2022-07-16 138 浏览
*💭三田製麵所位於銅鑼灣登龍街,在一眾食店中屹立多年,主打大中細不同份量的沾麵拉麵,可以同時滿足不同胃口的人☺️辛辣濃厚䐁骨魚介沾麵🥢濃稠的湯底,配上魚介帶上鹼香🥰將沾麵放入湯中,沾麵很掛湯🤤濃厚海老沾麵🦐期間限定的款式,有大量蝦乾,湯汁香濃,蝦味比想像中濃味🥰餐廳的麵質粗身煙韌彈牙掛到湯汁, 配料有兩塊叉燒、半熟蛋,叉燒很厚很足料,半熟蛋也呈流心狀態😋另外還點了份雞翼作為小食,什有驚喜,外層有香烤滋味,內類肉質滑溜🤤
💭三田製麵所

辛辣濃厚䐁骨魚介沾麵🥢
濃稠的湯底,配上魚介帶上鹼香🥰將沾麵放入湯中,沾麵很掛湯🤤

濃厚海老沾麵🦐
期間限定的款式,有大量蝦乾,湯汁香濃,蝦味比想像中濃味🥰

2022-07-09 170 浏览
這裡的staff服務態度非常不友善,點餐時,我們連要點的麵都沒講完,就已經開始大聲問了幾次要什麼size的麵,而我們打算問加湯的時候也顯出很不耐煩的態度,而問她們後,她們並沒有回答,只是給了我們一個不願的表情,我們素未謀面,也沒得罪這裡的staff,不知為何要受這樣的對待破壞了一整天的心情,也覺得很可惜因為以前很喜歡這家店,想食沾麵就會過來。雖然有可能是工作環境令他們不高興,但也希望不要把情緒帶給客人。
這裡的staff服務態度非常不友善,
而我們打算問加湯的時候也顯出很不耐煩的態度,
而問她們後,她們並沒有回答,只是給了我們一個不願的表情,

我們素未謀面,也沒得罪這裡的staff,
不知為何要受這樣的對待

雖然有可能是工作環境令他們不高興,
但也希望不要把情緒帶給客人。
2022-07-09
2022-07-07 127 浏览
當日4月29日晚上,大約7點同朋友行完街,搵間餐廳坐低食飯,請下家,食物都ok的,因為之前試過,所以都再食多次,下次叫細份拉麵就ok啦!因為實在太多,食唔曬。我地同朋友的拉麵都未食完,已經有個男服務員過黎收嘢,但無問我地仲要唔要,但我截住左佢,因為我的餃子還未食完。其他的他就收了,而且好粗魯,好似趕人走咁,餐廳當時不是滿座的。然後我問佢:你地有限時嗎?男服務員:限時一個鐘(態度很差)但我想講,門口沒有寫明,落單時沒有說明,更何況我食物未食完,餐廳還有位。你憑什麼趕我走。當時朋友在場,所以沒有時間和這位男服務員理論。可惜我沒有記低他的名字。他很無禮貌而且態度極差。希望時間日期可以找到是哪一位服務員。
當日4月29日晚上,大約7點

然後我問佢:你地有限時嗎?
服務員:限時一個鐘(態度很差)

2022-04-29
這家店在燈籠街多年,每次經過都有不少人排隊。每次都被他木系的大門吸引,卻一直沒有機會光顧。今天約了朋友一起吃拉麵。餐牌很簡潔,有幾款沾麵和拉麵。原來拉麵大碗、中碗或細碗,價錢一樣。⭐️濃厚䐁骨魚介沾麵$84點了一份濃厚䐁骨魚介沾麵,沾麵的湯很濃稠,湯頭使用豬骨、雞骨與蔬菜熬煮,並加入特製的魚介高湯混合成雙重湯頭。入口有魚的鮮味,將沾麵放入湯中,沾麵掛滿醬汁,入口爽滑,的確很美味。配料有一塊叉燒、筍、半熟蛋,叉燒薄薄一片,口感很軟,半熟蛋也呈流心狀態。⭐️山田特製拉麵$94三田拉麵的湯頭入口濃郁,沒有沾麵的湯那麼濃稠,但湯頭對於拉麵來說也很很不錯。幼麵條掛麵的能力也不錯,加上蔥、筍等配料,整體也令人滿意。

今天約了朋友一起吃拉麵。

⭐️濃厚䐁骨魚介沾麵$84

⭐️山田特製拉麵$94

山田特製拉麵

幼麵條掛麵的能力也不錯,加上蔥、筍等配料,整體也令人滿意。

2022-06-29 131 浏览
燈籠街出名多野食,單系拉麵鋪都有幾間可以選擇🥢🍜今次經過就比三田製麵所個門面吸引左😂 我地簡左期間限定既♨️♨️濃厚海老沾麵🦐🦐 份量有大、中、細可供選擇,而且都系同一個價錢,好抵玩😂可惜味道一般🥲麵身偏硬,沾麵湯比較油膩,食左一半已經有啲濟既感覺🤭湯入面雖然有好多櫻花蝦,但蝦味完全被蓋過,有啲失望🙈 食完就知吾會有下次🤫 比較滿意就系個溏心蛋🥚,蛋白部分沾上左淡淡既醬油,蛋黃保持流質狀態,口感好好👍🏼
燈籠街出名多野食,單系拉麵鋪都有幾間可以選擇🥢🍜
今次經過就比三田製麵所個門面吸引左😂

我地簡左期間限定既♨️♨️濃厚海老沾麵🦐🦐
份量有大、中、細可供選擇,而且都系同一個價錢,好抵玩😂

2022-06-28
2022-06-28 78 浏览
放工飲杯啤酒 食碗拉麵 爽呀去間專食沾麵嘅食拉麵 都預咗會爭少少叫咗個一人餐 有麵、小食、野飲 $121起我加咗$25要杯惠比壽啤酒 又真係幾好飲淡淡地 味道似麒麟 但無咁甜拉麵味道中規中矩 不過第一次見到有碎洋蔥小食叫咗人氣炸雞 唔算juicy 但炸粉夠薄 肉唔係厚 係雞塊 唔係雞球
放工飲杯啤酒 食碗拉麵 爽呀

拉麵味道中規中矩 不過第一次見到有碎洋蔥

小食叫咗人氣炸雞 唔算juicy

但炸粉夠薄 肉唔係厚 係雞塊 唔係雞球

2022-06-28
今晚睇Lightyear~開場前過去登龍街食個light dinner ! 試下三田製麵所既期間限定:濃厚海老系列見到蝦湯就想試! 沾麵同拉麵各叫一份,沾麵既湯分開上,湯汁極濃厚,顏色橙艷。麵條垂放汁碗,密度承托力幾高,唔會沉左底。迴旋一圈先夾,上一層又厚又糊蝦湯汁,麵身煙韌有口感,超香濃蝦味唔太咸,唔口乾。另一碗湯拉麵,食前慣例大匙羹盛熱湯,呷一口飲到尾,匯聚無數海老而成精華湯汁,成個畫面感覺都係蝦吖湯面有清澈蝦頭油,麵條吸收晒蝦汁,蝦膏,蝦殼融合成橙紅色湯汁,加埋粉紅櫻花蝦,味道鮮甜極緻。
試下三田製麵所既期間限定:濃厚海老系列
見到蝦湯就想試!

沾麵同拉麵各叫一份,沾麵既湯分開上,湯汁極濃厚,顏色橙艷。

麵條垂放汁碗,密度承托力幾高,唔會沉左底。

2022-06-25 71 浏览
Ramen is gross and watery. Small topping. Overpriced and not tasty at all. Staff are impolite. Not worth the hype. Don’t bother coming here. Definitely won’t come again. Cup noodles tastes better. Don’t know how they stay in business. No wonder I could get a seat! Yuck!

2022-06-22 60 浏览
今晚同屋企人去食拉麵,店舖門面睇落好有地道日本拉麵店嘅感覺。店內以淺色櫸木為主,都幾光猛☺️睇下餐牌,餐廳主打沾麵,仲有期間限定嘅味道,當然仲有拉麵同小食😋我地揀左以下:🌸濃厚海老沾麵平時食沾麵都鐘意試下佢地個湯汁,個湯汁香濃,味道好香蝦嘅鮮味,麵質都粗身嘅,又掛到汁😍👍🏻 麵質口感彈牙☺️好正❤️叉燒都唔會太老。🌸三田特製拉麵特製拉麵🍜係醬油湯底加埋處理過洋蔥,味道帶有醬油香,拉麵係幼身,湯同拉麵好夾☺️叉燒肥瘦適中😍

我地揀左以下:

🌸濃厚海老沾麵

🌸三田特製拉麵

2022-06-21 47 浏览
在銅鑼灣登龍街食拉麵,店員態度幾nice,主打沾麵,拉麵為主!三田特製拉麵半熟蛋,可加錢轉套餐,包小食,飲品。自家製炸雞,曾奪得唐揚協會東日本醬油味金獎!味道比較鮮嫩多肉汁,啖啖肉唔會過油!質感幾緊緻!真係有別於一般炸雞。拉麵湯底夠濃郁但唔會太咸,麵既質地幾粗身!掛湯能力幾強幾入味,質感夠彈牙,不錯!幾特別係有大量洋蔥粒增加質感味道,幾爽甜帶香!糖心蛋軟綿細緻!蛋香幾出。叉燒都有2片,同個麵幾夾,半肥瘦,入口剛好!正。

2022-06-10 135 浏览
今天晚上突然沾麵癮起,第一時間便想起三田製麵所拉麵店與上年底重新裝修,以L型設計,廚房有玻璃間隔,可隔著玻璃觀看廚房內的工作情況所有沾麵小(250克)、中(350克)、大(450克)同價!特大(670克)加$10!每碗有兩片叉燒、半熟蛋和竹筍!可選擇冷或熱麵,我喜歡冷麵撞到暖湯時產生的爽口煙靱感覺期間限定濃厚海老沾麵的湯底加入海老香油與櫻花蝦,彈牙麵條沾附著淡淡鹹香鮮蝦味的湯汁嗜辣如命的我每次必點辛辣濃香豚骨魚介沾麵!湯汁濃郁而富有魚的鮮甜,又有痲香吃完麵後,可倒些鰹魚高湯做成一碗清甜的魚湯
今天晚上突然沾麵癮起,第一時間便想起三田製麵所
辛辣濃香豚骨魚介沾麵
吃完麵後,可倒些鰹魚高湯做成一碗清甜的魚湯
2022-06-09
辛辣濃香豚骨魚介沾麵
三田製麵所,除咗佢嘅沾麵係我最愛之外,薯條係佢嘅重點,我哋每一次你都會嗌,雖然佢係普通嘅金拱門薯條,但係佢炸得好過佢x 10,000倍。再配埋佢嘅,明太子醬。👍🏻炸雞,雖然Juice,但係外皮唔夠脆有啲失色。推薦度(10👍🏻滿):8👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐️滿):8⭐️環境(10⭐️滿):8⭐️賣相(10⭐️滿):8⭐️味道(10⭐️滿):8⭐️價錢(10⭐️滿):8⭐️服務(10⭐️滿):8⭐️地點(10⭐️滿):8⭐️[三田製麵所 (金朝陽中心2期Midtown) (銅鑼灣)]地址:銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown地舖#沾麵控 #沾麵世一 #沾麵好野 #其實薯條係亮點 #日本美食 #日本拉麵#lunch #lunchideas #lunchtime #午餐 #午餐時間 #午餐吃什麼 #takeaway #hkfoodie # hkfoodieblogger #hkfoodielife #winsomelai

炸雞,雖然Juice,但係外皮唔夠脆有啲失色。

推薦度(10👍🏻滿):8👍🏻
價錢(10⭐️滿):8⭐️
服務(10⭐️滿):8⭐️
地點(10⭐️滿):8⭐️

2022-06-03 129 浏览
最近三田製麵所推出期間限定嘅「濃厚海老沾麵」($98)。廚師精心炮製濃郁嘅海老湯底,加上海老香油提升鮮味,配合櫻花蝦作點綴,亦有木耳絲同時增加口感。我鍾意佢哋自家製嘅超粗麵條,彈牙有嚼勁,濃湯緊緊掛喺麵條上,每一口都富有豐富嘅味道。長期人氣No. 1嘅「濃香豚骨魚介沾麵」($84),獨特濃郁嘅湯底鮮甜鹹香,日式叉燒肥瘦均勻,肉質非常軟綿。看似簡單的一碗沾麵,卻蘊含着烹調的技巧,令食客品嚐到百般滋味。三田製麵所嘅空間感十足,比起一般嘅拉麵店寬闊,令人食得舒服。餐廳亦都好細心,替客人提供圍裙,食麵嘅時候都唔怕整污糟件衫!

2022-05-25 141 浏览
🍜三田製麵所Tsukemen Mitaseimenjo 嚟到銅鑼灣,本來今日想食炸雞放題,但原來我冇留意佢而家堂食唔開門🥺搞咗大烏龍嘅我決定去食拉麵🍜。濃香豚骨魚介沾麵$84呢個沾麵有大中細之分,三個size都係同價錢。我一開始係嗌中嘅,但最後都食唔晒。所以大家量力而為拒絕浪費!女仔嘅話嗌「小」就足夠架啦!從味道上來講我覺得湯底略鹹,好容易食飽。沾麵汁入邊有機會搵到肉粒,而且有蔥花提味。質地就唔順滑,好濃郁而且入邊有D一粒粒,我反而覺得口感會更好。個人覺得拉麵有少少過硬,個人會偏向想食幼身啲嘅拉麵,除此之外都冇咩問題。配菜係好食嘅,半熟蛋做得唔錯。叉燒的話有少少硬,唔夠軟。總體來講係唔錯嘅,但係同樣價位我會選擇神山拉麵。價錢:92.4(連加一)地址:三田製麵所 (K11購物藝術館) (尖沙咀)尖沙咀河內道18號K11購物藝術館地下G21-G22號舖三田製麵所 (金朝陽中心2期Midtown) (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown地舖#hkfoodie #foodiehk #foodie #foodinsta #foodinstagram #foodblogger
🍜
三田製麵所
Tsukemen Mitaseimenjo

搞咗大烏龍嘅我決定去食拉麵🍜

。濃香豚骨魚介沾麵$84
濃香豚骨魚介沾麵

女仔嘅話嗌「小」就足夠架啦!

配菜係好食嘅,半熟蛋做得唔錯。叉燒的話有少少硬,唔夠軟。

總體來講係唔錯嘅,但係同樣價位我會選擇神山拉麵。

價錢:92.4(連加一)
地址:三田製麵所 (K11購物藝術館) (尖沙咀)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館地下G21-G22號舖

三田製麵所 (金朝陽中心2期Midtown) (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown地舖

#hkfoodie #foodiehk #foodie #foodinsta #foodinstagram #foodblogger #foodbloggerhk #foodhk #foodinhk #eatinhk #hkig #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodinsta #whattoeatinhk #hkeat #eathk #hkcafe #cafehk #desserthk
濃香豚骨魚介沾麵
食物份量非常少 拉麵叫咗大碗只有一塊叉燒 拉麵湯底非常鹹及油膩 侍應服務水平非常差 明明去嘅時候都唔係繁忙時間 餐廳都只有六、七成滿座 但入到餐廳基本所有嘢都自助咁款 待應就兩、三個咁圍住傾計 吹水 100蚊嘅拉麵 香港有更好嘅選擇 唔好去呢度貼錢買難受
100蚊嘅拉麵 香港有更好嘅選擇 唔好去呢度貼錢買難受