想要盡情享受日本料理,就會選擇任食放題。這次我們選擇到尖沙咀的三木日本料理品嚐,看看他的食物品質又如何。現場環境不錯,沒有其他日式放題般擠擁,座位與座位之間留有寬闊通道,坐得舒適食得開心,而且環境光猛,空調足夠。兩款沙律細細,但也很美味。可以同時選擇多種嘗試。油甘魚及劍魚腩一番,一吃再吃還要翻點。重點推介的超大型甜蝦和帶子刺身,反而沒有想像般好吃。三文魚壽司一般,沒有海膽軍艦來得好吃。茶碗蒸 ~ 朋友說味道有點過鹹。炸物及天婦羅,炸得香脆,一點也不油膩,可以多吃。還是爐端燒最合心意。好吃推介 ~ 香蒜牛柳粒、燒菠蘿,還有串燒大蝦,是整晚的重點推介之一。吃太多肉類對身體不好,來一客炒雜菜及芝士焗雜菇,不錯不錯。把大部分的甜品也叫來。最好吃的竟然是黑芝麻雪糕及柚子雪糕。意想不到的是木糠布甸及 Tiramisu 也有超水準的表現。 反而豆腐雪糕及3.6牛奶布甸就讓人有點失望了。以平日晚上二百中左右的收費,可以再來一試。 生日月,六人以上惠顧,還有一板海膽贈送。可惜當天只有我和朋友兩人前來,不符合贈送條件。

兩款沙律細細,但也很美味。可以同時選擇多種嘗試。
三文魚壽司一般,沒有海膽軍艦來得好吃。
茶碗蒸 ~ 朋友說味道有點過鹹。
炸物及天婦羅,炸得香脆,一點也不油膩,可以多吃。
吃太多肉類對身體不好,來一客炒雜菜及芝士焗雜菇,不錯不錯。

2015-01-21 544 浏览
同朋友黎三木食放題食第二場(8:30pm),我地早左少少到 掛左幾分鐘隊就可以提早入場超好 唔使係門口等到夠鐘 又可以揀野食先呢度D waiter好快手!! 我地揀好將張紙放左係台邊,佢地主動問"幫你地落單先ar"雖然都有八成客,但都唔算好嘈而且座位都唔算迫 最緊要係張台夠大,我地兩個人坐四人位,夠位放野仲有突很多首先黎既係刺生,叫左三文魚、油甘魚、劍魚腩、希靈魚、帆立貝、極大甜蝦、玉子、北寄貝、赤貝...仲有好幾款冇叫度,最好味係極大甜蝦、三文魚! 極大甜蝦真係好大隻,最緊要係好新鮮,冇雪凍既味道!三文魚係厚切,好肥美真係一流! 油甘魚、北寄貝、赤貝同玉子都好好味,反而係帆立貝有一D好新鮮有D就爭Danyway每次食放題都會食刺生,好開心好幸福 講完刺生就講軍艦啦, 次次食放題都唔會叫太多壽司既, 始終有舊飯嘛呢度既軍艦唔大粒,兩口就一舊啦! 好鐘意佢片紫菜 脆身既!有海膽軍艦、蟹膏蟹肉軍艦、海膽蟹膏軍艦、辣味吞拿魚軍艦正如其他評論講, 海膽真係好味! 我同身都驚驚地架, 不過見其他評論都讚就一試la 真係冇令我失望!兩款蟹膏軍艦, 都係好奇所以試下, 第一次食蟹膏軍艦(我見識少&#
同朋友黎三木食放題

超好 唔使係門口等到夠鐘 又可以揀野食先
雖然都有八成客,但都唔算好嘈

anyway每次食放題都會食刺生,好開心好幸福

呢度既軍艦唔大粒,兩口就一舊啦! 好鐘意佢片紫菜 脆身既!
有海膽軍艦、蟹膏蟹肉軍艦、海膽蟹膏軍艦、辣味吞拿魚軍艦
兩款蟹膏軍艦, 都係好奇所以試下, 第一次食蟹膏軍艦(我見識少><), 感覺還好吧
辣味吞拿魚都ok~但我唔係太食得辣...所以要飲野囉XD
係酒煮田螺(?)唔係好記得個名, 真係辣阿! 而且有薑更辣了 不過好味阿!
另一邊係蒜香牛油青口, 的確係好香口,但係蒜香太勁係面..有點太鹹 下次輕手點會更好
跟住仲有粟米~我本身係幾鐘意食粟米架! 今次都OK好味,夠牛油味 再熱D仲好
炸野! 食放題我唔係好食炸野既, so..得咁少囉
條多春魚是我的~香,夠味,唔厚粉 好味! 另一個係朋友仔叫既~冇試
呢個係燒既煙肉白汁焗帆立貝 fd叫既,我都試左少少 好香都ok!
中間仲有d冇照,記得有燒波羅之類...都ok既!

最後就係甜品時間!!!!!
炭火燒芝麻雪糕好好味阿~好香既芝麻味,佢既雪糕杯係雪埋既 所以食哂都唔會溶水
仲有個柚子雪糕,比較似雪芭, 第一次食呢款味道, 好清新而且有柚子粒係入面 好舒服的感覺
兩隻味都好值得試
呢度甜品出奇地多款色,問題係我地已經飽了

淨係試埋呢三款,北海道3.6牛奶、木糠布甸、法式焦糖燉蛋
我最鐘意就係~北海道3.6牛奶!!
北海道3.6牛奶 天阿!真係太好味, 牛奶香濃滑膩,呢個一定推薦 必食!
法式焦糖燉蛋 都ok焦糖帶有微苦,但比較厚身,食得最後會膩
木糠布甸 係朋友的愛好 我不太感興趣
最後, 不得不再提服務 waiter有禮貌、主動提供服務. 真係好好 like

2015-01-14
$261.8 (晚餐)
2015-01-21 781 浏览
呢晚去左呢間食,係有好多野食,但10樣有9樣都麻麻地,偏咸左d !  待應們又經常掛住傾計,服務一般,呢間日本料理 我試過一次就好了! 壽司都好一般,二百幾蚊,去一次就算了!
2015-01-15
  • 一口炸芝士,黑x露湯,素春卷
 有時食飯都係為左想同D朋友傾下計食下野, 就係上星期四, 朋友仔搵左係TST上樓的放題餐廳, 印象中放題多數坐到好鬼死迫, 又嘈, 雖則食物味道固然重要, 同時環境亦係一個好影響既因素, 當晚八點半準時上到去, 見有十數人正在排隊入座, 原來晚市有分第一場(6~8:15PM)及第二場(8:30~10:45PM)入座時間, 每節用餐時間也有兩小時十五分, 足夠有餘呀! 店員帶到近窗邊既位子, 位於十五樓的位置, 可以望出去睇到夜景, 加上坐得舒服, 環顧周圍, 見到佢地仲有幾間房仔, 可以另外booking用作生日gathering, 如果有朋友生日, 不妨都可以試下wo~等到八點半先食飯, 個肚打哂鼓丫~先order兩款餐前沙津頂下肚, 有豆腐沙津同牛油果野菜沙津, 豆腐沙津個麻醬好味, 牛油果份量也太少吧! 幸好菜也新鮮再來是刺身及壽司, 刺身以劍魚腩同油甘魚最正! 所以決定再encore^^ 三文魚雖然肉厚, 但少了點鮮味而已, 帆立貝則是普通啦; 特長三文魚壽司同樣也少了鮮味, 反而火灸後的三文魚, 更加可取呢; 海膽軍艦不錯的, 其他兩款(蟹肉鮮蟹膏及辣味鮪魚腩)相比下失色了

再來是刺身壽司, 刺身以劍魚腩同油甘魚最正! 所以決定再encore^^ 三文魚雖然肉厚, 但少了點鮮味而已, 帆立貝則是普通啦; 特長三文魚壽司同樣也少了鮮味, 反而火灸後的三文魚, 更加可取呢; 海膽軍艦不錯的, 其他兩款(蟹肉鮮蟹膏及辣味鮪魚腩)相比下失色了
第二round既劍魚腩同油甘魚刺身, 更肥美鮮甜, 絕對值得encore!!
食完d生冷野, 要食番d熱食, 牛舌普普通通, 牛油粟米就冇乜牛油味, 鹽燒海老就好得多, 燒完隻蝦唔會乾淨淨, 如調味可以再入味D就更加好啦~燒菠蘿估佢唔到咁甜, 又係可以再encore之選, 鹽燒青魚亦都好好味, d魚肉不粗身, 注意食用時小心有骨
雞軟骨串, 上桌唔係串上既?! 味道尚可以吧~
呢個餃子雞翼真係令我有d失望啦....賣相唔錯, 但咬落去偏咸, 看來不是我杯茶了
姍姍來遲既鐵板野菌芝士燒, 挽回不少分數呀, 芝士雖然唔係話好多, 野菌熱辣辣上桌, 幾惹味架
五目炒野菜, 入口有點似黑椒味, 同埋有苦味, 可能會炒得過熟啦, 食左幾口就停下來
最後當然少不了甜品, 呢到甜品比起其他放題店選擇多好多, 竹炭色就係炭火燒芝麻雪糕, 比起普通芝麻雪糕更好味, 旁邊係柚子雪糕, 清新得來好特別, 因為口感似雪芭, 內裡有柚子果肉, 亦是多款口味中最fresh; 豆腐味就怪怪的似, 不像豆味, 綠茶味是傾向奶味多過茶味那一種; 牛乳奶凍夠滑, 奶味再濃一點就更好, 木糠布甸則是軟身的一類, 不是好甜, 也不錯; 豆腐芝士杯, 只食到豆腐味沒有芝士味中; 最後一款是tiramisu, 小小的只有一口, 個樣認真麻麻地, 食落又覺得OK唔錯wo
當晚店員好貼心咁換碟同加水, 剩係服務呢點都加分喇, 加上唔係好嘈, 我同朋友仔一路傾一路食, 唔經唔覺就十點幾要走, 佢地會係last order10:15pm前15min提一提既, 咁就唔驚miss左冇order甜品啦, 睇來有朋友生日要gathering, 呢個會係on list之上
  • 燒菠蘿
  • 柚子雪糕
  • 油甘魚刺身
  • 劍魚腩刺身
  • 炭火燒芝麻雪糕
2015-01-09 2027 浏览
今日是星期一,相約了個朋友去食個日式放題同時又可以聚下,友人幫我訂了枱,選擇了位於尖沙咀「三木日本料理」食晚飯,星期一至三$238(成人),$128(小童),時後我們選擇了早段18:00pm-20:15pm,時間都尚算足夠。餐廳位置在15樓,還有十五分鐘時間於是我們趕快去了等lift 準備入座。由餐廳店員帶領我們就座,地方都好寬敞。服務都好有效率地為我們斟茶水,為我們落飲品單。飲品種類真是好多選擇,除了汽水之外,有Fuze Tea Lemon、Fuze Tea Apple、冰紅茶、冰綠茶、獅威啤酒、海特韓國啤酒.......新店開張期間,如每位加$38可以任飲日本清酒及朝日啤酒。食物order紙真是好多選擇,眼寬肚窄的我們先點食了一些開胃的沙律及前菜作盟胃菜先,先來各一份牛油果野菜沙律、豆腐沙律及蟹籽沙律,牛油果野菜沙律的沙律菜都也是非常新鮮爽口,內裡加入了一些酸醋,令人醒胃帶甜酸,當中的牛油果都夠好滑軟腍。豆腐沙律的豆腐都好香滑,加上了香口的芝麻汁更讓清淡的味道再次提昇,麻香四溢,同時豆腐的豆香也不少。將蟹籽沙律拌勻再入口,好讓青瓜絲及蟹柳肉平均地進食,咬下爽口加上粒粒蟹籽更增添咬口
食物order紙真是好多選擇,眼寬肚窄的我們先點食了一些開胃的沙律及前菜作盟胃菜先,先來各一份牛油果野菜沙律、豆腐沙律及蟹籽沙律,牛油果野菜沙律的沙律菜都也是非常新鮮爽口,內裡加入了一些酸醋,令人醒胃帶甜酸,當中的牛油果都夠好滑軟腍。豆腐沙律的豆腐都好香滑,加上了香口的芝麻汁更讓清淡的味道再次提昇,麻香四溢,同時豆腐的豆香也不少。將蟹籽沙律拌勻再入口,好讓青瓜絲及蟹柳肉平均地進食,咬下爽口加上粒粒蟹籽更增添咬口。
湯品方面友人都是比較喜歡傳統的豆腐海帶味噌湯,但我個人比較喜歡新的嘗試,而我點了一碗黑松露野菌忌廉湯。友人對豆腐海帶味噌湯的味道好清又不會太濃郁及太鹹,飲完都不會令人太口渴,當中海帶及豆腐都好滑身,水準不錯。而我的黑松露野菌忌廉湯的黑松露味反而不會好嗆,有少許松露香,湯中有粒粒的菇粒,飲落更有口感,creamy 又美味。
刺身更是我們不可忽視的target,刺身款式都有15款,先來點了一些三文魚、油甘魚、劍魚腩、希靈魚籽、帆立貝、 極大甜蝦、白鳥貝、北寄貝.....帆立貝厚肉彈牙,入口細嫩又鮮甜。希靈魚咬下爽口彈牙,咬下的魚籽更是煙韌。三文魚是愛吃刺身的人必然之選,
三文魚刺身口感柔軟細膩,切得厚身,色澤鮮明有光澤,入口味道又晤腥又有魚味。北寄貝的口感都幾爽口彈牙,不過不失。油甘魚刺身夠肥美又新鮮,油脂豐美,魚味會較重。呈乳白色的劍魚腩油份充足,鮮甜美味,而且入口綿軟布入口即化的感覺。大甜蝦每條都大大隻連蝦頭奉上,肉質厚身,食落夠爽口彈牙,內有些蝦膏,味道仍甘香出眾,非常新鮮鮮甜,必食的選擇。
 整體刺身都非常新鮮,不得不讚
追加了兩件手卷,分別是海謄手卷及蟹肉蟹膏手卷,剛上枱時的兩者手卷的紫菜都好脆口,海膽的較甘香晤腥,而蟹肉蟹膏整體味道都較甜中帶甘,蟹肉都好香。
壽司柚子胡椒左口魚裙邊、柚子胡椒帶子、花之戀及松葉蟹棒,壽司飯握得夠結實,壽司小巧不會令人太飽滯。我個人較喜歡食松葉蟹柳,質感夠結實肉質細嫩,甜香又晤嚡口。將柚子胡椒帶子放入口都令人好有驚喜,本身帶子味道是淡口鮮嫩,再加上有陣陣的柚子的清香,令人感到清新更香甜,胡椒的味道更增添口感層次。
以下的揚物是迷你素春卷、吉列蠔、一口炸芝士、迷你咖哩角、芝士蝦丸及蟹忌廉薯餅,當中我較愛食一口炸芝士,芝士味濃郁炸得夠金香鬆脆。迷你咖哩角咖喱味道偏甜微辣。吉列蠔都有少許蠔味,炸得香脆,可是一般之作。所有揚物用了一個日式竹籃盛載,都有好日式風格。
清酒煮蜆的酒香雖是好突出,但食落的蜆肉一點都不會帶苦瀝,酒味不會太濃﹛而且陣陣的清酒芳香撲鼻,肉質有彈性有咬口。
珍寶天婦羅蝦、紫菜天婦羅蝦、蕃薯天婦羅、翠玉瓜天婦羅、溫室南瓜天婦羅、及茄子天婦羅是我們點了的order,這晚試紫菜天婦羅蝦都感到驚喜,炸漿又不會太厚,紫菜天婦羅蝦的蝦肉都蝦肉都有咬口之餘又有紫菜的味道,也是幾特別的配搭。
甜品款式真是不少,好少日式放題的餐廳僧提供那麼多種類的甜品,除了雪糕之外,朱古力慕絲、北海道3.6牛乳奶凍、芒果布甸、忌廉泡芙、豆腐芝士杯、木糠布甸、意大利芝士餅......,一聽到有那麼多甜品都令人食指大動,綠茶雪糕味道不會太苦澀,反而教有綠茶的清香,雪糕夠結實,奶味不會太重。那麼多款式,我只好選擇了幾款與友人分享共食,甜品當中水準最好是朱古力慕絲,朱古力味濃郁又細滑,甜度剛好。芒果布甸芒果肉晤夠的香甜,芒果味份量不足。意大利芝士餅的餅身太腍又晤夠咖啡香。豆腐芝士杯豆腐的豆味好香,質感香滑又有輕微的芝士香,水準都不俗。北海道3.6牛乳奶凍好有奶香都算濃郁,入口滑溜質感。
整體食物水準不錯,特別是刺身真是非常新鮮,甜品款式又多,二百幾元的價錢都晤算好貴,服務都不錯,經常幫客人斟茶又換碟,都好有效率,值得一試的日式放題
2015-01-05
$261.8 (晚餐)
3K
2015-01-09 881 浏览
最近食了多間日本放題, 水準不錯另信心大增.  今晚和朋友再戰放題, 卻換來無奈的感嘆!食物方面選擇多, 點單紙成本電話薄, 點到手軟.先講沙律類, 牛油果野菜, 日式蕃茄和豆腐沙律, 普偏材料新鮮, 但質疑那蕃茄是本地貨不是日本貨.軍艦卷有吞拿魚沙律, 海膽, 蟹籽, 蟹肉鮮螌膏和蟹膏凡立貝, 細細件一口size, 比較方便入口; 品質亦不錯, 海膽和蟹肉都好鮮, 唯獨是凡立貝比較謙色.  火炙壽司類, 火炙三文魚腩, 劍魚腩, 海鰻, 左口群邊, 虎海膽蝦和黑松露帆立貝, 面上醬汁清淡不會太濃而嗆鮮味, 帆立貝面的黑松露入口香, 好配合.  火炙類比其他類別做得比較好.  刺身類, 三文魚, 油甘魚, 希靈魚籽, 帆立貝, 極大甜蝦, 螺片, 北寄貝和鮑片, 極大甜蝦真係好大隻, 蝦身爽脆, 但鮮味甜味感覺不到, 只覺有洒浸過, 有好重酒蒸的成份.  其他刺身賣相絕不吸引, 沒有光澤, 新鮮度不夠.  串燒類, 牛舌, 海蝦, 秋刀鱼, 銀杏, 鮮菠蘿, 糖芯蕃薯和鵪鶉疍, 牛舌鹽太多比較鹹, 海蝦爽脆, 秋刀鱼肉質實鮮甜, 其他都中規中矩.  天婦羅類, 珍寳蝦, 紫菜蝦, 南瓜
食物方面選擇多, 點單紙成本電話薄, 點到手軟.
先講沙律類, 牛油果野菜日式蕃茄豆腐沙律, 普偏材料新鮮, 但質疑那蕃茄是本地貨不是日本貨.
軍艦卷有吞拿魚沙律海膽蟹籽蟹肉鮮螌膏蟹膏凡立貝, 細細件一口size, 比較方便入口; 品質亦不錯, 海膽和蟹肉都好鮮, 唯獨是凡立貝比較謙色.  火炙壽司類, 火炙三文魚腩劍魚腩海鰻左口群邊, 虎海膽蝦黑松露帆立貝, 面上醬汁清淡不會太濃而嗆鮮味, 帆立貝面的黑松露入口香, 好配合.  火炙類比其他類別做得比較好.  刺身類, 三文魚油甘魚希靈魚籽帆立貝極大甜蝦螺片北寄貝和鮑片, 極大甜蝦真係好大隻, 蝦身爽脆, 但鮮味甜味感覺不到, 只覺有洒浸過, 有好重酒蒸的成份.  其他刺身賣相絕不吸引, 沒有光澤, 新鮮度不夠.  串燒類, 牛舌海蝦秋刀鱼銀杏鮮菠蘿糖芯蕃薯鵪鶉疍, 牛舌鹽太多比較鹹, 海蝦爽脆, 秋刀鱼肉質實鮮甜, 其他都中規中矩.  天婦羅類, 珍寳蝦紫菜蝦南瓜番薯, 南瓜和番著都鮮甜, 紫菜蝦比較時別, 粉漿加入紫菜碎, 每口都有柴菜的香氣, 不錯.  一品料理類, 牛肉壽喜鍋地獄海鮮鍋兩種, 地獄是辣的意思, 果然勁辣好開胃, 海鮮種類不多, 有一只大大隻的青口, 我沒有食但友人說是壞了的.  牛肉鍋湯底甜, 菜蔬豐富, 牛肉可能煮得過火硬了點.  最後是甜品類, 炭燒芝麻雪糕朱古力慕斯, 士意大利芝士餅忌廉泡芙, 所有甜品甜度剛剛好不太甜, 朱古力慕斯有香濃朱古力味, 質地幼滑; 泡芙鬆軟, 好味!

题外话/补充资料: 由于点菜過多, 一次過端上將枱跟本都放不下了, 要求店員暫時hold著, 換來一句如果要hold就全部同你取消再點過啦! 這是店的規矩点菜後15分鐘內一定到; 好無奈呀! 規矩是死的, 點解冇位都要來, 連窗枱位置都用了. 還有好無奈是每隔約20分鐘就會有人提醒你耍先點甜品, 又會指明7點45分端上, 這又是店方規矩, 還有還有末食完, 店員會經常問食先末, 要收拾, 要8點清埸, 趕你快食, 這又是店方規矩. 店員機械式的對答, 又是店方規矩嗎?
2015-01-08
❤難得放假,當然同姊妹一起食好野減壓放縱當然是選擇任食的餐廳今次來到尖沙咀朋友推介呢間樓上店即管入場試下❤成本簿咁厚的點菜單,已經好吸引最引人入勝的是:頁頁都有特別想叫既野食壽司、刺身、軍艦、火鍋烏冬、串燒、炸物、甜品 etc超過200多款選擇!各大類都有特點豐富到呢!想食晒,要再來多次❤上菜快,未點晒,店員先端來送贈的頭盤:每位一件的蝦刺身和每位2件的帶子刺身好鮮甜大件,正~~~❤❤於是,必選再來帶子同蝦刺身三文魚真的很厚很厚,炙燒仍有油花又長又大,想不到放題也有這質素,正!鰻魚壽司醬汁更是一流!❤炸物:蝦、蕃薯、南瓜,新鮮,過一陣再食,油份走晒,入口正!火鍋:肥牛、蔬菜,最中意日式火鍋的湯,好好飲!芝士:兩隻青口,又大又多汁,牛油與芝士同在,正!飲品:種類多多:可樂、芬達橙汁、芬達提子汁、韓式蘋果茶同檸檬茶等等;在放題中算多選擇啦;由於我和朋友都不飲酒,所以少有留意酒酒的種類,但看到選擇也很多。甜品:太多選擇了,由於吃到很飽,戰鬥力不足以吃晒所有甜點,只好選最愛的雪糕,放棄了牛乳奶凍、焦糖燉蛋、芒果布甸。雪糕多口味,綠茶和櫻花味吃到爽爽的!❤❀放鬆任食,一定要再訪的餐廳❀

難得放假,當然同姊妹一起食好野
減壓放縱當然是選擇任食的餐廳
今次來到尖沙咀
朋友推介呢間樓上店
即管入場試下

成本簿咁厚的點菜單,已經好吸引
最引人入勝的是:頁頁都有特別想叫既野食
壽司刺身、軍艦、火鍋
烏冬、串燒、炸物、甜品 etc
超過200多款選擇!
各大類都有特點
豐富到呢!
想食晒,要再來多次

上菜快,未點晒,
店員先端來送贈的頭盤:
每位一件的蝦刺身和每位2件的帶子刺身
好鮮甜大件,正~~~

於是,必選再來帶子同蝦刺身
三文魚真的很厚很厚,炙燒仍有油花
又長又大,想不到放題也有這質素,正!
鰻魚壽司醬汁更是一流!

炸物:蝦、蕃薯、南瓜,新鮮,過一陣再食,油份走晒,入口正!
火鍋:肥牛、蔬菜,最中意日式火鍋的湯,好好飲!
芝士:兩隻青口,又大又多汁,牛油與芝士同在,正!

❀放鬆任食,一定要再訪的餐廳❀
题外话/补充资料: ❀總評❀ 食物﹕選擇多,質素佳,三文魚超大件,意外驚喜 地點﹕樓上店,位置近mtr,易搵,入場一見幾乾淨 服務﹕態度友善,即時安排, 仲會即時送上每台的贈品——大件蝦蝦及帶子刺身 價錢﹕適中,但份量同選擇都好多,真的很抵食!
2014-12-19
庆祝纪念
纪念日
2015-01-07 777 浏览
因為朋友既勁力推介所以就去試一試佢先得!!!首先緊係黎返個魚生拼盤先啦!!!但個拼盤好似有點兒過凍!!!三文魚好肥好正!!!甜蝦好大隻好鮮甜!!!帶子都好大隻!!!但個元貝就有d腥!!!其他就一般般啦!!!溫泉蛋係凍食的....感覺麻麻...好似冇咩味咁三文魚腩好似薄左d!!!三木既花之戀原來冇飯嫁!!!又幾好wo!!!唔會話食飯食到好飽!!!重點終於黎啦海膽軍艦仲要好足料tim呀因為有朋友生日所以有得送一板海膽tim呀再叫多左個海膽三文魚刺生飯...哈哈!!!真係食得太多海膽了!!!個牛肉鍋冇煮過就拎出黎....好新鮮但同果個火仔就等好耐都唔熟囉最後緊係甜品時間啦!!!個朱古力慕思真係超級正
因為朋友既勁力推介所以就去試一試佢先得!!!
首先緊係黎返個魚生拼盤先啦!!!
新鮮魚生
但個拼盤好似有點兒過凍!!!

但個元貝就有d腥!!!其他就一般般啦!!!
溫泉蛋
溫泉蛋係凍食的....感覺麻麻...好似冇咩味咁
三木花之戀
三文魚腩好似薄左d!!!
軍艦

生日
新鮮魚生
軍艦
海膽
♥ 放題 ♥ 肥美帶子刺身盡在三木日本料理最近常常與朋友飯聚, 每次想吃什麼好都想爆頭~友人提議食三木日本料理食放題, 好吧~未試過, 一試無防一進內, 環境尚可, 位與位之間有適當距離,而且設有獨立房間給想擁有私人空間的客戶唯一令夏沫有點不舒服, 就是餐廳用白光燈, 令人感覺很不柔和個人比較不喜歡這個光線坐下不久, 侍應就突然放下一碟大蝦及帶子刺身, 是送的啊~二人份的帶子超美肥的, 好鮮甜美味啊~大蝦也很鮮甜爽口呢~可惜這個是按人頭送的, 想再叫都不能了~嗚~之後當然二話不說再叫刺身啦~味道不及送的好, 但味道還可以的, 只是比下去了啦~哈哈~~當然少不了點夏沫最愛的菠蘿, 燒菠蘿真是好好味啊~我們都點了海膽手卷, 海膽是美味的, 但紫菜就一點都不乾爽, 很難撕開呢~建議大家點海膽軍艦好了~任食確是值回票價~^^~天婦羅炸得香脆可口不油膩牛油栗米好好味啊~好香牛油味不過最令夏沫驚喜的, 一定是牛舌, 想不到厚切但爽口嫩滑, 值得推介其他食品不過不失, 沒什麼特別甜品時間最開心, 可以勁食呢~XD我們兩個人點了四球雪糕雪糕有櫻花及柚子特別的口味個人認為有很多點了沒有來, 光線不太喜歡
刺身
燒菠蘿
天婦羅炸得香脆可口不油膩
放題 ♥ 肥美帶子刺身盡在三木日本料理
最近常常與朋友飯聚, 每次想吃什麼好都想爆頭~
友人提議食三木日本料理食放題, 好吧~未試過, 一試無防
一進內, 環境尚可, 位與位之間有適當距離,
而且設有獨立房間給想擁有私人空間的客戶
個人比較不喜歡這個光線
帶子超美肥的, 好鮮甜美味啊~
之後當然二話不說再叫刺身啦~
當然少不了點夏沫最愛的菠蘿, 燒菠蘿真是好好味啊~
建議大家點海膽軍艦好了~
任食確是值回票價~^^~
天婦羅炸得香脆可口不油膩
牛油栗米好好味啊~好香牛油味
其他食品不過不失, 沒什麼特別
甜品時間最開心, 可以勁食呢~XD
我們兩個人點了四球雪糕
雪糕有櫻花及柚子特別的口味
個人認為有很多點了沒有來, 光線不太喜歡, 但剌身很新鮮肥美
喜愛剌身的, 值得一試
離開時看見門口有張優惠介紹, 原來10位或以上來會送皇帝蟹一隻~好吸引啊~
人頭費只需二百多元, 送一隻皇帝蟹就相等於免了一個半人頭費囉~^^~
2014-12-04
刺身
燒菠蘿
  • 牛舌
  • 帶子剌身
2015-01-07 1750 浏览
2015年首次放題夜, 食邊間好?我點指兵兵, 一點就來到三木, 基本上我是以有沒有刺身蝦為大前提。飲品有可口可樂旗下的汽水、果茶, 另有康師傅、獅威啤酒、海特韓國啤酒, 若然每位另加$38便可任飲日本清酒及朝日啤酒。刺身有15款, 當中的極大甜蝦依然是彈牙兼膠質重。壽司飯黏軟適中, 飯粒分明, 是好飯糰也~  至於有紫菜的軍艦及手卷, 紫菜保持脆口, 當中兩者俱有的海膽餡, 飽滿又甜又有鮮味, 點完再點實無執輸。反而熟食類會比刺身、壽司較為遜色......鐵板燒項目裏的蒜香牛柳粒、金菇牛肉卷、厚切牛切, 本身的牛味好香濃也沒有受鬆肉粉影響, 只不過是淋在面頭的黑椒汁 --- 勁鹹 !至於名叫「鐵板野菌芝士燒」, 大堆大堆多汁野菌, 又香又甜 ... 只不過芝士只得一小垞。串燒燒得焦香有味, 尤見到放題店少有的鹽燒銀杏及鹽燒鵪鶉蛋。我就嘗試了把日式小食項目中的牛油粟米粒粒燒及溏心味蛋, mix 在一起, 弄了個有甜滷香味的粟米蛋沙律, 蛋漿濃郁亦帶滷香, 正!日式小食項目中的餃子雞翼、五花腩叉燒終於到甜品了 ... 終於可以吃到與其他放題店有不同的甜品了!  雪糕不再是雀巢品牌, 有炭
2015年首次放題夜, 食邊間好?
我點指兵兵, 一點就來到三木, 基本上我是以有沒有刺身為大前提。
刺身有15款, 當中的極大甜蝦依然是彈牙兼膠質重。
壽司飯黏軟適中, 飯粒分明, 是好飯糰也~  至於有紫菜的軍艦手卷, 紫菜保持脆口, 當中兩者俱有的海膽餡, 飽滿又甜又有鮮味, 點完再點實無執輸。
反而熟食類會比刺身壽司較為遜色......
鐵板燒項目裏的蒜香牛柳粒金菇牛肉卷厚切牛切, 本身的牛味好香濃也沒有受鬆肉粉影響, 只不過是淋在面頭的黑椒汁 --- 勁鹹 !
串燒燒得焦香有味, 尤見到放題店少有的鹽燒銀杏鹽燒鵪鶉蛋。
我就嘗試了把日式小食項目中的牛油粟米粒粒燒溏心味蛋, mix 在一起, 弄了個有甜滷香味的粟米蛋沙律, 蛋漿濃郁亦帶滷香, 正!
日式小食項目中的餃子雞翼五花腩叉燒
終於到甜品了 ... 終於可以吃到與其他放題店有不同的甜品了!  雪糕不再是雀巢品牌, 有炭火燒芝麻豆腐抹茶柚子共四款口味 (肯定不是雀巢雪糕啦 ~)
而其餘甜品都似是自家制, 奶凍布甸木糠布甸豆腐芝士杯等等, 質地要濃有濃, 要滑有滑, 我較為喜愛豆腐芝士杯, 因為豆腐的豆味很出、很真, 並非「百福」那種包裝豆腐的奇怪味感、質感。

三木的放題時間是比其他放題店多15分鐘 (2小時15分鐘), 別睇小這15分鐘, 能幫得到的會比想像中更多 ~
2015-01-06
2015-01-06 593 浏览
心目中有個放題排行榜,耐唔耐要更新下。留意到呢間口碑唔錯,嚟試下。叫咗好多刺身包括:甜蝦油甘魚劍魚腩三文魚帶子赤貝,送嘅限量牡丹蝦鮑魚等,全部好新鮮,店方大量送上擺位又靚。壽司如三文魚子海膽蔥吞拿魚腩鰻魚啲飯好細嚿可以食多啲。個湯同煮蜆正常。甜品如奶凍雪糕等超掂!燒物如海蝦鯖魚雞翼軟骨蠔鵪鶉蛋太乾身,鍋物個火唔夠大,炸物好厚粉又實。印象中店家似乎熟食麻麻地。人手好唔夠叫咗好耐都唔應應咗都要催催完都未必做到。不過冇乜漏單算係咁。主攻刺身壽司幾抵食。

2014-08-31
  • 刺身
2015-01-04 1068 浏览
上星期六和朋友去了三木日式放題,我們一行六人吃得十分開心。一來到燒餐廳侍應很快便安排我們入座。我們坐下不久侍應便送上了餐廳送的大牡丹蝦及帶子刺身。牡丹蝦及帶子味道鮮甜,而且新鮮。之後還試了三文魚,甜蝦及北寄貝刺身。三文魚及吞拿魚十分厚身,不似一般坊間的薄身。之後我們還試了壽司,火炙三文魚,吞拿魚軍艦。串燒方面,我們點了鹽燒牛舌、燒雞翼。牛舌和雞翼烤得十分香,而且肉質鮮嫩,不會太老。之後我們還點了茄子及炸蝦天婦羅。天婦羅炸得不太油膩,非常香口。一品鍋方面,我們點了牛肉壽喜燒,牛肉入口即溶,而且嫩滑。之後還吃了蟹粥,一吃下去便立即食到啖啖蟹肉。之後我們還吃了燉蛋,燉蛋有蛋香、滑。這裡的甜品選擇非常多,而且質素比一 般放題高。最近我們叫了綠茶布甸、法式焦糖燉蛋,以及北海道3.6牛乳布甸。我個人非常喜歡綠茶的甜品,這裡的綠茶布甸非常合我心意。它有濃厚的綠茶味而且又有奶香。除此之外,我十分推薦的是法式焦糖燉蛋,吃下去感到香滑、香甜。                雖然坐位不太寬敞,但是食物非常可口,而且服務員也十分勤力,沒有漏單情況。

2014-12-04
2015-01-03 1214 浏览
近聖誕,當然要介紹多些地方,等大家可以有頭緒,與好友家人樂聚天輪啦!今次就來到位於尖沙咀的三木日本料理(Miki Japanese Resturant)來個日式放題!這裡分兩個時段6pm 及 8:30pm,為了消化著想,我和朋友選了6PM是個時段。可能是較早的關係,人流不是很多。地方十分闊落舒適, 台與台之間完全唔擠迫,而且仲設有獨立房間, 岩哂一大班朋友點食物紙同樣分類好, 種類亦很多,刺身, 壽司, 小食, 炸物, 鐵板燒, 串燒, 一品料理, 鍋物等等都有齊未點菜前, 先送來極大甜蝦及帶子剌身,味道十分鮮美!!!隻甜蝦超大隻超厚肉。看看其他食物吧!真係有好多種類,所有味道都好好!特別推介各種不同手卷,每款手卷食到落尾位都有料,不只是面滿滿的,底也是滿滿的!真的好驚喜,手卷令整個放題都豐富起來!大滿足!

看看其他食物吧!真係有好多種類,所有味道都好好!
2014-11-30
2015-01-02 1123 浏览
十二月除左是聖誕節,仲係Rossana既生日月因此都會跟朋友們去慶祝一番!今次就跟Rossana一樣都係12月生日既好友一起慶祝就選最就腳既尖沙咀三木日本料理XD一行三人預早Book左6點時段,我跟朋友6點20分倒到可能未放工所以無咩人到7時多就開始full house,走既時候仲人頭湧湧所以想黎既最好都係book定位好D~食日本放題當然離不開刺身三木既刺身共有15款選擇,每一款都幾新鮮下最衰Rossana皮膚敏感啦...睇下D甜蝦幾鬼大隻!見到都流曬囗水三文魚肥美充滿脂香~掂呀呈奶白色的劍魚脂肪豐富,入口甘香味美口感一流一D都唔腥正呀帶子厚肉鮮甜,咁大隻虎蝦勁正咁可惜有得睇無得食,朋友一口就消滅埋我嗰隻XD壽司種類都幾多!仲有較貴價嘅海膽壽司添呀~呈金黃色的肉,雖然肉質不算豐厚,但二百幾蚊既任食放題有海膽壽司食,不能要求太多了吧!!牛油果軟殼蟹反卷和芝士炸蝦反卷賣相都唔錯牛肉火鍋壽喜鍋湯底鮮甜,冬菇厚肉,豆腐滑溜溜的炸物中一口芝士就係勁好味香脆金黃既外皮中熱烘烘既香濃芝士Rossana一個人食左兩粒再encore左三粒睇隻碟都見到幾乎一滴油都無,啖落完全不油膩雞翼燒得外皮香脆,火喉剛
十二月除左是聖誕節,仲係Rossana既生日月
因此都會跟朋友們去慶祝一番!
今次就跟Rossana一樣都係12月生日既好友一起慶祝
就選最就腳既尖沙咀三木日本料理XD
一行三人預早Book左6點時段,
我跟朋友6點20分倒到可能未放工所以無咩人
到7時多就開始full house,走既時候仲人頭湧湧
所以想黎既最好都係book定位好D~
食日本放題當然離不開刺身
三木既刺身共有15款選擇,每一款都幾新鮮下
最衰Rossana皮膚敏感啦...
睇下D甜蝦幾鬼大隻!見到都流曬囗水
三文魚肥美充滿脂香~掂呀
呈奶白色的劍魚脂肪豐富,入口甘香味美
口感一流一D都唔腥正呀
帶子厚肉鮮甜,咁大隻虎蝦勁正咁
可惜有得睇無得食,朋友一口就消滅埋我嗰隻XD
壽司種類都幾多!
仲有較貴價嘅海膽壽司添呀~
呈金黃色的肉,雖然肉質不算豐厚,
但二百幾蚊既任食放題有海膽壽司食,
不能要求太多了吧!!
牛油果軟殼蟹反卷和芝士炸蝦反卷賣相都唔錯
牛肉火鍋壽喜鍋
湯底鮮甜,冬菇厚肉,豆腐滑溜溜的
炸物中一口芝士就係勁好味
香脆金黃既外皮中熱烘烘既香濃芝士
Rossana一個人食左兩粒再encore左三粒
睇隻碟都見到幾乎一滴油都無,啖落完全不油膩
雞翼燒得外皮香脆,火喉剛剛好
燒甜薯燒茄子都是Rossana 既至愛
不過茄子上既醬油Rossana跟朋友都覺得味道怪怪的
金菇牛肉卷和牛扒都不錯,不過少一點油更好 XD
三木除左食物,甜品選擇都好多下
淨係雪糕都已經有4種口味,
仲有奶凍,芝士蛋糕⋯等等,選擇真係幾多下架~
Happy Birthday,my dear friend XD
2014-12-18
三木日式放題,尖沙咀購物後食飯的好去處尖沙咀多野食就係人都知。但係日式放題又真係比較少。朋友介紹我你三木日本放題餐廳,地點方便就係向K11附近。行完街攰地過去對面就有得食啊,呢度嘅裝修很整潔,位同位之間唔會好迫。坐得好舒服。一坐低野都未叫就已經有驚喜了。原來每一台都會送上刺身。每人都有隻大牡丹蝦同大帶子。勁正啊!當日六點半早場。人不算多。點菜都好快啊。咪講咁多,即刻同大家講下我食左咩好食的啦!先叫當然係剌身啦。我地點了三文魚、極大甜蝦,帶子,赤貝,油甘魚。。。三文魚同大甜蝦都好好味啊!好鍾意食炸野嘅我,仲叫咗一個超正既炸芝士。好好味。而且唔油。食左好多粒都唔覺油膩。仲有芝士蝦丸,都係力讚美食。炸薯餅都好好味呀。至於燒物呢,我哋就叫咗燒雞翼啦,燒牛舌同雞軟骨啊!燒牛舌真係要返叫返叫再返叫。燒雞翼有點細和乾但都不錯啊。牛油果沙律同青瓜沙律都好新鮮啊。至於卷物呢鰻魚芝士卷就係我嘅至愛啦,加州卷都好不錯架!佢嘅壽司細細件好方便食!呢度有海膽壽司咖!仲有原隻溏心蛋,同枝豆。溏心蛋好味,如果當時叫個拉麵同剛剛好啦!別外仲有燒蛋,銀杏,茄子同甜蕃薯仔。甜蕃薯好好味啊,銀杏係放題度比較少見嘅。大家有機
三木日式放題,尖沙咀購物後食飯的好去處
大牡丹蝦同大帶子
剌身
三文魚同大甜蝦都好好味啊!
炸野
仲有芝士蝦丸,都係力讚美食。炸薯餅都好好味呀。
燒雞翼,燒牛舌同雞軟骨
牛油果沙律同青瓜沙律
牛油果沙律同青瓜沙律都好新鮮啊。
卷物
溏心蛋,同枝豆
燒蛋,銀杏,茄子同甜蕃薯仔
別外仲有燒蛋,銀杏,茄子同甜蕃薯仔。甜蕃薯好好味啊,銀杏係放題度比較少見嘅。大家有機會泥要試試啊!因為配啤酒其實好好食架!perfect match .
當然仲有我哋常叫嘅金菇牛肉卷,燒牛肉同埋燒餅等等啦。我比較鍾意呢度叫嘅份量唔多,可以食到好多唔同嘅品種!
牛肉鍋
都好出色,不過個人認為湯底太甜,如果可以鹹返少少會更加好。呢個牛肉鍋絕對無因為佢係放題而細左個份量。
甜品
實在太飽啦,係時候食甜品,听講三木的甜品師傅係五星級酒店的做過, 當日我都試晒全部甜品,奶凍直情係超級好食,口感細滑, 牛奶味濃,而且不太甜,正。
另外我實力推介佢哋嘅雪糕,尤其是柚子味,從來無食個放題有感好食嘅雪糕架!
题外话/补充资料: 我發現呢度八點半係爆晒人。所以要泥食嘅朋友記得早少少訂檯啊。我哋可以book六點半的時間啦!
2014-12-23
大牡丹蝦同大帶子