦐 珍寶赤蝦刺身 amaebi HKD$12 x 2隻幾大隻 爽口鮮甜 頗多蝦膏🦪 時令生蠔 seasonal oysters HKD$15 x 2隻口感爽滑 🌊 帶淡淡海水鮮味 🐟 特長燒鰻魚壽司 xl eel sushi HKD$30 x 2件鰻魚同筷子一樣長 🥢 肉質柔軟加埋醬汁蒲燒 啖啖肉 好滿足🍚 雜錦魚生丼 kaisen-don HKD$97刺身新鮮 厚身肥美 🎣 魚生丼好豐富 好足料 🍣 有吞拿魚 油甘魚 三文魚 🐟 珍寶赤蝦 魷魚 🦑 帶子 北寄貝 🐚 甜蛋 蟹柳 🦀定食仲有碗麵豉湯 🥣🐄 汁燒金菇肥牛卷 enoki mushroom

🎏 木板海膽 (原板) sea urchin HKD$88

🍚 雜錦魚生丼 kaisen-don HKD$97
刺身新鮮 厚身肥美 🎣
定食仲有碗麵豉湯 🥣

雜錦魚生丼

🐄 汁燒金菇肥牛卷 enoki mushroom beef rolls HKD$38
燒汁甜甜地 肥牛燒完滿口油香
金菇爽脆爆汁 🍄 簡直絕配

汁燒金菇肥牛卷

🐖 鹽燒黑豚肉 grilled berkshire pork HKD$22
表面焦香 帶微微孜然粉
滿滿油脂 肉質爽滑 食落唔油膩

🐖 鹽燒豬頸肉 grilled pork jowl HKD$22
肉質爽口 灑上孜然粉 薄薄地 燒到焦脆

鹽燒黑豚肉  +  鹽燒豬頸肉
2023-04-08 2466 浏览
今日去開荃灣,諗住試返上次嗰間‘’串里‘’,點知發現“串里”轉咗手變咗‘’一本。串里‘’😮,餐牌📔當然改咗,連入面裝修都由以前暗暗沉沉改成充滿日式風格🤗,只係個裝修都吸引到我入去🥰。餐牌📔應有盡有,壽司🍣、刺身🐟、拉麵🍜、串燒🍢、揚物🍤等。其中見到有幾個一本推介,當然要試下啦😋。麻辣魚皮店員先送上一碟自家製麻辣魚皮俾我地,魚皮爽口,夠麻夠辣🌶,好醒胃,秒清🤭,其實好想問佢仲有冇多碟😂。珍寶赤蝦刺身 $12/隻赤蝦🦐爽口有彈性,而且大大隻,鮮甜彈牙,味道一流😋。時令生蠔 $15/隻生蠔🦪肥美,鮮甜無腥味,性價比唔錯😋。木板海膽(原板) $88海膽味道未算濃郁,但仍然甘甜無異味,以$88食到原板我覺得幾抵🥰。另外我地 +$18 加了飯和紫菜,配埋海膽一齊食,就是享受😋。特長燒鰻魚壽司 $30/件鰻魚真係好長🫢,肉質柔軟有口感,醬汁夠多,味道非常好味😋。鵝肝肥牛炒飯 $122炒飯乾身,鵝肝🦢切成大大粒夠哂厚身,肥牛🐂份量唔算少,加埋一齊食,好邪惡😈但好好味🥰。汁燒牛舌心 $38牛舌👅非常juicy,一啲都唔韌,燒🔥到恰到好處。總括而言,餐廳環境舒適,價錢親民,份量充足,又一抵食之

麻辣魚皮

珍寶赤蝦刺身 $12/隻
赤蝦🦐爽口有彈性,而且大大隻,鮮甜彈牙,味道一流😋。

時令生蠔 $15/隻
生蠔🦪肥美,鮮甜無腥味,性價比唔錯😋。

木板海膽(原板) $88

特長燒鰻魚壽司 $30/件
鰻魚真係好長🫢,肉質柔軟有口感,醬汁夠多,味道非常好味😋。

鵝肝肥牛炒飯 $122

汁燒牛舌心 $38
牛舌👅非常juicy,一啲都唔韌,燒🔥到恰到好處。

總括而言,餐廳環境舒適,價錢親民,份量充足,又一抵食之選。
2023-04-04
2023-04-07 47 浏览
上星期收到學校通知收左謙謙後, 我就已經問謙謙想食咩慶祝一下, 佢又係諗都唔諗話食日本野, 返去接左佢近近地係荃灣‘’一本。串里‘’到食。呢到餐牌有幾樣特價菜式,我都忍唔住叫左👍 質素又ok 喎🔽🔽🔽✡️ 特長燒鰻魚壽司 ~ 果時特別長呀! 鰻魚面層加上鰻魚汁燒過特別滋味, 咁長的鰻魚要分幾次咬先掂,食一件已好滿足。✡️ 珍寶赤蝦刺身 ~ 拉出蝦頭一吸d 蝦膏好濃郁,赤蝦肉質夠彈牙鮮甜。✡️ 木板海膽(原板)~ 一口一口的送入口腔,濃濃的海膽鮮味沖擊我嘅味蕾。✡️ 時令生蠔 ~ 入口creamy,加上 淡淡的海水味令人回味。 ✡️ 粒粒魚生丼 ~ 謙謙之選, 切好哂一粒粒的刺身方便謙謙拌勻飯來食, 有幾款魚生粒加玉子青瓜粒等材料。✡️ 雜錦魚生丼 ~ 有三文魚、吞拿魚、油甘魚、赤蝦、北寄貝、帶子等,每款刺身夠新鮮又有厚度,鮮甜可口, 一碗滿足哂我的要求。

在荃灣海壩街新開了一間日式小店 - 一本·串里🍣看店名以為是串燒小店,但原來還有壽司及刺生等供應,而午市定食亦非常抵食🥢 珍寶赤蝦刺身($12 / 隻)珍寶赤蝦肉質鮮嫩,帶著微微的甜味,適合配上一點醬油和芥末🥢 時令生蠔($15 / 隻)新鮮鮮嫩,口感爽滑,配上一點檸檬汁及生蠔醬便可🥢 特長燒鰻魚壽司($30 / 件)鰻魚肉質鮮嫩微彈,配上燒汁燒得剛好👍🏻長度差不多等同筷子的長度😳🥢 親子丼($72)丼飯的三文魚刺生厚身肥美,配上三文魚籽及壽司醋飯👍🏻推介🥢 蒲燒鰻魚定食($68)這裡的鰻魚真的不錯👍🏻骨清等挺乾淨,且鰻魚亦大片厚身,性價比很高🥤 可樂(+$5)🥤 雪梨茶(+$5)*午市定食外賣自取9折

🥢 珍寶赤蝦刺身($12 / 隻)

珍寶赤蝦肉質鮮嫩,帶著微微的甜味,適合配上一點醬油和芥末

🥢 時令生蠔($15 / 隻)

新鮮鮮嫩,口感爽滑,配上一點檸檬汁及生蠔醬便可

🥢 特長燒鰻魚壽司($30 / 件)

🥢 親子丼($72)

丼飯的三文魚刺生厚身肥美,配上三文魚籽及壽司醋飯👍🏻推介

🥢 蒲燒鰻魚定食($68)

🥤 可樂(+$5)
🥤 雪梨茶(+$5)

*午市定食外賣自取9折

2023-04-03
  • 鰻魚定食
  • 親子丼
2023-04-04 33 浏览
🎖木板海膽, 非常之香甜,配白飯簡直一流!🎖特長燒鰻魚壽司,好大條,而且好長添,鰻魚肉質肥美,鰻魚仲滲著魚油香。🎖雜錦刺身,嘩嘩嘩……超大盤!足足有26片,三文魚有多一啲,共6片,其他刺身4片。有北寄貝、八爪魚、大甜蝦、鮮帶子、油甘魚。 全部都非常新鮮,彈牙!🎖鵝肝肥牛炒飯, 從來未食過呢個配搭,估唔到又幾好味。🎖 松葉蟹味噌甲羅燒,呢個非常之好食,值得推介!職員會落攞一個爐,即時燒,食得非常之好有玩味。
🎖木板海膽, 非常之香甜,配白飯簡直一流!
🎖鵝肝肥牛炒飯, 從來未食過呢個配搭,估唔到又幾好味。
2023-04-04 24 浏览
本身自己好鍾意食日本嘢,咁啱同男朋友去咗荃灣嗰邊行街,行完之後佢就帶咗我嚟食呢間佢之前試過覺得唔錯嘅日本餐廳,餐廳叫做一本串里🇯🇵時令生蠔💓💓生蠔超級肥美,生蠔非常鮮甜,真係超級新鮮❤️吉列豬扒定食💓💓吉列豬扒即叫即炸,送到嚟仲係熱辣辣,勁香脆,做到外脆內軟嘅口感,正呀!珍寶赤蝦刺身💓💓呢個珍寶赤蝦刺身,真係好唔錯!之前食過嘅蝦刺身都冇呢個咁鮮甜,蝦肉非常之彈牙,一啲都唔會梅🤤日式叉燒拉麵💓💓呢個拉麵麵質口感軟硬適中,好有口感,仲要有我好鐘意嘅叉燒🥰!yeah so yummy !
時令生蠔💓💓
生蠔超級肥美,生蠔非常鮮甜,真係超級新鮮❤️
吉列豬扒定食💓💓
珍寶赤蝦刺身💓💓