2016-06-12 525 浏览
原汁牛腩粒湯米粉 - 真係嘩一聲,以為係肉碎湯米粉! 所謂牛腩粒總數得4小粒,又老又 "un",淨係得花椒八角既味,完全無牛腩味,唯一就係個米粉底好大個囉!蠔油生菜 - 凍冰冰既,普通一碟白灼生菜,無乜特別。
原汁牛腩粒湯米粉 - 真係嘩一聲
,以為係肉碎湯米粉! 所謂牛腩粒總數得4小粒
,又老又 "un",淨係得花椒八角既味,完全無牛腩味
,唯一就係個米粉底好大個囉!
蠔油生菜 - 凍冰冰既
,普通一碟白灼生菜,無乜特別。
2016-06-12
2015-11-17 631 浏览
下午茶一到, 個個都走去排隊, 大排長龍, 呢度長者比較多, 所以排隊時間會再耐少少, 不過有平野食都冇咩所謂。呢度之所以咁吸引長者, 完全是因為大部分的食物都好o岩佢地, 而且價錢好平, 2X蚊可以食到一個粥餐, 我都唔執輸, 叫左一個。魚粒粥+炒麵, 燒賣配熱檸水($26)- 咁多野都只係26蚊, 平平平, 本來想食鯇魚片, 但這個平好多次餘又多野食, 所以食魚粒粥, 但發現粒粒魚肉無刺, 入口好安全, 雖無魚片鮮甜, 但都有陣陣魚味, 加上又綿又稠的粥, 無得彈炒麵比較乾, 混合甜麻醬食比較好, 偏油但有咸香, 配上多肥少肉的燒賣, 味道確不錯, 但見到咁多脂肪, 都要留一留力。性價比高, 可再黎ENCORE~

性價比高, 可再黎ENCORE~
下午茶
2015-07-18 533 浏览
都算幾好食既云吞面佢係細蓉所以好鬼細碗,三粒云吞,細細粒但十足料。湯底幾甜,面唔會太淋,簡水味少,加醋食一流!敗笔係店内無潮州辣椒油!紅豆冰夠大杯,豆夠多甜度適中,有啲似三四年前既大家樂紅豆冰!
都算幾好食既云吞面

敗笔係店内無潮州辣椒油!
2015-07-18
  • 細蓉
  • 紅豆冰
2012-07-27 321 浏览
老闆點名要吃中菜 飲茶怕是趕不及 吃炒飯的時間卻也大把 不好意思拍大伙的套餐 這篇就講講我的 柴魚花生排骨粥吧粥底綿滑 米粒也都開了花 入口咸香 一口下肚 被冷氣吹的僵硬的我終於解凍再來細細看下我的午餐 面層有一卷蔥花絲 而撈起的內容也算是豐富 花生粒下的足 口感也夠淋 不過柴魚塊就比較硬了 有點難入口 另外三四件排骨也是同樣'柴'而不爛 不過我的概念裡 粥料和湯料的骨頭 精髓已入汁 也就足矣 而快餐的使命 也是圖在快捷 倒也有點羨慕吃飯吃面的同事們 擔心胃消化力不足的我只能吃些好咬的主食 暖了胃填饱肚 下午继续工作
老闆點名要吃中菜 飲茶怕是趕不及 吃炒飯的時間卻也大把
不好意思拍大伙的套餐 這篇就講講
我的
柴魚花生排骨粥
柴魚花生排骨粥

花生粒下的足 口感也夠淋

2012-07-26
2012-05-07 158 浏览
前些日子朝早要啃快餐作早餐,命比苦瓜更苦,「一」的早餐亦差不多試遍,她們的炒滑蛋也吃了兩次,第一次被賣相所騙,第二次吃真一點,才發現原來有八成蛋是炒好備用,待客落單時才淋上鮮蛋漿,令人覺得疑幻似真的滑蛋;至於啡茶,談不上好,純粹是比場內其他餐廳做得好。
$26 (早餐)
用餐优惠
團購、信用卡優惠
2012-01-26 131 浏览
歲末中趕頭趕命的一天,著老弟去替買些吃的,他問吃些甚麼,我說隨便,反正樓下餐廳的味道也是合著眼也可知。結果是一粥麵的照燒雞扒飯,而近年的餐中也會加入沙律,那是廿年前剛搬來時美心快餐時代所沒有的,是廿一世紀的健康潮流。至於味道,雞扒叫醃得夠味,飯太立口,叫做吃得飽,吃完繼續開工。
外卖自取
2011-10-28 121 浏览
宵夜真係好鬼抵, 叫左個細蓉 + 凍咖啡, 驚喜既係好似廿幾三十蚊, 好平.... (sorry, 其實我對數字錢銀唔太敏感)而且凍咖啡竟然係冰震.... 真係幾貼心!! 唔會比d 冰溶到淡左味!! 細蓉 (即雲吞麵) 雖然無旺角果d 咁正, 雲吞細粒左d, 不過d 蝦好爽口, 麵無咩鹼水味, 咁既價錢... 真係好抵又好味!!夜媽媽想食個健康d 既宵夜真係一個唔錯既選擇!!
宵夜真係好鬼抵, 叫左個細蓉 + 凍咖啡,

麵無咩鹼水味, 咁既價錢... 真係好抵又好味!!

夜媽媽想食個健康d 既宵夜真係一個唔錯既選擇!!
2011-10-18
2011-04-19 98 浏览
晚上七時多到達,正值晚飯高峄期,無可避免地等了一會~可能由於人客太多,執枱姐姐勁互相卸膊,可以扮睇唔到就扮睇唔到,唔願執枱,就算「不幸」被人客叫到要執枱,都好像蝸牛一樣走過來,又像烏龜一樣慢手慢腳逐件執。從未見過這樣慢動作的人……幾乎每次晚市來這裡都會叫菠蘿生炒骨,今次也不例外~這裡的生炒骨即叫即煮,所以是要等號碼的~不過等待是值得的!菠蘿生炒骨餐$44,包括例湯白飯和香茶,小貴,不過水準不錯~菠蘿生炒骨新鮮炸起再用甜酸汁兜勻,肉外面又脆又酸,粉不會太厚,中間的肉醃得入味又鬆化,還有些肉汁~雖然知道一定有用鬆肉粉,但出來的效果好吃就得啦!菠蘿也不欺場,雖然應該是罐頭菠蘿,但吃下去的味道有如新鮮菠蘿,我也分不出來了!好味!白飯通常都不過不失,不過今次一扒入口,飯竟然是半生不熟咬到硬米……拿去換了另一碗後就沒事了。=_=湯是味精湯,也算了。順帶一提,這裡的腸粉是新鮮拉的,勁新鮮香滑好味!又是必食!這裡的菠蘿生炒骨好吃過很多大酒樓,而且次次水準都很高,吃過十多次只試過一次有些少失準,原因是外皮不脆~所以每當想吃好味生炒骨這裡就是不二之選!一定會再來!
晚上七時多到達,正值晚飯高峄期,無可避免地等了一會~

幾乎每次晚市來這裡都會叫菠蘿生炒骨,今次也不例外~

這裡的生炒骨即叫即煮,所以是要等號碼的~不過等待是值得的!

白飯通常都不過不失,不過今次一扒入口,

湯是味精湯,也算了。

順帶一提,這裡的腸粉是新鮮拉的,勁新鮮香滑好味!又是必食!

2011-04-17
  • 菠蘿生炒骨
2010-07-23 102 浏览
今曰lunch,去到叫個穩陣大路嘢:火腿豬扒飯$23.5走飲品,個收銀叫我拍八達通,我見到$29,我問收銀咩唔係$23.5嗎?佢話焗豬扒飯係$29。我話我係要火腿豬扒飯$23.5,佢並末覆單就亂入,然後佢仍叫我啪咭。我話佢末改價錢,八達通機顯示仍係$29,我問佢點解我要啪?另一資深收銀員解釋原來已落咗八達通機取消唔到,叫我啪完咭,再比返$5.5。咁都得!取了飯,賣相一般,橙色汁滿碟,飯淋淋,入口便先知唔穩陣!火腿很咸,唔知佢用咩牌子,豬扒很薄又很'un'、多根,我以為自己食近柴皮鞋牛扒。食了1/3終於頂唔住,算吧走人。
咁都得!

食了1/3終於頂唔住,算吧走人。
2010-07-23
$23.5
2010-04-05 104 浏览
雲吞牛坑腩撈面牛坑腩炆得好淋,好入味,但八角味太重,而且牛腩得三舊,四舊會合理d。蘿白亦炆得好淋,推介之作。而隨撈面配上的清湯就好一般,用味粉開的。
雲吞牛坑腩撈面
2010-04-01
2010-03-07 99 浏览
二月下旬也有送粥探病的時候,是日收工已近八時,分心不下煲粥探朋友,趕忙下到附近買了兩碗蠔豉瘦肉粥就飛的到美孚。粥送到去時已經涼了,朋友胃口麻麻只能兩口,自己還沒有時間吃晚飯,剩下的就由自己待辦,味甜但不綿厚,蠔豉分量不少,但感覺上是粥有粥味,碼有碼味的生滾粥,連鎖出品,收費不平也不好吃,只是比海皇少半分師傅味道就是了。話說回來,住醫院的日子絕不好過,閒聊至十時許,待惡姑娘發火才執包袱走,祝朋友早日康復。
二月下旬

只是比海皇好。
$38 (其他)
2010-02-09 64 浏览
二月上旬回家了,忙得不可開交的清理執屋趕過年日子,執到手軟又清垃圾嵌書檯嵌到腳軟,走下商場找點吃的,結果士別兩月刮目相看,新商場感覺如萬花筒。簡吃,不想到MX吃四寶飯,打道到樓上的一粥麵,一碗細蓉可抵上兩小時,又另加了蠔油菜芯。收銀入單,廚部另有機出單,拿著籌坐下等吃就好了,人客雖多卻避免了人龍問題,等了三分鐘有得吃。細蓉玩傳統演繹,羹在下麵在上,湯底味淡偏甜還不如沾仔記下重羅漢果味道佳,麵質偏軟欠爽勁,還幸不著「鹼水效應」,對於化學敏感的人來說,是佳音,慢慢吃也總算吃得完,雲吞只吃了半口,摺口吃起來突戛,包紮功夫認真麻麻,而蓉浸湯中,湯亦帶「粉」味,實是走蓉亦非損失。要靠綠色朋友消消膩,另加$12的油菜,切得粗枝大葉,量不少卻是條條瘦削如柴,勉強吃掉芯位,其餘枝葉難消化,就不去碰了,比較起來黃枝記$18的菜芯粗圓纖嫩,選材上有心很多,也是自己不喜歡大部分連鎖餐廳事事得過且過的原因,當客人是傻的嗎?
二月上旬

最好吃是麵,其餘配料很濫。
一看就只餐廳在選材上「幾有心」。
今天雲吞麵店兼賣漢堡,真是豈有此理!
今天雲吞麵店兼賣漢堡,真是豈有此理!
2009-12-09 67 浏览
是日好夜先收工番屋企,0係屋企樓下想求其搵少少野填飽個肚,試下新開的一粥麵~~見到有個宵夜麵餐忍唔住即刻order,因為廿蚊都唔駛有個麵同埋有即磨咖啡,好抵雲吞米粉雲吞有四大顆,算係抵食,不過用料都唔係太新鮮,同埋皮偏厚~~所以填肚就okay,其他的不大期望熱咖啡好慶幸都係快餐即磨咖啡最愛飲了~~用的咖啡奶好滑,整體杯咖啡唔算濃,但係我覺得都唔錯之前宵夜時間又多左個choice = ]
是日好夜先收工番屋企,
0係屋企樓下想求其搵少少野填飽個肚,
試下新開的一粥麵~~
見到有個宵夜麵餐忍唔住即刻order,
因為廿蚊都唔駛有個麵同埋有即磨咖啡,好抵

雲吞米粉
雲吞有四大顆,算係抵食,
不過用料都唔係太新鮮,
同埋皮偏厚~~
所以填肚就okay,其他的不大期望

熱咖啡
好慶幸都係快餐即磨咖啡
最愛飲了~~
用的咖啡奶好滑,
整體杯咖啡唔算濃,但係我覺得都唔錯

之前宵夜時間又多左個choice = ]
一粥麵---宵夜套餐:鹹瘦肉豬紅粥~配蝦米蔥花腸粉日期:2009-11-04 在"一粥麵"(青衣長發商場分店)買了"宵夜套餐:鹹瘦肉豬紅粥~配蝦米蔥花腸粉"($19.5)。腸粉附設豉油、甜醬和芝麻花生醬各一包。1.鹹瘦肉豬紅粥---粥內有鹹瘦肉絲和豬紅。粥底尚算稠身,口感綿滑,米香略淡,豬骨味十足,略鹹了點。鹹瘦肉絲份量算多,肉質略嚡,味道鹹香。豬紅軟滑彈牙。整體質素不俗。2.蝦米蔥花腸粉---腸粉卷著蝦米和青蔥,加上烘芝麻、豉油、甜醬和芝麻花生醬。腸粉厚薄適中,口感滑溜。米香、蝦米香和蔥香足夠。蘸上豉油、甜醬和芝麻花生醬,非常惹味。
日期:2009-11-04

2009-11-04
$19.5
2009-10-23 55 浏览
呢一日返學之前,見有時間。就過黎呢度食個早餐,明明青衣城都有間,我點解要黎呢間。因為呢間無咁多人,坐都坐得幾舒服。馬碲牛肉腸粉都算幾滑既,佢地係即叫即整。味道唔錯,馬碲同牛肉既份量都算適中。而牛肉就係免治牛肉,幾好食既。鮮奶麥皮同呢個早餐一都唔夾,不過我唔鍾意食粥。所以就食麥皮。同大記既無也乜分別,不過呢隻已經加左煉奶架啦。冰鎮奶茶好夠凍呀,不過就略甜。可能無左冰沖淡個甜味,但味道依然唔錯。好有茶味。呢餐都唔錯架,有腸粉又有"粥"食。算係咁啦,不過有餐係唔包飲品架。
間,我點解要黎呢間。因為呢間無咁多人,坐都坐得幾舒服。

馬碲牛肉腸粉
都算幾滑既,佢地係即叫即整。味道唔錯,馬碲同
牛肉既份量都算適中。而牛肉就係免治牛肉,幾好食既。
鮮奶麥皮
同呢個早餐一都唔夾,不過我唔鍾意食粥。所以
就食麥皮。同大記既無也乜分別,不過呢隻已經加左煉奶架啦。
冰鎮奶茶
好夠凍呀,不過就略甜。可能無左冰沖淡個甜味,但味
道依然唔錯。好有茶味。

品架。

2009-10-22