2015-12-22 1267 浏览
灣仔有一間野葛菜湯專門店,從很多年前開始已經是獨沽一味,全舖只賣一種產品--野葛菜湯。他們的野葛菜湯遠近馳名,在舊一輩的灣仔街坊中可謂無人不曉。據家人説,數數手指這店已開業超過六十年,店名的由來源於很久以前他們逢星期三都休息,為提醒街坊所以以此命名。街坊們每當身體違和有上火情況,或缺乏湯水滋潤清熱,都會來飲番碗,以解燃眉之急。有這麽多街坊支持,皆因該店用料上乘,火喉十足。前幾天剛好經過這店,當然都要飲番碗滋潤一下。由於物價飛脹,每碗湯的售價已由小時候的$3一碗加價到現時$10一碗了。驟眼看來,店舖裝修這麼多年也沒有大改變,大大個的湯桶,枱面永遠放著兩碗供調味的鹽,亦有幾碗預先放涼的野葛菜湯做display,簡單懷舊。而這裡的野葛菜湯咁多年來仍是那麼真材實料,入口甘甜順喉,清熱潤肺,店主話落少少鹽吊味,更有聚火功效。現代香港人生活急促,OT捱夜是家常便飯,往往缺乏湯水滋潤,這也説明了這老舖的存在意義——讓一衆街坊可省略了煲湯的時間,同時可得到滋養調理的功效。但願這樣的老舖可以經營下去,繼續造福灣仔的街坊們吧。
2015-12-03
$10 (其他)
2015-08-08 693 浏览
在旺角的时候因为肚子实在装不下就错过了,这次在湾仔走的又累又渴,决定来一碗试试,陆续都有路人顺便喝一碗,味道甘甜,不苦,虽然这种天气来个冰冻会很爽,可是这个凉茶没有冰冻但是喝完很解渴,十块钱一碗,对于解暑下火的凉茶,我觉得挺好的,加上以前家里夏天会经常煮草药凉茶,所以我蛮推荐这种饮料,不错!
2014-12-12 1420 浏览
天氣乾燥,又經常在外用餐,心火極盛。路過三不賣,豈能不來一杯野葛菜水清熱下火呢!三不賣的野葛菜水$10,較為清澈輕柔,入口甘甜溫潤易入喉,沒有九龍城陳仔般沉郁厚重,較為容易討人歡心!飲下一碗,喉嚨煞是滋潤,回味無比!
2014-12-12
$10 (其他)
2014-07-06 1423 浏览
香港人湯水小之又小,天時暑熱,路經此地必飲之選,飲完重要買多一支回家.野葛菜水:清香好重似菜乾味及羅漢果味,入口清甜令人有清熱消暑解渴嘅感覺.真係想日日當水飲.

真係想日日當水飲.
野葛菜水
2014-06-26
外卖自取
$27 (其他)
野葛菜水
2014-02-08 1343 浏览
因為平時食煎、炸、辣嘢太多喇,所以每逢路過莊士頓道一帶,我都會特登去「三不賣」買返支葛菜水飲。 一支$25,一碗/杯$9。店只有一張小小吧枱,上面有兩個類似湯煲藏於枱裡,客人叫後就𢳂落碗內,可按個人喜好落鹽調味。 葛菜水有濃郁羅漢果味道,飲落味道似西洋菜湯,清熱止渴。

葛菜水有濃郁羅漢果味道,飲落味道似西洋菜湯,清熱止渴。
2013-11-08 984 浏览
因為近日遲睡早起,身體積累虛火,口腔有點腫痛。幸好經過三不賣,立即買了二碗葛菜水堂食,過了一會兒已經感覺沒那痛。做完一點事後,我專程回去三不賣,買了一瓶葛菜水($25)回家,第二天喝完後口腔完全不痛了。P.S. 一直都不知道"三不賣"是指什麼,原來"三不賣"的意思是 「不夠材料不賣,不夠火喉不賣,地方不夠乾淨不賣」

葛菜水
2013-11-02
葛菜水
2013-09-21 745 浏览
跟食友在附近有飯局,空氣中傳來羅漢果及葛菜的香味,突然間很懷念三不賣的那一碗葛菜水。由$6飲至今時今日$9,水準多年不變,門前不論在什麼日子,總是有人在站著喝一碗,喜歡的更加會買一枝回家慢慢享用。冬天時,在下多數只要熱氣騰騰的,到了秋夏日子,還是暖和一些易入喉。自己喜歡在喝之前下點鹽,令到味道甘甜中帶少許咸味,生津解渴,平服肝火,火候又夠,好飲。
2012-01-31 638 浏览
早排喉嚨有 D 癢,見網友話『三不賣』 D 野葛菜水清熱下火,於是放工落灣仔整碗試試。去到都見幾多人幫襯,飲完喉嚨都舒服 D,到第二日訓醒喉嚨就乜事冇 lu,果然唔係浪得虛名,真厲害!
2012-01-09
2011-04-20 441 浏览
街上總很容易買到野葛菜,但專賣野葛菜的卻只有2家,一家在旺家,一家就是這,店每次經過都是人頭湧湧。喝過幾次,味道是有點淡,不及公司附近的另一家店來得有效果。但野葛菜對清肝火,煙酒過多很好,所以經過時來一碗也不錯的。但價錢是八元一碗,現在涼茶都總五元加到八元,升幅直達50%以上,看看自己的薪水,也不及涼茶的升幅多。
街上總很容易買到野葛菜,
但專賣野葛菜的卻只有2家,
一家在旺家,一家就是這,
店每次經過都是人頭湧湧。

喝過幾次,味道是有點淡,
不及公司附近的另一家店來得有效果。
但野葛菜對清肝火,煙酒過多很好,
所以經過時來一碗也不錯的。

但價錢是八元一碗,現在涼茶都總五元加到八元,
升幅直達50%以上,看看自己的薪水,
也不及涼茶的升幅多。
2011-04-20
2011-03-11 382 浏览
今日去覆診行過,又覺得自己有少少熱氣,就去三不賣飲碗野葛菜水。由細到大我都係o係灣仔生活,小時候放學我會經過呢度,真係唔講笑,大老遠都聞到佢陣香味,有時真係唔夠零用就冇得好講,有錢o個日通訊我都會忍唔住行埋去整返碗。而且總係搵唔到另外一間同佢比(就算係佢自己分店,我都唔會去,我只會o黎呢一間飲)。賣茶個姨姨通常都怕太熱燙親客人,佢會斟暖葛菜水出o黎俾客人;但係我偏偏喜歡飲熱的,因為感覺上見效快,飲完個身暖晒。煲成十個鐘,又足料,加少少鹽,即刻好飲過街邊食飯o個o的餿水。我自己就牙肉腫痛最見效。一碗熱的快快飲完,牙肉有少少痺,之後就唔再痛。可能我個人係熱底吧!我男朋友飲完,朝早起身喉嚨都冇咁多痰,而且有都唔深色。我問過姨姨咩叫三不賣,佢話唔乾淨,唔足料唔賣,唔乾淨唔賣,同火候不夠唔賣。有時我見o的人飲飲o下覺得唔夠鹽又再加,佢都唔會俾個人將支羹放返落個鹽碗度,而係即刻拎去洗,可見一斑。佢o地又都好串o下o既。我試過年三十晚去搶埋最後兩支(真係要同人搶的呀),我一買埋佢已經收檔,而當時只係七點半(當然,依家佢o地就話閂九點半,早十零年,佢o地係收七點的)。當時問佢,你新年放幾耐,佢話成十五

佢o地又都好串o下o既。我試過年三十晚去搶埋最後兩支(真係要同人搶的呀),我一買埋佢已經收檔,而當時只係七點半(當然,依家佢o地就話閂九點半,早十零年,佢o地係收七點的)。當時問佢,你新年放幾耐,佢話成十五定唔知二十先開。唉,好彩買o左兩支o者~~嚇死人咩~~

今日我企o係度飲o左一碗,再買多一支返公司慢慢嘆。
祖業係好難守,不過在我看來佢o地認真對待碗葛菜水o既態度,應該可以繼續多好多代。當灣仔o既舊人舊事一路消失,三不賣就成為o左一個灣仔街坊的集體回憶了..
2011-03-10
$31 (其他)
2010-11-02 215 浏览
來到香港後,常常經過涼茶舖但卻從來沒買過,這次來到旺角,偶然經過書上介紹的"三不賣",就抱著嚐鮮的心情買來喝喝看老闆人不錯,問我要不要加鹽,我還囉嗦的反問他為什麼要加鹽,一般人加不加之類的.....但他很有耐心的跟我建議可以加一點點試試!!買了外帶樽裝的大小,23元,喝了一口.....這味道也太妙了吧!一開始被這味道嚇到,但慢慢喝,發現他溫溫熱熱的,而且真的會回甘,感覺真的是很健康的東西~下次需要清熱解火時,會再去買的
來到香港後,常常經過涼茶舖但卻從來沒買過,

真的有回甘~

老闆人不錯,問我要不要加鹽,
我還囉嗦的反問他為什麼要加鹽,一般人加不加之類的.....
但他很有耐心的跟我建議可以加一點點試試!!

買了外帶樽裝的大小,23元,
喝了一口.....這味道也太妙了吧!

一開始被這味道嚇到,
但慢慢喝,發現他溫溫熱熱的,而且真的會回甘,
感覺真的是很健康的東西~

下次需要清熱解火時,會再去買的
2010-10-28
1 分钟 (外卖自取)
  • 野葛菜水
剛剛食完D唔健康嘅牛什做午餐,點知一碗仔牛什唔夠飽,諗起隔離街有另一間出名嘅小食店泉昌食臭豆腐,去補多嚿填飽個肚先! 途經每次去灣仔都會去飲嘅三不賣,今次都唔例外,食熱氣嘢前飲返支打定底穩陣!! 最後買咗兩支返公司,一支自己飲一支請人飲。不過唔係人人都鍾意呢種味,有D同事好鐘意飲,有D飲咗一啖勁話好怪,同事話似菜乾湯味,我都同意,不過就好味過菜乾湯好多。呢度的葛菜水真係好有效,每次熱氣到牙肉腫晒,隊返一支半支熱氣必清,有效過勁賣廣告嗰D清X號。葛菜水嘅秘密就係因為佢有勁多水溶性纖維,一定多過半個生菜嗰隻"爸爸mini"飲品,有助腸通暢通。正所為腸通暢通,熱氣就自然消喇!不過唔好一次過飲太多,頂龍一支就夠,唔好令你嘅腸通太暢通。咁天然又健康又好飲嘅嘢係邊度搵,唔洗講咁多,5分!

2010-10-14
2010-09-02 105 浏览
英皇格離行開過黎一定飲番碗呢個夏天我已經黎呢間店,飲過5次分店好似得2間一間尖沙咀一間灣仔$8 一碗,可以自由調味不過我喜歡原味唔出聱會比"和暖"你飲,有d人會要求熱飲/凍d....
英皇格離

行開過黎一定飲番碗

呢個夏天我已經黎呢間店,飲過5次

分店好似得2間

一間尖沙咀一間灣仔

$8 一碗,可以自由調味

不過我喜歡原味

唔出聱會比"和暖"你飲,有d人會要求熱飲/凍d....
2010-09-02
2010-09-01 159 浏览
This shop says its 野葛菜水 have some kind of curative effect on constipation, heatiness...Since I reckoned my acne was going to outbreak soon, it reminded me the old people claimed that drinking chinese herbal tea did help.It costs $9 per cup for take away which is reasonable. I thought 野葛菜水 is bitter but it tastes like the watercress soup, fresh and sweet as well.Does it help afterall? Not sure about that though.Yet it is quite a healthy drink if you don't want soft drinks/ bubble tea kind of sw

Yet it is quite a healthy drink if you don't want soft drinks/ bubble tea kind of sweetened drinks.
2010-07-25 49 浏览
食左成日野!!!咁岩見到佢!!又食到有d口乾就飲返碗!!!叫了碗野葛菜水::::一啖飲哂!!!呀!!!!!!飲完好似!!!全部熱氣清哂咁!!!好清新呀!!!勸龥各位兄弟:::每次食左成日熱氣野!!!都一家要搵返間涼茶鋪!!!醫一醫!!!果幾蚊真係唔慳得!!!
食左成日野!!!咁岩見到佢!!又食到有d口乾就飲返碗!!!