2023-01-10 281 浏览
今日突然間好想食辣野,所以一放工就即刻捉埋男朋友去三希樓到刷餐勁嘅!我哋叫咗以下呢幾樣食物!😋😋😋麻婆豆腐- 份量都算大份,豆腐口感滑溜。再加咗大量嘅辣椒同豆瓣醬喺入邊。味道惹味!口感一流!蒜片牛仔肉粒 - 牛肉切到細細粒,一粒一啖。口感好好!肉質好淋,食落去有香濃嘅蒜頭同牛肉味。呢個配搭非常match 。真係食唔停口!🤤招牌咕嚕肉 - 呢個係招牌菜式之一,咕嚕肉嘅炸粉好薄,而且炸到好香酥。再用甜酸汁同菠蘿一齊炒。味道酸酸甜甜,俾人好開胃嘅感覺!真係食到舔舔脷!😋青椒青香魚 ( 大 ) - 有驚喜嘅菜式。魚肉好新鮮,口感彈牙,爽口。青椒味同魚嘅味道出奇地夾。完完全全突顯左魚嘅鮮味。連男朋友都讚口不絕!呢間餐廳除咗食物好味之外,裝修都好靚,而且環境乾淨企理。真係可以不停encore !

我哋叫咗以下呢幾樣食物!😋😋😋

2023-01-09 216 浏览
今日放假日同朋友仔嚟銅記遊,大家又鐘意食辣野,見到到呢間餐廳門面幾特別,眼見整體川菜水平挺正宗,川菜名氣十足,決定衝入去!🏃‍♂️今日一試, 果然有料👍🏼首先個環境好得拉,闊落又舒服乾淨。🔹前菜先上個蒜泥拍黃瓜 🥒分量夠多,食落夠爽口,又夠入味!我倆必點的小食🔸霸王辣子雞🐔陣陣辛勁好惹味,令人食過不停,辣汁好正,吸收了肉汁,非常美味。辣度慢慢滲入口腔與及喉嚨,又不會是太搶,開胃至極。雞肉🐔不嚡口嫰滑,且入味。🔹夫妻肺片一上碟就見辣椒花椒同配料份量極多,牛肚、牛舌都很新鮮,片片大而薄,又嫩又彈牙✌🏻不太辣✌🏻麻辣鮮香✌🏻帶少少甜味。總結: 高質正宗川菜😍🌶📎呢一間四川菜真係超好食🤩絕對值得一試,而家都仲回味緊!順帶一提,菜式冇得挑選辣度,真係會辣到出晒汗流鼻水,但又好刺激好正,食到唔停口😚。
不是不作新嘗試,但有時總覺得舊的更合適!當川菜館開到通街通巷,但十幾年來還是覺得你最好!由半山輾轉落戶至銅鑼灣的「三希樓」,不論川味兒或老少鹹宜的廣東菜,也在穩扎中帶出美味。偶爾會跟老媽到「三希樓」飲茶,當晚則與老公和奶奶等家人享用晚飯,在舊的滋味中尋找新的嘗試!先來一客外婆愛吃的鮑汁雞腳 HK$108。帶膠質的鮑汁充滿骨膠原、鹹甜調得適中、雞腳入味之餘、又能保持本身彈性,沒過份軟腍,咬起來特別過癮!怪不得外婆一連 KO 了三隻,吃得不亦樂乎!螞蟻上樹 HK$118 是老公與姊妹的童年回憶,可長大後一直找不著合意的口味,這趟回憶返來了,滿意之情從此起彼落的筷子中表達出來!粉絲炒得乾爽不油,入口既彈牙又入味的粉絲,夾雜肉碎、微辣與麻香,的確是好吃!「三希樓」的酸菜魚 (大) HK$488 是我們必吃的舊味兒,基本上每次連湯也差不多喝光,這次留有餘湯,讓姊姊帶回家煮米粉,哈哈!酸菜魚讓我們一家大愛的原因,主要是來自出色的酸菜魚湯!湯底的酸辣香來得平衡有緻、層次豐富、惹味得來又自然,湊出愈吃愈想吃的滋味!魚方面,每次也新鮮嫩滑,但精髓好肯定非魚湯莫屬!雞油花雕蝦兵蟹將 HK$628 是新嘗試
不是不作新嘗試,但有時總覺得舊的更合適!

雞油花雕蝦兵蟹將 HK$628 是新嘗試,光是端來時的花雕香已夠殺人!

不得不稱讚這雞油花雕汁真的非常好吃及迷人,令當中的花甲、花蟹、海中蝦也頓成了配角,巴不得把海上鮮全泡到雞油花雕汁之中,海上鮮也被迫成了蝦兵蟹將。
片皮鵝 (兩食) HK$888 算是舊新交雜的嘗試,皆因之前吃過「三希樓」的美味燒鵝,這回試試新玩味!
片皮鵝做法與吃法跟北京烤鴨大同小異,只是片皮鴨會較為厚身!
吃法是將麼麼餅包著燒鵝肉、燒鵝脆皮、青瓜、大蔥及甜麵醬同吃!吃後感是原隻燒鵝的風味及享受程度要比片皮鵝更高,不過看到表妹不斷添吃的滋味樣,加上第二吃涼瓜燜鵝的超班美味,又不能抺煞片皮鵝的存在性啊!
完全不起眼的涼瓜燜鵝,卻帶出喜出望外的滋味,不得不歸功於靚鵝和廚師功力的配合! 火喉與調味恰到好處,涼瓜帶鵝香、鵝皮鵝肉添加了醬汁的味道,久遺了這樣出色的涼瓜菜式。最初認為涼瓜太少了,其後發現涼瓜跟鵝肉是層層疊的,所以大家也非常滿足!

最後一大碟的涼瓜燜鵝,被我們全軍覆沒!
若不是特意為外婆點了瑤柱蒸水蛋 HK$168,我們又錯過了另一美味!
事先聲明,我和老公也是蒸蛋的鐵粉,不過如斯蛋香嫩滑、味道細緻,卻不是每一道蒸蛋也能擁有!
原來咕嚕菜式也是「三希樓」的名物,侍應強烈推介咕嚕肉,但因為是晚菜式肉類偏多,於是改選了咕嚕蝦球 HK$268。咕嚕蝦球呈現出吸引的美味,特別是覆蓋在爽彈蝦球上的醒胃醬汁,的確是水準之作,若換成帶點肥的豬肉,相信滋味更甚,決定下次必試咕嚕肉!
蔬菜之一的上湯浸西洋菜 HK$138 並不馬虎。
而蔬菜之二的清炒窩筍絲 HK$108,質感爽脆之餘,窩筍清香與事先注入的上湯,兩者發揮得剛剛好,好吃也!
外婆愛吃甜,要來了兩客棗茸千層糕 HK$46 同分享。
 而奶奶則愛山泉水即撞豆腐花 HK$78/桶,大家也吃得不亦樂乎,非常美味又大樂透的晚餐,願大家也健康平安!

順道也分享飲茶必吃的幾道點心,雖然我們愛吃的「心齋」消失了,但其後得知「心齋」的點心師傅早轉到「三希樓」了,怪不得點心同樣美味!
如果你跟我一樣也懷念小時候的雞包仔,那就非點雞包仔不可了,薑汁的香氣與可口的味道與記憶中一致,因此成為我和老媽的點心必選!
麻辣小籠包賣相沒兩樣,可是皮薄薄餡靚是吸引之處,尤其當中的超惹味麻辣汁,不愧為「三希樓」!
每次也不能缺的懷舊豬膶燒賣,一咬軟滑富酒香的豬潤、彈牙多汁的蝦膠豬肉燒賣,兩者合而為一,叫人忘卻膽固醇的威脅!

溫馨提示:若要全情投入豬膶的美味,捨豬膶腸粉、取豬膶燒賣是明智的選擇!
飲茶人不多,但又想吃川辣,備有自選麻辣燙的點心配手搭,一人獨享絕對不是問題!
2023-01-05
  • 酸菜魚
  • 雞包仔
  • 麻辣小籠包
  • 懷舊豬膶燒賣
  • 燒鵝
2023-01-06 391 浏览
👭話說好閨蜜成日想試呢間位於銅鑼灣既餐廳,佢地既片皮鴨好出名,見佢就嚟生日,就一於去探店。【片皮鵝 ( 兩食)】🔥💦💦作為主角,一上臺我睇就系甘相機食先。跟住真系食落都沒令我地失望,個鴨皮好香脆,油香滿溢,加少少蔥白,青瓜一齊包住食,口感都幾豐富,好滋味。【瓦𦉘焗胡椒海蝦】🔥🫧🫧呢個系另一個推介之選,好考廚師既功夫,蝦肉都系時價,今次既蝦大大只,賣相非常吸引,蝦好彈牙爽脆,厚身味道鮮甜。總括而言,呢間餐廳食物質素高服務好,我地都讚佢食物超級正宗,值得再光顧!👭
【片皮鵝 ( 兩食)】🔥
【瓦𦉘焗胡椒海蝦】🔥

2023-01-06 267 浏览
上星期同同事lunch time過嚟食點心,真係食過返尋味🫦,所以我哋約埋一齊今日三人行一齊再嚟呢度食過🤭水晶鮮蝦餃 $56️⃣,鮮蝦餃入面隻蝦十分大隻🦐,仲好彈牙添🦷,最緊要蝦餃皮皮薄,咬落去啲蝦汁流晒出嚟,令人非常回味😈有四隻,我食咗兩隻😆青椒皮蛋 $58️⃣,青椒味非常之足夠👍🏼,皮蛋味道濃郁,皮蛋晶瑩剔透,皮蛋王仲要係留心添😄,回味無窮啊!瑤柱XO醬炒腸粉 $48️⃣不得了!呢個瑤柱XO醬非常之香👃🏻,依家諗返起都流晒口水💧腸粉炒過後都冇散開,吵得幾好,色澤金黃,味道仲好香口添🗣 蒜片牛仔肉粒 $138️⃣,濃郁嘅蒜味👅,再配上肉質軟腍既牛肉粒,同同事覺得好味到有一種非常幸福既感覺💗我哋已經計劃好下次再嗌多個同事嚟🤪,多一個人可以食多幾款嘢食,已經諗定下次嗌乜嘢啦🫂
2023-01-05 258 浏览
我同同事好經常去三希樓食晚飯,食小菜/川菜/粵菜咩都有得揀,一間餐廳就可以滿足都我哋各人嘅口味,真係好方便🌝推薦大家一定要叫🏅豉油王銀芽炒麵 $148,有鑊氣上枱時仲出哂煙🌪最正係佢炒得好乾身,唔會炒到一嚿嚿痴埋一齊,好手藝🤘🏼想食湯麵可以食🏅正宗四川擔擔麵,辣油、麻醬、花生同麵條比例完美,令人食指大動🤤人多就會叫隻🏅三希樓吊燒雞,脆皮燒雞皮脆肉嫩,淮鹽帶出雞肉嘅鮮味,趁熱食最好味😋最後仲有🏅三希樓水煮魚 $498,魚片肉嫩無骨,厚身有口感,鮮味十足,仲吸收晒湯汁嘅精華,所以特別濃味😍食完一個咁正嘅晚餐,好享受😎

食完一個咁正嘅晚餐,好享受😎
好食指數:❤️❤️❤️❤️扺食指數:❤️❤️❤️❤️✨招牌咕嚕肉 色彩繽紛既招牌咕嚕肉,🌈顏色十分搶眼,咕嚕肉外皮好脆口肉質好淋好多汁,重點係咕嚕汁連同菠蘿青椒辣椒一齊煮,味道清新又酸又甜同帶有微辣。推介:❤️❤️❤️❤️✨三希樓水煮魚 水煮魚放入大量紅綠辣椒,🌶辣度倍增但仍然可以接受,一片片的魚肉白滑無比,無乜骨可以大啖大啖甘食。推介: ❤️❤️❤️❤️❤️✨荷葉飯一打開荷葉香味飄入鼻,飯的軟熟度適中粒粒分明,每一粒米飯都有荷葉味,唔好睇好似好小甘,其實食落都好多。😂推介: ❤️❤️❤️❤️
好食指數:❤️❤️❤️❤️
推介: ❤️❤️❤️❤️❤️
✨荷葉飯
推介: ❤️❤️❤️❤️
2023-01-04 180 浏览
今日lunch hour 同同事出去飲茶, 我哋揀咗喺公司附近嘅三希樓到食飯!呢間餐廳嘅點心又好味又大件。 真係超級抵食!😸我哋叫咗香辣鮮牛肚,味道辣辣地,但完全冇覆蓋牛肚本身嘅鮮味。口感好爽口,而且一啲靭嘅感覺都冇。超好食!😽黎到飲茶又點可以唔叫燒賣,燒賣大大粒,十分足料,蝦肉同豬肉嘅比例啱啱好。咬落去勁多肉汁流出來。一個字正!👍水晶鮮蝦餃,呢間餐廳嘅蝦餃非常出名。唔單止皮薄餡靚!大隻蝦肉加埋筍同豬肉。鮮味十足!😻( 三希樓 ) 麻辣口水雞 ( 小 ) ,呢個係必食嘅菜式,雞肉嫩滑多汁,加埋又香又麻嘅麻辣汁,令到雞嘅味道更突出!超正!👍
2023-01-03 182 浏览
一向鍾意三希樓小菜嘅我🤟🏼難得遇上一行四人係銅鑼灣staycation╴我地晚餐揀係「三希樓」食!多人就可以叫多D嘢食啦喂~🪩💃🏻片皮鵝🦆$888個人認為整晚菜色中最吸引的一個,賣相澎湃,外層好香口,絲毫不覺肥膩,反而越食越想食,份量足夠三,四位👯‍♀️👯‍♀️朋友分享!霸王辣子雞 🐔$388正宗嘅味道,你不會見到滿碟都是辣椒,也不會吃得滿嘴麻麻的⭕️辣味和麻香配合得剛剛好,我們每吃一口總忍不住讚嘆它的香♨️真係好正,必點!麻辣口水💦雞 🐓$268端上來香氣逼人,看有很多香料!很喜歡啖啖肉的感覺,雞肉沾上了麻辣汁🌶不單嫩滑,而且好惹味,前菜中又點可以缺少呢?整個晚餐我至愛的一道青椒皮蛋 🥚$58出奇地他的醬汁非常好味,入味之餘,皮蛋更是非常軟林!雖然價格唔平🤑但真係物有所值!事隔多年,依然是味道吸引我👻值得推薦給友人。
片皮鵝🦆$888
霸王辣子雞 🐔$388
麻辣口水💦雞 🐓$268

2022-12-30 252 浏览
🎊終於到Sem break🌼,想搵地方同frd去食好野之餘又可以打卡,同時間又可以試下正宗川菜,就選左呢間特色三希樓!🍽🌹🌞望個menu都知道好多選擇,order左個三希樓吊燒雞,個成set好足料,烹調方式既保留左雞肉鮮美,同時脆皮增加左惹味,好與眾不同。🐟金湯肥牛肉,🍀用特製湯底提別提鮮,肥牛肉大大塊,粉吸收曬所有食材的味道,令人胃口大開!瓦𦉘焗胡椒海蝦都係好出名既,好重油香,外層薄薄一層煎到微微焦香。🌺估唔到呢間餐廳除左裝修好,食物質素都係一流,食完真係大滿足。🌼

堂食限制逐步放寬,終於可以約埋好耐都無見嘅爺爺嫲嫲一齊飲下午茶,好好珍惜同佢哋共聚嘅時光💕我哋預早book定午市嘅座位,一嚟到就可以入座,唔洗老人家等吖嘛👵🏽🧓🏽飲茶點少得食燒賣同水晶鮮蝦餃🏵大大粒燒賣同蝦餃即叫即蒸,熱辣辣食先夠正!招牌雪影叉燒包表面係脆皮,叉燒蜜味重,細細個食哂成個都唔怕食唔落其他嘢🙈瑤柱XO醬炒腸粉有鑊氣,XO醬同腸粉無得輸👏🏼為滿足自已想食辣,嗌咗個香辣鮮牛肚同麻辣口水雞🌶辣度明顯,特別係個口水雞,啲辣油好多好惹味,爺爺見我食得咁滋味都忍唔住食咗一嚿🙊最後有棗茸千層糕同麻蓉煎堆當飯後甜品,非常滿意嘅一餐,最緊要係屋企人食得開心,我就安心了💗

2022-12-29 171 浏览
最近上網見到有人大力推介喺銅鑼灣嘅三希樓,所以就叫埋男朋友同家人一齊去試😍 我哋叫咗以下嘅食物:🐠青椒青香魚 ( 大 ) $488🍀🌶材料豐富,芫荽辣椒胡椒鋪滿喺面,辣味十足😈 一大盆魚肉,5個人食都食唔哂!非常抵食👍🏾食到我地捧住個肚🫃🏻🤰🏻🐖招牌咕嚕肉 $228咕嚕肉醬汁酸酸甜甜超正😍仲有黃朝、青椒、洋蔥做配菜,顏色非常之夾,睇落成道菜完全冇違和感🥰咕嚕肉仲好多汁好味添,我地送哂成碗白飯😆🐂蒜片牛仔肉粒 $138蒜味十足嘅牛仔肉粒超正呀😋,佢唔係普通蒜粒,佢係一片片嘅蒜片片,食落口陣陣嘅蒜味湧出嚟好好味呀👍牛仔肉粒仲充滿着濃濃嘅牛肉味,咬落嚟粒粒爆汁,非常之濃牛肉味,爸爸咁嘴刁都讚好味😉爸爸已經話要下次做冬嘅時候再嚟食,所以我哋都提早同店員book定位做冬再嚟食🫣

我哋叫咗以下嘅食物:
🐠青椒青香魚 ( 大 ) $488
🐖招牌咕嚕肉 $228
🐂蒜片牛仔肉粒 $138

2022-12-28 166 浏览
今日放工同同事去happy friday,我哋揀咗成日去嘅三希樓!個到嘅食物非常好食,仲要價錢唔貴,啱晒我哋😍我哋叫咗好多唔同嘅食物,以下呢幾樣特別想推介比大家!<<🐮金湯肥牛肉 >>十分足料!有勁多嘅肥牛喺入邊。牛肉同脂肪嘅比例岩岩好,有入口既溶嘅感覺!連埋麻辣湯一齊食。滋味十足!<<🐔霸王辣子雞 >>每一次黎都一定要食嘅!炸到勁香口嘅雞肉比勁多花椒八角同辣椒覆蓋住,所有嘅香味滲晒入雞肉到。味道又香又辣。超級惹味,真係冇得輸!<<🐷招牌咕嚕肉 >>呢度嘅咕嚕肉出名香脆多汁。而且肉多骨少。落落去啖啖肉!加埋自家調製嘅甜酸汁。味道酸酸甜甜,非常開胃!呢間餐廳食過咁多次嘅質素都係咁好!值得推薦俾朋友🤩
我哋叫咗好多唔同嘅食物,以下呢幾樣特別想推介比大家!
<<🐮金湯肥牛肉 >>
<<🐔霸王辣子雞 >>
<<🐷招牌咕嚕肉 >>

呢間餐廳食過咁多次嘅質素都係咁好!值得推薦俾朋友🤩
2022-12-26 161 浏览
中午飲茶,點了燒賣、雪影叉燒包、紅油抄手,還有一籠點心(唔記得咗係乜)。雪影叉燒包和紅油摻手都好食,辣有好香,辣椒油都好食!普通點心就一般。之前喺半山嘅時候,有得食火鍋,但點解喺利舞臺依家冇得食?之前的火鍋好食,配菜又多,好懷念,希望新餐廳之後可以加返食火鍋的餐牌!整體來說,小食/小菜比較好吃,會再來!期待想食的小菜有酸辣魚,同埋再食多次紅油抄手!這次二人消費$300有找,銅鑼灣來說,算是好味又唔太貴的選擇。
整體來說,小食/小菜比較好吃,會再來!
期待想食的小菜有酸辣魚,同埋再食多次紅油抄手!
2022-12-23 258 浏览
📍係銅鑼灣行街行到開始肚餓,朋友話想食川菜,咁岩見到利舞臺廣場有間食川菜。我地叫左蒜泥拍黃瓜同蒜片牛仔肉粒做小菜,🧄蒜泥拍黃瓜充滿蒜香,薄薄一片方便進食,口感爽脆又清新。🥩蒜片牛仔肉粒又係一碟充滿蒜香的小菜,脆卜卜的蒜片同軟淋的牛仔肉粒一齊食,味道好香好滋味。✨🔥另外仲叫左豉油王銀芽炒麵同正宗四川擔擔麵,本身淨係揀左豉油王銀芽炒麵,但見到人地既四川擔擔麵好吸引,所以叫來試下。豉油王銀芽炒麵好有鑊氣,加入銀芽變得好有口感。🍜正宗四川擔擔麵湯底好香濃,麵底軟硬度適中而且掛汁力強,每一啖都可以食到湯底的精華,正呀!💕