2023-06-14 78 浏览
兆萬對面開左間台式餐廳位置雖然係一樓但都好容易搵到 裝修光猛 坐得都好舒服-香酥排骨滷肉飯便當超大塊香酥排骨 炸得好脆炸粉唔會好厚岩岩好 滷肉飯用左珍珠米 粒粒分明-蟹肉魚籽椒麻拌麵便當鍾意食麻可以試呢個 唔算辣但好香椒麻味好惹味蟹肉加魚籽呢個配搭更加係我最愛👍🏻夏天唔想食太熱既野岩晒-山茶花烏龍奶蓋-茉莉毛尖奶蓋餐有野飲跟亦可加錢custom配料-台式滷味好多款式 最重要係有水蓮水蓮仲要好新鮮 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻豬耳滷水糖心蛋豆腐牛舌抹茶麻糬愛玉食完最黎order埋個甜品抹茶雪糕加麻糬放面下面有愛玉係底咁樣食都好好味估唔到愛玉唔一定要配檸檬🤭 食咁多野埋單都唔洗300真心抵食下次想食台灣野可以再黎👍🏻

兆萬對面開左間台式餐廳

食咁多野埋單都唔洗300
真心抵食
下次想食台灣野可以再黎👍🏻
香酥排骨滷肉飯便當
放工同朋友去旺角行咗一陣,就見到樓上鋪有間新開嘅台灣餐廳。除左晚市、午市都有套餐食。仲可以帶動物入餐廳一齊食嘢,旺角好少有可攜帶動物一齊進餐嘅餐廳。下次帶埋貓奴朋友再去。座位非常舒適,朋友們可靜靜地談心。$56 椒麻拼盤(金錢肚、牛舌、大腸)三樣內臟嘅份量都非常多,非常入味。金錢肚好爽口,牛舌食落好有彈性,大腸亦好爽口。微辣再加滷水汁,全部都好有味同牛味。$72香酥雞球拌麵便當雞球分量超多,外面雞球炸粉唔會太厚,薄薄一層包住好雞肉,一咬落去有雞油流出超Juice.安平蝦卷 $38蝦卷非常新鮮彈牙,外皮好薄,蝦肉多。非常香口酥脆。 $82 蟹肉魚籽滷肉飯便當超多蟹肉同魚籽,滷肉粒好大粒。 茉莉毛尖 跟餐超清新嘅茉莉茶香味古早味冬瓜茶 跟餐堅古早,帶有煙熏味重料嘅冬瓜茶。幫助食完炸嘢食降下火。娃娃菜 $10超大碟好清甜杏鮑菇$10 + 海帶$10估唔到餐廳會用兩種食材去做一個咁靚嘅擺盤。仲要份量多,超抵食水蓮 $18香港好少有得食台灣先有嘅蔬菜,難得今日有得叫水蓮,當然要回味下台灣味道。水蓮煮到好爽口。係旺角來講真係性價比高、碟碟份量超大,價錢超優惠。下次會再同其他朋友試埋其他小吃。

座位非常舒適,朋友們可靜靜地談心。

$56 椒麻拼盤(金錢肚、牛舌、大腸)

$72香酥雞球拌麵便當

安平蝦卷 $38
蝦卷非常新鮮彈牙,外皮好薄,蝦肉多。非常香口酥脆。

$82 蟹肉魚籽滷肉飯便當
超多蟹肉同魚籽,滷肉粒好大粒。

茉莉毛尖 跟餐
超清新嘅茉莉茶香味

古早味冬瓜茶 跟餐
堅古早,帶有煙熏味重料嘅冬瓜茶。幫助食完炸嘢食降下火。

娃娃菜 $10
超大碟好清甜

杏鮑菇$10 + 海帶$10

水蓮 $18

2023-06-08
  • 椒麻拼盤(金錢肚、牛舌、大腸)
  • 安平蝦卷
  • 蟹肉魚籽滷肉飯便當
  • 古早味冬瓜茶
  • 水蓮
🩵 之前行過西洋菜街都有留意到有一間樓上舖擺咗好多隻bearbrick,原來係台灣餐廳: 三公!餐廳仲係寵物友善餐廳,可以帶寵物上去用餐。我上次去都見到有幾枱客人帶咗幾隻貴婦狗上黎食飯😆🩵 花枝丸湯 $38花枝丸比想像中大粒!湯就加咗好多蔥同炸蒜~🩵 鹽酥雞 $48鹽酥雞係🐼至愛!啱啱炸起熱辣辣,可以配埋紫蘇葉一齊食😊🩵 滷味有好多款選擇!我哋就揀咗以下👇🏼金錢腱 $25, 金錢肚 $22, 豆腐 $10, 滷水糖心蛋 $5, 豬耳 $14糖心蛋$5超抵!流心好正😋 其他份量都唔少,金錢肚同金錢腱都推薦~滷味唔算好鹹,整體都OK~🩵 蟹肉魚籽滷肉飯便當 $82便當包咗飯,飲品,同埋前菜☺️前菜係粉絲椰菜洋蔥冷盤。飲品就可以揀自己鍾意嘅茶,可以加錢要配料~蟹肉魚子拼滷肉呢個配搭比較新穎😆 魚子都比想像中多👍🏼🩵 香酥排骨拌麵便當 $72排骨超大塊!煎得香脆,伴菜嘅粟米芯都好食~麵質有少少似伊麵,連埋滷肉汁會有少少咸。🩵 跟餐飲品我哋嗌咗山茶花烏龍,同古早味冬瓜茶。冬瓜茶冇得揀甜度,我覺得略嫌有點甜🙈 反而山茶花烏龍就幾清新,凍冰冰啱晒夏天飲👍🏼

🩵 花枝丸湯 $38
花枝丸比想像中大粒!湯就加咗好多蔥同炸蒜~

🩵 鹽酥雞 $48
鹽酥雞係🐼至愛!啱啱炸起熱辣辣,可以配埋紫蘇葉一齊食😊

🩵 滷味有好多款選擇!我哋就揀咗以下👇🏼

滷味唔算好鹹,整體都OK~

🩵 蟹肉魚籽滷肉飯便當 $82
便當包咗飯,飲品,同埋前菜☺️
蟹肉魚子拼滷肉呢個配搭比較新穎😆 魚子都比想像中多👍🏼

🩵 香酥排骨拌麵便當 $72

主打台灣地道菜式有便當,拌麵,小食,滷味及甜品套餐更附送飲品🧋食物種類多元化環境裝修企理舒適😆四周擺放bearbrick玩味十足🤩餐廳座位寬闊坐得又舒服😌香酥排骨椒麻拌麵便當🍝我好喜歡食拌麵🍝,麵條煙韌吸晒醬汁,只是椒麻味唔算好辣🌶️,超大塊排骨好厚切香口鬆軟,仲有滷肉,玉米荀🌽,西蘭花🥦,紅蘿蔔🥕,洋蔥🧅及豆芽等配菜好豐富,食晒好飽滿🫄安平蝦卷滷肉飯便當🍛蝦卷食到粒粒蝦肉🦐,滷肉肥瘦相間再淋上滷肉汁拌飯一流👍,其他配菜有滷蛋🥚,炒冬粉,玉米荀🌽,西蘭花🥦,紅蘿蔔🥕,洋蔥🧅及辣菜脯等,口感層次豐富💯,份量太多最後仲食剩少少🤣甜不辣🥠甜不辣一碟有6片,表面煎至金黃色,內裡煙韌但外邊略為硬,但$12呢個價錢真係超抵食‼️🤑花枝丸湯🍲有3粒花枝丸🦑,口感爽口彈牙,湯底加左炸蒜及芹菜好香濃好味😋山茶花烏龍奶蓋🧋每次點飲台式飲品都必會加上奶蓋,口感幼滑,烏龍帶有淡淡茶香,烏龍同奶蓋是絕配,只需$5就能加配奶蓋🤭,再$5加配愛玉口感像啫喱好特別 (所有加配只需要$5)古早味冬瓜茶🧋套餐配冬瓜茶有濃濃好香冬瓜味,$5加配蒟蒻菓子份量好多,增添口感有嚼勁,夏天飲能消暑解渴柚子麻糬愛玉🍨柚子雪糕超清新,愛玉
主打台灣地道菜式
有便當,拌麵,小食,滷味及甜品
套餐更附送飲品🧋食物種類多元化

甜不辣

花枝丸湯🍲
花枝丸湯

山茶花烏龍奶蓋🧋
山茶花烏龍奶蓋(跟餐)

古早味冬瓜茶🧋
古早味冬瓜茶(跟餐)

柚子麻糬愛玉🍨
柚子雪糕超清新,愛玉酸酸甜甜好Q彈,$20加配濃乳布甸🍮,布甸一上枱已經見到“好動L”😂,味道濃郁牛乳好滑溜,麻糬口感煙韌,冰涼的口感消暑一流👍
山茶花烏龍奶蓋

整體質素好好,lunch時段便當更附送飲品小食,份量都好足夠,價錢相當抵食,係旺角地段性價比好高,若你懷念台灣菜可不妨去試試😋
2023-06-10
香酥排骨椒麻拌麵便當
安平蝦卷滷肉飯便當
甜不辣
花枝丸湯
山茶花烏龍奶蓋(跟餐)
古早味冬瓜茶(跟餐)
山茶花烏龍奶蓋
  • 安平蝦卷滷肉飯便當🍛
2023-06-11 25 浏览
旺角地帶嘅餐廳非常多,今次同朋友揀咗去台式料理,去咗三公食lunch,餐廳非常寬敞,環境舒適,坐位舒服,而且仲係動物友善餐廳,可以帶埋狗仔嚟一齊進餐!至於餐廳嘅lunch套餐性價比高,包括主食+白滷水三寶+古早味炒冬粉,餐飲仲係配台式飲品,超抵食,好值得再返嚟食!香酥排骨滷肉拌麵一大塊炸豬扒炸至金黃色,外皮香脆,扒肉肥瘦適中,唔會乾柴,肉汁非常juice! 而且配菜伴豐富,份量十足!拌麵整得質地偏淋身,油香味四溢,但食完不會覺得油膩。香酥炸雞滷肉拌麵金黃色的炸雞炸得非常香脆,而雞肉充滿肉汁,味道鮮甜,拌面同配菜非常豐富,份量十足!讚!台式飲品我哋升級咗飲品,揀咗百香果愛玉菓子 & 檸檬阿里山愛玉,兩杯台式味道酸酸甜甜,十分解膩又解渴!而百香果嘅果香比較出眾,大愛!另加,飲品可以再加錢加配料,好正!椒麻鴨舌台灣鴨舌油亮光滑,口感嫩滑,越嚼越香!椒麻拼盤(金錢肚,牛舌,大腸)份量十足嘅拼盤,包括有三種滷味,金錢肚、牛舌同大腸,滷得入味,再加上秘製醬汁同香料,味道十分麻香。餐廳內,仲會有桂花釀同琵琶膏賣,心郁郁即刻買咗一支桂花釀返去,之後就可以沖嚟飲下/整下甜品!🤩

香酥排骨滷肉拌麵

香酥炸雞滷肉拌麵

台式飲品
而百香果嘅果香比較出眾,大愛!
另加,飲品可以再加錢加配料,好正!

椒麻鴨舌
台灣鴨舌油亮光滑,口感嫩滑,越嚼越香!

椒麻拼盤(金錢肚,牛舌,大腸)

三公滷肉飯便當🍚滷肉好入味,送飯一流,有埋配菜,令到成個便當好豐富。香菇貢丸湯🍲有驚喜!清清地嘅湯底,配上三粒彈牙爽口嘅公園,飲晒成碗都唔會好膩!滷水💟滷水糖心蛋、雞翼、豬耳、大腸、鴨舌、娃娃菜、豆腐、甜不辣、金錢腱—同朋友都好鍾意食滷水,所以就叫咗唔同款試吓,不過其實便當入邊本身都有糖心蛋,便當好抵食!唔同嘅滷味都好入味,甜不辣送上嚟嘅時候仲係脆口、熱辣辣嘅!娃娃菜都好好味,唔會太鹹,但係又有滷水味🥰山茶花烏龍、山茶花烏龍奶蓋🧋最後同朋友叫咗兩杯嘢飲,兩杯都走甜,但係唔會完全冇味,好濃嘅山茶花同埋烏龍味,為呢一餐台灣菜畫上完美嘅句號。o(^▽^)o順帶一提,佢哋嘅午市Menu好吸引,好抵食,價錢優惠,喺旺角區嚟講性價比非常之高😍地方都好闊落,座位舒適,同朋友傾足兩個鐘🥰
三公滷肉飯便當🍚
滷肉好入味,送飯一流,有埋配菜,令到成個便當好豐富。

香菇貢丸湯🍲

滷水💟

山茶花烏龍、山茶花烏龍奶蓋🧋

• 甜不辣
  • 滷肉飯
2023-06-10 20 浏览
香酥排骨滷肉飯便當配山茶花烏龍奶蓋(走冰,無糖)排骨經過炸製,表皮變得酥脆,但內部仍然保持著肉質的鮮嫩,而且油脂均勻地分佈在肉中,不會讓人感到太油膩😋 酥脆的排骨、滷肉和米飯組成,口感完美地融合了鹹香和甜味😜 另外飲品是一款奶香濃郁、甜度適中的茶飲。茶的花香和土壤香氣的平衡度很好,奶沫蓋也輕盈而起泡。蟹肉魚籽椒麻拌麵便當配上螃蟹肉、魚籽、辣椒和芝麻,口感清新而美味。麵條煮得剛好,海鮮、辣椒和芝麻的組合好惹味啊,既辣又微甜🤤水蓮牛舌牛肉切成薄片,口感柔軟而帶有奶油般的質地,味道濃郁而香甜😋安平蝦卷酥脆可口的菜品。蝦肉充滿了汁液,口感十分鮮美,薄脆的外皮炸得剛剛好,不會太油膩。抹茶麻糬愛玉愛玉味道清淡,口感柔軟而有彈性,伴抹茶雪糕味道清新😋
香酥排骨滷肉飯便當配山茶花烏龍奶蓋(走冰,無糖)

蟹肉魚籽椒麻拌麵便當

水蓮

牛舌

牛肉切成薄片,口感柔軟而帶有奶油般的質地,味道濃郁而香甜😋

安平蝦卷

抹茶麻糬愛玉

愛玉味道清淡,口感柔軟而有彈性,伴抹茶雪糕味道清新😋
2023-06-08 34 浏览
今日同FD到兆萬買嘢,睇到對面新開咗一家臺灣嘢,價錢唔貴,咁試試。店鋪裝修得好溫馨,晚市平均70一個便當包埋飲品。凍黑糖濃乳愛玉果子,黑糖味好濃厚,不過唔會好甜。愛玉比得好足料,比到差唔多3分之一杯,唔錯。熱古早味冬瓜茶(便當搭配),冬瓜味好香,同樣唔會好甜,飲落好清爽。椒麻鴨舌,哩個前菜真係好開胃,鴨舌處理得唔錯,食落好麻辣,好食。臺式滷味揀咗鹵水溏心蛋,金錢腱同甜不辣。鹵水溏心蛋,蛋煮得火候啱啱好,蛋黃入口即化,好味。金錢腱煲得好軟爛,哩間鹵水汁唔會過鹹,金錢腱食落好似屋企自家制味道。甜不辣,哩個好似和滷味關係不大。甜不辣大大件有5-6件,炸得好香口,OK。香酥雞球椒麻拌面便當,哩份配料好豐富,有鹵肉,粟米仔,洋蔥等。鹵肉粒唔係切碎果種,係好似牛肉粒咁樣,食落好有口感。面拌得好夠味,有少少椒香味,全部食曬。抹茶麻薯愛玉,愛玉食落好清爽,青檸片加入有著畫龍點睛作用,成份甜品有著淡淡檸檬香,好食。

2023-06-07
  • 香酥雞球椒麻拌面便當
  • 凍黑糖濃乳愛玉果子
  • 抹茶麻薯愛玉
2023-06-08 31 浏览
今日又嚟到旺角掃下街,朋友介紹兆萬附近有一間台灣菜味道唔錯👍🏻,而且款式都幾多,環境都幾有氣氛,餐廳以木做主調🪵,感覺都幾舒服,今次出到嚟一於去試一試先🧊香酥排骨拌麵便當🐷 $72排骨外皮夠金黃香脆🤩,外皮又夠哂薄,仲加左少少胡椒調味,食落更加香口🤤,麵既質地都唔錯,配埋少量油香既肉燥,味道鹹鹹甜甜都幾唔錯👍🏻🧊冷-青玉冬瓜茶 餐飲加配$8係甜甜地既冬瓜茶之中加入酸酸味味既檸檬汁🍋,酸酸甜甜更加開胃👍🏻,下面仲有愛玉配合,增加口感,值得一試🥰🧊蟹肉魚籽椒麻拌麵便當🦀 $85蟹肉同魚子既份量都唔少,蟹肉都幾鮮甜唔腥🤩,麵條中加份椒麻既醬汁,味道都會有少少麻既感覺😋,上面加入洋蔥、肉燥、大蔥等等既配料,食落味道更加香口😍, 搞拌好每啖都會食到蟹肉,呢一個係cp值之選👍🏻🧊冷-古早味冬瓜茶配白玉子 加配$5冬瓜茶都比較甜少少,咁熱既時候飲都幾消暑,加入左煙煙韌韌既白玉子,感覺都幾似食緊湯丸,味道都幾正嫁🧊椒麻拼盤(金錢肚,牛舌,大腸)$56入面有金錢肚、牛舌同大腸🫶🏻,預先滷到入哂味👍🏻,醬汁食落重香料味同埋麻辣嘅感覺🤩,牛舌肉質都幾淋又夠哂味,大腸食落都幾正,又唔會太肥,整體味道唔錯😆🧊香

🧊香酥排骨拌麵便當🐷 $72

🧊冷-青玉冬瓜茶 餐飲加配$8

🧊蟹肉魚籽椒麻拌麵便當🦀 $85

🧊冷-古早味冬瓜茶配白玉子 加配$5

🧊椒麻拼盤(金錢肚,牛舌,大腸)$56

🧊香菇貢丸湯🐷 $38
香菇貢丸入面夠哂juicy💦,香菇味都突出,食落去幾彈牙,湯底味道偏鹹少少,而且加入炸蔥油同唐芹,味道更加香口👍🏻

整體嚟講呢一間餐廳嘅食物款式都唔少😍,而且味道都幾正,如想想試下唔同嘅台灣餐廳,都幾推薦大家嚟呢一到試吓嫁🥳

人均消費💵: $130-150
性格比: 8.5/10
好食程度😋:8.5/10
回頭指數💓:8.5/10

📍三公 (旺角)
旺角西洋菜南街2T號添置商業中心1樓
2023-06-07 34 浏览
位於旺角新開業嘅台式餐廳,主打創意滷肉飯同椒麻拌麵。仲係pet friendly架🐶🐱✨海苔銀魚滷肉飯便當銀魚炸得幾酥脆,有微微海苔味。滷肉肥瘦適中,醬汁甜甜地拌飯一流。配菜仲有溏心蛋、西蘭花、紅蘿蔔、小粟米、洋蔥粒、炸菜粒,好豐富。✨香酥雞球拌麵便當喜歡個香酥雞,真係好香口但唔油膩。滷肉配上拌麵一樣好味,麵條彈牙有口感。以上都係套餐,會配上野菜同古早味冬粉,仲可以配飲品。✨花枝丸湯花枝丸好彈牙,湯好清甜。✨椒麻牛舌牛肚牛舌好彈牙,牛肚好腍。最喜歡個椒麻汁,麻辣味後勁凌厲,好惹味好醒神🙌🏻古早味冬瓜茶加蒟蒻果子半糖少冰從來好鐘意飲冬瓜茶,消暑解渴,又可以消下腫🤪蒟蒻果子彈牙帶點煙靭,喜歡🫶🏻茉莉毛尖加白玉子微糖茉莉花茶,味道清甜,加上煙靭我玉子也不錯。

✨海苔銀魚滷肉飯便當

✨香酥雞球拌麵便當

以上都係套餐,會配上野菜同古早味冬粉,仲可以配飲品。

✨花枝丸湯
花枝丸好彈牙,湯好清甜。

✨椒麻牛舌牛肚

古早味冬瓜茶加蒟蒻果子半糖少冰

茉莉毛尖加白玉子微糖
茉莉花茶,味道清甜,加上煙靭我玉子也不錯。

2023-06-03
2023-06-05 35 浏览
木系裝修環境好舒服,好有台灣小店既感覺❤️安平蝦卷滷肉飯便當 蝦卷好彈牙,仲有粒粒蝦肉係入面~滷肉飯好入味,餸飯一流,keep 住食完一啖又一啖,大大碗飯都食得晒 🧡香酥排骨拌麵便當 兩大塊豬扒,仲有D蔬菜伴碟好豐富~ 拌麵質地偏淋身,味道偏濃,中意重口味既會覺得好滋味💛滷味 金錢肚+滷水糖心蛋+雞翼+豆腐+杏鮑菇+娃娃菜 自選滷味拼盤,好有台灣夜市feel!! 睇落滷水汁偏淺色,但食落好入味又香💚甜不辣 炸到好香脆,中間依然係煙煙韌韌💙茉莉毛尖加阿里山愛玉 茶味香而不濃,好清香~加埋愛玉咬下咬下,好飲!!💜山茶花烏龍加蒟蒻菓子 蒟蒻菓子本身就有D甜味,咬落少少彈牙口感特別
木系裝修環境好舒服,好有台灣小店既感覺

💚甜不辣 炸到好香脆,中間依然係煙煙韌韌

最近經過旺角見到呢間好光猛嘅樓上台式餐廳——🌟三公🌟好似好吸引,仲要好耐無食過台灣野啦,一於試試佢🤩環境光猛,空間坐位寬敞,唔會坐得逼結._./ 拌麵系列 /🦀|蟹肉魚籽拌麵便當|🦀(配飲品:茉莉毛尖)見到我最愛嘅蟹肉魚籽緊係必點啦,佢有得配飯食,而我就想食麵類,所以揀咗拌麵,佢個拌麵係伊麵口感,好索汁,每一啖都好惹味🤩再配埋啲蟹肉同魚籽,仲有各種配料配埋一齊,勁有口感😋配上嘅飲品可以自選甜度同冰量,我揀嘅呢個茉莉茶好香濃,清清甜甜👍🏻•/ 三公椒麻拌麵系列 /🌶|蟹肉魚籽椒麻拌麵便當|🌶(配飲品:古早味冬瓜茶)而呢個配坤料係一樣,只係加咗三公椒麻,啱曬鐘意食辣嘅人,辣度唔算好辣,椒麻味好香🌶冬瓜茶無得揀甜度的,味道相對較甜,冬瓜茶夏天清暑一流🌟•/ 台式小食 /🐥|鹽酥雞|🐥炸到好香脆,鹽酥味好夠,咬落外表卜卜脆,裏而肉質好juicy嫩滑✨·👅|椒麻鴨舌|👅椒麻味好香,少少辣幾過癮,仲要配上算多肉嘅鴨舌💕•/ 台式甜品 /🧡|百香果白玉愛玉|🧡飯後甜品點咗個好清甜嘅百香果味嘅愛玉解解暑,酸酸甜甜嘅百香果好解膩,份量多,兩個食完都好滿足✨._.
._.
/ 拌麵系列 /
🦀|蟹肉魚籽拌麵便當|🦀
(配飲品:茉莉毛尖)

/ 三公椒麻拌麵系列 /
🌶|蟹肉魚籽椒麻拌麵便當|🌶
(配飲品:古早味冬瓜茶)
冬瓜茶無得揀甜度的,味道相對較甜,冬瓜茶夏天清暑一流🌟

/ 台式小食 /
🐥|鹽酥雞|🐥
👅|椒麻鴨舌|👅
椒麻味好香,少少辣幾過癮,仲要配上算多肉嘅鴨舌💕

/ 台式甜品 /
🧡|百香果白玉愛玉|🧡
._.
2023-06-01 69 浏览
今日約左朋友去旺角呢間新開嘅台灣菜整體質素唔錯座位寬敞舒適食物擺盤精美 睇得出店家有擺心思喺細節上面▫️ 香酥排骨滷肉飯便當$72滷肉用咁肥瘦相間嘅腩肉去煮口味同味道都一流▫️ 海苔銀魚椒麻拌麵便當 $75椒麻伴麵辣度十足嗜辣嘅朋友唔可以錯過而不論滷肉飯定伴麵都配左好多蔬菜睇落色彩繽紛令到菜式更加豐富又健康亦可以減輕食炸物嘅油膩感▫️ 椒麻牛腱牛肚 $52椒麻牛腱牛肚 嘅椒麻醬汁係另外上所以怕辣都可以照叫本身牛腱牛肚已經滷得好入味!再加埋有滷豆腐好抵▫️ 甘梅地瓜條$36▫️ 滷水糖心蛋$5我地加咗$5叫滷水蛋估唔到擺盤都咁精美蛋黃仲係有少少流心狀態▫️ 柚子麻糬愛玉 $48▫️ 抹茶麻糬愛玉 $48▫️$20加配 濃乳布甸重點一定唔可以錯過佢地嘅甜品!佢地嘅愛玉係自家製!!食落好清新配埋柚子雪糕酸酸甜甜好Refresh 鍾意食茶味嘅配綠茶雪糕都好夾!
今日約左朋友去旺角呢間新開嘅台灣菜

亦可以減輕食炸物嘅油膩感

▫️ 椒麻牛腱牛肚 $52

椒麻牛腱牛肚 嘅椒麻醬汁係另外上
所以怕辣都可以照叫
本身牛腱牛肚已經滷得好入味!
再加埋有滷豆腐好抵

▫️ 抹茶麻糬愛玉 $48
▫️$20加配 濃乳布甸

重點
一定唔可以錯過佢地嘅甜品
佢地嘅愛玉係自家製!!
食落好清新
配埋柚子雪糕酸酸甜甜好Refresh
鍾意食茶味嘅
配綠茶雪糕都好夾!
2023-06-01 60 浏览
優質地道的台式料理,也有自家出品台式風味甜品,時尚舒適的環境,是和好友聚餐的好地方,最重點就是價錢相宜。感覺很好很有台灣友善感之店子。店子的拌面和魯肉飯是很有藝術,看起來很美的。蟹肉魚籽魯肉飯便當魚籽味道很香,台式味道~蟹肉魚籽口感很好,滿滿的在魯肉飯之上,飯吸收魚籽後,非常鮮甜,加上蟹肉亦更有鮮味。店子很好的,會送上野菜,份量多,更重要是古早味炒冬粉,味道是台灣的!古早味炒冬粉懷念台式感滿滿的炒冬粉,回憶炒冬粉是什麼味道,這店子的很好吃,同時亦很有台灣感覺。便當是店子皇牌,豬肉半肥瘦加上魯汁,配上白飯,溏心滷水旦及醃菜,好好吃的台式料理。台式小食及魯味地道的台灣夜市風味,點了地瓜條和溏心滷水旦,地瓜條外層很酥脆,味道非常棒喔安平蝦卷滷肉拌面拌面面質很好。咬下炸蝦捲的外皮。很棒!酥脆,在口中咀嚼後,裡頭軟綿的蝦肉香氣,慢慢在口中四溢,不會感油膩,搭配一旁附的野菜,不容易膩口!面粗彈牙,面條有很多配菜,香菇,配合醬汁,棒。金黃鹽酥雞滷肉拌面另一夜市最佳小吃,鹽酥雞香脆,外層香脆,雞肉充滿肉汁,吃不停口,滷肉拌面材料豐富,鹽酥雞之質素不錯,好吃!店子的飲品亦要點,傳統台式感~加上台灣茶一起
店子的拌面和魯肉飯是很有藝術,看起來很美的。
蟹肉魚籽魯肉飯便當
古早味炒冬粉
台式小食及魯味
安平蝦卷滷肉拌面
金黃鹽酥雞滷肉拌面
店子的飲品亦要點,傳統台式感~加上台灣茶一起泡制,未飲已經聞到好香味道,微微甜,相當不錯,不可以錯過
百香果愛玉菓子
煙煙韌韌,愛玉是自家製,吃落感覺如蒟蒻啫喱。
店子的食物很棒,獨特的風味,好好吃,店員亦很友善,溫暖呢
1K
2023-05-31 404 浏览
旺角人多車多遊客又多,想喺急速嘅節奏下尋找慢生活?講起慢生活,好自然就諗起台灣菜。嚟到位於旺角嘅三公,餐廳除咗以地道台灣菜做主打,餐廳設計更融入台灣文青風,絕對係一步入魂,從繁忙嘅生活一步走到去慢活嘅步調。香菇貢丸湯看似簡單,但其實湯底落足功夫,非常清甜,而香菇貢丸爽口彈牙。台式滷味講到台灣菜,最鍾意就係夜市嘅加熱滷味,估唔到三公都有得食!呢碗台式滷味有鴨舌、蘿蔔、豆腐、水蓮、杏鮑菇,每款都夠入味,特別鍾意非常清甜嘅蘿蔔,但如果個滷味汁再濃郁啲就更完美。香酥排骨滷肉飯便當滷肉飯絕對係台灣嘅國菜,所以嚟到台式餐廳又點可以唔叫呢?滷肉嘅份量十足,肥瘦均勻,油香豐富,醬汁香濃!至於香酥排骨即叫即炸,夠晒鬆化香口。安平蝦卷椒麻拌麵便當 拌麵加上麻醬,又香又滑,邪惡得嚟夠晒滿足。至於安平蝦卷熱辣辣,味道充滿鹹香,夠晒香脆彈牙。檸檬白玉愛玉除咗熟食,餐廳仲有台式甜品,呢個檸檬白玉愛玉,酸酸甜甜,非常醒胃消暑,絕對係私心推介,記住留肚食甜品呀!

香菇貢丸湯

台式滷味