之前上網見到一篇文章(有記者採訪過),話這間店的蕎麥麵好食,於是我地就試下啦~
一入到去間餐廳,見到餐廳冇乜人,有好多空位,於是我哋就坐低睇餐牌。
Menu上的食物的價錢不便宜,唔緊要,好食就得,
於是我點了一個牛舌蕎麥麵,我朋友就點了一個吞拿魚刺身蕎麥麵,
落單時,我有禮貌地向一位高大的男侍應提出:「唔該可唔可以把我的蕎麥麵及牛舌分開上?」
點知果位侍應就好寸咁答:「不嬲都係分開上架啦!!」
好似我唔應該提佢咁(我係第一次幫襯這餐廳的)
好啦,開餐啦,我同朋友都發覺d蕎麥麵唔好食,唔彈牙,好軟兼易斷,可能d麵煮得太耐啦,
口感仲差過平價連鎖超巿賣的蕎麥麵牛舌仲要好靭,食完難消化
我朋友話佢個吞拿魚刺身唔新鮮
個個都係廚房做緊野,算啦,可能佢哋都忙,咁我都廢事煩到佢哋啦,免得佢哋又俾面色我睇...
我唯有自己行去佢哋廚房出面個吧枱到拎兩張紙巾啦(我戴定頭盜先:我係其中一名廚房佬的視線範圍內光明正大地拎紙巾的)
拎完之後,點知有一位年輕、身材矮小的男侍應即刻走出嚟訓示我:「你下次要拎紙巾時,要同我哋講,我地會拎俾你,唔好再自己走出黎拎,因為咁樣會好尷尬的」
我唔明點解拎紙巾咁小事都要咁直接走黎訓示客人呢?男人老狗做到咁會唔會小氣咗d?定係想幫老闆倒米?
埋單時,佢連一句「多謝」都冇,
於是到我地走果時,我同佢講:「我以後唔會再問你拎紙巾的,因為你沒有禮貌,我地以後唔會再幫襯」
總之,請各位幫襯一間餐廳前,多D留意下D負評會好D
呢間餐廳我地以後一定唔會再幫襯!
题外话/补充资料:
我地食到一半時,想要兩張餐巾,但發覺無一個侍應企係樓面招呼我地:sick:
然後我話ok,但佢繼續企係我面前,似乎想我向佢道歉咁,咁我咪講聲「唔好意思」,於是佢先肯行開:huffy:
埋單時,佢連一句「多謝」都冇,
於是那名男侍應大聲同我講:「好呀,到底係邊個冇禮貌呀?」然後他便馬上把店門關上,把我地趕出去:huffy: