2019-06-21 1270 浏览
年代前鋪後居 非常普遍 今次係筲箕灣 地鐵站附近 有一間 cafe開業喺 一樓 而隔離就有一間 salon 非常獨特 環境 不是太光猛 令人有放鬆嘅心情 除了食物外還提供 board game 為大家解悶 當日我就點了一個lunch set 豬扒菜飯 還有一杯latte 豬扒菜飯賣相 一般 但味道不錯 豬扒很鬆軟 醬汁味道剛剛好 而菜飯的 飯和菜比例 也是恰到好處 不知是不是樓上舖的關係 和遠離辦公室 這裏午飯時間也不會太多人 非常舒服 可以 打躉一兩個小時也沒有問題 至於latte方面 有一般 樓上 cafe的水平 不過不失

2019-05-17 960 浏览
好喜歡這裡吃早餐🍳🍽特別是他們家的多士,很鬆脆!👍而抹茶鮮奶也很好喝!味道不會太甜剛剛好!環境很舒服😌一直播普詩歌心情好放鬆💕有書有玩具 也很適合來小朋友來
2019-03-23 913 浏览
上咖啡係筲箕灣數一數二好味既餐廳之一,佢位於salon既隔離,要入去會穿過salon。佢有不同的set lunch,餐牌每日都有些微調,食過好多次佢既lunch都好出色,今次就試左佢既密糖雞扒沙律。雞扒煎到個皮好脆,但入面肉質嫩滑,不會老老硬硬的,肉汁完全鎖住雞扒入面,味道亦調較得岩岩好,蜜糖厚厚鋪在雞扒上面同佢融為一體真係好好食好入味。沙律菜就好新鮮,份量也不算少,配上清理芝麻醬,味道清新。仲有一杯餐飲送上,我選擇了柚子蜜,甜甜地幾好味。佢地個杯仲好可愛。哈哈!仲有呢度食完係自助既,食客都會自動自覺將餐具及垃圾分類放入盤內方便餐廳清理。

沙律菜就好新鮮,份量也不算少,配上清理芝麻醬,味道清新。

2018-10-06 1517 浏览
呢間cafe位於上髮廊的旁邊,除左令等剪頭髮嘅客人有位坐有得嗌野食外,亦都歡迎唔係黎剪頭髮嘅人上去hea下。至於我地,就係屬於唔係等剪頭髮嘅果類。Cafe入口我地係經髮廊行入去一入到黎會見到呢個counter位除左野食野飲,周一般cafe一樣,有提供書籍同board game比大家拎黎睇/玩。比大家離上卜個menu, 價錢上偏貴,冇套餐價,野飲要散嗌。總共點左三款野食,首先係蜜糖雞扒蒜蓉炒意粉。份量其實唔係好多。蒜香味好濃,雞扒亦夠juicy!另外點左個蘑菇汁豬扒長通粉。同樣份量唔多,但就好夠汁,豬扒都煮得唔un。由於唔夠飽,我地額外叫左個飛碟,呢款餡料包括芝士、菠蘿同司華力腸。即叫即整好夠熱,芝士做到有拉絲效果。配上菠蘿同腸,酸酸咸咸好味道,剛剛好填滿埋果三分餓感本身想order野食,試下d水果茶,慢慢嘆下,不過見價錢都貴,所以都係飲水算嚕。

Cafe入口我地係經髮廊行入去

一入到黎會見到呢個counter位

2018-07-08 1389 浏览
星期六訓到12 點,落左captain coffee 食 brunch. 第一次入黎呢度食,同 salon share 一個入口,環境係舒服既,好relax, 不過大部分座位都係風口位,店主可以留意下 😊講返食物,同朋友叫左個 all day breakfast, 份量好夠,個洋蔥真係好好食,好甜,本身我唔太好洋蔥,但呢個真心好食!必試!另外叫左個芥末香煎雞扒意粉,芥末好開胃,個汁冇得輸!不過意粉就可以再彈牙啲!overall 係好滿意既,但weekend set brunch 就冇包野飲,要另外再叫
All  Day  Breakfast
甜芥末香煎雞扒
2018-07-08
All  Day  Breakfast
甜芥末香煎雞扒
2018-03-13 1132 浏览
這裏雖然坐位不是很多,但是午餐時間坐不滿,我和朋友午餐時間坐了三個半小時也沒有被職員趕走, 上餐很快而又可以和朋友坐很久。朋友叫了南瓜海鮮飯而我叫蒜蓉汁雞扒意粉,兩個餐都煮得很好味。這餐廳 唯一美中不足的地方是 要和理髮店共用出入口及 要自已吃完送回餐具。
2018-03-13
2017-11-02 1316 浏览
悠閒的星期六由九龍尋找cafe到香港東區筲箕灣有不少出名街頭小食,但樓上cafe就比較少呢間樓上cafe 雖然位置有點偏僻,但算是有質素的有質素的all day breakfast 份量大,而且食物種類多雞排意粉更是有驚喜,雞排煎得十分有脆意粉抄得好香,即使冇汁都係咁好味 出色的凍朱古力環境係唔錯,但沒有太多檯招呼客人不過餐廳提供不少書藉雜誌供客人睇性價比高
悠閒的星期六
由九龍尋找cafe到香港東區
筲箕灣有不少出名街頭小食,但樓上cafe就比較少
呢間樓上cafe 雖然位置有點偏僻,但算是有質素的

有質素的all day breakfast
份量大,而且食物種類多

雞排意粉更是有驚喜,雞排煎得十分有脆
意粉抄得好香,即使冇汁都係咁好味

出色的凍朱古力

環境係唔錯,但沒有太多檯招呼客人
不過餐廳提供不少書藉雜誌供客人睇
性價比高
2017-10-27 2633 浏览
Happy Friday 又係時候 Lunch食好少少,公司附近呢間上咖啡之前同同事食過,食物有質素,只可惜午市冇得訂枱,餐廳又位於1樓,上到去冇位一來一回好花時間。今日趁同同事兩個人食,我地就行上去碰碰運氣。上咖啡位於利嘉中心1樓,由地下行樓梯會穿過髮型屋先入到餐廳,第一次去都係同事帶路先知有間樓上咖啡店係度。我地13:00到,餐廳已坐滿客人,好彩今日排隊人數唔多,我地等左10分鐘左右就有位。餐廳裝修簡約,店入面擺放左書籍俾客人閱讀。今日午餐有七款,唔需要加一,價錢由$62至$92。我點左新鮮粟米豬扒飯,份量都幾多,新鮮粟米好甜,豬扒肉質軟腍,加$8配的凍朱古力唔會太甜,味道唔錯。不過由於份量太多,最後都食剩少少飯。同事點的係素食餐烤大啡菇黑松露意粉配可樂,賣相唔錯,而且黑松露醬份量都多,同事話味道唔錯,不過如果叫我全份午餐都唔食肉,我就唔得啦。呢度落單同執碟都係自助的,我地食飽飽就自己執好杯杯碟碟返工繼續拼搏。

今日午餐有七款,唔需要加一,價錢由$62至$92。

凍朱古力

烤大啡菇黑松露意粉

可樂

2017-10-27
凍朱古力
烤大啡菇黑松露意粉
2017-08-18 1331 浏览
因為有d事要到筲箕灣辦理,預早左時間,順便食個午餐😊,又去上咖啡,上次食過芝麻醬蕃茄雞扒意粉覺得好好食,所以趁今日有機會再來帮襯。今日決定試第二款,揀左黑松露滑蛋蝦仁飯望落好多料,舖滿曬成碟,有黑松露味,但如果濃d就更好,蝦仁都夠爽口,蛋夠滑但個人覺得味道淡左d,底下d飯粒都夠乾身,不會一pad咁。整體來說都可以的。但都系喜歡食芝麻汁雞扒意粉多d,希望有番呢款揀啦😆熱咖啡--幾好飲,幾香,吾酸😋

今日決定試第二款,揀左黑松露滑蛋蝦仁飯

但都系喜歡食芝麻汁雞扒意粉多d,希望有番呢款揀啦😆
黑松露蝦仁滑蛋飯

熱咖啡--幾好飲,幾香,吾酸😋
黑松露蝦仁滑蛋飯
2017-08-14 1036 浏览
雖然不在筲箕灣返工, 在同事的推介下, 專程坐叮叮去了這個樓上咖啡店, 位置並不顯眼, 也沒有特別招牌, 所以都應該做熟客仔生意。午飯時間上去, 都差不多滿座, 還好有位置給遠道而來的我們。一行6人, 叫了五個餐SHARE, 另外加叫了涷餅做甜品。日式牛肋條咖哩飯, 非常好食, 牛肋條好"林", 咖喱味香濃, 飯也剛好不會太硬(本人是軟飯派, 很怕有時茶餐廳的飯硬硬的)。這個咖喱飯非常推介!之后因為太掛住食, 無相片的包括: 大菇黑松露意粉,芥茉雞扒意粉,蘑菇汁豬扒長通粉。個人覺得黑松露意粉和芥茉雞扒意粉比豬扒長通粉好吃, 這里的意粉煮得剛剛好, 煙UN有口感, 黑松露醬味也很足, 雞扒是用雞扒机夾出來的, 比普通煎炸的好吃, juicy得黎個皮又脆, 也很推介!最后一個主食是南瓜汁海鮮意粉, 因已食到飽飽地, 又記得起要影相, 這個南瓜汁也很足料, 味道也不錯。但因為已經飽了, 只食了些意粉, 沒有之前的主食那麼驚艷。另外不得不說, 這里的水吧也很出色, 飲品甜品也一流, 叫了杯 凍朱古力, OREO凍餅及荔技凍餅, 都非常好食, 凍朱古力只是比起星冰樂少了碎冰和朱古力碎碎,但已經好

咖喱飯

另外不得不說, 這里的水吧也很出色, 飲品甜品也一流, 叫了杯 凍朱古力, OREO凍餅及荔技凍餅, 都非常好食, 凍朱古力只是比起星冰樂少了碎冰和朱古力碎碎,但已經好好味, 凍餅也很好吃, 難怪有人會特別ORDER一底做生日蛋糕。離開時經過他們的凍櫃, 見到用的是明治PREMIUM牛奶, 難怪甜品和飲品都奶味十足, 同事有ORDER咖啡的也讚咖啡好飲。

這間COFFEE逢星期三休息, 有教會背景, 價格也相宜, 真的是間不錯的開飯選擇。
2017-08-10
咖喱飯
2017-08-13 768 浏览
係筲箕灣除左東大街 仲有鼎鼎大名既Captain 每次黎都想試盡餐牌上每款套餐☺️今次分派到房間坐低 午餐時間常期爆滿 黎遲啲都要等番一彈友人揀左蜜糖雞扒蒜蓉意粉 鮮嫩多汁 煎得剛好 帶出適度的蒜香蘑菇汁海鮮飯 海鮮大大份 個茨汁食多幾啖都唔會滯呢個我叫既吞拿魚長通粉 佢除左吞拿魚仲加埋碎蛋白蛋黃 食落好有層次 但食到一半就已經好飽 份量真係好足🤘🏻另外午餐時段有送熱飲 即磨咖啡或奶茶仲可以免費揀桃子芒果茶 好香桃味😍另外友人加$5叫左杯cappuccino 奶泡很正!同場加番早兩日食既南瓜海鮮意粉 唔係日日都有得揀 咁岩果日餐牌有 毫不猶豫咁揀左 甜甜地南瓜蓉同海鮮都無違和感🤞🏻果度係要自助收餐具 發揮自律精神
係筲箕灣除左東大街 仲有鼎鼎大名既Captain
每次黎都想試盡餐牌上每款套餐☺️

今次分派到房間坐低 午餐時間常期爆滿 黎遲啲都要等番一彈

蘑菇汁海鮮飯 海鮮大大份 個茨汁食多幾啖都唔會滯

另外午餐時段有送熱飲 即磨咖啡或奶茶

仲可以免費揀桃子芒果茶 好香桃味😍

另外友人加$5叫左杯cappuccino 奶泡很正!

果度係要自助收餐具 發揮自律精神
2017-08-09 424 浏览
環境清幽舒適,有一天的下午,當面對心情非常低俗之際,能在繁華的鬧市中,竟無意讓我找到這個地方,安靜下來、喝杯咖啡、聽著這裡播著流行的詩歌...心情慢慢好過來...值得再去的地方!!!
2017-08-01 548 浏览
2星期來了四次,變成我的飯堂,除了好食丶價錢公道,環境實ナ吐悠閒,與朋友傾下計,又吾會趕你走,非常好。這裡咖啡一流,必飲。 普通招牌咖啡,加$20有大杯,入口甘醇,咖啡味濃郁特出,吾嗆喉,有回甘,不用落糖。Scottish coffee 朋友叫,他說正。mocha也不錯,咖啡與朱古力平衡混和,泡沫豐富幼細。雞扒一流,雞肉非常嫩滑,冇雪味,表面煎得微香微甜。各式意粉彈牙有口感。另一推介是日式牛肋條,牛肋條有一大碗!牛味濃郁特出,夠嫩夠林夠入味,日式咖哩微甜好餸飯。
這裡咖啡一流,必飲。

咖啡

日式牛肋條午飯
白汁海鮮長通粉午餐
  • 日式牛肋條
2017-06-20 518 浏览
又到星期一Lunch嘅時間, 對於我地呢d打工仔黎講, 星期一永遠都係覺得最痛苦的, 放完周六日放哂d電, 接著就要應付五天辛勞嘅工作😌所以我地好需要星期一Lunch時候食好西, 俾D動力自己捱到下一個周末🙈今日我地去左筲箕灣嘅上咖啡。上咖啡隱藏左係一幢商業大廈1樓嘅理髮店入面, 如果唔仔細留意的話, 經過都唔會發現有間Cafe在這。午餐Menu選擇唔算好多, 我地點左一客磨菇汁豬扒飯同一個蜜糖芥末雞扒意粉, 味道唔錯, 另外加左$8點左凍朱古力, 好香濃, 上咖啡係我地Lunch頭幾位嘅選擇, 最可惜係呢度Lunch冇得訂位, 所以我地只會趁一齊食Lunch嘅同事較少時上黎碰運氣。😝

2017-06-19
2017-05-20 444 浏览
好鐘意黎呢度食lunch,如果第一次黎會懷疑究竟係咪去錯地方,因為首先會行左入個salon,然後cafe 在salon 隔離。Cafe 座位不多,繁忙時間通常滿座。另外cafe 應該負責人應該係基督徒,從簡約既佈置同背景音樂可看出,環境寧靜,lunch 可以在這裡放慢腳步relax 下,叉完電再翻工。每次黎都係食lunch,最最最鐘意係雞扒意粉/飯,雞扒煎得少少香脆,好大份,配埋芝麻醬一流。另外忌簾南瓜汁海鮮意粉同粟米豬扒長通粉都係第二至愛。食物製作睇得出好用心,所以等候時間會比較耐。食完要好似宜家傢私咁記得自行執拾餐具垃圾。

食完要好似宜家傢私咁記得自行執拾餐具垃圾。
2017-05-19
  • 忌簾南瓜汁海鮮意粉