2022-12-09 167 浏览
鍾意食辣嘢嘅我搵到係銅鑼灣利舞臺廣有間唔錯嘅川菜館!我即刻埋成班嗜辣嘅朋友去食好野!💯夫妻肺片 🐮,四川名菜!入面分別有牛舌,牛肚及牛肉。加埋秘製辣椒油,花椒同八角。麻辣嘅香味係牙縫到滲返岀來!唔錯!💯青椒皮蛋 🫑,呢個青椒皮蛋好食到不得了,微辣嘅青椒加埋彈牙嘅皮蛋同醬汁。味道同口感都十分豐富。💯霸王辣子雞🐔,雞肉炸到好乾身,完全唔油膩嘅感覺。但咬開嘅時候仍然有非常多嘅雞汁喺入邊。口感鮮嫩。廚師再將海量嘅辣椒鋪喺面。雞肉索晒辣椒嘅味道。每啖都有好香濃嘅辣雞味!堅好食😍💯三希樓水煮魚 $498 🐟,成鍋有勁多魚肉喺入邊,超級足料。魚肉新鮮,肉質又爽又脆。味道鮮甜,一啲腥味都冇。加埋麻辣湯汁一齊食。真係辣得好過癮。我覺得呢間餐廳嘅環境同服務都唔錯,座位又大又舒適,一啲都唔覺得逼夾。而且呢度嘅侍應會好主動咁佢推介食物俾我哋。我覺得呢樣嘢好值得讚👍🏻

2022-12-08 198 浏览
平日同爺爺👴🏻一齊去飲茶,佢最鐘意去三希樓🤭仲要成日認威長者搭車$2,去遠啲食都唔怕😮‍💨講返呢間嘢我哋最愛叫咩先👻爺爺話呢度燒賣出名皮薄,香菇味夠濃郁,與豬肉的比例恰到好好👍🏻4粒每人2粒夠曬數!鮮蝦腐皮卷好方便爺爺咬,一刀切落時已覺鬆軟,腐皮吸曬啲汁😜爺爺次次都食得好開心🈵足我自己就食開香辣鮮牛肚,牛肚唔會太韌,色香味俱全👍🏼間中飲茶食下辣都幾過癮瑤柱XO醬炒腸粉係我哋兩爺孫至愛❤️十分之吸引我哋嘅係賣相睇見都想食外,加上炒得乾身而不油,好夠鑊氣,水準之選☜☜環境優雅寧靜,方便我哋爺孫傾吓偈👨‍👧味道出色,服務也好,期待下次來可以多品嚐幾款點心。❣️

2022-12-07 147 浏览
約咗朋友去銅鑼灣行街,經過三希樓見到好多人係門口排隊💃🏽所以我哋都排埋一份,排咗大概半個鐘左右就有位啦!後尾上網睇返原來最少要排一個鐘🕒💕杏汁豬肺湯💕個湯非常足料,香噴噴好好味,飲落超級香滑。飲落質感滑溜又好味,朋友飲完再飲,兩個人飲哂成煲湯💕夫妻肺片💕肺片肉質煙韌🙌🏻 牛肉味相當濃郁,辣度剛剛好,食片肺片再飲啖湯,正呀!所有煩惱都掃走了💕青椒青香魚 ( 大 )💕估唔到我地食得哂咁大份青香魚,青椒🫑好香辣好好味。令人流哂口水,不停添食已經記低左呢間咁多人排隊,又好味既四川菜🤭 原來有點心食添!下次要再嚟食🤤
💕杏汁豬肺湯💕
💕夫妻肺片💕
💕青椒青香魚 ( 大 )💕

2022-12-06 176 浏览
放工約左男朋友去拍拖食飯,之前同事推介過公司附近嘅三希樓,今晚就可以帶男朋友去食!🐮金湯肥牛肉 賣相吸晴,有好多紅紅綠綠嘅辣椒喺入邊🌶。廚師將牛肉煮到半熟嘅狀態上枱,再用鍋嘅熱力將牛肉煮熟。所以肉質非常鮮嫩。牛肉味道濃郁,辣椒味道完全冇覆蓋到牛肉鮮味!超正!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🐔( 三希樓 ) 麻辣口水雞 ( 小 ) 口水雞超岀色!雞肉嫩滑多汁,加埋超香嘅麻辣口水汁。辣得好惹味。🐔雞同麻辣汁呢個配搭永遠都咁好食。真係食到流哂汗!🤣🤣🤣🤣🤣🦐瓦𦉘焗胡椒海蝦 一見到就好想食😍,味道就更加唔使講。海蝦勁大隻。而且炸到好到脆,咬落去索索聲!蝦肉口感彈牙,味道鮮甜,放喺瓦𦉘同黑胡椒一齊焗,成隻蝦吸晒胡椒嘅味道,味道一流!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

🐮金湯肥牛肉

🐔( 三希樓 ) 麻辣口水雞 ( 小 )

🦐瓦𦉘焗胡椒海蝦
2022-12-06 123 浏览
朋友知道我鍾意食片皮鴨,所以特登同我嚟銅鑼灣食👯‍♀️不過佢話呢度好特別,唔係食片皮鴨咁普通而係食片皮鵝,真係未試過wor😯食個開胃小食「蒜泥拍黃瓜🥒」估唔到佢原來係用一片白肉包住黃瓜,再淋上厚厚嘅蒜泥同辣油豉油,味道不得了啊🌟重點「片皮鵝 ( 兩食)🦆」好巨型❗️原隻燒鵝上枱再由師傅逐片片出鵝肉,然後用餅皮加黃瓜、京蔥同海鮮醬一齊食,真係好優秀🤤可以話係近期食過最最最好食嘅片皮鵝💃🏻「豉油王銀芽炒麵🍜」乾香可口,猛火快炒所以每一啖炒麵都好彈牙爽口☺️ 豉油鹹中帶甜,亮點一定係有銀芽同蔥段,絕對昇華咗成碟炒麵😋

2022-12-06 104 浏览
好耐無去過飲茶,突然興起想食點心決定去三希樓。✨三希樓既點心都幾出色,而且環境又舒適。🏆招牌雪影叉燒包 (好味: 4/5)外貌同平時食既叉燒包有所不同,搣開叉燒包好有驚喜,熱辣辣的叉燒餡完全滿滿地塞爆,而且叉燒唔係好肥,唔會有油膩感。🌈🏆燒賣 (好味: 4/5)每粒都真材實料餡多又大粒,質地唔會好似出面既燒賣粉多過肉,⏲師父控制時間好好,唔會蒸過龍乾爭爭,餡料非常JUICY同彈牙。🏆鮮蝦腐皮卷 (好味: 5/5)呢個係咁多點心中最鍾意食的一款,腐皮卷炸到外皮好鬆脆,入面包住多好蝦粒的蝦膠,蝦粒爽口又彈牙,食到停唔到口。🔥
🏆招牌雪影叉燒包 (好味: 4/5)
🏆燒賣 (好味: 4/5)
🏆鮮蝦腐皮卷 (好味: 5/5)
2022-12-02 218 浏览
兩母女去了銅鑼灣二人晚餐,食物很好吃,侍應服態度完美。主食有青椒青香魚 ,超大份,仲要煲底還有麵,麵條軟硬適中!吸收魚汁湯汁,條魚仲要係好大條好新鮮,食落既魚肉嫩滑,全無❌❌❌腥味湯🥣我哋簡杏汁豬肺湯😍湯味道不錯,是食材的原味💮沒有加味精!杏味香,連瘦肉同煲好正好🉐,清清地的杏汁豬肺湯啱我同媽媽口味✅✅餸菜呢我哋有麻婆豆腐,麻麻香辣口感,豆腐很滑嫩,帶甜味,不會超麻辣🥵吃不完,比較溫和,很好下飯🍚兩母女食得好滿足,食物質素不錯,價格中等,環境舒適,岩曬親子外出用膳🤗
兩母女去了銅鑼灣二人晚餐,食物很好吃,侍應服態度完美。

最鍾意就係食港式小炒同重口味嘢食🙈🙈所以今晚就嚟咗銅鑼灣🔺三希樓🔻晚餐,睇吓我哋食咗啲咩先👀👀✔️招牌咕嚕肉 $228➖ 咕嚕肉可以話係我最❤️嘅小炒,酸酸甜甜爆開胃👍🏼薄薄嘅炸漿炸完好香脆,皮脆肉嫩食多幾粒都唔會覺得油膩,醬汁調較得完美,出色嘅一碟咕嚕肉🫶🏻✔️蒜片牛仔肉粒 $138➖牛仔肉唔韌,走油後再加蒜片一齊快炒好有鑊氣🥘送酒食一流🍺✔️青椒青香魚 ( 大 ) $488➖唔太食得辣又想食少少辣嘅人可以叫🤣青椒嘅微辣好易入口,主要係麻嘅感覺多啲,湯底清澈飲完都唔會太大負擔💪🏼
2022-12-01 126 浏览
知道爸爸好鐘意食片皮鵝🦆,又臨近佢生日🎂,所以book左位去三希樓同佢慶祝,我地一行4人一齊去👨‍👩‍👧‍👦 好彩有book位咋,門口大排長龍🤓➡️片皮鵝 ( 兩食) $888⬅️呢隻鵝超級大隻😚包左好多皮食,皮薄肉嫩,肉汁爆多,餐廳俾左好多醬,好正好好味呀~~重點佢有得兩食,好化算😎四個人食唔哂最後要打包😂➡️三希樓水煮魚 $498 大⬅️呢砵魚真係超大砵😍材料非常豐富,有超級多四川乾辣椒🌶️、蔥、胡椒同海量既魚肉🐠 魚肉肉質嫩滑好味😋仲好爽口添,辣味好足,令人精神爽利,爸爸都話頂瓜瓜呀😙爸爸👨🏾十分欣賞今次既生日飯,尤其片皮鵝兩食大讚💯👍🏿

➡️片皮鵝 ( 兩食) $888⬅️

➡️三希樓水煮魚 $498 大⬅️

爸爸👨🏾十分欣賞今次既生日飯,尤其片皮鵝兩食大讚💯👍🏿
2022-12-01 96 浏览
今日放假,同媽媽去飲個下午茶🤣。知道銅鑼灣有間唔錯嘅酒樓。係網上面亦都有唔少人推介!所以今日就決定去試下😍去到就知冇揀錯。酒樓嘅環境同餐具都好乾淨,睇得出店長好用心經營!而食物方面都好出色👍🏻,每一樣嘅食物都好好味。以下呢幾樣係我特別鍾意🤩,推介俾大家!✔️春風香脆百花腸粉。口感有少少似炸兩。腸粉皮好滑溜,加埋香脆嘅油炸鬼同特色脆脆係入面。口感好豐富。😋好快就俾我哋食晒!✔️瑤柱XO醬炒腸粉 。份量都幾大碟。腸粉煎到少少燶🥘。加埋勁多嘅瑤柱XO醬去炒,令到每一條腸粉都沾滿XO醬係上面。十分香口,惹味十足!正😍😍✔️香辣鮮牛肚 。🐮牛肚口感好腍,一啲都唔韌。而且辣味滲哂入牛肚到。咬每一啖牛肚都辣辣地🌶。味道豐富!我勁鍾意😍😍✔️水晶鮮蝦餃。 呢個蝦餃超正,一籠有5粒,隻隻都好大粒。而且仲有勁鮮甜嘅蝦蝦味。食得出佢用料新鮮😍嚟到一定要食👍🏻

2022-11-29 129 浏览
同事強烈推薦三希樓的菜式,咁岩今日要去銅鑼灣順便去三希樓食埋晚飯。💯‼️同事話一定要食杏汁豬肺湯,一大鍋好足料毫不吝嗇,豬肺湯味道好香濃,😹飲完都已經有D飽飽地。真係超足料超出味,超級鍾意飲湯既我係忍唔住開始食飯之前就飲左3碗湯,超潤,中左covid之後可以當係補補肺!👍🏻有兩款菜式好推薦,分別係瓦𦉘焗胡椒海蝦同三希樓吊燒雞。瓦𦉘焗胡椒海蝦每隻蝦都好大隻,用胡椒煮頗有新鮮感同有另一番風味。三希樓吊燒雞外皮好香脆,😻雞肉juicy又嫩,調味岩岩好好正。👾👾菜式幾有驚喜,而且好扺食大大碟。

👾👾菜式幾有驚喜,而且好扺食大大碟。
同男朋友仔媽咪lunch飲茶🫖緊係要做足功課research 下有邊間嘢性價比高又飲得舒舒服服啦😏三希樓係我今日陪家長嘅「首選」大家第☝🏻次吃到流出蛋黃油的極品流沙包,咬落蛋黃味香濃細滑,是味覺新享受,真材實料,實屬必點!♥️果然係會邊吃邊漏汁🤣仲有款鮮蝦腐皮卷🙊好耐都無食過,Auntie話呢度水準唔錯,腐皮鬆軟,內裏多款材料做餡,趁熱入口加埋喼汁一齊食都唔錯!男朋友就覺得荷葉飯最出色,因為真的是有荷葉香的,飯粒炒得好乾身,荷葉的香味慢慢滲透入飯內🤩色上得均勻而味道適中,料頭幼細,全都是功夫。仲有仲有‼️夫妻肺片‼️特別令我印象深刻牛舌肚均切薄片,味道香麻而不嗆,辣中帶有微甜,並不死辣🌶🌶所有點心都很出色,不管是環境還是服務都是一等一❤️ 👍我哋都覺得非常合我哋口味,加上上菜同服務都好有效率,會再返嚟試其他嘢食

2022-11-28 96 浏览
同事話係公司附近既波斯富街,有間中菜叫<三希樓>川菜🇨🇳好好味,所以我地放工後一齊去食🙌🏻 好彩今日早左少少收工,六點三後開始好多人係門口排隊🔥大大份三希樓水煮魚:作為辣妹既我地,除左衣著辣辣,食得仲好火辣辣🔥如果大家喜歡辣肯定好喜歡呢個水煮魚🐟 材料好豐富,好多魚肉同辣椒🌶️。 好誇張!大份到四個人食都食唔哂🙀🙀🙀一大隻三希樓吊燒雞:吊燒雞燒得熱度好平均,成隻都燒得好均勻又脆皮👐🏻雞肉好幼嫩又多汁💦雞肉同雞皮之間既雞油,令到吊燒雞更好味😽😽大碗四川擔擔麵:麵質爽口,食到我同同事「索索」聲麻醬加辣醬既味道真好味。大碗又好味😈總括嚟講每款食物都大碗又大牒🍜,價格相宜,非常適合同一大班朋友嚟gathering 😎

大大份三希樓水煮魚:

一大隻三希樓吊燒雞:

大碗四川擔擔麵:

2022-11-25 137 浏览
今年Daddy生日,我哋特登book咗佢最鍾意食嘅三希樓同佢慶祝。之前我哋都係要去半山先食到,而家喺銅鑼灣開咗。就唔使再去到咁遠😍😍非常之好!🐔三希樓吊燒雞 $428 🐔Daddy話生日唔可以冇雞🤣呢度嘅吊燒雞勁好食。雞皮同脂肪都燒到脆卜卜,但雞肉就好嫩滑,咬開仲有好多雞汁流緊出嚟。而且🐔雞肉醃到好入味,但唔會太鹹。非常好食。🫑泡椒石鍋田雞 $268🐔賣相好吸引,石鍋入邊有勁多田雞。每一件都勁飽滿。肉質仲好彈牙,一啲都唔鞋口。加埋🫑泡椒一齊煮,令到田雞嘅味道更加鮮甜。Daddy勁鍾意😍🫑青椒青香魚 ( 大 ) $488🐟呢個菜名真係冇得彈。聞到已經流晒口水。成個窩都有好香嘅青椒味。🐟魚肉索哂青椒嘅精華,令到魚嘅味道更加鮮甜。🍜麵條爽口彈牙。加埋湯汁一齊食。滋味非常!呢餐真係大滿足!Daddy 食得勁開心!話希望下年生日再嚟多次😍

🐔三希樓吊燒雞 $428 🐔

🫑泡椒石鍋田雞 $268🐔

🫑青椒青香魚 ( 大 ) $488🐟

2022-11-25 86 浏览
人越大越少去茶樓飲茶,適逢同今日晏就有少少時間,就決定去飲返個午茶,飲杯茶食件點心🌱鮑汁荷葉飯 $228糯米粒粒分明,每粒米都俾鮑汁包圍住,味道濃郁💥荷葉飯仲有臘腸、蝦米、冬菇等等材料,所以好香好惹味👃🏼份量好多,堂食完仲可以外賣一大半返屋企再食🌕麻蓉煎堆 $38小巧玲瓏嘅煎堆係細個飲茶一定要食嘅點心😚外脆入面軟糯,個人認為好食過細個食過嘅煎堆☀️燒賣果然係茶樓嘅燒賣最正💋豬肉肥瘦適中,調味唔會過鹹,絕對係今日嘅MVP🏆⚡️極品流沙包 $42叫得流沙包,奶黃餡一定要湧出嚟先合格😌依個流沙包一撕開,奶黃餡就好似泥石流咁流出,好正,無負極品流沙包依個名😍

🌱鮑汁荷葉飯 $228

🌕麻蓉煎堆 $38