2023-07-07 104 浏览
菜式:一汁一菜和牛羅而他們的一汁一菜中的和牛羅更是令我驚艷。和牛的肉質鮮嫩多汁,每一口咬下去都帶著濃郁的牛肉香氣。這道菜的搭配也很特別,除了和牛,還有各種新鮮的時蔬和香草,讓整道菜的層次感更豐富。而且這道菜的份量也很足夠,讓我吃得非常滿足。品味法式風情在這次的個人旅程中,我特別享受了在「一汁一菜-旺角」的用餐體驗。這家餐廳的裝潢充滿了法式風情,營造出一種浪漫的氛圍。服務人員非常友善和專業,讓我感受到賓至如歸的待遇。整個用餐過程非常舒適,讓我完全放鬆下來,享受著美食和法式的浪漫氛圍。美食的幸福感我感受到了美食帶來的幸福感。「一汁一菜-旺角」的菜式真是讓我驚喜,每一道菜都充滿了味道和層次感,讓我彷彿品味到了法國的美食文化,也帶給我心靈上的滿足和愉悅。
菜式:一汁一菜和牛羅

品味法式風情

美食的幸福感
2023-07-01
2023-06-26 110 浏览
一家主打健康的日式家庭料理餐廳上次看見已經想嘗試 但是餐廳擠滿了人~雖然今次也不例外 所以決定外賣回家o(*^▽^*)o❀咖喱定食套餐北海道甜粟米雞肉豆乳濃湯香濃粟米湯 加上豆乳所以整個口感都好滑而且帶有雞肉、粟米粒有口感-和風根菜雞肉漢堡扒咖喱飯超香嘅咖喱味 咖喱味道是偏甜的內裏配合各種不同蔬菜蓮藕·薯仔·菇物 蜜桃紅茶不錯的選擇 香濃蜜桃味❀明太子醬厚燒玉子厚切 超甜 燒玉子十分滑身❀吞拿魚昆布拌秋葵超健康之選 原來秋葵配搭吞拿魚醬可以令秋葵的青臭味消失了˗ˏˋ ♡ ˎˊ˗他們還有期間限定的餸菜所以每次過來都會有驚喜!
一家主打健康的日式家庭料理餐廳
上次看見已經想嘗試 但是餐廳擠滿了人~
雖然今次也不例外 所以決定外賣回家
o(*^▽^*)o

❀咖喱定食套餐
北海道甜粟米雞肉豆乳濃湯
香濃粟米湯 加上豆乳所以整個口感都好滑
而且帶有雞肉、粟米粒有口感

-和風根菜雞肉漢堡扒咖喱飯

❀吞拿魚昆布拌秋葵
超健康之選 原來秋葵配搭吞拿魚醬
可以令秋葵的青臭味消失了˗ˏˋ ♡ ˎˊ˗

他們還有期間限定的餸菜
所以每次過來都會有驚喜!

2023-06-23 126 浏览
去左旺角朗豪坊行街,行都接近6:30pm都肚餓,順便食個晚餐。由於呢排出去食飯食得多,對個胃好大負擔,真係唔想食得咁heavy,呢間啲餸菜比較適合我。一個餐大概一百蚊左右,視乎揀咩湯同飯。我揀咗和牛蕃茄湯,豚肉壽喜燒,蜜桃紅茶,跟餐配個白飯。我個friend同我揀嘅差唔多,唔同嘅係佢揀咗豆乳湯。每樣食物都唔會過鹹或者過甜,冇負擔。成間餐廳無論係環境定係menu都好日式家庭風,啲餸菜&湯俾我嘅感覺有啲似華御結咁。特別想提一下,今次食嘢嘅時候,有一兩烏蠅係我哋隔離,有時會停喺我哋啲碗碟邊,間唔中要用手撥走佢。除咗呢一樣嘢之外,其他都還好。

2023-06-17 102 浏览
見menu上嘅選擇幾健康想一試,排了20分鐘入坐算合理,但一直冇提客人已冇白飯(或將會冇)...,,入座後再排隊等買嘢,cashier完全冇指示冇飯,到要order個收銀嘻皮笑臉講話冇白飯只得麵包,我想問呢間餐廳點做service? 是否以浪費客人時間為樂?一間冇飯餐廳點做生意(你唔係cafe可以冇飯),最離奇你唔係soft opening, 冇預計peak lunch hour 煮飯嘅量?真係騎呢,大家唔駛去試!
一汁一菜主打家常和風定食,提供唔同種類嘅和風小菜同輕食,配搭健康同而且營養豐富。餐廳都提供好高嘅選擇自由度比食客,大家可以自由配搭湯品、主菜、小菜同主食,啱曬上班一族☺️------------------------------二人套餐 $208▪️北海道產甜粟米雞肉豆乳濃湯▪️法式龍蝦濃湯兩道湯品都好濃稠杰身,而且真材實料,飲落冇乜味精🥘。甜粟米雞肉豆乳濃湯嘅豆乳味好濃郁,而且湯入面仲有大大塊嘅雞髀肉,粟米鮮甜。龍蝦湯都好驚喜!! 龍蝦味好突出,飲落同出面西餐廳嘅不相伯仲,小編幾推薦!▪️南蠻風味雞扒▪️自家製野菌醬燒和風漢堡扒雞扒炸過黎所以外皮微脆🍗,醬汁酸酸甜甜幾開胃。漢堡扒幾惹味🧆,肉質彈牙,配上草菇食令口感層次更豐富。不過兩道主菜嘅份量唔多,男士可能會唔夠食🫢▪️豚肉丸子豆乳咖喱飯丸子嘅豚肉味好突出,而且肉質Q彈,豆乳咖哩嘅豆乳味較輕🍛,咖喱溫和唔辣,入面仲有唔少薯仔同紅蘿蔔添▪️凍綠茶▪️凍烏龍茶兩杯飲品嘅茶味香濃,飲落有回甘,消暑解渴一流😆

二人套餐 $208

▪️豚肉丸子豆乳咖喱飯

豚肉丸子豆乳咖喱飯

▪️凍綠茶
▪️凍烏龍茶

兩杯飲品嘅茶味香濃,飲落有回甘,消暑解渴一流😆
北海道產甜粟米雞肉豆乳濃湯
南蠻風味雞扒
自家製野菌醬燒和風漢堡扒
豚肉丸子豆乳咖喱飯
2023-06-13 91 浏览
一直都好想試呢間,因為係主打健康日式家庭料理,所以行完街就過來有得堂食既朗豪坊分店,呢度裝修以簡約和風為主,半開放式既設計唔會覺得焗束,坐得好舒服呢度主要有湯,咖喱飯,小菜,飲品,沙律及麵包等選擇,無論賣相定味道都好有日本家庭既感覺 ☆法式龍蝦湯 龍蝦湯飲落質感比較杰身,味道好好濃郁,加入忌廉就更加香滑,內裡放左好多小龍蝦肉,令個湯增添鮮甜既味道☆日本帆立貝大根豆乳濃湯 豆乳湯充滿豆香味,濃稠度剛剛好,入口順滑,內裡放左多粒帆立貝,大根又好林,真係好飲又足料☆沖繩汁燒大根豬軟骨豬軟骨軟腍唔韌,唔洗用力咀嚼,大根又炆得好林好入味,食落仲特別鮮甜,岩哂送飯食☆自家製野菌醬燒和牛漢堡扒漢堡扒好厚身,食落鬆軟唔會好結實,配上甜甜地野菌醬,加埋D菇一齊食好好味☆綠茶 (凍)清清地又涼浸浸,食飽後飲都幾解膩☆烏龍茶 (凍)味道比綠茶濃郁,飲落較為甘醇,解渴同時又唔會苦澀

☆法式龍蝦湯

☆日本帆立貝大根豆乳濃湯

☆沖繩汁燒大根豬軟骨
☆自家製野菌醬燒和牛漢堡扒
☆綠茶 (凍)
清清地又涼浸浸,食飽後飲都幾解膩
☆烏龍茶 (凍)
味道比綠茶濃郁,飲落較為甘醇,解渴同時又唔會苦澀
2023-06-10 78 浏览
前幾日旺角附近放工後嚟咗呢度買個外賣翻屋企食😋一湯一飯一主菜食得好滿足💕//🫕主菜定食(湯+主菜+米飯+茶) $89🐚日本帆立貝大根豆乳濃湯(+$10)材料好豐富💘帆立貝嘅份量好多而且豆乳味好香🤤飲落幾開胃🤓🐷沖繩汁燒大根豬軟骨豬軟骨都有3-4舊😍肉質唔會柴同韌😎大根亦都幾甜同好入味😽🦐櫻花蝦味噌漬飯櫻花蝦嘅鹹味配上味噌簡直一流💘就咁樣配飯食已經好夠味😚🍵凍烏龍茶🫕主菜定食(湯+主菜+米飯+茶) $89🦞法式龍蝦濃湯(+$10)好濃郁嘅龍蝦湯🙈龍蝦肉都比得幾多😻飲落都好creamy,非常推薦🤭🐮自家製野菌醬燒和牛漢堡扒和牛漢堡肉質鮮嫩同厚身🤩加埋佢哋自家製醬汁同埋鴻喜菇🍄真係啱晒配飯一齊食🥰🍚日本米飯🍑凍蜜桃紅茶
🫕主菜定食(湯+主菜+米飯+茶) $89
🐚日本帆立貝大根豆乳濃湯(+$10)
材料好豐富💘帆立貝嘅份量好多而且豆乳味好香🤤飲落幾開胃🤓

🐷沖繩汁燒大根豬軟骨
豬軟骨都有3-4舊😍肉質唔會柴同韌😎大根亦都幾甜同好入味😽

🦐櫻花蝦味噌漬飯
櫻花蝦嘅鹹味配上味噌簡直一流💘就咁樣配飯食已經好夠味😚

🍵凍烏龍茶

🫕主菜定食(湯+主菜+米飯+茶) $89
🦞法式龍蝦濃湯(+$10)

🐮自家製野菌醬燒和牛漢堡扒

🍚日本米飯
🍑凍蜜桃紅茶
2023-06-10 2991 浏览
位於旺角朗豪坊的日式洋風料理餐廳。一汁一菜是源自日本概念的品牌,以一個湯品配一個主食的概念,打造出簡約而健康的日式料理。當天仍然是一個需要通宵工作的晚上,途經朗豪坊時便決定一試這間,買份外賣回去作為我的是日靚宵了。⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆※ 和風定食 ★ $129﹝。包湯﹢小食﹢主食﹢米飯﹢茶。﹞※ 伯爵茶軟芝士蛋糕 ★ $39  ___⋆ ⋆ ___✧ 湯:日本帆立貝大根豆乳濃湯我本來就很少喝湯 (沒有湯水滋補的可憐蟲 哭) 因此對湯沒有特別要求,便按店員推薦下選了這款。這款濃湯以大根和豆乳為主要的湯底,加入了鮮美的帆立貝和其他食材熬製而成,質感濃稠順滑,而且帶有一股淡淡的豆香味;帆立貝的數量也不少,鮮美的帆立貝與濃郁的湯底相得益彰,非常開胃。✧ 小食:明太子醬厚燒玉子燒玉子的質地綿密,配上明太子醬的滑順口感,讓人一咬就能感受到濃厚的口感;作為餐前小食非常滿足!✧ 主食:沖繩汁燒大根豬軟骨豬軟骨肉質不會太韌,軟腍入味,而且軟骨份量很多,口感一流!豬軟骨有五大塊,份量其實不少!配上沖繩醬汁更是濃香惹味,墊底的蘿蔔同樣入味,雖然整體有點鹹,但用作拌飯便恰到好處。👍
位於旺角朗豪坊的日式洋風料理餐廳。

⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆
※ 和風定食 ★ $129
﹝。包湯﹢小食﹢主食﹢米飯﹢茶。﹞
※ 伯爵茶軟芝士蛋糕 ★ $39

___⋆ ⋆ ___

✧ 湯:日本帆立貝大根豆乳濃湯
我本來就很少喝湯 (沒有湯水滋補的可憐蟲 哭)
因此對湯沒有特別要求,便按店員推薦下選了這款。

✧ 小食:明太子醬厚燒玉子

✧ 主食:沖繩汁燒大根豬軟骨
配上沖繩醬汁更是濃香惹味,墊底的蘿蔔同樣入味,雖然整體有點鹹,但用作拌飯便恰到好處。👍🏻

✧ 伯爵茶軟芝士蛋糕 (另外加配)
伯爵茶蛋糕清新綿滑,口感細緻,甜度適中;雖然賣相不夠精緻難以打卡 (笑~但味道搭救,整體尚算輕盈軟滑。相信伯爵茶或是軟芝士蛋糕的愛好者應該會很喜歡♥
2023-06-07 66 浏览
🎪 一汁一菜 (旺角)旺角朗豪坊B2層26-27號舖有時候不需要很豐盛,只要「一汁一菜」,都可以感受到滿滿幸福滋味🫶🏻簡約飲食哲學,一碗湯一碗飯,足矣🥰餐廳主打日式濃湯,咖喱飯🍛和小食😋🌟特選二人前 $208✨高麗菜野菌豆乳濃湯✨日本帆立貝大根豆乳濃湯小編好欣賞它既湯品🤤兩款既材料都好豐富,質地好creamy,係吃得飽既湯類🧡豆乳味好濃郁,好飲🫶🏻✨濃香牛肉野菌咖喱飯牛肉炆煮後好夠淋,咖喱濃郁,帶有微微既甜味,配埋牛肉和野菌既嚼勁,吾錯喔🫶🏻✨ 吞魚昆布拌秋葵秋葵正值產季,咬落去黏黏既口感和白籽,感覺清新,配埋大量吞拿魚,好夠食😂🫶🏻✨自家製野菌醬燒和牛漢堡扒一塊和牛漢堡,配上真材實料既野菌醬,幾合襯☺️和牛漢堡肉質入口細嫩,搓揉得好緊實,不錯🫶🏻✨石窯麵包細細的似個餐包,口感比較柔軟,配咖喱岩晒🫶🏻✨蜜桃紅茶2杯
🎪 一汁一菜 (旺角)
旺角朗豪坊B2層26-27號舖

🌟特選二人前 $208
✨高麗菜野菌豆乳濃湯
✨日本帆立貝大根豆乳濃湯

✨濃香牛肉野菌咖喱飯

✨ 吞魚昆布拌秋葵

✨自家製野菌醬燒和牛漢堡扒

✨石窯麵包
細細的似個餐包,口感比較柔軟,配咖喱岩晒🫶🏻

✨蜜桃紅茶2杯
2023-05-23 97 浏览
有時一個人唔一定要去快餐店食頹飯,最近幾年好流行日式小碟都拌飯,但係日式湯加和風定食就更加特別,餐牌上好多選擇好多野都想食,最後揀左日本帆立貝大根豆乳濃湯,配上咖哩雞扒飯,另外加左2個小食分別係厚燒玉子明太子同埋菠菜豚肉梅子拌,先講個豆乳濃湯,入面既帆立貝都好足料,食到起碼都有6粒帆立貝,大根亦炆得好好,有咬口但唔會好林,最緊要係個湯的確好好飲,好濃豆乳味道,而日式咖哩飯既咖哩汁都可以同另外一間日式咖哩專門店比併下,不過我認為一定要推介菠菜豚肉梅子拌,味道好新鮮好醒胃。
厚燒玉子明太子
菠菜豚肉梅子拌
日本帆立貝大根豆乳濃湯
外卖自取
厚燒玉子明太子
菠菜豚肉梅子拌
日本帆立貝大根豆乳濃湯
  • 日式帆立貝大根豆乳濃湯
星期六見呢間餐廳都仲有位,諗住行去餐廳前排隊,職員無招呼企曬係水吧位置吹水,內地遊客直入餐廳被安排位置,我兩個人跟隨內地遊客後面,企係度等職員安排,叫幾次都無人理,坐去近水吧前只有一張凳既雙枱位,拎多一張凳過去。職員先有人過黎話我地擋路坐去另一邊,即刻燥底走人。 無人招呼都算,咁大間鋪d枱凳都放唔好。 兩張枱放一張凳,仲要唔比人坐都係第一次見。兩間餐廳中間無間隔位,食客經常行過隔離餐廳再回頭,電梯下位置跟本坐唔到人又放左幾張堆枱同凳係果度。

上次吃鐵板三文治時發現旁邊有一間日式輕食餐廳,提倡一碗湯 + 一個主食的概念;某人分享到幾年前日本有一本書說到一飯一湯已經可以滿足人所需要攝取的營養~所以這次決定體驗簡約的洋風輕食,原以為份量不會多,我們大大低估了濃湯的威力🤣每人各自點了一汁一菜  ᐅ 法式龍蝦濃湯 $49 龍蝦味湯底質感濃稠,充滿鮮味,還有粒粒龍蝦肉!濃湯亦加入了忌廉,奶味較香濃 ᐅ 一汁一菜和牛羅宋湯 $49  營養滿分的羅宋湯酸甜開胃,茄膏的味道恰到好處,更有大大粒和牛;兩款濃湯下肚已經有飽腹感,午餐可以單點一個濃湯也已經足夠😆  ᐅ 沖繩汁燒大根豬軟骨 $35 豬軟骨及蘿蔔燜得軟腍入味,特別是蘿蔔十分鮮甜而入口即溶,熬出的汁料拌飯亦是一流 ᐅ 豚肉壽喜燒 $35 包括三大塊厚切豚肉、少量蔬菜及芋絲,燒喜燒汁並不如專門店般濃味,調味更加家常;豚肉久煮後有些少韌,順著紋理吃的話就沒有問題

[一汁]
ᐅ 法式龍蝦濃湯 $49

ᐅ 一汁一菜和牛羅宋湯 $49

[一菜]
ᐅ 沖繩汁燒大根豬軟骨 $35
沖繩汁燒大根豬軟骨

ᐅ 豚肉壽喜燒 $35
豚肉壽喜燒
题外话/补充资料: 午餐點一個濃湯其實已經會有飽腹感,可以選擇一湯 + 一飯
2023-04-25
沖繩汁燒大根豬軟骨
豚肉壽喜燒
呢間既湯真係好好味😋特別係佢既「法式龍蝦濃湯」經過見到都會想飲😍好有大量龍蝦殼熬製出黎既味道🦞第2位最受小熊喜愛既就係「北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯」幾乎每次嚟都係飲呢兩款湯😆😆(次次都俾佢吸引左搞到冇得試其他🙈).以湯為主打佢有一系列既套餐~一set我配左「沖繩汁燒大根豬軟骨🐷」跟白飯,而另一set就叫左「田舍鯖魚味噌煮🐟」加埋期間限定既「仿松葉蟹棒馬鈴薯沙律🥗」同埋🌸櫻花蝦味噌漬飯 (要另外加$10)+蜜桃紅茶🍑成個感覺直程係日本咁樣樣野都唔算多但有好多碟,夾埋黎食岩岩好唔會太飽既feel🙆🏻‍♀️特別讚嘅係佢嘅汁燒大根(白蘿蔔)真係好入味😍 同埋我好鐘意食既薯仔沙律🥔by the way, 比起印象中進步咗以前係用紙碗,而家用靚靚嘅日式餐具🍱🍢體驗好好多~ 最後一提佢好似係金鐘太古廣場開咗新分店,港島嘅朋友可以trytry😌
  • 法式龍蝦濃湯
  • 北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯
2023-04-28 77 浏览
前陣子好多人介紹,今次見到朗豪坊有得堂食嘅一汁一菜,就決定試下😍 有我鍾意嘅簡約和風裝潢,食物走輕食路線,非常適合節奏急速嘅香港人🤭💬 北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯粟米湯質感比較濃稠,味道香甜且有淡淡豆乳味,而雞肉略帶鹹味,仲有西蘭花同紅蘿蔔;整體唔會太重味,感覺幾健康😁回頭食: ⓨⓔⓢ💬 沖繩汁燒大根豬軟骨豬軟骨肉質唔韌,吸收哂沖繩醬汁,同大根一樣非常入味,相對咸少少,送飯一流😁👍回頭食: ⓨⓔⓢ💬仿松葉蟹棒馬鈴薯沙律材料用咗仿松葉蟹棒、青瓜、紅蘿蔔、洋蔥、馬鈴薯、烚雞蛋碎、蛋黃醬,馬鈴薯軟硬適中,加埋青瓜同紅蘿蔔嘅爽脆,充滿多層次嘅口感,味道方面甜甜的醬料帶點點酸,飯前食更提升食慾🤭回頭食: ⓨⓔⓢ💬蜜桃紅茶對我嚟講略甜,所以加入少少水去飲用,而當中嘅蜜桃味道撲鼻而來嘅香味係正嘅🤭回頭食: ⓨⓔⓢ雖然佢係走簡約輕食風,但份量其實都唔少,食完滿滿飽足感,而如果係keep fit當中嘅靚靚們,可以揀「一汁一菜」嘅配搭,即係一個湯一個餸菜,有營養之餘又唔會吸收太多澱粉🤭❤️一汁一菜 (朗豪坊)❤️ 旺角亞皆老街8號朗豪坊B2層26-27號舖❤️39051166▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂@ham

💬 北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯

💬 沖繩汁燒大根豬軟骨

💬仿松葉蟹棒馬鈴薯沙律

💬蜜桃紅茶
回頭食: ⓨⓔⓢ

❤️一汁一菜 (朗豪坊)
❤️ 旺角亞皆老街8號朗豪坊B2層26-27號舖
❤️39051166
▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂
@hamm.eat.alot
ʕ⁠っ⁠•⁠ᴥ⁠•⁠ʔ⁠っ
2023-04-24 84 浏览
最近見到朗豪坊開咗間簡約風格嘅日式洋食餐廳,長期都好多人食,餐廳裏面坐得舒服😌環境幾好~✨高麗菜野菌豆乳濃湯 $39 | 3/5呢個湯好足料,有好多雞肉同埋菇喺裏面👅好有飽足感,加埋豆乳忌廉湯質感,飲呢個湯已經好滿足😋✨北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯 $39 | 3/5對比起野菌湯,呢個粟米湯就比較稀少少🙋🏿‍♀️粟米好清甜🙋🏿‍♀️仲有西蘭花同蘿蔔🙋🏿‍♀️雞肉都係大大嚿好食😋✨濃香牛肉野菌咖喱飯 $59 | 4/5呢碟咖喱飯比我想像中大碟😍好有滿足感🤣咖喱汁辣道比較溫和,唔會話辣到食唔到🤣但係咖喱香味濃郁,牛肋肉比較腍滑,入口易咬~加上日本產米,好惹味😋✨吞拿魚昆布伴秋葵 $35 | 3/5秋葵爽脆清甜🙋🏿‍♀️吞拿魚沙律味道突出👅而且係一道好健康嘅料理🙋🏿‍♀️

✨高麗菜野菌豆乳濃湯 $39 | 3/5

✨北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯 $39 | 3/5