2017-10-29 867 浏览
星期六的中環,人流較少,好處是不用像平日大排長龍。不用等位就能入座!叫左茶餐菜肉雲吞麵,雲吞大大粒,而且菜肉比例剛好,餡料豐富而且扎實,配上薄皮。好多時食雲吞麵,最令我煩惱的問題莫過於係麵的簡水味。好彩,這裡的麵叫正常,少少簡水味,是可接受的程度!名物鵝腸,一份要70元,鵝腸乾淨而且唔肥,份量相當多,夠哂幾個人一齊食!配埋鵝腸汁鼓油,美味鮮甜!建議大家如果想食,不仿考慮星期六或者平日下午茶時間,會相對少人排隊,星期日是休息的!

菜肉雲吞麵

菜肉雲吞麵
2017-10-12 627 浏览
今日早了放lunch, 所以早點去三多排隊食麵。由於近排食得太豐富,需要食得清淡點,要減減肥😂前面人龍大概有十個人,大約等了10分鐘便有位入座。叫了菜肉雲吞河加菜心 (Hkd 42)看似好大碗,但其實只係餸多,河粉比較少。因為要食得清淡啲,所以份量對我來說剛剛好,但如果男仔,應該唔夠食。見到好多其他食客叫鵝腸、牛柏葉及豬腰,仲配一個特別的辣椒豉油,好似好好味咁。但呢啲咁重口味嘅食物,今日唔係好啱我!唯有下次再試啦!

前面人龍大概有十個人,大約等了10分鐘便有位入座。

叫了菜肉雲吞河加菜心 (Hkd 42)

2017-09-27 565 浏览
[ 會食上癮既雲呑 | 超爽口鵝腸🦆]🔹菜肉雲呑鵝腸河粉🍜($46)⭐️9.5/10識食一定係食菜肉雲呑‼️介紹雲呑好似好普通,但呢間既菜肉雲呑唔係一般既好食咁簡單😋係成個籃球咁大粒🏀入面係白菜,仲有微微芫茜味,係勁香,好好味👅係食完會好似上癮咁成日都想食,每逢Lunchtime都要排長龍,但都要排😾-📌仲有!一定要推介,每次都必叫既鵝腸,好爽口,精華係前面碗微辣豉油🤤正!-🔺加腩汁🙋🏻🔺外賣記得唔好拎多過一包辣油,會比人鬧架😂
[ 會食上癮既雲呑 | 超爽口鵝腸🦆]

🔹菜肉雲呑鵝腸河粉🍜($46)⭐️9.5/10
🔺加腩汁🙋🏻
🔺外賣記得唔好拎多過一包辣油,會比人鬧架😂
2017-08-25 628 浏览
喺中環返工嘅朋友應該冇人未食過三多掛?三多每逢午飯時間都大排長龍,不過因為大部份人都食得好快,所以啲枱都流轉得好快,今晚做完facial唔知食咩好,就突然諗起好耐冇食嘅三多今日我食冬菇菜肉雲吞河一如以往,冬菇非常入味,菜肉雲吞大大粒,湯底唔會太濃。份量亦都唔少,都大大碗架。一個人係中環食午餐或晚餐,呢間都係唔錯嘅選擇雙拼$4x嚟講都算好合理,然後我發現唔少遊客都慕名而嚟,估唔到一間小店都咁受歡迎,犀利啊
喺中環返工嘅朋友應該冇人未食過三多掛?

今日我食冬菇菜肉雲吞河

2017-08-02 5803 浏览
在中環搵食,一般要行至史丹利街,租庇利街或更遠的邊緣地帶,在核心區能屹立不搖的平民食店,只有此店。它是長龍店,星期日則休息,星期六光顧最好。員工勤快,檯小位窄,令我聯想到佐敦炒蛋店。此店有三多:創意多此店鎮店之寶是菜肉雲吞。皮薄餡滿,刀工細緻,菜肉比例恰好,體積大,咸度適中。我要來此店,主因此物別處難得。此種雲吞結合了廣東雲吞和上海餛飩,以綜合為創造。廣東雲吞皮特薄,是其優點,上海餛飩則餡料紮實,白菜豬肉廣為受歡迎。此店再參考中環另一名店的乒乓波雲吞外形,製成此特色食品。中環客多喜它令人有很飽足感覺,解決了午飯問題。它的麵不是上乘的,我會建議食淨雲吞。模仿多我估計它模仿了乒乓波雲吞,亦模仿了另一名店,賣蜆芥鯪魚球。它做得很好,炸功好,似大中華食店的水準,可蘸蜆芥食。多人分享最佳。第三寶是鵝腸。此物與劉森記等麵店不同,腸內清理潔淨,無絲毫肥膏在內,外表黃金色。爽口,有嚼勁。由於處理煩,人手功夫多,比雲吞麵貴4元。堂食一碟要70元。要淨食鵝腸,建議外賣(用50元賣到一個飯盒份量)。加數元韮黃,豉汁略炒,已成妙品。炸雞翼則平平無奇,性價比低。配搭多近年規定一般粉麵可隨意二拼,三拼,不加費,中
它是長龍店,星期日則休息,星期六光顧最好。
員工勤快,檯小位窄,令我聯想到佐敦炒蛋店。

此店有三多:
創意多

菜肉雲吞

模仿多
我估計它模仿了乒乓波雲吞,亦模仿了另一名店,賣蜆芥鯪魚球。

蜆芥鯪魚球

堂食一碟要70元。

要淨食鵝腸,建議外賣(用50元賣到一個飯盒份量)。

鵝腸

加數元韮黃,豉汁略炒,已成妙品。

炸雞翼

炸雞翼則平平無奇,性價比低。

配搭多
近年規定一般粉麵可隨意二拼,三拼,不加費,中環人覺得很有自由,每星期食三日都不會重覆。由於不是潮州店,不建議食魚蛋,墨魚丸等,應點選冬菇,炸魚皮,鯪魚球(排名分先後)。

冬菇

冬菇不是貴貨級數,,中碼,但調味到家,炆得恰好,是百搭伴侶。冬菇麵亦是佳選,是此店第4寶。

但如選鵝腸麵,則二拼要加9元,三拼加18元。

如在14:30至18:00光顧,選雲吞麵套餐是40元(即熱飲只賣7元),選鵝腸麵套餐是44元。
此店亦是賣火鍋食材好地方,菜肉雲吞每打66元,每粒5·5元。

總括而言,菜肉雲吞,蜆芥鯪魚球,鵝腸,冬菇是四大天皇,拼湊成有特色的廣東粉麵店。
食完沿砵甸乍街上行,可遊覧石板街,盡頭是香港第一間警署「大館」。
菜肉雲吞
蜆芥鯪魚球
  • 炸鯪魚球
2017-07-21 842 浏览
經過中環 見三多好多人排隊 我一個人好快有位 就入左去 叫左魚蛋河 無他因為無做research 覺得穩穩陣陣實無死等食期間 陸續聽到其他食客落單 個個都叫水餃或餛飩ge果然其他人個碗望落吸引好多ah我個碗就真係無咩特別啦有機會ge 話我下次會試下水餃麵!不過值得一提係三多自家釀製ge 辣椒油好好味ah 好香 為我碗平淡的魚蛋河 加左好多顏色 haha
等食期間 陸續聽到其他食客落單 個個都叫水餃或餛飩ge

果然其他人個碗望落吸引好多ah
我個碗就真係無咩特別啦
有機會ge 話我下次會試下水餃麵!
不過值得一提係三多自家釀製ge 辣椒油好好味ah 好香
為我碗平淡的魚蛋河 加左好多顏色 haha
2017-07-21 642 浏览
新界人既我終於出城,去中環試試呢間mark左好耐既麵舖。我的菜肉雲吞鯪魚球米粉~嘩~粒粒都好大粒,有三大粒既菜肉雲吞,菜同肉都平均,中意個皮夠薄,不過味道係好普通。而鯪魚球,好多小骨,有D人會覺得係真材實料,但我一路食一路吉住吉住咁最大問題係.....超重的果皮味,食落有點苦味.....不喜歡。隔離飯香之~~鵝腸鮮蝦雲吞麵,次次男朋友揀既都好味D既鵝腸係讚既,好乾淨,有少少甜味,沾佢俾既辣椒豉油好味!!而鮮蝦雲吞又係好大粒,入面有好多蝦,好爽甜。食完半小時持續地好口渴...............
新界人既我終於出城,去中環試試呢間mark左好耐既麵舖。
我的菜肉雲吞鯪魚球米粉~

不過味道係好普通。
而鯪魚球,好多小骨,有D人會覺得係真材實料,
但我一路食一路吉住吉住咁

隔離飯香之~~鵝腸鮮蝦雲吞麵,
次次男朋友揀既都好味D既

鵝腸係讚既,好乾淨,有少少甜味,沾佢俾既辣椒豉油好味!!
而鮮蝦雲吞又係好大粒,入面有好多蝦,好爽甜。

食完半小時持續地好口渴...............
2017-06-03
2017-06-27 657 浏览
未遇見三多之前,總是去深水埗吃豬潤麵一解對豬潤的相思。可是嚐過三多以後,一次特地去深水埗吃個潤麵,忽然驚覺⋯⋯深水埗潤麵經已可以暫別喇!三多麵食的豬潤非常豐厚,咬口Q彈,吃感無渣!而且吃在舌尖帶淡淡鮮甜美味。再搭一口薑絲蔥絲,噢,回味這刻也增加口水分泌。出色!乒乓球般大的菜肉雲吞一樣鮮甜多汁,咬口非常豐富,點一滴辣椒油,直令人回味無窮!雖然三多粉麵一般,可是湯頭應該下了蝦去熬煮,清澈而鮮甜。上環午膳,每個月總要去三多會一會這道豬潤拼菜肉雲吞河✨

豬潤拼菜肉雲吞河

上環午膳,每個月總要去三多會一會這道豬潤拼菜肉雲吞河✨
2017-06-25
豬潤拼菜肉雲吞河
2017-04-19 1120 浏览
行過咁多雲吞麵檔,剩係得E間有鵝腸食,他們用鮮黃色的鵝腸,沒有肥膏,很放心食,另外還有大粒鮮蝦雲吞和大粒菜肉雲吞,前者的蝦大隻爽口,後者的菜肉混入了芫荽,陪咁香口,份量0k,其麵底,湯底也正常好味!
2017-04-19
  • 菜肉雲吞
  • 鵝腸麵
  • 鮮蝦雲吞
2017-04-07 731 浏览
平時行過呢間麵店毫不起眼,在中環上班咁耐都無去食過。。。經朋友介紹豬膶麵後。。就決定試下。。。果然豬膶有鵝肝嘅口感,很腍,有少少入口即溶。。。令人驚喜麵身質地爽口,無鹼水味。。湯只是普通的清湯。。。試咗個炸鯪魚球,很香口,而且每粒size很大,魚味濃郁,值得一試。座位不多,有點兒窄,如果食個快飯就無問題的。。。十二點半已經人龍很長,想食就要快手
果然豬膶有鵝肝嘅口感,很腍,有少少入口即溶。。。令人驚喜
麵身質地爽口,無鹼水味。。
湯只是普通的清湯。。。
豬膶菜肉雲吞
豬膶菜肉雲吞
2017-03-25 780 浏览
今日遲咗食lunch嚟到呢間麵店門口已經見唔到人響度排隊如果一點鐘來食飯門口起碼有十個人喺度排緊隊唔等返五至十分鐘都入唔到去繁忙時段會有個阿叔響度安排入座幫襯左咁多年發現來呢度食lunch嘅人多數都係一兩個人來食飯鋪頭坐得好迫上菜唔洗兩分鐘食完野都唔會坐多陣就即刻走有時候覺得呢間鋪簡直就係香港嘅縮影餐牌鮮蝦雲吞水餃麵其實單拼抵食好多響其他麵店我好少叫鹼水麵黎食就係驚佢嗰隻鹼水味但係呢度完全冇呢個問題而且麵十分彈牙清湯底飲多兩啖都唔會口乾乒乓波咁大粒嘅鮮蝦雲吞同水餃每一啖都食到蝦肉除左好食我諗唔到其他野黎形容食飽飯又係時候開工香港人真係忙
今日遲咗食lunch
食飽飯又係時候開工
香港人真係忙
2017-03-18
2017-01-21 1493 浏览
今日堂食我食左佢個鮮蝦雲吞+鵝腸的粗麵~首先鵝膠好乾淨,感覺好好,食落去爽爽地口,唔會話見到好"內臟"的感覺~鮮蝦雲吞有3大粒, 入面料好多~唔只一隻蝦肉,入面的餡本身有味,所以唔會好"寡"~如果你有叫鵝腸, 佢會比多一個汁你,少少咸同好微的辣味, 唔洗點太多, 太多真係會好咸~由於鵝膠白灼所以冇味,點少少係會令件事正左~提多一樣野先~如果鐘意濃味d的朋友,記得加腩汁~唔洗加錢ga~^^
今日堂食我食左佢個鮮蝦雲吞+鵝腸的粗麵~

由於鵝膠白灼所以冇味,點少少係會令件事正左~

2017-01-03
2017-01-08 1097 浏览
日日中午排長龍的中環麵店,最出名有水餃,鮮蝦雲吞,菜肉雲吞,冬菇鵝腸豬潤,樣樣以大粒見稱。好野一定要買返屋企同屋企人分享,次次打邊爐果晚都會專登出去買水餃同雲吞生料,每樣半打夾埋$72,諗落其實都唔平,不過試過咁多次大家都話仲係咁好質素,貴少少都無所謂。水餃同雲吞雖然好大粒,但皮好薄餡好多,放湯滾耐左都唔會散開,真係好佩服佢地咁好手勢!

• 菜肉雲吞
  • 鮮蝦雲吞
  • 水餃
2016-12-19 1018 浏览
雲吞魚片粗麵粗麵質地好食~魚片係普通魚片~不過鮮蝦雲吞都好正~因為蝦肉好大隻好多ge~皮都又薄又滑~=〕
雲吞魚片粗麵

粗麵質地好食~魚片係普通魚片~

不過鮮蝦雲吞都好正~因為蝦肉好大隻好多ge~

皮都又薄又滑~=〕
2016-12-13
10 分钟 (外卖自取)
2016-07-18 2761 浏览
平時企門口個短髮呀姐已經冇乜禮貌,今次買外賣比錯左我,搞到我要拎返去換,佢重要聲大夾惡,唔道歉都算又無禮貌大叫,成個野蠻人甘覺得盒野係我錯,你既態度都好趕客下,個四眼呀叔又係冇禮貌係度推撞我,塞住你門口好像想殺人甘,你都唔好出手推我啦,比D禮貌啦大佬,以後冇下次,一定唔再去,比錢受氣!