情人節當天要上班,所以我提早幾天跟男朋友去吃餐好的,當是預早慶祝情人節。男朋友最愛吃刺身,所以我們決定找間坐得舒適的放題料理,開開心心大吃一餐。今次我挑選了位於尖沙咀的三木日本料理,因為這間放題有別於一般狹窄擁擠的放題餐廳,這裡的位置都很寬敞,坐得舒服吃得特別開懷。飲品共有十多款選擇,有氣水、茶類及啤酒等供應。刺身方面我點了特大甜蝦、三文魚、帆立貝、鮑片、北寄貝及螺片等,刺身上檯時會有冰塊冰著,吃下去仍是一貫的鮮甜,片片鮮嫩,不會有雪味,讚!外面較少有的海膽、蟹肉鮮蟹膏軍艦任食,吃幾客已夠回本。另外火炙壽司也做得不錯,烤得焦香,入口即溶,壽司飯不會太大,多吃幾件都無問題。燒八爪魚丸,熱辣辣,頗大粒的,咬下去會吃到八爪魚肉,好滋味。串燒類麻辣雞中翼及鹽燒牛舌都很入味香口,但香草羊肉串卻有點燒得太乾了~大推薦有機鮮燒波蘿,超甜又多汁,我吃了四件都不夠,而日本糖心蕃薯也是超甜的,要不是太飽我一定多吃兩串。蒜香一口牛柳粒,肉質香濃鮮嫩,淡淡蒜香吃起來好惹味!!珍寶蝦天婦羅炸粉不厚外脆內軟,也不油膩。值得一提的珍寶紫菜蝦天婦羅,炸粉內夾著紫菜有好特別喔!!炸物賣相也頗佳的,炸得很香口又不油膩。來
飲品共有十多款選擇,有氣水、茶類及啤酒等供應。
外面較少有的海膽、蟹肉鮮蟹膏軍艦任食,吃幾客已夠回本。
蒜香一口牛柳粒,肉質香濃鮮嫩,淡淡蒜香吃起來好惹味!!
炸物賣相也頗佳的,炸得很香口又不油膩。
來到我最愛的牛油粟米粒粒燒,粟米好甜又帶好香牛油味,我獨吃兩客才夠。
黑松露野菌忌廉湯是男友點的,我吃了一口味道滿香濃的。
熱辣辣的牛肉壽喜鍋,鍋底會有火爐加熱保持溫度,鍋內材料豐富,甜甜的湯底吃會有暖暖的感覺。
最後我共點了6款甜品試試,
北海道3.6牛乳奶涷、芒果布甸及法式焦糖燉蛋都很有水準,連我不愛吃甜的男友都大讚好吃。
埋單每人約$270,以這樣好的服務及食物品質來可算是非常抵食!

2015-02-12
  • 牛油粟米粒粒燒
  • 有機鮮燒波蘿
  • 蒜香一口牛柳粒
  • 燒八爪魚丸
  • 刺身
2015-02-10 2292 浏览
上回講到我史提芬周最憎食放題走單,今鋪食三木,真係打個突,任食新鮮馬冀海膽都算,見到帶子刺身,大過品客曾俊華,對面嗰位阿生,額有朝天骨,眼裡有靈光,仙人轉世,神仙下凡咁款,大叫,我終於等到你了,不要走!!!!食放題食到咁,我都明嘅,香港地,有任食海膽,咁鮮咁甜,唔腥喎,真係無幾間做到。 帶子又大又厚肉,仲唔係開邊切,okok, 我無嘢彈,法官大人。雖然我影左咁多相,洩露天機,災怯難免,但是我命中註定,就算我要冒天大的危險,我也要給你看個全相,因為呢d 食物太吸引, 點搞呀。 三文魚,少食,滑溜,鮮甜,n年無喺放題食過咁正嘅魚生。對面位阿生,同我一樣,有米到肚事大,整碗鰻魚飯,掂當,魚滑,燒汁撈飯都正到哭出嚟。食完先醒起未映,sor記。再講下其他嘢,牛舌,都係比唔上牛角,差d d , 真係可惜。甜品賣相似乎唔錯,入口味道,甜得嚟唔會太甜,糖尿,使乜驚! 督穿cream brulee 個焦糖面,卜卜聲,無得彈啦。三木價錢都均真,2百3蚊,食到5碟海膽壽司都圍到皮la, 如果月頭銀根鬆動,俾多少少錢,食好d, 食好好多,使乜驚

三文魚,少食,滑溜,鮮甜,n年無喺放題食過咁正嘅魚生。

2015-02-10
  • 刺身
  • 法式焦糖燉蛋
  • 甜品
2015-02-10 2047 浏览
一向好少去放題式餐廳,因為我怕選擇多低質素,結果滿足了肚皮,卻不滿足!但係我間唔中都會去些口碑比較好既放題,希望可以打消我一貫既諗法今次去左位於尖沙咀既三木放題,大約近K11啦,所以都幾方便。我係食第二輪既,20:30開始,因為平日既關係,人流未算太多,站著排隊等候安排入座就可以啦一如放題作風,都係用撕落式既紙黎點既蒸蛋打頭陣,蛋質不會蒸過火,很滑,但味道比較淡驚喜既地方就係表面有柚子粉末,配合而吃感覺幾新鮮刺身拼盤,整體黎講都算過得去,最好既係帆立貝,比較鮮味軍艦、手卷篇海膽都算唔錯,有海水味但偏腥蟹肉蟹膏比較失色,蟹肉係蟹棒黎既,同一般既壽司店分別很大黑松露帆立貝好香,做得唔錯牛舌及蒜片牛肉粒最讚既係蒜片,好脆好好味,牛肉比較林清酒煮蜆,尼個真係好難食,無味,而且蜆好難整出黎地獄海鮮鍋,需時去煲滾,建議早點落單。都幾辣,冬天叫都算唔錯,食完好暖,但比較重味。材料方面有青口、冬菇、金菇,都唔錯架!紫菜天婦羅都幾好味,炸粉好薄,幾香口,但蝦比較爽身,一食就知係雪蝦串燒牛舌是推介!因為燒得好香口脆身,雞翼也不俗。唔少得當然係甜品啦~綠茶及柚子雪糕係日本直送,但味道一般焦糖燉蛋好脆呀,北海

一如放題作風,都係用撕落式既紙黎點既
蒸蛋打頭陣,蛋質不會蒸過火,很滑,但味道比較淡

驚喜既地方就係表面有柚子粉末,配合而吃感覺幾新鮮
刺身拼盤,整體黎講都算過得去,最好既係帆立貝,比較鮮味
軍艦、手卷篇

海膽都算唔錯,有海水味但偏腥

蟹肉蟹膏比較失色,蟹肉係蟹棒黎既,同一般既壽司店分別很大

黑松露帆立貝好香,做得唔錯
牛舌及蒜片牛肉粒

最讚既係蒜片,好脆好好味,牛肉比較林
清酒煮蜆,尼個真係好難食,無味,而且蜆好難整出黎
地獄海鮮鍋,需時去煲滾,建議早點落單。

都幾辣,冬天叫都算唔錯,食完好暖,但比較重味。

材料方面有青口、冬菇、金菇,都唔錯架!

串燒牛舌是推介!因為燒得好香口脆身,雞翼也不俗。
唔少得當然係甜品啦~

綠茶及柚子雪糕係日本直送,但味道一般

焦糖燉蛋好脆呀,北海道3.6牛奶布甸好出色,我食左2個呀,真係好香牛奶味,好滑。

木槺布甸就唔得,餅碎好鬼林,唔新鮮

個泡芙內有冰凍既忌廉,好正!
整體黎講都算唔錯,汽水任叫(雖然我只叫一罐忌廉),都幾抵。

刺身壽司每次每人叫2份,可以有效地控制剩餘食物

燒物及甜品都係推介之一,有時候貪心d,想食各式美食既話,三木放題都係一個唔錯既選擇。

時段及價錢

1. 晚上18:00-20:15 (星期一至三 : 大人$238 / 小童$128 ; 星期四: 大人$248 / 小童$128 ; 星期五-日 : 大人$248 / 小童$128)

2. 晚上20:30-22:45 (星期一至三 : 大人$238 / 小童$128 ; 星期四: 大人$248 / 小童$128 ; 星期五-日 : 大人$248 / 小童$128)

生日優惠 (於生日月份惠顧) : 6-7 位 送海膽, 8 位以上送生日蛋糕及北海道松葉蟹
2015-02-04
  • 北海道3.6牛奶布甸
  • 紫菜天婦羅
2015-02-08 2462 浏览
22.1.2015知道好友喜歡吃放題, 於是就和她一同到三木, 看看這裡的放題質素如何.首先點了刺身, 每款也要幾片, 所以就有這一大盤的效果. 雖然是放題, 但有十五款刺身選擇, 款式也算多, 而且也都新鮮哩. 其中的極大甜蝦, 真的很大隻, 比我的手掌還要長, 至於肉質也都彈牙的.壽司方面, 點了虎蝦壽司, 玉子壽司及花之戀. 這個花之戀的特別之處, 就在於卷內沒有飯粒的, 只有厚而鮮味的三文魚, 大滿足. 這碟有齊鹽燒雞中翼和雞軟骨串. 雞軟骨串燒得香脆, 相反鹽燒雞中翼的外皮十分軟扒扒, 不似燒過喎.清酒煮蜆份量也不少, 可是我們完全感受不到清酒的味道, 只感到好像是清水烚熟的樣子.晚餐又怎可缺少蔬菜呢? 點了一碟五目炒野菜, 其油份不多, 椰菜又爽口, 不過不失吧.炸物中的吉列蠔, 雖然size細細, 但熱度充足, 炸粉又薄又脆口, 好吃. 一口炸芝士是令我們失望的, 因為它的流心程度不夠, 芝士味也不夠香濃.看到鄰桌食客的鍋物, 我們也點了一客蕃茄豚肉雜菜鍋. 這個鍋物以蕃茄作湯底, 令鍋內的雜菜和豚肉, 都沾上了蕃茄甜甜酸酸的味道, 既開胃又可解膩滯.最後來到甜品一環.
22.1.2015
最後來到甜品一環. 北海道3.6牛乳奶凍夠滑溜, 但牛奶味卻很輕微. 至於豆腐芝士杯的味道, 竟然只有淡淡的豆腐味和芝士味, 且質感粗糙. 法式焦糖燉蛋亦不太討好. 面層的焦糖片頗為厚, 內裡的蛋又太流質, 我們都不太喜歡它.
不清楚這些雪糕和雪葩是否自家製, 然而這四款雪糕都令人很滿意. 炭火燒芝麻雪糕的芝麻味道很重很濃, 又不太甜, 所以好友吃了兩球. 當把豆腐雪糕放入口中時, 是感覺不到豆腐的味道, 要慢慢嗒才可嚐到豆腐味. 綠茶雪糕的奶味比較重, 濃香且滑, 甜度也恰當, 我前後吃了兩球哩. 而柚子雪糕的名字, 是否應該更正為柚子雪葩呢? 因它完全地擁有雪葩的質地. 其中那透心涼的柚子味道, 清甜非常, 難怪我吃了兩球, 哈哈.
有機會一定再來哦.
2015-01-22
哈日族的我約了朋友食飯~次次諗食咩都好煩惱~因為太多選擇~而我好耐冇狂食日本料理放題~所以我主動提出~好彩我朋友陪我去癲~哈哈!我係佐敦返工,自自然然就想搵返D附近的食店啦~最後就去左【三木日本料理】食飯啦~【三木日本料理】位置尖沙咀K11對面的大廈~都好容易搵到~因為怕多人等位,我地都預先打電話去訂位~他們晚上的放題時段有兩個,分別是1800-2015或2030-2245~因為我要6點半先收工,所以就預訂了2030-2245時段~我地當日平日星期二晚上去的~佢地星期一至三係便宜一點HK$238/人(另收加一服務費)我地兩個好肚餓,早到左等入座~入到去俾我感覺座位好寬敞~好舒服~比以往去的放題食店闊落得多~唔洗轉身就係人同人~可能平日關係~入座率只有一半左右~勁肚餓關係~梗係立即睇下有咩Order啦~嘩嘩嘩!呢度有勁多勁野食選擇~落單紙都有N咁多張~哈哈~花多眼亂!第一Round梗係order刺身先啦!樣樣都叫左少少先啦!個刺身盤好型咁上碟!我最愛三文魚,切得比較厚身!正!仲有另一個至愛帆立貝,我未試過係放題食過咁大粒帆立貝~大過手指呀都幾好味~幾新鮮呀~不過可能解雪得未夠,有少少冰冰
哈日族的我約了朋友食飯~次次諗食咩都好煩惱~因為太多選擇~
而我好耐冇狂食日本料理放題~所以我主動提出~
好彩我朋友陪我去癲~哈哈!
我係佐敦返工,自自然然就想搵返D附近的食店啦~
最後就去左【三木日本料理】食飯啦~
【三木日本料理】位置尖沙咀K11對面的大廈~
都好容易搵到~
因為怕多人等位,我地都預先打電話去訂位~
因為我要6點半先收工,所以就預訂了2030-2245時段~
我地當日平日星期二晚上去的~
佢地星期一至三係便宜一點HK$238/人(另收加一服務費)
我地兩個好肚餓,早到左等入座~
入到去俾我感覺座位好寬敞~好舒服~
比以往去的放題食店闊落得多~唔洗轉身就係人同人~
可能平日關係~入座率只有一半左右~
勁肚餓關係~梗係立即睇下有咩Order啦~
嘩嘩嘩!呢度有勁多勁野食選擇~
落單紙都有N咁多張~哈哈~花多眼亂!
第一Round梗係order刺身先啦!
樣樣都叫左少少先啦!個刺身盤好型咁上碟!
我最愛三文魚,切得比較厚身!正!
都幾好味~幾新鮮呀~
不過可能解雪得未夠,有少少冰冰地既感覺~不過還可接受~
仲有隻甜蝦唔講得笑~粗過我手指~
平時食開都係細細隻果D,估唔到有咁大隻甜蝦~
之後再點了沙津~
芝麻醬係我至愛~連埋豆腐食都幾好味wor~
之後就叫飲品啦~
飲品都係汽水類為主~而其他有呢個FUZE Tea Lemon及FUZE Tea Apple~
毛啦啦俾我發現左係呢個黑松露野菌忌廉湯叫呀!
梗係試下啦~一試之下~正到冇朋友呀~好香菌味~勁想encore多碗呀!
之後就點左其他熱食~
有餃子雞翼、牛舌及牛柳粒、香辣魚餅同埋牛油粟米~
餃子雞翼好搞笑,入面去哂骨,放左D豬肉餡入去~不過我好怕食雞皮,唔係太岩我好味~
牛舌及牛柳粒都尚可,中意食牛的人可以再叫~
香辣魚餅D醬汁係帶少少甜的辣~不過我怕辣~唔係太岩我口味~
粟米雖然係平野~但係黎到放題都總會叫返D食下~栗米好甜~
之後上就係火炙壽司
由左起係黑松露帆立貝、左口群邊、海鰻及三文魚腩~
味道唔算得上好好味~不過是可接受~
可以再試下其他唔同款~
再上就係清酒煮蜆~
唔…只可以話蜆冇蜆味~麻麻地~
之後就係日式蒸蛋啦~
好少可係放題會見到可以叫一杯日式蒸蛋架~
材料都好足~不過可能廚師重手左~咸左D~
之後就一堆串燒同埋炸物~
因為我地都唔太好炸野~叫左少少黎試ja~
我自己就麻麻地串燒~所以no comment~
多謝朋友仔meet左隻蝦俾我食~蝦就唔係好新鮮了~
竟然俾我發現有我至愛的燒八爪魚丸點~
好驚喜~外脆內軟~仲有魷魚係入面~正!
女仔食甜品係有第二個胃既~
哈哈~我地一叫就叫左4款食~
分別有泡芙、北海道3.6牛乳奶凍、意大利芝士餅同埋法式焦糖燉蛋~
樣樣都比我想像中好食~不過最好味的一定係北海道3.6牛乳奶凍~好滑~~
最後整多2球雪糕啦~分別係豆腐味同綠茶味~
點知就賴野啦~唔係好明點解會一早”不”定D雪糕放埋落個碗度一齊雪~
搞到球雪糕好硬身,唔好食-_-
總結:
其實整體黎講【三木日本料理】係我食過咁多同等級的日本料理放題黎講係好既一間~
一來座位夠闊落~唔洗下下俾人迫住個背或者係成日有人係你張枱隔離0.00mm咁行過~呢點我好中意~食餐飯都好似打仗咁~好辛苦je~
二來侍應態度好好仲好主動協助客人~當我寫完一張點菜紙放係枱面,唔洗1分鐘侍應都埋黎收左我張點菜紙幫我落單~
三來係沒有漏單~
最後,梗係佢地食物夠多選擇啦~淨係本點菜紙都夠你睇足15分鐘先睇得哂XD
下次我會帶我男朋友黎再食過!
2015-01-27
2015-02-05 1407 浏览
閒日上去20:30 堅無乜人食 238+1 咁既價錢 食咁既野,真係想佢回水 。唔知寫月善 稿係咪好好搵,但又真係有D 粉人如我真係睇完走去食( 因為唔知有乜好食又懶得搵,晏就睇左月善 稿就入左腦 )。唔食都食左 唔想有人中招,就打下SHARE。 放題:刺身,唔新鮮,雪到硬哂! 完全無意叫R2, 燒物牛類& 蟹粥:咸! SHUSHI 叫做OK,海膽唔錯! 串燒類 叫左但一串都無黎...炸物類 OK! 食哂咁多款, 一口芝士 炸帶子 咖哩角OK! 所以串燒無黎都唔追啦。 簡直變左炸物放題/..\環境 真係唔似出面咁迫 想靜靜食 而唔追求食物質量既可以一試,刺身係放題靈魂,無靈魂既放題我就無下次啦!
環境 真係唔似出面咁迫 想靜靜食 而唔追求食物質量既可以一試,刺身放題靈魂,無靈魂既放題我就無下次啦!
2015-02-03
尖沙咀日式放題新選擇@三木日本料理和友人到尖沙咀行街,本想去另一家的,但沒有訂位情況下到了三木日本料理食放題三木日本料理位於尖沙咀加拿分道地點就在K11旁邊第一輪(晚上6:00-8:15PM), 第二輪(晚上8:30-10:45PM) 而星期一至三的價錢 每人HK$238(成人不連加一)日式放題在尖沙咀說是中價之選大約8點半左右,可能係平日關係,沒有人在等,反而感到舒服點食啦!一大埋的ORDER紙看得眼花暸亂空間感十足,我們被安排坐在4人桌日式茶碗蒸蛋味道不錯,可是不夠熱如果熱D就好啦點了一堆刺身,每次一人限點2件蝦、蛋、三文魚、八爪魚、榮螺片、帶子...份量很大方除了蝦之外(蝦有點霉),其他都很新鮮帶子很甜,但如果可以比多點就好了蛋是來貨的,可以不點魚生沙律清清地,細細碟,不錯串燒點了蝦,雞軟骨,雞翼和牛舌好入味以牛舌最為出色!又厚又香,而且很林鐵板燒點了牛舌和牛肉粒,肉質很嫩,可惜的是附加的汁有點黑椒,我不喜歡黑椒,若汁可以不直接吱在面就好了!希望他們日後可以改善,因為其實好多人都唔鐘意有汁的蝦天婦羅和紫菜蝦天婦羅推介紫菜蝦天婦羅,好香脆又夠味友人食了4只呢!海胆和帶子手卷回本菜!

尖沙咀日式放題新選擇@三木日本料理

三木日本料理位於尖沙咀加拿分道

地點就在K11旁邊
大約8點半左右,可能係平日關係,沒有人在等,反而感到舒服
點食啦!

一大埋的ORDER紙看得眼花暸亂
空間感十足,我們被安排坐在4人桌
日式茶碗蒸蛋

味道不錯,可是不夠熱

如果熱D就好啦
刺身
點了一堆刺身,每次一人限點2件

蝦、蛋、三文魚、八爪魚、榮螺片、帶子...

份量很大方

除了蝦之外(蝦有點霉),其他都很新鮮

帶子很甜,但如果可以比多點就好了

蛋是來貨的,可以不點
魚生沙律

清清地,細細碟,不錯
串燒

點了蝦,雞軟骨,雞翼和牛舌

好入味

以牛舌最為出色!

又厚又香,而且很林
鐵板燒

點了牛舌和牛肉粒,

肉質很嫩,可惜的是附加的汁有點黑椒,

我不喜歡黑椒,若汁可以不直接吱在面就好了!

希望他們日後可以改善,因為其實好多人都唔鐘意有汁的
蝦天婦羅和紫菜蝦天婦羅

推介紫菜蝦天婦羅,好香脆又夠味

友人食了4只呢!
海胆和帶子手卷

回本菜!

海胆份量很多!海胆味道也鮮,不過由於太飽,食一舊就夠啦
軍艦壽司

有海胆呢!必食,都係果句,由於太飽,食幾件就滿足啦!

蟹肉蟹糕軍艦也很好味,賣相雖然一般,而且蟹肉只是用蟹柳(如用鮮蟹肉就更好了!)蟹糕味很香,味道很難忘
火炙壽司
火炙壽司點了黑松露帆立貝、三文魚腩和海胆蝦

好在是細細件,可以食多幾款
食完生冷野,友人點了一個泡菜鍋暖暖胃

估唔到竟然好好味!

飲啖熱呼呼的泡菜湯,感到好舒服
燒三文魚頭和菠蘿,

菠蘿有點酸,沒有再點

三文魚頭燒得香脆,份量又大件!推介!
甜品時間!

雪糕有綠茶和柚子

味道是普通,不如留肚食甜品
creme brunee &北海道3.6牛乳奶凍

Encore左二次

有圖有真相

超好味,如果出去食,絕對是酒店貨式
泡芙,芝士蛋糕和木槺布丁都十分好味, 食到尾好飽還想食呢!
另外有泡芙,芝士蛋糕和木槺布丁都十分好味,

食到尾好飽還想食呢!

2015-02-02
火炙壽司
泡芙,芝士蛋糕和木槺布丁都十分好味, 食到尾好飽還想食呢!
  • 三文魚
  • 八爪魚
  • 榮螺片
  • 黑松露帆立貝
  • 北海道3.6牛乳奶凍
兩個女仔食飯食咩好呢?約左好朋友飯聚,而朋友於佐敦返工. 所以順理成章就於附近搵野食. 而因為我地兩個女仔對食都無咩主見, 所以就上網搵下有咩放題好介紹. (食放題的好處就是最適合有困難選擇性的女生)經過一輪後宮佳麗咁挑選, 最終揀左三木日本料理.因為上網睇到餐廳環境還蠻舒服的, 好適合聊天呀!!三木只有兩個時間挑選, 第一輪(晚上6:00-8:15PM), 第二輪(晚上8:30-10:45PM)而星期一至三的價錢會稍稍便宜一點, 而我們一早BOOK左星期二晚上第二輪時間進食, 每人HK$238(成人不連加一)當晚入座率只有半成, 所以環境比較安靜同舒適首先要先Order刺身吧. 三木的刺身好有水準, 當晚食既刺身好新鮮同大件.而帆立貝更有我兩個手指頭大, 真的很大粒同鮮味. 而order的甜蝦更是巨型到同平時海蝦一樣大隻. 太誇張啦~而另一推介是魷魚鬚, 勁爽脆. 其他三文魚、八爪魚、榮螺片等等都好好食. 最緊要有我最愛的北寄貝. Yummy!!之後叫個沙律開開胃番茄沙律同豆腐沙律都不錯, 細細一碟. 兩個女仔食就岩岩好.另外開始食其他小吃:清酒煮蜆: 無咩味道, 可以不用試牛油粟米
兩個女仔食飯食咩好呢?
之後叫個沙律開開胃
另外開始食其他小吃:
清酒煮蜆: 無咩味道, 可以不用試
牛油粟米: 必order的item, 呢個牛油味重. 好食.
香辣魚餅: 同係泰國鋪食到的魚餅一樣, 有好重香茅味,. 配以泰式甜辣醬一齊食. 味道OK
燒八爪魚丸: 外皮有少少脆, 配以木魚碎食…好好味!!
我地食到一半先記得叫野飲. 飲品方面以汽水為主, 特別的款式只有Fuze Tea Lemon(右一) Fuze Tea Apple(右二).
而湯品方面就超推介呢個黑松露野菌忌廉湯. 因為勁香黑松露味道之餘, 切到細細粒的野菌都好有咬口.
而發現三木有日式茶碗蒸蛋, 唔係喥喥地方都有得食.
蒸蛋雖然好滑, 但同朋友一致覺得比較鹹. 可以不用再試.
熱愛火炙壽司既我, 梗係要order一兩件試下啦. 4款的火炙壽司(黑松露帆立貝、左口群邊、三文魚腩、海鰻)都係水準之作, 而且每件都係細細., 一啖一件. 可以試多幾個款.
因為太好奇咩叫餃子雞翼, 所以就叫左一件試下. 原來就係拆左骨既雞翼內里塞滿豬肉餡而已. 雖然味道唔錯, 不過好膩…下次可以skip左佢.
好多時放題整既蒜香一口牛柳粒都會太硬, 不過呢個就岩岩好. 但就鹹左少少.
而牛俐都唔韌, 可以re-order一次.
燒物有我喜愛的菠蘿同蕃薯仔, 不過菠蘿比較酸. 而燒海蝦就明顯不太新鮮. 肉是散開的. 明太子茄子就一般般啦, 比較乾.
因為我同朋友都唔太喜愛食炸物,所以只係叫少少試下. 不推介食蟹忌廉薯餅, 薯餅內面是空心的而且只食到炸粉. 而一口炸芝士都唔錯, 其他還可以, 上枱時剛炸起, 所以不會差得去邊啦.
雖然已經好飽, 但最後當然要食返個甜品先夠完美. 三木的甜品選擇算是比較多款, 而且味道不錯.
北海道3.6牛乳奶凍(左上角) 好濃郁既奶香味, 正. 推介
法式焦糖燉蛋(右上角) 燉蛋整得口感比較實, 不過都係好味
泡芙真係好一般, 可以唔洗試. 而意大利芝士餅好正宗, 食落有驚喜, 而且好香滑.

最後我地一人叫左杯雪糕(豆腐同抹茶味), 三木既雪糕應該係事先裝好左連碗一齊去雪. 所以食既時候發現雪糕雪得有點過硬, 要好辛苦先”不”到黎食.

整體我覺得今次放題係水準之作, 除左食物款式選擇多, 又新鮮之外. 侍應服務態度良好同工作效率高. 更沒有漏單情況出現, 最重要係環境食得舒服. 以呢個價錢同質素,我會選擇再光臨三木.
2015-01-27
2015-01-30 2381 浏览
Discovered this place on the way to RedMR, it is located near K11.There are two sessions and the earlier session is better because there are less people.As I wasn't very hungry that day I only had the congee and a few pieces of sushi and sashimi.The flame grilled salmon was really tasty and the congee was nice and light to suit my appetite.

2015-01-30 1319 浏览
想去吃放題便去吃放題 , 就是這麼簡單 , 選擇三木是因為這間放題店距離我公司只有數條街 , 況且以前吃過 , 味道合我心水 ~調味料 , Wasabi , 牙籤 .... 厚厚一疊的入單紙 ~十分口乾 , 先點飲品解解喝整體來說 , 刺身的質素還是不錯的 , 魚生厚薄正常 , 沒有雪氣 , 魚有魚味 ~特別喜歡大蝦 , 蝦頸有蝦羔 , 蝦肉夠彈牙又有膠質感 ~壽司的款式實在夠多 , 而且也很有創意 ... 尤其係火炙壽司 , 種類特别 , 飯也不太死實也不易散件 , 乃是必點之物 ! 當然軍艦也不能錯過 .... 飯都握得唔錯 , 餡是滿滿的呢 !坊間的放題店很多時都會漏單 , 尤其是係壽司軍艦 , 但這店的壽司軍艦就來得好足 , 賣相也不差 ~串燒 , 燒得火力均勻 , 有焦香 ,   ~串燒銀杏 是我必吃的 , 因為烤過的銀杏那獨有的味道就是無可取替的 ~燒物 , 略嫌鹹了少許但不算嚴重 , 也可說是夠惹味吧 !炸物的油份並不算多 , 炸得脆口卻也不太硬身 ~ 特別要推介的是.... 紫芋甜粟薯餅、日式芝士年糕、蟹忌廉薯餅~ 當然就是以甜品作結尾 .... 這店的甜品都十分有特色
調味料 , Wasabi , 牙籤 ....
厚厚一疊的入單紙 ~
十分口乾 , 先點飲品解解喝
刺身拼盤
特別喜歡大蝦 , 蝦頸有蝦羔 , 蝦肉夠彈牙又有膠質感 ~
壽司
壽司的款式實在夠多 , 而且也很有創意 ...
軍艦
串燒
串燒 , 燒得火力均勻 , 有焦香 ,   ~
燒物
燒物 , 略嫌鹹了少許但不算嚴重 , 也可說是夠惹味吧 !
炸物
炸物的油份並不算多 , 炸得脆口卻也不太硬身 ~
甜品
當然就是以甜品作結尾 ....
這店的甜品都十分有特色的呢 , 總有一款合心意 ~

刺身拼盤
壽司
軍艦
燒物
炸物
甜品
2015-01-29 1110 浏览
最近生活有啲納悶人總是死氣沉沉好友提議不如去吃個日式放題開心一下我當然是大贊成啦!!我諗, 提起食, 沒人不喜歡吧~~~~來到位於尖沙咀的三木坦白說, 就是假期周未人都不是太多位子很舒服而且地方企理乾淨第一印象不錯!!!坐下后, 一如其它放題那樣有一本"書仔"食物係分門別類歸納好呢度選擇都好多熱食, 湯品, 壽司刺身魚生, 串燒咩都有二百幾蚊就可以吃足2小時都算不貴~~坐下后,當然第一時間叫野飲~~我叫了冰紅茶, 而朋友叫了生啤~~~有本書仔就真係咩都叫一餐啦~~先要了這個牛油果野菜沙律沙侓菜很清新可口, 卜卜脆好新鮮!仲有果塊厚切的牛油果令到口感更加爽脆呢~好味!不過份量唔多唔夠就要再叫了!芥辣八爪魚八爪魚係切到一條條的都係非常爽滑脆~!再配以芥辣的陣陣辛辣感覺係一款相當開胃的餐前小吃個人覺得這款不錯喔~~~我都叫了幾款壽司~~包括火炙壽司, 火炙黑松露帆立貝和火炙芝士魷魚壽司被火炙熱了的壽司有一股微焦的香味比冷吃的壽司更有口感呢~~魚類用火炙熱了口感與生吃的有啲唔同我覺得更能帶出一種魚油既香味而且更能感受到魚肉的鮮甜對於唔想吃生但又想吃壽司的朋來講這些火炙壽司可以多點~~好了, 輪
最近生活有啲納悶
人總是死氣沉沉
好友提議不如去吃個日式放題開心一下
我當然是大贊成啦!!
我諗, 提起食, 沒人不喜歡吧~~~~

來到位於尖沙咀的三木
坦白說, 就是假期周未人都不是太多
位子很舒服
而且地方企理乾淨
第一印象不錯!!!
坐下后, 一如其它放題那樣有一本"書仔"
食物係分門別類歸納好
呢度選擇都好多
熱食, 湯品, 壽司刺身魚生, 串燒咩都有
二百幾蚊就可以吃足2小時
都算不貴~~

坐下后,當然第一時間叫野飲~~
我叫了冰紅茶, 而朋友叫了生啤~~~
有本書仔就真係咩都叫一餐啦~~
先要了這個牛油果野菜沙律
沙侓菜很清新可口, 卜卜脆好新鮮!
仲有果塊厚切的牛油果
令到口感更加爽脆呢~
好味!
不過份量唔多
唔夠就要再叫了!
芥辣八爪魚
八爪魚係切到一條條的
都係非常爽滑脆~!
再配以芥辣的陣陣辛辣感覺
係一款相當開胃的餐前小吃
個人覺得這款不錯喔~~~
我都叫了幾款壽司~~
包括火炙壽司, 火炙黑松露帆立貝和火炙芝士魷魚

壽司被火炙熱了的壽司有一股微焦的香味
比冷吃的壽司更有口感呢~~
魚類用火炙熱了
口感與生吃的有啲唔同
我覺得更能帶出一種魚油既香味
而且更能感受到魚肉的鮮甜

對於唔想吃生但又想吃壽司的朋來講
這些火炙壽司可以多點~~
好了, 輪到生野了!!! - 刺身!

大大盤刺身共有19款呢~
包括三文魚、油甘魚、鱆紅魚、吞拿魚、鯛、劍魚腩、希露魚籽、
帆立貝、極大甜蝦、三木玉子燒、馬刀貝、螺片、象拔蚌、北寄貝、
魷魚鬂、魷魚、赤貝、鮑片、八爪魚等等~~~~
整整一大盤魚生中
我自己覺得北寄貝爽口彈牙
肉質又鮮又嫩, 唔錯
而八爪魚都很爽脆新鮮
我地食到停唔到口!!!

不過自己唔鐘意玉子燒
總覺得生和熟的一齊食會好怪~
不過朋友好中意食雞旦
所以佢覺得唔錯呀~~~話甜甜地幾好味~
呢個要彈了!!!
牛乳地雞鍋

湯底係牛乳
但吃落去好似以奶粉整的
有一股"酥"味><真係唔慣!!
另外配料方面有炸雞、冬菇和金菇菜
冬菇和金菇菜味道都可以
唔會太淋呢~

炸雞就係明顯炸漿過厚了
大大塊的炸雞撕開來就只有小小的雞肉一片
唔想食太多淋掉了的油炸食物的我
就只好撕走所有炸漿
只吃菇類和雞肉呢~

總體來說個人是食唔慣呢類湯底
另外雞肉以炸的方式又放在湯內變淋了
不太喜歡~~~
輪到炸物
還點了日式芝士年糕、神戶炸蟹鉗、魷魚圈和吉列蠔等等

日式芝士年糕味道非常非常好
由於佢係剛剛炸起的闗係
外脆內軟, 內裡軟淋淡又Q彈彈的芝士條線是連在脆皮上
芝士味亦非常香濃
惹味可口的一道菜呢~~
神戶炸蟹鉗上桌是大大的一隻
都係剛炸好的闗係
一口咬下就是熱熱的, 味道不錯
但是蟹肉係實了些
雖然係鑲得滿滿的
但覺人覺得它是蟹肉混和魚肉(猜想?!)
所以有一點實在的感覺
但整體啖啖肉的感覺不錯
大家可以試一下~
來到串燒和鐵板燒啦~~

串燒和鐵板燒真係唔係太好
首先上桌時不夠熱
我們點的黑椒牛仔骨燒
脂肪比例很高
整塊肉幾乎大半塊都是肥膏來的 (上點你都可以看到吧~)
而且它淋上了大量的黑椒汁
亦大大增加了它的油膩感
菜放了一會兒竟生出了一塊涼掉了的肥油
令到想吃的意欲又再少了
肉類亦似乎烤得過了頭
口感有點兒老, 不夠鮮嫩
所以這個項目亦不是我的菜
也麻煩侍應把它收拾一下~~~
來到甜品部份~~
甜品部份是加分的~~~~
友人對它們弄的甜品全都讚不絕口
特別是點名要Encore它的法式焦糖燉蛋和芝蔴雪糕
法式焦糖燉蛋奶味和疍味都香噴噴
上面的焦糖脆口不已
而且口感滑溜, 入口芬芳
是一款相當好味的甜品呢~~
2015-01-06
庆祝纪念
生日
  • 甜品
  • 刺身壽司
2015-01-29 1383 浏览
尖沙咀從不乏美食存在,不過是日未有搜集資料的情況下,由朋友建議去吃放題,最終就選擇了三木。從尖沙咀地鐵站N2一出,走前兩步,便有商業大廈在旁,搭上十五樓電梯,出閳便看到全層的三木日本料理。餐廳分有兩段時間限制,首段為1800-2015,次段為2030-2215。剛好我們八點半到,能夠搭上第二輪時間,原來2215只是last order,客人還可以繼續坐多半小時,價錢則星期一至三為$238,星期四為$248,星期五六日為$258,小童在任何時間一律$128。餐廳以銀灰和黑色元素,黑色雲石枱和銀灰色沙發椅,鮮亮貴格,和風趟門設計為牆身,大廳全以四人枱為主的方式排排坐。相比起其他放題式餐廳,這裡放置枱椅格局較為疏落,令人坐得較舒適。另外,餐店設有三間VIP獨立房,五位以上已經可以訂房了,只要事先以現金或過數方式落訂。基本上,細房最多可容納十至十二人,大房則可容納十七至十八人。所以,朋友相聚的日子,人數太多又想有私人空間時,這裡也是一大選擇。與其他放題餐廳一樣,這裡也是採用點心紙形式,分有壽司、火炙壽司、軍艦、刺身、天婦羅、日式沙律、串燒、鍋湯類、炸物、甜品及飲品類。另外每加$38則可享有牧丹
與其他放題餐廳一樣,這裡也是採用點心紙形式,分有壽司、火炙壽司、軍艦、刺身、天婦羅、日式沙律、串燒、鍋湯類、炸物、甜品及飲品類。另外每加$38則可享有牧丹蝦、磯煮鮑魚或特大帆立貝中的兩件。
先來的是飲品,這裡的選擇有很多,除了一般的可樂、雪碧、芬達、忌廉等汽水外,另外還有冰紅茶、Fuze Tea、韓國啤酒或獅威啤,如另加$38更可任飲朝日啤酒和日本清酒,不過註明要全枱計的。
Encore的極大赤蝦
一盤的刺身盛上,底下舖有大量碎冰保持冰凍狀態。我們分別點了三文魚、吞拿魚、北寄貝、帆立貝、螺片、特大甜蝦、赤貝、鮑片、八爪魚等,但其實還有尚未點的一共有十五款。論數量較其他放題餐廳一定取勝。

不過論色水,刺身顏色較淡,亦切得薄身細小,三文魚和吞拿魚等咬下去未夠油潤肥美,螺肉、赤貝北寄貝雖然爽身但還是不夠鮮味,至於帶子,size細小而充滿雪藏味,談質素卻未能佔優,唯一可翻兜的就只有特大甜蝦,體積較大而富有海鮮咸味,入口鮮蝦味十足,連附頭殻裏還藏有少許流質蝦膏,是鮮味的昇華,入口還感覺肉質有點溶化。刺身來說,單是吃它已經足夠。
串燒類---香甜蕃薯、燒菠蘿、明太子茄子燒、秋刀魚
燒物方面,點了甜心蕃薯、燒菠蘿,明太子燒茄子及秋刀魚。秋刀魚原條去烤,事先並沒有塗上鹽惑醋去醃味,也沒有去除魚腸,故原條燒出來肉質雖嫩滑,但同樣魚腥味和苦味立即湧現,即使唧下少許檸檬汁,也彌補不了苦腥味。甜心蕃薯和菠蘿解凍後去烤,故沒有添加任何香料,是自然香甜的滋味,無什特別。

至於明太子燒茄子,茄子燒得淋身香軟,味道帶甜,但明太子原是帶咸,感覺又咸又甜的東西拼湊在一起,卻格格不入。結果到第二轉,我特意在點心紙上寫上「走明太子」的一句,端上來真的只有原燒茄子串,看到餐廳要應付眾多客人,但仍能滿足客人需要,真是貼心。
還有鹽燒牛舌反香草羊肉串,牛舌燒得恰度好處,雖然質感較實但牛肉味香濃不膩,表面灑上的點點黑椒粉更入味香惹。相反,不知是否我們沒有趁熱吃的關係,羊肉串入口微溫且羶味太強,實在接受不了。
壽司方面,體型細小,剛好一口一件,而且配菜比米飯大而遮蓋住,不怕一下子就被米飯填飽肚子,可以吃多幾款口味。黑松露帆立貝壽司,煎得乾身變得有點韌,幸好表面的黑松露才是焦點,濃烈散發獨特松露貴香。三文魚、火炙鰻魚壽司及蟹棒都表現得水準之上,如果蟹棒上再能唧上蛋黃醬會更好。
炸物類---一口炸芝士、洋蔥圈、炸蝦丸、蟹忌廉薯餅
雞軟骨,枝豆
炸物方面,點了的七味粉雞軟骨,入口完全不辣,亦未有灑過七味粉的痕跡,雞軟骨炸得香脆夠熱,唧上檸檬汁減少油炸口感。另外,一口炸芝士、炸蝦丸、洋蔥圈及蟹忌廉薯餅,表面皆炸得過老呈暗啡,弄得外層都較硬,當中的一口芝士太咸了,但忌廉薯餅呈半溶cream狀,也是可以再點來吃的。
黑松露忌廉蘑菇湯
鍋湯物,只是純單點黑松露忌廉蘑菇湯。湯頭不太稀也不太稠,但熱度欠遜,忌廉濃滑幼膩,吃出粒糕蘑粒,口感極佳,配上顯赫的黑松露令忌廉湯的香氣更加豐盛。
吃完這麼多炸物熱食後,怎樣都要點客炒雜菜來吃才叫對得住腸胃們。
刺身和熱食的反應一般,不過來到甜品才是今餐的重點,除了四種口味雪糕外,還有北海道3.6牛奶布甸、木糠布甸、忌廉泡芙、芒果布甸、豆腐芝士杯、朱古力慕絲、Tiramisu 和Cream brûlée 等十二款甜品,每款單聽起來也十分吸引。
雪糕--黑芝麻、抹茶、柚子口味
除了雲呢拿雪糕,我們各點了黑芝麻、柚子及抹茶雪糕。黑芝麻香濃帶點粗粗微粒子,柔滑冰涼,比起抹茶雪糕更要濃厚得多,不過說到最棒的莫過於柚子雪糕,質感絕非雪糕而是較冰感的雪芭,黃澄澄討好的顏色,柚子味道甜蜜得來不過澀,還帶出絲絲清新的酸味,愈吃愈醒胃,當中還蘊藏了大量柚子皮,更添咬感及喚發味蕾享受。
甜品---北海道3.6牛奶布甸、焦糖燉蛋、木糠布甸及Tiramisu
Tiramisu size就只有一隻麻雀的小巧,底下的lady's finger 浸有濃濃的咖啡香,但酒香不顯眼而且略嫌浸得太濕。木糠布甸是甜品之中做得最好最穩當之選,瑪麗餅壓得細碎之下未有粗糙嚡口現象,在小小的杯子下仍然與忌廉梅花間竹分成四層,在幼滑奶甜的忌廉浸濕下依舊保持乾爽輕軟質感,是新鮮美味。至於牛奶布甸和cream brûlée,質感較實淨未能達致水潤滑嫩,似乎是水份調製不夠,不過味道上是達標的。

整體來說,論環境、食物款式、員工的服務無疑一流,不過食物質素還可以有所進步,當中甜品比咸點來得吸引。另外,員工的主動性及積極性都不錯,是晚中都有員工主動走來加水兩次,而且臨到收市時,水壺裏的水已變得不夠熱,再要求他們換個一杯,他們都有積極的回應。下次和一大班朋友再來的時候,一定要盡力book到間VIP房就好了。
2015-01-20
串燒類---香甜蕃薯、燒菠蘿、明太子茄子燒、秋刀魚
香港人喜歡自助餐文化任點任食、放題大行其道尤其在年尾的飯局時段Aminn在12月已經食過3次放題了~ 嘩卡卡~三木日本料理就在K11對面地鐵站上來不到10分鐘就到晚上有2個時段 18:00/20:30大家不用預太早到場因為上一批客人走後店方15分鐘內清理完畢!!每節有2小時15分 (其他的店大多數只有2小時甚至個半小時!!)室內夠寬敞坐得舒服最重要是與身旁的檯有隔離每位入場客人均會得到甜蝦及帆立貝在門外等候時已經好肚餓了真貼心~哈哈!厚厚的一疊點菜紙食物大約有200多款飲品裏罐裝、盒裝都是有若然要飲清酒需額外加錢刺身有多達19 款不是凍冰冰的 而且都很肥美 尤其是三文魚肉質好嫩滑整體裝飾賣相也很精緻壽司方面無論是火炙、軍艦還是配魚生都是一口一粒當中長壽司魚生有飯的一倍長!串燒、炸物最好都要即吃 涼了就不好吃太浪費冬天還是點個鍋物暖暖身我們點了牛肉壽喜鍋壽喜汁(日式甜醬油湯底)配娃娃菜實在是Aminn的飛佛!不過店方未有主動提供湯匙有點麻煩(要求店員拿一隻就解決了~)這間放題其實甜品都是一個賣點不同味道的雪糕不同款式的甜品不過因為太飽最後甜品都點了很多推介的北海道3.6牛乳奶涷賣相簡單不
香港人喜歡自助餐文化
任點任食、放題大行其道尤其在年尾的飯局時段
Aminn在12月已經食過3次放題了~ 嘩卡卡~

三木日本料理就在K11對面地鐵站上來不到10分鐘就到
晚上有2個時段 18:00/20:30

室內夠寬敞坐得舒服最重要是與身旁的檯有隔離
每位入場客人均會得到甜蝦及帆立貝
在門外等候時已經好肚餓了真貼心~哈哈!

厚厚的一疊點菜紙食物大約有200多款
飲品裏罐裝、盒裝都是有若然要飲清酒需額外加錢

刺身有多達19 款
不是凍冰冰的 而且都很肥美 尤其是三文魚肉質好嫩滑
整體裝飾賣相也很精緻
壽司方面無論是火炙、軍艦還是配魚生都是一口一粒
當中長壽司魚生有飯的一倍長!
串燒、炸物最好都要即吃 涼了就不好吃太浪費

冬天還是點個鍋物暖暖身我們點了牛肉壽喜鍋
壽喜汁(日式甜醬油湯底)配娃娃菜實在是Aminn的飛佛!

這間放題其實甜品都是一個賣點
不同味道的雪糕不同款式的甜品
不過因為太飽最後甜品都點了很多推介的北海道3.6牛乳奶涷
賣相簡單不過味道卻是不錯 好吃過普通餅店的~
早知主食不吃太飽就可以點多幾款甜品...

至於服務方面即使在時間緊迫下店員都能經常加茶及換碟
而且笑容親切值得一讚!
只有一點漏單問題不過上菜速度算快
整體水準不錯

2014-12-19
  • 壽喜鍋
  • 北海道3.6牛乳奶涷
早前又去覓食, 去咗食我最愛的日式放題, 而我是首次去位於尖沙咀的三木日本料理.食放題的好處就是可以選擇自己想食的款式, 這裡的款式多不勝數, 即使不食生嘢的我, 也有好多種類可以選擇.每位到來的客人, 也可以得到虎蝦和帶子刺身一份.隻虎蝦真是好大隻, 差不多成隻碟咁大.食放題當然要點刺身, 朋友點了三文魚, 北寄貝, 極大甜蝦, 鮑片, 八爪魚, 螺片等等.款式真是幾多選擇, 朋友話算幾鮮味.至於我就點了壽司和手卷, 這裡的選擇也是較其他放題為多, 有些款式較少有, 例如:柚子胡椒左口魚裙邊壽司, 蟹肉蟹膏手卷, 彩虹卷. 我點了最愛的軟殼蟹手卷, 天婦羅蝦手卷和松葉蟹棒壽司, 加州卷. 手卷當然要一上枱就食, 否則紫菜會不脆. 這幾款味道不錯.串燒點了鹽燒牛舌, 海蝦, 秋刀魚, 開邊雞中翼串, 雞腎串等. 而鐵板燒我點了一口牛柳粒, 厚切牛舌.由於我鍾意食牛舌, 兩款整法也有叫. 我特別推介厚切牛舌, 因為夠厚身, 而且又鬆軟, 好正.而蒜茸牛油青口這個幾惹味.炸物和天婦羅一定不少得. 我地點了吉列蠔和帶子, 神戶炸蟹鉗, 一口炸芝士, 日式芝士年糕,珍寶天婦羅蝦.當中我覺得吉列

每位到來的客人, 也可以得到虎蝦和帶子刺身一份.
隻虎蝦真是好大隻, 差不多成隻碟咁大.

款式真是幾多選擇, 朋友話算幾鮮味.

而蒜茸牛油青口這個幾惹味.

當中我覺得吉列蠔夠鮮味, 而日式芝士年糕, 外脆內軟非常正, 芝士味又夠濃.
另外, 愛食牛肉的朋友, 可以點牛肉壽喜鍋, 因為佢真係送上枱才慢慢煮熟, 不但夠熱, 而且牛肉注滿了湯的味道, 夠鮮甜.

而日式茶碗蒸蛋也可一試, 夠滑, 對於我來講, 味道稍為淡了一點.
最後, 當然一定要食甜品, 點了三款不同口味的雪糕, 包括芝麻, 豆腐和柚子, 法式焦糖布甸和北海道3.6牛乳奶凍.

雪糕必要點芝麻味, 好濃郁芝麻味. 而法式焦糖布甸和北海道3.6牛乳奶凍水準也好高, 不但香滑, 奶凍的牛奶味好重, 啱晒愛食牛奶的朋友.
其實仲有好多款色想試, 但實在太飽, 唯有下次.

為慶祝妹妹考試完畢,我們兩個跑了去三木日本料理吃放題慶祝一番...每次放題我都是略略拍了幾張相,之後就忙於吃...就忘記了 XD首圖是第二輪的刺身~這是第一輪的刺身,甜蝦超級無敵大隻!!!而且很肥美,吃完一盤會想再安可的刺身!!!三文魚的質素還不錯的,如果再肥美一點就更好...甜蛋就不用試了...不好吃T^T其他刺身都是一般質素,沒有太大的特別...海膽軍艦超好吃...雖然海膽軍艦Size比較細,但是海膽的數目可不少...而且味道超好...其他都是妹妹點的...茶碗蒸蛋蛋很嫩滑,但是沒什麼味道很淡...芝士薯仔這個還不錯的,有滿多的芝士,不過就很膩芝士扇貝這個有濃濃的芝士,熱哄哄吃時 Very Good!!中途已經忘了拍照了...最後來到的甜品時間,木糠布甸跟雞蛋布丁就超好水準...完全沒想過在放題吃到如此好吃的甜品~3.6 牛奶布甸就牛奶味不夠,反而忌廉味比較重~整體之言,三木的放題以二百八十左右的價格,水準很不錯,我們兩個心滿意足地離開>///<下次想不到吃什麼也可以安可這家放題~

首圖是第二輪的刺身~
這是第一輪的刺身,甜蝦超級無敵大隻!!!

而且很肥美,吃完一盤會想再安可的刺身!!!

三文魚的質素還不錯的,如果再肥美一點就更好...

甜蛋就不用試了...不好吃T^T

其他刺身都是一般質素,沒有太大的特別...

而且味道超好...其他都是妹妹點的...
茶碗蒸蛋

蛋很嫩滑,但是沒什麼味道很淡...
芝士薯仔

這個還不錯的,有滿多的芝士,不過就很膩
芝士扇貝

這個有濃濃的芝士,熱哄哄吃時 Very Good!!
中途已經忘了拍照了...

最後來到的甜品時間,木糠布甸跟雞蛋布丁就超好水準...

完全沒想過在放題吃到如此好吃的甜品~

3.6 牛奶布甸就牛奶味不夠,反而忌廉味比較重~

整體之言,三木的放題以二百八十左右的價格,水準很不錯,

我們兩個心滿意足地離開>///<

下次想不到吃什麼也可以安可這家放題~