2017-06-10 100 浏览
對女人黎講 正餐一個胃 甜品係另一個胃。開心食,唔開心食,餐餐食,好味嘅更需要食。今次有朋友介紹兼帶路,一定要黎食呢間嘅芋圓。我有次睇其他店鋪嘅食評話好嘅芋圓係要有芋頭味,我唔理解,但呢間我真係食到,直頭有粒芋頭係入面。紫薯就淡口d,但全部都好煙韌。我叫左凍椰皇燉蛋白加芋圓,好爽皮。朋友都唔輸蝕,叫凍芋圓雪糕豆花,仲正。彩蛋: 佢menu有寫凍定熱,我幫朋友叫果陣唔小心叫左芋圓雪糕豆花凍^_^ 你地去睇下menu就會知咩係湯圓熱,豆花凍同仙草凍

我叫左凍椰皇燉蛋白加芋圓,好爽皮。

朋友都唔輸蝕,叫凍芋圓雪糕豆花,仲正。

• 芋圓
2017-05-31 909 浏览
今天兩個榴槤控,來到榴槤甜品出衆的三姐松記,既滿足又換醒了以往一點回憶!店舖裝修簡單,店員很有禮,又樂意為我倆推介店內甜品。看見甜品餐牌款色多又吸引,而價錢也很合理,幾經思量,才能篩選出兩款甜品。榴槤處處 $58 D24榴槤紫米露 : 沒法想像得到紫米露會和榴槤肉如此配搭,兩種味道又不會蓋過對方風頭。D24榴槤班戟 : 薄薄班蘭皮下是軟綿綿的忌簾。意想不到的是那體積是整件班㦸三分之二的榴槤肉,食落立即令我變了心心眼。記起很多年前也曾品嚐過味道如此清新自然美味的榴槤。D24榴槤雪糕 : 質地香滑不在話下,那股榴槤香韻,不淡也不會過濃,令人回味。特盛宇治芋圓仙草凍$35 紅豆香軟、仙草凍軟滑、芋圓地是自家製的,特別煙韌又充滿芋頭蓉。還有地瓜圓和軟滑又有綠茶香的綠茶雪糕球。以牛乳伴着各款材料同吃,令整體更香滑。感動位是這兩款甜品也吃得出是用心製作。個人感覺這兒的出品,比坊間幾間人氣甜品更勝一籌。下次來一定要再吃D24榴槤甜品,和充滿魅力的Baileys 朱古力太軟。

榴槤處處

榴槤處處 $58

特盛宇治芋圓仙草凍

特盛宇治芋圓仙草凍$35

感動位是這兩款甜品也吃得出是用心製作。
個人感覺這兒的出品,比坊間幾間人氣甜品更勝一籌。

2017-05-29
榴槤處處
特盛宇治芋圓仙草凍
2017-05-27 532 浏览
今晚放工同男朋友出去黃金睇電腦野。。睇完諗住食一點甜品先再回家食飯。。今晚我地去左三姐松記甜品款式很多。。。有新潮的。。又有中式糖水。。總有一款岩大家口味。。。很多具特式的甜品。。。可惜胃有限。。只可以選某幾款來食7點前仲有個雞翼下午茶set...仲有埋杯野飲。。good男朋友點了楊枝金露。。一向他都是超愛楊枝金露。。每次去到甜品店。。有八成機會他都會點楊枝金露的這間的楊枝金露十分足料。。。芒果超多而且又香甜。。。除了芒果外。。仲有其他楊枝金露必備的食材。。。但我跟男朋友都對這碗超多芒果及芒果汁的楊枝金露大讚每一啖都有很多料。。食起來咬口很好。。又香甜芒果。。又有爽口西柚雙味雞翼跟新出品飲品。。。飲品是以蘋果,青瓜,檸檬混成的,味道很清新很fresh。。雞翼一隻是惹味糯米雞翼,咬下去時。。較為濃味。。帶有點點微辣。。十分滋味。。而且糯米軟綿綿。。。而且超多糯米塞滿了雞翼。。。所以食起來時好像食緊雞翼糯米飯一樣。。。超香雞味另一款則是磨菇香濃芝士雞翼。。。咬下去時會看到超多芝士。。。仲有磨菇。。口味會較為濃芝士味。。。鍾意芝士既我當然十分喜歡。。兩隻雞翼口味不同。。一次過可以食到兩款口味

很多具特式的甜品。。。可惜胃有限。。只可以選某幾款來食

7點前仲有個雞翼下午茶set...仲有埋杯野飲。。good
楊枝金露

雞翼tea set

雙味雞翼跟新出品飲品。。。
飲品是以蘋果,青瓜,檸檬混成的,味道很清新很fresh
。。
雙味雞翼

兩隻雞翼口味不同。。一次過可以食到兩款口味

bailey朱古力心太軟

這bailey心太軟真是令我感到十分驚喜。。。其實本身我不算太好酒。。。但男朋友見到這店有bailey心太軟。。他說很想一試。。那就好啦。。點了。。
一開始我都怕會唔會太重苦的酒味。。。但這款甜品的確令我對酒類甜品有所改觀。 。

因為店員把甜品送上時,已聞到很香很香的甜酒bailey味。。。味道很香很清。。不會有苦澀味。。。之後當我用叉子切開後。。大量朱古力流出。。。十分澎湃
之後bailey味愈來愈香濃。。很香很香。。。

食起來時不會失了bailey及朱古力味。。兩者十分配合。。。另外。。食心太軟有時的確會怕太甜太膩。。。但這款不會太膩。。真是食極都愈想食
仲配上了益力多雪糕。。。酸酸地十分醒胃。。。
十分正。。。而且足料。。。因為食極都會聞到bailey味

三姐松記真材實材。。下次再黎深水埗買電腦野。。我都一定要再encore
2017-05-25
楊枝金露
雞翼tea set
雙味雞翼
bailey朱古力心太軟
2017-05-25 128 浏览
上網睇到深水埗食甜品既好去處,就第一次幫親三姐松記糖水。睇返介紹,原來得一間分店既甜品店係親自係店內即整甜品,所以味道都靠新鮮同有品質保證D。一個人下午茶時間,試左個最出名既芋丸。芋圓丸$38芋泥+芋丸+地瓜圓+凍芝麻湯丸+蕙米+明珠一向好鐘意芋丸煙煙韌韌既口感,然且呢度出品既有勁多選擇,一次過食到湯丸,唔同丸,蕙米,珍珠。丸底係芋泥,冇一般糖水咁甜呢!另外淨食甜品有d 餓,試左下午茶 新出既鴛鸯雞亦拼西瓜沙冰$30雞亦用糯米及芝士餡釀,味道好特別。西瓜沙冰透心涼,充滿西瓜蓉既口感,亦唔算太甜,岩晒我。
上網睇到深水埗食甜品既好去處,就第一次幫親三姐松記糖水

一個人下午茶時間,試左個最出名既芋丸。

芋圓丸$38
芋泥+芋丸+地瓜圓+凍芝麻湯丸+蕙米+明珠

雞亦用糯米及芝士餡釀,味道好特別。

西瓜沙冰透心涼,充滿西瓜蓉既口感,亦唔算太甜,岩晒我。
2017-05-22
2017-05-22 78 浏览
#cic深水埗- 三姐松記糖水•紫薯撈河 $32•呢間三姐松記同松記既關係好似譚仔同譚仔三哥咁 不過我覺得呢間水準好好多 而且好有heart🙆🏻🙆🏻紫薯醬入面好多紫薯粒 果然係真材實料 而且食落唔乾 最緊要係味道天然👍🏼(冇用粉開/色素) 河粉比真河粉粗身 口感好彈牙爽口 似食緊蒟蒻咁😍 撈匀所有野之後 味道清甜 而且比想像中夾 真係好好味呀🤤🤤Score: 8.5/10. By: car地址: 深水埗元州街151號地下
#cic深水埗
- 三姐松記糖水
•紫薯撈河 $32•

Score: 8.5/10. By: car
地址: 深水埗元州街151號地下
個人一直都不太喜歡食湯丸,因為我既不喜歡花生,亦不喜歡芝麻,偏偏大部份湯水店都只有這兩種口味以供食客選擇。比較好的會有豆沙味的話,有時候都還會食。不過豆沙味的湯丸好像已經買少見少了(亦有可能因為我很少點湯丸所以沒有留意到底有沒有豆沙味)。而前幾天搭巴士回家,車站在三姐松記糖水外面,落車時見到這裡有紫薯湯丸($18),都不知道是什麼時侯推出的,但反而是我蠻喜歡的口味,便一試究竟。個人比較喜歡食軟糯的湯丸,這個湯丸皮對我來說厚度適中,軟硬度亦剛好,帶點嚼感。紫薯餡質地很細滑,味道都蠻幾重,不過不會過甜。$18有4粒,價錢可接受。知道它們還有不少紫薯甜品,有機會都要一試。

2017-04-23 186 浏览
自小就愛甜品,朱古力,雪糕,甜品是我的最愛。今次和家裡出動到九龍區尋找超好味甜品。原來三姐松記糖水只此一間,絕冇分店,他們出品了不少自家創意甜品,很值得一試。店鋪非常闊落,坐位舒適,兩老感覺很輕鬆悠悠,閑談小聚品嘗喜愛甜品糖水真是一流落腳地!牆上掛滿特色照片圖,和精緻裝飾品,還有大電視,增添不少家的氣氛。圖文並茂的餐牌,一看已非常吸引 中,兩老選未食已選擇得眼花繚亂。兩老點了Hello您好,淨係個名已經夠funny,有涼粉,芒果,西米,椰汁糕,非常特別,老人家食得津津有味。我點了Bingo, 又名叫賓果,有涼粉,西米 鮮雜果,椰汁糕甩粒,水晶涼粉,好味得難以形容。最叫座的應該是這個芒果腸粉,粉皮是自家製,皮薄又夠香滑,配合清甜芒果肉,加上香口芝麻粒,加上新鮮的芒果汁,相信是今年食過最好味的甜品,很特別有創意,兩老鍾意得話要再來!很開心這樣悠閒地和家人享受著假日時光。
很開心這樣悠閒地和家人享受著假日時光。
2017-04-16
下午茶
  • 芒果腸粉
2017-04-20 98 浏览
深水埗舊區有著令人回憶的情懷, 我老爸也曾在此區工作, 所以此區如: 北河街, 南昌街, 福華街, 鸭寮街... 都有著我以往的足跡!星期天跟太太遊遊蕩蕩至元洲街, 見到一家糖水店 三姐松記糖水 1994年已經開始經營至今, 難得一家糖水店可以在這高租金, 物價高情况仍堅持營運!伯爵茶味很出, 奶凍很軟滑, 益力多雪糕, 果然有益力多味喎!店方負責人向我們講述松記糖水的歷史之餘,也講解店主堅持用好料!傳統加創新, 三姐松記糖水都能做到, 我們應該多些支持這類的小店.

伯爵奶凍配益力多雪糕
比利時朱古力心太軟配益力多雪糕
燉蛋白配芝麻糊
伯爵奶凍配益力多雪糕
比利時朱古力心太軟配益力多雪糕
2017-04-19 112 浏览
下午看完電影,到了下午茶時間,不想吃太飽就決定吃甜品。*Baileys朱古力心太軟配益力多雪糕($58)少有地baileys會加入到朱古力醬一起焗,比起以滴管加入,味道更加濃郁。心太軟焗得剛好,不會變心太硬;朱古力味濃而不會覺得過甜。*薑汁燉奶杏仁皇($38)三款之中比較,我和朋友都覺得這個薑汁燉奶杏仁皇是最好的。熱的薑汁燉奶加上杏仁糊,味道不會太甜;燉奶很滑,而且薑味很重;杏仁糊不會有粉加水的口感。*紫薯西米拼竽圓($32)雖然加入了一埋紫薯,但是一點都不會令西米底變成糊,所以不會覺得飽飽濟濟。芋圓個人覺得有改善的空間。如果可以細舊一點,味道濃一點,口感做得煙UN一點就好了!
下午看完電影,到了下午茶時間,不想吃太飽就決定吃甜品

*Baileys朱古力心太軟配益力多雪糕($58)

心太軟焗得剛好,不會變心太硬;

朱古力味濃而不會覺得過甜。
*薑汁燉奶杏仁皇($38)

三款之中比較,我和朋友都覺得這個薑汁燉奶杏仁皇是最好的。

熱的薑汁燉奶加上杏仁糊,味道不會太甜;

燉奶很滑,而且薑味很重;

杏仁糊不會有粉加水的口感。
薑汁燉奶杏仁皇
*紫薯西米拼竽圓($32)

紫薯西米拼竽圓
芋圓個人覺得有改善的空間。

如果可以細舊一點,味道濃一點,口感做得煙UN一點就好了!
紫薯西米拼竽圓
2017-04-17
薑汁燉奶杏仁皇
假期第一日,訓醒食完brunch就行咗來深水埗,想嘆碗糖水做下午茶。附近幾間都食到冇新意,喺開飯仔發現lee間三姐松記糖水,剛開始唔知仲以為「三姐松記」係假松記,後來Google咗一下發展史,原來「三姐」喺1994年自立門戶,數下手指,都有廿幾年歷史啦~ 既然係老字號,又點可以唔試~近段時間忽冷忽熱,好容易作病,最啱就係食d暖暖燉品,暖心,補身每日開舖前,必定做足準備功夫我哋來得早,只係下晝三點,所以舖頭暫時冇乜食客,但據住喺附近來買外賣嘅街坊太太所講,夜晚先至多人吖!齋睇嗰咁有歷史嘅招牌,仲以為入面嘅裝修好懷舊,但原來推陳出新嘅唔單止係糖水甜品,仲有裝修~ 舖頭lee兩年裝修過,乾淨整潔,小清新嘅style,無論一家大細,三五知己,定係甜蜜愛侶都非常適合。Lee度d甜品,無論傳統定新派都有,老少咸宜,睇相睇食評都覺得餡料足,份量實惠。不時又有飲食達人推介,就算有選擇困難症嘅朋友,都唔洗擔心~ 如飲食達人推介都唔夠,仲有人氣熱賣,集百家之所長就連雪糕口味都唔普通,除咗熱門口味之外,仲有供應商Fruttato嘅幾款特別口味:- 益力多,出面唔係成日食到啦掛? 本身飲品都越賣越貴- 蜂蜜牛
每日開舖前,必定做足準備功夫

如飲食達人推介都唔夠,仲有人氣熱賣,集百家之所長
- 益力多,出面唔係成日食到啦掛? 本身飲品都越賣越貴
- 蜂蜜牛乳,滋潤嘅代名詞
- 青檸雪葩,清新嘅代名詞
- 薑味雪糕,坊間少有
- 紫薯雪糕,薯迷豈能錯過

今次揀嘅甜品,分別選配咗青檸雪葩 & 薑味雪糕,眞係好期待吖~
首先送上嘅係*芒果腸粉*,晶瑩通透,灑上炒香嘅白芝麻,賣相眞係幾可亂真~ 淋上香濃嘅芒果汁,迫不及待要試食~
果肉夠熟,香甜,必須要有返咁上下經驗先可以揀選靚生果作食材!「腸粉皮」夠薄,又滑,忍唔住問下職員到底有咩商業㊙️密
原來佢哋用咗海藻粉同椰汁,有別於坊間其他所使用嘅蒟蒻粉,口感自然零舍不同啦~
芒果腸粉
跟住落來嘅係*法式脆糖燉蛋 配 檸檬青檸雪葩*。Custard喺每日開舖前準備好,雪喺雪櫃備用。當收到客人order,會由雪櫃取出,喺custard表面均勻撒上黃糖,然後用火槍將黃糖燒成脆皮糖衣。

即叫即燒的焦糖燉蛋如何令人不興奮,香脆的焦糖糖衣,配上軟滑的custard 還混合著幼細嘅黑色雲喱拿籽,真叫人回味。
青檸雪葩都唔弱,又fresh又醒神,如果可以再酸d就更好啦!

溫馨提示:法式焦糖燉蛋需於燒起糖衣後的 45分鐘內食用,因為焦糖會自然溶解,放耐咗,脆皮糖衣就會變成一攤糖水。外賣嘅朋友記得要留意啦~
法式脆糖燉蛋 配 檸檬青檸雪葩
噔噔噔噔~ 壓軸出場嘅就係*朱古力心太軟  配  薑味雪糕*啦~ 心太軟嘅迷人之處,盡在一刀切落去嘅時候,裏面嘅朱古力漿慢慢流出,有如火山熔岩般,慢慢流動。薑味雪糕,坊間本身就少有,雖然唔係個個都接受得到,但如果喜歡嘗試新嘢嘅話,絕對值得一試。雪糕唔會太creamy,細心睇睇,仲可以見到一絲絲嘅薑蓉,但食落去唔會感覺「有渣」就係佢amazing之一。辣度,也比較出,而且會喺口腔停留一段時間,一啖心太軟,一啖雪糕,冰火兩重天,你都咪話唔過癮

「三姐」仲會不時調整可選雪糕口味,令食客keep住有新鮮感。聽講來緊會推出芒果肉雪糕,市面通常係芒果味雪糕,但可以食到芒果肉嘅雪糕窩!聽到都流口水🤤~ 芒果控咪走寶啦~
朱古力心太軟  配  薑味雪糕
唔怕唔識貨,最怕貨比貨。「三姐」大不同,除咗全港只此一間別無分店之外,仲係三哥每日親手新鮮製作嘅用心出品而非連鎖店的流水作業;緊貼都市人口味及潮流變化經常推陳出新而非一成不變的菜單;與時俱進,連外賣都推出和網上外賣平台 & 近年跑出嘅Ubereats合作,在家也可輕鬆等到三哥出品。
「三姐」糖水甜品堅持自家製,真材實料,性價比高,值得食過返尋味。大家記得認住lee嗰註冊商標啦~
2017-04-14
芒果腸粉
法式脆糖燉蛋 配 檸檬青檸雪葩
朱古力心太軟  配  薑味雪糕
2017-04-19 426 浏览
復活節同男朋友去完西九掃完街之後,當然要用甜品來做結尾。見好多朋友都會介紹呢間糖水咁一於就去試吓睇下係咪名副其實。門面係傳統糖水店咁位置都幾噏耷幾難搵。下午時間入面唔算好多人所以好快有位。第一個叫左野王蛋白燉奶(凍),夜王嘅大細有一個半拳頭咁大入面仲有層椰子肉,所以可以配合埋蛋白一齊食,入面嘅蛋白燉奶好香蛋同奶味互相一半一半唔會各自蓋咗大家的味道。而且凍左令到入面好似實d咁,可以加少少椰子肉配合一起吃令味道更加豐富。加上蛋白燉奶都好滑,食落好清新唔似外面得少少添加劑的味道。甜度一點也不高,好適合唔重口味中意奶同椰子的人。第二個叫咗芒果大滿載。作為一個芒果腔就一定要食呢個。首先雪糕雖然唔算好滑但係入面嘅芒果味都幾濃加上食得出有好多芒果肉係入面,所以可以有啲咬口。隔離係芒果布甸上面有三大件芒果肉好鮮甜同埋唔係熟到爛嘅芒果,好鮮甜同好多水。入面嘅芒果布甸質感都幾硬應該落咗幾多奶而入面都係有好多芒果肉比例係7分布甸3分芒果肉。所以食到成個布甸都好有芒果味,食完芒果味都仲係留係個口度好耐所以應該唔係加左啲咩芒果添加劑果類,幾好唔錯!第三個叫咗榴槤處處,總共有三個甜品。榴槤雪糕筒上面嘅芒果雪糕一樣
第三個叫咗榴槤處處,總共有三個甜品。榴槤雪糕筒上面嘅芒果雪糕一樣入面都係有少少榴槤蓉不過榴槤嘅味道就出好多令你食緊每一啖都係榴槤咁,而且都幾滑。應該係自己整嘅榴槤雪糕因為之前唔會係出邊食過。隔離的榴槤pancake係最抵食,首先出面嘅皮有少少斑簡味道所以個皮有少少綠色,入面的cream同榴槤嘅比例係3分cream 7分榴槤二榴槤係成個果肉係入面所以係真係食梗榴槤咁。食完呢個都幾飽肚,因為都幾重身。
最後係榴槤紫米露佢係將紫米露入面放咗一件榴槤入去,令成個紫米露即刻好甜不過榴槤嘅味道太濃就會蓋晒紫米露的味道,所以都係好似食緊榴槤咁。
總括而言,呢間甜品店係同區最好的,而且店員好nice 食物價錢同質素成正比。可以一戰。
2017-04-16
2017-04-17 124 浏览
假期最後一日,諗住去深水埗買個背囊。攰攰地入去嘆個甜品先。order 環境光猛 不會太迫 可以舒適地嘆下甜品心太軟外脆內軟,朱古力很流心,不會太杰亦不稀。店主話用72度朱古力做所以不太甜。益力多雪糕不太甜、吃一口暖暖地心太軟再吃一口雪糕,一冷一暖配合得宜。伯爵茶同牛奶味互相配合,不會被另外一種味道蓋過。濃郁紫薯味道真材實料芝麻糊,濃濃芝麻香,絕不欺塲蛋白燉奶 香滑Perfect match 黑白配非常讚的甜品店💕店主亦很健談,親切,偶爾同客人閒聊下。
假期最後一日,諗住去深水埗買個背囊。攰攰地入去嘆個甜品先。
order
環境光猛 不會太迫 可以舒適地嘆下甜品
朱古力心太軟配益力多雪糕
意大利伯爵奶凍配益利多雪糕
伯爵茶同牛奶味互相配合,不會被另外一種味道蓋過。
濃郁紫薯味道
蛋白燉奶芝麻糊
真材實料芝麻糊,濃濃芝麻香,絕不欺塲
蛋白燉奶 香滑
Perfect match 黑白配
非常讚的甜品店💕店主亦很健談,親切,偶爾同客人閒聊下。
2017-04-17
下午茶
朱古力心太軟配益力多雪糕
意大利伯爵奶凍配益利多雪糕
蛋白燉奶芝麻糊
2017-04-16 376 浏览
說到松記,我想大家大約心裡有譜是甚麼。但是三姐松記呢?可能有很多人不知道,包括我和朋友們都是直到今天才認識,亦因此讓我們找到了到好店。就是在元洲街經過看到的,想知道跟松記有何分別。內裡設計簡約,座位不是很多。餐牌上有松記典型的款式。三姐松記和松記,就如某米線店一樣,是兄弟拆伙。剛巧這店的掌舵人也叫三哥,相信為了避免大家混淆就叫了做三姐吧。當然還有好多其他選擇。特色和人氣款式用了另一張牌,不知道想吃甚麼就在這裡選擇吧。店員看到我們久未能選擇(因為好多都想吃),推薦了椰皇蛋白燉奶~ 椰皇曾因為來貨質素差而停止供應了一段時間呢。有熱和冷可選,燉的東西當然要吃熱的。一端上來椰子香氣撲鼻而來,好清新。燉奶看著很光滑,質感柔軟,入口柔嫩滑溜,不留神就會吞下(笑)。蛋白和奶吸收了椰子水,味道清新爽甜。殼邊的椰肉也被我們全刮掉吃,軟滑芳香,一丁點兒也不浪費。近期非常熱捧紫薯和芋圓相關的甜品,但不是每家都好吃。這裡的芋圓有齊紫薯、地瓜和芋頭口味,都是每日開店前新鮮製造的,蒸熟各材料再和糯米粉等混合而成,既考功夫又花時間。每天只做一批啊~除了芋圓還有湯丸,明珠和薏米,讓我們吃時有不同的口感。淡紫色的汁液更
內裡設計簡約,座位不是很多。
當然還有好多其他選擇。
特色和人氣款式用了另一張牌,不知道想吃甚麼就在這裡選擇吧。
椰皇蛋白燉奶
近期非常熱捧紫薯和芋圓相關的甜品,但不是每家都好吃。這裡的芋圓有齊紫薯、地瓜和芋頭口味,都是每日開店前新鮮製造的,蒸熟各材料再和糯米粉等混合而成,既考功夫又花時間。每天只做一批啊~除了芋圓還有湯丸,明珠和薏米,讓我們吃時有不同的口感。淡紫色的汁液更是混了芋泥,每口都有芋頭拉絲,相當足料。
芋圓丸
黑芝麻湯丸皮薄餡多,芝麻醬不會過甜,湯丸皮軟軟的。整體芋圓都非常煙靭有咬口,有小拉絲效果,證明不是用粉開的。芋頭味更加了芋頭塊在內,帶來煙靭外的柔軟口感。我們對這碗甜品的評價為兩個字,超正。
芋圓丸
最後點個西式的,伯爵茶是我至愛,它的奶凍我才不會錯過。聞和吃時的伯爵茶味都濃,入口creamy軟滑,配上餅碎就像喝茶吃餅乾。
意大利伯爵奶凍配益力多雪糕
益力多雪糕其實質感更像雪葩,溶得好快。味道酸酸甜甜好醒胃,最後才吃這個是對的。
意大利伯爵奶凍配益力多雪糕
不夠吃或沒時間坐的話,外賣也有多種選擇,連椰皇也有啊!
三姐松記和松記最大的分別,就是三姐松記只有一間,並沒有分店啊。甜品由三哥每日堅持在廚房人手製造,謝絕連鎖式工場化的結構。他的默默耕耘,讓我們感受到他對甜品所貫注的心意。這類用心製作的小店不多,管他是不是眾所周知的松記,只要好吃有質素,對我們來說,才是最重要的啊。
椰皇蛋白燉奶
2017-04-15 360 浏览
假期瞓晏咗就唔煑午飯,在深水埗三姐松記糖水吃下午茶糖水當飯餐,吃飽又順路逛逛西九中心。牆壁貼上小巧照片,幾有温馨感覺。多元化的選擇傳統的選擇人氣的選擇我的的選擇$38芋圓丸有:芋泥、芋圓、地瓜圓、凍芝麻湯丸、明珠、薏米,粉糰包裹地瓜、香芋、紫芋...非常有咀嚼口感,,甜湯是打溶芋泥,有台風且內容豐富極了!亞大少的的選擇:特濃心太軟配軟雪糕,我冇份,但照見咁流心,無得輸!亞細少的選擇:紫薯撈河。撈起咗啦!爽爽的,紫紫的,薯香的,還有小小的花奶香。共同的選擇:是新舊的共融,滑滑的紫薯餡不比麻蓉饀遜色,最欣賞保存夠薑味道和薑香撲鼻而至!小店自家製作的甜品,嘗到那份用心製作!
牆壁貼上小巧照片,幾有温馨感覺。
多元化的選擇
傳統的選擇
人氣的選擇
亞細少的選擇:紫薯撈河。
撈起咗啦!爽爽的,紫紫的,薯香的,還有小小的花奶香。
小店自家製作的甜品,嘗到那份用心製作!
  • 芋圓丸
最近見到三姐松記很多人讚,於是羡名而來,店鋪唔起眼,位置都是元洲街151號,見到餐牌選擇都不少,中西都有,所以同朋友點了3款。首先清甜椰皇凍。用椰皇水原汁原味製成果凍feel, 感覺QQ, 配上花奶,個人覺得不落花奶更清新,熱辣辣天氣很消暑又健康無添加 less is more當我們一邊品嚐,有名像店主開始問我們意見,傾傾下知道原來他們親自做,期間有些街坊打照呼幫趁,越晏越多人,最令我欣賞係甜品不是來貨,親手準備的,他們真心製作甜品❤真的很感動!意大利伯爵茶奶凍配益力多雪糕,奶凍有些木糠,茶味濃不太甜,很吸引!益力多雪糕不太酸,有點雪芭感覺,凍到牙都敏感起來,很清新,一款甜品2種享受!價錢$35實在超值而我最期待就係我最喜歡心太軟啦!幾款心太軟我選了,比利時朱古力💗太軟,益力多雪糕 $48 ,等了20分鐘左右就熱辣辣,嗅到朱古力味,內心已經覺得真係不錯,第1件事就切下睇睇流心先,朱古力噴泉流出,很濃比利時朱古力味,配益力多雪糕,我覺得比雲利拿更清新,益力多味不酸,有點雪芭口感,同濃濃朱古力相反,但覺得幾好喎,無禁漏的感覺!下次我要再黎食埋酒心果款$58,我覺得堅有酒店水準!堅流心,見圖
無添加 less is more
清甜椰皇凍
意大利伯爵茶奶凍配益力多雪糕
朱古力心太軟

下次我要再黎食埋酒心果款$58,我覺得堅有酒店水準!

堅流心,見圖!
堅流心心太軟
只此一間三姐松記係真,絕無分店,所以所出甜品全部自己親自製作,而原來(松記糖水係四弟開)三姐松記糖水係三哥開的,大家都係親戚,不過改名時覺得三姐糖水好聽d, 所以叫三姐,食落真係覺得水準很好,有認真留意食客反應,很親切感覺

清甜椰皇凍
意大利伯爵茶奶凍配益力多雪糕